piotr228 21.06.11, 21:38 Wrocław nie zasługuje na to. To miasto tramwajów i tramwajarza Dudkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyrix25 Kraków był europejska stolicą kultury w 2000 roku. 21.06.11, 21:40 Kraków był europejska stolicą kultury w 2000 roku. A tu dopiero po 16 latach wrocław. Ale ta ściana zachodnia jest zacofana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Kraków był europejska stolicą kultury w 2000 IP: *.internetia.net.pl 21.06.11, 22:11 kolejność państw jest ustalana z góry, nie zależy od widzimisię władz lokalnych. kolej Polski wypada po raz drugi dopiero w 2016 roku, dlatego ciężko mówić o "zacofaniu" z czyjejkolwiek winy. aczkolwiek tytuł stolicy kultury w drugiej kolejności po Krakowie powinniśmy poczytywać jako zaszczyt :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL Re: Kraków był europejska stolicą kultury w 2000 IP: 77.236.26.* 21.06.11, 22:32 Bardzo się cieszę - jestem Krakusem ale lubię Wrocław i już spieszę z gratulacjami oraz życzeniami sukcesów w 2016 roku !!! Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent Bo grzechem się nie zadłużać :-) 22.06.11, 00:26 Bo grzechem się kulturalnie nie zadłużać :-) Jak już spadać, to z wysoka, z kredytem jak w Grecji, przekraczającym 100 procent budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klex Re: Bo grzechem się nie zadłużać :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.11, 08:51 spoko, nie oglądasz TV? - jak już zabraknie kasy, to urząd się oflaguje, urzędasy wyjdą na ulicę, przyjedzie komisja z EU i przeleje kilkaset milionów euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyjeżdżam jeden Miś więcej nie robi różnicy IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 12:38 ...Dostajemy za tego misia, jako konsultanci 20% ogólnej sumy jego kosztów i już. Więc im on jest droższy, ten miś tym… no ? Koniaczek ? __________________________________ Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Gienek Loska 21.06.11, 21:46 Czy Wrocław to to samo miasto, gdzie Gienkowi robiono wstręty podczas śpiewu na ulicach? Czy to ta sama stolica kultury? Tak tylko pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten Re: Gienek Loska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 22:05 A kto to jest Gienek Loska to jakaś rodzina Grażyny Torbickiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Grażyna Torbicka 22.06.11, 22:59 Grażyna Torbicka urodzila sie na Górym Slasku, konkretnie w Pszczynie. Jest córka Krystyny Loski urodzonej w Katowicach:) Gienek Loska nie ma nic wspólnego z nimi, pochodzi z Bialorusi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gienek Loska IP: *.play-internet.pl 21.06.11, 22:40 Żebranie na ulicy jest nielegalne. Niech się cieszy że pałą nie wyłapał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Re: Gienek Loska IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 22:47 bo jak by na to nie patrzeć Gienek nie jest żadną rewelacja jak na Wrocławski rynek, przyjedz to zobaczysz że tutaj dzieje się o wiele więcej ciekawszych rzeczy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klex Re: Gienek Loska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.11, 08:46 no tak to już mają artyści, że im współcześni nie rozumieją ich twórczości . Z czasów twórczości ulicznej Gienka pozostali do wypromowania : kozak, śpiewaczka ( chyba z ukrainy) i kapele cygańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: początek lata Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.internetia.net.pl 21.06.11, 22:07 Podobno pół Polski widziało, jak po konferencji Dutkiewicz poklepał Zdrojewskiego i powiedział: "Dzięki. Zdwonimy się." Jak rozumieć te słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżej Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: 79.139.103.* 21.06.11, 22:43 A Ty widziałeś? Czy tylko plotki rozpuszczasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.06.11, 22:57 na różnych forach "dziękuje,zdzwonimy się" pojawia się już jako tz. "cytat dnia" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyutyutyty jedyne 314 mln nowego zadłużenia IP: 149.156.14.* 22.06.11, 01:09 "miasto planuje wydać na przygotowania i obchody ESK 314 mln zł. Trochę więcej niż połowę wyłoży gmina. To wcale nie jest dużo" powtórzmy: to wcale nie jest dużo, 314 mln nowego zadłużenia to wcale nie jest dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klex Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.11, 08:43 jak to rozumieć ?- normalnie : że dziękuje i że wykonają do siebie połączenie telefoniczne - nie określili tylko kto do kogo i kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
sympatiaplus Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśmy to! 21.06.11, 22:08 >.>.>Od lat utrzymuje się opinia, że nasze miasto kulturą stoi, a władza twórców hołubi i dopieszcza<<< Według red. Urbanka dopieszczanie i hołubienie twórców jest kluczem do sukcesu miasta. Pozostaje pytanie, czy ta opinia znajdzie zastosowanie na przyszłość w naszym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
cynek2003 Wspaniale, będziemy jak Umea, Koszyce i Maribor! 21.06.11, 22:10 To naprawdę prestiżowe towarzystwo. Warto było! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Wspaniale, będziemy jak Umea, Koszyce i Marib IP: 195.182.9.* 22.06.11, 09:07 Radziłbym nie lekceważyć Mariboru, mają tam największego Lidla, jakiego w życiu widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 22:16 Czy tylko mnie razi, że dla Dutkiewicza euro ma być poligonem doświadczalnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilly Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.internetia.net.pl 21.06.11, 22:25 Cudnie - drogi dziurawe, że plomby z zębów wypadają, brakuje żłobków i przedszkoli, komunikacja miejska straszy rozsypującymi się tramwajami, zabytkowe kamienice popadają w ruinę etc. Ale kasa na "igrzyska" się znajdzie. Nie ma kasy na chleb, ale na kawior jest. Ludzie - po kolei! Najpierw należy zadbać o mieszkańców i podstawową infrastrukturę a później grzać facjatę w blasku fleszy i klepać farmazony. Król jest nagi Panie Prezydencie! Odpowiedz Link Zgłoś
metropolitman Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 21.06.11, 23:01 W pelni sie zgadzam. nie przypominam sobie, zeby kiedykolwiek to miasto mialo cokolwiek kulturalnego do zaproponowania przecietnemu czlowiekowi. jako student UWr we wroclawiu (bylo to juz z 10 lat temu) chcialem wielokrotnie wybrac sie na jakies przedstawienie opery na otwartym powietrzu - bilety wszystkie wysprzedane po znajomosci, podobie z Przegladem Piosenki Aktorskiej czy Jazzem nad Odra - wszystko tworzone dla towarzystwa wzajemnej adoracji, jakiejs pseudoelity niewiadomego pochodzenia. Bilety na wszystkie kulturalne "eventy" bylo albo za drogie, albo wysprzedane. Era Nowe Horyzonty czy Wroclaw Non Stop przypominaja mi teraz raczej maratony ilosciowe a nie jakosciowe... O wiele lepiej wspominam Ere Nowe Horyzonty z Cieszyna (swoja droga: teraz bedzie T-Mobile Nowe Horyzonty??? - ale glupio brzmi!!!). Nie ma zadnych ciekawych galerii (takich jak np. Archibar w Katowicach), muzeum narodowe i architektury sa bardzo skostniale, w teatrach zawsze wialo nuda, pracoffnia na wieziennej to popijalnia piwa... i wszedzie gdzie sie wyjdzie po tej "wlk. kulturze" wieczorem i pojdzie spacerem piechota do domu mozna dostac wp.... miedzy zruinowanymi kamienicami pelnymi meneli, tak jak dyrektor Capitolu po probie swojego musicalu Hair. I to ma byc stolica kultury? nie wiem, czy wroclaw az tak pod tym wzgledem sie zmienil od 2001 (poza wybudowaniem nieziemskiej ilosci galerii handl.)... dodam, ze nie jestem osoba o wygorowanych oczekiwaniach co do kultury i nie czuje sie tez jakims prymitywnym ignorantem - lubie pojsc na dobra wystawe, do kina czy teatru bez lansu, udawania i przymusu - niestety we wroclawiu mialem ku temu o wiele mniej mozliwosci niz np w takich katowicach czy krakowie. zycze powodzenia w "ukurtularnianiu" we wroclawiu! Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 00:30 Twój problem polega chyba na: 1) pechu, bo nie byłeś w stanie zdążyć po bilety 2) na tym, że nic Ci się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
metropolitman Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 00:40 nie podoba mi sie to, ze po bilety na pseudo kulturalne eventy we wroclawiu trzeba kupowac chyba na rok z wyprzedzeniem, inaczej ich nie ma ( a na wratislavia cantans jakos nie mam ochoty chodzic, tam bilety zawsze sa...) z dostepem do kultury w tym miescie jest jak z dostepem do czystego tramwaju, dobrego basenu w poblizu domu lub sciezki rowerowej do centrum - slowem = brak Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 12:34 A to nie jest trochę tak, że ogólnie na wartościowe eventy trzeba się nastawić na zakup biletów z dużym wyprzedzeniem, bo do przewidzenia jest to, że będzie wielu zainteresowanych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewaetna Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 08:26 Tez mnie zastanowilo, ze euro bedzie poligonem doswiadczalnym... dosc niefortunne wyrazenie... Ja to rozumiem po prostu, ze Wroclaw jeszcze nie organizowal az TAAAK masowej imprezy jak euro/ESK i miedzy 2012 a 2016 bedzie miec czas poprawic ewentualne bledy. Bo jak wiadomo nawet najlepsze przygotowania nie sa gwarantem 100% sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.internetia.net.pl 21.06.11, 22:45 katowice.gazeta.pl/katowice/1,35057,9827022,Kamil_Durczok__W_walce_o_ESK_wygrala_polityka.html Czy wygraliśmy fair? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As To ten kulturalny durczok od ujebanego stołu? IP: *.play-internet.pl 22.06.11, 09:18 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cor.el Re: To ten kulturalny durczok od ujebanego stołu? IP: *.europe.hp.net 22.06.11, 10:34 Tak, to ten kulturalny pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ser Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia IP: *.wroclaw.mm.pl 21.06.11, 22:56 I powiem wam że mnie to nie rusza, jakas tam stolica bla bla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zażenowany Re: Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia IP: *.toya.net.pl 21.06.11, 23:21 No więc właśnie! I tak uważa wielu mieszkańców Wrocka. W tym własnie problem, że w innych miastach kibicowały tłumy, a Zdrojewski wybrał sobie sposób na kampanię wyborczą. Ilu Wrocławian czekało dzisiaj na rynku na werdykt? No ilu się pytam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atuskr Re: Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia IP: *.tktelekom.pl 21.06.11, 23:51 A jakie to ma znaczenie. I tak za 45 lat niszczenia Wrocka teraz nam sie cos należy. Władze potrafią? Takie sobie wybraliśmy, Wy też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewaetna Re: Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 08:31 nie moge sie nie zgodzic z przedmowca. rzeczowe i pragmatyczne podejscie. a ze gratulacji slychac mniej niz glosow zawisci i niezadowolenia, mam to gdzies. ani zawisc ani wieczne narzekanie niczego dobrego na dluzsza mete nie zbuduja ... Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Re: Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia 22.06.11, 12:37 Tak czytam wpisy w tym wątku i wydaje mi się, że wrocławianie po napływowych swych przodkach odziedziczyli fatalizm i pesymizm :D Stąd niewielki entuzjazm wokół starań i po wygranej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia IP: 156.17.104.* 22.06.11, 13:27 Dlaczego akurat 45 lat niszczenia, od 1966? :P Poza tym, popatrz na zdjecia Wroclawia dwadziescia lat temu i dzisiaj. I zobacz kiedy byl bardziej zniszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korba Re: Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 13:50 W 66-tym tramwaj Linke-Hoffman zapieprzał przez Powstańców szybciej, niż dziś bezcenne szkody. Potem się zaczęła polonizacja... ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 00:20 bo większość Wrocławian ma to kompletnie w d...... , ponieważ myśli jak zapisać dziecko do żłobka, czy przedszkola, których brakuje, jak się dostać do lekarza w polikwidowanych szpitalach i Oddziałach, jak przejechać autem z inwalidą w pilnej sprawie 5 km, nie stojąc w korku 1,5 godziny, i nie rozwalając go po drodze na dziurach, jak oszczędzać na wydatkach przy względnie niskich płacach, a absurdalnych utrzymania, można tak dalej wyliczać ..... może najpierw chleba a potem igrzysk panowie włodarze miasta..... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia 22.06.11, 07:11 Mnie werdykt interesował. Interesuje mnie, jak bardzo miasto będzie musiało się zadłużać w kolejnych latach. Ma to bezpośrednie przełożenie na dostęp do żłobków i przedszkoli i - ogólnie - możliwość inwestowania w infrastrukturę miejską. Nie w każdym przypadku da się przyciągnąć inwestycje, ściemniając - jak w przypadku Koreańczyków - że we Wrocławiu inżynierowie z utęsknieniem czekają na robotę za 20 USD dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia 22.06.11, 07:33 za prawde, po 100 kroc bardziej martwi mnie brak 800 miejsc w zlobkach, niz kolejny hiper mega super sukces ktory obtrabiono hucznie wczoraj. A pomyslec ile za te "myljony" dalo by sie kamienic czy drog wyremontowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia IP: 212.244.132.* 23.07.11, 15:24 Większość kamienic we Wrocławiu jest prywatną własnością więc miastu nic do nich,niech się właściciele martwią,a dobra promocja miastu pomoże w przyszłości.Wiedzą o tym Katowice,Gdańsk,Lublin,Warszawa i dlatego tak walczyły o wygraną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Górny Śląsk Durczok! IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 01:59 Jaka stolica? Co wy nie wiecie, że Durczok jest z Katowic? Tutaj się urodził prtcował na początku w regionalnej 3 Tv Katowice na ul. Byktowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zażenowany Żenująca politykierska decyzja IP: *.toya.net.pl 21.06.11, 23:18 Żal wielki, jak bardzo można wypaczyć idee ESK i to czym miał być ten tytuł dla jednego z polskich miast. No ale z pewnością wyborcy będą za to wdzięczni ministrowi kultury w nadchodzących wyborach do Parlamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Przepraszam za szczerośc, ale Wrocław to syf IP: *.gdynia.mm.pl 21.06.11, 23:47 Ja wolę Kraków Poznań i Łódź. Dlatego ta wygrana mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: Przepraszam za szczerośc, ale Wrocław to syf IP: *.acn.waw.pl 22.06.11, 00:04 A ja wolę Wrocław, dlatego mnie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Katowicznaka gratuluje WAM! 22.06.11, 00:51 Wrocław ma w sobie to cos, czego inne miasto nie posiada! Ta magiczna aura. Kocham Wrocław! Z calego sreca gratuluje Wam wygranej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakauer Re: Katowicznaka gratuluje WAM! IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 01:25 Nie musisz wsadzać języczka we wrocławski tyłek. Oni i tak mają to gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo Re: Katowicznaka gratuluje WAM! IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 08:20 Wydaje Ci się. Fajnie coś takiego przeczytać, szczególnie że Katowice też są ok :) A co do Ciebie - przestań sądzić innych po sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 22.06.11, 23:06 Nie musze niczego ,,wsadzac". Cenie Wrocław za klimat, ktory tam panuje. Przezylam w nim wiele cudownych chwil. Rodowici Wrocławianie nie maja takiej snobistycznej maniery jak Warszawiacy czy Krakusy! Jednoczesnie znam swoja wartosc i wartosc ludzi rodzacych sie na terenie Śląska. Nikt nie zaprzeczy, ze w dziedzinie muzyki, sław rodzących sie w naszym regionie przodujemy w skali calej Polski:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo Re: Katowicznaka gratuluje WAM! IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 08:19 Dziękujemy :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Re: Katowicznaka gratuluje WAM! 22.06.11, 12:42 Dziękuję, pozdrawiam : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kresmania Re: Katowicznaka gratuluje WAM! IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 16:14 Nie widziala d.. słońca, pokraśniała od miesiąca. Wyrazy współczucia dla Wrocławian - każdy ma takie radości, na jakie zasługuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PKE **** ja tez wole Wro - chociaz gusta moga byc rozne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 11:23 sa gusta i gusciki... wole zadbany Wro od rozlatujacego sie, chociaz rownie pieknego Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewaetna Re: Przepraszam za szczerośc, ale Wrocław to syf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 08:34 hmm, ale zyjemy w wolnym kraju. esk dla wrocka nie oznacza, ze poznan czy łódź znikaja z mapy polski. tam dalej bedzie sie dzialo, tyle ze nie pod szyldem esk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klex Re: Przepraszam za szczerośc, ale Wrocław to syf IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.11, 08:48 szczerość a brak ogłady - to dwie różne sprawy. zapraszamy do Wrocławia - miasta kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna z Wrocławi Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 04:01 Piotrze,a skąd Ty jesteś,że tak bardzo Ci Wrocław nie odpowiada?Chyba go nie znasz,albo zazdrościsz naszemu miastu sukcesu.To jest sztuka umieć się cieszyć z sukcesu innych,do tego trzeba dorosnąć...po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
lempickabis jasne, zapraszamy wykluczonych 22.06.11, 06:34 ale karuzela staromiejska jest płatna, dla niektórych dzieciaków i ich rodziców 2 zł to dużo za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Re: jasne, zapraszamy wykluczonych 22.06.11, 12:45 Dla mnie pączki za 2 zł to też dużo za dużo, i czekolada, tak samo jak wafelki czy bilet normalny. Trzeba sobie w takich wypadkach zmieniać jedną przyjemność na drugą i nie mówić o wykluczonych za 2 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
j_t_24 Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśmy to! 22.06.11, 07:06 Panie Prezydencie Wrocławia ! Czas zejść na ziemię i zająć się problemami mieszkańców miasta. Prawie 700 dzieci nie dostało się do przedszkoli publicznych (który to już rok z rzędu?), 800 nie dostało się do żłobków, urzędnicy podlegli Panu stworzyli absurdalne systemy rekrutacji do żłobków i przedszkoli (zgodnie z zasadami systemoq sami nie mogą zweryfikować prawdziwości złożonych przez rodziców oświadczeń, których żądają, więc do przedszkoli / żłobków dostają się dzieci rodziców oszustów), a Pan bryluje na salonach. A to Global Forum, a to Europejska Stolica Kultury. Nie żal Panu pieniędzy na stadion, fontannę multimedialną, sponsorowanie piłkarzy, a zapomina Pan o zwykłych wrocławianach, którzy od września muszą albo wykupić drogie przedszkola prywatne albo zatrudnić nianię (porównywalny koszt) albo zostać z dzieckiem w domu. Panie Prezydencie, czas przebudzić się. Odpowiedz Link Zgłoś
sytuacja80 Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśmy to! 22.06.11, 07:07 Mieszkam we Wrocławiu i jest to miasto jak dla mnie ograniczone, gdzie ciężko przebić się młodym twórcom, szczególnie w sztukach plastycznych. Bezskutecznie próbowałam zdobyć dotację z Unii z różnych źródeł na prowadzenie galerii...jaka to europejska stolica kultury jeśli nawet sprzedawanie obrazów na rynku jest dla wybranych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewaetna Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 08:51 hej, nie jestem pewna, czy w krakowie albo lublinie kazdy moze stanac na rynku czy w innym publicznym miejscu i sprzedawac obrazy. obawiam sie, ze zupelna wolnosc w tej sprawie spowodowalaby spory chaos. nie znaczy to, ze wcale nie nalezy probowac. jak mi na czyms naprawde zalezy to stosje zasade "jak nie drzwiami, to oknem" i w ten sposob udalo mi sie kilka rzeczy osiagnac (2 projekty z UE zwiazane z wolontariatem i sztuka) przy czym kazdy kolejny idzie latwiej, bo nabywa sie doswiadczenia i z czasem wcale nie trzeba juz "wchodzic przez okno" Powodzenia i wytrwalosci zycze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 10:07 Pewnie tak, tylko pozostaje pytanie na czym polega stolica kultury? Ja mam wrażenie, że ESK może zostać dowolne miasto - po odbędzie się kilka sztampowych wystaw i konferencji za które zpałacimy (z budżetu UE i miasta) i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 23:25 sytuacja80 napisała: > Mieszkam we Wrocławiu i jest to miasto jak dla mnie ograniczone, gdzie ciężko p > rzebić się młodym twórcom, szczególnie w sztukach plastycznych. Bezskutecznie p > róbowałam zdobyć dotację z Unii z różnych źródeł na prowadzenie galerii...jaka > to europejska stolica kultury jeśli nawet sprzedawanie obrazów na rynku jest dl > a wybranych... Samo mieszkanie we Wrocławiu nie wystarczy, widocznie Twoja ,,sztuka" jest do bani! Jak ktoś jest zdolny to z ,,wsi zabitej dechami" zrobi kariere:) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśmy to! 22.06.11, 09:13 W jaki sposób stolicą kultury mogło zostać miasto, w którym są może 3 półdzikie kąpieliska, może 2 w miarę przyzwoite baseny, miasto, które nie potrafi przygotować imprezy z przyzwoitym nagłośnieniem, miasto, gdzie ceny biletów do teatru i opery są zaporowe dla zdecydowanej większości społeczeństwa, miasto z brudnymi tramwajami i autobusami, zaśmiecone bannerami reklamowymi, gdzie trawniki i chodniki są zasrane przez psy, zasypane petami i puszkami, gdzie śmieci z osiedlowych śmietników wywozi się gdy już zaczynają się wysypywać nie tylko z kontenera, ale i z wiaty śmietnikowej?? Co to ma wspólnego z kulturą?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja malkontenci z forum sie odezwali... IP: 91.198.246.* 22.06.11, 09:42 i tak każdy wie że Wrocław jest najlepszy i już. A że są braki... gdzie ich nie ma. ja mieszkam we wrocku 5 lat i widzę jak dużo się zmienia. Jak komuś się nie podoba to niech pomieszka gdzie indziej i potem dopiero zatęskni. Ciesze się że Wrocław wygrał tym bardziej że inne kandydujące miasta też są spoko (oprócz Warszawy ;P) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: malkontenci z forum sie odezwali... 22.06.11, 10:41 Cóż, ja tu mieszkam jakieś 40 lat i mam porównanie z innymi miastami. I nie mam złudzeń, że ten tytuł jest mocno na wyrost, należy się Wrocławiowi mniej więcej jak pokojowy Nobel Obamie. Pomieszkaj tu jeszcze parę lat, jak już skończysz życie w akademiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: malkontenci z forum sie odezwali... IP: 91.198.246.* 22.06.11, 11:00 No wiec nie mieszkam w akademiku i mam porównanie z 4 miastami co najmniej. Skąd pochodzę , gdzie studiowałam i skąd pochodzi mój mąż. We wielu innych miastach byłam ale nie liczę bo co najmniej 2 lata trzeba mieszkać żeby poznać. I we Wrocławiu na prawdę się dużo dzieje i to jest niezaprzeczalny fakt. Mówię nie jest idealnie bo do takiego Wiednia czy Rzymu nie ma się co porównywać nawet, ale jeśli chodzi o miasta w Polsce to do mieszkania Wrocek jest według mnie jeden z najlepszych (no podobają mi się może bardziej miasta w "plenerze' z przyroda itd ale mówię o mieście do mieszkania i pracy a nie na emetyturę bo jak już skończę pracę to w góry się wyprowadzę albo nad morze"). Jeśli mieszkasz tu 40 lat i Ci się tu nie podoba to nie wiem co tu jeszcze robisz. Ja bym sie przeprowadziła (i nie mówię tego złośliwie żeby nie było), polska jest duża mi nie pasowało w innym mieście/miastach (nie chce mówić nazw przez szacunek) to się przeprowadziłam .Sprzedać mieszkanie zawsze można nie widzę problemu. Polacy to chyba najmniej mobilny naród w europie jeśli chodzi o przeprowadzki międzymiastowe. Sorry ale nie rozumiem po kiego grzyba siedzieć 40 lat w mieście które mi się nie podoba. kończę tą bezowocną dyskusje bo praca czeka. Więcej optymizmu życzę wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: malkontenci z forum sie odezwali... 22.06.11, 11:11 Ciekawe, bo twoje IP wskazuje na Polibudę :) To, czemu się nie przenoszę - i czy się nie przenosiłam, to akurat moja sprawa :) Znam jednak parę miast zasługujących na ten tytuł bardziej niż Wrocław. A mój optymizm nie ma nic wspólnego z moją opinią mieście :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: malkontenci z forum sie odezwali... IP: 91.198.246.* 22.06.11, 11:18 Z polibuda nie masz racji. Ale jak dojdziesz skąd piszę to proszę nie pisz na forum bo jeszcze ktoś zobaczy i mnie z roboty wywala ;P A do własnego zdania to masz prawo tak jak ja i wszyscy inni. Mozę trochę za bardzo się unosiłam ale generalnie zaczyna mnie denerwować stękanie na forum. Bo gdzie się nie wejdzie to sami malkontenci (nie mówię tu o forum Wrocław ale ogólnie) , człowiek czyta gdziekolwiek artykuł i aż strach czytać komentarze. Ale w sumie moja wina. Jak sama powiedziałam jak mi się nie podobają to po co czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ldkiffff Re: malkontenci z forum sie odezwali... IP: 149.156.14.* 22.06.11, 23:13 tietoenator.com tam pracuje się na ekstazie za 1299 brutto Odpowiedz Link Zgłoś
pierrre100 Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśmy to! 22.06.11, 10:32 Mam tylko nadzieję, że jeśli chodzi o sport to Wrocław postawi na ŻUŻEL, bo nawet gdyby we Wrocławiu był mistrz Polski w nogę, to i tak nie ma się czym chwalić. Poziom naszej kopanej mozna mierzyć metrówką do nizin, a piłka nie jest niczym orginalnym w świecie. Speedway jest wyjatkowy, a pozatym na najwyższym poziomie sportowym jesli chodzi o sam sport, jak i wrocławski klub żużlowy SPARTA . No i można iść całą rodziną i miło spedzić czas SPARTANIN Odpowiedz Link Zgłoś
echterposener Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśmy to! 22.06.11, 10:56 Gratuluję Wam Wrocławianie ! Już dawno co bardziej światli Poznaniacy jeżdżą do Waszego miasta by skorzystać z oferty kulturalnej lub po prostu odpocząć w cywilizowanym mieście od dresiarstwa. Już teraz Wasze miasto jest perełką. Wrocław - i love You ! Odpowiedz Link Zgłoś
map4 kulturę się ma, albo stara się o tytuł ESK. 22.06.11, 11:34 W zeszłym roku miałem okazję odwiedzić Tallinn, Europejską Stolicę Kultury 2011. Ohydne, odrażające, zniszczone komunizmem miasto o dziurawych drogach oraz kilku szklanych wieżach w centrum absolutnie nie pasujących do klimatu miasta. Miasto zaniedbane, otoczone jednakże wianuszkiem fantastycznych prywatnych willi stojących nad prywatnymi nadmorskimi plażami (mafia ? rząd ? biznes ? - a to jest w ogóle między nimi jakaś różnica ?) pilnowanych przez liczne radiowozy policji, których z kolei w Tallinnie nie spotkałem ... Oczywiście stare miasto Tallinna zostało odpacykowane, a widok z Toompea przypomina trochę Pragę. No, ale to jest werjsa dla turystów. Wystarczy opuścić stare miasto, aby z całą mocą zostać wystawionym na widok zaniedbanej aglomeracji, której do dziś nie udało się otrząsnąć z komunizmu. Poszukiwanie piekarni, która rano sprzedaje świeże pieczywo w Tallinnie nie ma sensu. Estończycy nie znają czegoś takiego. Pozostaje odmrażany i odpiekany na miejscu chłam supermarketów, czyli napakowane chemią wyroby pieczywopodobne. Brud i krzywe chodniki Tallinna, brak lokalnego małego biznesu, brak troski o podwórka i przestrzenie międzyblokowe, zniszczone drogi, zużyta komunikacja miejska, cieniutka oferta parków miejskich Tallinna nie liczą się na zewnątrz. Na zewnątrz liczy się fakt, że Tallinn został Europejską Stolicą Kultury 2011. Rzeźnię miejską zburzono, Jazz Klub Rurę zamknięto. Młodzieżowym domom kultury obcięto dotację o połowę. Baseny pozamykano, kina studyjne zlikwidowano. Czy to wszystko ma jakiekolwiek znaczenie ? Najwyraźniej nie - grunt, że Wrocław zdobył tytuł Europejskiej Stolicy kultury w 2016 roku. Bo albo kulturę się pielęgnuje i ją ma, albo pozostają nic nie znaczące, choć dumnie brzmiące tytuły. Nie ważne, czy w Tallinnie, czy we Wrocławiu, zasada jest ta sama. Albo kultura, albo tytuł stolicy kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
gabkamski Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśmy to! 22.06.11, 12:04 Jak zabraknie nam kasy to podwyższymy czynsze, sprzedamy Nadodrze developerom a lemingi wywali się do "Kontenerowni". Wszak jestesmy przyjaźni potrzebującym mieszkańcom. Namawiamy ich żeby przesiedlali się na wieś, a ja nie zechcą to zawsze paragraf się znajdzie. Wrocław to bardzo przyjazne miasto dla bogatych, swojaków i "Grupy Trzymającej Władzę"... Zapraszamy tych ze "Złotą Visą", tych z Chevrolettami, Chryslerami - Grand Voyager, Sebring Cabrio, właścicieli firm i ich rodziny, potomków niemieckich mieszkańców Breslau - Invites in Wroclove..A tak na marginesie - Kto nie jest z nami, ten jest przeciwko nam" Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 12:42 gabkamski napisał: > Wrocław to bardzo przyjazne miasto dla bogatych, swojaków i "Grupy Trzymającej > Władzę"... > Zapraszamy tych ze "Złotą Visą", tych z Chevrolettami, Chryslerami - Grand Voya > ger, Sebring Cabrio, właścicieli firm i ich rodziny, potomków niemieckich miesz > kańców Breslau - Invites in Wroclove..A tak na marginesie - Kto nie jest z nami > , ten jest przeciwko nam" E tam, takie pierniczenie. Nie spełniam żadnego z podanych przez ciebie kryteriów i jakoś daję sobie tu radę. Odpowiedz Link Zgłoś
gabkamski Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 12:50 Hehehe, oczywiście ja też, tylko zależy w jakim stopniu angażujesz się w to co tu się dzieje, bo mnie to interesuje, żeby uczestnictwo w kulturze - zaczęło się od traktowania mieszkańców jak partnerów a nie intruzów. Lekceważenie organizacji np." Akcji Lokatorskiej" z Nadodrza czy matek przedszkolaków dla których p. Prezydent nie miał czasu to symptomu właśnie braku kultury czy "obcięciu" dotacji dla Rad Osiedlowych i uczynienie z nich kadłubków obywatelskiej aktywności - no bo jakby się tam "wykreował" jakiś następca lub dobry menedżer kultury to zawsze może być zagrożeniem.....Nie mówię już o nagradzaniu dealami swojaków...No ale po co ja to piszę, przecież i tak dajesz sobie doskonale radę... Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 13:19 Daję sobie radę, nie doskonale, ale sobie daję. O ile zrozumiałem piszesz to po to, żeby pokazać mi jak bardzo bezsilne są oddolne inicjatywy i nie wiem co to ma wspólnego z tym, jak ja sobie daję radę :D Teraz na poważnie - prezydent i jego świta nie mają obowiązku spełniania każdych zachcianek/postulatów grupki lub większej grupy mieszkańców. Miasto to nie jedna czy dwie grupy chcące coś przeforsować i zarządzający miastem nie muszą się przychylać do ich głosu. W takich wypadkach grupa musi być bardziej skuteczna, lepiej zorganizowana. Nagłaśniać swój problem, gromadzić większą liczbę ludzi, wywierać silniejszy nacisk. Chcesz, żeby wszystko było ot tak, na pstryknięcie palców? Zarządzający miastem mieliby skakać dookoła każdego roszczenia? To tak nie działa. Gdy wokół problemu zbiera się duża liczba osób, bo widzi i czuje, że to także ich problem, wtedy sprawa wygląda inaczej, także dla włodarzy. Ale to niełatwe zainteresować innych i pokazać im, że działa się dla dobra wspólnego i wrocławianie, podobnie jak mieszkańcy innych miast kraju, mają z tym problem. Jeśli nie nauczymy się rzeczywiście organizować i naciskać na rządzących, będzie tak jak jest. I to to jest problem, a nie to, że ja daję sobie radę. Jedni dają sobie radę, inni muszą się lepiej organizować. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gabkamski Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśmy to! 22.06.11, 12:31 Władza we Wrocławiu nigdy nie traktowała mieszkańców jako partnerów. Oni namaszczeni przez "wybióry" zawsze patrzyli na ludzi jako na plebs,któremu nalezą się igrzyska w cieniu których "ogrzewali" swoje kariery. Wrocław ma mnie do zaoferowania niż lat temu...mimo nowych apartamentowców itp.. Dziesięć lat temu mieliśmy ok. 15 księgarni w centrum - teraz jedną...Było więcej galerii artystycznych, klubów, gdzie można było porozmawiać o literaturze (,m.in. w gmachu Giełdy, na Kuźniczej), nie ma Rury, Rekwizytorni, są za to knajpy dla lemingów. Obskurne podwórka z tyłu Rynku, np, zaplecze Ruskiej), repertuar teatralny taki sobie (Klatą już rzygam), wytransferowano "Pantomimę" do kina Lwów (nikt tam nie chodzi), nie mamy powierzchni targowych na miarę np. Lipska a Tanie Czytanie - to zero...4 wydawnictwa na krzyż...i puuzle. Gdyby nie zarządzenie Komisji kwalifikującej ESK - to nikt z urzędników nie wpadł na pomysł by spytać mieszkańców o pomysły. Mieszkańcy mają płacić w terminie czynsz, podatki komunalne itp..i dziękować Bogu, że mają zaszczyt mieszkać w Dutkiewiczolandii. A poza tym wszechobecny brud...Brrr Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 12:47 Księgarnia uniwersytecka, parę antykwariatów, tania książka na Ruskiej bodajże, tania książka w Feniksie... no, chyba że to nie księgarnie sensu stricto więc się nie liczą. Ale raczej jednak się liczą i coś mi się wydaje, że jeszcze jakieś by się znalazły. Chyba że jako "centrum" rozumiesz sam Rynek, otoczony czterema pierzejami. Odpowiedz Link Zgłoś
gabkamski Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 12:54 Nie rozumiesz istoty księgarni - to nie "Tania książka", to nie 2 antykwariaty "Szewska" i "Uniwersytecka" (na 680 tys. miasto - w Krakowie jest ich 23!!!) - księgarnia to miejsce, gdzie możesz zamówić każda książkę, pogadać z profesjonalistami itp...Ale okey jeśli tak pojmujesz kulturę - to faktycznie jesteśmy potęgą, widocznie ja za duzo podróżowałem po świecie - i skrzywiłem sobie obraz... Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 13:01 Nie wiem, czego w zwrocie "no, chyba że to nie księgarnie sensu stricto więc się nie liczą." nie zrozumiałeś, skoro imputujesz mi jakieś dziwne rzeczy. Widocznie za często komunikuję się z rozgarniętymi istotami i kompletnie straciłem zdolność przemawiania do pospólstwa :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabkamski Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.korbank.pl 22.06.11, 14:11 "no, chyba że to nie księgarnie sensu stricto więc się nie liczą. Ale raczej jednak się liczą i coś mi się wydaje, że jeszcze jakieś by się znalazły" Nie rób ze mnie leminga, bo wyjąłeś to z kontekstu i próbujesz mnie w starym "komunalnym" stylu zdyskredytować...Oki mogę tylko życzyć "rób" tak dalej. Chociaż nikt nie rodzi się "pospolitym" tylko warunki w jakich żyje wpływają na jego "stagnację społeczną"...Ale to już na zupełnie inny wątek...Ja z takim pospólstwem pracuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pavs Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.btlc.managedbroadband.co.uk 22.06.11, 15:03 ee...a co to sa te 'lemingi' bo nie kumam ;) ...powaznie... Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 18:17 To jest słowo klucz. Słowo-wytrych. Otwiera wszystkie drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 13:56 I z tego należy się cieszyć,wreszcie jakiś plus. Poza tym ja wiele o inwestycjach nauczyłem się z fachowej literatury. Spotkacie ją w księgarni maklerskiej Akumuluj24.pl mają niskie ceny i szeroki wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 14:17 Wygrał Zdrojewski, to na pewno! www.petycjeonline.com/list_do_ministra_bogdana_zdrojewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cityzen Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.11, 14:27 stolica kultury bez miejsc w przedszkolach i żłobkach dla dzieci. Boże co za obłuda.... Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśm 22.06.11, 14:29 Ojtam, ojtam, co to za kultura - przedszkola. Fontanna - to jest kultura! Odpowiedz Link Zgłoś
donal-dina Wrocław Europejską Stolicą Kultury: Wygraliśmy to! 22.06.11, 14:43 To jakieś nieporozumienie. Wrocław miastem bzdury i obłudy. Jedno z najbrudniejszych miast najgorzej zarządzane zniszczyło całkowicie kulturę fizyczną młodzieży, polikwidowali dzielnicowe biblioteki i domy kultury, zniszczyli szkolnictwo i opiekę zdrowotną, złobkowo przedszkolną zniszczyli teatry i pantomimę.Zniszczyli baseny i polikwidowali boiska dla dzieci. Brud smród i nocne wrzaski w rejonie Rynku , to kultura UM. Jedyne co ma wspólnego z kulturą to ministra kultury /wątpliwe czy czytał w młodości chociaż kulturę/ Odpowiedz Link Zgłoś