pssz 12.06.11, 09:41 Będzie na co zrzucać ewentualne opóźnienia. ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mark6 PRL ciągle żywa. 12.06.11, 10:22 Najbardziej podoba mi się , że "nasi" to osobnicy nieznanej proweniencji spadli z nieba a "obcy" to być może Niemcy!! W zasadzie też nie wiadomo kto to miasto rozbudował? Gratuluję " mądrości" wrocławskim archeologom. Szczególnie wnioskom wyciągniętym na podstawie "obciętego palca". Zawsze uważałem, że największa padlina to dziennikarze. Okazuje się , że i "kopacze" nie lepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wezmyr Re: PRL ciągle żywa. IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.11, 11:54 Bredzisz i w dodatku usiłujesz być dowcipny. Zauważ, że "nasi" to mogli być Słowianie ale nie tylko. Wszak ten teren był nie był nigdy jednolity kulturowo a autorowi chodziło zaś o to, że ekspansja Niemców na te tereny powodowała zmiany. "Nasi" to mieszkańcy przed przybyciem Niemców, Niemcy to Niemcy, bez cudowania. PRL to chyba z określeniem Ziemie Odzyskane bardziej się kojarzy, aczkolwiek, to potwierdza, iż wcześniej tu był tygiel kulturowy bez szczególnego wpływu którejś kultury a później, Niemcy zdominowali życie i kulturę tego terenu. I pozostawili wiele śladów, śladów nie do zatarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Śmieciu jeden.Poducz się a potem obrażaj innych 12.06.11, 14:01 ""nasi" to mogli być Słowianie ale nie tylko" !!! wię baranie jeden , jeżeli nie byli to słowianie , to jacy to byli " NASI"????? Poza tym o jakich " Niemcach" bełkoczesz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok po co te inwektywy, skoro nie 12.06.11, 14:43 masz pojęcia o historii? Człowiek prawdę ci mówi, a ty rzucasz się naź, nie przymierzając jak jaki owczarek kaukaski na dziedzinę. Więcej luzu: było, minęło! Odpowiedz Link Zgłoś
izolda11 "tenrok" o inwektywy pytaj "wyzymyra" 13.06.11, 11:22 poza tym badz bardziej konkretny. Będę wdzięczna za odpowiedz co to byli za "nasi" jeżeli nie byli to słowianie jak pytał "marek"? O "niemcach" nie wspominam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wezmyr Re: "tenrok" o inwektywy pytaj "wyzymyra" IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.06.11, 12:29 Izolda, odpowiedź już dostałaś. Wystarczyło przeczytać uważnie artykuł. A tak przy okazji: kim jest "wyzymyr"? Odpowiedz Link Zgłoś
janunia6 "1410 tenrok alias wezmyr" może jednak 13.06.11, 13:19 odpowiesz na proste pytanie: Kto to byli "nasi" ???? Póki co to popisujesz się tylko pustosłowiem. Serdeczne pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok przecież prosto wytłumaczyłem, nie rozumiesz? 13.06.11, 15:33 ci "nasi" to byli ci, którzy mieszkali tu przed przybyciem kolonistów z zachodu. Odpowiedź jest prosta. A kim byli ci nasi? Tu odpowiedź jest bardzo skomplikowana, ponieważ ci nasi to mogli być: 1. Słowanie, którzy dali początek Polakom 2. Słowianie, którzy dali początek Czechom 3. Potomkowie Germanów - Wandali, Gotów, Burgundów, którzy nie wywędrowali wcześniej stąd 4. Potomkowie ludności rodzimej, którzy mogli się tu zachować. Nikt nie wie, jak było na prawdę z prostego powodu: NIE MA żadnych informacji na ten temat. Z pewnością jednak żyła tu sobie niezła mieszanka ludnościowa, podobnie jak gdzie indziej. Zauważ, że pierwsze zapisane zdanie w j. polskim, czyli słynne "daj ut ty pozivaj a ja pobruszę" jest tzw. polsko-czeską lingua francą! Już ten fakt pokazuje, jak bardzo to wszystko jest skomplikowane. A co to jest "pustosłowie"?????? Odpowiedz Link Zgłoś
janunia6 pierwszy raz słyszę, że potomkowie m.in. germanów 13.06.11, 15:45 to " NASI" ???? a słowian ktoś już wykluczył więc jeszcze raz , kto to nasi???? "ludność rodzima" a któż to ?? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok rozbrajasz mnie swoją................ 13.06.11, 17:34 niemożnością zrozumienia słowa pisanego. Napisz, co konkretnie cie nurtuje? Niemożność pojęcie, że co???? Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 Facet odpowiedz na proste pytania 13.06.11, 18:13 zadało ci kilka osób pytania na które nie jesteś w stanie odpowiedzić. My" nas"i, czyli KTO???? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok udzieliłem powyżej odpowiedzi na to pytanie dwukro 13.06.11, 21:33 tnie. Ja nic na to nie poradzę, że nie jesteście w stanie tego zrozumieć. Co Wam mozna jeszcze powiedzieć??? Nie ma żadnych danych! Nikt nic nie wie! Te tereny leżały daleko od cywilizacji! Brak jest źródeł pisanych. Problem leży w tym, że w owym czasie polskie elity były niepiśmienne i nie zapisywano istotnych szczegółów naszej historii! to, co było zapisywane, to pochodziły z pod ręki obcych - czyli napływowych -, którzy nie za bardzo byli zainteresowani ważnymi rzeczami. Z tej racji, jeżeli, ktoś pisze "nasi", to ma pewnie na myśli tych, którzy mieszkali tu przed przybyciem obcych, czyli osadników z Europy zachodniej! I tyle. Ile razy to można jeszcze powtarzać???? Sorry, takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wezmyr. Re: Śmieciu jeden.Poducz się a potem obrażaj inny IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.11, 20:47 Widzisz, ja się poduczyłem a Ty, niestety, nadal usiłujesz być dowcipny, ale niestety, ani dowcipny nie jesteś, ani wiedzą nie dysponujesz. Przykre. Ale proponuję poczytać. To podobno dużo daje. Odpowiedz Link Zgłoś
sondasz Re: Śmieciu jeden.Poducz się a potem obrażaj inny 12.06.11, 23:01 Jemu raczej nie. Ma tylko inwektywy do przekazania.To nie pierwsze spotkanie bez żadnej treści. Takie bla, bla, bla... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a co ty wiesz na temat ówczesnej historii? 12.06.11, 11:55 Ale oczywiście wypowiadasz się z grubej rury! A Piekalski mówi otwarcie: "nasi" czyli "tutejsi" - kim oni byli? Prapolacy, Słowianie innego pochodzenia, potmkowie ludności mieszkającej tu przed nadejściem Słowian - jednym słowem niezły konglomerat, którego nie da się historycznie uchwycić, właśnie z racji swojej złożoności. A obcy? Z obcymi to prosta jest sprawa! Obcych poproszono o przyjście tu i przyszli owi z kierunku zachodniego: z Saksonii, Frankonii, Walonii, Szwabii etc............... Obcy przynieśli ze sobą - ponieważ taka jest prawda - cywilizację łacińską, z którą byli zaznajomieni od tysiąca lat! Jasnym jest, że byli na dużo, nieporównywalnie wyższym poziomie, rozwoju społecznego, technicznego etc............ To są naukowe fakty i żaden PRL. A wnioski wysuwane na podstawie obciętego palca? koleżko! Czy ty jesteś medykiem sądowym? To co ty możesz na ten temat wiedzieć, eeee???? Nic! Masz internet i poszukaj sobie, a jak znajdziesz, to się mocno zdziwisz, co można wywnioskować z jednego palca, mając stosowną wiedzę! W latach '40 Niemcy budowali na Targu wielkie schrony betonowe. Dobrze, że w owym czasie nie zdewastowano powierzchni Nowego Targu, bezpowrotnie niszcząc ślady przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: a co ty wiesz na temat ówczesnej historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 14:15 Z tą 1000 letnią cywilizacją łacińską u Sasów, Walonów czy innych "Niemców" to raczej przesada, może mieli tej łacińskiej tradycji jakieś 300 - 400 lat ale na pewno nie 1000. Z rozwojem społecznym też raczej przesadzasz, "Niemcy" dostali po prostu książęce przywileje, których miejscowi "nasi" byli w tamtych latach pozbawieni. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok poważnie to mówisz? 12.06.11, 14:36 czy tylko cierpisz na jakieś kompleksy? Mówmy o faktach, a nie o fobiach. Słyszałeś o bitwie w Lesie Teutoborskim? słyszałeś o Ariowiście? Słyszałeś o Germanach w armii Rzymu? Słyszałeś o osadnictwie germańskim na terenach cesarstwa? 1. Walonowie to nie są Niemcy, jakby co! 2. Przywileje książęce to nie wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: poważnie to mówisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 15:51 Dla Słowian wszyscy co mówili niezrozumiałą dla nich mową to właśnie byli "NIEMCY" co do tradycji a raczej spójności narodowej Germanów z czasów Rzymskich z Sasami z czasów Henrykowskich to raczej nie maja zbyt wiele ze sobą wspólnego, przypomnij sobie jak Karol wielki nawracał germańskie plemiona z terenów zamieszkiwanych właśnie przez Sasów. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok to, że Karol wielki kazał wyciąć święty 12.06.11, 19:40 gaj dębowy Sasów w celu ich nawrócenia, nie oznacza, że ludzie ci nie mieli na bieżąco (!) kontaktu z cywilizacją łacińską, a o to tu chodzi. Nikt nie mówi o spójności narodowej Germanów, ale o ich bezporównania wyższym poziomie cywilizacyjnym za sprawą sąsiedztwa i ciągłych kontaków handlowych. Wiesz, co to oznacza "kupować" lub "kupiec"? Taż to pochodzi od "kaupo", czyli handlarza ramszem z miejsc targowych na pograniczu limesu i wolnej Germanii. Oto tu chodzi i o nic więcej. 1000 lat robi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marecki Re: PRL ciągle żywa. IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.11, 09:12 Hmmm PRL to po prostu pewien sentyment za bliskością z ludźmi za czasem kiedy potrafiliśmy ze sobą rozmawiać i być dobrymi i pomocnymi ludźmi. Teraz niestety to gdzieś nam umknęło. Jednak widze że w wielu miejscach powracamy do tego tematu w różnych kontekstach. Sam ostatnio przeglądając mojego ulubionego bloga znalazłem taki wpis klub.dilmah.pl/blog/2010/12/08/bylo-ale-sie-zmylo/ Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Ta papieska pieczęć może być fałszywką 12.06.11, 10:46 Wtedy bardzo rozpowszechnione były wśród kleru fałszerstwa dokumentów. Co zresztą ciekawe - na podstawie tych fałszywych dokumentów kler złodziejnie zagarnął wielki majątek, który teraz "odzyskuje" (znowu złodziejnie). Nie napisano tu w której części Nowego Targu są te znaleziska. Bo przecież Niemcy wybudowali tam schron (zdaje się szpital podziemny). W tym celu musieli usunąć przynajmniej 6 m gruntu. Widziałem nawet gdzieś w necie zdjęcie z budowy tego niemieckiego obiektu podziemnego. A teraz inna sprawa. Po wojnie funkcjonował tam tzw. szaberplac. Ja go jeszcze pamiętam z mojego dzieciństwa. W związku z tym powinno się tam znajdywać wiele drobiazgów z tego handlu. A to też należy traktować jako zabytki, choć zupełnie innej klasy niż te opisane w artykule. A swoją szosą, ten szaberplac to ciekawy kawałek historii powojennego Wrocławia. Może ktoś ma jakieś zdjęcia z tego szaberplacu? Warto je zabezpieczyć do celów wystawienniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do autorki ale żyda wtedy nie było w tych rejonach! IP: *.217.146.194.generacja.pl 12.06.11, 11:33 nie zawiedziona GW? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok tu cie zasmucę, 12.06.11, 14:40 był i to masowo, tyle, że nie w tym miejscu. Dzielnica żydowska to okolice zamku książęcego, czyli od Uniwersytetu do wydziału prawa obecnego.............. Wiem, wiem! dla ciebie tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Archeologiczne Eldorado na wrocławskim Nowym 12.06.11, 12:44 Archeolodzy potrafiliby tydzień obradować nad znalezioną w ziemi wygiętą łyżką, póki nie doszliby do tego, że trafiła do ziemi ledwie 10 lat wstecz. Radzę przez palce patrzeć na "sensacyjne" obok odkryć. Odpowiedz Link Zgłoś
brons08 Archeologiczne Eldorado na wrocławskim Nowym Targu 12.06.11, 14:03 Jeżeli „nasi” w drugiej połowie XIII w. „musieli się wynieść” z późniejszego Nowego Targu, to stało się w czasach piastowskich książąt wrocławskich – albo Heinricha III albo Heinricha IV Probusa, co warto sobie uzmysłowić w kontekście na przykład czarnego orła w herbie księstwa wrocławskiego, który to orzeł stał się niestety herbem województwa dolnośląskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Archeologiczne Eldorado na wrocławskim Nowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 14:25 Weź pod uwagę że Śląsk w tamtych czasach potrzebował siły roboczej, w wyniku najazdu Mongolskiego tereny te były bardzo wyludnione dlatego Henrykowie zabiegali o osadnictwo i to nie tylko niemieckie choć "Niemców" było najwięcej. Co do orła to nie wiem czego się czepiasz, gdyby nie Łokietek i jego knowania herbem Polski mógłby zostać właśnie czarny śląski orzeł. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok PP, jeżeli chodzi o barwę orła, to jest to nieste- 12.06.11, 14:37 tyż dużo bardziej skomplikowane, niźli ci się wydaje. Gdyby nie pewne wydarzenia, to i polski orzeł byby czarny. I nie ma to nic wspólnego z polityką czy jakimiś fobiami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: PP, jeżeli chodzi o barwę orła, to jest to ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 16:01 Dokładnie nie wiemy dlaczego orzeł Henryków był czarny, dlaczego był na złotej tarczy, dlaczego orzeł piastów z Górnego Śląska był złoty a tarcza niebieska, nie wiemy też dlaczego Przemysł używał herbu z orłem białym na czerwonej tarczy i dlaczego Łokietek używał kombinacji lwa z czarnym orłem na złotym polu. Dlatego fobie związane z kolorystyka herbów są po prostu śmieszne. Zgadzam się z Tobą w tej sprawie 1410 . Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nie wiemy? Chyba to ty nie wiesz! 12.06.11, 19:44 Wystarczy poczytać na ten temat. We Wrocławiu jest jeden świetny historyk, którym właśnie tym tematem się zajmował. Proponuję udać się do konsulatu i tam go poszukać. Z pewnością wspomoże on Ciebie listą literatury pozwalającej zrozumieć zawiłości tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunkier Re: nie wiemy? Chyba to ty nie wiesz! IP: *.internetia.net.pl 12.06.11, 21:23 1410_tenrok napisał: > Wystarczy poczytać na ten temat. We Wrocławiu jest jeden świetny historyk, któr > ym właśnie tym tematem się zajmował. Proponuję udać się do konsulatu i tam go p > oszukać. Z pewnością wspomoże on Ciebie listą literatury pozwalającej zrozumieć > zawiłości tego problemu. ciekawa odpowiedź, pt. wiemy, a przynajmniej znamy tego co wie:] kim jest ta grupa na tym forum wie, dlaczego ta grupa (na podstawie sufiksu -my) odsyła po listę do literatury do konsulatu, skoro literatura na ten temat, wszelkiego rodzaju analizy są wylistowane w internecie i można udać się do biblioteki. to pewnie wie tylko 1410_tenrok i jego znajomi. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok tu nie ma konsultacji z historii, 12.06.11, 22:29 to są wesołe pogaduszki. Nic po za tym. Nie odsyła sie po listę do konsulaty, a jedynie wymaga się trochę wysiłku........... Rozumiesz to bunkier??? A ten człowiek, pracujący w owej instytucji, zajmował się tematem i napisał kilka artykułów na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofczyz Archeologiczne Eldorado na wrocławskim Nowym Targu 12.06.11, 21:54 Intrygujące zajęcie. Historia to wspaniała nauka. Tylko te cztery metry w górę podniesienie targu? Niby miarka nie kłamie ale jak to się miało do wysokości budynków, które się nie rozsypały. Czy drzwi im zaslonili? Odpowiedz Link Zgłoś
unfallenangel Archeologiczne Eldorado na wrocławskim Nowym Targu 12.06.11, 22:05 może włodarze Wrocławia pomyślą o podziemnym muzeum archeologicznym w okolicach Rynku, zamiast budować podziemne parkingi? na pewno byłoby dużą atrakcją turystyczną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmotoryzowany Re: Archeologiczne Eldorado na wrocławskim Nowym IP: 87.105.164.* 13.06.11, 09:53 e? mało mamy atrakcji turystycznych? a znaleźć miejsce parkingowe w okolicach rynku o zasadniczo jakiejkolwiek porze dnia czy nocy to wyzwanie zazwyczaj przekraczające możliwości zwykłych śmiertelników. Odpowiedz Link Zgłoś
unfallenangel Re: Archeologiczne Eldorado na wrocławskim Nowym 13.06.11, 12:34 takiej atrakcji jednak nie mamy, parkingi można wybudować wszędzie, tego typu muzeum niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
unfallenangel Re: Archeologiczne Eldorado na wrocławskim Nowym 13.06.11, 12:36 przejedź się do Krakowa, u nich ten pomysł wypalił Odpowiedz Link Zgłoś
brons08 Czarny orzeł jest niestety ... 13.06.11, 10:22 Czarny orzeł jest niestety symbolem zgermanizowania Piastów śląskich i ich nie istnienia w polskiej kulturze i tradycji od średniowiecza do współczesności, a także symbolem ich działania na szkodę interesów Królestwa Polskiego; już Jan Długosz uważał czarnego orła za symbol „odpadnięcia” książąt śląskich po których zresztą w archiwach na Śląsku zachowało się sporo dokumentów w różnych odmianach języka staroniemieckiego i ani jeden w języku polskim. Na zakończenie trzeba powiedzieć, że jak w PRL niemiłosiernie polonizowano Piastów śląskich i zresztą do tej pory istnieje ... Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu, tak w ostatnim dwudziestoleciu mamy do czynienia z jakimś „bartlowaniem” historycznym, chociaż sprawę można określić jako wazeliniarstwo niemieckiej spuściźnie historycznej Śląska. Jakże to odległe niestety od tego, co pisano w szesnastowiecznej Rzeczypospolitej o kandydatach do tronu – może kandydować i być wybrany Niemiec, ale musi to być polski Niemiec; przy okazji trzeba dodać, że niesamowite głupoty pisano kiedyś o „wielkich” szansach Piastów śląskich na elekcjach w XVI – XVII w. Potem się przestawiono na „wspólne dziedzictwo”, „wspólną historię”, „europejskie dziedzictwo”, ale chyba Centrum przeciwko Wypędzeniom w Berlinie nie nadaje się do kultywowania takiego dziedzictwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nie opowiadaj bajek w stylu XIX-wczesno dwudziesto 13.06.11, 10:39 wiecznyych fobie niemieckich! Gdyby nie procesik, który sie tak nieszczęśliwie zaczął był rozbiciem dzielnicowym w 1138 roku, to i polski orzeł byłby w kolorze czarnym! A tak, został w kolorze białym................. Nie opowiadaj też wyssanych z palca antyśląskich bajek o nienawiści do Polski. Zbyt mało wiesz o historii rzeczywistej, zbyt wiele w tobie śladów manipulacji historiografii politycznej, rodem z prl i innych głupot. Otrząśnij się z politykowania. A prawda jest taka, że tak, jak Lwowskie, które nie było częścią Polski, w ciągu stuleci stało się jednym z jej serc, tak samo Sląsk, który nie był częścią niemiec, w ciągu stuleci stał się jednym z serc tego kraju. Zakłamywanie tych faktów przez ukrainskich nacjonalistów w Lwowie i polskich nacjonalistów w Warszawie, jestem oczywitym bełkotem. Historia przestała być zabawką dla polityków i ich nędznych machinacj na użytek kolejnych startów na fajniusie synekurki! Odpowiedz Link Zgłoś
brons08 Re: Nie dla superwazeliny 13.06.11, 12:42 Ty „1410_ten rok” zajmujesz postawę superwazeliniarstwa niemieckiej spuściźnie kulturowej ! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok brons, 13.06.11, 15:26 jestes chory na niemcoorączkę? To da się wyleczyć, wsadź łeb pod kran z zimną wodą i trzymaj conajmniej 2 tygodnie. Może pomoże, a może nie pomoże, to morze pomorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Org Re: Czarny orzeł jest niestety ... IP: 31.61.3.* 10.12.11, 15:37 Bzdury piszesz! Nie sprowadzaj całego Dolnego Ślaska do Piastów Brzeskich. Ksiąeta świdnicko-jaworscy do końca byli wierni Koronie Polskiej. Do końca, czyli do wymarcia dynastii pod koniec XV wieku. A używali w godle czarnego orła na złotym tle lub czarnego orła przełamanego z orłem czerwonym na białym tle. Odpowiedz Link Zgłoś
brons08 Jestem pewny ... 14.06.11, 10:02 Jestem pewny, że gdyby tak archeolodzy odkopali na Nowym Targu jakąś plakietę z czarnym orłem, to tak całowałbyś "1410_ten rok" tego czarnego ptaka w d . pę, aż sypałoby się pierze. Odpowiedz Link Zgłoś