tillig 22.04.10, 16:31 hehehehehe no to szybko im przeszło :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wrocek Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie IP: *.centertel.pl 22.04.10, 16:44 Czyli nastąpiło przekroczenie uprawnień Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie 22.04.10, 16:58 Gość portalu: wrocek napisał(a): > Czyli nastąpiło przekroczenie uprawnień Działania policji koordynuje we Wrocławiu Sternik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podwładny Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie IP: *.md4.pl 22.04.10, 21:52 Za bezpieczeństwo publiczne odpowiada wiceprezydent Adamski. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie 23.04.10, 03:41 Gość portalu: podwładny napisał(a): > Za bezpieczeństwo publiczne odpowiada wiceprezydent Adamski. Na papierze odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
aro7 Po co Pytać jak i tak zrobią swoje?? 23.04.10, 10:55 A może siąść za kierownice i samemu sie przejechać i nagrać przejazd przez miasto?? a o internetowym badaniu uni słyszeli, a?? a Co zrobili z rondem Reagana?? wielu ludzi pisało, że bez tuneli dla aut bedą korki i są.. nie ma nawet tuneli dla pieszych- są ale szczątkowe - bardzo drogie z windami a i tak piesi muszą czekać na światłach i tamować ruch aut. Po co są Tunele Drogie pod ROndem ??? Skoro i tak piesi muszą czekać i przechodzić przez jezdnie?? nie można było zrobić tuneli dla pieszych a ronda tylko dla aut?? Podobno na Jana Pawła też chcą zrobić przejścia takie naziemne... pewnie za krótko tam sie czeka na przejazd...a na pl. Społecznym jest plan zrobić tunele dla aut.. , to ciekawe, skoro na Reagana nie dało sie dla pieszych.. a i tak to rondo zablokuje cały ruch..podobnie jak wąski Szczytnicki - gdzie sam urzędas przyznał, że nie zrobili szerszego bezkolizyjnego z tramwajem bo by sie rondo Reagana blokowało.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: Po co Pytać jak i tak zrobią swoje?? IP: *.e-wro.net.pl 23.04.10, 18:32 16 miejsc po 800 aut za 1,5 mln zł to daje 117 zł za ankietę. Ile było pytań ? 4 podstawowe ( czy pani jeździ tedy często?) Napisaliby na wielkiej tablicy ze płacą 10-20 zł za zatrzymanie się i odpowiedź na kilka pytań a nie trzeba by policji. Ja zrobię takie badania za 30 zł za ankietę.Płacę kierowcy 1 zł za odpowiedz na każde pytanie. Pytania ułożę sensowniejsze niż w ankiecie. Za półtora miliona mogę monitorować nawet dwa miesiące a co mi tam. To skandal aby za załatanie dziury w jezdni płacili tyle samo co za zadanie kilku pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjalawendowa Policja wycofała się z akcji ankietowania kiero... 22.04.10, 17:02 co za bzdura,pytać na Karkonoskiej czemu kierowcy tędy jadą? A niby którędy mają jezdzić? To obecnie jedyna droga na Bielany,bo ul.Czekoladowa nie nadaje się do ruchu. ZAMIAST ZLECAĆ IDIOTYCZNE BADANIA LEPIEJ ZA DROGI BY SIĘ WZIĘLI.pOPIERAM POLICJĘ w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjalawendowa Policja wycofała się z akcji ankietowania kiero... 22.04.10, 17:05 A wogóle to nie trzeba nikogo pytać gdzie są korki i dlaczego wystarczy popatrzeć na ul.Powstańców śl. i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
isostar2 Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie 22.04.10, 17:25 organizatorzy tego badania powinni sie cichutko wycofać, a nie fikać. Pomysł i realizacja to KOMPROMITACJA dla firmy, ale mistrzostwo w zdobyciu takiego zlecenia. Kto z imienia i nazwiska w UM zlecił coś takiego? Może by nam wytłumaczył. Dobrze, ze chociaż komendant się opamietał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.R. Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.10, 17:26 Żeby tylko te naukowe opracowania nie odkryły, że np.trasy projektowane niegdyś jako DWUpasmowe a budowane obecnie jako JEDNOpasmowe, powinny być jednak TRZYpasmowe oraz, że wiadukty powinny być CONAJMNIEJ tej samej szerokości co ulica a estakada powinna schodzić ZA a nie PRZED skrzyżowaniem. Najważniejszym zadaniem pozostaje nadal: w jakie szlaczki pomalować nowe tramwaje i jaki most na Wielką Wyspę (blękitny czy różowy) życzą sobie nasze przedszkolaki. Badania natężenia ruchu przeprowadzi na wrocławskich ulicach biuro z Poznania, a biuro z Wroclawia zbada ruch Poznaniowi. Oba miasta pozostawią po 1,5mln w swojej szufladzie i tak oto w prosty sposób i my i Poznań zaoszczędzimy po 50 zł na przelewach. Ankieterzy będą w kamizelkach z napisem a zespół Ich Troje wykona utwór pt: "Juhu, juhu - Wrocławskie badanie ruchu" Proponuję jeszcze zbadać czy ci wszyscy którzy od lat domagają się stworzenia we W-wiu koleji miejskiej to nie są przypadkiem jacyś psychiczni dewianci albo, co gorsza, wrogowie tego, no... Oto moja reakcja na opis pozornych działań z pogranicza kabaretu. Bo jak inaczej traktować "badania", których celem jest stwierdzenie w "naukowy" (czytaj:kosztowny) sposób tego, co widać gołym okiem a potem i tak budować po "znachorsku". Wiadomo, wszędzie robi się tego rodzaju badania ale są one czymś tak oczywistym, że nikt tego nawet nie dostrzega. Oczywistym jest też, że są one niezbedne, ale czy trzeba od razu robić z tego festyn? W dodatku mamić mieszkanców, że to rozwiąże problemy komunikacyjne? Nad rozwojem miasta - cokolwiek miałoby to oznaczać - pracuje (?) tuzin Biur, Agencji, Wydziałów i czego tam jeszcze. W sumie będzie pewnie parę setek specjalistów. I chyba decyzje, które podejmują nie są wyssane z palca (chociaż niektóre realizacje na to wskazują) Niech sobie ci fachowcy poczytają fora dyskusyjne z ostatnich lat ! Na 100000 tyś. postów, 99500(błąd statystyczny wliczony) to lista tych samych postulatów! A tymczasem najpierw projektujemy za ciężkie pieniądze i za ciężkie pieniądze budujemy estakade, która kończy sie PRZED skrzyżowaniem, a następnie w naukowy sposób (za ciężkie pieniądze) udowadniamy, że powinna kończyć się ZA skrzyżowaniem. Ps. Do dziś na miejskiej stronie, osławiony Projekt Tramwaj Plus, nazywa sie "nowy środek transportu". Do czasu tego wynalazku ostatnim znanym mi nowym środkiem transportu był prom kosmiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.R. Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.10, 17:36 Pardon. Miało być oczywiście 100 tyś. ( lub 100 000). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o!o Ciebie uwieraja korki na powstańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 07:32 a mnie na Krzywoustego i na pl. Grunwaldzkim. Problem w tym, że wielu urzedników usiłuje kreowac rzeczywistość, najczęściej nie za swoje pieniądze i w abstrakcyjnie nieskuteczny sposób - zamiast rozwiązywać problemy tej rzeczywistości. Przypomina mi to anegdotę o kozie: - Rabbi, nie moge wytrzymać, małe mieszkanie, żona, 4 dzieciaków, teściowa... - weż sobie kozę do domu. po dwóch tygodniach - pozbądź się kozy. I jak teraz? - o rabbi, jak mi dobrze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie IP: *.e-wro.net.pl 23.04.10, 18:34 > A wogóle to nie trzeba nikogo pytać gdzie są korki i dlaczego > wystarczy popatrzeć na ul.Powstańców śl. i wszystko jasne. I nie trzeba policji do zatrzymywania tylko wystarczy podchodzić do zakorkowanych aut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Dobrze, że choć komendant wojewódzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 17:53 ma olej w głowie. Policja nie jest od takich kretyńskich akcji, jeżeli miasto zamierzało ją przeprowadzić, to przy udziale pretorian pana Adamskiego z niejakiej Straży Miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: Dobrze, że choć komendant wojewódzki IP: *.wroclaw.mm.pl 22.04.10, 18:29 Brawo komendant. Ktos wreszcie okazał się przytomny w tym wszystkim. Teraz poznajmy nazwisko tego, kto podpisał umowę z Pentorem. Półtora miliona za stwierdzenie tego, co każdy z nas powie od razu za małe piwo? Skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Re: Dobrze, że choć komendant wojewódzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 18:48 Oczekuje dymisji komendanta miejskiego. Nie może być tak, że ktoś szasta publicznymi pieniędzmi. Czy to jakieś sobiepaństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muli Brawo komendant? IP: *.chello.pl 22.04.10, 19:02 Brawo , że sie wycofal? Że niby ma olej w glowie i jest taki praworządny? Hue , hue , hue! Po prostu ma internet w domu i wczoraj przeczytal Wasze posty pod artykulem o rozpoczeciu tej akcji. Sila perswazji :P Odpowiedz Link Zgłoś
porshe Re: Brawo komendant? 22.04.10, 19:29 ja raczej dostrzegam tutaj niemożność skontrolowania samochodu przy okazji i wlepienia kilku mandatów.... bo skoro badanie ankietowe, to znaczy ktoś jedzie, policja macha, on sie zatrzymuje, podbiega ankieter z pytaniem - dokąd pan jedzie, pada odpowiedź i koleś daje w długą.... a policja nawet nie może po przysłowiowe nożyczki w apteczke zerknąć, bo nie ma na to czasu. Moim zdaniem komendant nie ma absolutnie żadnego doświadczenia w tego typu badaniach i jak się je prowadzi, tak więc BARDZO ROZSĄDNIE powziął decyzję o wycofaniu się z tego badania i już ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Brawo komendant? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 20:05 A niby jaka to filozofia łączy się z takim badaniem? Ktoś podczas minutowego postoju miałby rozwiązać równanie różniczkowe przy użyciu transformat Laplace'a? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezsens Re: Brawo komendant? IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.10, 21:37 a taka filozofia, że jak się strony nie doagadją, albo nie wiedzą, jak się to robi (mają na ten temat różne doświadczenia) to w praktyce wychodzi syf a nie badanie. Tak więc w czasie minutowego postoju można zarówno przeprowadzić badanie, jak i dać do ręki np. ulotkę z np. zasadami ruchu w mieście (szczególna uwaga na pieszych etc.) Tak sytuacje wykorzystuje poliscja w innych krajach - rozdają bonusy, niekiedy prezenty i osoby aż chcą się zatrzymać do badania, bo mają z tego korzyść, a policja ładnie wygląda w statystykach - że jest pomocna społeczeństwu ;= Tak wic filoyofi da si yastosowa, tylko trzea chcieć i mieć jakiekolwiek pojęcie o tej sprawie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Re: Brawo komendant? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 22:12 W tej sprawie nie ma czego nie rozumieć, to jedno. Drugie to to, że policja miała zostać użyta w prywatnym interesie i na rzecz firmy Pentor. Jako podatnik oczekuje sprawnego działania policji, a nie bzdur typu "ładne wyglądanie w statystykach". Mam w poważaniu statystyki, chcę skuteczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ołtaszynianka Re: Dobrze, że choć komendant wojewódzki IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.10, 18:59 tak zgadzam się w pełni z tym wpisem! Panie Komendancie KWP we Wrocławiu - DZIĘKI!!!! dziękuję, bo z pewnością uniknęliśmy kolejnych "korków" w mieście w drodze powrotnej do domu po pracy!!! Po raz kolejny wychodzi na jaw, że SM to dziwny twór - nie tak dawno złożyłam skargę na strażnika miejskiego na to, że będąc w mundurze zbierał podpisy pod PETYCJĄ!!! Niestety według p. komendanta SM a potem p. Adamskiego wszystko jest OK!!! okazuje się ze Strażnik może robić wszystko... nomen omen odpowiedz z magistratu od p. adamskiego przyszła ze stemplem SM .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taśka Re: Dobrze, że choć komendant wojewódzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.10, 08:50 Jechałam wczoraj rano tamtędy. I strasznie się wystraszyłam jak Pan Policjant kazał mi zjechać na pobocze. Już myślałam, że zaraz przyczepi się do czegoś i mandat dostanę a tu podchodzi ankieter i mi zadaje debilne pytania!! Co mi po wynikach badań?? Wyremontują całą trasę od Wrocławia aż do Kłodzka?? Tiaaaa na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: Dobrze, że choć komendant wojewódzki IP: *.e-wro.net.pl 23.04.10, 18:38 >Po raz kolejny wychodzi na jaw, że SM to > dziwny twór - nie tak dawno złożyłam skargę na strażnika miejskiego na to, że > będąc w mundurze zbierał podpisy pod PETYCJĄ!!! Jaka to była petycja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ołtaszynianka Re: Dobrze, że choć komendant wojewódzki IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.10, 17:35 No własnie jaka to była petycja? widzę ze ktoś jednak to czyta... gdyby to była petycja np. o poprawe bytu SM to jeszcze mozna by zrozumieć, natomiast ow straznik na spotkaniu w przedszkolu (na uroczystości z okazji Dnia Dziecka!!!) - o ile mi wiadomo jego dzieci tam nie chodzą - zbierał petycję o zlikwidowanie rzekomo nielegalnych slupkow, dzieki ktorym drózka tuz obok owego przedzkola zagradza droge dla samochodów... Rodzice przekonani o prawdziwosci owej petycji (przecież strażnik był w mundurze, co w ich oczach "uprawdopodabniało" cała sytuację) gremialnie ja podpisali. Dopiero po naszej akcji dowiedzieli się ze zlozyli podpisy pod nieprawdziwymi stwierdzeniami (slupki stoja na mocy decyzji Rady MWr oraz zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego...) ale najgorsze jest to, ze uruchamiając ten przesmyk dzieci z przedszkola narażają w tym momencie na tumany kurzu i spaliny na placu zabaw... Ciekawe jak to sie wszystko skończy... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Brawo dla komendanta. 22.04.10, 19:21 Cała ta akcja ma na celu wyłącznie to, aby ktoś sobie zarobił trochę państwowych pieniążków. Tylko kompletny debil wierzy, że wyniki ankiety zostałyby użyte do czegoś innego niż do napalenia w piecu. Gdzie są korki wie każdy, kto jeździ po Wrocławiu. Wystarczyło spytać paru taksówkarzy albo kierowców śmieciarek. Nie ankieterów nam trzeba, tylko nowych mostów i wiaduktów. Kretyna, który wymyślił tą ankietę zapędziłbym do kopania rowów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Re: Brawo dla komendanta. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 20:07 A dla zachowania tzw. pozorów do tej głupawki zapędzono policjantów. Tam powinni pojawić się policjanci, ale ci od przestępstw gospodarczych. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 komendant wojewódzki czyta forum GW w pracy ? 22.04.10, 20:11 W wątku na forum GW lemingi rozłozyły na czynniki pierwsze niewesołą sytuację procesową komendanta, który wydał rozkaz zatrzymywania pojazdów do kontroli. Szczegóły dostępne są pod adresem: forum.gazeta.pl/forum/w,72,110378524,110378524,Wroclaw_Ankieterzy_przepytaja_kierowcow_na_uli_.html Wygląda na to, że albo komendant wojewódzki, albo któryś z jego podwładnych zerknął na forum gazwybu w godzinach pracy i pod kopułką coś im zazgrzytało, zaburczało i chyba koniec końców zapaliło im się ostrzegawcze światełko. Odpowiedz Link Zgłoś
omg-wtf Kretynizm goni kretynizm w tym mieście. A skąd... 22.04.10, 20:18 ... kasa na te badania? Mamy jej za dużo w zadłużonym po uszy mieście? Dobrze, że przynajmniej Policja wykazała się rozsądkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi panie bujko... 22.04.10, 22:03 to żebyś się rzucił pod koła jakiejś ciężarówki było by dobrym sposobem na podniesienie średniej inteligencji populacji ale faktycznie nie na przeprowadzenie ankiety. tyle że jeszcze gorszym jest wq... ludzi pomiatając nimi. moim prawem jest nie branie udziału w badaniach statystycznych a twoim obowiązkiem szanowanie mojej prywatności ps przepraszam wszystkich forumowiczów za niski poziom tej wypowiedzi, trochę mnie poniosło widząc taką arogancje i chamstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro Re: panie bujko... IP: *.146.107.67.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.04.10, 22:24 Naprawdę baaaardzo bym chciał się dowiedzieć który geniusz podpisał zlecenie pod tym badaniem i zdecydował że to najlepszy ze sposobów wydania 1,5 mln zł. Może ktoś z forumowiczów ma takie informacje? Napiętnujmy geniusza - niedługo wybory samorządowe to może uda się go wyeliminować:) Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: panie bujko... 23.04.10, 09:59 powiem tak trzeba "coś robić" bo stan drug jest fatalny. pewnie jednym z elementów dobrego działania jest planowanie czyli min. diagnoza sytuacji nie chcę się wypowiadać czy te 1,5 to dużo czy mało... ale na pewno dużo za dużo jeśli jest to "sztuka dla sztuki" - pewnie by poznać/określić podstawowe problemy wrocławskiego systemu komunikacyjnego wystarczyło by gdyby jakiś specjalista zrobił sobie wycieczkę. z drugiej strony 1,5 mln to dość kasy by załatać przynajmniej parę dziur na naszych nieszczęsnych ulicach... ale nie mnie to rozstrzygać... za to wpienia mnie arogancja urzędników i wynajętych przez nich .... Odpowiedz Link Zgłoś
wector2010 Policja wycofała się z akcji ankietowania kiero... 22.04.10, 23:36 Brawo Panie Komendancie! Pan Adamski, na polecenie prezydenta Dutkiewicza, nie będzie posługiwać się Policją do ich własnych interesów. Nie dość, że wydaje Dutkiewicz kasę Wrocławian na bzdurne badania, to jeszcze zajmuje czas funkcjonariuszom, którzy w tym czasie mogą przyczynić się lepiej dla bezpieczeństwa mieszkańców. Nie ma kasy na łatanie dziur w ulicach, ale na Pentor, tak potrzebny Dutkiewiczowi przed wyborami, zawsze kasa jest. Kolejna "krecha", Panie prezydencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberty Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 23:54 Metodologię badania (w tym badania na ulicach wylotowych miasta) opracował Urząd Miejski Wrocławia i określił ją w szczegółowych warunkach przetargowych. Pentor jedynie realizuje warunki zamówienia i nie ma w tym względzie żadnej dowolności. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Czyli Sternik 23.04.10, 03:46 Gość portalu: liberty napisał(a): > Metodologię badania (w tym badania na ulicach wylotowych miasta) opracował Urzą > d > Miejski Wrocławia i określił ją w szczegółowych warunkach przetargowych. Pentor > jedynie realizuje warunki zamówienia i nie ma w tym względzie żadnej dowolności > . Każdą umowę, każdy przetarg zatwierdza szef, albo osoba przez niego upoważniona. Czyli dalej szef, bo to w jego imieniu działają takie osoby. Urząd może opracować SIWZ, z chęcią bym go zobaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
aboutblank Panie Komendancie - moje Gratulacje! 22.04.10, 23:51 Policja służy do innych celów, a nie do pomagania akwizytorom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q ło matko sami znafcy:(( IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.10, 00:01 Czy wy chociaż wiecie co obejmują te badania?Jaki jest ich zakres?I po co one są.Żal mi was nędzni frustraci.A Maria Kusz niech zmieni zawód, poziom dziennikarstwa - szambo. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer SIWZ bym przeczytał 23.04.10, 03:47 Gość portalu: q napisał(a): > Czy wy chociaż wiecie co obejmują te badania?Jaki jest ich zakres?I po co one > są.Żal mi was nędzni frustraci.A Maria Kusz niech zmieni zawód, poziom > dziennikarstwa - szambo. Wtedy będzie wszystko jasne. Jest gdzieś dostępny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: SIWZ bym przeczytał IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.10, 08:46 Zawsze coś:) wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/641471ce-4804-460f-82e0-20eb14c2f081/Sprostowanie.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
liwiaaa super!! 23.04.10, 00:09 Kurcze baaardzo dobrze, że policja nie będzie brała udziału w tej idiotycznej ankiecie (co im po wynikach, jak np poszerzenia i tak się prędko nikt nie doczeka).. Jadąc dziś w stronę Bielan- widziałam jak przy zjeździe do Auchan ( na tym pasie już do skręcania) stało ok 6 ankieterów i policjant z lizakiem... Korek zaczął się już na wysokości Mc Donalds'a... Wracając jechałam przez Klecinę i na Połabian powtórzyło się zgromadzenie... a na Wiśniowej była stłuczka- 1.5h znajomy czekał na policję, a komenda przecież na Jaworowej jest... Odpowiedz Link Zgłoś
galareta2 Trocchę to dziwne 23.04.10, 09:12 że Pan Komendant wcześniej nie miał wiedzy o tym, na czym polega i jak ma przebiegać ta akcja i od początku nie powinien się na nią zgadzać. Właśnie z tego powodu, że badanie jest przeprowadzane w chory sposób - żeby zatrzymywać ludzi, którzy nie życzą sobie tego. Można takie badania przeprowadzać sobie w sposób przede wszystkim nie kolidujący z ruchem, na stacjach benzynowych, kiedy kierowca i tak zatrzymał auto, a nie blokować ruch na ulicach. Pentor nie przemyślał tego, a Policja bardzo słusznie się wycofała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orp Re: Trocchę to dziwne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.10, 10:50 Do galareta - koncepcję badań przygotował Urząd, Pentor jest tylko wykonawcą zamówienia publicznego i nie ma prawa robić nic inaczej, niż jest to określone w zamówieniu do map4 - kamery nie zapytają dokąd ktoś jedzie, jak często jeździ, a przy tworzeniu modelu ruchu to kluczowe informacje, poza tym rejestrowanie tylko na podstawie tablic praktycznie wyklucza wszystkich miejscowych, auta leasingowe etc. Tak się po prostu nie pozbiera tych informacji Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Trocchę to dziwne 26.04.10, 00:24 Gość portalu: orp napisał(a): > do map4 - kamery nie zapytają dokąd ktoś jedzie, jak często jeździ, a przy > tworzeniu modelu ruchu to kluczowe informacje, poza tym rejestrowanie tylko na > podstawie tablic praktycznie wyklucza wszystkich miejscowych, auta leasingowe > etc. Tak się po prostu nie pozbiera tych informacji Oczywiście, ze kamery mogą przeprowadzić takie badania. Kamera z odczytywaniem tablic ustawiona na wlotach do miasta, w newralgicznych punkach w centrum - do tego mozna by wprząc parkingowych żeby spisywali gdzie które auto parkuje i na jak długo. I problem z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.sko Policja wycofała się z akcji ankietowania kiero... 23.04.10, 10:08 Jak się nie mylę to ma kosztować ok. 1,5 mln zł. A może zlecić takie badania jakieś uczelni i zatrudnić studentów. Nawet proste liczenie pojazdów przez dłuższy czas da więcej informacji ponieważ nie ingeruje się w obiekt badania. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 propozycja 23.04.10, 10:35 Czy przypadkiem kamery umieszczone nad jezdnią na wylotowych ulicach Wrocławia nie są podpięte do systemu rozpoznawania numerów rejestracyjnych ? Kiedyś widziałem napis "DWR XXXXX przygotuj się do ważenia" przy wjeździe do Wrocka od strony Trzebnicy. I rzeczywiście, przede mną poruszała się ciężarówka o takiej rejestracji. Wypadałoby więc umieścić kamery również skierowane w drugą stronę, po czym automatycznie zapisywać rejestracje. Oczywiście tylko częściowe numery rejestracyjne. Bez numeru porządkowego, wyłącznie kody powiatów. W ten sposób wiadomo byłoby jak ilościowo wygląda ruch z i do miasta. Dlaczego proste rozwiązania skomplikowanych problemów nie są w urzędzie miasta Wrocławia tolerowane ? Odpowiedz Link Zgłoś
isostar2 Re: propozycja 23.04.10, 12:03 a moze wystarczy zobaczyć na ogloszenie przetargowe, czy moze ktoś ma link. Tam wszystko powinno być opisane, wytłumaczone i podpisane? Może to ktoś widział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeski Re: propozycja IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.10, 12:51 Właśnie przeczytałem, że: 1) PiS zyskał, oraz 2) PiS stracił... Ankiety, ankiety ! Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: propozycja 23.04.10, 13:10 Gość portalu: czeski napisał(a): > Właśnie przeczytałem, że: 1) PiS zyskał, oraz 2) PiS stracił... > Ankiety, ankiety ! A pamiętasz, jak najtańsza choć nikomu nieznana firemka garażowa z Gorzowa robiła na zlecenie magistratu diagnozę społeczną ? Wyniki mają być zgodne z oczekiwaniami zamawiającego. Po to się je przecież we Wrocławiu robi. Odpowiedz Link Zgłoś
sstes Policja wycofała się z akcji ankietowania kiero... 23.04.10, 13:23 Gdzie tu problem? To cywilizowane działanie. Nie rozumiem, gdzie tu problem. Policja powinna kontrolować przy okazji delikwenta tak przesiewowo. Od razu byłoby bezpieczniej na drodze, bo u nas nawet w miarę nowe samochody podpadają pod mandat za nieprzestrzeganie przepisów o stanie technicznym (np. opony, czy gaśnica, trójkąt itp.). A ankieta? Oczywiście nie może być obowiązkowa. Mimo, że nie zgadzam się z tonem wypowiedzi redaktora artykułu, jednak pomysł z ankietowaniem na stacjach benzynowych uważam za zdecydowanie najlepszy! Po co pisać durnowate teksty, wystarczy konstruktywny pomysł! Więc: PENTOR na stacje benzynowe lub pod markety. Zapraszam na St1 na Bardzką/Hubską. Tam jest też supermarket. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandzia Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.10, 14:38 w ogole nie powinno byc tej ankiety. Wszyscy doskonale wiedza, jaki jets uklad komunikacyjny miasta, ktoredy jezdzi najwiecej aut itd. To sa pieniadze wywalone w błoto. Zarobi firma, zarobi paru urzedasow, powstanie dokument, ktory wyląduje w szufladzie i na nic nie bedzie mial wplywu. Najlatwiej, najprosciej jest rozdawac publiczne pieniadze. To jest skandal. A udzial w tym policji... To juz w ogole, dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 21:05 Apeluję do wszystkich, którzy się z tą głupotą nie zgadzają. Wyrzućmy wszystkich tych którzy rządzą Wrocławiem, a przede wszystkim Pana Prezydenta, przy najbliższych wyborach. Wydaje kasę na PR i robi ludziom wodę z mózgu, a rzeczywistość skrzeczy. Pewnie za 1,5 mln zł drogi nowej się nie zbuduje, ale kilka dziur po zimie z całą pewnościa można załatać. Nikt tych dziur nie łata,a jest już koniec kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Policja wycofała się z akcji ankietowania kie 26.04.10, 09:24 Gość portalu: mmm napisał(a): > Pewnie > za 1,5 mln zł drogi nowej się nie zbuduje, ale kilka dziur po zimie > z całą pewnościa można załatać. Nikt tych dziur nie łata,a jest już > koniec kwietnia. Tak się zastanawiam ile kosztowałoby połączenie ulicy Racławickiej z aleją Piastów. Pewnie więcej niż półtora miliona złotych, bo tam brakuje mostu. Ale po przesunięciu środków z nagród rocznych dla pracowników magistratu mogłoby już na to połączenie pieniędzy wystarczyć. A o ile zmniejszyłyby się przez to korki na Powstańców Śląskich ... No, ale żyjemy przecież w paradygmacie piłki nożnej. Odpowiedz Link Zgłoś
kassius Policja wycofała się z akcji ankietowania kiero... 25.04.10, 09:49 Na reszcie policja zrobi co madrego, firma pobiera gruba kase za badania rynku i powinni sami sobie zorganizowac wszystko a nie angazowas słuzby miejskie, jak i bzdura jest ze na zachodzie policja bierze udział w takich badaniach, to jest ochydne kłamstwo wypowiedziana przez firme ktora nie potrafi poprowadzic prostej ankiety!!! Odpowiedz Link Zgłoś