Dodaj do ulubionych

Skąd się biorą Wasze nicki?

IP: 195.116.104.* 12.08.01, 12:50
Pomysł tego wątku zaczerpnąłem z Forum poznańskiego - mam nadzieję, że Ethanol
się nie obrazi :-))))))))))

Piszemy sobie rozmaite posty i ukrywamy się pod różnymi nickami. Pytanie,
dlaczego wybraliśmy taki, a nie inny. Doświadczenie mówi, że najczęściej wiążą
się one z naszymi imionami, nazwiskami, pseudonimami czy upodobaniami. No
właśnie - a skąd się wzięły Wasze?

Mój nick bynajmniej nie oznacza wegetarianizmu, jak wiele osób sądzi. Tak mnie
nazywano w liceum i to się przyjęło. A Jarosz pochodzi od Jarosława, czyli
mojego imienia...

Teraz wasza kolej ;-))))))))
Obserwuj wątek
    • akm Re: Skąd się biorą Wasze nicki? 12.08.01, 15:49
      Mój nick to inicjały :)) dwa imiona i nazwisko...
      • Gość: janus Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.candw.ai 12.08.01, 16:20
        Ja tam sie nie ukrywam.
        To moje imie, tylko, ze w oryginalnej pisowni.
        Pozdr.
        Janus - Janusz
    • Gość: mjot Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 17:11
      Moje inicjały (w kolejności: nazwisko, imię)
      Najniższe ukłony! M.J.
    • Gość: Amorek Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.kabel.telenet.be 12.08.01, 18:16
      Tez wlasnie w liceum tak mnie nazywali!
      Nigdy tu jeszcze nie pisalam ale zagladam od czasu do czasu.
      Jeden z moich kolegow z liceum (Rysiek) mieszka we Wroclawiu - czesc Rysiu!!!
      Amorek
      • Gość: kirkol Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.08.01, 18:26
        w szkole podstawowej bralem udzial w sztuce "Balladyna" jako kirkol i tak juz
        zostalo do tej pory . Wielu znajomych z tamtych lat ni pamieta mojego imienia ,
        ale przezwisko to i owszem.
        Pozdro
        • Gość: kinga Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 18:48
          kinga to poprostu moje imię.pozdro
          • Gość: Roberto Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 213.76.92.* 12.08.01, 20:41
            Roberto - czyli z włoskiego Robert - moje imię...
            • Gość: FraMauro Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 22:22
              Kirkolu, w Balladynie byl Kirkor, K i r k o r .... :)
              • Gość: kirkol Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.08.01, 22:29
                masz racje FraMauro. Ale skad u Ciebie taki nick
                Pozdro
                • Gość: FraMauro Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 22:31
                  to od nazwiska pewnego renesansowego Wenecjanina, kartografa zyjacego w XV w.
                  • Gość: kirkol Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.08.01, 22:42
                    skad FraMauro to Ci sie wzielo zeby brac nicka od jakiegos obcego luda . A na
                    etn przyklad "Liczyrzepa" albo cos w ten desen hm?
                    Pozdro
                    • Gość: FraMauro Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 22:44
                      ...poza tym tak ochrzczono jeden z lancuchow gorskich na Ksiezycu...
                    • Gość: marsha Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.kask.net.pl 12.08.01, 22:46
                      podoba mi się imię Sasza (pisane z "h"- Sasha), a żeby wyjaśnić mój nick,
                      musiałabym podać swoje imię i nazwisko (czego nie uczynię), w których
                      drzemią "szelesty" z Mar"szy"... :)
                      pozdrawiam!
                  • Gość: isis Re: Skąd się biorą Wasze nicki?FraMauro... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.01, 23:35
                    Gość portalu: FraMauro napisał(a):

> to od nazwiska pewnego renesansowego Wenecjanina, kartografa zyjacego w XV w.

...niezupełnie nazwiska. Fra to po włosku "brat" w sensie "zakonnik", a Mauro -
                    imię. Czyli braciszek Maur. Pozdro...
    • Gość: osiek Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.DziwneDni.PL 12.08.01, 22:31
      to proste od nazwiska z czasow jeszcze szkoly sredniej
      Pozdrawiam
      P.
      • Gość: Sed Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 22:47
        Dziwny jeteś! W dziwne dzi się urodziłeś! Chyba?
        Pozdrawiam!
        • Gość: osiek Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.08.01, 14:44
          Gość portalu: Sed napisał(a):

> Dziwny jeteś! W dziwne dzi się urodziłeś! Chyba?
          > Pozdrawiam!

mam dwie wersje odpowiedzi:
          1. dlaczego tak sadzisz?
          2. a co Cie to obchodzi?

Wybierz sobie ktora chcesz ;)
          Pozdrawiam
          P.
    • Gość: efka Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.01, 00:21
      Już to kiedyś axamitce tłumaczyłam - pamiętacie axamitkę?
      W domu są dwie Ewy i żeby było łatwiej opisywać gwiazdkowe prezenty, jedna jest
      ewka a druga efka :-))
      • Gość: JaJaccek Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.chicago-06-07rs.il.dial-access.att.net 13.08.01, 05:11
        Jan Jacek.Pozdro.
        • Gość: Betty Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.01, 05:56
          Betty czyli po prostu Beata !
    • Gość: Morcik Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.*.*.* 13.08.01, 09:11
      Z kosmosu. Tzn. wszystko zależy od promieniowania kosmicznego spowodowanego Wielkim Wybuchem.
    • Gość: KIBIC Zastanawiam się nad zmianą mojego nicku. IP: 213.25.69.* 13.08.01, 09:18
      Mój nick wziął się od mojego zamiłowania do piłki nożnej. Trochę teraz żałuję
      bo takim samym nickiem może sie wpisać każdy miłośnik sportu i może dojść do
      nieporozumienia. Wybierając go sobie nie przewidziałem że będę tak nałogowo
      brał udział w dyskusjach. Zastanawiam się nad zmianą mojego nicku. Co wy na to?
    • Gość: Gutek Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 13.08.01, 09:41
      Moj nick to jednoczesnie moje przezwisko, ktore Odziedziczylem po starszym
      bracie.
    • Gość: Bea Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 195.205.145.* 13.08.01, 09:48
      Bea-ta.
      Od szkoły średniej moje imię, mimo że krótkie, zaczęło dziwnie się skracać i
      zmieniać (nie z moją pomocą). Była więc Betty, Bety, Bea, Bi.....
      Zostalo Bea.
    • Gość: x2x Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.candw.ai 13.08.01, 16:03
      "x2x" ..... tak sie jakos samo napisalo, kiedy zrobilem pierwszy wpis'' bez
      wiekszego zastanowienia.
      Ze tak niby - ...od kogos do kogos... !?!
    • Gość: jekosz Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.*.*.* 13.08.01, 17:34
      a mój nick wziął sie ze sposobu, w jaki moja koleżanka z podwórka przerabiała
      moje imię gdy oboje mieliśmy po 2 lata: Grzegorz - Jekosz
      Czasem używam też nicka greg.

3majcie się!
      jekosz

• Gość: Jureek Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 62.8.156.* 13.08.01, 19:13
      Jako czlowiek starej daty nie uzywam wlasciwie nickow. Na innych forach podpisuje sie imieniem i
      nazwiskiem. Jednak na portalu gazety nie miesci sie cale imie i nazwisko. Poczatkowo
      podpisywalem sie tylko imieniem, ale pozniej zauwazylem innych Jurkow, no to postanowilem zalozyc
      sobie konto pocztowe na gazecie i w ten sposob zarezerwowac sobie nicka. A poniewaz Jurek byl juz
      zajety, to musialem go trochu znieksztalcic. Stad Jureek. Wlasciwie niespecjalnie mi sie ten moj nick
      podoba, ale niech juz zostanie.
      Jurek
      • Gość: Vorwerk Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.01, 19:11
        moj nick to nazwa ulicy na ktorej mieszkam
        • Gość: Bunia Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.01, 09:17
          Januszku! Teraz wszyscy się dowiedzą gdzie mieszka wojewoda!
          Pozdrawiam!
    • Gość: eskimos Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 64.27.143.* 14.08.01, 02:40
      Moje pierwsze kontakty z internetem wiaza sie z czasem gdy mieszkalem w
      Anchorage na Alasce, moj owczesny "service provider" to northeskimo.com .
      Jakos tak sie stalo, ze moj wieloletnik nick "Bodo" jako login do
      northeskimo.com nie nadawal sie, zas bodo_ mi nie odpowiadal... w tym wlasnie
      czasie podeslalem swe zdjecia do PL .. ponoc na moj widok z oszronionym nosem i
      wasem znajomi mawiali ze wygladam jak eskimos, i tak sie stalo.
    • Gość: daag Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.*.*.* 14.08.01, 08:32
      nie ma żadnego znaczenia (chyba, że w jakimś egzotycznym języku, ale ja o tym
      nic nie wiem), z niczym się nie kojarzy i powstał z niczego w mojej głowie.
      wymyśliłem go przed laty na potrzeby irc-a. jest to po prostu nazwa własna,
      moje osobiste id w świecie elektronicznej komunikacji. dopiero po jakimś czasie
      zauważyłem, że czytane wspak przypomina słowo gad ;o)
      • Gość: mareczka Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.pl 20.08.01, 23:23
        Gość portalu: daag napisał(a):

dopiero po jakimś czasie
        > zauważyłem, że czytane wspak przypomina słowo gad ;o)

nie Ty tylko ogórkowa ;)))
        • Gość: daag Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.*.*.* 21.08.01, 10:07
          hehehe ale ja byłem pierwszy!!!
          • Gość: mareczka Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.pl 21.08.01, 19:32
            oj ale Ty skromny jestes ;))))))
            • Gość: daag Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.*.*.* 22.08.01, 09:15
              no dzięx. widzę znasz się na ludziach... ;o*
              • Gość: mareczka Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 10.128.130.* / *.acn.pl 22.08.01, 17:31
                no pewnie !! szczegolnie na wielkich dwumetrowych lysych wujach i ojcach ;)))
      • Gość: isis Re: Skąd się biorą Wasze nicki?Daag... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.01, 23:34
        Gość portalu: daag napisał(a):

> nie ma żadnego znaczenia (chyba, że w jakimś egzotycznym języku, ale ja o tym
        > nic nie wiem),

nie jestem pewna, ale w jakimś duńskim czy innym z tamtych regionów "daag" to
        chyba dzień. Jeśli się mylę - wybaczcie - jestem specjalistką od włoskiego.
        • Gość: bromden Re: Skąd się biorą Wasze nicki?Daag... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.01, 09:35
          > nie jestem pewna, ale w jakimś duńskim czy innym z tamtych regionów "daag" to
          > chyba dzień. Jeśli się mylę - wybaczcie - jestem specjalistką od włoskiego.

Po holendersku 'daag' to dzien.
      • Gość: KK Re: Skad sie biora Wasze nicki? IP: 172.17.15.* 20.11.01, 14:08
        Dag znaczy dzien w niderlandzkim. A daags-codziennie.
        Pozdrawiam

P.S.Bardzo rzadko sie wpisuje, choc czesto Was czytam. Wrodzona niepewnosc?
        W dodatku moj nick "KaKa" fatalnie sie skojarzyl pewnej stalej forumowiczce (no
        wiecie, caca po francusku...)i zostalo z tego zwykle KK.
    • Gość: Rob-35 Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.01, 10:00
      Znaczenie może być oczywiste:
      Rob(ert)-35(lat) -> akurat w dniu, w którym
      zapytałeś wybiło mi dokładnie tyle :-)
      ...ale może być i inne, nieco ukryte...
      Skojarzysz?

Pozdrawiam
      Rob-35
      • Gość: Jarosz Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 195.116.104.* 14.08.01, 11:01
        Gość portalu: Rob-35 napisał(a):

> Znaczenie może być oczywiste:
        > Rob(ert)-35(lat) -> akurat w dniu, w którym
        > zapytałeś wybiło mi dokładnie tyle :-)

No to wszystkiego najlepszego! Spóźnione, ale szczere :-)))

> ...ale może być i inne, nieco ukryte...
        > Skojarzysz?

Przyznaję, że zawsze Cię odszyfrowywałem w powyższy sposób, tj. jako 35-letniego
        Roberta. Ale gdyby pominąć piątkę i przeczytać całość z angielska, wyszedłby...
        Twój (i mój przy okazji też) ulubieniec Robert Fripp ;-))) Trafiłem?

Pozdrowionka :-)))))))))
        • Gość: Rob-35 Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.01, 11:28
          A spróbuj filmowo zamiast muzycznie :-)
          (choć Frippa, owszem, poważam nad wyraz...
          to jednak gdzie mi tam do niego w kwestiach
          związanych z gitarą i własnymi skalami tonalnymi)
          ...a jednocześnie zdecydowanie B&W

Pozdrawiam
          Rob-35
          • Gość: Jarosz Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 195.116.104.* 14.08.01, 11:51
            Poddaję się! :-( Przeszukałem pobieżnie bazę IMDb - znalazłem m.in.
            animowanego "Robina Hooda" z 1935 r., ale to na pewno nie ten trop...
            :-(((((
            • Gość: Rob-35 Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.01, 12:21
              Gość portalu: Jarosz napisał(a):

> Poddaję się! :-( Przeszukałem pobieżnie bazę IMDb - znalazłem m.in.
              > animowanego "Robina Hooda" z 1935 r., ale to na pewno nie ten trop...
              > :-(((((

Ach! Trop całkiem miły, choć rzeczywiście nie ten...
              Więc teraz spróbuj skojarzeń słownych z podtekstem
              fikcyjno-filmowym (pięć sylab, w tym dwie cyfry)

Powodzenia!
              Rob-35

PS. Wczoraj wieczorem obejrzałem sobie Metropolis Fritza Langa
              oraz pewien znacznie bardziej współczesny film: widziałeś może
              "Centrum szczęśliwych ludzi?"
              • Gość: daag Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.*.*.* 14.08.01, 12:25
                J-23?
              • Gość: Jarosz Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 195.116.104.* 14.08.01, 12:36
                Wydaje mi się, że Daag trafił w dziesiątkę :-)))) Też bym optował za J-23...

Gość portalu: Rob-35 napisał(a):

> PS. Wczoraj wieczorem obejrzałem sobie Metropolis Fritza Langa
                > oraz pewien znacznie bardziej współczesny film: widziałeś może
                > "Centrum szczęśliwych ludzi?"

"Centrum..." nie widziałem, ale bardzo lubię "Metropolis" Langa!
                • Gość: Rob-35 Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.01, 13:17

> Wydaje mi się, że Daag trafił w dziesiątkę :-)))) Też bym optował za J-23...

Trafiony-zatopiony, choć zdaje się wczoraj puszczali znów "Stawkę",
                  co mogło stanowić pewne ułatwienie :-)))

> > PS. Wczoraj wieczorem obejrzałem sobie Metropolis Fritza Langa
                  > > oraz pewien znacznie bardziej współczesny film: widziałeś może
                  > > "Centrum szczęśliwych ludzi?"
                  >
                  > "Centrum..." nie widziałem, ale bardzo lubię "Metropolis" Langa!

Musisz to koniecznie zobaczyć, skoro dobrze wspominasz
                  Koyaanisqatsi. Wgniotło mnie w ziemię, słowo daję!
                  Dokładnie to "Lucky People Center International"
                  Erika Pausera i Johana Söderberga z 1998 roku
                  Co ciekawe, nie uświadczysz tego ani na VHS, ani DVD, cóż...
                  Sam sprawdź:
                  http://us.imdb.com/Title?0148428
                  Bardzo to prawdziwy i mocny film...

Pozdrawiam!
                  Rob-35
                  (co to szpieguje różne ciekawostki)
                  • Gość: Jarosz Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 195.116.104.* 14.08.01, 13:33
                    W bazie jest odnośnik do oficjalnej strony:
                    http://www.luckypeoplecenter.com/

No, no - ciekawe...
                    • Gość: Rob-35 Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.01, 13:51

> W bazie jest odnośnik do oficjalnej strony:
                      > http://www.luckypeoplecenter.com/
                      >
                      > No, no - ciekawe...

Link oficjalny mówi, że niby wydane będzie (było)
                      jesienią 2000 roku...

Ale miło było posłuchać czegoś o telewizji:

"Mass electro-waves of violence
                      24 hours a day
                      As we watch out children play
                      Why is it that so many hip-hop groups you see walk around hip-
                      Jib-jabbering their lyrics of bullshit?
                      Would you pay $25 to see somebody taking the stage
                      Call your queen a bitch, tell you he´ll fuck you up,
                      He´ll sell you rock -
                      Watch you get high and you can suck his dick,
                      And he´ll blow your head off?
                      Bang you´re dead.
                      Mass electro-waves of violence
                      Into your world, into your mind, into your eyes.
                      Into the skies, somebody is telling you a lie,
                      Stay back man, Stay back!
                      Don´t feed me no crack.
                      I´m having an attack.
                      An attack of stupidity.
                      So see my children play,
                      Round the mulberry bush we go,
                      Too slow,
                      Catch up with your soul, bro´!"

Muzyczka w filmie naprawdę chwyta...

Pa!

PS. Chyba poproszę właściciela filmu o digitalizację,
                      skoro ma na ścianie starą, oryginalną "soc-tabliczkę"
                      następującej treści:
                      "Dział programowania i upowszechniania wiedzy i sztuki"
    • Gość: sew Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 14.08.01, 11:06
      seweryn- sew
    • dlugopis Re: Skąd się biorą Wasze nicki? 14.08.01, 11:08
      Przezwisko z podworka. Bylo wielu Jackow i kazdy mial dodatek. Ja bylem Jacek
      dlugopis ze wzgledu na sylwetke. Oprocz tego jak wystartowalo yahoo to sobie
      tam zalozylem konto o tym nicku , a potem poszlo tak samo na icq i tak juz
      zostalo. Bardzo czesto na icq bylem pytany przez niepolakow co znaczy moj nick.
      Pozdrowionka
      dlugopis
    • Gość: T1 Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.unregistered.formus.pl 14.08.01, 12:45
      T - pierwsza litera mojego imienia Tomek
      1 - jestem numerologiczna jedynka

pozdrawiam
      • Gość: jarq Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.01, 13:57
        Mój nick chyba nie jest zbyt trudny do rozszyfrowania. Jakiś czas temu moi
        koledzy zaczęli nadużywać ostatniego przypadku do większości imion. Przy okazji
        pozdrawiam Jarosza - mojego imiennika. Resztę oczywiście też:))))
        • Gość: Jarosz Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 195.116.104.* 14.08.01, 14:10
          Dzięki, Jarq - tak właśnie podejrzewałem, że my imiennicy ;-)))

Odzdrawiam i do zobaczenia na spektaklach (na czerwonym dywaniku...) :-))))))
          • Gość: choco Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.01, 15:08
            Uwielbiam czekoladę i ..angielski.W Anglii zawsze nazywano mnie ''chocolate
            girl''.Stąd choco.
    • Gość: Tirsa Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.01, 15:39
      Tirsa - pierwsza stolica północnego królestwa, położona nieco na wschód od
      Samarii (por. 1 Krl 15,33). "Groźna...", wyraża siłę miłości i powabu
      Oblubienicy; por. Pnp 6,10. 6,5 c-7

Piękna jesteś, przyjaciółko moja, jak Tirsa, wdzięczna jak Jeruzalem, groźna
      jak zbrojne zastępy.

(Pieśń nad pieśniami 6:4, Biblia Tysiąclecia)

hehehe... a tak w ogóle, to imię to wpadło mi w oko przy okazji czytania
      jakiegoś romansidła klasy B... i spodobało mi się niezmiernie... i tyle :-))

• Gość: Mintaj Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.08.01, 21:03
      Właściwie to nie wiem. Tak mnie kiedyś zaczęto nie wiadomo czemu nazywać i to
      się ostało.
      • Gość: Kriss Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 21:06
        Gość portalu: Mintaj napisał(a):

> Właściwie to nie wiem. Tak mnie kiedyś zaczęto nie wiadomo czemu nazywać i to
        > się ostało.

A nie lubisz przypadkiem rybek - mintai?
        • Gość: Mintaj Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.08.01, 21:11
          Lubię - jak wszystkie inne rybki. Ale nigdy ich jakoś nie faworyzowałem - to
          chyba nie ten trop.
    • Gość: ANTAL Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.01, 21:08
      Mój nick to moję węgierskie imię
      • Gość: Kriss Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 21:11
        Gość portalu: ANTAL napisał(a):

> Mój nick to moję węgierskie imię

Jesteś jakoś związany - powiązany z Madziarami - naszymi bratankami??
        • Gość: ANTAL Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.01, 21:21
          Mój ojciec był Węgrem.... Matka była Polką - ze Lwowa
          • Gość: ANTAL Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.01, 21:22
            Mam również polskie imię, ale go nie znoszę, wręcz organicznie, więc pozostałem
            przy węgierskim.
          • Gość: Roberto Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 21:24
            Gość portalu: ANTAL napisał(a):

> Mój ojciec był Węgrem.... Matka była Polką - ze Lwowa

To jeszcze jedno potwierdzenie na to, że Wrocław jest miastem w którym krzyżuje
            się wiele kultur. I oto chodzi !!!
            Dzięki temu jesteśmy tak tolerancyjnym i otwartym na wszystkich i na wszystko
            miastem...
            Pozdro ANTAL !!!

• ssaczek Re: Skąd się biorą Wasze nicki? 18.08.01, 21:47
              Sam już nie pamiętam ale to był jakiś zgryw i tak zostało.
              Pozdr.
            • Gość: ANTAL Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.01, 21:47
              Gość portalu: Roberto napisał(a):

> Gość portalu: ANTAL napisał(a):
              >
              > > Mój ojciec był Węgrem.... Matka była Polką - ze Lwowa
              >
              > To jeszcze jedno potwierdzenie na to, że Wrocław jest miastem w którym krzyżuje
              >
              > się wiele kultur. I oto chodzi !!!
              > Dzięki temu jesteśmy tak tolerancyjnym i otwartym na wszystkich i na wszystko
              > miastem...
              > Pozdro ANTAL !!!
              >

Wzajemne pozdrowienia Robeerto...

a co do tej tolerancji... hm

1) Kiedyś, gdy byłem jeszcze małym w sumie dzieciakiem, niektóre osoby (już
              wówczas starsze) mówiły do swoich dzieci "nie baw się z ta węgierską znajdą", bo
              widzisz, nie dość że byłem obcy to jeszcze nie do końca "ślubny" ;-)

Poza tym pozostają wciąż jeszcze "łysi" jako oaza tolerancji.... wiem, wiem, że
              to folklor, ale...

2) "Tolerancja" brzmi dla mnie zawsze bardzo podejrzanie. Bo toleruje się coś lub
              kogoś niejako z musu... Raczej albo akceptuję (najczęściej) obce kultury i staram
              się je zrozumieć, albo jasno - to nie znaczy agresywnie, mówię co mi w nich nie
              odpowiada

3) Co do krzyżowania się kultur - fakt, ale wciąż nie jest to aż tak wyraźne.
              Widzisz, wbrew pozorom, wszelkie monolity są bardzo często chore. Wrocław właśnie
              dlatego jest miastem bardzo otwartym kulturowo (tak go odbieram), bo było tu
              wiele narodów - w końcu był: polski, czeski, przez pewien czas nawet austriacki,
              niemiecki, tu nie tylko ścierały się ale również stapiały różne kultury. Choć z
              drugiej strony mało jest stosunkowo ludzi z innych krajów. Tu na pewno strasznie
              oburzą się rzecznicy czystości etnicznej i rasowej, ale uważam, że przybysze
              mogliby wnieść więcej elementów swoich kultur... Zwłaszcza, że prawdopodobnie nie
              musieliby tak jak np. w USA żyć w enklawach, że w miarę szybko wtopiliby sie w
              społeczność Wrocławia. Dla przykładu - moja córka chodziła do klasy z Wietnamką,
              bardzo miłą dziewczynką, świetnie mówiącą po polsku, zresztą Iza (nb. czysto
              wietnamskie imię) nauczyła ją trochę wietnamskiego...
    • Gość: Slawek Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 11:35
      Moj nick to moje imie.

Z niecierpliwoscia czekam kiedy wypowie sie tutaj Wedzonka.
      • Gość: MKK Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 13:35
        Gość portalu: Slawek napisał(a):

> Moj nick to moje imie.
        >
        > Z niecierpliwoscia czekam kiedy wypowie sie tutaj Wedzonka.

Może wtedy nam napisze, że jest skromnym sprzedawcą mięsa przetworzonego :)

Mój nick to inicjały od:
        imię, nazwisko, nazwisko
        lub
        imię, imię, nazwisko.
    • Gość: Al Bundy Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.01, 15:17
      To chyba oczywiste skąd się wziął mój nick...
      Pozdrowienia dla wszystkich fanów wiadomego serialu!
      • Gość: klinta Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: 10.100.4.* / 64.210.241.* 23.08.01, 03:28
        tak wogole to Tirsa ma urocze wytlumaczenie swojego nicka :)
        przeczytalam wszystkie i Tirsa:jestes bezbledna.

Jestem Klinta .
        Uzywalam kiedys Tintalle od tolkienowskiego bostewka,ale rzadziej juz to robie.
        Teraz mam klinta,ktore wlasciwie mam od zawsze na wszystkich portalach,w tym na
        gazecie.
        Jak bylam mala moj brat nie umial mnie inaczej nazwac tylko tak,chociaz imie
        nie bylo dosc skomplikowane:Karolina.

Pozdrowienia dla Was wszystkich a szczegolnie dla Trisy za fantazje
        pa
    • Gość: Janek Re: Skąd się biorą Wasze nicki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.01, 15:24
      Mój od Jana się wywodzi. Jan niestety kojarzy mi się z piosenką- panie Janie,
      panie Janie, rano wstań ....., a ja tego bardzo nie lubię. Więc zdrobniłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka