norton2005 11.07.11, 07:03 Tutaj kandydat Platformy na prezydenta miasta nie ma czego szukać. To i miasto się rozwija i ma sukcesy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mlodywroclaw.pl Wyniki? 11.07.11, 08:04 Artykułowi zrobiłoby dobrze, gdyby były opublikowane wyniki rankingu, czy raportu, którego on dotyczy. Wiemy, że Wrocław ma największą dynamikę i że Kraków jest pierwszy. To niewiele - jeden plus jeden, to i tak dwukrotnie mniej niż cztery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Wyniki? IP: *.ip.netia.com.pl 11.07.11, 08:29 >Tak długo, jak miasto będzie dostarczało na rynek wykwalifikowanych absolwentów, inwestorzy będą tu rozwijać swoje firmy. Miasto dostarcza absolwentów??? Czyżby EIT minus miało już absolwentów?. Absolwentów "dostarczają" uczelnie państwowe oraz prywatne. A jedna z nich, chyba najważniejsza jest przecież według Dynamistów: wsteczna, nieintegrowalna oraz antydynamiczna:))) Kolejny raz Dynamiści przypisują sobie nie swoje zasługi i lepiej niech się do edukacji wyższej nie mieszają..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAD taśma do kserowania, tanio IP: 149.156.14.* 11.07.11, 09:36 zdefiniujmy usługę biznesową: "jak zorganizować taśmę do kserowania faktur, aby najmniej za to zapłacić". w tym wrocław jest mistrzem, płace są już niższe niż w indiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: new Re: taśma do kserowania, tanio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 10:23 Tak, tylko że kto nakazał włączenie biurowców do specjalnej strefy. Takie biznesy nie potrzebują wspomagania, ale my na musieliśmy w obawie że interes nie wypali włączyć instytucje korporacyjne do strefy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pb Re: taśma do kserowania, tanio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 11:20 Takie biznesy nie potrzebują wspomagania ale takich miast jak Wrocław są w samej Europie Środkowej dziesiątki. Po prostu odbywa się zwykła licytacja kto da więcej. I dobrze, że Wrocław potrafi część z tych licytacji wygrać. A czy płace będą nadal poniżej indyjskich czy będą rosły i firmy tu zostawały i rozszerzały zakres działalności to zależy już głównie od pracowników. Można różnie rozumować. Ja kieruję się poglądem, że lepsze 10 000 miejsc pracy niż ich brak. Moim zdaniem mylisz się uważając, że te miejsca pracy powstałyby i tak i tak, a na dodatek s Twojej wypowiedzi wynika, że gdyby nie te firmy to powstałoby 10 000 miejsc pracy z płacami o wiele większymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: new Re: taśma do kserowania, tanio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 13:21 Zgadzam się. Tyle że taki krok spowodował iż już nie tylko przemysł lokuje się u nas na preferencyjnych zasadach. Teraz każda firma widząc że można uzyskać takie korzyści będzie chciał lokować się tylko w strefie ekonomicznej. Tylko patrzeć jak Sky Tower do niej dołączy aby zapełnić pustostany. Przykro że Wrocław takimi ruchami zapoczątkował skrzywienie rynku usług biznesowych w Polsce. Przedtem nigdzie tego nie było. Tylko patrzeć jak ktoś inny wpadnie na pomysł że przez następne 3 lata funkcjonowania firmy miasto będzie płaciło jej pracownikom pensje. Bo jeśli na tym ma polegać wolna gospodarka to ja dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygmunt Re: taśma do kserowania, tanio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 09:59 Gdzie jest we Wrocławiu tanie ksero ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BimbajDalej Re: Wyniki? IP: 156.17.135.* 11.07.11, 09:51 Oczywiście, że miasto. Szkoła nie jest partnerem do takiego przedsięwzięcia jak zakładanie centrum biznesowego i nikt nie będzie z nią na ten temat rozmawiał (odsyłam też do Ustawy precyzującej zadania szkół wyższych w Polsce). Na marginesie - po kontakcie z administracją dowolnej państwowej uczelni nawet B.Gates wolałby sprzedawać gotowaną kukurydzę na ulicy. A EIT+ nie jest uczelnią. Magistrat ma sporo za uszami, ale Twój komentarz nie ma sensu. Piszesz jak automat i bez pomyślunku - jak widać słowo 'leming' jest właściwe nie tylko dla zwolenników Dutkiewicza :P ps. Link do raportu, dziennikarz 'zapomniał': www.absl.pl/en/c/document_library/get_file?uuid=0ed1add6-f7cd-488b-9910-1d1c83ae4fb8&groupId=10155 Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok u ilu ty dostarczyłeś absolwentów narzekaczu? 11.07.11, 11:57 uczelnie są częścią miasta, ponieważ tu istnieją, a więc można użyć takiego skrótu myślowego. Od dawna nie pojmuję tego typu paranoidalnych wpisów! O co ci chodi człecze? Czego chcesz dowieść? Chcesz dowieść, że tu jest kupa i syf? to po co tu do diabła mieszkasz? Nie przeczytałem ani jednego postu, aby nie było w nim krytyki en bloc. Zeby to było jeszcze sensnowna krytyka, jak taka, która czasami zdarza się mapowie, to można by powiedzieć, że o coś walczysz. Jednak ty jesteś bimbaczem dla samego bimbania. Tworzą miejsca pracy - zle, nie tworze miejsc pracy też zle! Zdecyduj się na coś człecze. Nazrekactwo jest schorzeniem pychiatrycznym i może byś pomyślał o jakiejś kuracyjce w Lubiążu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermilion Re: Wyniki? IP: 194.146.120.* 11.07.11, 13:58 Młody, wystarczy użyć google. Raport: www.absl.pl/en/c/document_library/get_file?uuid=0ed1add6-f7cd-488b-9910-1d1c83ae4fb8&groupId=10155 Udział w rynku: Kraków - 22,6% (spadek o 3,5% w 3 lata) Warszawa - 16,9% (spadek o 1,2% w 3 lata) Wrocław - 14,9% (wzrost o 3,9% w 3 lata) Łódź, Gdańsk - ok 10%, Poznań, Katowice - poza konkurencją, ale Poznań goni. Biorąc pod uwagę podaną liczbę 69,000 zatrudnionych: Kraków - 15,600 (-2500) Warszawa - 11,600 (-800) Wrocław - 10,200 (+2700) Czyli Kraków wyprzedza Warszawę i Wrocław o ok 40-50% W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa A dlaczego tygrys? Nie lepiej "wol roboczy"? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.07.11, 09:42 Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: A dlaczego tygrys? Nie lepiej "wol roboczy"? 11.07.11, 10:13 " - nie mów, że traktor ma zepsute koło, mów, że ma trzy dobre ! - a jaka to różnica ? - żadna, ale jak brzmi ! TRZY DOBRE ! " - Sławomir Laskowik w dialogu z Januszem Rewińskim, dawno, dawno temu, w poprzednim ustroju, w jednym z kabaretów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Weź geriawit dobry na demencję !! IP: 79.139.99.* 11.07.11, 10:18 To był dialog Zenona Laskowika z Rudi Szubertem - sklerotyku ! Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Weź geriawit dobry na demencję !! 11.07.11, 10:29 Gość portalu: Jarek napisał(a): > To był dialog Zenona Laskowika z Rudi Szubertem - sklerotyku ! a to przepraszam panów Szuberta oraz Rewińskiego za tą pomyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: Wrocław polskim tygrysem sektora usług biznes 11.07.11, 10:37 Hmm, Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale poprzedni prezydent Wrocławia, niejaki Zdrojewski, był i nadal jest w PO. Dutkiewicz został wybrany m.in. za poparciem tej partii i dzięki wsparciu Zdrojewskiego. To za czasów Zdrojewskiego ściągnięto pierwsze inwestycje, które przyciągnęły potem kolejne. Póki jednak co, to PO nie dorobiło się we Wrocławiu kandydata który mógłby rywalizować z Dutkiewiczem. Pewnie nawet Zdrojewski bałby się teraz podjąć rękawice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazimierz Re: Wrocław polskim tygrysem sektora usług biznes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 12:11 > Pewnie nawet Zdrojewski bałby się teraz podjąć rękawice. Zdrojewski jest cząstką rządu Tuska. Siedzi cicho i robi swoje, ale jednak spada na niego część odpowiedzialności za nieudolność całości rządów. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Wrocław polskim tygrysem sektora usług biznes 11.07.11, 12:25 Gość portalu: Kazimierz napisał(a): > > Pewnie nawet Zdrojewski bałby się teraz podjąć rękawice. > > Zdrojewski jest cząstką rządu Tuska. Siedzi cicho i robi swoje, ale jednak spad > a na niego część odpowiedzialności za nieudolność całości rządów. Mając cząstkę władzy (kto przepompował 100 mln publicznych złotych do Wrocławia na dzień przed wyborem organizatora ESK 2016, no kto ?) ponosi się również cząstkę odpowiedzialności. Pan Zdrojewski jest częścią zespołu dowodzonego przez pana Tuska, dlatego ponosi również część odpowiedzialności za zespół jako taki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK47 Re: Wrocław polskim tygrysem sektora usług biznes IP: *.180.84.82.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.07.11, 12:35 Hmm, źle kojarzysz. Bogdan Zdrojewski był Prezydentem Wrocławia w latach 1990-2001. Platforma Obywatelska powstała w 2001 roku, na koniec urzędowania Zdrojewskiego we wrocławskim ratuszu. Dutkiewicz miał poparcie i PO i PIS, a w ostatnich wyborach ani PO, ani PIS, które wystawiły swoich własnych, żałosnych kandydatów (zwłaszcza PIS, bo o Panu Sławku Piechocie z PO to jeszcze od biedy można mówić pozytywnie). Faktem jest, że w wyborach samorządowych "owczy pęd" za kandydatem partyjnym należy do przeszłości i bardzo dobrze. Mam cichą nadzieję, że z czasem przeniesie się to na wybory powszechne, bo i od smoleńskich jak i liberalnych i socjalistycznych "zakapiorów" chce się już wyłącznie rzygać. Tylko jednomandatowe okręgi byłyby w stanie to zmienić, ale ani PIS, SLD i PSL nie dadzą się odspawać od stołków. A komitety wyborcze ruchów obywatelskich potrzebują co najmniej 2 kadencji żeby zaistnieć jako siła zdolna rozwalić dotychczasowy układ polityczny. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian A pensje? 11.07.11, 12:21 Może warto jeszcze podać przeciętne pensje i średnie ceny metra mieszkania lub wynajmu kawalerki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: Wrocław polskim tygrysem sektora usług biznes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 12:39 To co dzieje sie np. w tym Ernst Young to jest cyrk nie z tej ziemi, tylko na zewnatrz sie pajacuje jaka to jest cudowna spolka. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzales.wroclaw A ileż te tygrysy płacą swoim pracownikom? 11.07.11, 16:37 Bo ja słyszałem na przykład, że stawki nie są powalające i każą cieszyć się doświadczeniem przydatnym w CV. Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: A ileż te tygrysy płacą swoim pracownikom? 11.07.11, 16:43 gonzales.wroclaw napisał: > Bo ja słyszałem na przykład, że stawki nie są powalające i każą cieszyć się doś > wiadczeniem przydatnym w CV. Rozumiem że lepiej by ci ludzie zarabiali gdyby nie pracowali w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
bartek2182 Wrocław polskim tygrysem sektora usług biznesowych 11.07.11, 19:01 dobrze mieszkac w miescie, ktore tak preznie sie rozwija i idzie do przodu, hp jest juz u nas od jakiegos czasu i wielu moich znajomych tam pracuje i sobie chwala. Ja z hp mam tyle wspolnego ze mam drukarke w domu, zamiennikow tuszu nie uzywam, wiec drukuje w fajnej jakosci, ale powoli sprawdzam tez wolne wakaty w hp i kto wie czy nie wystartuje w jakiejs rekrutacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz PijaRowcy Sternika dajcie głos:) IP: *.ip.netia.com.pl 27.07.11, 10:17 >zamiennikow tuszu nie > uzywam, wiec drukuje w fajnej jakosci, "Panie rezyserze!, ja widziałewm pana wszystkie filmy polskie, zagraniczne i amerykańskie" PijaRowcy Sternika do dzieła: wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/jesli-uslugi-biznesowe-to-najlepiej-w-krakowie,1,4803650,region-wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś