geolog72 Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centrum... 08.07.11, 06:38 Radnym gratuluję podjętej decyzji. Wódka jest dla ludzi ale nie w ilościach hurtowych,warto o tym pamiętać kochany narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaziuniek-is-one Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centrum... 08.07.11, 06:43 1. Gdzie jest ulica Alfreda Cieszyńskiego we Wrocławiu? 2. Czemu zakaz nie objął jeszcze sąsiednich miejsc np. pl. Solny? ul. Wita Stwosza? To jakiś bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centr IP: *.core.lanet.net.pl 08.07.11, 12:05 @kaziunek-is-one 1. Gdzie jest ulica Alfreda Cieszyńskiego we Wrocławiu? 2. Czemu zakaz nie objął jeszcze sąsiednich miejsc np. pl. Solny? ul. Wita Stwosza? Ad 1 pojęcia nie mam. Ad 2 - nie wiesz? Pewnie by to naruszyło interesy kilku naszych rajców. A do tego chyba nie dopuścimy? Bo to takie niehumanitarne jest... Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centr 08.07.11, 12:28 > 2. Czemu zakaz nie objął jeszcze sąsiednich miejsc np. pl. Solny? ul. Wita Stwosza? Bo prawdopodobnie nie jest to lista ulic, tylko granice obszaru. A wtedy pl. Solny mieści się na tym obszarze. Odpowiedz Link Zgłoś
waw-el Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centrum... 08.07.11, 07:00 12 tysiecy moczymordow z Face booka stanelo w obronie pijanstwa przy poparciu Platformy Obywatelskiej. w trosce o Obywatela ta Platforma broni sprzdazy alkoholu wszedzie i zawsze przez 24 godziny. a ci od Prawa i Sprawiedliwosci tez chetnie widza spoleczenstwo pijane i glupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.11, 10:31 Nie piję alkoholu ale popieram protest. To jest kolejne durne ograniczenie swobód obywatelskich i należ z tym walczyć. Mam nadzieję, że wojewoda uwali ten zakaz jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 08:09 Uznaniowość to taka furtka pod dowody wdzięczności. Będzie dowód, to się uzna, że odległość jest ok. Meksyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsz Re: Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centr IP: *.play-internet.pl 08.07.11, 08:34 brawo elektorat po i dutkiewicza!!! dalej na nich głosujcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centr IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.11, 08:47 trzeba dać napis, żeby wpuszczać tylko w krawatach. Klient w krawacie jest mniej awanturujący się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Czyli należy teraz rozrabiać na potęgę, żeby zn... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.11, 09:54 Zakaz wprowadzono na próbę? Czyli należy teraz rozrabiać na potęgę, żeby znieśli zakaz jako nieskuteczny? Nie ma problemu. Wszyscy na Wyspę!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
pssz Ciekawa sprawa ;) 08.07.11, 11:05 W artykule znalazłem taki cytat: "Nieoficjalnie można jednak usłyszeć, że pomysłodawcy liczą się z tym, że uchwałę zakwestionuje wojewoda. Prawdopodobne jest, że zapis o zakazie nocnego handlu jest niezgodny z prawem." .................. Ciekawi mnie to prawdopodobieństwo niezgodności z prawem przyjetej uchwały. Czy nie da się sprawdzić tego wcześniej, zanim się przygotuje zapis o zakazie nocnego handlu alkoholem. W ten sposób ta uchwała i przygotowania do jej podjęcia były działaniem pozornym, czyli wyrzucaniem pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Ciekawa sprawa ;) IP: *.core.lanet.net.pl 08.07.11, 12:23 @passz W artykule znalazłem taki cytat: "Nieoficjalnie można jednak usłyszeć, że pomysłodawcy liczą się z tym, że uchwałę zakwestionuje wojewoda. Prawdopodobne jest, że zapis o zakazie nocnego handlu jest niezgodny z prawem." .................. Ciekawi mnie to prawdopodobieństwo niezgodności z prawem przyjetej uchwały. Czy nie da się sprawdzić tego wcześniej, zanim się przygotuje zapis o zakazie nocnego handlu alkoholem. W ten sposób ta uchwała i przygotowania do jej podjęcia były działaniem pozornym, czyli wyrzucaniem pieniędzy. Otóż pamiętaj, że sprawdzanie uchwały poddanej pod głosowanie jest taaakie kłopotliwe i w dodatku mało populistyczne. A tak, jak jest przegłosowana, to najwyżej ją "zły" wojewoda utrąci. A rajcy będą mogli się pochwalić chęciami dobrymi. Nie chcę już iść dziś bardziej w insynuacje, które cisną mi się na usta (a mam ich wybór wielki i raczej oczywisty), ale panie i panowie z RM, ogarnijcie się trochę i zacznijcie myśleć. Jako wrocławianka nie życzę sobie prawa na zasadzie eliminacji, a jedynie działań do końca przemyślanych - tak, wiem, że to trudne, jednak czasem się udaje. I jeśli chcecie wprowadzać uchwały aż tak jawnie korupcyjne, to zróbcie to choć odrobinę delikatniej. Bo teraz ogarnia mnie jedynie śmiech. I jeszcze jedno przypomnienie, wybory do RM są coraz bliżej tyk, tyk, tyk... Odpowiedz Link Zgłoś
soul_coffin Re: Ciekawa sprawa ;) 08.07.11, 17:27 > Ciekawi mnie to prawdopodobieństwo niezgodności z prawem przyjetej uchwały. Czy > nie da się sprawdzić tego wcześniej, zanim się przygotuje zapis o zakazie nocnego handlu > alkoholem. Nie da sie sprawdzic tego wczesniej. Zaden urzednik nie ma prawa konsultowac tresic uchwaly rady miejskiej z wojewoda czy prawnikami wojewody. A tutaj projekt na pewno przechodzil przez rece radcow miejskich, ktorzy mieli taka, a nie inna opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Ciekawa sprawa ;) IP: *.core.lanet.net.pl 08.07.11, 19:59 @soul_coffin ale kto im kazał konsultować uchwalane przepisy z prawnikami wojewody? Przecież, by wystarczyło, że są ogólnie zgodne z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
soul_coffin Re: Ciekawa sprawa ;) 09.07.11, 10:12 O tym, ze uchwala jest niezgodna z prawem zdecyduje wlasnie wojewoda, ewentualnie sad administracyjny. Do czasu przyklepania uchwaly przez tego pierwszego, kazda uchwala moze zostac zakwestionowana pod wzgledem prawnym. Jezeli jestes przekonana, ze istnieje jakis wykaz, z ktorym mozna porownac zapisy i odhaczyc pozycje "zgodna z prawem", to pozostajesz w bledzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Ciekawa sprawa ;) IP: *.core.lanet.net.pl 09.07.11, 11:25 @soul_coffin, ale uchwała nie jest tworzona na podstawie prawa wymyślonego przez wojewodę! On naprawdę nie wstaje rano i nie zastanawia się, co by tu rajcom uwalić Przepisy prawne są ogólnie dostępne i właśnie na ich podstawie przyjmuje się (lub i nie) pomysły RM. A rajcy, jako osoby zasiadające w organach władzy powinni być z owymi zaznajomieni. Co do "odhaczania ustaw zgodnych z prawem" nie kpij sobie, proszę. Od radnych jednak mam prawo wymagać znajomości kodeksów i ustaw. Tym też kryterium, a nie żadnym innym kieruje się wojewoda. A przynajmniej powinien. Inaczej całość zakwestionuje NSA (to też w uproszczeniu, by Ci oszczędzić dalszego trudu stukania w klawiaturę). Odpowiedz Link Zgłoś
soul_coffin Re: Ciekawa sprawa ;) 10.07.11, 20:47 > Co do "odhaczania ustaw zgodnych z prawem" nie kpij sobie, proszę. Ty pierwsza zaczelas. Przeciez nie chodzi o stanowienie prawa, tylko jego stosowanie. To, ze radni licza sie z mozliwoscia zakwestionowania przepisu przez wojewode nie oznacza, ze swiadomie uchwalili bubel prawny. Rozne przepisy mozna interpretowac przeciez na rozne sposoby - czasami podejmuje sie decyzje wiedzac, ze nie istnieje jednolita wykladnia jakiegos przepisu i jeden sad powie tak, a inny sad powie inaczej. Orzeczenia w Polsce zapadaja wylacznie w konkretnej sprawie - w innej, bardzo podobnej nawet, ten sam sklad sedziowski moze przedstawic inne stanowisko. Chyba ze przepis ma tak dluga brode, ze w doktrynie i judykaturze nie wystepuja zadne odosobnione poglady. Dlatego mnie akurat nie dziwi, ze radni glosuja za uchwala, a jednoczesnie licza sie z mozliwoscia jej zakwestionowania przez wojewode. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Ciekawa sprawa ;) IP: *.core.lanet.net.pl 11.07.11, 10:03 Zgadzam się z Twoją argumentacją w części. Ale tylko w części. W sądowym rozpatrywaniu spraw i naszym prawie, które sobie dowolnie można interpretować. Natomiast rajcy są nadal urzędnikami, w dodatku ich pensję opłacamy wspólnie z naszych niemałych przecież podatków i mogę od nich wymagać, by każdą jedną uchwałę przeanalizowali pod względem prawnym. I to baaardzo dokładnie. Tak, by prawnicy wojewody, nie znaleźli choćby przecinka, do którego mogą się przyczepić. To jest ich obowiązek. Mnie pracodawca rozlicza z wykonanej pracy, także z jej jakości. My poniekąd (a może i dosłownie?) jesteśmy pracodawcami urzędników RM, więc mam prawo ich rozliczać, i wymagać, by choć próbowali myśleć, nie tylko o swoim własnym interesie. Tylko i aż tyle! Bo dla mnie Wrocław, to nie tylko prywatne interesy kilku urzędników. To miasto, w którym mieszkam, żyję, kocham się. I chciałabym, by właśnie w tym mieście działo się jak najlepiej. Bo to z tym właśnie grodem identyfikuję się i go zwyczajnie kocham. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenn PiS okazuje się bardziej liberalny od PO IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.11, 11:32 Cały PiS głosował przeciwko. PO częściowo poparło zakaz, częściowo wstrzymało się od głosu, częściowo było przeciw. Nie po raz pierwszy narodowi socjaliści z PiS-u są większymi liberałami niż internacjonalistyczni socjaliści z PO :D Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l a kiedyś było od 13..... 08.07.11, 11:43 a w pracy sie robiło sciepę za 10 minut 13. potem ochotnik gonił do pobliskich delikatesów po flaszkę. ... to miało być ustawodawstwo antyalkoholowe, bylo bo ze skleów gorzała znikała. Jednak nasi obecni radni ( w większości skoligaceni z Peło ) to kompletne głąby. i przekręciarze, w końcu wiadomo o co idzie w rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
competent Znowu pojawia sie meliny w centrum Wroclawia 08.07.11, 11:55 Rynek nie znosi prozni. Najgorzej,ze bezradni radni sa bardziej cesarscy niz sam cesarz.Na tysiac miast w Europie dwa beda mialy zakaz handlu piwem. Moze po prostu rajcy miejscy w pozostalych miastach maja rozum w odroznieniu od abstynentow z Wroclawia.Moze wiedza,czego potrzebuje czlowiek po pracy poza modlitwa i udzialem w mszy.Ciekawe,jak to bedzie wygladalo podczas Euro.O ile wiemy,to UEFA jest za piwem nawet na stadionach,a co dopiero mowic o miastach - gospodarzach.I to o centrach tych miast.Na szczescie w Warszawie,Gdansku,Poznaniu radnymi sa ludzie przytomni. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l moja solidarna propozycja przeciw prohibicji 08.07.11, 11:58 bo nasze miasto jest Solidarne ( i nie mylić z olewacko-pisowymi związkami zawodowymi ) Imprezując w mieście nie dajmy zarobić szmaciarzom z knajp. Browara bierzmy ze sobą z domciu. Straż miejska wszystkich nie da rady złapać, jeżeli na każdej ławce będzie siedzieć ktoś kto jest potencjalnym sprawcą wykroczenia to zwariują. Ewentualnie: bawić się można także poza centrum i niekoniecznie na nadodrzu. Trzeci wariant: pijemy i bawimy się w domu, do miasta idziemy na spacer, w drodze powrotnej wstępujemy zostawić kasę w jakimś monopolowym. Czarni i policja będą sie dwoić i troić a złodzieje już zacierają ręce Panie prezydecie Du.pkiewicz, gratuluję pomysłów pańskim współpracownikom. Radnych od knajp prędzej czy później rozliczymy Wysoki jak topola a glupi jak fasola. O kim to?????? Odpowiedz Link Zgłoś
tajlerdarden We centrum Wrocławia? 08.07.11, 12:15 WE CENTRUM? Po jakiemu to napisane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łilson 007 Re: Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centr IP: *.starnettelecom.pl 08.07.11, 12:24 WE kurtularnym Centrum Wrocławia? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centrum... 08.07.11, 12:26 Kurcze - chyba normalnie zacznę pisać projekt ustawy, aby obywatele mogli na legalu obijać urzędników za wprowadzanie debilnych zakazów. W kolejnym kroku proponuję "na próbę" centrum miasta otoczyć drutem kolczastym pod napięciem, ustawić wieżyczki strażnicze i strzelać do każdego kto się pojawi na ulicy pomiędzy 21 a 6 rano. Jestem przekonany, że statystyki wykażą iż w centrum ilość wykroczeń spadła do zera... No normalnie urzędnicy to powinni mieć zakaz korzystania z jakichkolwiek statystyk, bo wnioski jakie wyciągają są zatrważające. Odpowiedz Link Zgłoś
swiatloniesien Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centrum... 08.07.11, 12:36 Mało mnie to intresuje bo z alkoholu to czasem lampka albo dwie dobrego czerwonego wina -ktorego mam kilkanascie butelek w piwniczce, ale ograniczanie ludziom ich praw i zarzynanie sklepów to jakas paranoja..., ktos rozrabia po wódzie ? przyjezdza polizaji i po sprawie. To nie moze byc tak ze ktos zainwestowal w sklep,w koncesje na alkohol i teraz mu sie to zabiera.Prawo nie moze dzialac jak barani ogon -raz tak raz siak od sasa do lasa i w zaleznosci od nastroju. Mam nadzieje ze decyzja radnych zostanie obalona jako niekonstytucyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IDIOCI Re: Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.11, 12:36 we CENTRUM ???A NIE W CENTRUM? KTO WAS POLSKIEGO UCZYL??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IDIOCl Re: Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centr IP: *.web.vodafone.de 08.07.11, 17:36 UCZYL??? A nie uczył? Głupio tak wytykać komuś błędy samemu je popełniając, co? Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Kasa pod stołem?? 08.07.11, 12:41 Klika Dutkiewicza kręci lody z hipermarketami?? Ciekawe ile dostali od Carrefourów i innych Lidlów, żeby zlikwidować handel alkoholem na małych powierzchniach? (hipermarketów w centrum nie ma... przypadek?) Odpowiedz Link Zgłoś
benkenobik Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centrum... 08.07.11, 12:54 <cytat> ..muszą znosić awantury i bałagan, które w bramach i na podwórkach robią bywalcy nocnych sklepów </cytat> A od czego jest straż miejska? Od nękania staruszek z kilkoma łubiankami truskawek na chodniku? Jakby ta tchórzliwa formacja naprawdę pilnowała porządku to nikt by nie darł mordy i nie wszczynał awantur bo wiedziałby, że będą na 100% tego konsekwencje.... Odpowiedz Link Zgłoś
aya_hartina Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centrum... 08.07.11, 13:05 W Hiszpanii obowiazuje podobny zakaz: Nie wolno sporzedawac alkoholu po godzinie 23. Jedyny efekt jaki osiagnieto to pojawienie sie w masowej ilosci ulicznych sprzedawcow, oferujacych piwo po zawyzonych cenach. Powodzenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
mustafa_0 Jedyny Prezydent z jajami... 08.07.11, 13:16 Trzeba się określic, czy zależy nam na zwykłych, trzeźwych obywatelach czy na oszczymurach, kupujących piwo po nocach za zrabowane pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Jedyny Prezydent z jajami... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 14:42 z całą pewnością każdy, kto kupuje piwo po 21 to oszczymur który kradnie...Brawo - opinia powala Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Fantastyczna informacja dla miejscowych meliniarzy 08.07.11, 13:16 Fantastyczna informacja dla miejscowych meliniarzy. 15 miesięcy nocnej pracy bez konkurencji. Chyba się przeprowadzę do centrum Wrocławia. Ale trzeba szybko, bo cena lokali na meliny ostro już idzie w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
wotywa321 Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centrum... 08.07.11, 13:31 PAWRÓT DO SOCJALIZMU,CZY KTOŚ UBIJA NA TYM INTERES? Odpowiedz Link Zgłoś
grajag Będzie nocny zakaz sprzedaży alkoholu w centrum... 08.07.11, 13:33 Panie Hanczarek , przekonajmy się czy jedno z drugim nie ma nic wspólnego. W końcu zakaz obejmuje godziny nocne, kiedy normalni ludzie śpią. Inni mają stacje benzynowe, sklepy poza centrum. Świetny pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Przepraszam 08.07.11, 14:05 Ale mi się nie raz zdarzało z pracy wracać po 21. Jestem nienormalny w związku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajo przedsiębiorcy którzy dostali koncesje? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.11, 13:41 A co mają powiedzieć przedsiebiorcy, restauratorzy którzy tez dostali koncesje i tez płacą podatki i jest ich więcej niż przedsiębiorców prowadzących sklepy. Młodzierz kupóje wódę i piwo w kilkunastu czy kilkudziesieciu sklepach , chleje tani alkohol i idzie sie bawić do kilkuset przedsiebiorców restauratorów którzy maja mniejsze obroty na alkoholu a tez musza zapłacic czynsz i podatki. Tani alkohol w sklepach to wiekszy alkoholizm wśród młodzierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A co to obchodzi konsumenta? 08.07.11, 13:49 Poza tym nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Zakaz uderzy nie tylko w menelstwo (w nich akurat nie uderzy, bo mają swoje sposoby) ale w ludzi, którzy wracając późno z pracy chcą sobie kupić butelkę dobrego piwa (czytaj piwa a nie żadnego koncernowego produktu) czy wina, żeby ją przed snem wypić. Knajpy? Ile jest knajp, w których podaje się prawdziwe piwo a nie koncernowe wynalazki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajo Re: A co to obchodzi konsumenta? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.11, 15:50 To niech to później nie obchodzi konsumenta, że w knajpach piwo i wóda są drogie bo jak ludzie mniej kupuja w knajpie a wiecej w sklepie to ceny w knajpie rosną bo czynsze i inne opłaty nie spadają. Wolny rynek wszystko wyrówna? Ok tylko co to za wolny rynek jak sprzedaż alkoholu podlega koncesji. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: A co to obchodzi konsumenta? 08.07.11, 17:25 Nie przychodzi Ci do głowy fakt, że niektórzy nie lubią pić w knajpach? Cena to jedno, jakość trunku drugie (nie znam knajpy, która by podawała takie piwa, jak Lwowskie Porter, Spitfire czy np. polskiego Gniewosza Koźlaka) no i towarzystwo to trzecie. Zamiast iść na Rynek i zapłacić 6 PLN za jakieś koncernowe szczyny wolę spotkać się u kogoś w domu i za 2/3 tej sumy kupić prawdziwe piwo, posiedzieć na wygodnym fotelu, posłuchać takiej muzyki, jakiej chcę i mieć pewność, że nie będę zaczepiany przez jakieś pijane bydło ani napompowanych cieciów zwanych ochroniarzami. Poza tym obroty knajp zaczną spadać to i czynsze będą musiały spaść, bo przecież nikt nie będzie trzymał pustego lokalu, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala zapytanko do wielkiego_czarownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 23:37 Zgadam się w całej rozciągłości, że koncernowych "piw" nie sposób przełknąć. Zaintrygowały mnie piwka przez Ciebie przykładowo podane. Gdzie takie trunki kupujesz i kto je produkuje? Jakieś polskie małe browarki? A co do meritum sprawy, to ja alkohol spożywam raz na ruski rok, ale ograniczanie sprzedaży uważam za największy bezsens. W duupie się dutkiewiczowi i jego ekipie poprzewracało. Już cholerna bierze na tego urbana beznadziejnego, a tu następny kwiatek. Ludzie!!! Kto na tych palantów głosuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: zapytanko do wielkiego_czarownika 10.07.11, 23:58 Gość portalu: ala napisał(a): > Zgadam się w całej rozciągłości, że koncernowych "piw" nie sposób przełknąć. Za > intrygowały mnie piwka przez Ciebie przykładowo podane. Gdzie takie trunki kupu > jesz i kto je produkuje? Jakieś polskie małe browarki? Dobre piwa można w naszym mieście na szczęście bez większego bólu kupić. Wytwarzają je różne małe i średnie browary - polskie i zagraniczne. Nie daj się jednak oszukać i obejrzyj butelkę/puszkę czy aby nie jest to jakiś koncernowy produkt udający mały browar (np. Kasztelan czy Leżajsk). W mieście jest całkiem sporo niezłych sklepów z piwem - podam Ci kilka namiarów, ale wiem, że jest ich więcej. 1. Drink Hala na rogu Brodatego i Rydygiera - chyba największy wybór piw w mieście mają. 2. Sklep Społem na placu Staszica - bez rewelacji, ale można kupić coś dobrego. 3. Sklep Piwosz na Żeromskiego 22 - tu wybór mniejszy, niż w Drink Hali, ale też spory. 4. Sklep Chmielik na rogu Szybowcowej i Drzewieckiego (w takiej budzie). 5. Sklep o nieznanej mi nazwie - na Zawalnej, koło baru Beza. Wybór ograniczony, ale znośny. 6. Na Porannej 42a - ale nie byłem tam i nie wiem jaki wybór. 7. Ponoć dobry sklep jest gdzieś koło Zaporoskiej, ale nie wiem gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: zapytanko do wielkiego_czarownika IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.11, 08:15 > 7. Ponoć dobry sklep jest gdzieś koło Zaporoskiej, ale nie wiem gdzie. "Browarek" ul. Szczesliwa (teraz jeszcze bardziej szczesliwa, ze nie siegaja jej macki hydry) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A co to obchodzi konsumenta? 08.07.11, 17:31 > To niech to później nie obchodzi konsumenta, że w knajpach piwo i wóda są drogie bo jak > ludzie mniej kupuja w knajpie a wiecej w sklepie to ceny w knajpie rosną bo czynsze i inne > opłaty nie spadają. Ciekawa teza i ciekawe wnioski. To chyba jedyny przypadek, żeby wobec spadku popytu na towar jego ceny wzrosły. Bzdura. Ceny są takie a nie inne, bo takie a nie inne ceny odpowiadają konsumentom. Niby piwo w knajpach drogie, a weekendowy wieczór wszystkie są zapchane. > Wolny rynek wszystko wyrówna? Ok tylko co to za wolny rynek jak sprzedaż alkoholu > podlega koncesji. Zezwoleniu, a nie koncesji. Odpowiedz Link Zgłoś