Dodaj do ulubionych

Rozbudują Polar?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.04, 07:40
Dzisiejszy Puls Biznesu pisze, że decyzja ma zapaść w kwietniu. Wiadomo od
dawna że Wrocław walczy z Popradem. Ale powstała też koncepcja podzielenia
tej inwestycji pomiędzy Polskę a Słowację. Oby nam się udało. Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: slawek Re: Rozbudują Polar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 16:15
      Ja już mam dość tego gadania. Z tego co widać żadna inwestycja we Wrocławiu nie
      jest pewna. Tą pewnie też przegramy. A miało być tak pięknie...
      • Gość: wojtek Re: Rozbudują Polar? IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 16.03.04, 16:42
        To nie jest kwestia wroclawia ale calej Polski - zwyczajnie nie jestesmy juz
        atrakcyjni - jest masa krajow tanich, lepiej zarzadzanych i z mniejsza korupcja
    • Gość: ak Re: Rozbudują Polar? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.04, 18:19
      Trochę optymizmu, wydaje mi się że ta inwestycja jast do "zgarnięcia".Aha i
      podobno rywalem sa czesi a nie Slowacy.
      • Gość: erni Re: Rozbudują Polar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 20:54
        (Reuters) - Amerykański producent sprzętu AGD Whirlpool chciałby do końca marca
        podjąć decyzję czy wybiera Polskę jako miejsce budowy nowej fabryki, w którą
        zainwestuje około 150 milionów euro, powiedział we wtorek wiceprezes Polskiej
        Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIiIZ), Sebastian Mikosz.

Mikosz powiedział Reuterowi, że Polska zaproponowała Whirlpoolowi lokalizację
        fabryki we Wrocławiu, w którym amerykański koncern posiada już zakład Polar.

Przedsięwzięcie Whirlpoola byłoby kolejną dużą inwestycją w naszym kraju, po
        tym jak w wtorek inny amerykański inwestor - Gillette podpisał umowę o budowie
        nowej fabryki w Łodzi, w którą zamierza zainwestować 120 milionów euro.

"Następny może być Whirlpool, który obiecał podjąć w ostatnim tygodniu marca
        decyzję co do lokalizacji inwestycji o wartości około 150 milionów euro (...).
        Rywalem są Czechy" - powiedział Mikosz.

"Od listopada widać ożywienie zainteresowania Polską w związku z naszym
        wejściem do Unii Europejskiej, widać sporo inwestycji o podobnej wielkości co
        Gillettte, albo trochę mniejszych" - dodał Mikosz.

Polskie media spekulują, że rywalem Polski w walce o lokalizację fabryki
        Whirlpoola jest inny nasz południowy sąsiad - Słowacja, z którym Polska
        przegrała na początku marca rywalizację o lokalizację fabryki samochodów
        Huyndai/KIA.

• sebcat Re: Rozbudują Polar? 17.03.04, 09:41
          Ale przynajmniej na pewno bedzie zbudowane centrum dystrybucji Whirpoola o pw
          25.000 m2. Nie jest tam moze za duzo miejsc pracy, ale przynajmniej cos sie
          buduje.
          • Gość: Rafis Re: Rozbudują Polar? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 17.03.04, 11:02
            Żeby spieprzyć inwestycje Whirlpoola we Wrocku to rząd musiałby wykorzystac
            wszystkie swoje talenty. Dlaczego? ano dlatego, że firma ta ma juz we Wrocku
            swoja jedną fabryke ponadto co najważniejsze rzad USA musi wywiązać się z
            offsetu a idzie im kiepsko jak narazie i musza ciułac kolejne inwestycje do
            spełnienia umowy.
            Centrum dystrybucji powiadasz sebcat? Gdzie to budują?
            aha jesienia pisałes o remoncie hoteli tzn Polonii, plany się zmieniły? bo
            jakos nie widac prac. Wiesz cos o tym?

pzdr.
            • Gość: erni Re: Rozbudują Polar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 14:18
              Nie wierzysz w nasz rząd?? :)
              Oni zdolni są do wszystkiego hahaha:)
    • Gość: UDAŁO SIĘ ! Re: Rozbudują Polar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 22:51
      Miły pan z "Bilansu" (TVN24) pinformował właśnie że Whirpool wybrał Wrocław na
      swoją nową inwestycję. - koszt inwestycji 135mln $ .
      • Gość: musaszi WHIRLPOOL IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.03.04, 23:41
        ...w nagrode, prosze chociaz poprawnie pisac nazwe firmy... dziekuje..:)
        • Gość: Rafis Re: WHIRLPOOL IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.03.04, 09:07
          Tak na marginesie to wczoraj przeczytałem, że Amerykanie na początku wogóle nie
          brali pod uwage Polski jako miejsca pod ta fabrykę. Dopiero Dutkiewicz
          przekonał ich do Wrocka.
          • Gość: erni Re: WHIRLPOOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 09:27
            W przeciwieństwie do "prezydenta wszystkich polaków" ,nasz prezydent Dutkiewicz
            nie rzuca słów na wiatr. :)
            • sebcat Re: MAGAZYNY 18.03.04, 18:15
              Ten nowy magazyn, czyli w sumie centrum dystrybucji, powstanie miedzy starą
              chalą Polaru a tą nowsz zbudowaną bodajrze w latach 80. Teraz stąja tam jakies
              budyneczki, stara kotlownia i takie tam bzdety. Na razie wszyscy przygotowują
              oferty na tą inwestycje. Zobaczymy jak to bedzie.
      • ka-8 Re: Rozbudują Polar? 18.03.04, 18:15
        Gdzie ta informacja, na stronie Whirlpoola nie ma żadnej wzmianki o tym.
    • Gość: pp Re: Rozbudują Polar? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.04, 07:27
      Ja też nie mogę nic znależc. Czy ta inwestycja jest już pewna?
      • Gość: Rafis Re: Rozbudują Polar? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.03.04, 10:27
        to jest nieoficjalna informacja z przecieku :)
        • Gość: ... Re: Rozbudują Polar? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.04, 19:41
          Whirpool co raz bliżej

Fot. Radosław Bugajski/AG

Agata Kondzińska 22-03-2004, ostatnia aktualizacja 21-03-2004 20:33

Rozmowa z Rafałem Dutkiewiczem, prezydentem Wrocławia

Agata Kondzińska: Był Pan ostatnio w Warszawie. Czy wyjazd dotyczył ewentualnej
          inwestycji Whirlpoolu w naszym mieście?

Rafał Dutkiewicz: Tak. Spotkanie było trójstronne: przedstawiciele Whirlpoolu,
          przedstawiciele rządu i my

O czym rozmawialiście?

- Negocjowaliśmy pakiet rządowy i samorządowy dla Whirlpoolu. Chcieli dokładnie
          wiedzieć, co mamy im do zaoferowania.

A co mamy?

- Tego nie wolno mi zdradzić, to tajemnica negocjacji. Mogę powiedzieć jedynie,
          że Whirlpool był zainteresowany naszymi propozycjami.

O co pytaliśmy?

- O to, kiedy zakończą negocjacje ze Słowacją. Powiedzieli, że prowadzą je
          równolegle z naszymi. Ale mam wrażenie, że nasze są bardziej intensywne.
          Przekonywaliśmy ich, że Wrocław jest najlepszym miastem dla inwestycji.

O inwestycji jakiego rzędu mówimy?

- Mówi się o 100 milionach dolarów. Myślę jednak, że to będzie półtora raza
          więcej. I ponad tysiąc miejsc pracy.

Po porażce z Hyundaiem wierzy Pan, że nam się uda?

- Wtedy miałem nadzieję, że u nas zainwestują. Teraz mam przekonanie graniczące
          z pewnością, że fabryka Whirlpoolu będzie u nas. Brakuje tylko podpisów pod
          umową

To znaczy że to były ostatnie rozmowy?

- Myślę, że tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka