Dodaj do ulubionych

Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocław-...

IP: 213.199.248.* 24.10.10, 14:23
Od "stacji" Wrocław Grabiszyn? Chyba chodzi o posterunek odgałęźny a nie stację.
Obserwuj wątek
    • Gość: yana Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.10, 14:50
      przecież ten odcinek był już remontowany??
      całkiem niedawno??
      • Gość: kropeczka Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.wroclaw.vectranet.pl 24.10.10, 15:14
        Remontowany był Żmigród-Skokowa.
        Chyba, że chodzi Ci o tą modernizację kilkanaście lat temu, ale ona hmm jakby to powiedzieć nigdy się nie skończyła...
        • Gość: gość Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 17:39
          gratuluję inwestycji!!! naprawdę fajnie - a wiem co gadam u nas pociągi 160 -200 już za gierka jeździły! ale teraz wszyscy przesiadają się do samochodów i wybierają autostrady i drogi szybkiego ruchu. :)
          • Gość: hshrth777 Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:28
            gdzie uwas nie wiem czy wiesz jakie lini musi spełniac wymagania na predkos 200 i za gierka nie było jeszcze taki pocingów chyba ze w twoj mazeniach
        • Gość: xxxfffffff Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.student.ulg.ac.be 25.10.10, 23:22
          hahaha

osobowka wlecze sie prawie 4h....

Dobrze ze chociaz Poznan-Warszawa jedzie przyzowicie bo cala reszta to porazka kompletna...
          • Gość: O Katowice-Kraków 75km=>2h pospiesznym IP: 194.242.0.* 26.10.10, 09:00
            Dwa wielkie ośrodki miejskie blisko siebie o ogromnym przepływie ludzi dojeżdżających codziennie + ruch tranzytowy i mega szybkość pociągu (średnia 37km/h dla pociągu pospiesznego, który ma tylko dwie stacje). Remont? nie wiadomo kiedy. Ale widzę, że nawet w takiej beznadziei są pilniejsze odcinki do remontu, bo 162km w 2h30min pomiędzy sporo przecież oddalonymi od siebie miastami to tragedia. Nie kumam.
            • Gość: 546865 Re: Katowice-Kraków 75km=>2h pospiesznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 09:55
              odpowiedze jest prosta bo tamta trasa to linia pierwszo zedna i dal tego sie jej remntuje naj szybciej a potem sa linie drgiego zedu i trzeciego nie wiem o co tu nie rozumiec wystarczy tylko pomyslec
              • Gość: O mylisz się IP: 194.242.0.* 26.10.10, 12:21
                odcinek Katowice-Kraków w przeciwieństwie do Poznań-Wrocław leży w paneuropejskim korytarzu transportowym(jeden z głównych szlaków w Europie). Dodatkowo przez Katowice przebiega drugi korytarz paneuropejski. Poza tym w skali Polski odcinek ten łączy dwa największe ośrodki miejskie w Polsce(wyłączając Warszawę), gdzie odległość jest tam mała, że mieszkańcy codziennie pokonują ten odcinek do pracy szkoły itp. co generuje ogromny ruch do którego dochodzi tranzyt i największe zurbanizowanie Polski na południu kraju gdzie na odcinku 260km leży Wrocław, Opole, GOP, Kraków. Tak więc o co chodzi?
                PS. cieszę się z każdego remontu kolei w Polsce
    • labeo Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocław-... 24.10.10, 15:14
      A tym czasem w przyszłym rozkładzie jazdy czas przejazdu dłuższy niż w obecnym. I tak już od lat, tylko obietnice i licytacja prędkości.
      • Gość: grosik Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 15:39
        skoro będą remontować, to na pewnym odcinku będzie ograniczenie prędkości więc się nie dziw że wolniej będą jeździły ;/
        • labeo Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła 24.10.10, 17:54
          Nie o to chodzi, bo to jest oczywiste. Tylko o remoncie torowisk słyszy się od wielu lat i na tym koniec, a z roku na rok jest coraz gorzej. Jakoś nie wierze, żeby ten remont szybko się zaczął i w ogóle skończył :P Zobacz np. na 70km odcinek linii Wrocław-Opole ile trwa już remont i jak skrócił się czas przejazdu no i ile wydano na to pieniędzy :P
      • Gość: hbfgdjfjyk Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:37
        a znasz juz przyszły razkałd to moze mi podac pocingo numer pocingu to 1607 bo nie wiem skond znasz takie zeczy chyba z kosmosu
        • labeo Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła 27.10.10, 20:01
          Tak sie składa, że znam wersje roboczą.
        • Gość: zgred Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.ip.netia.com.pl 02.11.10, 15:18
          Polecam Ci lekturę słownika ortograficznego i odradzam pisanie po pijaku :)
    • Gość: osobowy przyspiesz Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocław ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.10, 16:55
      Polskie nazwy pociagow: osobowy, pospieszny, ekspresowy (OSOB, POSP, Ex).

Moim zdaniem, przyszloscia nie sa autostrady, ale ekologiczne linie kolejowe.
      • Gość: tomi_78 Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.chello.pl 25.10.10, 13:30
        No tak remont 49 km torów za 320 mln Euro. Licząc po 6 mln euro za km daje to ponad 500 km autostrad, czyli np. Wrocław-Poznań-Szczecin. Z autostrady łatwiej zjechać po drodze. Kolej jest dobra ale między większymi miastami. Nie wybudujesz sieci kolei tak gęstej jak dróg.
        • antyliberal22 Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła 25.10.10, 13:46
          kolej jest "bezkorkowa" - na ustostradę też trzeba wjechać i zjechać, bo z tego, ze pomkniesz nią szybko skoro i tak stracisz czas w korkach miejskich i podmiejskich, bo miast od nowa wybudować się nie da.
          I nie opowiadaj głupot o częstym zjeżdżaniu z autostrad, chyba, ześ nigdy czymś takim nie jechał.
          • Gość: tomi_78 Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.chello.pl 26.10.10, 01:56
            Pociąg ekspresowy Poznań Wrocław zatrzyma się raz w Lesznie, na 200 km odcinku autostrady masz jednak więcej zjazdów (co 20-30 km), zobacz ile się ich buduje na trasie 101 km z Nowego Tomyśla do Frankfurtu. Do pociągu też musisz dojechać, chyba że mieszkasz przy dworcu. Pociąg pospieszny czy ekspresowy nie zatzrymuje się na każdej stacji. Załóżmy teraz że chcesz przewieźć towar z pod Wrocławia 10 km za Poznań. Co robisz? Ładujesz ciężarówkę, jedziesz do dworca we Wrocławiu, przeładowujesz towar na pociąg, potem wieziesz towar do Poznania (oczywiście jak uzbiera się ze 40 wagonów, bo z jednym nikt nie pojedzie). W Poznaniu znów przeładowujesz towar na ciężarówkę, czy może jednak lepiej załadować towar na ciężarówkę raz i zawieść pod Poznań? Jak wychodzi to czasowo?
            No ale utopia jest ważniejsza od matematyki. I przepraszam że gadam głupoty, kolega ma oczywiście racje a jak nie ma to zawsze może się wyładować na rozmówcy a to poprawia humor albo leczy kompleksy.
            • Gość: Bartek Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 07:21
              Idą tym tokiem, autostrady też są do kitu bo nie dojedziesz nią 10 km pod Poznań. Do kitu są ciężarówki bo przecież koszt przejazdu jednej z listem poleconym jest ogromny. Do kitu są samoloty, bo nie dowieziesz nimi towaru do sklepu za rogiem. I tak dalej. Ja myślałem, że każdy środek transportu ma pewne obszary użyteczności, i kolej taki też ma. Ale tomi zjadł wszystkie rozumy.
          • Gość: aron Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: 91.200.94.* 26.10.10, 06:33
            kolej jest bezkorkowa? buahahahaahaa

wystarczy mała stłuczka i cała linia stoi i nie ma jak objechać - chyba że przez Jarocin Milicz
            • lukask73 Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła 28.10.10, 08:38
              > kolej jest bezkorkowa? buahahahaahaa
              >
              > wystarczy mała stłuczka

Na kolei nie ma małych stłuczek. Inna sprawa jest taka, że wypadki stricte kolejowe (bez ingerencji z zewnątrz) zdarzają się raz na parę miesięcy albo lat. Na autostradzie masz parę godzin nieustannej walki o to, żeby nie dać się upolować.
        • Gość: Bartek Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.150.139.56.internetia.net.pl 25.10.10, 23:10
          Nie wiem gdzie pobierałeś nauki, ale tu u mnie 320/6 = 53. Tak więc 53 km przy braku wiaduktów etc.
          • Gość: tomi_78 Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.chello.pl 26.10.10, 01:49
            No przekonałeś mnie całe 4 km
        • Gość: dfgrthfgnh,.kl Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:26
          nie zgodzil bym sie sa juz takie rozwiaznia a wiec nie mow ze nie ma bo mozna tylko to jest bardzo drogie i wymaga czasu
    • Gość: aron Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocław ... IP: 91.200.94.* 24.10.10, 17:46
      trzzeba przede wszystkim zburzyć autostrady A2 i A4 bo samochody są nieekologiczne. Niech breslauery jeżdża na glonojada w pociągach
      • sothink Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła 25.10.10, 14:43
        a ty na pace w dostawczaku haha
    • Gość: wrozka Zeby nie pieniadze UE plynace rzeka do Polski, to IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.10.10, 19:40
      byscie z glodu doopami szczekali i w lapciach z lyka chodzili. Watpie, by Bangla Desz przyjal 38 milionow uciekinierow. I kto by zaoral to puste miejsce?
      • Gość: z Re: Zeby nie pieniadze UE plynace rzeka do Polski IP: 217.98.20.* 25.10.10, 19:22
        W d... byłaś i g... widziałaś, poczytaj sobie jaka jest stopa zwrotu tzw. funduszy unijnych w Polsce dla każdego z "darczyńców" - niektóre kraje "odzyskują" do 97 centów na każde 1 EUR wypłacone w Polsce (a średnia to ponad 60%) - w postaci zakupu materiałów i usług w tych krajach, w dodatku zwykle strona polska dokłada własne 40% do każdej "unijnej" inwestycji. Więc nie łżyj jak bura suka, bo jeszcze spłoniesz na stosie, jak kiedyś karano głupie wiedźmy z niewyparzonym ozorem ;PPP
        • Gość: mk Re: Zeby nie pieniadze UE plynace rzeka do Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 19:37
          to czemu przed przystapieniem do UE w Polsce nie wyremontowano ani kawałka linii kolejowej? Ba, przez 20 lat sporo zlikwidowano!
          • Gość: dfbggfdgdz Re: Zeby nie pieniadze UE plynace rzeka do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:34
            a powiedz jakie linie zlikwidowano i gdzie bo ja wiem ze zamknieto ale to chyba nie linie ie wiem czy wiesz co to słowo znaczy a wiec zastanow sie co piszesz lub zajzyi do internetu i nie pisz taki głupot
          • Gość: aron Re: Zeby nie pieniadze UE plynace rzeka do Polski IP: 91.200.94.* 27.10.10, 04:49
            a po co utrzymywac linię do metropolii Złoty Stok?
        • Gość: wrozka Re: Zeby nie pieniadze UE plynace rzeka do Polski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.10.10, 18:18
          Gość portalu: z napisał(a):

> W d... byłaś i g... widziałaś,.....

Ty chyba jestes jasnowidzem. Mowie powaznie. Po 20 latach pojechalem do Polski i po powrocie z tamtad takie odczucie jak napisales wlasnie mialem, ze w d... bylem i g.... widzialem. Do tej pory strzasam z siebie resztki tego co widzialem. To prawdziwa trauma.
          BTW powiadasz, ze Polska doplaca "az" 40% ? No popatrz, a w swiecie kazdy uczciwy czlowiek placi za siebie cale 100% i jeszcze mu troche na datki dla zebraka zostaje.
      • Gość: do wrozki Re: Zeby nie pieniadze UE plynace rzeka do Polski IP: 80.169.134.* 25.10.10, 19:50
        Go f..k yourself! Widze, żeś w polactwie głęboko pogrążona.
        Z wesołym pozdrowieniem,
        Siergiej Żupan
      • Gość: white trash=wrozka Re: Zeby nie pieniadze UE plynace rzeka do Polski IP: 213.133.208.* 25.10.10, 20:00
        Oho, uaktywnił się jakiś jankeski troll. Zajmij się komentowaniem wydarzeń w swojej nowej ojczyźnie, bo i jest co.
        A od Polski to wara, ty sprzedajna szmato.
      • Gość: fgbbnfs Re: Zeby nie pieniadze UE plynace rzeka do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:34
        chyba urwałes sie z psychistryka
        • Gość: wrozka Re: Zeby nie pieniadze UE plynace rzeka do Polski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.10.10, 18:26
          Co bidaki, dostaliscie wlasna gola doopa w pysk, a i tak udajecie, ze geba szczypie tylko dlatego, ze wczesne mrozy nadeszly zza Uralu?
    • stachu44 I po co ja bede jechal do Poznania? Moze ktos ... 24.10.10, 23:29
      mi odpowie na to pytanie. Ja rozumie, ze Poznaniacy wracajacy z Dolnoslaskich Uzdrowisk chca do domu zajechac w jeden dzien, ale ja do Poznania sie nie spiesze. Gdyby wojewoda i prezydent mieli choc troche wyobrazni, uruchomili by polaczenie z Berlinem.
      • Gość: henry Re: I po co ja bede jechal do Poznania? Moze ktos IP: *.chello.pl 25.10.10, 13:14
        Po co remontują trasę do Poznania ?
        Właśnie po to, żeby zakompleksiały wrocławiak pojechał do Berlina przez Poznań.
        Tak jak do tej pory jeździ do Warszawy.
        Bo szybciej i lepiej tylko przez Poznań :)
        • Gość: idot Re: I po co ja bede jechal do Poznania? Moze ktos IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.10, 16:39
          ależ ci pranie mozgu zrobili ;) no nic, jednego mniej wśród myślących.
          Przecież wiadomo, że do warszawy najlepiej przez wiedeń! :P
        • Gość: z Re: I po co ja bede jechal do Poznania? Moze ktos IP: 217.98.20.* 25.10.10, 19:31
          Czy "zakompleksiały", czy nie - wrocławiak pojedzie do Berlina bezpośrednio, z pominięciem stolicy Pyrlandii ;P - przez Legnicę, Żagań, Żary i Cottbus :
          rozklad-pkp.pl/traininfo.php/pn/631620/334225/218204/101438/4095/?q=pl/node/146&ld=pkp&seqnr=2&ident=an.02033629.1288027533&
          O ile nie skorzysta z jednej z rozlicznych linii autobusowych, czy busików. Dużo bliżej niż do Wawy, a i droga o niebo lepsza (autostrady - wiecie tam w Pyrlandii co to takiego? ;P)
          • 69daro Re: I po co ja bede jechal do Poznania? Moze ktos 25.10.10, 21:15
            No Stachu,nie popisales sie inteligencja.Rozumiem,ze aktualnie dworzec wroclawski przechodzi maly remoncik i moze Twoje oczeta maja problem z lokalizacja rozkladu jazdy lecz widzisz jest jeszcze internet na ktorym sprawdzisz interesujace Cie polaczenie.Domyslam sie,ze cyfra 44 oznacza Twoj wiek.No coz u niektorych osob polaczenia neuronowe zaczynaja szwankowac troszke szybciej.
          • lukask73 Re: I po co ja bede jechal do Poznania? Moze ktos 28.10.10, 08:41
            > O ile nie skorzysta z jednej z rozlicznych linii autobusowych, czy busików

O tzw. bezpieczeństwie busików zrobiło się głośno. Ja nie wsiadłbym do pojazdu, w którym obowiązuje tylko zasada, że im więcej ludzi tym lepiej.
      • kontik_71 Re: I po co ja bede jechal do Poznania? Moze ktos 25.10.10, 17:38
        Wiec wiedz, ze takie polaczenie istnieje..
      • puba Re: I po co ja bede jechal do Poznania? Moze ktos 26.10.10, 05:43
        STACHU, a co Cię tak ciągnie do Berlina?
        sklepy? czy samochody kradniesz:P
        myślisz ze cię tam chcą.

gupi jesteś.

stachu44 napisał(a):

> mi odpowie na to pytanie. Ja rozumie, ze Poznaniacy wracajacy z Dolnoslaskich U
        > zdrowisk chca do domu zajechac w jeden dzien, ale ja do Poznania sie nie spiesz
        > e. Gdyby wojewoda i prezydent mieli choc troche wyobrazni, uruchomili by polacz
        > enie z Berlinem.
      • Gość: 795649 Re: I po co ja bede jechal do Poznania? Moze ktos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 09:58
        ale tu nie decduje wojewoda czy prezydent mista bo oni nic nie maja do gadania nie wiem po co strugasz jakies fochy jak małe dziecko radze poczytaj lirature fachowom
    • Gość: wic szkoda pieniędzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.10.10, 23:38
      zanim zacznie się modernizacja, linię należy zabrac nierobom i złodziejom z pkp. ta firma - przekręt modernizuje od kilkunastu lat za unijną kasę odcinek do Opola. I co ? I nic. Pociągi już od kilku lat powinny odcinek ten pokonywac w 32 minuty; jeźdzą dalej około godziny. Na niektórych odcinkach źle ułożone tory nadają się ponoc tylko do ponownego remontu.
      Odcinek do Poznania był w większości remontowany w latach 90-tych. I co? i już kilka lat temu dokumentnie się "powypaczał" W sumie i tak lepiej niż na trasie do Opola, bo do Poznania przez ładne parę lat pociągi jeździły rzeczywiście krócej.
      Tak, więc niech prowadzenie remontu i nadzór nad nim ma ktokolwiek, byle nie PKP
    • arturpio 160 km na godz... 25.10.10, 08:08
      "160 km na godz"?

smieszne...

za Ck nieboszczki austrji to szybciej ciuchcia jezdziła...

W-S-T-Y-D !!!

• Gość: kaczor Re: 160 km na godz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 22:08
        W latach miedzywojennych czy nawet latach piecdziesiatych poprzedniego wieku modernizowano szlaki kolejowe z wieksza wydajnoscia choc robiono to recznie, przenoszac szyny recznymi chwytakami a tluczen podbijano kilofami.
        Dzisiaj mamy duza atomatyzacje prac z wykorzystaniem wielkich maszyn i specjalistycznego sprzetu.
        Efekt bardzo drogo - (przekrety, w cenie wliczone bonusy dla popychaczy swiadomie blokujacych inwestycje)
        Dlugi czas realizacji - (urzedasy szanuja prace tak by obdzielic jednym zadaniem kilka kadencji)
        Brak wizji dla rozwoju kolei - (dopoki chlopi decydowac beda o przyszlosci PKP to trwac bedzie zastuj a raczej cofanie)
        Przy takim tempie to w krajach UE koleje na szlakach drugorzednych beda jezdzic 160km/h a glownych 250 - 300 km/h, kiedy my w euforii uruchamiac bedziemy glowne szlaki z predkoscia 160km/h laczace najwieksze aglomeracje, tak mozolnie i w pocie czola budowane przez dziesieciolecia.
        Brawo cudaki, obiecanki cacanki.
        Czekamy na nowa serje przed wyborczych pijarowskich obietnic
      • Gość: weewew Re: 160 km na godz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:08
        a co linia kolejowa musi spełniac zeby jedzic 200 moze mi dac takom opowiedz jak tak to fanie jak nie to poco pisze takie głupoty jak nie wiesz co piszesz mondralo histryczny
        • Gość: aa Re: 160 km na godz... IP: *.messagelabs.net 29.10.10, 04:51
          Nie wiem i nie musze wiedzec do jakiego standartu nalezy doporwadzic linie kolejowa by mozna nia blo jezdzic 200km/h. Od tego sa inzynierowie i specjalisci kolejowi.

Co jest smieszne to straszliwe zaniedbanie w Polsce; My mowimy o 160km do Poznania jako sukcesie do osiagniecia za pare lat.
          A tymczasem 50km/h byloby sukcesem na trasie do Jelenie Gory gdzie obeznie pocagi jezdza z predkoscia nie przekaczjaca 30km na godzine.
          Byloby lepij po prostu zamknac ta linie calkowicie.
    • Gość: K. Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocław ... IP: 212.180.165.* 25.10.10, 13:02
      Chwila moment - przecież odcinek do granicy dolnośląskiego miał być skończony jeszcze przed Euro (zobaczie sobie w planach spółki pl.2012)! To TERAZ jest mowa że do 2015 będzie zrobionych marne 30-40 km remontu ?? To są jaja ? A co z resztą torów, po stronie Wielkopolski ??
      • Gość: K. Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: 212.180.165.* 25.10.10, 13:31
        A tutaj link:
        masterplan.2012.org.pl/
      • antyliberal22 Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła 25.10.10, 13:48
        do 2015 ze 30 km zrobią, w miedzyczasie na pozostałych odcinkach prędkość spadnie no i tak to się dotoczymy do 2100 roku, a wtedy dodamy do nazwy "Polska" słowo "Skansen" i wszystko będzie jasne.
    • Gość: Marcin Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: 86.43.76.* 25.10.10, 13:21
      Nie widzę problemu. Kolej w PL może jeździć 200km/h już dzisiaj.
      Wystarczy zmienić jednostki miar. Nowy metr będzie równy 2 starym metrom i tyle.
      Rząd lubi modernizację to ma pewno się na to zgodzi.
      Wymiar zysku jest olbrzymi. Ceny za przejazd PKP i PKS będzie można podnieść (bez podnoszenia stawek) bo będą jeździć 2 razy dalej. Oddamy wtedy do użytku 2 razy więcej km autostrad. Teren PL będzie 2 razy większy.
    • antyliberal22 najpierw był rok 2012 25.10.10, 14:18
      - wtedy miały być zmodernizowane całe linie. Teraz już nie 2012 tylko 2015 i nie całe linie tylko kilka odcinków. I to ma być ten cud?
      • Gość: 111225 Re: najpierw był rok 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 09:52
        mordenizuje sie tylko odcinki na kturych stan techniczny jest bardzo zły i zagraza to bezpiecznstwu ruch kolejowego nie wiem sond pan sie czepia jaki kolwiek monenizaci a po drugie koszty taki remutu sa bardzo duze no tak odrazu 300KM\H i tyle tak naj lepi powiedziec tylko nie wiem czy wiesz ile to ksztuje bo z tego co napisałes nie jestes bardzo intlegentny
    • mamagra Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocław ... 25.10.10, 14:30
      Ależ żem się uśmiał ze śmiechu. Modernizacja ok. 180 km linii kolejowej w ciągu 5 lat + drugi etap - na razie! Iście stachanowskie tempo, powalające z nóg. Jak się okazuje nie tylko polityków mamy wybitnie utalentowanych, również nasi nizinierowie zarządzający PLK, to brylanty bez skazy. Panowie z PLK, pilnujcie tylko aby wykonawcy zamiast tłucznia nie podsypali Wam piasków pokopalnianych. Chciałoby się powiedzieć "cyrk swój i małpy własne".
    • Gość: big_gadu Radocha !!!! IP: *.mech.pk.edu.pl 25.10.10, 16:00
      A na ekspresową trasę Mysłowice - Gliwice przez Katowice - Zabrze to kasy nie ma ?

Przecież tam się jedzie 15 km na godzinę jak dobrze pójdzie !!!
    • concat Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocław ... 25.10.10, 16:01
      Panowie z PKP (PKP przewozy, tory, energia, telekomunikacja, klomby, chodniki, wychodki i co tam jeszcze macie w zestawie...) nikt nie żąda od Was cudów, jakości kolei jak we Francji czy Niemczech. My po prostu chcemy żeby było jak przed wojną!!! Czy to tak wiele?
      • Gość: jes Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 16:24
        to by musieli być tacy rządzący jak przed wojną. Teraz to sie coraz częściej mówi o tym, ze Polska ma szansę zbankrutować, a nie o inwestycjach. A remonty kosztują, niestety.
      • Gość: 65498412dddddf Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:19
        znalaz sie znawca histri a jak było przed wojm tarsa E59 jakie tam byłoy prdkosci odpwioedz mi na to pytanie bo troszkie wiedz ci brakuje
        • Gość: Adam Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: *.wsnhid.pl 28.10.10, 15:36
          Tyle co teraz, tylko w Rawiczu zmieniali parowozy polskie na niemieckie...
    • Gość: AK Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocław ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 16:09
      A przed wyborami w 2154 pociagi osiagna predkosc 210 km/h
    • Gość: xx Re: Są pieniądze na remont linii kolejowej Wrocła IP: 87.205.149.* 25.10.10, 16:18
      Albo ja czegoś nie rozumiem, albo autor tego artykułu coś przekręcił.

Ale z tego co jest napisane wynikałoby, jakby na 57km trasy mieli wydać 370 mln EUR?

Z tego wynika, że 1.480.000.000PLN zostanie wydaje na 5.700.000 centymetrów trasy, czyli na każdy centymetr trasy przypada 260PLN, na każdy metr trasy przypada 26.000PLN.

Brzmi to jak totalna głupota! Co ta trasa ze złota będzie, czy jak?
    • Gość: Adam Wroclaw - Jelenia Gora 103km 3:20 do 3:55 min IP: *.facz1.ken.bigpond.net.au 25.10.10, 16:44
      Moze to i dobrze, ale czy nie lepiej zajac sie czyms naprwade tragicznym najpierw?
      Wroclaw - Jelenia Gora: 103.2km kolej jedize 3:20 do 3-50 minut. toz to 25-30 km na godzine.
      A oni chca jezdzic 200km?
      Moze by tak osiagnac 90km zaledwie do Jeleniej?
      • Gość: aron Re: Wroclaw - Jelenia Gora 103km 3:20 do 3:55 min IP: 91.200.94.* 26.10.10, 06:35
        przecież są busy z JG do Wrocławia
      • Gość: rrr664984 Re: Wroclaw - Jelenia Gora 103km 3:20 do 3:55 min IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:00
        a moze mi powiedzie co dan linie musi spełniac do predkosci 200 a np 160 jak mi na to pytanie odpwiesz to jest ok bo ja nie wiem czy ty wiesz co pisze a wydaje mi sie ze nie wiesz nie winika to z tekstu i nie jest ten komentarz za intlegentny
    • Gość: Thor 57 km w 5 lat IP: *.chello.pl 25.10.10, 17:34
      11,2 km rocznie.
      0,93 km miesięcznie,

Biorąc pod uwagę 7 miesięcy gdzie spokojnie można wykonać wszystkie prace od A do Z
      1,6 km modernizacji trasy w 7 miesięcy?

Buhahaha.

Pismaki!
      Byście się nie ośmieszali takimi newsami.

• Gość: Thor 1,6 km modernizacji trasy miesięcznie IP: *.chello.pl 25.10.10, 17:48
        biorąc pod uwagę, że robią 7 miesięcy pracując w pełnym wymiarze godzin.

BUHAHAHA.

• Gość: Donkey Re: 1,6 km modernizacji trasy miesięcznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 19:35
          Widocznie w Irlandii tak to zazwyczaj wygląda - my chcemy mieć Drugą Irlandię, dlatego też musimy odstawiać kaszanę.
      • Gość: 87945616rrrrr Re: 57 km w 5 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:02
        a co trzeba wykonac zeby udstepnic odcink do ruchu pocingu wiesz jak nie wiesz to poco pisze takom musztarde robisz z siebie sam głupka
    • Gość: anonymous Dwa przeciwne modele kolei EU i USA IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.10, 17:54
      Przed modernizacja kolei w Polsce trzeba pamietac ze dwie najwieksze potegi gospodarcze
      swiata USA i EU maja zpelnie odmienne podejscie do kolei.
      Czolowa potega gospodacza tzn. USA ma koleje wolne. Koleje towarowe i koleje
      pasazerskie operowane sa przez inne filmy. Czolowe koleje pasazerskie USA tzn. Amtrak
      to koleje "autobusowe" tzn. wolne i na torach o niskiej jakosci, czestoso oscylujacych poprzecznie
      okolo 2 cm na 20 metrow. Tory czesto przebiegaja przez teren zabudowany w odleglosci
      do budynkow jak linie tramwajowe w Europie a pociagi transkontynentalne jezdza tam 40 km/h. Tabor pasazerski USA jest 1.5 ciezszy od Europejskiego z powodu wyzszego standartu nieprzewracalnosci w kolizji z malymi
      objektami ktore z powodu nie separowania torow w miastach od zabudowy ktore moga
      byc glownie wozkami z supermarketow. Try Amtrak moga krzyzowac sie na jednym poziomie pod katem prostym ! Pociagi USA sa jednak duzo bardziej komfortowe
      wewnatrz od Europejskich podobnie jak hotele. Maja salonkowy, palacowy wystroj duzo wiekszych przestrzeni. Poniewaz pociagi sa wolne wielkie dystanse laczone sa glownie pojedynczym a najgesciej podwojnym torem. Trzeba pamietac ze USA poporzez Europe
      i wlasne labroratoria wojskowe
      ma dostep to kazdych technologii kolejowych i o kazdej predkosci. Taki model kolei
      jest wynikiem braku fundzszy publicznych na superszybkie pociagi.
      Amtrak ciagle cierpi na niebor grantow federalnych. Jedyne szperszybkie
      pociagi kursuja na wschodnim wyprzezu ale osiagaja jedynie 160 km/h (Acela).
      Koleje Europejskie stawiaja glownie na dorownnaniu liniom lotniczy. Pociagi TGV
      na torach testowach osiagaj 600 km/h a na glownych liniach jak Paryz Lion
      w szczycie 450 km/h. Podobnie Niemickie ICE 300 km/h.
      • Gość: jes Re: Dwa przeciwne modele kolei EU i USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 19:42
        nie przyczytałeś artykułu. Nie jest mowa o kolejach wysokich prędkości tylko o zwykłym remoncie kiludziesięciu kilometrów torów, które nie były remontowane od 30 lat. Jest to wielkie wydarzenie w historii Polski, ale tego, ze mamy najgorszą w Europie kolej (zwyczajną, bo tę wysokich prędkości nie mamy i szybko mieć nie będziemy) nie zmieni - wyremontują 20 km, w międzyczasie 50 km zapewne zamkną, a kolejne 100 km rozsypie się ze starości.
      • Gość: sdfr44 Re: Dwa przeciwne modele kolei EU i USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:17
        tych chyba człowieku masz nie pokolej w głowie nie wiem po co ci usa jak tam jest zupełnie inny ukałda zstanow sie dobrze co piszesz bo chyba cos jest z tobom nie tak nie wiem czy nie pwiniens sie udac do lekarza specialsty od głowy polecam
    • Gość: Xtrem Dzięki Unii szybciej dojedziemy pociągiem do Po... IP: *.as.kn.pl 25.10.10, 19:59
      I pomysleć, że jeszcze 10 lat temu pociągi IC pokonywały trasę Wrocław Gł. - Poznań Gł. w czasie 1h 41 min. Bez żadnego remontu! I teraz zasadnicze pytanie do decydentów: Ile razy tańsze było bieżące utrzymywanie linii w stanie umożliwiającym pokonanie tej trasy w tym czasie niż kapitalny remont teraz? Chyba podpada to pod paragraf o rażącej niegospodarności...
    • Gość: sam A kiedy do Warszawy ? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 20:33
      A jeszcze kilka lat temu do Poznania jezdziło się poniżej 2h... Tylko po co Poznań? Teraz liczy się komunikacja z Warszawą a nie z Poznaniem a do Wawy nadal 5h - to nie przystoi w nowozersnym kraju ! Potrzebna jest nowa szybka trasa kolejowa do Warszawy albo złamanie monopolu LOT na trasie WAW-WRO i wprowadzenie tanich linii z częstymi połączeniami
      • Gość: kaczor Re: A kiedy do Warszawy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 22:28
        Tylko mozemy pomarzyc, chyba ze dokonamy tego czego dotychczas w III RP sie nie udalo.
        Zlamac monopol urzedasow, zmieniajac ich status na sluzalczy wobec spoleczenstwa a nie odwrotnie jak dotychczas i wprowadzic karna odpowiedzialnosc za zle decyzje czy zaniechanie.
        Co roku rozliczac efekty pracy, zyski i straty czy realizacje, zaniedbania.
        Nagradzac i awansowac dobrze pracujacych a pozorantow i obibokow karac i zwalniac z prawdziwa opinia.
        To jest tak realne by pociag ex jechal z Wroclawia do Poznania godzine 20 minut czy do Katowic poltorej godziny tak by do Warszawy dojechac przez CMK w 3 i pol godziny a przez Poznan w 3 godziny czterdziesci minut.
        Kiedy zmodernizuja trase kolejowa Krakow - Katowice by 75 km pokonac w 45 minut a nie w blisko dwie godziny.
        Jesli cudakom sie nie udalo, to kto to zrobi?
        Jesli nie Polak, to kto?
        Ale czy my obywatele w srednim wieku doczekamy sie tych szybkosci.
        • Gość: vsgferag Re: A kiedy do Warszawy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:31
          piszesz o cudakach a sm nim jestes nie wiem czy wiesz ale to co pisze jest wiete z twojch mazewnie ja wiem ze czasmi długo trwa remont ale nie pisz takich głupot bo to nie jest dobre i nie wiem skond takie pomysło sa w twoje głowiej
      • Gość: 2165461VBNMBN Re: A kiedy do Warszawy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 10:21
        a co jest potrzebne zeby skruci czas jazdy na PKP i samolat i tak bedzie duz droszy a wiec zastanow sie co piszesz
    • arturpio pomkną ? 25.10.10, 21:45
      "Pociągi pomkną 160-200 km/h"... to wy to nazywacie "mykaniem"? to standart szybkosci z przed 100 lat....

dzisiaj "mknie" sie pociagiem z szybkoscia 300 - 400 km / godzine. 200 km to "wleczenie sie"...

czyli, ze ("jak zwykle") miliardy ofiarowanego przez podatnika europejskiego pojda na wynagrodzenia biurokracji w tym kraju i jego post-komunistycznych instytucji. a podrozni, jak sie wlekli, tak sie wlec beda.

• Gość: bartgda Re: pomkną ? IP: *.chello.pl 25.10.10, 22:07
        Kpisz czy o drogę pytasz? W całej europie 160 to standard głównych linii. 200 to standard podwyższony. Wszystko co wyżej to koleje wysokich prędkości i wbrew pozorom, poza francją i Hiszpanią nie ma tego zbyt wiele. W Polsce standard to 120 a kilka głównych linii ma mieć standard 160, kilka ma mieć 200. A przed 100 laty prędkości standardowe to 60. Przed wojną, w latach 30 szybkie koleje osiągały do 150 a i to tylko na pewnych odcinkach.
        • arturpio Re: pomkną ? nie w RP..... 26.10.10, 09:09
          Polecam szanownemu entuzjascie antyku zwanego "PKP" informacje w tej samej gazecie :

"W Chinach otwarto nową, liczącą 202 kilometry superszybką linię kolejową, łączącą Szanghaj z Hangzhou nad Morzem Wschodniochińskim. Dzięki pociągom pędzącym z prędkością 350 km/h podróż między miastami skróci się z 78 do 45 minut."

• czwarty.wymiar Re: pomkną ? 26.10.10, 09:30
          Gość portalu: bartgda napisał(a):
          "W Polsce standard to 120 [...]"

Nie rozśmieszaj...
    • Gość: tomko66 Dzięki Unii szybciej dojedziemy pociągiem do Po... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 22:12
      Między wspomnianymi miastami jest 192 km, a czas przejazdu pociągiem TLK to 2godz. 40 minut. Expres pokonuje tą trasę o 25 min. krócej. Z moich obliczeń i porównań wnoszę, że po modernizacji Expres powinien pokonywać tą trasę w max. 1:45.
    • Gość: 09876 to jeszcze nic Warszawa-Radom 100km 2h 33minuty!!! IP: *.chello.pl 25.10.10, 23:40
      precz z PKP!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka