Dodaj do ulubionych

historia Wrocławia

05.04.11, 23:15
Ścieżka historyczna jaka powstanie na placu Nankiera upamiętnić ma 18 najważniejszych wydarzeń w historii Wrocławia
1000 - pierwsze biskupstwo,
1241 - najazd Mongołów,
1242 - lokacja miasta,
1335 - Wrocław przechodzi do Korony Czeskiej,
1361 - epidemia dżumy,
1526 - miasto przechodzi pod panowanie Habsburgów,
1530 - przyznanie miastu obecnego herbu,
1702 - założenie Uniwersytetu Wrocławskiego,
1741 - Wrocław w rękach pruskich,
1793 - rewolucja krawców,
1806 - zdobycie miasta przez wojska napoleońskie,
1842 - pierwsza linia kolejowa,
1913 - budowa Hali Ludowej,
1945 - oblężenie i upadek Festung Breslau,
1980 - Solidarność,
1997 - Kongres Eucharystyczny,
1997 - powódź tysiąclecia,
2012 – Euro
Jak się okazuje więc Wrocław był w rękach czeskich, mongolskich, habsburskich, pruskich a nawet w rekach krawców i objęciach powodzi. Dzielnie broniła się nawet nazistowska Festung Breslau tylko jakoś wstyd napisać, że to Polacy założyli tu biskupstwo i to Polacy rządzili tu i w roku 1000 i 2000 ... I mimo, że uważam że jest to bardzo interesujący i na pewno efektowny projekt taki opis wydarzeń i takie pominęcie to byłby wstyd dla miasta i autorów ścieżki podobno historycznej! Drobne korekty w opisach tablic są jednak na pewno jeszcze możliwe.
Obserwuj wątek
    • Gość: WK Re: historia Wrocławia IP: 156.17.73.* 06.04.11, 15:20
      Trafne uwagi. Ciekawe, że seniorat wrocławskich Henryków wśród polskich książąt w latach 1232-41, gdy Wrocław stał się centralnym ośrodkiem jednoczenia ziem polskich, okazał się mniej istotny niż np. nadanie herbu przez cesarza Habsburga.
      Niestety, obecnie nie wypada wręcz używać słów "Polska", "polski" itd bez dodania jakiegoś negatywnego przymiotnika (np.: ksenofobiczna, antysemicka, zacofana, itd.). Ponieważ nijak one nie pasują do tej listy (jak sądzę, tłumaczonej na inne języki), więc to niemodne słowo nie będzie użyte.
      Nie wykluczam, że - w drodze kompromisu - okaże się, że był tu także Śląsk.
      Cóż, mamy ciąg dalszy politpoprawnego zadęcia.
      • Gość: Uhn a czego oczekujecie od IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.04.11, 18:47
        antypolskich srodowisk obecnie sprawujacych wladze.Wybranych w wolnych wyborach przez rzesze niedouczonych debili?
    • Gość: + ech, kawał czasu IP: *.static.tvk.wroc.pl 06.04.11, 19:58
    • radeberger Re: historia Wrocławia 06.04.11, 21:00
      yendrol napisał:

> 1913 - budowa Hali Ludowej,

Stulecia mistrzu, Stulecia. Z okazji stulecia pokonania Napoleona...
      • Gość: WK Re: historia Wrocławia IP: 156.17.73.* 07.04.11, 12:14
        Jak już mamy być dokładni, to Hali Ludowej Stulecia (Jahrhundert Volkshalle).
        BTW, znam tylko jedną przyczynę, dla której moglibyśmy upamiętniać jakąkolwiek przegraną (lub wygraną) bitwę Napoleona - liczbę polskich żołnierzy, którzy wcieleni do armii po obu stronach, zginęli w bitwie. Tylko, że jakoś nie słyszałem takiego oficjalnego tłumaczenia. Poza tym: nie nasz cyrk, nie nasze małpy... Niech Anglicy mają swój dworzec Waterloo a Francuzi - Austerlitz.
        Czy np. w Berlinie jest pomnik Bitwy Warszawskiej z 1920r?
        • radeberger Re: historia Wrocławia 07.04.11, 12:35
          Gość portalu: WK napisał(a):

> Jak już mamy być dokładni, to Hali Ludowej Stulecia (Jahrhundert Volkshalle).

To jeszcze wskaż mi źródło z którego żeś wytrzasnął to "Volkshalle". Bo ni w ząb nie mogę znaleźć źródła, które by ją tak nazywało po zbudowaniu.
          • Gość: WK Masz rację, IP: 156.17.73.* 07.04.11, 15:03
            gdy sprawdziłem w kilku miejscach uważniej, to Volkshalle odnosi się do tłumaczenia nazwy z polskiego, czego niestety nie zaznaczono wyraźnie w przeczytanym kiedyś tekście, gdzie znalazłem nazwę Jahrhundert Volkshalle. Mój błąd, że nie sprawdziłem. Dziękuję za uwagę.
            Nie zmienia ta jednak następujących faktów:
            po pierwsze: nazwa "Hala Ludowa" (także w tłumaczeniach) od wielu lat funkcjonowała w obiegu informacji turystycznej oraz w opracowaniach z historii architektury (tzn. przez 60 lat wobec 30 lat nazwy oryginalnej),
            po drugie: "stulecie", do którego odwoływała się jej nazwa nie jest żadnym polskim stuleciem (nazwa jest zatem nieczytelna),
            po trzecie wreszcie (i być może najważniejsze dla całej tej nazewniczej sprawy): ówczesny samorząd Breslau mądrze wykorzystał obchody stulecia bitwy pod Lipskiem by sfinansować potrzebną miastu inwestycję budowy hali widowiskowej (co warto docenić, gdyż w Lipsku postawiono z tej okazji koszmarny, typowo wilhelmiński pomnik Bitwy Narodów), której w mieście przedtem nie było (coś jak obecne "podpinanie się" do funduszy unijnych), zatem nazwa Jahrhunderthalle była czysto instrumentalna.
            Z powyższych powodów nie widzę uzasadnienia do przywracania pierwotnej nazwy.
            Na marginesie dodajmy, że - formalnie rzecz biorąc - przywrócenie NIE NASTĄPIŁO (wymaga uchwały Rady Miejskiej) a stawiane tu i ówdzie tabliczki z nazwą "Hala Stulecia" są sprzeczne z obowiązującymi rozporządzeniami i powinny być usunięte (gdyby w Polsce egzekwowano serio jakiekolwiek prawo).
            • Gość: @ Re: Masz rację, IP: *.internetia.net.pl 08.04.11, 07:13
              To jest teraz Hala Stulecia im. Marszałka Ludowa.
              I to zamyka sprawę.
    • Gość: HM_ Re: historia Wrocławia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.04.11, 21:10
      Zabawnymi są Kongres Eucharystyczny i Euro. :-)
      No, i budowa Hali Ludowej, późniejszej Hali Stulecia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka