Dodaj do ulubionych

Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.04, 15:11
Marzą mi się jeszcze:

- Ruska /na Odcinku od pl Solnego do Kazimierza Wlk/
- Kużnicza /od Rynku do Uniwersytetu/ (ruch pojazdów dopuszczony tylko w
formie przecieć Kużniczej - czyli ulice: Kotlarska, Nożownicza i
Uniwersytecka/
- Kiełbaśnicza /od pl Solnego do Mikołaja/
- Szewska /od Ofiar Oświęcimskich do Kotkarskiej /z ruchem na przecięciu z
Wita Stwosza.
Obserwuj wątek
    • Gość: wro2015 Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.02.04, 15:55
      a dokladnie o to chodzi. Rozumujac teraz deptak przenosnie, jako wazny ciag
      handlowy- jako przedluzenie rynku... jako tworzenie centrum:

dlaczego deptak ruskiej konczyc na kazmierza wilekiego??? Centrum przecierz sie
      (powinno) ciagnie do placu 1.maja. To jest naturalny poczatek scicslego
      centrum. Plac 1.maja nie ozyje tylko poprzez zabudowe proponowana w nowym
      planie zagospodarownaia. Trzeba z niego ZROBIC centrum. Pl. 1 maja musi byc
      wejsciem do centrum, a nie dziura przed jakims nie wiem co. Oczywiscie czy
      zrobic deptak az do pl. 1maja tez nie wiem. Jak sie zamknie trase wz (co sie
      predzej czy pozniej musi zdazyc... www.softbimage.com/wro2015 ) to
      mozna zostawic tramwaje i pieszych, a samochody dostwacze poscic ulica
      rownolegla na polnocy. Tak mozna uratowac starowke i ozywic wkoncu plac1maja i
      cala czesc zachodnia (jak przecierz ozyje plac 1 maja, to ta cala zasyfiala
      legnicka od razu inaczej dziala!!!)... a jak pieknie mogloby byc! Plac z nowa
      sala muzyczna, koncerty, kultura no i piekne polaczenie do rynku...
      • igi.wr Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje 08.02.04, 16:10
        Tak link do tej strony był już gdzies eksponowany...
      • Gość: Rafis Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 08.02.04, 16:13
        Plac 1 Maja? nie rozmawiajmy o sf :) Żeby robić deptak na 1 maja musi najpierw
        tam cos byc po co mieliby iśc przechodnie. Jak na razie chodza tam po jedno-na
        przystanki komunikacji miejskiej.Natomiast deptak do Kazika mozna zrobic juz
        dziś podobnie jak z wiekszością ulic wokó rynku. Samochody na parkingi a
        ludzie na deptaki ! :)
        • Gość: Darek Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.04, 16:33
          Ludzie już teraz mają po co chodzić od Rynku na pl 1 Maja. To obok DW PKP/PKS i
          Pl Grunwaldzkiego jeden z najważniejszych węzłów komunikacji miejskiej we
          Wrocławiu.

Wro2015 jeżeli zamkniesz dla samochodów Ruską na odc od Kaziemierza na 1 Maja i
          pewnie też Mikołaja na tym samym odcinku, to którędy dostaną się ludzie
          samochodami do ścisłego centrum, na te parkingi podziemne w centrum, pod hotele
          itd? Przecież zakładasz też w przyszłości wyłączenie z ruchu całej trasy WZ.
          • Gość: wro2015 Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.02.04, 17:53
            Proponuje calkowite zamkniecie trasy WZ tylko na wysokosci swidnickeij.
            OCZYWISCIE MUSI BYC RUCH DOPROWADZAJACU I DOSTAWCZY DO CENTRUM!!! Tylko nie
            moze to byc ruch tranzytowy przez centrum! W projekcie ktory zrobilen na
            stronie pozostawilem ruch jednokierunkowy na ruskiej i mikolaja, lecz tak
            powoli dochodze do wniosku, ze lepsze by moglo by nawet byc calkowite
            zmakniecie ruskiej i stworzenie deptaku z prawdziwego zdarzenia i stworzenie
            ruchu dwukierunkowego na mikolaja.

jeszcze raz: Ruch w centrum musi byc na terenach bylej trasy WZ, po to aby mogl
            byc ruch doprowadzajacy (parkingi, urzedy, krotkie lub krociutkie sprawy w
            centrum) no i oczywiscie ruch dostawczy (ktory jednak moze godzinach porannych
            takze jezdzic na deptakach, jak jest proponowane na olawskiej). Lecz aby
            zapewnic ta komunikacje wystarczy ulica dwukierunkowa 2pasmowa, w wyjatkowych
            wypadkach 4 pasmowa, ale o waskich parametrach, no bo mozna w centrum jezdzic
            wolno zatrzymywac sie na swiatlach, a TIRy i tak nie beda mialy mozliwosci
            wjazdu...
            Wiec: Ruch, bardzo ograniczony i spowolniony musi zostac, lecz jest przerwany
            na wysokosci swidnickiej (No bo przecierz dla osoby, ktora chce zrobic zakupy w
            rynku, jest obojetne, czy postawi samochod w parkingu pod multiplexem Helios
            czy w Parkingu na szewskiej).
            • lolo81 Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje 08.02.04, 20:09
              Dla mnie deptaki mogą być ale na zasadzie wyjątku, nie reguły.
              Można stworzyć jeszcze deptak z Oławskiej i Ruskiej ale nie robić tak
              z wszystkim. Resztę widzę jako strefę ruchu bardzo ograniczonego ale jednak
              ruchu. Trzeba pamiętać że w okolicach Rynku mieszkają ludzie. Deptaki zbierają
              ruch pieszy odludniając inne ulice. Zresztą nie o to chodzi. Takie ulice jak
              np.Kiełbaśnicza sprawdzają się w obecnej formie. Ja chcę aby w centrum były
              uliczki gwarne i kłujące światłami po oczach jak Świdnicka,Oławska jak i
              spokojne dostojne poważne Rżeźnicza, Kiełbaśnicza. To jest właśnie bogactwo
              naszego centrum. Nie dopuśćmy wszędzie jarmarcznego zgiełku. Powinny być
              miejsca gdzie jeszcze można się zamyślić.
    • Gość: kotbehemot Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 22:14
      a ja spojrze na to z innej troche strony, tzn od strony samej idei;)
      Zastanówcie sie- GDZIE powinny byc deptaki? Moim zdaniem w najbardziej
      ruchliwych miejscach, gdzie ludzie często wchodzą do sklepów i czesto gęsto
      przechodzą przez ulice;) Ja zrobiłbym deptak na tej uliczce (ngdy nie pamiętam
      czy to nasypowa czy bogusławskiego) która idze równolegle do nasypu kolejowego
      od północnej strony, między Swidnicką a Pl. Rozjezdnym:) Moglby to byc pol-
      deptak aby samochody mogly tam tez przejechac, ale to tylko technioczna
      sprawa;) Wydaje mi sie ze ta uliczka na deptak sie nadaje.

I druga lokacja, która tętni zyciem- okolice szczytnickiej- ładnej- piwnej. Na
      ładnej porzydałyby sie nowe chodniki z ładną małą architekturą, ulica juz dzis
      jest jedną z najbardziej ruchliwych i tętniących zyciem (serio!!) w miescie.
      Szczytnicka jest mało zapraszająca, nalezaloby zwęzic ulice do szerokosci
      torowiska (ruch samochodowy+tramwaje) a reszte zostawic dla ludzi- to takze
      ulica z potencjałem:)
      • Gość: wako Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.04, 22:25
        W pelni sie zgadzam z przedmowca :)
        • Gość: Darek Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.04, 22:55
          Rzeczywiście, zapomniałem o Szczytnickiej. Mógłby to być świetny deptak, ciąg
          pieszy łączący Ostrów Tumski z nowym Placem Grunwaldzkim - centrum akademickiem
          Wrocławia.

A co byście powiedzieli na zrobienie deptaka ze Średzkiej, przebiegającej przez
          centrum Leśnicy (po wybudowaniu za 10-15 lat obwodnicy Leśnicy)?
      • Gość: wro2015 Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.02.04, 01:04
        madry jestes, kocie... jakos jedyny ktory mysli wielkomiejkso (hehehe... uwaga
        to jest powoli moje ulubione slowo:), no bo nie myslisz jak wiochmen tylko o
        samym centrum... Bardzo bardzo ladnie...
        • Gość: $ Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: 212.127.95.* 09.02.04, 11:28
          Pl.Solny,Więzienna,Włodkowica,kładki pod mostem Pokoju.
        • Gość: Darek Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.04, 18:35
          Możesz powiedzieć panie wro2015 kogo nazywasz WIOCHMENAMI?
          • Gość: wro2015 Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.02.04, 19:24
            no wszystkich, ktorzyx mysla tylko i wylacznie o samym centrum (czyli w tym
            przypadku niestety tez ja)
            • Gość: Darek Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.04, 20:54
              Wiesz o tym szanowny wro2015, że słowo WIOCHMEN może być obrażliwe? Pomyślałeś
              o tym?
              • Gość: wro2015 Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.02.04, 10:58
                wiedzialem ze zaraz zaczniesz z tym, ze WIOCHMEN moze byc obrazliwe... Tak samo
                jak zreszta sformulowanie ze ktos mysli prowincjonalnie. No coz... nie bede z
                toba na ten temat dyskutowal, bo watpie aby to bylo jakkoklwiek do porownannia
                z antysemickimi sformulowaniami typu "Zydki z Plazy", ktore ty lubisz uzywac...
                szczegolnie, jak samemu mowie o sobie, ze myslalem w tym momencie troche jak
                wiochmen i to pisze z przymrozeniem oka, w odroznieniu do ciebie, ktory mi
                jeszcze pisze, jakie okrotne niby "te Zydki" sa, i ze zyja z krwi biednych
                oszukanych polakow... Moge z toba dyskutowac na temat deptakow, ale widze, ze
                ludzko jednak miedzy nami jest dluza przepasc...
                • Gość: Darek Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.04, 14:40
                  Tak sobie to tłumacz wro2015. Za długo i za dużo przebywasz w Niemczech, co
                  często i gęsto potwierdzają Twoje wpisy. Pozdrawiam.
                  • Gość: wro2015 Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.02.04, 21:25
                    To, ze czesto podaje przyklad Berlina, lub cytuje niemiecki czasopisma to sie
                    zgadza. (Czasopisma wydaja mi sie lepsze od polskich, bo te za czesto sie
                    koncentruja na Angli, jak juz wogle pisza o zagranicy / Niemieckie czasopisma
                    duzo pisza o hollandi - a tam jest swietna, jak nawet nie lepsza
                    architektura... A ze Berlin biore jako przyklad, jest chyba dosyc oczywistwe
                    (podobna architektura, historia, problemy))
                    Lecz mnie bardzo interesuje, co twoim zdaniem ma wspolnego moja stwierdzenie o
                    twoich - moim zdaniem - lekko antysemickich wypowiedziach maja wspolnego z tym,
                    ze za dlugo siedze w niemczech?? To by mnie naserjo bardzo interesowalo...
                    • Gość: Darek Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.04, 21:39
                      Wro2015 masz kompleks Niemiec i architektury zagranicznej. Człowieku to jest
                      Wrocław - miasto w Polsce, a nie Berlin, Paryż itd, itp. Inna skala, inny
                      świat. i daruj sobie to wieczne narzekanie i nazywanie prawie wszystkiego
                      gównianą architekturą. Zostań Kulczykiem, Bilem Gatesem, Sułtanem brunei, kupuj
                      działki we Wrocławiu i buduj swoje miasto. Ale na miłość Boską nie sprowadzaj
                      prawie wszystkiego do gówna. Proszę.

ps: Antysemitą nie byłem i nie jestem, widać nie potrafisz rozumieć czytanego
                      tekstu.

Pozdrawiam. W tym temacie to był już mój ostatni post - replika na Twój wpis.
                      To w końcu forum o inwestycjach!
    • Gość: $ Re: Inne deptaki we Wrocławiu - wasze propozycje IP: 212.127.95.* 10.02.04, 19:09
      Jeśli powstałby w końcu południowy odcinek obw.staromiejskiej
      (Robotnicza,Zaporoska,Nowoszczęśliwa,Dyrekcyjna,Pułaskiego)i odciążył trasę W-
      Z,to można byłoby pomyśleć o przerobieniu na deptak jednej nitki K.Wielkiego.
    • Gość: manstein W Leśnicy IP: *.media4.pl / *.media4.pl 10.02.04, 19:18
      Moim zdaniem powinna powstac obwodnica Leśnicy i na dzisiejszej ruchliwej
      ul.Średzkiej deptak w stylu tych z centrum. Trasa ta powinna podkreślic urok
      zamku oraz kamienic!
      • Gość: Darek Re: W Leśnicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.04, 19:38
        Widzę, że pomysł zrobienia w Leśnicy deptaku podoba się także innym. Tylko żeby
        w końcu zrobili tą obwodnicę Leśnicy, bo w godzinach szczytu przejazd przez to
        sympatyczne miejsce zajmuje dodatkowe 10-20 minut :( A zresztą tranzyt przez
        Leśnicę to zabójstwo dla tego urokliwego, wyremontowanego miejsca.
    • Gość: kotbehemot Pokrewny temat,pokrewne pytanie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 20:52
      dzięki wro;) mysle ze z wiochmenami to przesada bo większosc ludzi na
      forum 'inwestycje' to yntelygentni ludzie, czego nie mozna powiedziec niestety
      o tych, ktorzy wypowiadaja sie na forum glownym GW..

A schodząc troche z tematu- jeszcze jedno wazne pytanie- w jakich punktach
      ulokowalibyscie wroclawskie "centra drugiego stopnia"?
      Oczywiscie- pl.Grunwaldzki, centrum poludniowe- to oczywistosc. A moze jakies
      male "centrum" w Lesnicy, na Brochowie, czy na niesamowicie szybko rozwijającej
      sie Klecinie? Gdzie umiescilibyscie takie "punkty spotkan"?

pozdrawiam
      • Gość: Darek Re: Pokrewny temat,pokrewne pytanie:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.04, 20:56
        Oprócz wymienionych przez Kot-a: stare Psie Pole, Gądów (tam gdzie miał powstać
        zachodni Rynek Wrocławia /może jeszcze się uda - zobaczymy jak to all będzie
        wyglądało po skończeniu inwestycji GEANTA/ oraz na Pl Piłsudskiego /Rynek
        Karłowicki/.
      • Gość: wro2015 Re: Pokrewny temat,pokrewne pytanie:) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.02.04, 21:41
        no jakos brakuje jakiegos centrum dzielnic polnocnych w srodmiesciu. Moze
        niedaleko Dworca Nadodrze, w momencie jak ten przejmie jakies funkcje
        komunikacyjne (n.p. w dalszej przyszlosci wroclawski S-bahn) Przecierz ludzie z
        tych dzielnic tez potrzebuja jakis duzy dom Handlowy Kafejki itd.

Nastepne podcentrum (stopien mniej wazne niz Grunwaldzki) - lecz dopiero w
        momencie jak tereny wzdluz robotniczej i ogolnie za dworcem swiebodzkim zostana
        zabudowane (Mam nadzije, ze wkoncu wywale kolej z tej czesci miasta, i zabuduja
        Teren wzdluz nowgo lacznika obwodnicy staromiejskiej) - powinno byc wlasnie
        gdzies tam.

Plac pierwszego maja pewnie zostanie wchlanienty do Centrum Starowki (wiec nie
        bedzie takim autonomicznym centrum jak Grunwald) Lecz na osi Legnickej tez
        powinno byc jeakies Centrum - miedzy Rynkei mGadowskim a Placem 1maja. Gdzies
        na Wysokosci Placu Strezgomskiego, lecz moze troche wyzej na wysokosci ulicy
        Zachodniej. Tak jakos zadko jestem w tymtych rejonach, wiec nie wiem, jak to
        tam wyglada, lecz centrum w tym odstepie powinno byc (po tej stronie torow - po
        drugiej stronie centrum juz powoli przejmie rynek gadowski)

• Gość: Darek Re: Pokrewny temat,pokrewne pytanie:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.04, 21:50
          no jakos brakuje jakiegos centrum dzielnic polnocnych w srodmiesciu. Moze
          niedaleko Dworca Nadodrze, w momencie jak ten przejmie jakies funkcje
          komunikacyjne (n.p. w dalszej przyszlosci wroclawski S-bahn) Przecierz ludzie z
          tych dzielnic tez potrzebuja jakis duzy dom Handlowy Kafejki itd.

Może Chrobrego, na odcinku od Pl Powst Wlkp do Pl Św Macieja?
          A może Jedności Narodowej na odcinku od Drobnera do kościoła?

Obie lokalizacje możnaby rozważyć. Może inne propozycje?
          • Gość: Rafis Re: Pokrewny temat,pokrewne pytanie:) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 10.02.04, 22:00
            teraz sytuacja wygląda tak, że dzieciaki z Psiego Pola do najbliższej kafejki
            internetowej jeżdza na Grunwald :)
            • Gość: Darek Re: Pokrewny temat,pokrewne pytanie:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.04, 22:09
              chcecie ludzie zrobić szybko niezłe pieniądze? Otwórzcie kafejkę internetową na
              Psim Polu :))))))))
          • Gość: wro2015 Re: Pokrewny temat,pokrewne pytanie:) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.02.04, 22:09
            Tez myslalem o placu macieja, szczegolnie bo niedlugo zostanie zadbany...
            wydaje mi sie jednak ze w dluzszej perspektywie powinno sie odsunac bardziej na
            polnoc. Inaczej to podcentrum by zbytnie konkurowalo z starowka.

A takie Centrum typu Centrum Poludniowe, lub pl.Grunwaldzki przecierz
            pozytywnie (powinny/beda) swiecic na calal okolice... Tereny wzdluz Odry w
            Nastepnych latach i tak sie poprawia, bo sa tak blisko Starowki. Ja bym jednak
            staral sie poprawic i wzmocnic takze bardziej ta polnocna czesc.

A co do Placu macieja: Widze to podobnie jak Pl1Maja, PlBema, PlSpoleczny(mijmy
            nadzieje), pl Legionow(tez powinnien sie kiedys poprawic), pl Kosciuszki. To sa
            centra jak perelki dookola centrum, ktore sa z nim scislo zwiazane, lecz nie
            spelniaja wszystkich funkcji Centrum II Stopnia (jak powinno byc z
            Grunwaldzkim / centrum Poludniowym). Te Centra sa nizszej rangi, bo spelniaja
            tylko poszczegolne, wyspecjalizowane, funkcje: (pl1 Maja - w przyszlosci
            Kultura / pl Spoleczny - w przyszlosci nowy Urzad / pl Kosciuszki Handel/ pl
            Macieja - mijmy nadziej ze kiedys Kafejki i zycie srodmiejskie n.p. /pl. Bema
            moze rekreacja z Odra)
            Lecz oczywiscie te wszystkie centra tez spelniaja duzo innych funkcji lecz sa
            podporzadkowane starowce - mysle ze Grunwaldzki lub Centrum Poludniowe (i
            wlasnie to Centrum na Polnocy) musza byc bardziej autonomiczne, i barzdiej
            oddalone od centrum ,aby takze naserjo przejac wiele Funkcji ktore dzisisja ma
            tylko starowka (wezmy chcociaz turystyke - Potsdammer Platz - lecz jest nowy
            takze przyciaga Turystow. Grunwaldzki tez ma ten potencjal, bo lezy na
            inzteresujacym szlaku... nie mozna miec tylko jednego Centrum - takze dla
            turystow nie...).

To jest akurat dobry Moment, aby napisac kilka slow do centrum Poludniowym. Nie
            wystarczy postawic kilka wiezowcow-biurowcow, aby powstalo automatycznie
            Centrum II Stopnia. Potrzebne jest kultura(o ile wiem planowana w formie
            centrum kongresowego), Biura - no i teraz: Duzo Zycia Miejskiego jak Kafejki,
            Kina, Skelpy, mieszkania. Lecz wiem ze pierwsze dwa punkty zostana
            zrealizowane, to sie boje co do ostatniego (czyli zycie miejkskie) - bo jest
            planowana (jak znam ZDik) zbytnie szeroka obwodnica staromiejska (wystarczy
            ogladnac dziure miedzy galleriowcami) - No i szczegolnie nie ma koncepcji jak
            wlasnie to centrum polaczyc z ta zdegradowana dzielnica poludniowa. W
            dzisiejszej sytuacji to centrum nie jest w stanie spenic funkcji zycia
            miejskiego, bo jest zbytnie odizolowane od reszty dzielnicy (punktowce i
            nieczytelna struktura miasta po zachiodniej stronie / sciana galleriowcow
            odcinajaca mieszkancow od wschodu). Wiec nie wystarczy zbudowac Centrum, aby
            miec Centrum. Trzeba to sensownie polaczyc z reszta miasta - i wlasnie tutaj
            widze problem na poludniu ... ale to tylko tak na marginesie...
            • Gość: Darek Re: Nowe dzielnice - centra lokalne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.04, 22:17
              Niektórzy być może jeszcze tego niezauważyli, ale powoli powstaje nam we
              Wrocławiu zupełnie nowa, piękna dzielnica nad Odrą (tereny pomiędzy mostem
              Warszawskim a na razie kładką Burzową, a wg planów za kilkanaście lat sięgnie
              cmentarza na Bujwida i mostu Szczytnickiego. Fajna zabudowa mieszkaniowa, w
              ludzkiej skali, z wieloma sklepami i usługami w parterach.

A niedługo czeka nas też zabudowa innego fragmentu miasta, też nad samą Odrą -
              terenów po ZNTK między mostem Trzebnickim a mostem Warszawskim i Browarem.

I na jednym i na drugim terenie powinny wytworzyć się centra lokalne
              (oczywiście na mniejszą skalę,niż np pl Grunwaldzki).
              • Gość: wro2015 Re: Nowe dzielnice - centra lokalne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.02.04, 22:41
                zgadzam sie co do tego ze powinny tam powstac centra lokalne... Nie zgadzam sie
                absolutnie co do jakosci architektury i szczegolnie co do jakosci urbanistyki
                tych rejonow... Widzialem te Plany no i wlasnie dlugo czekalem, gdzie niby
                takie centrum III lub IV Stopnia by mialo powstac... niestety nie znalzlem. Bo
                skala zbyt mala.
                Nie rozumiem tego: Swietne tereny w srodmiesciu Miasta, ktore sa interesujaco
                polozone, maja interesujace powiazania - ale oczywiscie nikt nie wpadnie na
                pomysl zrobienia konkursu urbanistycznego...

Niestety z planow urbanistycznych jesem bardzo, bardzo niezadowolony...
                (dlaczego? Pisalem juz na innym forum, nie chce mi sie powtarzac - ale zeby
                nikt nie pisal, ze ja mowie tylko ze wszystko jest zle, jednak nie tlumaczac
                dlaczego... chodzilo mi wtedy wlasnie o brak tych centr... nie wykorzystania
                Odry itd.)
                • Gość: Darek Re: Nowe dzielnice - centra lokalne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.04, 22:52
                  Chyba nie widziałeś planów dotyczących ZNTK.

PS: Kiedy ostatnio byłeś na Jaracza, Młodnickiego?
                  • Gość: wro2015 Re: Nowe dzielnice - centra lokalne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.02.04, 23:56
                    bylem tam gdzies ta kprezd polowa roku... jak masz gdzies te plany, to
                    przeslij... pamietam dokladnie ten plan taki - angielso-ogorodowy na teren na
                    przedluzenizu Prusa. I to byl Klops... Innego planu juz dokladnie nie mam w
                    glowie, ale pamietam ze mi sie nie podobal... ale o tym juz gdzie indzie
                    pisalem... jak masz te plany, to przeslij!
                    • Gość: Rafis Grodzka IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.02.04, 22:31
                      Nie musi byc deptakiem cała ale konieczny jest remont nawierzchni dla pieszych
                      i przegonienie blachosmrodów, które parkuja tak gesto że dwie osoby idące z
                      przeciwka nie moga się minąć. Miejsce ma extra walory estatyczne, z jednej
                      strony rzeka z drugiej odnawiane budynki Uniwerku.
                      • es_wu Re: Grodzka 11.02.04, 22:38
                        Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Nie musi byc deptakiem cała ale konieczny jest remont nawierzchni dla pieszych
                        > i przegonienie blachosmrodów,
                        >

Hmmm, a co by było gdyby wyłączyć Grodzką dla ruchu samochodowego od Pomorskiej
                        aż do św. Jadwigi??? W czym to przeszkadza? I zostawić tam jedynie ludzi +
                        tramwaje + rowery? Wściekli by się Ci, którzy jeżdża z południa na ółnoc przez
                        Szweską, ale w końcu po to będzie obwodnica Staromiejska i Śródmiejska, żeby to
                        po nich jeździć a nie po historycznym centrum.

Wariant II: zrobić Grodzką od Pomorskiej do św. Jadwigi jednokierunkową, ale w
                        tym właśnie kierunku. I spokój :-)

Pozdrawiam,
                        SW

• Gość: Darek Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.02.04, 23:39
                          Obiecane wizualizacje i informacje o terenach po ZNTK:

Plan zagospodarowania przestrzennego:
                          www.placeforyou.pl/_html/plan.html
                          Proponowana zabudowa:
                          www.placeforyou.pl/_html/przyklady.html
                          (po kliknięciu uzyskasz powiększenie)

Teren widziany z lotu ptaka: /zaznaczona tylko działka ASSET-u/
                          www.placeforyou.pl/_gfx/rzut_duzy.jpg
                          Strona główna:
                          www.placeforyou.pl/
                          Pozdrawiam.

ASSET to spółka należąca do IMPEL SA
                          • Gość: wro2015 Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.02.04, 23:51
                            wiec niestety ten plan ktory widze (juz nawet nie mowie o po prostu smiesznym
                            planie 'przyklady' - jakby dziecko bawilo sie klockami) potwierdza mnie -
                            Kompletne g...
                            Lecz co prawda nie widac az tak duzo na planie 'plan' mozna sie domyslec
                            ktoredy prowadza gowne ciagi komuniakcyjne / wysokosc zabudowy / zwarta czy nie
                            zwarta zabudowa
                            Niestety nowa dzielnica jest ledwo polaczona z reszta miasta. Nie ma czytelnej
                            osi rozwoju... Odra jak zwykle tylkiem... to teraz tak ogolnie mowie... jak
                            bede mial czas, to chetnie napisze dlaczego ten plan jest kompletnym g. jak na
                            to miejsce... ale watpie by kogos to interesowalo... Naerjo wystarczyloby
                            zrobic konkurs... jak widze plany proponowane przez inwestora to zygac mi sie
                            chce...
                          • Gość: Rafis do Darka IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 12.02.04, 23:52
                            Nie wiesz Darek co sie stało z ZNTK? czy ta firm ajeszcze istnieje, ktos ją
                            przejął? Jest mi to potrzebne.
                          • Gość: wro2015 Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.02.04, 00:01
                            zapomnialem:

Dzielkuje Darek bardzo za linki. Naserjo bardzo interesujace... nie chce tylko
                            marudzic - lecz to dla mnie naserjo juz zuipelnie nie ma nic wspolnego z
                            urbanistyka lecz tylko z nakresleniem lin ulicy, tak aby inwestor mial jak
                            dojechac... ale jeszcze raz dziekuje za linka... hehe

lecz powaznie mowiac. Ten plan nie buduje Miasta (a przecierz to taki wazne
                            miejsce - i tak piekne moglo by byc). Ten plan po prostu ustala jakies
                            przypadkowe linie bez przemyslania i bez stworzenia jakis miejsc barzdiej
                            gestych, bardziej zielonych... To nie bedzie Dzielnica z Charkaterem. To bedzie
                            po prostu jakas dzielnica. Dokladnie tak samo sie buduje w Chinach. I wlasnie
                            teraz Chinczycy robia pelno konkursow urbanistycznych bo stwierdzili, ze takie
                            planowanie niszczy miasta i nikt tam niechce mieszkac... To co widze na
                            renderingach to sa 3 wiezowce (ktore i tak nie zostana zrealizowane, jak znam
                            polskie realia - ale o to nie chodzi) i najwazniejsze: To co widze to jest
                            dzielnica dokladnie tak samo bez twarzy i konceptu jak nowy Dwor czy Gadow.
                            Jedyna roznica: na renderingach mamy teraz szklane i reflektujace sciany...
                            naserjo spojrzcie na to z dystansem: Pokazcie mi jedna rzecz ktora by zrobila
                            ta dzielnice czyms wyjatkowym (z 'wyjatkiem' nie mam na mysli jakiejs
                            ekstrawagancji a la Zaha Hadid, lecz tylko jakies jedno miejsce ktore by nadalo
                            temu miejscu jakikolwiek klimat, by stworzylo jakas przestrzen [tak -
                            urbanistyka powinna tworzyc przestrzen!!!] ktora by byla interesujaca, i gdzie
                            by sie chcialo spedzic czas, tak jak teraz chetnie spedzam czas w rynku lub na
                            pl. kosciuszki lub w parku poludniowym)
                            • Gość: Rafis Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 13.02.04, 00:06
                              czyli podsumowując wypowiedz Wro jest do porządny projekt ;)
                              Kiepskiemu by nie poświęcił tyle czasu!
                              • Gość: Darek Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 00:40
                                Ręce opadają do podłogi, jak się czyta to co piszesz Wro2015. Dziś jest już
                                bardzo póżno, po północy, spróbuję Ci wyjaśnić, naświetlić pewne sprawy za dnia.
                                • Gość: Darek Re: do Rafisa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 00:43
                                  Na temat ZNTK nie wiem za wiele, ale wydaje mi się, że ZNTK już nie istnieje, a
                                  jak istnieje, to w szczątkowej formie. Może inni forumowicze wiedzą na temat
                                  ZNTK więcej?
                              • Gość: wro2015 Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.02.04, 01:12
                                Rafis - ten projekt jest kompletnie do dupy - trudno tu mowic o projekcie...
                                Napisalem tyle, bo nie chce abym tylko pisal gowno gowno gowno (nawet jak to
                                tym gownem jest!) lecz chcialem dac takie poczatki argumentacji. Ale nie chce
                                mi sie juz o tej porze komentowac, bo jednak brak mi slow. Po prostu ... ach

Tak ciagle czekam na takie argumenty, co niby jest dobre w tym projekcie (aby
                                bylo konkretniej, wezmy moze nie plan zagospodarownia lecz te 'projekty' z
                                przepiekynmi wizualizacjami). I jak ktos mi napisze ze jest duzo zieleni, no to
                                wysle go od razu na nasze piekne blokowsika... tam na planach tez bylo duzo
                                zieleni a sa - i beda rozdeptane trwaniczki ( tak na marginesie: zielen nie
                                moze byc wpychana gdzies w cos, bo nawet jak zielen sie posadzi, w nowym dworze
                                miedzy blokami, to i tak nigdy nie bedzie sie ladnie rozwiajala i toworzyla
                                jakiejs wartosciowego miejsca - zielen takze trzeba w jakiejs przestrzenie
                                zakorzenic - z tym nie mam na mysli placu obudowanym pierzejami...)
                                ach ale co tak duzo pisze... czekam na chociaz 3powody dlaczego ten projekt
                                jest dobry, tworzy dzielnice z jakimkolwiek klimatem lub charlketerem, i
                                dlaczego akurat taki projekt musi byc w akurat tym miejscu w wroclawiu (czyli
                                powiazanie do rejonu... srodmiescie, odra itd.). Jak te pytania zostana
                                wystarczajaco odpowidziane, no to moze zostane oswietlony - ale watpie by
                                ktokolwiek na tym forum byl w stanie na te pytania odpowiedziec. Powod jest
                                prosty: projekt do dupy...
                                • Gość: Darek Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 01:23
                                  Wro2015 mówimy o planie zagosp przestrzennego i po to m.in dałem ci te linki, a
                                  wizualizacje to tylko propozycja - zupełnie niezobowiązująca ze strony ASSET-u.
                                  NIC WIĘCEJ!!!!!!!! To mniej więcej tak, gdybyś Ty sprzedawał działkę i
                                  zrobiłbyś na stronie dwie wizualizacje, jako Twoje propozycje odnośnie tego
                                  terenu. Ale nie zobowiazujące!

To tak jak z Twoją stroną wrocław2015. To tak jakbyśmy dyskutowali o Twoich
                                  projektach tych klocków - udających nowe budynki na Trasie W-Z z twojej strony
                                  www. To też tylko Twoja lużna propozycja.

ROZUMIESZ TO, CZY DALEJ BĘDZIESZ PISAŁ O PROJEKCIE DO DUPY, O DRZEWKACH
                                  ITD??????????????????????????????????????????

NAJISTOTNIEJSZY JEST PLAN ZAGOSP PRZESTRZ TEGO TERENU, PROPORCJE ZABUDOWY, A
                                  NIE TE PROPONOWANE WIZUALIZACJE, KTÓRE TAK CIĘ ZDENERWOWAŁY!

TEN PLAN ZAGOSP PRZESTRZENNEGO TEZ JEST MOCNO UPROSZCZONY. TO NIE PLAN
                                  SZCZEGÓŁOWY, NA KTÓRYM WIDAĆ BYŁOBY DOKŁADNIE KAŻDE DRZEWKO, CZY KOSTKĘ
                                  BRUKOWĄ!!!!!!!!!!

UFFFFFFFFFFFFFFF!!!!!!!!!!!!
                                  • Gość: wro2015 Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.02.04, 13:48
                                    czlowieku spoko. Nie jestem glupi, i jestem w stanie rozroznic plan
                                    zagospodarownia od proponowanej wizualizacji aby zdobyc inwestora... Uwierz mi -
                                    nie pierwszy raz pracuje samemu nad tego typu planami (Mam na mysli obie
                                    formy)...
                                    Plan na tej stronie zagospodarownaioa jest zbyt ogolny (mam na mysli
                                    przedstawienie), aby o tym wiele rozmawiac, bo po prostu widac funkcje i glowne
                                    osie komuniakcyjne zalozenia. To zbyt malo, lecz to mi juz wystarczy, aby
                                    ocenic ten plan negatywnie (prosze przeczytaj dokladnie moje wyzsze odpowiedzi
                                    dlaczego, bo jednak nie pisalem konkretnie o drzuewakch, lecz o tym ze nie ma
                                    zageszczonych czesci i wyzszej powierzchni itd i bardziej luznych [przepraszam -
                                    sa rozne regiony, lecz dla mnie nie jest czytelne jak one sa rozmieszczone, bo
                                    nie tworza jekiejs sensownej calosci] no i ze nie ma polaczenia do reszty
                                    miasta i jakiegkolwiek uznania kontekstu nowej dzielnicy).

Wizualizacje sa dla mnie tutaj tylko potwierdzeniem beldow planu
                                    urbanistycznego. Abys zrozumial o co chodzi: Uproszczonie mowiac o co mi
                                    chodzi: To jest tak jak w Filmie. Jak Scenariusz jest do dupy (tutaj plan
                                    zagosp. przestrz.) to nawet najlepszy rezyser nie zrobi z tego dobrego filmu
                                    (tutaj inwestor nawet tez nie ma jakiejs interesujacej wizji - tylko
                                    porozmieszczal klocki)

Nic nie pisalem o krzakach lecz ogolnie o tworzeniu przestrzeni. Tez nie
                                    pisalem o tym aby skopiowac brukowany Rynek, lecz pisalem o potrzebie jakiegos
                                    Centrum dla takiej nowej dzoelnicy.

Przestan KRZYCZEC - przeczytaj dokladnie, to co ja pisalem, i prosze wkoncu ty
                                    poweidz cos konstuktywnego (konstruktywnego nie oznacza cos pozytywnego lecz
                                    argumenty). Czyli dlaczego ten plan niby jest dobry... Prosze odpowiedz mi na
                                    te kilka pytan: dlaczego ten projekt jest dobry, jak tworzy dzielnice z
                                    jakimkolwiek klimatem lub charlketerem, i dlaczego akurat taki projekt musi byc
                                    w akurat tym miejscu w wroclawiu (czyli powiazanie do rejonu... srodmiescie,
                                    odra itd.)
                                    I tym razem prsze pisz mala litera, bo potrafie czytac odwaznie.

UFFFFFFFFFF?
                                    Jak odpowiesz mi chociaz pol tak konkretnie jak ja to probuje zrobic, to
                                    podpisz UFFFF ;)
                                    • Gość: Darek Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 15:45
                                      Plan na tej stronie zagospodarownaioa jest zbyt ogolny (mam na mysli
                                      przedstawienie), aby o tym wiele rozmawiac, bo po prostu widac funkcje i glowne
                                      osie komuniakcyjne zalozenia. To zbyt malo, lecz to mi juz wystarczy, aby
                                      ocenic ten plan negatywnie

I wszystko jasne. Ty już wiesz, że to jest gówno, do dupy. Buduj więc dalej
                                      swoje wizje, zostań Kulczykiem albo przynajmniej prezydentem Wrocławia,
                                      wprowadzisz swoje własne plany w życie. Na razie wychodzi na to, że 99% tego co
                                      wybudowano ostatnio we Wrocławiu lub co się wybuduje, to jest do dupy, to jest
                                      dla Ciebie gówno. Wszyscy są debilami i idiotami i nie maja pojęcia o
                                      architekturze, a wrocławscy architekci i urbaniści są pomyleni.

Pozdrawiam Wro2015.
                                      • Gość: wro2015 Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.02.04, 17:34
                                        posluchaj - ja dokladnie napisalem ze jestem w stanei rozpoznac 3-4 rzeczy na
                                        tym planie bo plan jest zbyt oglony. I akurat w tych 3-4 punktach tez
                                        wypatrzylem moim zdaniem podstawowe bledy (mam na mysli osi rozwoju i
                                        polaczenie z resztem miasta / zageszczenie / polaczenie do Odry / koncept -jak
                                        jakis jest - zieleni)
                                        wiecej nie moge z tego planu wyczytac, ale mi to wystarczy aby ocenic to, bo
                                        jednak sa to podstawy.

Nie mowie ze ludzie sa idiotami lecz proejrkty mi sie nie podobaja. Tak tez mi
                                        sie wydaje ze duzy procent ostatnio wybduowanych budynkow jest zly. a nawet nie
                                        jestem w stanie pokazac ani jednego rozwiaznia urbanistyznego ktore by mi sie
                                        podobalo (chyba konkurs na pl. wolnsci dobrze wypadla -ale akurat tego nie
                                        widzialem)
                                        Z drugiej strony:
                                        a) jest duzo projektow ktore czesto wymieniam (moze za szybko czytasz moje
                                        posty) ktore mi sie podobaja. Wezmy chociaz ogolnie Biuro BABW lub projekt
                                        nowego Ratusza, biuro MAckow. Problem jednak w tym, ze akurat te Biura maja
                                        malo realizacji - wiec nic dziwnego ze wiecej krytykuje negatywnie niz
                                        pozytywnie
                                        b) w odroznieniu do ciebie, Darek (lecz czasami nawet sie zgadzamy) probuje
                                        albo dac argumenty, dlaczego cos jest 'gownem' albo daje wlasne propozycje.

Samemu nie znosze ciaglego zzedzenia. Lecz krytyka z argumentami msui byc
                                        dozzwolona szczegolnie jak jest tak potrzebna). Lecz zcego jeszcze mniej lubie.
                                        Naserjo probuje wytlumaczyc dlaczego moim zdaniem te i te projekty sa zle, i
                                        proponuje inna droge. Ty tylko mowisz ze projekty sa swietne (bez podawania
                                        jakiegokolwiek argumentu) i traktujesz mnie jak jakiegos marudzacego ziadka zza
                                        granicy, ktory sie madrzeje.
                                        Naserjo bardzo ciebie prosze (i to juz od kilku postow!!!) abys napisal co jest
                                        dobrego w tym projekcie. Aby tak moze troche uproscic prozbe podam jeszcze te
                                        kilka pytan, ktore ja sobie stawiam, jak mysle o Miescie i projektowaniu (to sa
                                        pytania - podstawy. Lecz jak widze ten projekt, to jestem pewny, ze architekt
                                        urabnista sie nad tymi pytaniami nie zastanawial). Tak na marginesie - to sa
                                        pytania dotyczace planowania przestrzennego (w doslownym rozumieniu) a nie
                                        pytania typu natezenia ruch itd, bo to znowu zupelnie inny temat:
                                        - jaka jest funkcja tej dzielnicy w miescie (wrota miasta, granica srodmiescia,
                                        centrum itd.)
                                        - jak wyglada kontekst tej dzielnicy i jak to wplywa na dzielnice (odra,
                                        polaczenie z srodmiesciem)
                                        - jaki charketer/klimat ma ta dzielnica tworzyc
                                        - gdzie sie znajduje centrum dzielnicy
                                        - jak wyglada koncept zieleni (uwaga nie dotyczy tylko dzielnicy - powiazania
                                        zieleni musza byc na sklae miasta projektowane n.p. zielone kliny od wzgorza
                                        andersa lub olawa)
                                        - ktore miejsca sa zageszczone, gdzie ma byc luzniej

prosze odpowiedz mi na te absolutnie podstawowe pytanie - i to nie w formie
                                        typu: "Tak zeilen jest",albo"dzielnica nie ma zabudowy zwartej" no bo to ja tez
                                        widze. Chce odpowiedzi typu: "Ta dzielnica ma charketer blokowaty bo nie
                                        jestesmy w miscie tylko w suburbie, i nie moze miec pierzeji": W tyakim
                                        przypadku bysmy mieli jakis Punkt dyskisji, bo z ostatnim punktem sie n.p.
                                        wogle nie zgadzam.

i na sam koniec teraz ja troche krzykne:

PRZESTAN KRYTYKOWAC MOJA KRYTYKE, LECZ PODAJ TE KILKA ARGUMENTOW DLACZEGO TEN
                                        PROJEKT JEST DOBRY! Jescze raz - na gorze masz liste wielu pytan ktore ja sobie
                                        stawiam
                                        • Gość: Darek Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 18:38
                                          posluchaj - ja dokladnie napisalem ze jestem w stanei rozpoznac 3-4 rzeczy na
                                          tym planie bo plan jest zbyt oglony. I akurat w tych 3-4 punktach tez
                                          wypatrzylem moim zdaniem podstawowe bledy (mam na mysli osi rozwoju i
                                          polaczenie z resztem miasta / zageszczenie / polaczenie do Odry / koncept -jak
                                          jakis jest - zieleni)
                                          wiecej nie moge z tego planu wyczytac, ale mi to wystarczy aby ocenic to, bo
                                          jednak sa to podstawy.
                                          ------------------------

Jajko mądrzejsze od kury

-------------------------

Nie mowie ze ludzie sa idiotami lecz proejrkty mi sie nie podobaja. Tak tez mi
                                          sie wydaje ze duzy procent ostatnio wybduowanych budynkow jest zly. a nawet nie
                                          podobalo (chyba konkurs na pl. wolnsci dobrze wypadla -ale akurat tego nie
                                          widzialem)

----------------------

Idiotyczne projekty - idiotyczni autorzy projektów

DIOTYCZNE, GÓWNIANE, NASERJO GÓWNIANE - to Twoje ulubione powiedzonka. Gdzie
                                          bym nie zajrzał czy na to forum, czy inne, to uwielbiasz operować tymi słowami
                                          i wszystko ci się wiecznie niepodoba :(

------------------------------------

Z drugiej strony:
                                          a) jest duzo projektow ktore czesto wymieniam (moze za szybko czytasz moje
                                          posty) ktore mi sie podobaja.

-------------------------------
                                          Przed chwilą pisałeś: "a nawet nie
                                          podobalo"

Więc się zastanów, jak to z Tobą jest wro2015 :)

---------------------------------

Wezmy chociaz ogolnie Biuro BABW lub projekt
                                          nowego Ratusza, biuro MAckow. Problem jednak w tym, ze akurat te Biura maja
                                          malo realizacji - wiec nic dziwnego ze wiecej krytykuje negatywnie niz
                                          pozytywnie
                                          --------------------------------

A co ci się w obiektach zaprojektowanych przez te biura podoba? Co one maja
                                          takiego, czego nie mają inne obiekty, zaprojektowane przez innych?

--------------------------------

b) w odroznieniu do ciebie, Darek (lecz czasami nawet sie zgadzamy) probuje
                                          albo dac argumenty, dlaczego cos jest 'gownem' albo daje wlasne propozycje.

----------------------------

Po co Ci argumenty, skoro dla ciebie 99% architektury powojennej we Wrocławiu
                                          to szajs, idiotyczne rozwiązania, idiotyczna, debilna architektura.

------------------------------

Samemu nie znosze ciaglego zzedzenia. Lecz krytyka z argumentami msui byc
                                          dozzwolona szczegolnie jak jest tak potrzebna). Lecz zcego jeszcze mniej lubie.
                                          Naserjo probuje wytlumaczyc dlaczego moim zdaniem te i te projekty sa zle, i
                                          proponuje inna droge.
                                          ----------------------------

A pomyślałeś, że te Twoje pomysły są mało realne, mało realizstyczne i że jest
                                          to Twoje - wro2015 narzucanie woli innym?

-----------------------------

Ty tylko mowisz ze projekty sa swietne (bez podawania
                                          jakiegokolwiek argumentu)

Świetne? Jeżeli coś mi się podoba, to piszę, ze są świetne, ale nie znaczy, że
                                          musi się dany projekt wszystkim podobać. Tobie z kolei praktycznie nic się nie
                                          podoba, do wszystkiego się przyczepaisz i wiecznie żrzędzisz :(

i traktujesz mnie jak jakiegos marudzacego ziadka zza
                                          granicy, ktory sie madrzeje.

Dziadka może nie, ale reszta to prawda. Żyjesz w mocnym oderwaniu od
                                          rzeczywistości, poslkiej rzeczywistości, wrocławskiej rzeczywistości. Siedż
                                          więc może sobie w tych Niemczech, oglądaj, podziwiaj piękną architekturę a z
                                          Wrocławiem i Polską daj sobie spokój. Dłużej pożyjesz, mniej się stresując,
                                          denerwując tym co widzisz w Polsce, Wrocławiu.

-------------------------------

Naserjo bardzo ciebie prosze (i to juz od kilku postow!!!) abys napisal co jest
                                          dobrego w tym projekcie.

------------------------------------

Projekcie czy tym bardzo ogólnym planie zagosp przestrzennego tego terenu. Bo
                                          to spora różnica!

Aby tak moze troche uproscic prozbe podam jeszcze te
                                          kilka pytan, ktore ja sobie stawiam, jak mysle o Miescie i projektowaniu (to sa
                                          pytania - podstawy. Lecz jak widze ten projekt, to jestem pewny, ze architekt
                                          urabnista sie nad tymi pytaniami nie zastanawial).

Jajko mądrzejsze od kury

Tak na marginesie - to sa
                                          pytania dotyczace planowania przestrzennego (w doslownym rozumieniu) a nie
                                          pytania typu natezenia ruch itd, bo to znowu zupelnie inny temat:
                                          - jaka jest funkcja tej dzielnicy w miescie (wrota miasta, granica srodmiescia,
                                          centrum itd.)

Pytanie do autorów tego planu zagosp przestrzennego

--------------------------
                                          - jak wyglada kontekst tej dzielnicy i jak to wplywa na dzielnice (odra,
                                          polaczenie z srodmiesciem)

------------------------

- jaki charketer/klimat ma ta dzielnica tworzyc

- gdzie sie znajduje centrum dzielnicy

Pytanie do autorów tego planu zagosp przestrzennego, ew do inwestora/ów, którzy
                                          tam będą inwestować

- jak wyglada koncept zieleni (uwaga nie dotyczy tylko dzielnicy - powiazania
                                          zieleni musza byc na sklae miasta projektowane n.p. zielone kliny od wzgorza
                                          andersa lub olawa)

- ktore miejsca sa zageszczone, gdzie ma byc luzniej

Plan jest bardzo ogólny, mało szczegółowy - Pytanie do autorów tego planu
                                          zagosp przestrzennego

prosze odpowiedz mi na te absolutnie podstawowe pytanie - i to nie w formie
                                          typu: "Tak zeilen jest",albo"dzielnica nie ma zabudowy zwartej" no bo to ja tez
                                          widze. Chce odpowiedzi typu: "Ta dzielnica ma charketer blokowaty bo nie
                                          jestesmy w miscie tylko w suburbie, i nie moze miec pierzeji": W tyakim
                                          przypadku bysmy mieli jakis Punkt dyskisji, bo z ostatnim punktem sie n.p.
                                          wogle nie zgadzam.

-----------------------

Biuro Rozwoju UM we Wrocławiu, ul Świdnicka

-----------------------

i na sam koniec teraz ja troche krzykne:

PRZESTAN KRYTYKOWAC MOJA KRYTYKE, LECZ PODAJ TE KILKA ARGUMENTOW DLACZEGO TEN
                                          PROJEKT JEST DOBRY! Jescze raz - na gorze masz liste wielu pytan ktore ja sobie
                                          stawiam

Ja nie krytykuję Twojej krytyki :), tylko stwierdzam fakt, że wiecznie
                                          zrzędzisz, praktycznie nic Ci się nie podoba, wiecznie masz jakieś problemy,
                                          żyjesz w sporym oderwaniu od polskiej, wrocławskiej rzeczywistości, żyjesz
                                          tylko swoimi wizjami, swojego prywatnego miasta, przez siebie zaprojektowanego.

Pozdrawiam.
                                          • Gość: wro2015 Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.02.04, 00:19
                                            jako pierwsze, aby nie bylo jakis pomylek. Jestem w stanie pokazac kilaka
                                            dobrych projektow architektonicznych wymienionych biur. Nie jestem jednak w
                                            stanie wskazac dobrych projektow urbanistycznych ktore bym znal w polsce...
                                            (planu na plac1maja nie widzielem calkiem, a pl wolnosci tez przegapilem) Wiec
                                            to nie jest sprzeczne.
                                            Twoje pytanie ('A co ci się w obiektach zaprojektowanych przez te biura
                                            podoba?'): Nie bede ci tlumaczyl, dlaczego mi sie te projekty podobaja. Jak
                                            chcesz sie dowiedziec, do zadzwon do biur, i oni ci wytlumacza, dlaczego
                                            zaprojektowali tak a nie inaczej. (Jestes zadowolony z odpowiedzi - staram ci
                                            dawac na tym samym poziomie co ty mi pisales).

Nastepne: Moze jestem bardzo glupi, lecz nie rozumiem o co ci chodzi i dlaczego
                                            jajko ma byc madrzejsze od kury.

Musze powiedziec, ze jednak wydaje mi sie ze koncze z toba dyskusje. Nie biez
                                            tego osobiscie, lecz jak ci nie odpowiada co ja pisze (lecz probuje to
                                            wytlumaczyc) no to jedna rzecz. Ale po co mam z toba rozmawiac, jak ty mi
                                            najwyzej zazucasz brzydkie slowa (z czym sie jeszcze moge zgodzic) a na
                                            wszystkie pytania piszesz: 'Pytanie do autorów tego planu zagosp przestrzennego'

To bylo pytanie do ciebie - i do wszystkich ludzi, ktorzy ogladaja te projekty
                                            i uwazaja je za dobre, bez zadwania sobie pytan dlaczego, i czy nie moglo by
                                            byc lepszych. Przez wlasnie takie (przpraszam) glupie wiezenie w jakiegos
                                            uzednika to mieasto jest degradowane. Po prostu nie ma otwartej dyskusji.

Widze, ze nie znasz sie na materi, bo bys sie krotko zastanowil nad tym co
                                            pisze, i bys sprobowal znalezc argumenty, dlaczego tep rojekty dobrze
                                            odzailowywuja na miasto lub nie. Ale niestety nie jestes w stanie prowadzic
                                            zadnej konkretnej dyskusji na ten temat i zchodzisz na dyskusje o mnie. Jak te
                                            projekty uwazasz za dobre, to musisz mi to takze wytlumaczyc. Urbanistyka
                                            powinna miec co prawda takze cos wspolnego z sztuka (tworzenie przestrzeni) ale
                                            nie przesadzajmy: To nie jest obraz o ktory moze sie podoba lub nie, to sa
                                            konkrtene porblemy i mozliwe rozwiazania zaaranzowania przestrzeni. To nie jest
                                            pytanie do biura, lecz do ciebie - bo ty (tak duzo jak tutaj na tym forum
                                            urzedujesz) uznajesz sie widocznie za jakiego specjaliste do
                                            forum 'inwestycje' - bez wlasnego zdania jednak bedzie ci trudno.

Jest jedna sprawa gdzie ci przynaje racje: Powinniennem sie mniej denerwowac z
                                            glupoty projektantow... ok tu masz racje na 100%... Powinnienem sie jednak tez
                                            mniej denerwowac z pasywnosci i braku horyzontu wielu ludzi.

I jeszcze na sam koniec takie kilka slowek. Sa ludzie (i to najczesciej ci bez
                                            wlasnej wizji - teraz prosze nie bierz tego jako atak, bo jaki ty jestes, to
                                            tego nie wiem) ktorzy mi zazucaja, ze jestem oderwany od rzeczywistości, ze
                                            zyje w innym swiecie itd.
                                            To sie nie zgadza - wiem dokladnie o co chodzi w tym miescie i tez znam
                                            mozliwosci finansowe wroclawia, i roznice do niemiec. I z tego powodu moje idee
                                            nie sa jakimis projektami Speera na Berlin 3rzeszy, lecz sa to projekty
                                            urabnistyczne, a te sie realizuje krok po kroku przez dziesiatki lat. Gdybys
                                            czytal artykul i wypowiedzi Ossowicza i Zipsera to bys wiedzial, ze akurat
                                            projekt wro2015 jest blizej realizacji niz pewnie jestes wogle w stanie sobie
                                            wyobrazic...
                                            Niektorzy mysla, ze ja caly czas marudze, to sie grubo myla. Wlasnie przez to
                                            ze jestem po prostu przez takich jak ciebie uznawany za 'oderwanego od
                                            rzeczywistosci' tak naserjo to wy doprowadzacie z taka postawa do zasyfiania
                                            tego miasta. Z taka pasywnoscia tutaj na pewno sie nic nei zmieni i mozesz
                                            wtedy sobie dlugo mazyc o odbudowaniu starych budnykow, jak nie stoja za twoimi
                                            ideami konkretne idee finansowania lub argunmenty gdzie i dlaczego (tak
                                            decydowac z brzuszka to mozesz sobie robic przy malowaniu, ale nie przy
                                            dyskusji o miescie)( tak na marginesie: radze ci jeszcze raz przeczytac
                                            dokladnie projekt wro2015 - moze zrozumiesz wiecej argumentow takze dotyczacych
                                            finansowania)
                                            Kto mowi ze dobra architektura ma byc droga? Kto mowi ze dobra urbanistyka jest
                                            niemozliwa w Polsce? Czy pieniadze robia projekty? Najwyzej pieniadze
                                            umozliwiaja podroze i otwieraja horyzonty - a te sa w Polsce jednak ciagle
                                            jeszcze u wielu proejtantow prowincjonalne (tak ja to oceniam po architekturze,
                                            ktorej na reszcie swiata juz sie od lat nei robi - o urbanistyce nawet wole nie
                                            mowic).

Jestem jeden z niewielu na tym forum ktory cos wogle oferuje - lecz oczywiscie
                                            jest latwiej mnie potepic i po prostu wszystko co proponuje uwazac za
                                            nierealne - wtedy nie trzeba sie konfrontowac z tym, ze projekty o ktorych ja
                                            probowalem dyskutowac po prostu dobre nie sa...

Ale zostawmy ta dyskusje, bo ona dotyczy mojej osoby, a chcialem dyskutowac o
                                            urbanistyce. Bo na tym sie znam - myslalem ze moze na tym forum jakos
                                            ozyje 'demokracje' w tworzeniu przestrzeni miejkskiej, tak aby nie przechodzily
                                            projekty ktore po prostu sa zle (dlaczego nie robic konkursow - to jest
                                            demokracja!)

Po tej dyskusji widze, ze typowo Poslkie nie jest marudzenie - to jest typowo
                                            Europejskie (widze to dobrze takze niestety po mnie). Typowo Poslkie jest
                                            uciekanie przed konfrontacja z faktem tym, ze moga byc lepsze idee, ze moga byc
                                            lepsze drogi. Nie slucha sie argumentow (czy odpowiedziales na chociazby jeden
                                            moj argument na temt zieleni, przestrzeni, zabudowy?) tylko slucha sie
                                            dogmatycznych krzykow o osobach, ktore proponuja jakies zmiany. Szybko wtedy
                                            staja one sie oderwane od realiow itd. czasami (cale szczescie nie w naszej
                                            dyskusji, Darek - ale prawie by do tego doszlo) sa nawet obrazane.
                                            Prawie tak samo jak przed referendum do UE. Na argumenty nikt nie sluchal...
                                            tylko ludzie byli wazni, ktorzy prowokuja nastepny rozbior polski.

W tym co proponuje nic nie jest nierealne. To sa wszystko tylko decyzje, ktore
                                            maja konsekwencje, ktore trzeba ponosic krok po kroku. CZy niemcy byli
                                            nierealni, bo zaprojektowali Seplono, tak aby mozna bylo przeprowadzic
                                            Obwodnice Srodmiejska? Czy niemcy byli nierealni bo pozostawili rerzerwy
                                            terenowe na 50lat?

Konczmy ta dyskusje. Widze ze nie masz nic do powiedzenia na temat urbanistyki
                                            i nawet jak sie ni znasz na temacie (co nie jest zaden problem - nie kazdy musi
                                            to robic to jako zawod, aby mogl sie wyrazic) nie zrobisz sobie trudu, aby sie
                                            zastanowic nad tym co wczescniej konkrteniepisalem

wiec pa
                                            Pozdr. Wro2015
                                            • hen Re: Specjalnie dla Wro2015 -> 16.02.04, 15:44
                                              Gość portalu: wro2015 napisał(a):

> jako pierwsze, aby nie bylo jakis pomylek. Jestem w stanie pokazac kilaka
                                              > dobrych projektow architektonicznych wymienionych biur. Nie jestem jednak w
                                              > stanie wskazac dobrych projektow urbanistycznych ktore bym znal w polsce...
                                              > (planu na plac1maja nie widzielem calkiem, a pl wolnosci tez przegapilem)
                                              Wiec
                                              > to nie jest sprzeczne.
                                              > Twoje pytanie ('A co ci się w obiektach zaprojektowanych przez te biura
                                              > podoba?'): Nie bede ci tlumaczyl, dlaczego mi sie te projekty podobaja. Jak
                                              > chcesz sie dowiedziec, do zadzwon do biur, i oni ci wytlumacza, dlaczego
                                              > zaprojektowali tak a nie inaczej. (Jestes zadowolony z odpowiedzi - staram ci
                                              > dawac na tym samym poziomie co ty mi pisales).
                                              >
                                              > Nastepne: Moze jestem bardzo glupi, lecz nie rozumiem o co ci chodzi i
                                              dlaczego
                                              >
                                              > jajko ma byc madrzejsze od kury.
                                              >
                                              > Musze powiedziec, ze jednak wydaje mi sie ze koncze z toba dyskusje. Nie biez
                                              > tego osobiscie, lecz jak ci nie odpowiada co ja pisze (lecz probuje to
                                              > wytlumaczyc) no to jedna rzecz. Ale po co mam z toba rozmawiac, jak ty mi
                                              > najwyzej zazucasz brzydkie slowa (z czym sie jeszcze moge zgodzic) a na
                                              > wszystkie pytania piszesz: 'Pytanie do autorów tego planu zagosp
                                              przestrzennego
                                              > '
                                              >
                                              > To bylo pytanie do ciebie - i do wszystkich ludzi, ktorzy ogladaja te
                                              projekty
                                              > i uwazaja je za dobre, bez zadwania sobie pytan dlaczego, i czy nie moglo by
                                              > byc lepszych. Przez wlasnie takie (przpraszam) glupie wiezenie w jakiegos
                                              > uzednika to mieasto jest degradowane. Po prostu nie ma otwartej dyskusji.
                                              >
                                              > Widze, ze nie znasz sie na materi, bo bys sie krotko zastanowil nad tym co
                                              > pisze, i bys sprobowal znalezc argumenty, dlaczego tep rojekty dobrze
                                              > odzailowywuja na miasto lub nie. Ale niestety nie jestes w stanie prowadzic
                                              > zadnej konkretnej dyskusji na ten temat i zchodzisz na dyskusje o mnie. Jak
                                              te
                                              > projekty uwazasz za dobre, to musisz mi to takze wytlumaczyc. Urbanistyka
                                              > powinna miec co prawda takze cos wspolnego z sztuka (tworzenie przestrzeni)
                                              ale
                                              >
                                              > nie przesadzajmy: To nie jest obraz o ktory moze sie podoba lub nie, to sa
                                              > konkrtene porblemy i mozliwe rozwiazania zaaranzowania przestrzeni. To nie
                                              jest
                                              >
                                              > pytanie do biura, lecz do ciebie - bo ty (tak duzo jak tutaj na tym forum
                                              > urzedujesz) uznajesz sie widocznie za jakiego specjaliste do
                                              > forum 'inwestycje' - bez wlasnego zdania jednak bedzie ci trudno.
                                              >
                                              > Jest jedna sprawa gdzie ci przynaje racje: Powinniennem sie mniej denerwowac
                                              z
                                              > glupoty projektantow... ok tu masz racje na 100%... Powinnienem sie jednak
                                              tez
                                              > mniej denerwowac z pasywnosci i braku horyzontu wielu ludzi.
                                              >
                                              >
                                              > I jeszcze na sam koniec takie kilka slowek. Sa ludzie (i to najczesciej ci
                                              bez
                                              > wlasnej wizji - teraz prosze nie bierz tego jako atak, bo jaki ty jestes, to
                                              > tego nie wiem) ktorzy mi zazucaja, ze jestem oderwany od rzeczywistości, ze
                                              > zyje w innym swiecie itd.
                                              > To sie nie zgadza - wiem dokladnie o co chodzi w tym miescie i tez znam
                                              > mozliwosci finansowe wroclawia, i roznice do niemiec. I z tego powodu moje
                                              idee
                                              >
                                              > nie sa jakimis projektami Speera na Berlin 3rzeszy, lecz sa to projekty
                                              > urabnistyczne, a te sie realizuje krok po kroku przez dziesiatki lat. Gdybys
                                              > czytal artykul i wypowiedzi Ossowicza i Zipsera to bys wiedzial, ze akurat
                                              > projekt wro2015 jest blizej realizacji niz pewnie jestes wogle w stanie sobie
                                              > wyobrazic...
                                              > Niektorzy mysla, ze ja caly czas marudze, to sie grubo myla. Wlasnie przez to
                                              > ze jestem po prostu przez takich jak ciebie uznawany za 'oderwanego od
                                              > rzeczywistosci' tak naserjo to wy doprowadzacie z taka postawa do zasyfiania
                                              > tego miasta. Z taka pasywnoscia tutaj na pewno sie nic nei zmieni i mozesz
                                              > wtedy sobie dlugo mazyc o odbudowaniu starych budnykow, jak nie stoja za
                                              twoimi
                                              >
                                              > ideami konkretne idee finansowania lub argunmenty gdzie i dlaczego (tak
                                              > decydowac z brzuszka to mozesz sobie robic przy malowaniu, ale nie przy
                                              > dyskusji o miescie)( tak na marginesie: radze ci jeszcze raz przeczytac
                                              > dokladnie projekt wro2015 - moze zrozumiesz wiecej argumentow takze
                                              dotyczacych
                                              >
                                              > finansowania)
                                              > Kto mowi ze dobra architektura ma byc droga? Kto mowi ze dobra urbanistyka
                                              jest
                                              >
                                              > niemozliwa w Polsce? Czy pieniadze robia projekty? Najwyzej pieniadze
                                              > umozliwiaja podroze i otwieraja horyzonty - a te sa w Polsce jednak ciagle
                                              > jeszcze u wielu proejtantow prowincjonalne (tak ja to oceniam po
                                              architekturze,
                                              >
                                              > ktorej na reszcie swiata juz sie od lat nei robi - o urbanistyce nawet wole
                                              nie
                                              >
                                              > mowic).
                                              >
                                              > Jestem jeden z niewielu na tym forum ktory cos wogle oferuje - lecz
                                              oczywiscie
                                              > jest latwiej mnie potepic i po prostu wszystko co proponuje uwazac za
                                              > nierealne - wtedy nie trzeba sie konfrontowac z tym, ze projekty o ktorych ja
                                              > probowalem dyskutowac po prostu dobre nie sa...
                                              >
                                              > Ale zostawmy ta dyskusje, bo ona dotyczy mojej osoby, a chcialem dyskutowac o
                                              > urbanistyce. Bo na tym sie znam - myslalem ze moze na tym forum jakos
                                              > ozyje 'demokracje' w tworzeniu przestrzeni miejkskiej, tak aby nie
                                              przechodzily
                                              >
                                              > projekty ktore po prostu sa zle (dlaczego nie robic konkursow - to jest
                                              > demokracja!)
                                              >
                                              > Po tej dyskusji widze, ze typowo Poslkie nie jest marudzenie - to jest typowo
                                              > Europejskie (widze to dobrze takze niestety po mnie). Typowo Poslkie jest
                                              > uciekanie przed konfrontacja z faktem tym, ze moga byc lepsze idee, ze moga
                                              byc
                                              >
                                              > lepsze drogi. Nie slucha sie argumentow (czy odpowiedziales na chociazby
                                              jeden
                                              > moj argument na temt zieleni, przestrzeni, zabudowy?) tylko slucha sie
                                              > dogmatycznych krzykow o osobach, ktore proponuja jakies zmiany. Szybko wtedy
                                              > staja one sie oderwane od realiow itd. czasami (cale szczescie nie w naszej
                                              > dyskusji, Darek - ale prawie by do tego doszlo) sa nawet obrazane.
                                              > Prawie tak samo jak przed referendum do UE. Na argumenty nikt nie sluchal...
                                              > tylko ludzie byli wazni, ktorzy prowokuja nastepny rozbior polski.
                                              >
                                              > W tym co proponuje nic nie jest nierealne. To sa wszystko tylko decyzje,
                                              ktore
                                              > maja konsekwencje, ktore trzeba ponosic krok po kroku. CZy niemcy byli
                                              > nierealni, bo zaprojektowali Seplono, tak aby mozna bylo przeprowadzic
                                              > Obwodnice Srodmiejska? Czy niemcy byli nierealni bo pozostawili rerzerwy
                                              > terenowe na 50lat?
                                              >
                                              > Konczmy ta dyskusje. Widze ze nie masz nic do powiedzenia na temat
                                              urbanistyki
                                              > i nawet jak sie ni znasz na temacie (co nie jest zaden problem - nie kazdy
                                              musi
                                              >
                                              > to robic to jako zawod, aby mogl sie wyrazic) nie zrobisz sobie trudu, aby
                                              sie
                                              > zastanowic nad tym co wczescniej konkrteniepisalem
                                              >
                                              > wiec pa
                                              > Pozdr. Wro2015

No więc wracając do deptaków :-) - to Kiełbaśniczą bym zostawił w spokoju.

• Gość: wro2015 Re: Specjalnie dla Wro2015 -> IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.02.04, 18:07
                                                ja tez (kielbasnicza)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka