Dodaj do ulubionych

WALENTYNKI !!!

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.02, 03:09
Jak spedzicie ten szczegolny dzien? Ja na forum. A wy co o tym sadzicie?
Poganski zwyczaj czy nowa tradycja?
Obserwuj wątek
    • klinta Re: WALENTYNKI !!! 13.02.02, 06:08
      juz raz o tym bylo przy prezentach walyntenkowych :)
      jest milo i radosnie moim zdaniem,nei ma sie co wzbudzac w stlu sprzed 1989
      roku na zgnily kapitalizm :) lepsze to niz dzien strazaka
      • Gość: sew WALĘ TYNKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.02, 21:13
        a już myślałem że forum przynajmniej ocaleje od hucpiarskich zadym płytkiej
        anglosaskiej celebry przeszczepionej przez szarlatanów na grunt polski poprzez
        brutalne wycięcie pod pretekstem złej jakości naszych od lat przyjętych dobrych
        świąt podobnego rodzaju choćby w postaci nocy świętojańskiej.
        Kasa, kasa, kasa to rządzi "świętem" walentynek, jest płytkie, egzaltowane,
        obłudne w rzekomych przesłaniach.
        Po prostu po drenażu portfeli po "Christmas days" potrzebna jest okazja do
        szybkiego ponownego wyciągnięcia z kieszeni milionów kolejnych które nasycą na
        dni parę nienażartego smoka mamony, czym podtrzymają sens trwania
        ustroju "najgorszego, ale najlepszego jaki wymyślono". Kapitalny kapitalizm.
        Buy and cry, love and pay
        look at world don't look for guiltys
        by!
        • Gość: Kociątko Re: WALĘ TYNKI do sewa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.02, 21:28
          i po co tyle jadu i inwektyw? nie podobają ci sie walentynki to ich nie obchodź.
          i tyle. mnie to całe święto śmieszy, bo kocha się cały czas a nie przypomina się
          sobie o tym raz w roku. fuckt, kasa rządzi tym swiętem,ale czym nie rządzi? a
          zresztą to dobrze zeby w tych naszych barbarzyńskich czasach ludzie sobie
          okazywali choć trochę uczucie, nawet jeśli to miałoby być komercyjne.
          skad to porównanie walentynek do nocy świętojańskiej? w charakterze to podobne
          nie są. moze lepiej nawrócmy się na religię celtów? poświętować by tak
          beltaine... :)
          • Gość: duzY To taka nowa tradycja? IP: *.dtvk.tpnet.pl 14.02.02, 10:39
            Hmmm to zupełnie tak jak nowoczesny zabytek. Zeby coś było tradycją musi trwać.
            Walentynki sa zwykłym komercyjnym zwyczajem (tradycją jest np. święcenie jej w
            Wielkanoc).
            • Gość: nell Re: To taka nowa tradycja? IP: 10.197.112.* 14.02.02, 11:22
              Gość portalu: duzY napisał(a):

> Hmmm to zupełnie tak jak nowoczesny zabytek. Zeby coś było tradycją musi trwać.
              >
              > Walentynki sa zwykłym komercyjnym zwyczajem (tradycją jest np. święcenie jej w
              > Wielkanoc).

Co za "ją" święcisz w Wielkanoc? i jak to się odbywa ? ;-)))

P.S. Dostałam jedną walentynkę, nie wiem od kogo ale i tak się ucieszyłam.
              • Gość: duzY He he he no właśnie. IP: *.dtvk.tpnet.pl 14.02.02, 11:28
                Niech sam sie dowiem co za "ją" święcę. Wielkanoc już niedługo więc poprosze o
                cierpliwość.
                Mysle, że każdy wyraz sympatii, niezależnie od dnia jest miły. Natomiast 14
                lutego gesty sympatii są wymuszane poprzez "nową tradycję". Czy o to chodzi?
                • Gość: nell Re: O co chodzi IP: 10.197.112.* 14.02.02, 11:35
                  Chodzi o nakręcenie kupowania masy kiczowatych dupereli, ale jeśli jeszcze
                  jeden dzień w roku mamy być dla siebie milsi, to może nie buntujmy się tak
                  mocno. Mimo że to trochę na siłę.
                  Ja bym wolała obchodzić co prawda Noc Kupały w Skiroławkach, może forumowicze
                  wypromują, a raczej przypomną to słowiańskie święto, był gdzieś wątek o
                  neopogaństwie, Ślęża blisko.
                  • Gość: duzY Taaaaak, Noc Kupały ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 14.02.02, 11:38
                    ... z tajnych podsłuchów wiem, że istnieje szansa że cos takiego bedzie
                    zorganizowane w jednym z wrocławskich (pozarynkowych) klubów. A 13 lat temu
                    Pałacyk zrobił raz cos takiego (tylko chyba z terminem sie pomylili).
                    • Gość: Jajaccek Re: Taaaaak, Noc Kupały ... IP: *.chicago-06-07rs.il.dial-access.att.net 14.02.02, 19:35
                      Swieto zakochanych, jak co roku, wspominam tamten dzien. I noc upojna.I
                      poprawiny.i jak co roku Jadziu, prosze Cie: zwroc mi moj portfel i choc polowe
                      tego co tam bylo.J.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka