Gość: karolina IP: *.wolow.sdi.tpnet.pl 12.05.04, 19:56 Gdzie we Wrocławiu są Pola Marsowe(ulica, dzielnica)? I jak tam dojechać ? (tramwaje ,autobusy). Dzieki!Papa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: . Re: Gdzie Pola Marsowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 20:01 Przy Stadionie Olimpijskim. Odpowiedz Link Zgłoś
luka182 Re: Gdzie Pola Marsowe? 12.05.04, 20:08 tramwaje: 8,9,12,17 kier. Stadion Olimp./Sępolno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: db Re: Gdzie Pola Marsowe? IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 20:11 Przy Stadionie Olimpijskim. plan.naszemiasto.pl/plan_wroclaw.html Odpowiedz Link Zgłoś
woo-cash Re: Gdzie Pola Marsowe? 12.05.04, 20:19 Tutaj: gisserver.um.wroc.pl/mapa/startup.aspx?zid=5529 Pozdrowienia, Woo. Odpowiedz Link Zgłoś
woo-cash Re: Gdzie Pola Marsowe? 12.05.04, 20:25 woo-cash napisał: > Tutaj: gisserver.um.wroc.pl/mapa/startup.aspx?zid=5529 Zdaje się, że ten link nie działa. A powinien. Zgłosiłem do serwisu UM. W każdym razie to na terenach przyległych do Stadionu Olimpijskiego (szukaj na planie miasta ulic Mickiewicza i 9-go Maja). Pozdrawiam, Woo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gdzie Pola Marsowe? IP: 62.87.130.* 13.05.04, 10:41 We Wrocławiu nie ma pól marsowych!! Pola Marsowe są w Paryżu!! We Wrocławiu jest pole namiotowe przy stadionie olimpijskim nazywane zwyczajowo polem marsowym (w liczbie pojedynczej!!!!!!). Co za "inteligent" nieodróżniający, gdzie Wrocław, a gdzie Paryż przerobił to na liczbę mnogą, nie wiem. Ale wietrzę w tym robotę szalenie "kompetentnych" wrocławskich dziennikarzy rodem z Pcimia Dolnego, którym nie chciało się zapytać żadnego rodowitego wrocławianina jak to właściwie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Gdzie Pola Marsowe? 13.05.04, 11:06 Coś słabo z tymi rodowitymi wrocławianami, jeśli oni sami używają zwrotu 'pola marsowe'. A pole marsowe to w ogóle jest w Chorzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
chysek.litrusek Re: Gdzie Pola Marsowe? 13.05.04, 11:07 Gość portalu: gość napisał(a): > We Wrocławiu nie ma pól marsowych!! Pola Marsowe są w Paryżu!! We Wrocławiu > jest pole namiotowe przy stadionie olimpijskim nazywane zwyczajowo polem > marsowym (w liczbie pojedynczej!!!!!!). Pole namiotowe czyli camping ,lezy na Polach Marsowych, nazywalismy tak ten teren , kiedy jeszcze basen olimpijski byl czynny i z wiezy spadochronowej mozna bylo skoczyc za pare zlotych.Od ulic Mickiewicza i Padarewskiego teren jest ograniczony walem, na ktorym w ubieglym stuleciu znajdowaly sie resztki trybun. W zamierzeniu mialy sie tam byc tor do jazdy konnej. A w Paryzu, to najlepsze kasztany sa na placu Pigalle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gdzie Pola Marsowe? IP: 62.87.130.* 13.05.04, 12:24 Wyobraź sobie, że doskkonale pamiętam czasy kiedy czynny był basen olimpijski i zapewniam Cię, że nikt wtedy nie używał określenia "pola marsowe". Zawsze funkcjonowało to w liczbie pojedynczej. Od niepamiętnych, że tak powiem, czasów. Ja się urodziłam i wychowałam na Sępolnie, na pole marsowe każdej zimy na sanki chodziłam. Moi rodzice (obydwoje) też są "rodem" z Sępolna i dzieciństwo oraz młodość w dużej mierze na basenie olimpijskim i "polu marsowym" spędzili. Może to ty właśnie jesteś praprzyczyną tej zmultiplikowanej bzdury? P.S. Poszukaj starych planów miasta, na niektórych można znaleźć nazwę "pole marsowe" Odpowiedz Link Zgłoś
chysek.litrusek Re: Gdzie Pola Marsowe? 13.05.04, 16:52 Gość portalu: gość napisał(a): > Wyobraź sobie, że doskkonale pamiętam czasy kiedy czynny był basen olimpijski i > > zapewniam Cię, że nikt wtedy nie używał określenia "pola marsowe". Zawsze > funkcjonowało to w liczbie pojedynczej. Oczywiscie , bije sie po piersiach, Pole Marsowe -liczba pojedyncza. Dzielnica Sepolno z przyleglymi: Biskupinem Zalesiem i Zaciszem nie sa mi obce.Najblizej mialem do "Zacisza":), przy bramie Od Al. Mickiewicza.Choc w "Olimpijskiej" tez piwko podawali.Pozdrawiam. ch.litrusek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Gdzie Pola Marsowe? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.04, 19:20 jednak dziwię sie, ze karolina nie wiedziała gdzie to jest!!!!!! Może to nowy nabytek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Gdzie Pola Marsowe? IP: 194.24.131.* 13.05.04, 19:46 Pole Marsowe znam od zawsze . Też jeździłem tam na sankach i nartach , skakałem z wierzy spadochronowej i byłem prawie na każdej imprezie tam organizowanej . Kiedyś życie tam tętniło , jazda konna wiele innych imprez . Teraz jest to od czasu do czasu parking dla miłośników żużla . Alen. Odpowiedz Link Zgłoś