pantalonik666 14.07.11, 10:52 Po co? Pamiętam jak skończyło się głosowanie w sprawie "tramwaj+". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zielony hamak Re: Głosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.11, 11:04 niestety ale wszystkie typy logo są strasznie słabe. wątpię, żeby któreś skutecznie promowało region. żadne nie zapada w pamięć, bo niczym szczególnym się nie wyróżniają - nie mają zupełnie potencjału promocyjnego. większość wygląda jak z pierwszej lepszej ulotki turystycznej. takiego rodzaju logo to piąta liga. Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chucie Re: Głosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska 14.07.11, 11:35 Nie zgodze sie. Dwojka jest naprawde niezla. Spojna, kompaktowa i z dobrym wykorzystaniem prostego motywu geometrycznego. Jedynka przecietna, trzy i cztery to katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_ze_wsi Re: Głosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska 14.07.11, 11:47 To, dla przykładu: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35751,9945591.html?i=1 to plagiat z logo Olsztyna: www.olsztyn.eu/pl,barwy-i-symbole,logo.html Logo z labiryntem wyjątkowo banalne: www.trauerbegleitungen.de/labyrinth.html Kwadracików wszędzie pełno: www.ndesign-studio.com/images/resources/tutorials/3d_logo/more-3d-logo.jpg Wystarczy trochę poobracać. Murek taki sam w kształcie: biographieservice.com/sponsoren.htm Wystarczyło zrobić burzę mózgów w zespole i po wielu godzinach wytężonej pracy dodać oczko. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnaladamu Re: Głosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska 14.07.11, 12:17 Częściowo odpowiedziałeś mi na pytanie, jak wyglądają te wspomniane w tekscie logotypy innych regionów. Bo np. o używanie trzech pierwszych mógłbym podejrzewać Warmię i Mazury, a czwartego - Meksyk i Amerykę Południową. A tak na upartego, to można się też przyczepić, że logo 2 i 3 wykorzystują te same kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_wro Re: Głosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska IP: *.internetia.net.pl 14.07.11, 12:08 Poziom estetyczny wybranych propozycji jest katastrofalny. Żaden ze znaków nie prezentuje nawet minimalnego poziomu jakie powinno stawiać się przyzwoitemu logotypowi, są słabe graficznie, pospolite, dosłowne i naiwnie traktują temat. Uważam, że logotyp regionu ze stolicą aspirującą do europejskiej stolicy kultury powinien wyróżniać się szczególną troska o design. Proponuję DOT jeszcze raz zweryfikować swoje wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
mitchharris Re: Nr 4 - Stonehenge, lunapark, kręgi zbożowe? 14.07.11, 15:05 Propozycja nr 4 kojarzy mi się wyłącznie z tymi atrakcjami Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Zagłosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska 14.07.11, 11:24 Coś mi mówi, że dacie tu 80% popis niezadowolenia z propozycji :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zagłosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląsk IP: *.static.tvk.wroc.pl 14.07.11, 14:48 mi się 3 podoba - jest mniej infantylna od większości logotypów turystycznych, przekrojowa, nowoczesna i przede wszystkim nośna a przecież o to chodzi - będzie ładnie wyglądać w mediach i na gadżetach. Zobaczcie jak inni wybrali: www.google.pl/search?q=logo+turystyczne&hl=pl&biw=1600&bih=693&prmd=ivnsu&source=lnms&tbm=isch&ei=OOUeTueoM8ek-gbRzvS8Aw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CB8Q_AUoAQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barthetzk Re: Zagłosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląsk IP: 46.7.76.* 25.07.11, 18:29 Wszystkie cztery propozycje sa do niczego, pierwsze wyglada jak zaprojektowane przez gimnazjaliste w corelu, drugie jak aplikacja ze znanego itelefonu, trzecie, (fajne), jak logo jakiegos angielskiego miasteczka z krolweskim labiryntem z zywoplotu, badz poludniowoamerykanskiego nowopowstalego panstwa i czwarte znowu jak narysowane w corelu z tym ze tym razem juz nie przez gimnazjaliste a 40 latka ktory nauczyl sie corela z youtuba... Wszystkie propozycje odbiegaja od standardow, zamiast bezsensownych konkursow powinni wylozyc kase porzadnej agencji i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Bardzo słaby poziom, jedynie ten z labiryntem... IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.11, 11:24 jako tako się broni. Większość "turystycznych" logotypów polskich miast i regionów wygląda tak samo: chmurka, słoneczko, drzewko, rzeczka... Bardziej przypominają logotyp pensjonatu turystycznego w Pierdziszewie... A najgorsze jest to, patrząc na sondaż, że takie kiczowate loga się podobają gawiedzi. Co w sumie nie dziwi. Takie znaki powinny być wybierane przez fachowców: pracowników uczelni artystycznych, architektów itp. a nie przez urzędasów. Bo inaczej będziemy mieli jakąś kombinację chmurki, słoneczka, rzeczki i lasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taka jedna Re: Bardzo słaby poziom, jedynie ten z labiryntem IP: *.xdsl.centertel.pl 14.07.11, 12:23 Taaa... Już jeden "profesjonalista" wybrał i stworzył... Mam na myśli logo woj. podlaskiego. Śmiech i żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Brakuje w nim słoneczka i rzeczki, a najgorsze... IP: *.ip.netia.com.pl 14.07.11, 13:49 że nie ma pofalowanych "górek", prawda? Podlaskie logo jest naprawdę fajne. Według mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zasuvka Re: Bardzo słaby poziom, jedynie ten z labiryntem 04.08.11, 10:38 Gość portalu: zed napisał(a): > jako tako się broni. Większość "turystycznych" logotypów polskich miast i regio > nów wygląda tak samo: chmurka, słoneczko, drzewko, rzeczka... Bardziej przypom > inają logotyp pensjonatu turystycznego w Pierdziszewie... > > A najgorsze jest to, patrząc na sondaż, że takie kiczowate loga się podobają ga > wiedzi. Co w sumie nie dziwi. Takie znaki powinny być wybierane przez fachowców > : pracowników uczelni artystycznych, architektów itp. a nie przez urzędasów. Bo > inaczej będziemy mieli jakąś kombinację chmurki, słoneczka, rzeczki i lasku. Niestety, ale to właśnie logo z labiryntem jest wyjątkowo kiczowate. Wygląda jak logo kolejnej galerii handlowej. Do tego jest nieczytelne i nie oddaje atrakcji regionu (o ile się nie mylę to my nie mamy żadnego labiryntu). Logo nr 1 czyli oko w fioletowej wieży nawiązuje do atrakcji turystycznej regionu, jaką są zamki i twierdze Dolnego Śląska, których mamy najwięcej w Polsce. Z tym logiem może utożsamiać się właściwie każde miasto z regionu, bo w każdym jest albo zamek lub pałac, albo ruiny zamku, albo zabytkowy kościół. Nie jest ani kiczowate, ani zbyt przekombinowane. Do tego mimo prostoty formy intryguje i zastanawia. Moim zdaniem to jest najlepsza propozycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HM_ Re: Głosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.07.11, 11:43 A co się stało z tęczowym niedźwiedziem? Skończyła się polityczna poprawność? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mio99 Re: Głosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska IP: *.umwd.pl 14.07.11, 11:51 Tu jeszcze jest: www.turystyka.dolnyslask.pl/index.php?lang=pl było fajne takie trochę zaskakujące i sympatyczne zarazem :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
palya Re: Głosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska 14.07.11, 12:09 niedźwiadek był fajny... a tak swoją drogą, czy idea loga nie polega na tym, ze ma byc wykorzystywane w promocji regionu przez dłuższy czas? jaki jest sens istnienia loga, skoro zmieniane jest co chwilę, jak tylko wyda się kasę na jego promocję. moim skromnym zdaniem niedźwiadek powinien pozostać logiem naszego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HM_ Re: Głosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.07.11, 14:32 Gdyby BMW tak zmieniało logo... ale to tylko samochód - dziś niemieckie, jutro indyjskie. :-) Dolny Śląsk jest krainą o wielusetletniej historii i zmiana logo z tęczowego słonia, którego cudzoziemiec za Chiny nie będzie wiedział z czym kojarzyć, wydaje się być słuszna. Oby tylko za 2 lata nie było konkursu na nowe logo... :-) BTW, logo nr 2 wiele mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quahox Re: Głosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska IP: *.lmds.dialog.net.pl 14.07.11, 11:56 To jakieś przedszkolaki tworzyły, czy może studenci ASP na praktykach? Odpowiedz Link Zgłoś
r.a.s Zagłosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska 14.07.11, 12:23 Żadne mi się nie podoba, ale zagłosowałem na to, które z wodicznych podoba mi się najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
duma_slaska Zagłosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska 14.07.11, 13:40 Błędem jest już sam podpis. Promujemy dolnośląskie a nie Dolny Śląsk. Nasze województwo nie obejmuje całego polskiego Dolnego Śląska, a to jest przecież logo, które będzie promować turystycznie nasze województwo. Dolny Śląsk to nie dolnośląskie, tak jak śląskie to nie, O ZGROZO!, Śląsk. Przez takie jednak tendencje utwardzamy błędny pogląd, jakoby w śląskim województwie wszystko to jest Śląsk i Śląsk jest tylko tam, a my jesteśmy "przesiedleńcy" - Dolny Śląsk. A propozycje graficzne są fatalne, zresztą każdy mający jakieś poczucie estetyczne to zauważy. Jeśli logo ma być oryginalne, to nie wiem jak oni tą "finałową" czwórkę wybrali. 2 i 3 są tendencyjne, do tego 3 do bólu prostackie, a 1 i 4 to mają nawiązania do regionu takie, że nawet mieszkańcy regionu mieliby problem z dostrzeżeniem tego związku. Oba są kompletnie nieczytelne. Potrzeba syntezy prostoty przekazu i wiadomości logo nr 2 (mamy zamki, góry, rzeki) z nr 4 nastawionym, jak rozumiem, na rzekomą tajemniczość regionu. Nie pojawia się też nigdzie żaden z symbolów regionu (Dolnego i całego Śląska) - ani czarny orzeł, ani miś ślężański. Czy twórcy tych grafik wiedzą cokolwiek o Dolnym Śląsku?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Zagłosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląsk IP: *.ip.netia.com.pl 14.07.11, 13:52 Miś ślężański może nie być rozpoznawalny wśród publiczności. Czego przyczyną jest słabe jego popularyzowanie, czyli po prostu brak edukacji. I to jest błąd. A logo z "rzekami, górami i zamkami" może mieć 50% regionów europy. Według mnie jest syntetyczne i składne, ale oczywiste do bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
mitchharris Re: Zagłosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląsk 14.07.11, 15:01 Logo to coś co wpada w oko i od razu przywołuje skojarzenie. Propozycję sa żenujące prawdę mówiąc oprócz tego z trzema rzędami zawijasów sugerującymi zamki, drzewka i fale. Pozostałe to jest takie badziewie że aż dziw bierze że było to poddane jakiemuś głosowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeZciemy Re: Zagłosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.11, 17:50 Nie ma co narzekać, trzeba wybrać z tego co jest. Moim zdaniem logo 3 jest najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zasuvka Logo nr 1 jest właśnie OK 04.08.11, 10:17 Jeżeli nie rozumiesz co logo nr 1 ma wspólnego z regionem Dolnego Śląska, to widocznie kompletnie nie znasz atrakcji turystycznych swojego regionu! Chodzi o twierdze i zamki. Woj. dolnośląskie ma ich najwięcej w całej Polsce!!! Odwiedź stronę www.zamki.net.pl, to się przekonasz. Szkoda, że na temat tego, czy logo oddaje charakter regionu, czy nie, wypowiadają się ludzie, którzy poza Wrocławiem, niczego na Dolnym Śląsku nie widzieli. Twoja wiedza o własnym miejscu zamieszkania jest bardzo powierzchowna Odpowiedz Link Zgłoś
1948rm Zagłosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska 14.07.11, 19:05 propozycje logo to przecież dno, a gdzie prawdziwe symbole WROCŁAWIA i DLN. ŚLĄSKA - Ratusz, Rynek, SUDETY, iglica itd. itp... żenada... jak MY wszystko potrafimy spieprzyć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kpina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.11, 19:09 Zaprezentowane propozycje są beznadziejne, szkoda słów na pełniejszy komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnaladamu Mock 14.07.11, 20:47 Skończy się tak, że symbolem dolnośląskiego zostanie Eberhard Mock ;) A bardziej na serio... Gdy porównuję te propozycje z logiem Wrocławia [ www.um.wroc.pl/img/logo2.gif ], to... dostrzegam pewną różnicę. Logo Wrocławia tak naprawdę nic nie mówi (bo przecież nikt niezaznajomiony z miastem nie rozpozna na nim Ratusza), początkowo zupełnie mi się przez to nie podobało, ale teraz je doceniam. W nim jest i finezja, i ta tajemniczość, i brak banalnych odwołań. Bo przecież zadaniem loga nie jest przekazywanie kupy informacji. Np. co tak naprawdę przekazują flagi narodowe, klubów sportowych itp.? Zastanawiałem się, czy w logo dolnośląskiego nie powinno być czarnego orła, ale uważam, że nie. Skoro jest już w herbie, jego powielanie byłoby bez sensu. Ślężański miś natomiast (chociaż budzi pewne opory) wymagania szanownego jury spełnia - kwestia tylko, jak by został przedstawiony (nie pamiętam, jak tamto logo wyglądało). Zgadzam się też, że nie należy mylić dolnośląskiego z Dolnym Śląskiem. Nasze województwo to w przybliżeniu obszar od polskiej części Sudetów do Doliny Baryczy. Opole i większość Nysy Kłodzkiej to już nie my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrobak Re: Mock IP: 217.153.95.* 04.08.11, 08:13 @krasnaladamu: z podpisem "Dolny Śląsk" to jest tak, że on jest zgodny ze strategią marketingową opracowaną przez pewną krakowską agencję dla dla naszego województwa za 300 tys. zł. Zgodnie z przyjętą strategią promocji, za granicą mamy się komunikować jako "Silesia", a w kraju jako "Dolny Śląsk". Wcale nie aż takie głupie to jest moim zdaniem (bo mimo że woj. dolnośląskie nie= Dolny Śląsk, to taki zabieg wzmacnia wyrazistość, pomaga budować tożsamość regionalną. A temu mogę przyklasnąć). Dobry komentarz pani Beaty Maciejewskiej do tematu. Uważam, że ten labirynt fauna jeszcze jako tako się broni. Mimo banalnego pomysłu, jest najmniej przaśny ze wszystkich. Zawiera tą tajemniczość, którą mamy w strategii promocji. I nie pokazuje niczego kawa na ławę (bo idąc tą drogą, można by dojść do absurdów). Logotyp zamknięty, kolorystycznie znośny. Do zaakceptowania przez wszystkie subregiony (co jest ważne - bo ciężko zawrzeć w jednym Karkonosze ze Stawami Milickimi i Wrocław czy Lubiąż z Borami Dolnośląskimi). Przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrotu Re: Głosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska IP: *.static.tvk.wroc.pl 14.07.11, 20:50 3 daje radę! Jak na publiczną organizację poziom nie jest zły. Ciekawe jak zmotywowano speców i czy przewidziano jakąś gratyfikację, jaka płaca taka praca... Odpowiedz Link Zgłoś
rabin_zec Zagłosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska 17.07.11, 08:53 Żaden projekt się nie nadaje, są nieczytelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość A kto był w komisji DOT IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.11, 07:46 Ciekawe kto był członkiem tej komisji DOT, która dokonała wyboru. Pewno sami samozwańczy eksperci, tj. Rajmund Papiernik i Jerzy Ludwin! Efekty widać! Komentarz red. Maciejewskiej w 1000% uzasadniony i trafny! warto przyjrzeć się działaniom DOT, która marnuje pieniądze członków organizacji! Odpowiedz Link Zgłoś
eat.pussy Wyjątkowo nieudane te propozycje... 19.07.11, 02:53 ..nie mogę więc głosować :( Odpowiedz Link Zgłoś
telebox Re: To jakies kpiny!!! 19.07.11, 08:59 Zgadzam się, żadne logo nie przypomina mi coś wspólnego z Dolnym Śląskiem. Niby komisja wybrała te propozycje od profesjonalnych grafików. Wyglądają one jakby zrobiły je dzieci z przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zy apel do dziennikarzy GW IP: *.internetia.net.pl 19.07.11, 11:53 Poziom prezentowanych propozycji logotypu jest poniżej jakiejkolwiek normy estetycznej i komunikacyjnej. Jak można przeczytać na forum jest to powszechna opinia wrocławian. Apeluję do dziennikarzy GW o zbadanie i opisanie tematu kryteriów wyboru, składu komisji konkursowej oraz uzasadnienia wyboru konkretnych propozycji. Myślę, że wrocławianie powinni zobaczyć wszystkie nadesłane na konkurs logotypy, w końcu chodzi o wizerunek całego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOSSMOSS Re: To jakies kpiny!!! IP: *.internetia.net.pl 03.08.11, 09:04 FAKT: NIE MA NA CO GŁOSOWAĆ :((( Odpowiedz Link Zgłoś
witek7205 Zagłosujcie na turystyczne logo Dolnego Śląska 21.07.11, 15:16 Tu macie pocztowke z Wrocławia zamiast logo. Jest na niej wszystko co potrzeba macg.net/logo-ds.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Wybrane propozycje to jakiś skandal... IP: *.internetia.net.pl 02.08.11, 18:15 Prezentowane propozycje są koszmarne! Postuluję unieważnić konkurs i zacząć od początku. A tak na marginesie: Czy może ktoś zna skład komisji, która dokonała tak skandalicznego wyboru??? Czy gdzieś można zobaczyć wszystkie pozostałe propozycje logotypów nadesłanych na ten konkurs??? Odpowiedz Link Zgłoś
mlodywroclaw.pl Dobre! 03.08.11, 06:12 Brakuje mi tylko nocnej prohibicji. Chyba, że symbolizuje ją butelka wody w łapach misia. Miś też powinien być chyba brunatny - jak więziony za Gucwińskiego Mago. Ale generalnie miszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
zasuvka Najfajniejsze logo nr 1 04.08.11, 10:04 Oko w fioletowej wieży najbardziej mi się podoba. Jest tajemnicze i intrygujące. Może nie oddaje atrakcji przyrodniczych, ale na pewno wzbudza ciekawość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiolote Re: Najfajniejsze logo nr 1 IP: 156.17.194.* 04.08.11, 10:10 oko w fiolecie oznacza podbite oko, limo. Rewelacyjna reklama. Odpowiedz Link Zgłoś
zasuvka Re: Najfajniejsze logo nr 1 04.08.11, 10:19 Oko w wieży nawiązuje do zamków i twierdz Dolnego Śląska, które są atrakcją turystyczną. Dolny Śląsk ma ich najwięcej spośród województw w całej Polsce. Doucz się, zanim zaczniesz krytykować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Najfajniejsze logo nr 1 IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 13:46 Oko w wieży jest najbardziej naiwną z przedstawionych propozycji=projekt na poziomie przedszkolaka. Poza tym ma fatalną typografię i kolorystykę.... Pozostałe propozycje reprezentują równie niski poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina A mi najbardziej pasuje nr 4 IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.11, 16:52 A mi najbardziej pasuje nr 4 - pod względem graficznym, zwartości znaku, prostoty i zakodowanego znaczenia.... tylko dobór kolorów moim zdaniem beznadziejny - napis powinien być czarny a zamiast żółtego lepiej wyglądałby czerwony albo pomarańczowy - kolor cegły. I tak się zastanawiam .. tylko 3 rzeczy mamy: zamki, lasy i wodę? Ja bym powiedziała że wodą to się bardziej może reklamować taka np wielkopolska.... Dolny Śląsk to dla mnie: góry, zamki, uzdrowiska, stawy rybne, miody, wina, poniemieckie budowle przemysłowe i techniczne.... Odpowiedz Link Zgłoś