jozub Czerwone światło dla kierowców w centrum Wrocławia 01.09.10, 12:08 Jadąc od Świebodzkiego na Sądowej żeby skręcić w lewo w Krupniczą na zielonym mogły przejechać max 2 samochody:) Zazwyczaj trzeci wjeżdżał na skyzowanie już na czerwonym świetle. Sądzę, że przy nowym pomysle nie da się skręcić wcale. Dlatego choć muszę tam coś załatwiać często jadę autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosyc tych decyzji Gnoje i tyle, władze mozna usunać IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.09.10, 12:15 to już szczyt, najlepiej niech zamkną miasto dla aut i tylko sami maja przywilej poruszania się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc IP: 212.160.172.* 01.09.10, 12:25 Dokladnie tak zrobiono to w tych miejscach swiata, gdzie glupota nie jest tak popularna jak we Wroclawiu - przypomne projekt Big Dig z Bostonu. Nie rozwiazuje sie problemow komunikacyjnych wprowadzajac ograniczenia w ruchu. Rozwiazuje sie je dajac alternatywne drogi komunikacji (wypchniecie ruchu poza WZ-tke na inne, rownie zakorkowane drogi nie jest rozwiazaniem). Oczywiscie wlodarze miasta i tak zrobia to, co im sie bedzie podobalo, ale nie moge zrezygnowac z okazji by powiedziec, ze pomysl jest moim zdaniem nieprzemyslany, rozwiazanie bedzie nieskuteczne, a kolejnym etapem ograniczenia ruchu w centrum powinno byc zwiniecie asfaltu i postawienie zapor przeciwczolgowych... A! I wprowadzenie ograniczenia predkosci do 5km/h oraz dopuszczalnego tonazu do 500 kilogramow (takze dla torowisk - a co!) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc IP: *.wroclaw.mm.pl 01.09.10, 14:08 Tak jest, w pełni popieram. Proponuję także ogłoszenie Wrocławia twierdzą z patrolami cyklistów i pieszych - będą mogli szybciej reagować niż jadąc samochodem. Jak sobie pomyślę o światłym, naszym humanistycznie uzdolnionym (inaczej?) narodku to mi się przypomina Fahrenheit 451. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww_miasto_korków Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.10, 12:32 Kolejny tunel pod WZ-ką to droga inwestycja. Miasta na takie już nie stać. Pieniądze poszły na stadion. Martwi mnie i jeszcze pewnie wielu, że miasto walczy z ruchem samochodowym nie oferując nic w zamian. Kolejne światła na Kazimierza zatrzymają przecież też tramwaje i autobusy! TO CHORY POMYSŁ. Proszę opamiętajcie się! Rozumiem, że ciężkie pieniądze poszły na renowację muzeum, którego nikt nie odwiedza, bo nie ma ono zbyt wiele do zaoferowania, a tak będzie można liczyć na wycieczki zdezorientowanych turystów. Dobrze zaprojektowana kładka powinna wystarczyć. Estetów wzdragających się przed tym pomysłem proszę by rozejrzeli się jakie elewacje straszą w tej okolicy. Jeśli prezydent chce w ten sposób zmusić kierowców do ... chodzenia pieszo, a wiele generujących korki rozwiązań w mieście można znaleźć, to postaramy się zagłosować na każdego wykazującego rozsądek jego konkurenta. Odpowiedz Link Zgłoś
net-widz Czerwone światło dla kierowców w centrum Wrocławia 01.09.10, 12:35 Na szczęście na jesieni wybory samorządowe. Może uda się zwolnic ze stanowiska "Wielkiego sternika" z kolesiami i skończą głupie pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominiqu Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.10, 12:58 "Chcemy więc przenieść ruch na Podwale i ulicę Kościuszki. Wtedy trasa W-Z byłaby bardziej przyjazna dla pieszych". Proponuję Pani Grażynie Nosek oraz jej współpracownikom oraz szefowi wykonać pomiar natężenia ruchu pojazdów w szczycie w/w ulicami alternatywnymi oczywiście póki jeszcze trasa W-Z nie została przebudowana według genialnych pomysłów urzędasów bez wyobraźni.Żeby można było odsłonić cały obraz natężenia ruchu proponował bym jeszcze pomiary na braniborskiej oraz piłsudzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosyc tych decyzji władze mozna usunać IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.09.10, 12:42 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowerzystka Uważam że do bardzo dobry pomysł UM. IP: *.as.kn.pl 01.09.10, 13:01 Wreszcie władze naszego grodu zainteresowały sie pieszymi.Dla mnie to strzał w dziesiatke z pomysłem przejscia dla pieszych i mam nadzieje rowerzystow od strony Geperta do Muzeum Miejskiego.Prosze teraz pomyslec, ile trzeba przejsc z Rynku aby dostac sie do tego Muzeum.Jeszcze lepszym pomysłem byłoby w/g mnie wyłaczenie z ruchu od ulicy Widok do Sw Mikołaja z ruchu ulicy Kazimerza Wielkiego i przekształcenie w deptak.Alternatywą dla aut jest ulica Podwale oraz Grodzka.Mam nadzieje ze Miasto wdrozy te pomysły w zycie jak najszybciej.Ciagi piesze typu deptak i scieszki rowerowe to w tej chwili najpilniejsze potrzeby,aby spokojnie poruszac sie wokoło naszego pieknego Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 01.09.10, 13:03 Spuścić to możesz spodnie w kiblu, przed zrobieniem kupy! A na tunel to musisz znaleźć, co najmniej MILIARD złotych! Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Czerwone światło dla kierowców w centrum Wrocławia 01.09.10, 13:16 Jeśli zrobią zieloną falę wraz z skrzyżowaniami Krupnicza/WZ i Szewska/WZ oraz priorytet dla tramwaju (żeby jeden pieszy przyciskiem go nie zatrzymywał) to to przejście może tam być. W szczycie auta i tak tam stoją, więc przejście niewiele zmieni dla korków, a usprawni życie pieszym. W przyszłości będzie dobra trasa Rynek - Forum muzyki (czy jak to się tam zwie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 13:28 Nie zgadzam sie! Wroclaw jest najbardziej zakorkowanym miastem Polski. jezdzi sie dramatycznie. Nie ma obwodnic a jeszcze taka szeroka ulice chcecie zamknac?! Ktos tu pomylil kolejnosc! Wybory samorzadowe za pasem a wtedy Was za to rozliczymy! Za glupote trzeba placic. Za glupote samorzadowcow najlepiej dozywotni zakaz jezdzenia samochodem po Wroclawiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc IP: *.9-1.cable.virginmedia.com 01.09.10, 14:13 Jeśli tylko było by to możliwe, to auta powinny być w podziemnym tunelu, (takie tunele są np. w Madrycie). Miasta są dla ludzi, nie dla samochodów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magik Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc IP: 195.187.134.* 01.09.10, 15:42 Miasta są dla ludzi, nie dla samochodów... Pokaż mi zatem te miasta, gdzie nie ma samochodów? Wskaż, jakiekolwiek. No własnie: tutaj można by zamknąć dyskusję, bo z oszołomstwem powtarzającym bezmyślne hasła dyskutować nie sposób. Porozmawiajmy poważnie (z tymi, którzy chcą rozmawiać poważnie, a nie klepać dyrdymały): zmniejszenie ruchu aut w centrum miasta jest pomysłem słusznym, z tym się chyba zgodzi każdy. Zmniejszenie nie powinno jednak oznaczać całkowitego wyrzucenia ani też zakorkowania sąsiadujących z centrum terenów. A to własnie dzieje się teraz we Wrocławiu. Bezmyślność urzędasów jest nieprawdopodobna: ktoś tu pisał o oddaniu sprawy do sądu przez mieszkanców za celowe utrudnianie w poruszaniu się po miescie. To dobry pomysł: ktoś jednak musiałby założyć odpowiednie stowarzyszenie (razem będziemy silniejsi w walce z urzędniczym oszołomstwem). Prawda jest taka, ze kolejnośc działań podejmowanych przez Urząd Miasta (za funkcjonowanie którego odpowiada prezydent i jego zastępcy) jest zła. Ulice zamykac można, zwężać też, ograniczać poruszanie po nich również. ALE NIE TERAZ. Nie w czasie, kiedy w mieście nie ma żadnych alternatyw. Komunikacja zbiorowa powinna spełniać swoje zadania ale nie czyni tego: tramwaje i autobusy są niepunktualne, nie docierają wszędzie tam gdzie powinny, są technicznie wybrakowane (brak klimatyzacji jest skandalem!) i, co najwazniejsze, nie dowożą do punktów przesiadkowych na własne auta. Bo takich punktów nie ma! Kierowca, który chce coś załatwic w centrum nie ma gdzie zostawić auta, aby przesiąść się na komunikacje. Nie ma systemu parkingów wokoło centrum, nie istnieje system park and ride, który skutecznie ułatwia życie i rozładowuje korki w wielu miastach zachodnich. Nie ma też (i długo nie będzie!) systemu obwodnic miejskich. Niech was nie zwiedzie AOW, bo jej zadaniem jest wywalić z miasta tranzyt, głównie cięzarowy. Środmiejska nigdy nie zostanie domknięta (przez protesty mieszkańcow Sępolna i Biskupina). Obwodnica wschodnia powstanie dopiero za kilka lat, a układ komunikacyjny miasta wciąż pozostaje promienisty. Plany budowy trasy ponad torowiskiem Świebodzkiego i dalej Zaporoską i Dyrekcyjną, to przyszłosć (powstanie za sześć albo więcej lat). Dopiero po rozwiązaniu opisanych problemów mozna zabawiać się w zamykanie ulic w centrum. Tymczasem to co dzieje się teraz doszczętnie zamorduje komunikacyjnie to miasto. Tak nielogiczne działania to patologia myślowa i sabotaż. Nazwijmy to po imieniu. A koledze, co przywołuje przykład Madrytu, dwa zdania: Madryt to inna skala i inne pieniądze: tam mieszka 5 milionow ludzi a we Wrocławiu dużo mniej niż milion. To po pierwsze. Po drugie, polecam wybrać się autem do Madrytu. Wiem, byłem dwa razy. Całe miasto zawalone jest samochodami, tylko po prostu łatwiej i płynniej się jeździ. Miasto bez aut to skansen. To miejsce, które przestanie żyć. Dlatego własnie nie ma takich miast. Wszystko jest kwestią wyważenia i zdrowego rozsądku. A nie, jak teraz, od skrajnosci w skrajność. Podziękujmy tym władzom. Bo nasze miejskie życie uczynią już zupełnie niemożliwym do wytrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Zamiast 3 pasów niech będzie 1 IP: *.chello.pl 01.09.10, 16:01 To przypomina mi Moskwę i Petrsburg. Gdzie są pasy dla uprzywilejowanych, a jak nie ma to mają koguty. Zróbmy tak na WZ. 1 pas dla pospólstwa, jeden dla pieszych by poszerzyć chodnik i 1 dla urzędników. A kto wjedzie na urzędniczy tor to mandat 1000 zł, żeby było na nową fontannę ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 01.09.10, 16:10 A może by tak sprowadzić rzecz do rzeczywistych rozmiarów? Przypominam, że nie chodzi o zamykanie trasy WZ (co popieram, ale w dalszej perspektywie), ani o kompletne zamykanie centrum dla samochodów, lecz tylko o dodatkowe przejście dla pieszych na trasie WZ, które spowoduje, że w istniejącym już i tak korku na tej trasie pojawi się kilkumetrowa przerwa, a piesi nie będą musieli nadkładać drogi. Rozumiem, że z perspektywy jakiegoś bankowca inwestycyjnego trudno zauważyć to ułatwienie dla pieszych. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vratislaw Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc IP: *.opera-mini.net 01.09.10, 16:20 Prezydent ma ABSOLUTNIE RACJE. W tej sprawie, jak i znakomitej wiekszosci innych spraw. On ma historycznego nosa, posiada zdolnosc logicznego myslenia, gleboka wiedze analityczna, prawie wszystko mu sie udaje. Jest po prostu czlowiekiem utalentowanym, praktycznym, racjonalnie myslacym. I trzeba sie z nim zgadzac, albo szukac innego miejsca pod Sloncem. Srodek miasta nie byl przewidziany jako miejsce do parkowania. Bracia Czesi, tworcy tego grodu nie zamierzali posiadac pojazdu zwanego samochodem. Przewidywali uzywanie nog, wozkow, taczek, i od czasu do czasu sani i nart. Zageszczenie sredniowiecznych uliczek, gesta zabudowa okolic srodmiejskich jest tego dowodem. Dopuszczalny byl ruch powozow i karet dla rajcow miejskich, burmistrza, biskupa, wlascicieli kantorow platniczych ( obecnie siedziby bankow ). Ci znaczni i wazni obywatele byli dowozeni i odwozeni z ich domow do miejsc ich codziennej pracy. Obecnie ten zwyczaj jest takze kultywowany i wazni czlonkowie Rady Miasta i Zarzadu Miasta dysponuja flota uprzywilejowanych pojazdow, dla ktorych sila rzeczy musza znalezc sie jakies miejsca parkingowe. Najwyzsi ranga, najwyzsi wzrostem, obdarzeni charyzma, chociazby panujacy Prezydent Wroclawia, ma prawo parkowania pod schodami Ratusza. A w trosce o bezpieczenstwo tej osoby i jego samochodu, wjazd na obszar Rynku jest chroniony system palow hydrulicznych sterowanych najnowszej klasy systemem komputerow pokladowych sprzezonych z ukladem Tarczy Antyrakietowej NATO. Reszta pospolstwa ma obowiazek zostawiania swoich pojazdow jak najdalej od rogatek miejskich. W tym celu przeprowadza sie dlugotrwale remonty ulic, wprowadza sie wysokie oplaty parkingowe, zmniejsza sie liczbe tramwajow i autobusow, ulice wyposaza sie w przewezenia, progi zwalniajace, wysokie krawezniki, slupy ogrodzeniowe i tym podobne uklady utrudniajace jakikolwiek ruch samochodowy. Wszystkie poczynania wladz Wroclawia sluza i beda sluzyc jak najszybszemu zmniejszeniu populacji zyjacej w scislym centrum tego sredniowiecznego grodu zalozonego przez braci Czechow i noszacego ajprawdopodobniej imię księcia czeskiego Wratysława. Wroclaw jest perla architektury sredniowieczej i kazdy obywatel i tym bardziej kazdy samochod moze ten skarb niszczyc. I oczywiscie niszczy !! Precz z samochodami , precz !! Precz z mieszkancami w promieniu 2km od Ratusza ! Rynek dla turystow i imprezowiczow ! Naszych dobroczyncow i platnikow wszelkiej wodczono-winno-piwnej akcyzy. Parkingi dla kazdego VIP-a, i tylko dla VIP-ow !! VIP-ow mamy tak niewielu, i trzeba ich szanowac, ulatwiac im prace i dojazdy do Ratusza, zapewniac spokojne dzialanie. Samochody pospolstwa przyczyniaja sie do niszczenia centrum miasta, zanieczyszczenia srodowiska, smrodu i halasu. Jak mozna potem pracowac wsrod tysiecy stojacych calymi dniami samochodami ?? Niech nam zyje Dutkiewicz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikis ale ludzie wolą samochody od zbiorkomu IP: *.bemowonet.pl 01.09.10, 16:57 zatem jeśli miasto ma być dla ludzi to powinno być przyjazne ich ulubionemu sposobowi podróżowania czyli SAMOCHODOM a nie bydłowozom - z kom, miejskiej korzystam tylko w ostateczności i ze wstrętem własne auto - szybkie, bezpieczne, czyste, bez przesiadek, bez rozkładów jazdy, bez czekania w deszczu pod wiatą - TO JEST TO Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: ale ludzie wolą samochody od zbiorkomu 01.09.10, 17:10 Gość portalu: mikis napisał(a): > zatem jeśli miasto ma być dla ludzi to powinno być przyjazne ich > ulubionemu sposobowi podróżowania czyli SAMOCHODOM a nie bydłowozom - > z kom, miejskiej korzystam tylko w ostateczności i ze wstrętem > > własne auto - szybkie, bezpieczne, czyste, bez przesiadek, bez > rozkładów jazdy, bez czekania w deszczu pod wiatą - TO JEST TO A nie mówiłem, że szlachecka mentalność wiecznie żywa? Z drogi śledzie, bo szlachciura jedzie! Jeźdź sobie jak chcesz, ale nie wymagaj, żeby wszyscy inni musieli Ci ustepować, bo miasto jest dla wszystkich, nie tylko dla szlachty. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Może warto 01.09.10, 16:06 Uważam, że powinno się wypchnąć ruch z Kazimierza Wielkiego, ale nie na Podwale. Przecież tam już są korki! Może warto wreszcie ruszyć z kopyta z budowa Obwodnicy Starego Miasta, która samoczynnie odciążyła by centrum umożliwiając ominiecie nie tylko Kazimierza wielkiego ale i Podwala. Wówczas na Kazimierza można by spokojnie zrobić dodatkowe przejście dla pieszych choć wiadomo, że wpłynie to negatywnie na płynność przejazdu tramwajów. Pomysł dobry ale kolejność nie taka :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikis w Warszawie mamy to samo - szalony inż. Galas IP: *.bemowonet.pl 01.09.10, 16:50 i Hanna- Gronkiewicz-Buspaz pamiętajcie przy okazji wyborów samorządowych kto korkuje Wam miasto i czyni je nieprzyjaznym kierowcom - czyli statystycznie bogatszym a zatem płacącym większe podatki mieszkańcom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: w Warszawie mamy to samo - szalony inż. Galas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.10, 12:51 usmiać sie można - samochód dawno przestał byc wyznacznikiem bogactwa.... to po pierwsze po drugie - gdyby rozwiązania warszaswkie były we Wrocławiu, to zaczelibyśmy mieć komunikację miejską - bo to co jest teraz na to nie zasługuje na taką nazwę... Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 01.09.10, 17:34 Zlikwidować samochody? Bardzo pięknie. Ale co w zamian dla osób niepełnosprawnych (i nie tylko na wózkach, bo na tym niepełnosprawność się nie kończy), mam z wózkami - nie tylko pojedynczymi itd., czyli wszystkimi osobami, które NIE mogą jechać 40-90 minut w zadymionym papierochem przez kierowcę autobusie i NIE mogą przesiadać się trzy razy na jednej trasie oraz NIE mogą czekać 30-60 minut, aż jakiś tramwaj łaskawie przyjedzie? I te osoby muszą albo same jechać samochodem, jeśli są w stanie, albo muszą być dowiezione samochodem, bo to jedyny środek transportu, który w tym mieście jest im przyjazny? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 01.09.10, 17:40 nomina napisał(a): > Zlikwidować samochody? Zrobienie dodatkowego przejścia na trasie WZ oznacza likwidację samochodów? A poza tym wszyscy zdrowi? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
pingo123 Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 09:50 > Zrobienie dodatkowego przejścia na trasie WZ oznacza likwidację samochodów? A > poza tym wszyscy zdrowi? > Jura Mowa jest nie tylko o dodatkowym przejściu, ale i likwidacji lewoskrętu na Pl. Jana Pawła II i przeznaczeniu 4 z 6 pasów ruchu na parkingi. To wystarczy żeby zablokować całe centrum. Poza tym kolega Jura vel jureek mógłby już sobie dać spokój - nie wiem ile ci płacą za każdy post ale sądząc po wygenerowanej ilości chyba nieźle, praca jak widzę na pełny etat. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 11:17 pingo123 napisał: > Poza tym kolega Jura vel jureek mógłby już sobie dać spokój - nie wiem ile ci > płacą za każdy post ale sądząc po wygenerowanej ilości chyba nieźle, praca jak > widzę na pełny etat. Piszę zalogowany, więc możesz mnie sobie wygasić, jeżeli nie potrafisz znieść tego, że ktoś może mieć inne zdanie niż Ty. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
pingo123 Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 15:31 > Piszę zalogowany, więc możesz mnie sobie wygasić, jeżeli nie potrafisz znieść > tego, że ktoś może mieć inne zdanie niż Ty. > Jura Nie o to mi chodzi, tylko czytając forum można odnieść mylne wrażenie że przeciwnicy i zwolennicy generowanie korków podzielili się mniej więcej po równo, tymczasem 90% postów zwolenników korków to Twoja robota... Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 16:35 pingo123 napisał: > Nie o to mi chodzi, tylko czytając forum można odnieść mylne wrażenie że > przeciwnicy i zwolennicy generowanie korków podzielili się mniej więcej po > równo, tymczasem 90% postów zwolenników korków to Twoja robota... Nie jestem zwolennikiem korków i właśnie dlatego jestem za tym, żeby samochodu używać w mieście tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 16:37 pingo123 napisał: > Nie o to mi chodzi, tylko czytając forum można odnieść mylne wrażenie że > przeciwnicy i zwolennicy generowanie korków podzielili się mniej więcej po > równo, Gdyby moim celem było robienie sztucznego tłumu, to nie pisałbym cały czas pod jednym nikiem. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
nowaak Czerwone światło dla kierowców w centrum Wrocławia 01.09.10, 17:43 Genialne - zamknąć drogi, żeby pozbyć się kierowców z centrum. Podobnie można rozwiązać problem mieszkaniowy (np. wypowiedzieć komunalnym i wprowadzić zakaz meldunku we Wrocławiu), wody pitnej (zakręcić, jak nie będzie w kranach, to nie będą pić czyli zużywać ) itd.Nowatorskie rozwiązanie! Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc IP: *.wroclaw.mm.pl 01.09.10, 18:01 zmieńmy tę chorą władzę, póki ona nie zakorkuje nam miasta całkiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mincuu Czerwone światło dla kierowców w centrum Wrocławia 01.09.10, 18:04 zapraszam na stronę o drogach w Polsce i we Wrocławiu www.polishroads.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Czerwone światło dla kierowców w centrum Wrocławia 01.09.10, 19:06 We Wrocławiu jest tragicznie, jeśli jeździ się samochodem. Natomiast mocno mnie zastanawia jakim trzeba być bufonem, żeby jeździć do pracy samochodem mając pracę pod nosem (na trasie jednego środka komunikacji miejskiej) - to że jeżdżę do pracy samochodem to jakiś prestiż ;)? Oczywiście całkowicie popieram samochód przy dzieciach, które trzeba porozwozić do szkoły, przedszkola, jeśli są gdzieś dalej, a dzieci mają od 0-10 lat. Jak pracowałam w centrum to samochodami jeździli tylko zamiejscowi, reszta korzystała z komunikacji miejskiej bądź roweru. Teraz pracuje na wsi, więc jeżdżę samochodem, na szczęście pustym pasem, bo sznurek jest do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiktak Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.10, 18:07 BARANY jak wybieracie tak macie. Wybierzcie byle co to dacie reszcie nauczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
szapr Umysł troglodyty 01.09.10, 20:55 Trzeba być logistycznym troglodytą aby wpaść tak bezdennie głupi pomysł. Chcemy być miastem nowoczesnym a robimy wszystko aby takim nie być!!!! Może pani Nosek zastanowi się nad kładką lub przejściem podziemnym w końcu nawet za komuny takie pomysły były realizowane a tu taki umysłowy regres. W którym wieku ZDIUM zatrzymał się w rozwoju!?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Ruch przyspieszać a nie hamować!!! IP: *.ip.netia.com.pl 01.09.10, 22:04 Zniechęcać można, ale trzeba dać alternatywę. Jak np. przejechać z placu Grunwaldzkiego na Grabiszyńską? Może ul Pułaskiego? Czy z ratusza widać jakie tam są bruki? Ruch samochodowy trzeba przyspieszać, a nie spowalniać! Tak samo hamować ruch tramwajów - to chore. Jak ma być ułatwione dojście do zamku to można tam postawić kładkę dla pieszych Odpowiedz Link Zgłoś
ender2000 Czerwone światło dla kierowców w centrum Wrocławia 02.09.10, 01:22 Skandal, brak słów, aż ciężko komentować takie rzeczy przy braku ukończonych alternatyw tworzyć kolejne utrudnienia i jeszcze się tym publicznie chwalić - prokurator jak nic no i oczywiście rozliczenie przy wyborach dla dowódcy całego zamieszania a później powstają takie puste "Szewskie" potworki ręce opadają jak się słyszy o takich głupotach ender Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc IP: *.chello.pl 02.09.10, 09:49 no oczywiście, debilne pomysły, jeden wielki korek w mieście a te przygłupy jeszcze chcą go powiększyc. ratunku ! Odpowiedz Link Zgłoś
galareta2 Idiotów nie sieją - sami się rodzą! 02.09.10, 08:43 Lepiej zatkać miasto dla kilku pieszych niż zbudować dla nich kładkę nad ulicą! Co za chora logika, szkoda słów. To tak jakby w Wenecji chcieli tamować kanały, by ludzie przechodzili suchą nogą! Cały świat buduje przejścia, łączniki, mosty, mostki, kładki, by ulepszyć komunikacje pieszą, a w Polsce zamykamy w tym celu ulice i każemy odstawić samochody na kołki. Rany boskie - ile ten kraj jest jeszcze w stanie znieść głupoty???? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Idiotów nie sieją - sami się rodzą! 02.09.10, 09:13 galareta2 napisała: > Lepiej zatkać miasto dla kilku pieszych niż zbudować dla nich kładkę nad > ulicą! Co za chora logika, szkoda słów. To tak jakby w Wenecji chcieli tamować > kanały, by ludzie przechodzili suchą nogą! Cały świat buduje przejścia, > łączniki, mosty, mostki, kładki, by ulepszyć komunikacje pieszą, Nie powołuj się na cały świat, bo niewiele z tego świata widziałeś. Taki trend zaganiania pieszych pod ziemię i na kładki to był 20-40 lat temu, teraz jest inaczej. Takie ewenementy, żeby samo centrum miasta przecinać ruchliwą drogą tranzytową, też rzadko się zdarzają. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
dydelf1973 Re: Idiotów nie sieją - sami się rodzą! 02.09.10, 10:50 to Ty się zdecyduj czy jestes informatykiem czy urbanistą? Z Twoich postów jednoznacznie wynika, że chcesz być jednym i drugim, ale jednak z informatyką Ci wychodzi lepiej. I przy tym proszę pozostań. Obserwowanie trendów kiepsko Ci bowiem idzie a i w pracy może przeszkadać. Niemcy (Frankfurt czy Monachium - jakoś tak mówiłeś, że pracujesz, ale nie chce mi się juz sprawdzać) to nie cały świat. A gdzie indziej i owszem ulatwia sie życie mieszkańcom ale nie ze wskaznaiem na pieszych (w znaczeniu poruszania sie tylko pieszo a nie żadnymi środkami lokomocji) tylko na komunikacje zbiorową (do której owszem trzeba TAKŻE, bo nie tylko dojść). A to akurat krytykowane rozwiązanie przystopuje zarówno samochody jak i właśnie zbiorkom. A służyc będzęi - nikomu, bo przez długi czas nikt tamtędy nie bedzie mial interesu chodzić. Nawet kiedy powstanie NFM nie wyobrażam sobie walących tam codziennie z okolic Rynku tłumów. Bo to nie jest i nie będzei żadenn"naturalny" ciąg komunikacyjny. dokąkdnie to sie stało z Szewską, którą zaieniono na deptak donikąd - martwy na połowie jego długoiści. to przejście niczego nie zmieni i niczego nie poprawi. JEDYNYM celem jest "zniechęcenie" do jeżdżenia tamtędy samochodem. I NIC WIĘCEJ. Co gorsza, jak to juz wskazywano w 150 postach, zrobione bez głowy bo bez żadnej alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Idiotów nie sieją - sami się rodzą! 02.09.10, 11:15 dydelf1973 napisał: > to Ty się zdecyduj czy jestes informatykiem czy urbanistą? Z Twoich postów jed > noznacznie wynika, że chcesz być > jednym i drugim, ale jednak z informatyką Ci wychodzi lepiej. I przy tym proszę > pozostań. Obserwowanie trendów > kiepsko Ci bowiem idzie a i w pracy może przeszkadać. O kolejny (a może ten sam), który ubzdurał sobie, że może mi coś kazać. A spytałeś mojego przedmówcę, który pierwszy właśnie przywołuje "światowość" kładek dla pieszych o jego kwalifikacje jako urbanisty? > Niemcy (Frankfurt czy Mon > achium - jakoś tak mówiłeś, że > pracujesz, ale nie chce mi się juz sprawdzać) to nie cały świat. Oczywiście, że nie cały świat. Są jeszcze na przykład Chiny, gdzie nigogo nie pytając o zdanie buduje się wielopasowe arterie przecinające centra miast. Nie znam jednak przykładu zachodniego miasta, gdzie w centrum starego miasta budowano by w ostatnich 5-10 latach kładkę dla pieszych tylko po to, żeby można było szybciej jeździć arterią przecinającą to centrum. Kładki, estakady w centrach miast się rozwala, a nie buduje. Dasz konkretny przykład zachodniego miasta, gdzie w ostatnich latach wybudowano drogę tranzytową rozrywającą centrum miasta? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
wrobre Czerwone światło dla kierowców w centrum Wrocławia 02.09.10, 09:01 Wreszcie początek "zszywania" Starego Miasta rozerwanego trasą WZ (kiedyś nazywano ją też Odra-Bałtyk od nazw dwóch knajp w okolicach jej końców). A kiedy przejście podziemne na Świdnickiej wyjdzie na właściwy poziom ? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 09:15 Bałtyk długo się trzymał, chyba dopiero 3 lata temu musiał skapitulować. Szkoda. Lubiłem tam chodzić. W ogóle coraz mniej w centrum Wrocławia klimatycznych lokali. Wszystko na jedno kopyto. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 11:32 wrobre napisał: > Wreszcie początek "zszywania" Starego Miasta rozerwanego trasą WZ > (kiedyś nazywano ją też Odra-Bałtyk od nazw dwóch knajp w okolicach > jej końców). A kiedy przejście podziemne na Świdnickiej wyjdzie na > właściwy poziom ? Zamiast kombinować z dodatkowymi światłami lepiej byłoby wyposażyć przejście podziemne na świdnickiej w schody ruchome. Podobnie jak przejście pod placem pierwszego maja. Generalnie przejścia podziemne mają swój sens, pod warunkiem że są wygodne (schody ruchome) dobrze oświetlone i tętnią życiem, czyli oprócz funkcji przepustu pod jezdnią można coś tam kupić albo i oglądnąć. Bar "kąsek" był kultowy również z powodu tłukących się metr nad sufitem tramwajów przecież. Najważniejszym argumentem za przejściami podziemnymi jest jednak fakt, rozdzielenie strumieni pojazdów i pieszych ratuje życie tych ostatnich. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 11:37 map4 napisał: > Zamiast kombinować z dodatkowymi światłami lepiej byłoby wyposażyć przejście > podziemne na świdnickiej w schody ruchome. Schody ruchome są dobrym rozwiązaniem dla sprawnych lecz wygodnickich, ale nie dla osób starszych i uposledzonych ruchowo. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 13:25 jureek napisał: > Schody ruchome są dobrym rozwiązaniem dla sprawnych lecz wygodnickich, ale nie > dla osób starszych i uposledzonych ruchowo. W przypadku śwdnickiej wcale nie są potrzebne schody ruchome, lecz raczej ruchome chodniki bez stopni, z jedną, poruszającą się płaszczyzną. Poziom nachylenia umozliwia zastosowanie ruchomego chodnika. Co do osób starszych: wieloletnie obserwacje zachowania osób starszych w monachijskim systemie komunikacji zbiorowej doprowadziły mnie do wniosku, że schody ruchome są preferowanym przez osoby starsze sposobem przemieszczania się pomiędzy poziomami w komunikacji zbiorowej. Właściwie tylko operatorzy balkoników decydują się jazdę windą. Rodzice z pociechami w wózkach, niepełnosprawni na wózkach (bez kitu!) jak i pełnosprawne ruchowo osoby starsze wybierają schody ruchome, ze względu na ich szybkość. Nawet rowerzystom nie chce się czekać na windę. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że we Wrocławiu temat "schody ruchome czy winda" w komunikacji zbiorowej i przestrzeni publicznej jest mocno humorystyczny, ze względu na niewystępowanie obydwu tych elementów infrastruktury w pejzażu Wrocławia, ale zawsze jest nadzieja, że nowy burmistrz po wyborach w przeciwieństwie do obecnego złapie byka za rogi. Windy, schody ruchome i ruchome chodniki nie są drogie, jeśli weźmie się pod uwagę na co wydaje Wrocław pieniądze w chwili obecnej. Te 20 milionów złotych rocznie wydawane na promocję wystarczyłyby do wyposażenia w schody ruchome i windy placu pierwszego maja, świdnickiej, grunwaldu, placu dominikańskiego, a i pewnie wszystkich bezkolizyjnych przejść dla pieszych w ciągu ulicy Legnickiej. Dodatkowo zlikwidowanie kolizyjnych przejść dla pieszych na Legnickiej pozwoliłoby ponownie zwiększyć prędkość maksymalną na tej ulicy, do zaprojektowanego jeszcze przez komunistów standardu 70 km/h. Przejścia podziemne ratują życie, trzeba je tylko uatrakcyjnić. A najpierw - to wzmianki niewarty szczegół - wymienić trzeba burmistrza. Ten potrafi tylko kredyty brać i płynność ruchu coraz to nowymi światłami blokować. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 13:49 map4 napisał: > Co do osób starszych: wieloletnie obserwacje zachowania osób starszych w > monachijskim systemie komunikacji zbiorowej doprowadziły mnie do wniosku, że > schody ruchome są preferowanym przez osoby starsze sposobem przemieszczania się > pomiędzy poziomami w komunikacji zbiorowej. W metrze schodów wyeliminować się nie da. Co innego z przejściami przez jezdnię. Tam gonienie pieszych po schodach (i windach) tylko dlatego, żeby kierowca na odcinku 5 km mógł zyskać 1,5 minuty (taka jest różnica czasu przejazdu między 50 km/h, a 70 km/h) nie jest absolutnie konieczne. Moje obserwacje przejścia podziemnego przed dworcem kolejowym w Wiesbaden sprzed lat kilku pokazały, że większość osób starszych wybierała zebrę i czekanie na światłach na powierzchni, a nie korzystanie z ruchomych schodów i tunelu. W końcu władze miasta Wiesbaden poszły po rozum do głowy i w ogóle zlikwidowały te schody ruchome, przynajmniej zaoszczędzą na konserwacji. Przejście podziemne pozostawiono, ale jak myślisz, jakie są proporcje między pieszymi korzystającymi z przejścia podziemnego, a tymi, którzy wolą poczekać na światłach i przejść po powierzchni? Nie pamiętam, kiedy tam był jakiś wypadek z pieszym (a ruch jest spory, bo jest to odcinek miejskiego "ringu"), mimo iż jak wiesz, piesi w Niemczech są dużo mniej zdyscyplinowani niż w Polsce. Podziemne i nadziemne przejścia to rozwiązanie dobre dla autostrad i dróg szybkiego ruchu, ale nie takich normalnych ulic miejskich. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 14:30 jureek napisał: > Moje obserwacje przejścia podziemnego przed dworcem kolejowym w Wiesbaden sprze > d > lat kilku pokazały, że większość osób starszych wybierała zebrę i czekanie na > światłach na powierzchni, a nie korzystanie z ruchomych schodów i tunelu. Stawiam na brak pośpiechu u osób starszych, spowodowany ich zawodową sytuacją, czyli posiadaniem pieniędzy bez konieczności pracy. Monachijski Stachus, czyli oficjalnie Karlsplatz jest rozwiązaniem dość podobnym do wrocławskiego placu pierwszego maja. Do podziemi wchodzi się kilkoma wejściami (sześcioma, albo i więcej, nie liczyłem) z różnych kierunków. Na górze istnieją również przejścia dla pieszych. I mimo istnienia tych pasów dla pieszych większość pieszych wybiera przejście podziemne, oczywiście kompletnie wyposażone w schody ruchome, sklepy i knajpy na poziomie -1, stację metra (poziom -3) oraz stację s-bahnu (poziom -2). Wydaje mi się, że Wiesbaden i Monachium różnią się również jeśli o pośpiech mieszkańców chodzi. Pytanie brzmi, w którą stronę zamierza rozwijać się Wrocław - w stronę odprężonego i sielskiego Wiesbaden czy też w stronę zaganianego i trzepiącego kasiorę Monachium. Choć trzeba przyznać, że Monachium mimo pośpiechu skutecznie broni się przed staniem się typowym molochem. O prawdziwości tego stwierdzenia najlepiej świadczą krytycy, którzy zarzucają miastu, że mimo rozwoju pozostało milionową wsią. Wiesbaden, czy Monachium ? Sternik już zdecydował. To znaczy tylko werbalnie, bo realnie nic w tym kierunku nie robi. Wątek ten jest najlepszym tego dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 14:52 No nieźle. Jeżeli w Wiesbaden czy we Frankfurcie nie trzepie się kasiory, to chyba mam jakieś omamy. W Wiesbaden z przejścia po pasach korzystają nie tylko w większości ludzie starsi, ale też młodzi, dynamiczni, wszyscy po prostu. Myślę, że sytuacja byłaby inna, gdyby w tym przejściu było wejście do metra, tak jak w Twoim przykładzie. Gdy funkcją przejścia jest jednak samo przejście, to nie wygra ono z przejściem po powierzchni, no chyba że chodzi o takie przejścia, gdzie trzeba przechodzić przez wiele ulic, wtedy może się opłacać zejście do przejścia. Trasa WZ nie jest jednak takim przypadkiem. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 15:12 jureek napisał: > No nieźle. Jeżeli w Wiesbaden czy we Frankfurcie nie trzepie się kasiory, to > chyba mam jakieś omamy. Czy zgodzisz się ze stwierdzeniem, że im mniejsze miasto tym czas w nim wolniej płynie ? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 15:16 map4 napisał: > Czy zgodzisz się ze stwierdzeniem, że im mniejsze miasto tym czas w nim wolniej > płynie ? Porównaj Berlin i Warszawę :) Jura Odpowiedz Link Zgłoś
donal-dina Czerwone światło dla debilów z U M 02.09.10, 11:30 Tylko debil albo złośliwiec mógł coś takiego wymyślić. Wiadomo że w UM zasiadają osobniki nie grzeszące inteligencja, ale wymyślić coś takiego to to nie wymyślili by nawet w psychiatryku. Chyba trzeba będzie poklepać urzędasów i przegonić na wiochy.Nikt z tych matołów w wyborach nie powinien przejść Odpowiedz Link Zgłoś
marek444 Czerwone światło dla kierowców w centrum Wrocławia 02.09.10, 11:50 Żądamy podania nazwiska prowokatora. To prowokacja albo kretynizm co trzeba leczyć. Tego typu istota nie ma prawa do samodzielnego życia i podejmowania decyzji. Czy kiedyś ta istota w ogóle szła z Rynku na Wolności? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 12:11 marek444 napisał: > Żądamy podania nazwiska prowokatora. Hahahaha, jakbym się cofnął o co najmniej 25 lat. Ta liczba mnoga, "my żądamy nazwiska", boskie! Brzmi to jak "słuszny gniew klasy robotniczej". A może by tak przeczytać artykuł, a nie tylko chwytliwy tytuł? Pani z urzędu miasta wypowiadająca się w tym artykule nie jest anonimowa przecież. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Czerwone światło dla kierowców w centrum Wrocławia 02.09.10, 13:32 Faktem jest, że zaczyna już brakować w ścisłym centrum miejsc pod nowe fontanny. Polityka zniechęcania bardzo mi się podoba. Miasto niedawno zaczęło zniechęcać mieszkańców do korzystania z KZ, wprowadzając Urban Card. Proponuję pójść za tropem zniechęcania i: * przekopać dwumetrowe rowy przed wejściami do przedszkoli (zniechęci to może rodziców do robienia kreciej roboty i narzekania na brak miejsc w przedszkolach - przecież każdy dynamista wie, że jest akurat na odwrót i miejsc jest za dużo!), * każdego wchodzącego do Urzędu Miejskiego obowiązkowo poddawać rewizji osobistej (można uzasadnić obawą przed terrorystami, a zniechęcone społeczeństwo przestanie w końcu narzucać się urzędnikom). Czekam na dalsze pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Czerwone światło dla kierowców w centrum Wroc 02.09.10, 15:08 pawel_zet napisał: > Polityka zniechęcania bardzo mi się podoba. Miasto niedawno zaczęło zniechęcać [...] > Czekam na dalsze pomysły. - nie włączać ogrzewania w pojazdach komunikacji miejskiej zimą (o, kurczę, chyba się z tym pomysłem spóźniłem) - nie otwierać okien w komunikacji zbiorowej latem (czyżbym znowu się z pomysłem spóźnił ?) - maksymalnie wydłużać kolejki w urzędach poprzez kasowanie okienek i wydłużanie czasu potrzebnego do obsłużenia petenta (kurde, pomysł znowu spóźniony, wprowadzono go w życie już lata temu), - obsługiwać petentów wyłącznie w ich godzinach pracy, - odmawiać obywatelom dostępu do dokumentów urzędu miasta związanych z wykupem gruntów (od kogo konkretnie i za ile miasto wykupiło nieruchomość, w jakim trybie) - postulat znowuż lata temu zrealizowany, - zlikwidować kulturę do której trzeba dopłacać na rzecz kultury, na której można trzepać kasiorę (znowu przeszłość: "Rury" i kin studyjnych już nie ma, zamiast "Rury" w rynku podskakują cycki dody a po scenie opery przechadzają się kury) - zlikwidować baseny, czyli źródło dotacji strzygąc lemingi za wjazd do aquaparku, - na wjazdach do Wrocławia ustawić ograniczenie do 10 km/h, progi zwalniające o wysokości 30 centymetrów i fotoradary co 20 metrów (jest, jest nowy, oryginalny pomysł na walkę z korkami!), oraz - najlepsze na koniec - wprowadzić nowy podatek gminny, prosty jak konstrukcja cepa: za każdy kilometr odległości pomiędzy miejscem pracy i zamieszkania kasować od lemingów jeden złoty dziennie. Na przykład: pracując na Grunwaldzie i mieszkając na Krzykach dziennie pokonywana jest odległość (dajmy na to, nie mierzyłem) 20 kilometrów. 20 kilosów razy dwadzieścia dni roboczych w miesiącu daje 400 stówy miesięcznie. Od leminga ! A teraz wyobraź sobie, jakie podatki będą płacić lemingi, które wyniosły się z miasta i dziennie pokonują po 50 czy 100 kilometrów ... Jeśli ktoś zasuwa na dwóch etatach, to oczywiście dochodzi do rachunku droga pokonana pomiędzy obydwoma chałturami. To rozwiązanie ma same zalety: 1) korki się zmniejszą, bo lemingi zoptymalizują miejsce zamieszkania, 2) lemingi-emigranci z wrockowego obwarzanka wrócą na ojczyzny łono (PIT, PIT, PIT !), 3) ścisk w MPK się zmniejszy, 4) pecunia non olet, będzie co pomiędzy Ziajkę i Biseka dzielić, będą nowe przetargi ... We Wrocławiu pracuje około 120 tysięcy lemingów. Zakładając, że średnio leming pokonuje 10 kilometrów dziennie, mnożąc to przez 20 dni roboczych w miesiącu i jedenaście miesięcy w roku (q miesiąc znika w ramach urlopu i ryczałtu na choroby) daje to potencjał podatkowy w wysokości ... 246 milionów złotych. Rocznie ! Do tego dochodzi ponad 100 tysięcy studentów. Na szczęście budynki wydziałów uczelni porozrzucane są po całym mieście, więc nawet z ulgą da się wycisnąć ze studencików ze sto baniek rocznie. Dużych baniek :-) Po dodaniu emerytów jeżdżących do wnuków i dzieciaków podróżujących do szkoły oceniam, że dodatkowe wpływy budżetowe po wprowadzeniu wrocławskiego podatku za poruszanie się w przestrzeni publicznej mogą sięgnąć pół miliarda złotych rocznie. Pół miliarda ! 500 duzych baniek ! I taki stadion możemy Solorzowi budować co dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna pogonic ich wszystkich IP: *.opera-mini.net 02.09.10, 19:13 No i PO bezpłatnych obwodnicach !! PO sobie POgrywa. Chyba trzeba ich POgonić. POwaleni POpaprańcy !! Bezpłatne obwodnice - kierowcy powinni o nich zapomnieć www.rmf24.pl/fakty/polska/news-bezplatne-obwodnice-kierowcy-powinni-o-nich-zapomniec,nId,295557 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: pogonic ich wszystkich IP: *.wroclaw.mm.pl 03.09.10, 18:36 będą będą, spokojnie:) Odpowiedz Link Zgłoś