Gość: wro Re: Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy IP: 212.160.172.* 16.06.10, 09:36 na usta ciśnie się tylko jedno stwierdzenie " Debile z Warszawki"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nasty Re: Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy IP: *.wroclaw.mm.pl 16.06.10, 09:40 Po to budować obwodnicę, żeby i tak większość jechała przez miasto. Czyż obwodnica nie miała odkorkować miasta? A ile osób wybierze płatną obwodnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokoko Re: Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy IP: 195.190.17.* 16.06.10, 09:47 A nie może być jak na Węgrzech, gdzie autostrady są płatne, ale obwodnice autostradowe wokól miast są bezpłatne! Tak jest także w innych krajach europejskich. Płatna obwodnica autostradowa to totalna głupota! I to głupota urzędnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclaw 1978 Re: Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy IP: *.radom.vectranet.pl 16.06.10, 10:09 Wrocławski poseł Platformy Obywatelskiej Stanisław Huskowski-zdrajca Wynoś się z Wrcławia Dziś już wiem na kogo oddam głos w wyborach prezydenckich precz z platformą. Nawet niemyślcie o poparciu w wyborach samorządowych gnoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luz Re: Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.10, 10:11 Ludzie uciekajcie z tego kraju powiadam wam uciekajcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neobius Re: Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy IP: 57.79.167.* 16.06.10, 15:45 Zrobione! Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiha Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy Wr... 16.06.10, 10:19 warto w takim razie zaprzestać budowy, będą niemałe oszczędności. Korków w mieście takie rozwiązanie nie rozładuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO-rażka kochamy PO za liczne spełnione obietnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.10, 10:25 gruszki na wierzbie i rozczarowanie zwolenników, głosujących na nich w 2007 r. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.sko Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy Wr... 16.06.10, 10:36 Wszystkich proszę o cierpliwość. Na całe szczęście mamy przed sobą wybory samorządowe i parlamentarne. Chciałbym poznać odważnego, który wprowadzi opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
ralfx Panie Ministrze Infrastruktury 16.06.10, 10:39 Jeszcze jedno. Skusiłem się policzyć ile pieniędzy z akcyzy na paliwo wpływa do budżetu Państwa. Dziennie. Niestety nie wiem ile wynosi podatek drogowy ukryty w litrze paliwa. Chyba 30-40 groszy. W Polsce zarejestrowanych jest 21 mln aut (dane z 2008 roku). Średnia z akcyzy na benzynę i olej napędowy wynosi 1,30 zł. Przyjmując, że każde auto w Polsce spala dziennie 4 litry paliwa (osobowe i ciężarowe razem) do kasy Państwa Polskiego wpływa każdego dnia 109,2 mln zł. Czyli rocznie 39,9 mld zł. Tylko z akcyzy. A jest to zapewne kwota 2 krotnie większa - wystarczy wyliczyć średnie dzienne zużycie paliwa dla wszystkich 21 mln aut. Do tego dochodzi oddzielny podatek drogowy od każdego auta ciężarowego pow. 3,5 tony. No i teraz podatek drogowy w paliwie. Przyjmując, że w każdym litrze płacimy 0,40zł podatku drogowego (naiwny jestem? Więcej?), dziennie do kasy Państwa wpływa 33,6 mln zł. Rocznie 12,3 mld zł. Czyli do kasy Państwa rocznie wpływa 52,2 mld zł. Wg wyliczeń Gazety Prawnej koszt budowy 1 km Autostrady wynosi średnio 10 mln euro. Ja przyjmuję 50 mln zł. 52,2 mld zł dzielimy przez 50 mln zł i wychodzi nam wynik: 1044 km/ rok. Wg ekonomistów i ekspertów ze wszystkich podatków zawartych w paliwie ponoć można wybudować 2000 km autostrad rocznie. Ja przyjmę 1000km rocznie. Nie wspomniałem o opłatach paliwowych, VAT itp. Rozumiem i widzę potrzeby remontów pozostałych dróg. W takim razie przyjmę 500km autostrad rocznie. Od 2005 roku do 2012 roku powinno w takim razie powstać 3500 km autostrad lub dróg ekspresowych (wg ekonomistów 14 000km)- jak na razie to utopia. Ale chwileczkę! Przecież każda budowa Autostrady czy drogi ekspresowej, remontu DK, wojewódzkich jest dotowana z UE! To co się dzieje z tymi pieniędzmi???? Na dodatek prywatni inwestorzy budują te autostrady. Stać w takim razie nasz kraj na korzystanie z autostrad całkowicie bezpłatnie. Zmieniam w takim razie zdanie i żadnych PPO, żadnych winiet skoro jest podatek w paliwie. Myślę, że znajdzie się "kilku" chętnych wrocławian żeby blokować (jeśli wybudują) AOW tak długo i upierdliwie aż Pan zrezygnuje z tego poronionego pomysłu wprowadzenia opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
lasart75 Re: Panie Ministrze Infrastruktury 16.06.10, 11:33 przecież wiadomo że te pieniądze nie idą na drogi tylko na łatanie dziur w ZakładzieUtylizacjiSzmalu, bezdennym worku NFZ i całej reszcie worka bez dna zwanego Polskim budżetem Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Re: Panie Ministrze Infrastruktury 16.06.10, 11:37 Dokładnie te pieniądze nie idą na budowę dróg. Gdyby tak było to mieli byś my wspaniałe drogi. Mamy przecież podatki drogowe w paliwie!! Odpowiedz Link Zgłoś
ralfx Re: Panie Ministrze Infrastruktury 16.06.10, 21:47 Zakład Utylizacji Szmalu - piękne:) Niestety prawdziwe.. Ale kto więcej utylizuje pieniędzy ZUS czy MI? ZUS raczej dotacji z UE nie dostaje (tego nie wiem), natomiast każda inwestycja drogowa w Polsce ma dotacje unijne sięgające nawet 80%. Właściciele pojazdów w Polsce w takim razie utrzymują większość budżetu RP bo gdyby te pieniądze tylko z akcyzy na paliwo i podatku drogowego szły na drogi powinniśmy jeździć autostradami o 3 pasach ruchu z dwoma poboczami, wiaduktami, tunelami itp. Zakład Utylizacji Szmalu, hehe:) A na ZDiUM też było odpowiednie rozwinięcie;) Ktoś pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Panie Ministrze Infrastruktury IP: 217.153.95.* 16.06.10, 13:48 Jeśli cały odcinek AOW będzie płatny np 5 PLN to ja mogę spokojnie płacić za niego .... po 1 groszu. Hmmm czyżby niedawno była taka sama sytuacja z motocyklistami na A4 w rejonie Krakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Panie Jackiewicz, pan człowieka zabiłeś... 16.06.10, 10:47 ...na pana miejscu zniknąłbym z mediów i przeprowadził się do Koziej Wólki... Odpowiedz Link Zgłoś
bombadilwlocie Obwodnica Gliwic ma być bezpłatna... 16.06.10, 10:53 To mi wygląda na kolejny element wojny PO z Dutkiewiczem. Bardzo mi się to nie podoba, a jak PO chce tracić poparcie we Wrocławiu, to ich problem. Do korków jestem przyzwyczajony, więc po prostu się nie odzwyczaję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin panow z PO -> po je ba ło IP: 62.87.131.* 16.06.10, 10:58 to po co ta obwodnica? żęby i tak przez miasto tranzyt jechał Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Skandal 16.06.10, 11:14 Skandalem jest to, że obwodnica ma być płata! To miał być ratunek dla wiecznie zakorkowanego miasta, niedawno okazało się, że Wrocław jest jednym z najbardziej zakorkowanych miast. Nie ma co tu teraz się rozpisywać tylko trzeba działać! Jest jeszcze czas na to by albo zmienić przepisy albo klasyfikacje drogi. Można by z A8 zrobić dalszy ciąg S8! W końcu to nie wielka różnica gdyż nasza piękna obwodnica autostradowa nie będzie posiadać pasa awaryjnego. Walczmy o to by Wrocław był wolny od korków! Wyborcza powinna zacząć pracować nad medialnym naciskiem ludzie powinni zacząć działać i słać protesty. Inaczej z marzenia o odkorkowanym Wrocławiu nie pozostanie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
lasart75 Re: Skandal 16.06.10, 11:27 > Można by z A8 zrobić dalszy ciąg S8! W końcu to nie wielka różnica gdyż nasza > piękna obwodnica autostradowa nie będzie posiadać pasa awaryjnego. A gdzieżeś takie farmazony wyczytał?!! Przestań siać ferment. Bedzie miała pas awaryjny: www.obwodnica-wroclawia.pl/zakres.html Patrz punkt: "Podstawowe parametry techniczne autostrady" Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Re: Skandal 16.06.10, 11:40 Jednak nie zmienia to faktu, że z ta drogą trzeba coś zrobić!! Płatna obwodnica to dalej zakorkowany Wrocław!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.Radzik Re:zbrodnia IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.10, 11:53 TO ZBRODNIA na organizmie miasta ! Jeżeli "nasi wybrańcy" nas nie obronią przed tymi paranoicznymi pomysłami (a przecież za to im płacimy), to obawiam się wybuchu niekontrolowanych protestów! Np. takich: Pomysłodawcom zaszyjemy odbyt i napoimy ich środkami przeczyszczającymi. To taka alegoria zakorkowanego miasta, panie H. -jeden z drugim! Odpowiedz Link Zgłoś
lasart75 Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy Wr... 16.06.10, 11:22 Chyba wiem o co tu chodzi...... Zrobili szum, a w piątek pan marszałek/koszałek ogłosi wszem i wobec że osobiście nakazał na cito zmienić rozporządzenie o płatnościach by Wrocławianie jeździli sobie za friko. Aplauz i zaakceptowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: surabai Re: Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.10, 11:25 Też mi problem, skoro wszystkie autostrady muszą być płatne, to niech to nie będzie autostrada, tylko droga szybkiego ruchu. Przecież w kierunku południowym i tak ma ona przechodzić w S8 na Pragę, więc o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
lasart75 Re: Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy 16.06.10, 11:29 No chyba tylko o to żeby za nią płacić Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy 16.06.10, 11:31 Gość portalu: surabai napisał(a): > Przecież w kierunku południowym i tak ma ona przechodzić w S8 na > Pragę, więc o co chodzi? No, jasne. S8 do Pragi. Przejedziemy się nią już za jedyne 75 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Re: Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy 16.06.10, 11:42 To tylko właśnie wrocławski fragment ma być autostradowy!! Dalej mam być to S* w kierunku Warszawy (przez Łódź) na południe do wspomnianej Pragi. Czy to nie dziwne?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] Re: Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy IP: *.city-connect.pl 16.06.10, 11:32 tabelka.nun.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lasart75 Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy Wr... 16.06.10, 11:40 yfrog.com/0zschetynaj Wklejcie to na blogach, forach,niech cała Polska wie jaki to pan poseł słowny. Odpowiedz Link Zgłoś
lasart75 Resort infrastruktury chce płatnej obwodnicy Wr... 16.06.10, 11:53 Oto cytat z projektu słynnego rozporządzenia" "System opłaty elektronicznej może być sukcesywnie rozszerzany na drogi alternatywne tak, aby nie dopuścić do ucieczki ruchu na drogi pozostające poza systemem, co w konsekwencji mogłoby doprowadzić do zwiększenia kosztu eksploatacji, w tym utrzymania dróg alternatywnych." A podobno ktoś mówił że płatne autostrady tak, ale pod warunkiem że jest alternatywa..... Całość jest tu: bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/projekty_rozporzadzen/rozp_autostrady_i_drogi_krajowe/proj_rozp_opl_elektr/px_rozp_wyk_dr_05.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olśniony OLŚnienie IP: *.magma-net.pl 16.06.10, 12:22 Słuchajcie to KIT! Widze to tak - PO i Huskowski chca płatnej autostrady, lud sie buntuje (bez obrazy, mnie tez to wkurzyło), wiec wchodzi TEN cały ubrany na biało i robi CUD, i lud wtedy pada z wdziecznosci Sternikowi do kolan i leci na niego głosowac, to jest tylko manipulacja Dutkiewicza, podkrecenie antyPO nastroju (nie lubie sprzedajnych dziadow, ale nie o to chodzi), on bedzie dzielnie walczył o odkorkowanie miasta, GW nakreci paranoje zagrozenia, a on potem przyniesie AOW bez oplat niczym Mojzesz tablice z dekalogem nie dajmy sie nabrac, sprawdzmy najpierw jak to jest, dlaczego Krakow ma bezplatna, jak mozemy Schetyne rozliczyc z obietnic, nie pozwolmy sie Dudiemu wykazac, bo ci znowu sie znajda ci ktorzy na niego zaglosuja!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pspk Re: OLŚnienie IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.10, 23:28 Kraków ma bezpłatną bo jeszcze nie ma operatora który będzie zbierał opłaty. Podobnie jest z A4 do Katowic, więc to tylko kwestja czasu i zbudowania mop-ów itp. Jeżeli chodzi o Gliwice to płaci samorząd woj. śląskiego. Mamy takie durne prawo, co zawdzięczamy naszym "elitom" dlatego i A8 będzie płatna. Zresztą jeżeli chodzi o opłaty to w RP jest jakaś paranoja bo płącimy 3x (2 razy w paliwie + opłaty za autostrady). I akurat Dudi nic do tego nie ma, chyba że miasto przejmie na siebie opłaty za A8. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel2571 Do k.... nędzy! 16.06.10, 12:03 Mieszkam przy pl.Grunwaldzkim, codziennie stoi mi pod oknem korek z tirów. Jeśli obwodnica będzie płatna będzie to samo. Przecież f-my trnasportowe balansują na krawędzi zyskowności i każdy będzie wolał oszczędzić kilka zł i pojechać przez miasto. Jeśli to stanie się faktem będę głosował przeciwko PO, jeszcze nie wiem na kogo ale na pewno nie na nich. Ręce opadają z de8ilami. Życzę całej ekipie półinteligentów trafienia ch*jem na żyletkę Rozumiem autostrady pomiędzy miastami, ale obwodnica?? Jak można być tak durnym, żeby wpaść na taki pomysł!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rambo81 Re: Do k.... nędzy! IP: *.opera-mini.net 16.06.10, 12:46 tak czytam sobie te wpisy i zastanawiam sie na niepoczytalnoscia wladzy. kazdej wladzy , tej z ratusza we wroclawiu i tej nieznanej z twarzy i imienia z ministerialnych gabinetow. na czym to polega, aby urzednicy popelniali takie bledy. czy ich dzialania skierowane sa na tworzenie problemow, aby po dyskusjach i naciskach, problem likwidowac. czy ich dzialania musza tak czesto doprowadzac wielu ludzi do protestow, rzucania qqrwami, jobami, strajkami, glodowkami ? czy nieznany nam urzednik jest na tyle bezkarny, bez poczucia przyzwoitosci, ze moze wymyslec i probowac wdrazac kretynsko-denne pomysly ? przeciez oplaty na obwodnicy sa durno-beznadziejno-glupim pomyslem. ci ktorzy tam beda jezdzili, nie beda tego robili w ramach rozrywki i zabawy. rozumiem ze mozna i trzeba zaplacic za bilet wstepu na mecz, dyskoteke, aquapark, udzial we mszy ( skladkowa taca jest taka oplata ), prywatnego lekarza, czy godziny w agencji towarzyskiej. ale ruch na drogach ma sluzyc temu, aby cos przewiezc, zalatwic, wytworzyc, dostarczyc. i dopiero z tego ze zarobimy, sprzedamy, dostarczymy ma powstac zysk i zysku odprowadzamy podatki. dzielone potem na rozne spoleczne potrzeby, w tym takze drogi. myto na obwodnicy jest dzialaniem szkodliwym, wrogim, beznadziejnie glupim. blokujacym potencjalny wzrost wydajnosci, latwosci zycia, poczucia komfortu. czyli poslowie po przekroczeniu bram sejmowych traca rozum i ich cztery komorki mozgowe sa automatycznie resetowane. uruchamiane potem na komende donalda, jarka albo innego pawlaka. po to wybieramy 460 matolow, aby przez ich glupote placic za wszystko i coraz wiecej i coraz czesciej ? czy sejm na wiejskiej zmierza w kierunku zdarzen jakie byly pod bastylia ?? zastanowcie sie huskowscy, jackowscy i inne sejmowe pustoglowy !! DO KU..WY NEDZY JAK TO NAPISAL TEN GOSC !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Koszty przejazdu IP: *.magma-net.pl 16.06.10, 12:49 Cała Autostrada ma długość 27,4km. Aktualnie płacimy: na A-2 płacimy 24 gr, za km na A-4 płacimy 26 gr, za km na A-1 płacimy 20 gr, za km Co daje przy założeniu 26gr/km za przejazd 7,13zł. Ciekawe jakie będą ceny za poszczególne odcinki gdzie odległość jest bardzo mała. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Re: Koszty przejazdu 16.06.10, 12:56 Myślę, że AOW będzie szła na rekord i stawki będą wyższe, bo tak jak piszesz będą małe odcinki, a zarobić trzeba. Wszyscy będą omijać AOW lepiej będzie postać w korkach i spalić nieco paliwa, bo suma summarum wyjdzie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robi Re: Koszty przejazdu IP: *.magma-net.pl 16.06.10, 13:28 Nie sądze że przejazd najkrótszego odcinka będzie tańszy niż 2zł. Jeśli ktoś chciałby się przedostać z Granicznej na Lotniczą jadać dwa razy dziennie to przez miesiąc wyda jakieś 84zł. Przykro mi ale mnie na to nie stać :(. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Do k.... nędzy! 16.06.10, 12:53 pawel2571 napisał: > Rozumiem autostrady pomiędzy miastami, ale obwodnica?? Jak można być tak > durnym, żeby wpaść na taki pomysł!?!?! To nie durnota, tylko biznes. W takich na przykład Niemczech 1/4 wpływów z opłat za korzystanie z autostrad przez ciężarówki wpływa do konsorcjum prywatnych firm, które z kolei mocno smarują polityków. Autostrady wybudowano i utrzymywane są przez podatników. Zyski płyną do firemek, które dostały koncesję na obsługę systemu poboru opłat a firmy te rewanżują się politykom szmalem przekazywanym pod przykrywką lobbingu oraz tłustymi posadami. Inną formą okazania wdzięczności jest kupowanie usług konsultingowych w firemkach, które zakładają politycy po wycofaniu się z polityki. Tak więc jest szansa, że idąc europejskim przykładem w Polsce lemingi płacić będą za przejazd autostradą 3 krotnie, poprzez: 1) budżet: pieniądze na budowę autostrad pochodzą z różnych budżetów, a więc zabierane są lemingom pod postacią podatków 2) pieniędze zabierane lemingom w formie akcyzy na paliwa 3) pieniądze kasowane na bramkach, czyli wyciągane lemingom z kieszeni bezpośrednio. Tak właśnie działa Unia Europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Do k.... nędzy! IP: *.adsl.alicedsl.de 17.06.10, 10:37 map dla ciebie dzien bez pisania bzdur to chyba dzien stracony. w niemczech tylko tiry placa za autostrady. naturalnie ze czesc zyskow idzie do firm a co maja za darmo robic_?? taki system troche kosztuje,utrzymanie go tez. a reszta kasy idzie na utrzymanie drog. co do politykow to tak juz jest ze maja zawsze z gorki.choc dziwi mnie ze na nich najezdzasz bo zwasze ich jako wzor przedstawiales porownujac do naszych Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Zarzućmy miasto protestami 16.06.10, 14:06 Piszmy do radnych miejskich, prezydenta Dutkiewicza i wiceprezydenta Bluja odpowiedzialnego za infrastrukturę miasta. Niech coś zrobią wreszcie wspólne dla dobra miasta nie zależnie od partii politycznej. Niech zrobią coś wreszcie dla mieszkańców! Wiele osób pisze, że nigdzie nie spotkali płatnych obwodnic miast więc to znaczy że się da jakoś w przepisach to zmienić i zrobić tak by nie była płatna AOW. Wystarczy tylko chcieć! Nie piszmy tylko na forum tylko napiszmy do radnych jeśli każdy chociaż napisze jednego wspólnego e –maila do radych to zajmą się tym dla spokoju! Rada miejska to pierwszy punkt trzeba też pisać do posłów i senatorów z województwa! Tu jest lista radnych miejskich i adresy e-mail: darmowaaow.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woit Geniusze zarządzania administracyjnego IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.10, 14:08 Polska stoi takimi mędrcami. Cżesto są to różne "belki" lub "kłodki" co firmy uwalają VATem a nie pozwalają im odpisać go od samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifa2000 płatna obwodnica, to korki we Wrocławiu IP: *.e-wro.net.pl 16.06.10, 14:20 Tak jak na A$ chcący zaoszczędzić, dalej pchać się będą przez miasto. Po co więc budować nową drogę jak nie roziwąze ona problemó kom miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna Re: płatna obwodnica, to korki we Wrocławiu IP: *.opera-mini.net 16.06.10, 14:46 Ilu facetów w jego wieku mieszka z mamusią? - Niewielu. Ilu facetów w jego wieku nie ma auta? - Niewielu. Ilu facetów w jego wieku nie ma "prawka"? - Niewielu. Ilu facetów w jego wieku nie ma żadnego majątku? - Niewielu. Ilu facetów w jego wieku nie ma więcej niż 165 cm? - Niewielu. Ilu facetów w jego wieku nie ma żony lub dziewczyny tylko kota? - Bardzo, bardzo niewielu. Dlaczego facet, który swoim podejściem do życia i zachowaniem reprezentuje niewielu, ma być Twoim prezydentem? Ilu ludzi powinno zagłosować na takiego faceta? - Niewielu. Idź na wybory, nie bądź jednym z niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: St.Brygadzista Re: płatna obwodnica, to korki we Wrocławiu IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.10, 14:55 > Ilu ludzi powinno zagłosować na takiego faceta? - Niewielu. Tylko Gajowy Wikiwpadka oraz POlderowy Budowniczy załatwi i PRzekonywująco uzasadni płatne obwodnice:) Odpowiedz Link Zgłoś
jaro65 Dlaczego wybiera się najgorszy sposób pobierania 16.06.10, 15:01 opłat - to jest bramki ?! Najgorszy, ponieważ jest drogi i wydłuża czas podróży. Patrz autostrada A4 - ile wybudowano mostów i osobnych dojazdów, aby w przyszłości pobierać opłaty ! Wydano niepotrzebne miliony z naszych kieszeni po to, żeby ściągać jeszcze z nas pieniądze w przyszłości. Ponadto bramki wydłużają przejazd, są kłopotliwe dla podróżnych. Dlaczego - jeśli już w ogóle pobierać opłaty za autostrady - nie wybiera się np. winiet ? Nie rozumiem, dlaczego w naszym badzielandzie wybiera się najgorsze i najdroższe rozwiązanie. Chyba po to, żeby rządzący mieli na czym lody kręcić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norx AOW płatna? - skandal! IP: 192.109.140.* 16.06.10, 15:02 AOW powinna być bezpłatna! Przynajmniej w obrębie miasta.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leming Głosujmy dalej na PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.10, 15:07 zbudowali autostrady, drugą Irlandię, płacimy podatek liniowy. Jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
litrowy Z.Ł.O.D.Z.I.E.J.E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.10, 15:07 szubrawcy i idioci; co to za popieprzony pomysl ???!!!! jak to platna obwodnica? to nie nazywajcie tego autostrada albo zmiencie ustawe patalachy !!!!!!!!!!!!! gdzie ta wspaniala autostrada sie zaczyna a gdzie konczy? 30 km przez wroclaw!!! to nie jest autostrada nawet jesli tak sie bedzie nazywac; totalna masakra, sprobojcie platfusy tylko to zrobic!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gutenberg Re: Z.Ł.O.D.Z.I.E.J.E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.opera-mini.net 16.06.10, 15:59 Książka: Nowe horyzonty (Dutkiewicz Rafał) [do książki dodano opisy lub recenzje] Data dodania: 2007-01-15 13:16 W rozdziałach końcowych opowiada Dutkiewicz o staraniach Wrocławia, podejmowanych po raz drugi, o organizację wystawy tematycznej tzw. małego EXPO 2012. Wrocławską wystawę obejrzałoby ponad dziesięć milionów ludzi. Kolejne korzyści to setki milionów złotych zysku dla miasta i utworzenie kilkudziesięciu tysięcy miejsc pracy przy organizacji tego wydarzenia. W sprawie organizacji wystawy prezydent Wrocławia uzyskał pełne poparcie prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Niestety, na ogłoszenie zwycięzcy wyścigu o EXPO będziemy musieli poczekać aż do grudnia bieżącego roku.* Rafał Dutkiewicz podejmuje w swojej książce mnóstwo rzeczywiście istotnych i aktualnych zagadnień o tematyce gospodarczej, politycznej, kulturowej, społecznej. Wydaje się jednak, że scharakteryzowane są one dosyć powierzchownie. Może to być podyktowanie pragnieniem dotarcia do przeciętnego polskiego obywatela, dla którego „Nowe horyzonty” stanowić będą swoiste kompendium wiedzy, o tym, jak winny funkcjonować kraj i miasto, aby mogły odnosić sukcesy. Wywód jest logiczny i zrozumiały, autor wielokrotnie posługuje się obrazowymi metaforami, anegdotami z życia elit politycznych, odwołuje się wreszcie do własnego życia rodzinnego, co niewątpliwie „skraca dystans” pomiędzy nim, osobą publiczną, a szarym człowiekiem. Ku zadowoleniu obywatela Wrocławia, formułuje bardzo wiele bardzo konkretnych obietnic – miasto będzie się rozwijało, stworzymy sto tysięcy miejsc pracy, zbudujemy wreszcie tę obwodnicę i korki na ulicach znikną w mrokach niepamięci, odnowimy ponad sto kamienic. Cóż, należy mieć nadzieję, że te ambitne cele rzeczywiście zostaną osiągnięte w stosunkowo niedalekiej przyszłości. cytaty pochodzą z recenzowanej książki: R. Dutkiewicz, "Nowe horyzonty", wyd. Rosner & Wspólnicy, Warszawa 2006. biblionetka.pl/art.aspx?id=46940 Odpowiedz Link Zgłoś