1410_tenrok 31.05.11, 10:38 Ten album to taki dowód dla różnych sierot po komunie, które twierdzą, że Wrocław nic się nie zmienił i wygląda obecnie dużo gorzej niż za Gomułki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oozz Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.05.11, 11:00 a Pani Beata wie jak wygląda syrena? Bo na zdjęciach to warszawy są... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiker Pani Beata ogólnie coraz bardziej zaniża poziom. IP: *.ng-eng.com 31.05.11, 15:20 Jedyna jej zasługa, że w jakiś sposób propaguje wiedzę o historii miasta i regionu. Jednak poziom merytoryczny tekstów jest fatalny, brak wiedzy o historii, styl ani naukowy, ani gawędziarski. Już wolę "konkurencyjną" Lamparską. Najlepszy przykład powyższy "artykuł" - w rzeczywistości reklama książki. Brak rzeczowych opisów, brak wiedzy o historii i innych faktach (wspomniany przykład warszaw, brak rozeznania w topologii miasta). Do tego tytuł na wyrost (jakie niezwykłe zdjęcia? jak najbardziej zwykłe, tyle, że czarno-białe) i irystujący pokaz slajdów i reklam (to akurat wina GW). Dotyczy to również wcześniejszych tekstów. Niestety, pisząc o historii trzeba się trochę orientować w ówczesnych realiach społecznych, obyczajowych, militarnych, technicznych, politycznych... A przede wszystkim sięgać do źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok zadziwiający wpis, 31.05.11, 18:06 a jakieś dowody tych "przestępstw"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franio Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach IP: *.opera-mini.net 31.05.11, 11:01 Pojedzcie na podworka przy Mierniczej, Lukasinskiego, Pradzynskiego, Komuny Paryskiej, Ptasiej, Kurkowej, Poniatowskiego, Olesnickiej, ... i dziesiatek innych ulic wroclawskiego Srodmiescia. Jak bylo 50 lato temu, tak jest teraz. Zmienily sie parkujace samochody, doszly maszy GSM, tysiace talerzy anten satelitarnych. Tylko tynki w gorszym stanie, bramy przez ktore ciezko przejsc bez obrzdzenia, zas..ane chodniki, nieistniejace trawniki. Ale Slask mistrzem jest, Stadion pnie sie w gore, a Ratusz jakby coraz piekniejszy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowe Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach IP: *.lan.bermudy.net 31.05.11, 11:12 Ale czy to wina miasta?? Nie to wina mieszkańców. Kto broni zamontować jedną antenę i splitery? Estetyczniej, taniej!!! Kto broni mieszkańcom zasiać trawę na swoim podwórku?? Czy to wina miasta? Nie, to wina mieszkańców. Pojedź na Ołtaszyn, Biskupin, Bielany, Stablewice, Złotniki..... tam zobaczysz ludzi którzy wzieli los w swoje ręce. Posiali trawę i nawet znajdą czas by ją skosić. Pilnują aby tynk na ich mieszkaniach był czysty i estetyczny. I NIE MARUDZĄ JAK TO POLACTWO MA W ZWYCZAJU. CIESZMY SIĘ TYM CO OSIĄGNĘLIŚMY POPRZEZ OSTATNIE 20 LAT. SIEROTY PO KOMUNIE W KOŃCU WYMRĄ. TRZYMAJMY TYLKO KCIUKI ZA ICH DZIECI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obs Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 12:43 Dobry Boże, gdyby nieszczęsny "rowe" wiedział, jaki jest głupi ,to by samoubijstwo popełnił. To w języku twoich "nowych" kumpli, bezmyślniaku PO-wski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach IP: *.liberty-it.co.uk 02.06.11, 15:51 @Rowe ...za dzieci??? ...chyba za dzieci ich dzieci. Poniewaz to kolejne, mlode pokolenie dzieciakow niczym sie raczej nie bedzie roznic od tego parszywego, tradycyjnego, pelnego patosu, katolstwa, martyrologii, wszech-chamskiego i wiecznie naburmuszonego spoleczesntwa jakie mamy obecnie w tym chorym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok do frania: 31.05.11, 14:18 mieszkałem w tym kwartale (miernicza-lukasinskiego, pradzynskiego, traugutta) i spieszę donieść, że po wyburzeniu komórek - jeszcze za komuny - , założono tam trawniki, były place zabaw itp. Niestetyż to nie jest wina miasta, że aborygeni zniszczyli to wszystko.............. W każdej klatce były domofony! to nie jest wina miasta, że aborygeni zdewastowali wszystko, co tam było............... A gadnaie, że tam sie nic nie zmieniło - to wyraz kurzej ślepoty! Odpowiedz Link Zgłoś
dora-55 Re: do frania: 31.05.11, 16:03 Aborygeni czyli ludnosc naplywowa z lat 50-60 ubieglego wieku i tak dalej.Tak jest do dzis,zniszczenia wielu obiektow,brak prawidlowej urbanizacji itd.Nasze miasto zmienilo sie to prawda ale za czyje pieniadze.Ogladalem plany powojenne przebudowy ciagow komunikacyjnych ZACHOD-WSCHOD ul.SUDECKA ZOSTALA ZBUDOWANA JAKO DWA PASMA,ORAZ POLNOC-POLUDNIE OD LESNICY.Obecny stan w budowanych obiektow drogowych i przepraw mostowych ,dziwny to zbieg okolicznosci.Aborygenow trzeba tepic i stosowac prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
mirrandel Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach 31.05.11, 11:19 chyba na zdjęciu 5 jest ulica Szewska... mam wrażenie, że napis "Wytwórnia pieczęci" wciąż tam jest (a w kazdym razie, był kiedy ostatnio przechodziłam). Zawsze czuję straszny żal, gdy myślę o bogatej zabudowie i architekturze przedwojennego Wrocławia. Miasto mnóstwo straciło, ale zyskało ciekawych ;) mieszkańców. Doceniajmy co mamy i nie powtarzajmy błędów komuny (mam tu na myśli głupią decyzję o wyburzeniu pałacu na Jana Pawła by wybudować szpetną przychodnię... czym ta decyzja rózni się od wyburzenia rzeźni miejskiej i postawieniu tam kiczowatej Magnolii? Albo zniszczenia obu cukrowni... eh.) Nauczymy się doceniać przedwojenną architekturę przemysłową dopiero, gdy już jej nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany znów ten kretyński pokaz slajdów :-/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 12:03 nie oglądam Odpowiedz Link Zgłoś
je-basia Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach 31.05.11, 15:28 a to ci checa... jestem jedną z tych dziewcząt na zdjęciu...no! siebie samą mogę rozpoznać! dobrze, że mnie dziś nie widzicie... choć przytyłam "tylko" 8 kg... Była młodość- było inaczej. ale dobrze, że teraz tam mnie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
janboden49 Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach 31.05.11, 15:40 To wzruszające, te fotki. Prawo jazdy robiłem na placu Engelsa 1966 (jak się teraz nazywa?) - ale na skodzie 1100. Zdecydowanie lepiej i łatwiej było wtedy jeździć po mieście. Przynajmniej stan nawierzchni był lepszy. Ale dziura na Grabiszyńskiej koło kościoła pozostała do dziś. Przynajmniej była rok temu, gdy odwiedzałem mój Wrocław ostatnio... i gdy mi auto okradli.. z kołpaków, lusterek, emblematów i innych drobiazgów....żebym sobie nie myślał... że jest tak miło...pod własnym domem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.11, 15:51 engelsa to teraz plac maksa borna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach IP: 156.17.73.* 31.05.11, 16:26 Nie, plac św.Macieja Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgiczna.emigrantka Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach 31.05.11, 17:00 Blagam, niech mi ktos powie, gdzie ja moge sobie ten album kupic? Najlepiej w ksiegarni internetowej, ktora robi wysylki do USA. Jezeli ktos wie, bardzo prosze mnie zawiadomic pod: taking kropka chances01 malpa gmail kropka com. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: partyjniak z PO Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach IP: *.e-wro.net.pl 31.05.11, 18:06 DO USA NIE WYSYŁAMY, BO USA POPIERA PIS!!! DLACZEGO TAM TAK MASOWO GŁOSOWALIŚCIE NA PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgiczna.emigrantka Co mnie obchodzi kogo USA popiera? 31.05.11, 18:24 Ja nikogo nie popieram, ja po prostu chce zobaczyc miasto, w ktorym sie urodzilam i wychowalam. Dokladnie tak, jak je pamietam. I na zaden PIS nie glosowalam, bo jak nie mieszkam w kraju, to nie glosuje na politykow. Glosuje, FYI, lokalnie. To na mnie nie krzycz, tylko mi poslij informacje o ktora prosilam. A jak informacji nie masz, to just shut up. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kot Re: Co mnie obchodzi kogo USA popiera? IP: *.internetia.net.pl 31.05.11, 22:02 Znajdziesz info na stronach wydawnictwa tego albumu www.vianova.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marqin Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach IP: 78.8.136.* 21.09.13, 01:00 widać że i wśród sympatyków PO nie brakuje debili. Odpowiedz Link Zgłoś
cheffin Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach 31.05.11, 19:13 Mieszkam poza Polska w Europie moje korzenie to Wroclaw taka ksiegarnia intrnetowa wysylkowa jest w Nowym Jorku i Chicago, troche trzeba poszperac i sie znajdzie, mozna jeszcze napisac do wyborczej do Wroclawia, wszystko jest w internecie.Adres meilowy jest w stopce redakcyjnej . Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgiczna.emigrantka Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach 31.05.11, 22:02 Strasznie dziekuje za wskazanie kierunku. Poszukam, popytam. Urodzilam sie i wychowalam we Wroclawiu i z lat 60tych bardzo duzo pamietam. Kilka razy odwiedzalam Wroclaw, kiedy jeszcze mama zyla. Mama zmarla w 2005, i od tego czasu juz nie mam do kogo do Wroclawia przyjezdzac - a tak sobie podrozowac to by mnie nie bylo stac. Szkoda. Moze jak czlowiek w ten power ball trafi, to sie przyjedzie, a tak z emerytury to jednak nie wychodzi. A rzeczywiscie Wroclaw byl coraz ladniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
kabestan-55 Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach 03.06.11, 14:21 Mieszkam w Berlinie ale co tydzien jestem u siebie w miescie bo tu urodzilem sie a ja jak rodzina mieszkamy od dziesiatkow pokolen a nazwa BRESLAU to europejska nazwa ,kazdy list zawsze dociera bez przeszkod.Co dotyczy histori miast oraz ziem zachodnich w tej sprawie trzeba byc uczciwym ,historia ktora znasz to twoja sprawa,ja znam z dokumentow,opisow itd.a polscy historycy jak zwykle wschodnie myslenie.Rok 1945-zaczol sie i nie skonczy sie i dlatego moje pokolenie i nastepne wiedza jak postepowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach IP: *.internetia.net.pl 31.05.11, 18:19 1410_tenrok napisał: > Ten album to taki dowód dla różnych sierot po komunie, które twierdzą, że Wrocł > aw nic się nie zmienił i wygląda obecnie dużo gorzej niż za Gomułki! "Kiedyś to nic nie bylo, ale wszystko było. A teraz wszystko jest, ale nic nie ma." /Arnold Boczek/ Odpowiedz Link Zgłoś
cheffin Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach 31.05.11, 19:00 Mieszkam poza Wroclawiem od kilkunastu lat,zdjecia kojarza mi sie z dziecinstwem, Wroclaw jest dzis piekny szkoda ze jego mieszkancy tego nie widza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolumb Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 08:58 A niby skąd maja wiedzieć,jak znaczna częs to ludnośc napływowa sprzed 10-15 lat.Sam takich znam,nie wiedzą nic o mieście w którym zdecydowali się żyć.Od poniedziałku do piątku praca,praca a w sobotę wyjazd do rodzinnej wioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furora Wyręczam BM i podaję linka do albumu: IP: *.internetia.net.pl 01.06.11, 19:32 vianova.pl/content/view/525/18/ Odpowiedz Link Zgłoś
sebolargo Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach 02.06.11, 13:38 BRESLAU BRESLAU BRESLAU !!! Odpowiedz Link Zgłoś
cheffin Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach 02.06.11, 16:39 Ucz sie czlowieku historii, przeczytaj Breslau 1945 Ernesta Horinga i moze wowczas zrozumiesz kiedy skonczylo sie Breslau i nie bedziesz pisal bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
kabestan-55 Re: Wrocław w latach 60. na niezwykłych zdjęciach 03.06.11, 14:47 cheffin napisała: > Ucz sie czlowieku historii, przeczytaj Breslau 1945 Ernesta Horinga i moze w > owczas zrozumiesz kiedy skonczylo sie Breslau i nie bedziesz pisal bzdur. Ja moge zrozumiec ciebie twoje tesknoty za wschodem jako repatryjantka czy jej pokolenie jestescie tu obcy.A pan HORING BEZ KOMENTARZA.Prawda wystawa to naprawde zenada. Nie dziwie sie ze prosza muzea i inni o zdjecia filmy dokumenty,mapy oraz planowana rozbudowe miasta po 1945-roku.Oczywiscie jest niemozliwe ale po lub zmianach ale nie w polskie rece. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgiczna.emigrantka Podziekowania 02.06.11, 16:47 Wszystkim, ktorzy wskazali mi kierunek do zakupu albumu, serdecznie dziekuje. Na razie okazuje sie, ze album jeszcze nie zostal wydany (albo nie potrafie jeszcze znalezc). Niemniej, niecierpliwie oczekuje dnia w ktorym bede go mogla zamowic. Wyjechalam z Wroclawia w 1981. Od tego czasu udawalo mi sie odwiedzac miasto sporadycznie. Teraz, kiedy brakuje najwazniejszego powodu do przyjazdu (mojej mamy), pewnie juz sie tam nie wybiore. Ale - takie zdjecia, w dodatku do prywatnych, to cudowne wspomnienie dziecinstwa i mlodosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianka rodow Re: Podziekowania, Nostagia IP: *.183.171.37.dsl.dynamic.t-mobile.pl 20.09.13, 21:05 Miła Pani, we Wrocławiu się urodziłam zaledwie kilka lat po wojnie ... Nie opuściłam go nigdy na dłużej, choć były powody i pokusy ku temu ... Kocham Wrocław stale, teraz też. Pozdrawiam Panią serdecznie. Znam uczucie bezgranicznej nostalgii ... Po wydaniu albumu kupię go na pewno. .... Mogę kupić dwa egzemplarze. Jeden będzie dla Pani (jako prezent), a drugi dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stadion dołuje Ww Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać stadion IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.09.13, 08:43 Należy przestać marnować publiczny grosz na Stadion Wrocław i klub piłkarski WKS. Te fotogramy będą dowodem na zniszczenie zielonych miejsc we Wrocławiu i systematyczne zamienianie zielonego Wrocławia na betonową pustynię bez trawników, krzewów, drzew, skwerów, parków. Odpowiedz Link Zgłoś