Dodaj do ulubionych

Co zrobic ze zuzyta swietlowka?

24.03.10, 08:56
Do kosza nie wrzuce.
A gdzie ją oddac?
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotrek Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? IP: *.54.16.165.static.telsat.wroc.pl 24.03.10, 09:04
      Zawieź chociażby do Leroy Merlin, w holu przed wejściem na halę jest miejsce odbioru.
      • rezurekcja Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? 24.03.10, 09:18
        Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Zawieź chociażby do Leroy Merlin, w holu przed wejściem na halę jest miejsce od
        > bioru.

Dzieki za podpowiedz.
        Do Leroya jade przez pol miasta.
        Jestem ekolozka-hobbystka, ale szukam czegos blizej, musialabym doplacic do tej
        swietlowki 10 zl na bilety.

Generalnie zachwyt moj wobec przymusu wprowadzania swietlowki jest wielki...
        Z bateriami juz jest lepiej, jesli chodzi o odbior (co do utylizacji mam
        niejakie watpliwosci), a i tak ciagle znajduje baterie walajace sie po
        trawnikach...
        Swiadomosc ekologiczna narodu wielka jest, jak widze.
        • Gość: Piotrek Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? IP: *.54.16.165.static.telsat.wroc.pl 24.03.10, 09:25
          Skoro LM ma taki punkt, to pewnie i Praktiker i Castorama, które mają swe sklepy nie tylko na Bielanach. Ponadto wystarczy skorzystać z tak niepopularnego google, by w sekundę stać się profesjonalnym ekologiem droga rezurekcjo :)
          www.utylinia.pl/
          www.cylex.pl/wroc%C5%82aw/odpady.html
          • rezurekcja Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? 24.03.10, 10:28

> Ponadto wystarczy skorzystać z tak niepopularnego google,

dzienks.
            Chcialam wywolac dyskusje, tak btw.

> by w sekundę stać się profesjonalnym ekologiem droga rezurekcjo :)

To sie nie da w moim przypadku, profesjonalny znaczy zawodowy.
    • rezurekcja Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? 24.03.10, 10:37
      wszedzie daleko

www.elektroeko.pl/oddaj_nam_swoj_ZSEE/68,baza.html?idKats[]=356
      Przy powszechnym obowiazku swietlowkowym bedzie tragiczie...
      • Gość: Piotrek Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? IP: *.54.16.165.static.telsat.wroc.pl 24.03.10, 10:57
        rezurekcjo nie chcę powiedzieć, że nie wykazujesz tzw. zdrowego podejścia w temacie, bo faktycznie, jak chce się być w zgodzie z prawem (o którym większość obywateli nie ma bladego pojęcia, niestety) to trzeba odrobiny zachodu. Z drugiej jednak strony we Wrocławiu można to załatwić w co najmniej kilkunastu miejscach, a Ty na każdą lokalizację reagujesz podobnie: Daaaaleko...
        Jak się powiedziało A (tzn. poruszyło temat) to trzeba mieć odwagę powiedzieć B (tzn. wcielić w czyn)
        • rezurekcja Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? 25.03.10, 22:01

> a Ty na każdą lokalizację reagujesz podobnie: Daaaaleko...

A myslisz, ze obywatel bedzie chcial dygac przez pol miasta , zeby swietlowke
          do pojemnika wrzucic? Raczej cisnie do zsypu, bo do pojemnika bedzie mu daleko,
          zwlaszcza, ze jest ich niewiele, a on do tej pory i tak ciskal.

> Jak się powiedziało A (tzn. poruszyło temat) to trzeba mieć odwagę powiedzieć B
          > (tzn. wcielić w czyn)

A czy ja powiedzialam, ze nie wciele?
          • Gość: Piotrek rezurekcjo IP: *.54.16.165.static.telsat.wroc.pl 25.03.10, 22:12
            "A myslisz, ze obywatel bedzie chcial dygac przez pol miasta , zeby swietlowke do pojemnika wrzucic? Raczej cisnie do zsypu, bo do pojemnika bedzie mu daleko"

Jestem pewien, że tak zrobi (i nie będzie to obywatel tylko bezmyślny egoista) - dlatego toniemy w syfie od lat i tonąć będziemy, co nie oznacza, że wszyscy tak robią.

A czy ja powiedzialam, ze nie wciele?

Gratuluję postawy i pozdrawiam
    • Gość: ... Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? IP: *.finemedia.pl 24.03.10, 12:13
      Z tego co wiem, to przy kupnie nowej świetlówki sprzedawca ma obowiązek przyjąć
      zużytą, nawet jeśli nie posiada świetlówki tej firmy w asortymencie lub została
      kupiona w innym sklepie...
      • Gość: Uhn Wszelkiego rodzaju odpady uciazliwe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.03.10, 17:07
        powinny byc zbierane w siedzibach organizacji tzw.ekologicznych lub
        mieszkaniach ich czlonkow i to oni mieli by obowiazek utylizowania
        ich.
        • Gość: Piotrek Ale po co? IP: *.54.16.165.static.telsat.wroc.pl 24.03.10, 17:13
          Istnieje zakaz wyrzucania takich odpadów. Więc skoro jesteś w posiadaniu takiego odpadu to trzymaj go sobie w domu i nie wyrzucaj byle gdzie. Wówczas nie złamiesz prawa, a tzw. organizacje ekologiczne będą wolne od podobnie absurdalnych propozycji.
          • Gość: ata Re: Ale po co? IP: *.lanet.net.pl 24.03.10, 22:56
            Kupując nową, możesz oddać w sklepie starą, sprzedawca ma obowiązek ją przyjąć
    • Gość: ata Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? IP: *.lanet.net.pl 24.03.10, 22:57
      Kupując nową, możesz oddać starą, sprzedawca ma obowiązek ją przyjąć
      • rezurekcja Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? 25.03.10, 22:02
        Gość portalu: ata napisał(a):

> Kupując nową, możesz oddać starą, sprzedawca ma obowiązek ją przyjąć

Nie chce kupowac nowej swietlowki, chce sie tylko pozbyc starej.
    • Gość: xb Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 10:52
      Kosze na świetlówki są zazwyczaj w mediamarktach, saturnach,
      electroworldach i media expertach, do któregoś z nich powinno być Ci
      blisko, szczególnie że niektóre są w centrum miasta.
      • Gość: ax Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.10, 09:50
        swiecic dalej
        • nastyyy Re: Co zrobic ze zuzyta swietlowka? 27.03.10, 12:51
          Wydaje mi się, że w MM ostatnio widziałam kosz na nie.. Więc Magnolia, Pasaż, GD
          .. saturny, MM.. Większy wybór i bardziej w centrum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka