Dodaj do ulubionych

XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

IP: *.fonet.pl / *.crowley.pl 09.01.04, 21:50
czy ktokolwiek policzyl kiedykolwiek kase jaka jest wydana przez sponsorow na
organizacje orkiestry?? bo moim skromnym zdaniem koszty poniesione przy
organizacji wielokrotnie przekraczaja dochody z datkow... czas antenowy,
sceny w kazdym wiekszym miasteczku w kazdej regionalnej telewizji osobny
koncert fajewerki , wzmorzone srodki bezpieczenstwa ochroniarze polcijanci,
koszt wydrukowania koszulek identyfikatorow puszek prad i mozna by tak w
nieskonczonosc wyliczac jakie to niesie za soba koszty...czy nie mozna by
tych kosztow przeznaczyc na ratowanie zycia??...owsiak robi ludziom wode z
mozgow i czerpie z tego wielka kase...ludzie nie dajcie sie oglupic i nie
zasilajcie portwela owsiaka...
Obserwuj wątek
    • Gość: WOSP Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo IP: *.kuzniki.kom-net.pl 09.01.04, 23:12
      a widziales ile sprzetu stoi w roznego rodzaju szpitalach i klinikach bo ja
      widzialem gdyby nie Jurek to nic by nie bylo! wiec prosze Cie zachowaj te
      swoje biedne opinie na jego temat dla siebie i nie klap glupot ze to idzie do
      jego kieszeni bo to prostackie podejscie.
      • Gość: fix Ewelina Flinta? IP: 212.127.95.* 10.01.04, 11:02
        Dlaczego nie T.Love,Myslovitz,Wilki itp.tylko kolejny raz jakaś 3 liga.KLEKOT
        to cienias.
        • Gość: xio Re: Ewelina Flinta? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 10.01.04, 15:20
          Sluchaj KLEKOT musi cos na tej akcji zarobic ... nie wierz w to ze robi to
          chrytatywnie :):):) czasy ciezkie wiec kazdy grosz sie przyda ... no i musi byc
          3 liga :( niestety
    • Gość: róbta... Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.04, 11:14
      Racja! zastanównie sie czy to nie jest przerost formy nad treścia. Czy koszty
      organizacyjne nie przekraczaja wpływów. A to że dzieki tej akcji kupowane jest
      wyposazenie dla szpitali nikt nie kwestionuje i nie ma nic do rzeczy.
      • Gość: yoga Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.04, 13:26
        Przypominacie tych z Wojtka Młynarskiego których kredo życiowe to CO
        BY TU JESZCZE SPIEPRZYĆ PANOWIE CO BY TU JESZCZE
        • Gość: aniou Dość mam malkontentów... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.04, 23:56
          ...którzy tylko pomrukują, że ktoś zasila (cyt.) "portwel Owsiaka". Dlatego w
          100% przyznaję rację yodze. Prawda jest taka, że to sponsorzy dają kasę na
          organizację imprez - i nie dają tego bezinteresownie. Chcą,żeby było widac, że
          wspomogli akcję (np.tak,ze ich logo mignie w telewizji podczas finału w
          świetnym czasie antenowym) - i nie ma w tym nic dziwnego ani gorszącego.
          Mówienie że "koszty przeraastają zebrane fundusze" to zwykłe nadużycie:
          1.żeby mówić coś takiego, wypadałoby dysponować rzetelnymi wyliczeniami.
          Podczas finału zbierana jest ogromna kasa i nie sądzę, żeby dało sie tyle
          zebrać bezpośrednio od sponsorów. Choćby dlatego,że finał jest dla nich okazją
          by się pokazać i bez niego nie byliby tacy skorzy przeznaczać ogromne kwoty -
          tylko w imię ideałow. Poza tym finał opiera się na wolontariuszach, a
          wolontariat to (przypomnę) praca ZA DARMO.
          2.w tej całej akcji nie idzie tylko o pieniądze, ale też o odruch serca, o
          ciepło, o możliwość poczucia, że mozna jeden dzień w roku myśleć o innych, że w
          gruncie rzeczy jesteśmy dobrzy - niezależnie od zasobności portfela, tylko
          życie każe nam często o tym zapominać. Ta styczniowa niedziela jest nam
          potrzebna. Kto nie rozumie tego, ten kiep.
          • Gość: zyta Re: Dość mam malkontentów... IP: *.amsnet.pl 11.01.04, 00:08
            Bardzo mądre słowa! Aniou, popieram Cię i pozdrawiam. Oby większość ludzi
            myślała podobnie. No to gramy!
            • Gość: stefano Re: Dość mam malkontentów... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.04, 00:43
              Jak co roku te same watpliwosci . Dlaczego jest nam potrzebna ta owsiakowa
              maskarada by komus pomoc ? Nie umiemy pomagac bez orkiestry ?
              Co zrobiliscie w ciagu calego roku , jest tak wiele akcji , jest wiele
              organizacji , czy daliscie choc zlotowke ?
              Nie mam sily przekonywac kogokolwiek do czegokolwiek , ale jest faktem znanym
              mi z autopsji ( 3 razy bralem udzial w orkiestrze jako wykonawca ) , ze
              olbrzymia wiekszosc ludzi tworzacych te show pobiera normalne wynagrodzenie .
              Ja nie bralem swoich pieniedzy i uwazalem to za normalne .
              Dzisiaj , gdybym dostal propozycje poprosilbym o wynagrodzenie . Dlaczego ?
              Bo proszono mnie o rezygnacje z mojego honorarium na rzecz orkiestry
              argumentujac to wspolna decyzja wszystkich wykonawcow , a nastepnie ogladalem
              liste plac . Nie wierzcie w bezinteresownosc organizatorow , sponsorow i
              wykonawcow . Za darmo pracuja wolontariusze , a szczegolnie dzieci .
              • elunia_kwiatunia Re: Dość mam malkontentów... 11.01.04, 10:16
                mądre słowa stefano :D
                ja tamn jestem jeszcze młoda to mi tam pieniądze nie sa tak strasznie potrzebne
                ale z drugiej strony ludziom dorosłym i jeszcze takim co mają na utrzymaniu
                całą rodzinę to by sie przydały...
                ale mam też swoje zdanie na ten temat a mianowicie takie akcje są potrzebne aby
                innnym ludziom przypomnieć o tym że na świcie są też osoby którym trzeba pomóc
                i uważam ze akcja owsiaka jest całkowicie na miejscu aby inni nie myśleli tylko
                o sobie i aby ten początek nowego roku zaczęli jakimś dobrym uczynkiem....
                • Gość: basia Re: Dość mam malkontentów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 11:15
                  Ta akcja potrzebna jest tym, którzy przez cały rok przepychają sie łokciami aby
                  znależć się przed innymi, którym bliźni są jedynie przeszkodą i konkurencja w
                  osiągnięciu swoich celów. Jeden dzień w roku dzięki Owsiakowi mogą wrzucić do
                  skarbonki złotówkę, przypiąć sobie czerwone serduszko i poczuć sie DOBRYMI
                  LUDZMI.
                  • lola211 Re: Dość mam malkontentów... 11.01.04, 11:39
                    Jakie by nie były intencje ofiarodawców, liczy sie cel i skutek.
                    W tym wypadku cel uswieca srodki.
                    Dla mnie fakt, ze Owsiak na tym zarabia jest do przyjecia- on to stworzył,
                    poswiecił kawał zycia, nalezy mu sie.Co do innych- na kazdej akcji
                    charytatywnej zarabiają wykonawcy, to norma.Tylko ktos naiwny moze sadzic, ze
                    oni wystepują za dziekuje.
                    Dla mnie WOŚP jest akcją wiarygodna- wiem, ze Owsiak nie zgarnie calego szmalu
                    i nie spieprzy z nim.Wiem, ze zakupi sprzet i dzieki temu uratuje sie zycie
                    najmłodszych.To, ze ta akcja wyrecza słuzbe zdrowia w jej obowiazkach to
                    prawda, ale nie ma co oczekiwac ze szpitale zyskałyby sprzet gdyby nie WOSP.
                    Tylko te osoby, które na własnym przykładzie doswiadczyły korzysci z tej akcji
                    w postaci uratowanego zycia i zdrowia własnego dziecka moga zdawac sobie
                    sprawe z potrzeby WOSP.Oni wiedza, ze gdyby nie to całe zamieszanie, ich
                    dziecko miałoby duzo mniejsze szanse, albo i wcale.Nikomu nie zycze by musial
                    na własnej skórze sie o tym przekonywac, ale dopóki tak sie nie stanie, osoby
                    te nie mają bladego pojecia o czym pisza.To zrozumiałe, ze dla nich uratowane
                    dzieci nic nie znacza, bo oni tego nie widza, pewnie nie mają własnych dzieci,
                    dla nich to czysta abstrakcja.
                    Nie ma obowiazku dawania na WOSP, nikt nikogo nie zmusza.I nie wiem dlaczego
                    przeciwników akcji tak denerwuje fakt, ze inni akcje wespra.

• Gość: qwer Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.04, 12:05
      zgadzam się z tobą w 100% owsiak trzepie na tym kupe kasy
    • Gość: qwer Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.04, 12:09
      ale jakby nie było zawsze kupi sie za te pieniądze jakiś sprzęt i w ten sposob
      sie pomoze komus
    • Gość: Lukas Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.04, 16:29
      czlowieku pomysl najpierw nim cos napiszesz jedyna tego typu akcja na swiecie
      jedyny dzien gdzie wszyscy polacy czuja wiez a ty piszesz takie bzdury? Wstyd
      mi za takich ludzi bo zyjemy razem w tym kraju!!!!
      • Gość: jolcia Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo IP: 80.51.29.* 11.01.04, 17:05
        Pewnie,że wstyd. W dodatku nie powinno nikogo obchodzić, co ja zrobię ze swoją
        pięciozłotówką. Daję ją komu chcę i tyle.Wolno mi chyba? Sami nie wrzucają
        ani grosza, tylko fałszywie troszczą się o nieswoją kasę!
    • drom75 Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo 11.01.04, 17:27
      a ty juz ciechta na prawde nie masz co robic tylko zagladac komus do kieszeni ?
      sponsorzy daja to daja - ich sprawa a nie twoja.
      telewizja stawia sprzet, robi transmisje i placi ludziom za calonocna prace -
      jej sprawa.
      ludzie daja pieniadze, ja tez daje - moja sprawa a nie twoja wiec sie odwal, ze
      tak brzydko powiem, od nas i zajmij sie koncowka swojego nosa skoro poza nim
      widzisz zawistnie tylko czyjes portfele. my sobie z nimi sami poradzimy.
      a tak pomijajac juz wszystko inne koszty przy wosp trzeba liczyc troche inaczej
      niz z cennikow komercyjnych bo sa wyznaczane po kosztach wlasnych lub
      minimalnie pod lub ponad nimi. po prostu firmom zalezy na reklamie przy takiej
      operacji medialnej i gdyby nie ona to wiekszosc by nic nie dala. wiadomo ze
      taka akcja kosztuje i to bez dwoch zdan. jest to jednak rodzaj inwestycji,
      ktora przynosci wielokrotie wieksze plony ze stosunkowo malych zasiewow -
      wystarczy policzyc ile owsiak i jego orkiestra wydali na dzieciaki a ile zuzyli
      na koszty wlasne i organizacje imprez. no dobra koniec bo do kogos kto sie
      zaparl to i tak nic nie dotrze- wchodze policytowac cos na allegro-wosp bom
      chory i do miasta nie pojde ...
    • Gość: kresowiak Re: XII Wielke Oszustwo Świetnie Podane we Wrocław IP: *.torun.mm.pl 11.01.04, 18:48
      "Aura poprawności" jaka otacza WOŚP oraz blichtr towarzyszący tej krzykliwej,
      hałaśliwej imprezie nie pozwala na szczerą i uczciwą ocenę tego prostego ale
      sprytnego zabiegu socjotechnicznego. Nie ma polityka ,który odważy się
      publicznie powiedzieć ,że jest ona m.in.finansowana przez tych co płacą
      abonament rtv czyli z przysłowiowego wdowiego grosza
      /emeryci i renciści to najbardziej rzetelni i zdyscyplinowani płatnicy tego
      haraczu!/. To z tych środków oraz kosztem przychodów nieuzyskanych z
      utraconego czyli darowanego Owsiakowi czasu antenowego wielkorządcy z
      Woronicza oraz ośrodków regionalnych czyli prezesi telewizji i radia
      publiczego fundują Owsiakowi darmowy czas w radio i tv , który to w
      przeliczeniu nie zamieniany jest na przychody z reklam. Jest to czas
      najwyższej oglądalności. Na oczach rozdziawionych , zachwyconych i naiwnych
      Polaków grosz publiczny dorowywany jest towarzystwu Owsiaka. Przy okazji
      czołowe postaci kierownictwa radia i tv , ich DWÓR oraz sprytni znajomi
      biznesmeni mają za grosze świetną reklamę
      idącą na cały kraj. Pan Owsiak staje się darczyńcą i wybawcą, dobrodziejem
      szpitali i ratującym życie noworodkom, niemowlakom. Tak więc za publiczny
      grosz czyli z podarowanych Owsiakowi i WoŚP wielu godzin darmowej reklamy
      czyni się zeń zbawcę ratującego szpitale i schorowanych, potrzebujących
      dzieciaczków.
      Mamy więc z klasycznym szalbierstwem , odbywającym się na oczach gawiedzi
      telewizyjnej na koszt firm państwowych czyli tvp i polskiego radia.
      TAK OTO TV I RADIO WYPEŁNIA SWOJĄ MISJĘ PUBLICZNĄ!
      W O Ś P TO JEDNO Z WIĘKSZYCH KRĘTACTW III R P!
      • lola211 Re: kresowiaku 11.01.04, 21:03
        Uwazaj zebys ataku serca nie dostał, zółc cie zalewa, juz widze te zacisniete
        usteczka...
        Szkoda, ze Owsiak "kradnie" czas antenowy tylko raz w roku,mógłby "krasc"
        czesciej.
        A dlaczego ty nie skorzystasz z tej darmowej reklamy? Mało cwany jestes jak
        widac, DEKONSPIRATORZE.

• kecajkilwap Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo 11.01.04, 21:13
      CIECHTA przyznaj się ,że jestes z Caritasu
      • Gość: kora Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.04, 07:54
        Zastanawia mnie dlaczego entuzjaści jarmarku dla gawiedzi pn.WOSP z taką
        irytacją odnoszą się do ludzi mających inne zdanie. Czy to przez miłość
        bliżniego wyrażaną obnoszonym czerwonym serduszkiem? A może potwierdza się to
        co zauważyło wielu. Jeden dzień w roku udawanej troski o bliźniego jest po to
        aby usprawiedliwić całoroczną niechęć, obojętność lub nawet nienawiść?
        • Gość: optymista Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.04, 14:42
          Gość portalu: kora napisał(a):
          > Zastanawia mnie dlaczego entuzjaści jarmarku dla gawiedzi pn.WOSP z taką
          > irytacją odnoszą się do ludzi mających inne zdanie. Czy to przez miłość
          > bliżniego wyrażaną obnoszonym czerwonym serduszkiem? A może potwierdza się to
          > co zauważyło wielu. Jeden dzień w roku udawanej troski o bliźniego jest po to
          > aby usprawiedliwić całoroczną niechęć, obojętność lub nawet nienawiść?

jesli wolisz dane krotkoterminowe to 30 mln rocznie (ostatnia podliczona akcja)
          to okolo 2,5 mln miesiecznie czyli okolo 83 tys dziennie na pomoc dzieciom.
          wiadomo ze duzo ludzi traktuje cala akcje dla zgrywu i podniesienia wlasnego
          prestizu spolecznego ale tak na prawde jest to bez znaczenia. oni wykozystuja
          okazje ale sa tez w sluszym celu wykozystywani finansowo. powtarzam: bez tej
          akcji nie dali by nic wiec co szkodzi dac im ich 5 minut jesli na tym zyskaja
          dzieciaki ? akcja tak jest zorganizowana zeby ruszyc tych co sami sie nie rusza
          oraz tych ktorym brak pomyslu na pomoc innym.
          co do niecheci i nienawisci to nie sluszalem aby "orkiestra" ani zaden z jej
          przedstawicieli wypowiadal sie negatywnie o innych akcjach pomocy blizniemu, co
          pod adresem wospu slychac dosc czesto i to wlasnie z okolic
          najwiekszej "milosci blizniego" (wystarczy wspomniec czeste kazania,
          przepedzanie kwestujacych z okolic kosciolow, bezsensowne krytykanctwo i lzenie
          na antenie rozglosni radiowej ... itp).
          dajmy kazdemu dzialac tak jak potrafi i jak robi to najlepiej zamiast rzucac
          sie sobie do gardel o palme pierwszenstwa w trosce o blizniego.
          pozdrawiam wszystkich...
          • Gość: Gonzales Re: XII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.04, 15:39
            A ja uważam, że pomimo wszystkich uzasadnionych zastrzeżeń [bo takowe, niestety
            istnieją] do szeroko pojętej Orkiestry i jej lidera, to bardzo dobre
            przedsięwzięcie.
            Owsiak zrobił coś, czego nie zrobił nikt przed nim [na taką skalę]: nie wdawał
            się w bezsensowne dywagacje, dlaczego jest źle, jak naprawiać, nie rozstrząsał
            dziesięciu planów awaryjnych i ratunkowych, tylko zaczął "leczyć" -
            dostarczając potrzebny sprzęt i środki.
            Mnie osobiście bardzo denerwuje "terror medialny", który towarzyszy każdemu
            finałowi. Faktycznie, postronny człowiek ma wrażenie, że poza Orkiestrą nikt
            inny nie pomaga dzieciom. Ale w tym szaleństwie jest metoda, która podnosi
            skuteczność całej akcji.
    • Gość: Bulwers JESTEŚCIE FRAJERAMI!!!! IP: *.lanet.wroc.pl 12.01.04, 17:03
      Tylko umiecie zazdrościć i obchodzą was najmniej ważne sprawy w tej
      organizacji. Nawet gdyby Jurek brał jakąś część kasy dla siebie to co to
      jest??? Zobaczcie ile dzieci żyje dzięki Owsiakowi i ile jeszcze będzie żyło.
      Ale nie, zawsze się znajdzie jakiś dupek, co to wszystko przepieprzy na kase.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka