Dodaj do ulubionych

Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legnicy

15.12.09, 12:22
Byłam w tym pociągu, okropny widok tych biednych dzieci, ktore nie są niczemu
winne. Policja się nie popisała tak samo jak PKP powinni podstawić do innych
pasażerów jakiś pociąg. Niestety musieliśmy patrzeć na te obrazy ponad 3h
Obserwuj wątek
    • stasiobe [...] 15.12.09, 12:50
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: lux Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.09, 13:12
        Mocne słowa, ale niestety popieram. Ta ich roszczeniowa postawa to
        bezczelność.
      • xp17 Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni 15.12.09, 13:29
        Nie wiem czego oni oczekuja? Moga przeciez wynajac sobie mieszkanie, nikt nie
        zmusza ich do mieszkania na nasz koszt. Ci ludzie nie znaja jezyka, nie maja
        zadnego przydatnego zawodu. Sa tylko ciezarem. I to coraz bardziej bezczelnym.
        Nic im w ich kraju nie grozi, poza koniecznoscia samodzielnego utrzymania.
        • eva15 Bezczelnie krótka pamięć 15.12.09, 13:40
          xp17 napisał:

> Nie wiem czego oni oczekuja? Moga przeciez wynajac sobie mieszkanie, nikt nie>
          zmusza ich do mieszkania na nasz koszt. Ci ludzie nie znaja jezyka, nie maja>
          zadnego przydatnego zawodu. Sa tylko ciezarem. I to coraz bardziej bezczelnym.>
          Nic im w ich kraju nie grozi, poza koniecznoscia samodzielnego utrzymania.

Powiedz to setkom tys. Polaków, którzy otrzymali kiedyś azyl lub Duldung w
          Nimeczech czy innych krajach E. Zachodniej.
          • xp17 Re: Bezczelnie krótka pamięć 15.12.09, 13:51
            Setki tysiecy Polakow dosc szybko wyjezdzalo do Stanow, Kanady albo Australii by
            tam pracowac. Te setki tysiecy nie byly obciazeniem dluzej niz to niezbedne.
            Znam kilkadziesiat osob, ktore w ten sposob opuscily Polske i swietnie sobie na
            swiecie radza. Buduja teraz dobrobyt krajow, ktore ich przyjely. Mysle, ze dlug
            zostal splacony.
            Nie mialbym nic przeciwko hotelom dla uchodzcow (prawdziwych), ktorzy zobowiaza
            sie do nauki jezyka i pracy.
            • Gość: ag Re: Bezczelnie krótka pamięć IP: 77.223.229.* 15.12.09, 13:56
              tylko nie krótka pamięć, no właśnie prawdziwych, a tych to sobie
              przyjmuj pod własny dach
              • Gość: Emigrant Czeczeńcy przeczytajcie! Same fakty: IP: *.gates.com 15.12.09, 18:28
                Myślicie że w Polsce jesteście źle traktowani? Otóż nie macie
                pojęcia jak traktują uchodźców inne kraje w tym USA. Sam byłem
                uchodźcem i wierzcie mi - wcale nie macie źle. No ale zawsze dobrze
                gdzie nas nie ma, i zawsze wierzy się w legendy "jak to gdzie
                indziej jest wspaniale".

Przyznam wam rację że dobrze by było gdyby wraz z przyjęciem podania
                o azyl dawano tymczasowe pozwolenie o prace, przedłużane powiedzmy
                co 3 miesiące aż do rozpatrzenia wniosku. Tak rzeczywiscie powinno
                być. Ale reszta? Przeczytajcie:

Wyjechałem z Polski do Grecji lat temu ponad 20. Wyjechałem bez wizy
                do Grecji czy jakiegokolwiek kraju zachodniego. Nie wiem czy
                zdajecie sobie sprawę przez co musiałem przejść żeby do Grecji się
                dostać.
                Złożyłem w Grecji podanie o azyl i papiery w ambasadzie Kanady o
                wyjazd do Kanaday na pobyt stały. By dostać się do USA trzeba było
                czekać w Grecji wiele lat i to bez pewności że się otrzyma zgodę,
                dlatego Kanda. Do Kanady czekało się "tylko" 3 lata. Dzięki Bogu
                rodzina w Kanadzie załatwiła mi sponsorstwo więc czekałem na
                wyjazd "tylko" rok! Zaraz po moim wyjeździe zlikwidowano możliwość
                sponsorowania.

A w tym czasie jak wyglądała sytuacja moja i tysięcy innych Polaków
                w Grecji? Otóż ŻADNEGO zakwaterowania. ŻADNEJ najmniejszej pomocy
                finansowej. ZAKAZ opuszczenia Grecji. ZAKAZ pracy. Jedynie
                otrzymałem pozwolenia na oczekiwanie na terenie Gracji na akceptację
                przez Kanadę (tzw. adie paramoni - jeśli dobrze pamiętam).

Pracowałem przez rok na czarno. Mieszkałem najpierw w wynajmowanej
                piwnicy niedaleko placu Omonia w Atenach, potem już w pokoju na
                piętrze (trzech w pokoju). Nie znałem zupełnie języka. Pierwszej
                pracy szukałem po budowach czytając z kartki zdanie napisane mi
                przez starych wyjadaczy. Tak długo szukałem pracy że po ponad
                dwudziestu latach go pamiętam. Jest to jedyne co wciąż pamiętam po
                grecku: "Jasu mastora. Echiete dulja ja meno?" Czyli "dzień dobry
                mistrzu/brygadzisto - macie dla mnie pracę?"
                I kazano mi patrzeć czy Grek wywróci oczy w górę - co znaczy NIE,
                czy też pokręci głową - co znaczy TAK (odwrotnie niż w Polsce).

Przeżyłem. Pracę w końcu znalazłem. Po pół roku wynajmowałem
                mieszkanie jak się okazało u policjanta. Ale policjant był w porzo i
                mówił (po angielsku) - lepiej żebyś pracował nielegalnie niż kradł.
                I tak doczekałem wyjazdu.

W Kanadzie różowo nie było, ale tak się złożyło że szybko wyjechałem
                do Stanów. A wiecie jak było/jest w Stanach?
                Na zieloną kartę czekałem... 7 lat (siedem lat!). Przez ten czas
                ŻADNEJ pomocy. ŻADNEGO zasiłku. ŻADNEGO zakwaterowania. Przyznam że
                podczas oczekiwania na zieloną kartę miałem pozwolenie na pracę.
                Tym niemniej - co jest paradoksem - przez cały ten czas oczekiwania
                NIE WOLNO BYŁO WYJECHAĆ ZE STANÓW. Wyjedziesz nawet do Kanady i
                tracisz prawo do zielonej karty, a nawet do wjazdu do Stanów. By
                wyjechać trzeba się było starać o tzw. advanced parole - czyli
                wybaczenie z góry za "popełnienie przestępstwa". Oczekiwanie na
                Advanced Parol zajmuje od 3 do 5 miesięcy i trzeba go odnawiać bodaj
                co roku. Pracowałem w Stanach jako inżynier więc była to wielka
                niedogodność bo wymagane było odemnie bym często wyjeżdżał służbowo
                zwłaszcza do Kanady odległej o jedyne 10 kilometrów.

Tak wyglądały moje przejścia emigracyjne. Zupełnie normalne, jak
                setek tysięcy innych Polaków. Dlatego przestańcie płakać bo akurat
                mnie swoimi historiami nie wzruszycie. A wiecie co jest najlepszym
                lekarstwem na rozczulanie się nad sobą? Wyjazd do Stanów. Tu was
                szybko nauczą jak być szczęśliwym nawet żyjąc pod mostem. Jak
                cieszyć się życiem nawet wtedy kiedy straci się pracę, dom, i
                wszystko co się miało. Zwłaszcza kilka lat życia bez ubezpieczenia
                lekarskiego i mozliwości pomocy lekarskiej naprawdę zmienia
                człowiekowi światopogląd i priorytety.

A tymczasem życzę powodzenia i cierpliwości.
            • eva15 Re: Bezczelnie krótka pamięć 15.12.09, 14:03
              Nie wiesz, albo udajesz, że nie wiesz o setkach tys. Polaków korystających na
              Zachodzie z pomocy społecznej. Ja sama znam wiele takich przypadków, bo
              pomagałam ludziom bez znajomości języka wypełniać papiery o pomoc socjalną.
              • Gość: z Po rosyjsku zapewne? ;P IP: 217.98.20.* 15.12.09, 14:23
                I pewnie lojalki? ;P
                Jakoś nie słyszałem, żeby Polacy protestowali przeciwko siedzeniu w
                obozach przejściowych nawet i rok czasu. Zamiast drzeć się że jest
                im źle, uczyli się języków obcych i przechodzili przez sesje
                kwalifikacyjne. Tak sporo moich kolegów i znajomych "zaliczyło"
                obozy w Austrii, wyjeżdżając potem do Kanady, USA, Australii czy
                RPA. Tak więc ta "krótka pamięć" dotyczy również i ciebie, bo po
                prostu ściemniasz, i tyle.
              • xp17 Re: Bezczelnie krótka pamięć 15.12.09, 14:29
                Rozumiem, ze dysponujesz danymi o tych setkach tysiecy wnioskow? A moze
                milionach? Oczywiscie nasi rodacy od 30 lat siedza w obozach dla uchodzcow?
                A moze po prostu pomagasz Slazakom(z niemieckimi paszportami), ktorzy masowo
                dymaja niemiecki system opieki spolecznej?
                • eva15 Re: Bezczelnie krótka pamięć 15.12.09, 16:08
                  Nie wiem, czemu tak rozumiesz. Skoro ja sama miałam doczynienia z przynajmniej
                  8-10 takimi przypadkami to w skali kraju jets ich rzeczywiście wiele. I nie
                  cchopdziło w moich przypadkach o Slązakąw, choś i oni też zapewne z tego korzystali.
                  • Gość: Emigrant Czy to coś zmienia? IP: *.gates.com 15.12.09, 22:36
                    Każdy kraj ma inny system. Większość państw nie udziela większej
                    pomocy niż Polska. Niemcy i Skandynawowie są wyjątkiem chociaż
                    wydaje mi się że ty dodajesz do swojej liczby obywateli których
                    Niemcy uznają z Niemców - czyli miszkańców terenów należących przed
                    wojną do Niemiec, albo Polaków potrafiących udowodnić jakieś tam
                    korzenie niemieckie. Znam kilku którzy w ten sposób doili system
                    niemiecki.

Pamiętaj że polscy repatrianci, podobnie jak "niemieccy", dostają
                    również pomoc i pozwolenie na pracę, choć oczywiście pomoc ta jest
                    proporcjonalna do możliwości naszego kraju.
              • tomek854 Re: Bezczelnie krótka pamięć 15.12.09, 23:47
                eva15 napisała:

> Nie wiesz, albo udajesz, że nie wiesz o setkach tys. Polaków korystających na
                > Zachodzie z pomocy społecznej. Ja sama znam wiele takich przypadków, bo
                > pomagałam ludziom bez znajomości języka wypełniać papiery o pomoc socjalną.

To ciekawe co piszesz.

Ja mieszkam w UK. Przyjchałem legalnie, z miejsca podjąłem pracę i pracowałem
                sobie szczęśliwie przez 23 miesiące. Potem miałem wypadek samochodowy nie z
                mojej winy a pracodawca oznajmił, że on nie będzie czekał aż znowu będę zdolny
                do pracy i podziękował mi "zapomniawszy" zapłacić mi zaległe nadgodziny, wakacje
                i ostatnie dwa tygodnie pracy. W sumie około miesięczną pensję.

23 miesiace pracowałem, płacąc uczciwie podatki i wszelkie składki i to dość
                wysokie, bo zarabiałem nieźle, i co? I figa z makiem. Odmówiono mi nawet w pełni
                zwrotnej pożyczki z pomocy socjalnej.

Dałem sobie radę.

Ale wiem jedno: żeby dostać jakiekolwiek wsparcie państwa to trzeba pracować w
                UK przez 24 miesiące. A ci tu przyjeżdżają nielegalnie, mają dach nad głową,
                wikt i opierunek i jeszcze im źle?

Pogonić ich z powrotem do Gruzji. Już tam wojny nie ma, więc nie wiem, w czym
                problem.
              • Gość: taka prawda Re: Bezczelnie krótka pamięć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 23:59
                To że kraje europy zachodnie są głupie i płacą to nie znaczy że
                trzeba takie patologie stosować w Polsce.
            • inzynierwojtek Re: Bezczelnie krótka pamięć 16.12.09, 04:03
              xp17 napisał:

> Znam kilkadziesiat osob, ktore w ten sposob opuscily Polske i
              swietnie sobie na
              > swiecie radza. Buduja teraz dobrobyt krajow, ktore ich przyjely.
              Mysle, ze dlug
              > zostal splacony.
              ====================================
              Miliony osob zostalo niestety "wyrolowanych" przez takie kraje, jak
              Kanada czy USA, ktore to mydlac oczy wmawialo wszystkim imigrantom,
              ze powinni byc wdzieczni i zadowoleni. W rzeczywistosci kraje te
              sciagaja imigrantow w celach czysto ekonomicznych aby zabezpieczyc
              swoja egzystencje.

• 45rtg Re: Bezczelnie krótka pamięć 15.12.09, 14:32
            eva15 napisała:

> xp17 napisał:
            >
            > > Nie wiem czego oni oczekuja? Moga przeciez wynajac sobie
            mieszkanie, nikt
            > nie>
            > zmusza ich do mieszkania na nasz koszt. Ci ludzie nie znaja
            jezyka, nie maja
            > 2;
            > zadnego przydatnego zawodu. Sa tylko ciezarem. I to coraz bardziej
            bezczelnym.&
            > #62;
            > Nic im w ich kraju nie grozi, poza koniecznoscia samodzielnego
            utrzymania.
            >
            > Powiedz to setkom tys. Polaków, którzy otrzymali kiedyś azyl lub
            Duldung w
            > Nimeczech czy innych krajach E. Zachodniej.

A co oni mnie obchodzą?
        • antekguma1 Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni 15.12.09, 16:22
          xp17 napisał:

> Nie wiem czego oni oczekuja? Moga przeciez wynajac sobie mieszkanie, nikt nie
          > zmusza ich do mieszkania na nasz koszt. Ci ludzie nie znaja jezyka, nie maja
          > zadnego przydatnego zawodu. Sa tylko ciezarem. I to coraz bardziej bezczelnym.
          > Nic im w ich kraju nie grozi, poza koniecznoscia samodzielnego utrzymania.

Ciężarem to jest kilkunastotysięczna armia watykańczyków i ich agentów
          pochłaniająca z państwowej kasy miliardy. I ty też jesteś, ze swoim
          niedorozwojem umysłowym, ciężarem dla społeczeństwa. I co? Ano nic.
          • zielonykatol Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni 15.12.09, 18:46
            Ja tę "armię" bardzo lubię i z przyjemnością ją wspieram. Podobnie jak
            większość Polaków. Demokracja kolego, jesteś w mniejszości więc albo
            się dostosuj albo wyjedź. Proponuję Hiszpanię, Zapatero zawzięcie
            walczy z Kościołem, z wartościami chrześcijańskimi i zaciera z radością
            ręce na myśl o islamizacji. Będziesz się tam czuł jak u siebie.
            • dott84 Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni 16.12.09, 10:58
              zielonykatol napisał:
              Ja tę "armię" bardzo lubię i z przyjemnością ją wspieram. Podobnie jak
              większość Polaków. Demokracja kolego, jesteś w mniejszości więc albo
              się dostosuj albo wyjedź.

Bzdury piszesz, że większość Polaków z radością ich wspiera.
              Gdyby to był nasz wybór jestem w 100% pewna, że ok 60% Polaków nie płaciłoby ani
              grosza na tą bandę pasożytów.
              Niestety nie ważne czy ktoś wierzy czy nie wierzy czy wyznaje inną wiarę. Każdy
              płaci podatki i to z tych podatków idzie kasa na nich.
              Nie da się nie płacić podatków!

Jestem katoliczką, wierzę w boga ale nie uznaje władzy kościelnej.
              Dla mnie to banda nierobów i pasożytów.

• lai21 Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni 15.12.09, 18:59
            > Ciężarem to jest kilkunastotysięczna armia watykańczyków i ich agentów
            > pochłaniająca z państwowej kasy miliardy. I ty też jesteś, ze swoim
            > niedorozwojem umysłowym, ciężarem dla społeczeństwa. I co? Ano nic.

widze ze na kazdym forum znajdzie sie lewicowy debil, ktory pod kazdy temat
            podciagnie Kosciol
            • Gość: :))) Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni IP: 94.75.67.* 16.12.09, 14:40
              lai21 napisał:

> widze ze na kazdym forum znajdzie sie lewicowy debil, ktory pod
              kazdy temat
              > podciagnie Kosciol

Biorąc pod uwagę fakt, że kościół faktycznie jest największym
              pasożytem i złodziejem a także bijącą z postów katolików "miłość
              bliźniego", to nie dziwię się ludziom, których kradzieże popełniane
              przez księży denerwują. Nazywanie ludzi, którzy nie lubią być okradani
              "lewicowymi debilami" stawia cię w jednym szeregu ze złodziejami.
      • Gość: skora Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni IP: *.chello.pl 15.12.09, 17:13
        czlowieku, jestes chory, powinienes sie leczyc!
      • henryk-sikora Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni 15.12.09, 18:58
        "stasiobe" Ty głupi bezduszny sku...synie. Jak miliony Polaków
        wyjeżdżały przez dziesięciolecia na emigracje i byli wszędzie dobrze
        przyjmowani to tak, a jeżeli my mamy pomóc ludziom którzy uciekli
        przed wojną to Ci ludzie są dla Ciebie "szambem". Ty głupi
        sku...synie, po tysiąckroć!!! Aby taki sku...syn nastepnego dnia nie
        doczekał!!!
        • hanishl henryk-sikora 15.12.09, 23:19
          Po co tak ostro . Pomóc im ? No problem .
          Ile kasy deklarujesz , ja tez dodam .
          Ale jedno , to ma być kasa dodatkowa i dobrowolna . Od podatków jakie ja płacę ,
          wara !
          Dysponuj swoją lub dobrowolnie zadeklarowaną kasą Innych
      • Gość: Alex Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 20:26

W pełni się zgadzam z taką opinią.Polska nie powinna przyjmować
        uchodżcow z dawnych republik kaukaskich jak Inguszetia,Czeczenia
      • tymon99 Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni 15.12.09, 20:31
        gnojek.
      • Gość: speedwayFAN/London Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni IP: *.haye.cable.virginmedia.com 15.12.09, 20:47
        Wy ktorym tak latwo przychodzi mowienie "wypad" do Gruzinow i Czeczenow ktorym
        wojna zabrala wszytko i zmusila do ucieczki...pamietajcie, ze jestescie polakami
        i jesli nie wiecie kim sa gruzini np. i to, ze gineli za Polske to proponuje
        zainteresowac sie historia to Ci ktorzy maja choc za grosz honoru i uwazaja sie
        polakami prawdopodobnie nie beda juz tak glosno krzyczec "wypad" !
        Wstyd mi za was...
      • Gość: ZBULWERSOWANA Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni IP: 77.255.83.* 15.12.09, 20:57
        masz rację won z polski ja w swoim kraju harowalam od dziecka na roli a teraz
        mam 750zl emerytury z tego opłacić mieszkanie ,światło ,gaz itd ciągle brakuje
        na życiei chleb na podwyżki emerytur o nie ma a panstwo przejmuje sie uchodzcami
        i lepiej mają niż ja .WARA Z POLSKI
    • Gość: Gryzon Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni IP: 198.178.236.* 15.12.09, 13:01
      Jeśli tak Ci ich żal to mogłaś im kupić bilety.
      • Gość: Yello Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.09, 13:25
        > Jeśli tak Ci ich żal to mogłaś im kupić bilety.

Popieram, ale akurat wezmę w tym przypadku poprzednika w obronę. Zapewne osobie tu piszącej chodziło o podstawienie składu zastępczego, ale dla _normalnych_ podróżnych jadących do Zgorzelca czy Drezna. W tym przypadku byłoby to jak najbardziej uzasadnione.
      • Gość: Alex Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 20:44
        Najlepszą metodą jest pilnowanie granicy wschodniej kraju zapobieganie
        przyjazdowi do kraju różnego elementu za wschodu.
    • eva15 Gruzińscy uchodźcy? 15.12.09, 13:14
      Gruzińscy uchodźcy? To Gruzini uciekają z raju na ziemi jaki stworzył im Saaka?
      W głowach im się od dobrobytu i demokracji poprzewracało.
      • xp17 Re: Gruzińscy uchodźcy? 15.12.09, 13:31
        Evcia. Uruchom resztki mozgu nie uszkodzone przez soviecka propagande. Oni
        uciekaja z tej czesci Gruzji, ktora okupuje Srutin.
        • eva15 Re: Gruzińscy uchodźcy? 15.12.09, 13:37
          Ty nie masz czego uruchamiać.

Gdyby to byli Osetyńcy czy Abchazowie to mieliby rosyjskie paszporty, a media
          polskie takich uciekinierów pokazywałyby w tv od rana do nocy. To byłby smaczny
          propagandowo kąsek. Niestety uchodźcy gruzińscy są faktem wstydliwym, zupełnie
          niemedialnym, więc gnieżdzą się gdzieś w wagonach.
          • xp17 Re: Gruzińscy uchodźcy? 15.12.09, 13:45
            Evcia, nie gniezdza sie w wagonach, tylko w hotelach.
            Ty oczywiscie ich paszporty widzialas?
            Jedyne co jest rzeczywiscie wstydliwe to to, ze pomocy powinni szukac w swoim
            kraju. Mysle, ze chodzi tu po prostu o mit super zycia na zachodzie. Oni bez
            jezyka i zawodu nie maja czego tu szukac, co powoli juz do nich dociera. Stad
            desperacja.
            • eva15 Re: Gruzińscy uchodźcy? 15.12.09, 14:04
              Rozumiem, że ty widziałeś ich paszporty, skoro twierdzisz, że to nie Gruzini
              lecz Osetyńcy i Abchazowie.
              • Gość: gfgfg Eva15 porblemem nie są uchodźcy polityczni ale ek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 16:22
                onomiczni. Polska ma obowiązek pomagać uchodźcom politycznym, ale nie ekonomicznym. Gruzini są ekonomiczni, mało tego Czeczeni też teraz są już ekonomiczni. Niemcy tez nie chcieli przyjmować darmozjadów z Polski. Polska jest biednym krajem i dajemy im tyle ile możemy. Na przykładzie biednych Afrykańczyków którzy płyną na łodziach do Europy wiem, że gro z nich to afrykańska klasa średnia. Ci prawdziwi biedacy potrzebujący pomocy nie wydadzą 10 tyś. euro na podróż do Europy. Więc nie ma co się użalać.
    • aksum78 To nie Gruzini 15.12.09, 13:52
      wiekszośc uchodźców z Gruzji, jacy sa w Polsce to Kurdowie. Tak
      dobrze czytacie to Kurdowie, a nie etniczni Gruzini. Uciekaja przed
      religijnymii i etnicznymi przesdladowaniami. Wiekszość dostanie
      odmowa statusu w Polsce, tak sądze. Chcą portestować w Strasburgu,
      to ciekawe czemu zabrali żony i dzieci?
      • Gość: PsssSs Re: To nie Gruzini IP: 77.255.72.* 15.12.09, 15:12
        Jestes naiwny, czy przekonania lewicowe ? Oni jada tylko i wylacznie po zasilki
        i socjal. Jak im zaproponowano prace na budowach w celu poprawienia swoich
        warunkow materialnych, to NIKOMU sie nie chcialo. Przypomnijmy, ze mieszkaja za
        darmo i dostaja zasilkki WIEKSZE niz Polacy. Ale ciagle im malo, wiec jada do
        socjalistycznych rajow, gdzie spoleczenstwo ich utrzyma, tj. Francja, Niemcy,
        ogolnie zachod. Przypomnijmy tez, ze regularnie napadaja rabunkowo na Polakow i
        wszczynaja konflikty. Won z nimi.
    • krzysi-ek111 Uchodźcy ze wschodu są już na bocznicy w Zgorzelcu 15.12.09, 14:19
      Ten pociąg zawsze zatrzymuje się w Legnicy a nie przymusowo, często jeżdżę nim
      z Wrocławia do Zgorzelca to wiem.
    • ohot Uchodźcy ze wschodu są już na bocznicy w Zgorzelcu 15.12.09, 14:30
      Z tego co się orientuję uchodźca ma prawo legalnie pracować.
      Nawet tzw. "pobyt tolerowany" daje prawo do podjęcia legalnie pracy.
      Polakom którzy wyjechali na wyspy nic więcej nie było potrzebne żeby się
      urządzić. Fakt robota jest zwykle niezbyt prestiżowa ale uczciwa.

Nie dajmy się zbajerować. Ci ludzie wsiedli w pociąg razem z rodzinami nie po
      to żeby pomanifestować a potem wrócić spokojnie do Polski. Mają zamiar zostać
      w bogatszej europie zachodniej i tyle. Z ich punktu widzenia jest działanie
      jak najbardziej logiczne, tam jest lepszy socjał. Pytanie brzmi czy uciekający
      przed wojną człowiek ma prawo wybrzydzać na życie w Polsce ?

Dlaczego nigdy nie słyszałem o protestujących uchodźcach czy emigrantach z
      Wietnamu, Filipin, Chin ? Jakoś sobie radzą. Polacy zresztą też są dobrym
      przykładem. Wielu bez znajomości języka dało sobie radę w obcym państwie.
      • Gość: mila Re: Uchodźcy ze wschodu są już na bocznicy w Zgor IP: 85.222.87.* 15.12.09, 17:28
        to nie sa uchodzcy ale ludzie ktorzy aplikowali o ten status i mieszkaja w
        osrodku, i czekaja na decyzje w swojej sprawie.ktos, kto status uchodzcy
        otrzymal nie przebywa w osrodku, bowiem juz mu sie mieszkanie w nim nie nalezy.
        Do momentu dostania statusu uchodzcy, czy tez ochrony uzupelniajacej (statusu
        tolerowanego) osoba taka nie ma prawa do pracy ani nie moze wynajac mieszkania.
        Dopiero po otrzymaniu statusu uchodzcy osoba moze sie usamodzielnic i wziac
        udzial w programie integracyjnym, wynajac mieszkanie itp. Polska ma obowiazek
        pomocy uchodzcom politycznym i osobom aplikujacym o ten status nie mozna odmowic
        pomocy i nie mozna wydalic z kraju do momentu rozpatrzenia wniosku. Dopiero gdy
        decyzja jest negatywna-czyli nie ma zgody na przyznanie statusu uchodzcy czy
        pobytu tolerowanego- mozna uskutecznic deportacje. Jesli ktos ma zamiar nadale
        sie emocjonowac hojnoscia panstwa w stosunku do uchodzcow to zapraszam do osrodka.
    • baca63 Re: Uchodźcy ze wschodu koczują na dworcu w Legni 15.12.09, 14:39
      emisia0111 napisała:

> Byłam w tym pociągu, okropny widok tych biednych dzieci, ktore nie są niczemu
      > winne. Policja się nie popisała tak samo jak PKP powinni podstawić do innych
      > pasażerów jakiś pociąg. Niestety musieliśmy patrzeć na te obrazy ponad 3h

A niby jaki pociąg miało podstawić PKP na linię obsługiwaną przez przewoźmika niemieckiego?
    • da-rky Natychmiastowa ekstradycja tam,z kad przyjechali!! 15.12.09, 15:33
      Jak zwykle to samo:placzace dzieci,kobiety,mowa o
      przesladowaniu,branie na litosc itd...Jak juz zostana
      przygarnieci,to nagle nie chca sie integrowac z powodu ich
      tozsamosci religijnej,kulturalnej itp. a wtedy bron boze,zeby cos
      powiedziec na ich kraj...Do pracy tez sie nie garna,jedyne czego
      oczekuja od innych to mieszkanie,pomoc i co miesiac kasa za friko.Po
      pewnym czasie jest ich coraz wiecej bo bardzo szybko sie rozmnazaja
      a wtedy zaczyna sie problem gdyz ze wzrostem pewnosci siebie i
      mozliwoscia pobytu w owym cywilizowanym kraju wzrasta poziom
      agresji,chcec niezaleznosci i stawianie swoich zadan...Jak ktos nie
      wierzy,to niech pojedzie sobie np.do Niemiec,gdzie Turcy staja sie
      tak silna,agresywna grupa i juz teraz chca wywierac presje na rzad
      niemiecki zadajac ustaw,ktore sa dla nich najlepsze nie patrzac na
      poglady innych.Pomagac mozna ale nie mozna litowac sie nad kims,kto
      nie tylko niedoceni pomocy ale w przyszlosci moze okazac sie
      bezwzglednym katem,ktory w imie religii posunie sie do najbardziej
      drastycznych srodkow...Pamietajcie tez,ze to moze byc specjalna
      zagrywaka,bo w koranie wyraznie pisze,ze Europe trzeba zislamizowac
      a im wiecej wyznawcow tej okropnej,nietolerancyjnej religii
      przyjmiemy,tym szybciej bedziemy przesladowana mniejszoscia bez
      demokracji.Pomoc mozna ale nie w ten sposob.Nie mozna zezwalac im na
      panoszenie sie i stawianie zadan bo oni wykorzystuja nasza
      tolerancje i litosc do swoich politycznych celow a my naiwniacy
      podcinamy galaz,na ktorej siedzimy...Powinna byc natychmiastowa
      ekstradycja tam,z kad przyjechali bo raz,ze to wyjdzie taniej,a po
      drugie,to Europa ma coraz wieksze problemy i dosyc nietolerancyjnej
      dziczy wiec nie potrzebuje kolejnych darmozjadow dyktatorow ze
      sredniowiecznymi pogladami(calkowite podporzadkowanie sie
      religii)!!! Pozdrowienia z Niemiec,czyli byc moze juz przyszlej
      Turcji z mniejszoscia katolicka;///
      • tymon99 Re: Natychmiastowa ekstradycja tam,z kad przyjech 15.12.09, 20:32
        ale wiesz, że jesteś kretynem?
        • tomek854 Re: Natychmiastowa ekstradycja tam,z kad przyjech 16.12.09, 00:07
          tymon99 napisał:

> ale wiesz, że jesteś kretynem?

Ty pewnie wiesz, że Ty jesteś. On nie ma po temu przesłanek.
    • aksum78 Do da-rky 15.12.09, 15:45
      Masz duzo racji, ale jest "mały" problem- starzejąca sie Europa.
      Będzie coraz więcj starszych ludzi, a młodych, pracujących coraz
      mniej. chyba że nastapi cud. A tak jestesmy skazani na emigrantów.
      Polacy nie moga przeciez pracowac jak biali murzyni wszedzie w
      Europie. U nas tez zaczyna sie spadek urodzeń. Pozdrawiam
      • Gość: z breslau Re: Do da-rky IP: *.chello.pl 15.12.09, 16:28
        Nadejdzie taka chwila gdy u bram bogatego, starego, zdegenerowanego
        Zachodu stanie setki tysiące takich pociągów, promów z biedakami i
        głodomorami z Azji i Afryki.Kto ich zatrzyma? W tv mozna np zobaczyć
        obrazki jak gdzieś w trzecim świecie tysiące obdartych rzuca się na
        pomoc rozdzielaną przez organizacje humanitarne.Tacy będą przybywać
        w tempie geometrycznym jak slumsy na ulicach ichnich miast i nie
        będą czekać, przyjdą tutaj.Stanie się to jeszcze za życie wielu
        piszących obecnie na forum.
        • wielki_czarownik Re: Do da-rky 16.12.09, 10:02
          Gość portalu: z breslau napisał(a):

> Nadejdzie taka chwila gdy u bram bogatego, starego, zdegenerowanego
          > Zachodu stanie setki tysiące takich pociągów, promów z biedakami i
          > głodomorami z Azji i Afryki.Kto ich zatrzyma?

Mam nadzieję, że wojsko. Do nielegalnie przekraczających granice należy strzelać ostrą amunicją. Inaczej obudzimy się we Wrocławiu otoczonym przez etniczne getta w których panować będzie bezprawie.
      • Gość: bvbv Aksum poddajesz się jakieś propagandzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 16:32
        starzejącej się Europie. Europa będzie miał mniej ludności i bardzo dobrze. Z roku na rok coraz mniej pracy jest w tej Europie. A jakie mamy ogromne bezrobocie. Następuje ogromna automatyzacja - stacje benzynowe bez obsługi, kasy, internet, to wszystko odbiera miejsca pracy. Imigranci nie będą mieli co robić. System emerytalny, rentowy, socjalny jest chory w Europie. Nigdzie na świecie nie daje się pieniedzy za darmo. Trzeba pracować choćby społecznie i to się zmieni. Zasiłek za pracę. W każdym razie imigracja wcale europie nie jest potrzebna jako czynnik regulujący dzietność. Jak pójdziemy dalej tym tropem myślenia to za sto lat ziemia będzie miała 300 mld ludzi i wszyscy zdechniemy z braku tlenu.
        • tomek854 Re: Aksum poddajesz się jakieś propagandzie 16.12.09, 00:08
          Gość portalu: bvbv napisał(a):

> starzejącej się Europie. Europa będzie miał mniej ludności i bardzo dobrze. Z r
          > oku na rok coraz mniej pracy jest w tej Europie. A jakie mamy ogromne bezroboci
          > e. Następuje ogromna automatyzacja - stacje benzynowe bez obsługi, kasy, intern
          > et, to wszystko odbiera miejsca pracy. Imigranci nie będą mieli co robić. Syste
          > m emerytalny, rentowy, socjalny jest chory w Europie. Nigdzie na świecie nie da
          > je się pieniedzy za darmo. Trzeba pracować choćby społecznie i to się zmieni. Z
          > asiłek za pracę. W każdym razie imigracja wcale europie nie jest potrzebna jako
          > czynnik regulujący dzietność. Jak pójdziemy dalej tym tropem myślenia to za st
          > o lat ziemia będzie miała 300 mld ludzi i wszyscy zdechniemy z braku tlenu.

I te automatyczne stacje benzynowe płacą składki na ZUS żebyś miał z czego mieć
          wypłacaną emeryturę?
      • Gość: poirytowany a moze zrobic inaczej IP: *.web.vodafone.de 16.12.09, 08:41
        Zamiast importowac ludzi z najdzikszych zakatkow swiata,wprowadzic polityke pro
        rodzina i zachecic rodowitych Europejczykow do posiadania wiecej niz 1
        dziecka.Hmmm?Ale z drugiej strony latwiej jest rzadzic niejednolitym
        spoleczenstwem,napuszczac jednych na drugich i liczyc srebrniki z tego plyynace:(
    • vito3 Uchodźcy ze wschodu są już na bocznicy w Zgorzelcu 15.12.09, 16:14
      szmalcownicy rodza sie szmalcownikami iszczekaja jak szmalcownicy.do
      was nie dotrze ze z polski emigrowaly miliony ludzi w wiekszosci
      spotykali sie z ludzka zyczliwoscia a to dlatego ze sa na swiecie
      dobrzy ludzie.
      • wielki_czarownik Nie myl życzliwości z anarchią 15.12.09, 16:21
        Życzliwość polega na tym, że przyjezdni są wdzięczni za pomoc i przestrzegają zasad i zwyczajów panujących w ich nowym domu. Wyłudzanie przejazdów PKP i domaganie się luksusów, nie leży w dobrym tonie i w związku z tym na życzliwość nie zasługuje.
        Znam trochę imigrantów. Takich, którzy pracują, przestrzegają prawa i nie domagają się niczego, bo są wdzięczni za to, że mogą tu być. Dla tych jestem życzliwy. Dla tych, którzy robią awantury, nie!
        • Gość: Alex Re: Nie myl życzliwości z anarchią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 08:34
          Większość przybyszy ze wschodu to uchodżcy ekonomiczni,Polska
          jest dla nich tylko krajem tranzytowym do państw Europy zachodniej.
          Należy zwiększyć liczbę zatrudnionych pracowników Straży Granicznej,
          wyposażyć ich w nowoczesne samochody terenowe,noktowizory do
          obserwacji granicy w nocy.
    • wielki_czarownik Kompromitacja państwa polskiego 15.12.09, 16:19
      Co to znaczy, że nie chcą zapłacić, a policja z nimi negocjuje?? To ma być państwo prawa? Albo płacą, albo won z pociągu! Porządek musi być! Jaki szacunek może mieć nasza władza, jeżeli zamiast egzekwować prawo, to negocjuje?
      Ci ludzie są tu na naszym garnuszku i z naszej łaski. Nie podoba się? Droga wolna! Won do siebie! A jak chcą tu zostać, to ruki pa szwam i tyle! Nikt ich tu nie zapraszał, a oni przyjeżdżają, ciągną nasze podatki i jeszcze pretensje mają, zamiast podziękować za dobroć!
      Żeby nie było tak, jak na zachodzie, gdzie przybysze mają większe prawa od rdzennej ludności!
      Kpina i kompromitacja! Gdyby to ode mnie zależało, to pociąg w 5 minut byłby pusty, a towarzystwo by jechało na przesłuchanie do prokuratury.
      • droch Re: Kompromitacja państwa polskiego 15.12.09, 21:28
        Zgoda, jedynie odpuściłbym sobie przesłuchanie w prokuraturze - od
        razu areszt deportactyjny i deportacja. To jest niezły tupet, żeby
        robić rozróbę w kraju gospodarza...
    • pantera03 Czeczeńcy protestują: Polacy, łamiecie nasze prawa 15.12.09, 16:55
      Jaki problem, wyslac ten pociag do Rosji i tam im zapewne zapewnia im
      luksusowe warunki do zycia. Jak sie nie podoba w Polsce to wypad stad i po krzyku.
    • tuefem Azjaci w Legnicy? To są u siebie... 15.12.09, 16:57
    • pelennienawisci Zbyt wysokie IQ odrzuca kandydata na psa 15.12.09, 16:58
      Nie od dziś wiadomo, już kiedyś nawet o tym wyborcza pisała, że zbyt
      wysokie IQ odrzuca kandydata na pieska.
    • tomboy81 Czeczeńcy protestują: Polacy, łamiecie nasze prawa 15.12.09, 17:26
      Nie podoba się do wypieradlać do siebie. Ja lekko też nie mam!
    • mucharuchakaralucha Czeczeńcy protestują: Polacy, łamiecie nasze prawa 15.12.09, 17:28
      ten kraj jest chory. stwierdzam szczegolnie po lekturze kilku wpisow
      na forum. jak o JP II to beda pier@#@c do rana jaki byl mily i co
      dobrego zrobil dla ludzi i swiata, a sprobojmy kogos wpuscic do tego
      smutnego kraju, to od razu afera...rece...rece opadaja...
    • veneda1 Kto jest za zbiorka na rzecz uchodzcow 15.12.09, 18:14
      Polacy, zamiast lamac prawa uchodzcow, pomoszcie im. Teraz sa swieta,
      pokaszcie ze macie serce, ze nie staliscie sie kapitalistycznymi
      krwiopjcami.
      Postuluje ze trzeba zrobic zbiorke pieniedzy i wyslac uchodzcom.Niech
      gazeta sie tym zajmie.
      • Gość: E. Re: Kto jest za zbiorka na rzecz uchodzcow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.09, 08:44
        ja bym chętnie zrobiła zbiórkę na słownik ortograficzny dla Ciebie...
    • Gość: Taka prawda Tak oto "azylanci" napluli w twarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 18:19
      polskim biednym rodzinom ze zbrankrutowanych regionów gdzie nie ma żadnej pracy i głodującym polskim dzieciom.
    • zielonykatol Świetnie wykorzystują demokrację 15.12.09, 18:32
      muzułmanie ją lubią. Tylko nie u siebie.
      • czyzyk331 Re: Świetnie wykorzystują demokrację 15.12.09, 19:50
        Kiedy uciekający z wolnej ojczyzny Gruzini prześcigną Czeczenów? Dla
        ułatwienia dodajmy, że blisko 10 tysięcy Czeczenów z paszportami
        rosyjskimi ubiega się w naszym kraju o status uchodźcy, dystansując
        wszystkie inne narodowości. Daleko za nimi są w tym rankingu
        przybysze z Białorusi, Pakistanu, Sri Lanki, Ukrainy, Wietnamu i
        Indii.
        Skąd ten masowy napływ mieszkańców Gruzji? Mają w pamięci płomienne
        przemówienie L.Kaczyńskiego na wiecu w Tbilisi. Tamtejsze media
        wmówiły im, że Polska czeka na nich z otwartymi ramionami.
        Tak czy owak, mamy kłopot.<..>
        www.nie.com.pl/art21507.htm
    • sagi2007 jutro polećmy sobie do 15.12.09, 19:26
      LA. Bez biletów oczywiście.
      • czyzyk331 Re: jutro polećmy sobie do 15.12.09, 19:40
        <"O tym, jak oficjalne instytucje traktują ludzi, którzy chcą
        zalegalizować swój pobyt, pisaliśmy w ostatnich dwóch
        numerach „NIE”. Upokarzające pytania na egzaminie o kartę stałego
        pobytu, kretyńskie i kłamliwe argumenty, żeby tylko uniemożliwić
        założenie własnego interesu.
        Na samym końcu tego łańcucha pokarmowego jest pracownik socjalny.
        Nieprzygotowany, naszpikowany stereotypami, niewykształcony,
        nieznający języków, biedny jak jego podopieczni. Indywidualnych
        programów integracyjnych nie ma. Pieniędzy nie ma. Woli politycznej
        też nie ma. Może abolicja dla nielegalnych imigrantów? To się
        opłaca. W 2006 r. brytyjski „The Independent” policzył, że abolicja
        w Wielkiej Brytanii dałaby zysk do budżetu państwa w wysokości
        miliarda funtów. A deportowanie wszystkich nielegałów trwałoby 10
        lat i kosztowałoby budżet 4,7 mld funtów. U nas nikt nie liczył.">
        www.nie.com.pl/art19959.htm
        • wielki_czarownik W życiu nie liczy się tylko kasa 16.12.09, 10:06
          Nielegalni imigranci to głównie problem społeczny a nie ekonomiczny. Nie chcą się integrować, tworzą getta, wprowadzają tylnymi drzwiami normy moralne rodem z dzikiej Afryki czy innej pseudocywilizacji.
          Lepiej wydać te 4,7 mld funtów, niż utrzymywać u siebie bandę nieprzystosowanych do demokracji dzikusów popełniających olbrzymią liczbę przestępstw i płodzących się niczym króliki.
      • czyzyk331 Czeczeni na Madagaskar 15.12.09, 19:43
        Warto przypomnieć sobie działania posła PiS wobec Czeczenów.
        <"Podlaska wojna o Zakaukazie.Mieszkańcy Łomży chcą, żeby Czeczeni
        wrócili do siebie. Miejscowy poseł PiS Lech Kołakowski – żeby
        przygarnęły ich bogatsze miasta: Poznań albo Warszawa. Bo
        długotrwała lokalizacja ośrodka (dla uchodźców – przyp. B.D.)
        powoduje wiele problemów, których społeczność łomżyńska nie będzie w
        stanie rozwiązać. Poza tym nie w bezrobotnej Łomży, ale tam, gdzie
        praca czeka na ludzi, mają większe szanse na normalne życie.
        Wkrótce po oświadczeniu parlamentarzysty ktoś pobił na ulicy dwie
        Czeczenki. Kobiety miały na głowach chusty i mówiły w obcym języku.
        Mieszkają w Łomży od 3 lat, zaatakowano je po raz pierwszy.
        Napastnik uderzył w twarz Larisę, psiknął w oczy gazem, upadła.
        Wtedy zajął się Ayzan. Walił po głowie, wyzywał od talibów, którzy
        powinni wrócić do siebie.
        Wcześniej w Łomży nie atakowano cudzoziemców. Ale obecnie w tym 60-
        tysięcznym mieście jest bodaj największe w Polsce skupisko Czeczenów.
        <...>www.nie.com.pl/art21654.htm

• czyzyk331 Gruzini na gruzach przyjaźni 15.12.09, 19:47
        Moje zdziwienie budzi fakt, że dopiero po okupacji pociągu
        ktokolwiek z tz. wolnych dziennikarzy zauważył, ze
        istnieje "problem" uchodźców!!
        <"Kaczyński, ten prezydent, obiecał Gruzinom wieczną przyjaźń i
        wszechstronną pomoc. Jak zwykle nie wiedział, co mówi.
        Od maja–czerwca tego roku tłumy przybyszów z Gruzji szturmują polską
        granicę. Prawie wszyscy chcą się ubiegać o status uchodźcy,
        motywując to niestabilną sytuacją i konfliktami zbrojnymi w ich
        ojczyźnie. Niektórzy brali udział w walkach w Osetii, inni stracili
        domy, jeszcze inni zwyczajnie emigrują za chlebem.
        Białoruska straż graniczna nie robi im trudności, za to Polacy nie
        pozwalają większości z nich wjechać na terytorium RP. Setki Gruzinów
        koczują w Brześciu i Grodnie.
        Kończą im się pieniądze, narasta frustracja, a nowi kandydaci na
        uchodźców wciąż napływają. Ludzie po parę razy próbują sforsować
        przejście graniczne, niektórzy rzucają się wpław przez Bug."><...>
        www.nie.com.pl/art21507.htm
      • Gość: Alex Re: jutro polećmy sobie do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 08:51

Koniec z tolerancją dla uchodżców z krajów Azji i Afryki.
        Polskę nie stać obecnie na utzymywanie tysięcy emigrantów
        ekonomicznych.
    • katrina_bush to już nie ma "Wszyscy jesteśmy Czeczeńcami"? 15.12.09, 20:09
      to już nie ma "Wszyscy jesteśmy Czeczeńcami"?!

kto nie pamięta demolek po konsulatami ruskimi parę lat temu !

wczoraj Czeczeńcy to byli bracia Polaków a dzisiaj ?

no proszę..

:-DDD
    • tymon99 do autorów: 15.12.09, 20:33
      "czeczeńcy"? gdyby byli polakami, pisalibyście "polaczki"? a o rosjanach
      "ruscy"? o czechach "pepiki"?
      WSTYD!!!
    • aksum78 Do czyzyk31 15.12.09, 21:19
      Jak juz pisalem obywatele Gruzji starający się o status uchodzcy w
      Polsce to Kurdowie, a nie etniczni Gruzini. To tyle.
      A ze warunki w polskich osrodkach sa zle, pracownicy socjalni sa
      slabo oplacani, a z praca dla uchodzcow jest kiepsko, nie mowiac o
      wynajeciu przez nich mieszkan. Bo nie maja za co i Polacy sie
      ich "boja" to juz inna sprawa. To wszystko w Polsce raczkuje, ale
      wymaga opracowania dobrego systemu integracyjnego. Ten pociag z
      uchodzcami nie miał "szans".
      • Gość: !!! Re: Do czyzyk31 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 21:31
        Więc czas zawrócić ten pociąg na "szerokie tory", które jak wiadomo są, ale za naszą wschodnią granicą.
    • ulanzalasem Czeczeńskich uchodźców siłą wyprowadzono z pociągu 16.12.09, 00:03
      Hołotę należało wywlec, sorry ale to bandyckie wykorzystanie dzieci! Tak jak
      "rumunii" żebrzący o pieniądze. Skoro stać ich na Colę, fajki i inne luksusy
      to niech nie narzekają. Zachciało się im życia na socjalnym w
      Niemczech...niedoczekanie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka