Dodaj do ulubionych

PKP - dworce

14.04.11, 13:53
Jak oceniacie połączenia PKP ze/do Szklarskiej Poręby? Wybieracie ten rodzaj transportu czy wolicie inny?
Jak przedstawia się sprawa dworców? Czy to prawda, że pociąg zatrzymuje się na 2 dworcach, ale tylko w jednym jest kasa biletowa?
Obserwuj wątek
    • dziergwa Re: PKP - dworce i kolej 27.02.12, 10:11
      Szanowni Państwo,

dziękuję uprzejmie za odpowiedź, jednak w dalszym ciągu nie rozumiem Waszego punktu widzenia. Oto kontrargumenty:

1. trudno liczyć na władze miasta Szklarska Poręba, bo nie są one kompletnie zainteresowane komunikacją kolejową, no być może z wyjątkiem kierowniczki Wydziału Promocji tego miasta. Moje wielokrotne próby nawiązania kontaktów w tej sprawie z p. Burmistrzem SP nie dały żadnych rezultatów. Szkoda, bo wyremontowany dworzec (SP Górna) jest piękny, a nie jest zupełnie zagospodarowany i hula po nim wiatr. Miasto nie było nawet zainteresowane uroczystą inauguracją wyremontowanej Kolei Izerskiej do Harrachova i jej promocją. Wniosek jest jeden: gdyby Szklarska nazywała się do dzisiaj Schreiberhau mielibyśmy kilkanaście połączeń dziennie z Wrocławia i Warszawy. ze skomunikowaniem do Liberca i Pragi. Mamy Szklarską, jest tak jak jest. Proszę mi wybaczyć, jestem germanistą i podróżuję sporo KOLEJĄ nie tylko po Niemczech, ale także po Austrii i Szwajcarii.
      2. rozkładowy czas przejazdu z Jeleniej G. pociągiem lokalnym wynosi w tej chwili 1 godz 7 minut mimo remontu. Dlaczego pisze Pan o 2h?
      3. władze SP twierdziły..., ale tak wcale nie było. Zainteresowanie przejazdem koleją na Puchar Świata wyrażało wielu moich znajomych z Niemiec, Poznania i Warszawy. Czy Wasz zarząd nie brał także pod uwagę popytu zagranicznego, nawet ze Skandynawii, gdzie kolej na niektórych odcinkach jest wręcz oblegana (jeździłem sporo koleją w Szwecji i Norwegii i widziałem dwa lata temu).
      4. jestem z wykształcenia także ekonomistą, ale Państwo wiedzą jeszcze lepiej - popyt i frekwencja nie przychodzą same, trzeba je dopiero "wygenerować". małe linie zasilają większe, te większe jeszcze większe itd. Nie można odcinać od sieci kolejowej takich atrakcyjnych miejscowości jak np. Ciechocinek, Kudowa, Stronie Śl. itd. Jest to olbrzymia antypropaganda kolejowa i utrata prestiżu!!! Należy wzmocnić działania marketingowe, promocyjne i inne tak jak to Państwo w b. udany sposób prowadzicie w odniesieniu do Zakopanego. Przecież tam czas przejazdu wynosi prawie 3 h, a pociągi jeżdżą! Brałem udział nawet w 3 Pociągach Sylwestrowych do Zakopanego!
      5. Biorę regularny udział w pociągach specjalnych organizowanych przez p. Skopca z instytutu Rozwoju i Promocji Kolei. Tam się nie trzeba pytać o zainteresowanie i frekwencję. Z reguły brakuje biletów!

Reasumując: nie wystarczą same remonty linii i zwiększenie szybkości. W Polsce jako JEDYNYM KRAJU ŚWIATA dochodzi do totalnego absurdu. Zamyka się lub ogranicza drastycznie ruch na wyremontowanych dworcach po wyremontowanych torach!!! mamy na to przykłady w Bieszczadach, a nawet na linii z Poznania do Berlina, gdzie istnieją tylko dwa połączenia dziennie do Słubic, natomiast po niemieckiej stronie z Frankfurtu do Berlina jest ich ponad 20. Tak dłużej nie może być!!! Nalezy niezbędnie zrestytuować świadomość społeczną w tym zakresie w całej Polsce i podjąć działania ofensywne.. Oczywiście te uwagi powinny stać się przedmiotem wagi państwowej dla rządu RP.

Proszę zatem o przekazanie moich uwag i sugestii pod obrady Zarządu. Mój list w tej kwestii nie jest na pewno jedyny.

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź, która jednak nie rozwiewa.moich wątpliwości. Działalność Kolei nie może polegać na samolikwidacji i rezygnacji z możliwych dalszych przychodów zwłaszcza w aspekcie prywatyzacji Waszej Spółki. Kolej musi jeździć!!!

Przesyłam wyrazy szacunku i życzę mimo wszystko wielu sukcesów. Ale będę tam podróżował z Intercity w Polsce, gdzie jest to możliwe - niestety sieć połączeń jest zbyt szczupła i za mało jest opcji międzynarodowych. Mimo to objechałem tanio i w w bardzo dobrych warunkach całą Europę dzięki biletowi Interrail. Samochód zostawiłem w garażu...

Prof. dr hab. Roman Dziergwa (UAM w Poznaniu)

W dniu 2012-02-27 08:51, Biuro Zarządzania Produktami "PKP Intercity" S.A. pisze:
      >
      > Szanowny Panie,
      >
      > W odpowiedzi na Pana e-maila z 20 lutego br dotyczącego organizacji komunikacji kolejowej w związku z odbywającymi się w dniach 17 - 18 lutego zawodami Pucharu Świata w narciarstwie biegowym w Szklarskiej Porębie - Jakuszycach, uprzejmie wyjaśniam.
      > Przed wydarzeniem, przedstawiciel Spółki PKP IC uczestniczył w spotkaniach z władzami miasta Szklarska Poręba, podczas których były omawiane m.in. zasady organizacji wydarzenia, w tym transportu koleją. Spółka była gotowa na specjalne „wytrasowanie” nocnego pociągu TLK "Karkonosze" z Warszawy Wschodniej - kończącego bieg w Jeleniej Górze, w dniu 16/17.02. do Szklarskiej Poręby Górnej. Z uwagi na fakt długiego przejazdu składu na odcinku Jelenia Góra - Szklarska Poręba (ze względu na bardzo niską przepustowość szklaku, w tym określonym przypadku czas przejazdu sięgnąłby prawie 2h), władze miasta nie były zainteresowane propozycją.
      > Dodatkowo organizatorzy imprezy twierdzili, że w wydarzeniu wezmą udział głównie mieszkańcy okolicznych miast i miejscowości, takich jak Jelenia Góra, Wałbrzych, Legnica, Wrocław. Zainteresowanie pucharem wśród mieszkańców innych rejonów Polski było znikome.
      > Mimo to spółka PKP Przewozy Regionalne uruchomiła dodatkowy pociąg z Poznania. Natomiast frekwencja w pociągach Spółki PKP Intercity ("Karkonosze" do Jeleniej Góry oraz "Rozewie" relacji Gdynia Gł. - Szklarska Poręba Górna) nie była wyższa od obłożenia w "tradycyjne" dni.
      >
      > Uprzejmie Pana informuję, iż trwają prace modernizacyjne na odcinku Piekuszyce - Szklarska Poręba Górna mające na celu podniesienie prędkości eksploatacyjnej pociągów pasażerskich na w/w trasie. Po jej podwyższeniu ulegnie również zwiększeniu przepustowość szlaku, wzrośnie liczba możliwych "mijanek", co łącznie razem pozwoli na uruchomienie dodatkowego pociągu dalekobieżnego stałego kursowania.
      >
      > Dziękuję za przedstawione sugestie oraz uwagi, zachęcając jednocześnie do dalszego korzystania z usług świadczonych przez Spółkę PKP Intercity.
      >
      > Z poważaniem
      > --------------------------------------------------------------------------
      >
      > PKP Intercity S.A. Centrala Spółki
      >
      > Biuro Zarządzania Produktami
      >
      > Wydział Kształtowania Produktów Krajowych ul. Żelazna 59A
      >
      > 00-848 Warszawa
      >
      >
      >
      > tel. +48 42 20-55-007
      >
      > fax +48 22 47-45-500
      >
      > e-mail: produkty@intercity.pl
      >
      >
      >
      > http: www.intercity.pl
      >
      > NIP 526 25 44 258 REGON 017258024
      >
      > Kapitał zakładowy: 1.370.454.350,00 PLN
      >
      > KRS 0000296032 Sąd Rejonowy dla m. st. W-wy / XII Wydz. Gosp.
      >
      > --------------------------------------------------------------------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka