Dodaj do ulubionych

Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pasem ...

01.09.11, 10:58
brawo, popieram. tak się składa, że jeżdżę sporo w pracy i jak widzę auto jadące lewym pasem na pustej 3-pasmowej autostradzie to na ogół opcje są dwie: Polak lub Rumun. Nauczmy się korzystać z prawego pasa, to ułatwia jazdę wszystkim!
Obserwuj wątek
    • Gość: szmatan Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: 195.116.30.* 01.09.11, 11:03
      popieram, choć dziwi mnie nieco fakt, że ludzie nie jechali prawidłowo, jak to opisuje autor listu - na A4 ile razy jeździłem, to prawidłowo ludzie jechali - lewy pas wolny, chyba że ktoś akurat wyprzedza.

i bez głupich komentarzy że to byli Niemcy
    • aa.6 Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pasem ... 01.09.11, 11:04
      Jeśli wszyscy będą jechali prawym pasem to wjeżdżający będą mieli problemy z włączeniem się do ruchu i wjazdy na AOW staną w korkach.
      • Gość: takie tam Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.netz.sbs.de 01.09.11, 11:14
        Pan lub Pani chyba nie jest zwolennikiem uzywania kierunkowskazow i zmiany pasow. Jazda prawym pasem jest standardem i swiadczy o kulturze kierowcy. A czy tak ciezko zmienic pas na srodkowy jak widac, ze ktos wjezdza na autostrade?? Chyba nie boli?? Czy moze stresuje??
        • aa.6 Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 11:16
          Gość portalu: takie tam napisał(a):

> Pan lub Pani chyba nie jest zwolennikiem uzywania kierunkowskazow i zmiany paso
          > w. Jazda prawym pasem jest standardem i swiadczy o kulturze kierowcy. A czy tak
          > ciezko zmienic pas na srodkowy jak widac, ze ktos wjezdza na autostrade?? Chyb
          > a nie boli?? Czy moze stresuje??

Więc po co akcja "Jeżdżę prawym pasem"? Może lepiej zrobić akcję "Jeżdżę środkowym pasem"?
          • tbernard Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 11:23
            > Więc po co akcja "Jeżdżę prawym pasem"? Może lepiej zrobić akcję "Jeżdżę środko
            > wym pasem"?

Cały pas prawy jako rozbiegówka to lekka przesada. Oznakowanie wjazdów i zjazdów jest dość czytelne i zawczasu można płynnie przeskoczyć na środkowy.
            • aa.6 Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 11:28
              No dobra. Zagospodarowaliśmy prawy pas, środkowy pas ... na lewym zróbmy ścieżkę rowerową ;)
              • Gość: kap Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: 89.174.38.* 01.09.11, 11:34
                I to jest właśnie krótkowzroczność kierowców sięgająca własnej maski. Proszę sobie wyobrazić, że jeżeli na skrajnie prawym pasie porusza się pojazd jadący 90km/h i chce go wyprzedzić auto jadące 100km/h do wystarczy do wyprzedzania pas środkowy, a prawy jest zarezerwowany dla pojazdu, który w tym czasie chciałby wyprzedzić oba wspomniane pojazdy, ponieważ porusza się z prędkością 120km/h... Dzięki temu wszyscy jadą swoim tempem, są zadowoleni, unika się niepotrzebnego hamowania i zagrożenia, że auto z tyłu nie zauważy i wjedzie w tzw. kuper. Ot po to szanowny panie - nie dla rowerzystów
                • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 15:44
                  I to jest właśnie krótkowzroczność kierowców sięgająca własnej maski. Proszę so
                  > bie wyobrazić, że jeżeli na skrajnie prawym pasie porusza się pojazd jadący 90k
                  > m/h i chce go wyprzedzić auto jadące 100km/h do wystarczy do wyprzedzania pas ś
                  > rodkowy, a prawy jest zarezerwowany dla pojazdu, który w tym czasie chciałby wy
                  > przedzić oba wspomniane pojazdy, ponieważ porusza się z prędkością 120km/h... D
                  > zięki temu wszyscy jadą swoim tempem, są zadowoleni, unika się niepotrzebnego h
                  > amowania i zagrożenia, że auto z tyłu nie zauważy i wjedzie w tzw. kuper. Ot po
                  > to szanowny panie - nie dla rowerzystów

I właśnie dlatego nie ma sensu jechać prawym pasem jak się jedzie 110-120km/h
                  aby co chwilę nie zmieniac pasa jak się dogoni ciężarówkę jadącą 90km/h po prawym pasie.
                  • Gość: Ja Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 16:14
                    > I właśnie dlatego nie ma sensu jechać prawym pasem jak się jedzie 110-120km/h
                    > aby co chwilę nie zmieniac pasa jak się dogoni ciężarówkę jadącą 90km/h po praw
                    > ym pasie.

To może wogóle nie ma sensu jechać autostradą, skoro w pewnym momencie trzeba z niej zjechać...?

• Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 16:46
                      > I właśnie dlatego nie ma sensu jechać prawym pasem jak się jedzie 110-120km/h
                      > aby co chwilę nie zmieniac pasa jak się dogoni ciężarówkę jadącą 90km/h po praw
                      > ym pasie.

To może wogóle nie ma sensu jechać autostradą, skoro w pewnym momencie trzeba z niej zjechać...?

Nie widzę związku.
                      Po to buduje się coraz szersze autostrady aby zwiększyć przepustowość i aby jeździć wszystkimi pasami.
                      Jak ktoś lubi skakać to może sobie wyprzedzać na jednopasmowej drodze.
                      Zwykle ci co skaczą są szybko eliminowani z ruchu.

Jedyna zasada jaka powinna obowiązywać na autostradzie, to zjedżanie na prawo gdy ci z tyłu proszą światłami.
                      Pytanie czy jest obowiązek lub czy kultura jazdy nakazuje ustępowanie jak się jedzie z maksymalną prędkoscią ?
                      • Gość: Konrad Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.1.199.109.static.rdi.pl 01.09.11, 17:25
                        Wiadomo, jak wyprzedzasz większą kolumnę aut, to nie będziesz cały czas wracał na prawy pas. I nie pisz jaka powinna obowiązywać zasada na autostradzie, tylko dostosuj się do tych zasad, co prawnie obowiązują. Inaczej siejesz tylko zamieszanie i powodujesz niebezpieczne sytuacje.

> Pytanie czy jest obowiązek lub czy kultura jazdy nakazuje ustępowanie jak się j
                        > edzie z maksymalną prędkoscią ?

Nie, nie ustępowanie. Ty po prostu nie możesz cały czas jechać lewym pasem. Poza tym pokaż mi samochód, który idealnie wskaże Ci prędkość140km/h i pokaż mi kierowcę, który w tym idealnym samochodzie tą idealną prędkość jest w stanie utrzymać.
                        • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 17:49
                          > Wiadomo, jak wyprzedzasz większą kolumnę aut, to nie będziesz cały czas wracał
                          > na prawy pas. I nie pisz jaka powinna obowiązywać zasada na autostradzie, tylko
                          > dostosuj się do tych zasad, co prawnie obowiązują. I
                          To może podaj te zasady bo jak na razie tworzycie jakieś nowe bezprawne.
                          Jest zasada opisana w prawie czy to tylko chiejstwo lubiacych gnać lewm pasem ?
                          "Niech inni skaczą między pasami. Jak JA jadę na maksa lub szybciej to nie muszę zjeżdżać "
                          Rzec w tym że ci co jada mneij nizmax tak samo mysla.

Zamiast pisać 100 postów wystarczyloby napisać, że jazda lewym pasem 100 km/h to głupota.
                          Ale 120km/h juz nie, a już szczególnie po środkowym.

>naczej siejesz tylko zamie
                          > szanie i powodujesz niebezpieczne sytuacje.
                          Najniebezpeiczniejsze sytuacje generuje skakanie między pasami.Nawet predkość 200 km/h nie jest tak niebezpieczna.
                        • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 17:59
                          > > Pytanie czy jest obowiązek lub czy kultura jazdy nakazuje ustępowanie jak
                          > się j
                          > > edzie z maksymalną prędkoscią ?
                          >
                          > Nie, nie ustępowanie. Ty po prostu nie możesz cały czas jechać lewym pasem.
                          Co to znaczy nie mogę ?
                          Jakis przepis mi tego zabrania ?
                          Jak jade z predkoscia bliską maksymalnej to nie mzoan mnie wyprzedząc wiec niby dlaczego nie miałbym prawa tak jechac?
                          Wszak autostrady coraz bardziej zatłoczone więc po kiego miałbym wskikiwac miedzy tiry jadące 95-105 km /H ?
                          Tylko po to aby ktos poleciał 160-170 ?

>Poz
                          > a tym pokaż mi samochód, który idealnie wskaże Ci prędkość140km/h i pokaż mi ki
                          > erowcę, który w tym idealnym samochodzie tą idealną prędkość jest w stanie utrz
                          > ymać.
                          140 to juz spory wysiłek dla silnika i łatwo taką prędkość utrzymywać. Dodatkowo jest margines błędu w przepisach i nie karze się za przekroczenie prędkości do 10km/h.
                          Zatem jadę 130-140 to mam zwolnić do 110 i wskoczyć między ciężarówki bo ktoś chce jechać szybciej niz 140 ?
                          Postawia trochę fotoradarów na autiostradach to problem sam się rozwiaże.
                          Dziś niepotrzbnie angażuja setki jeśli nie tysiące radiowozów drogówki.
                          Przez to ich na mieście nie ma i wczoraj widziałem śmierć na drodze .Troszkę się podjarałem bo nie byłem w stanie pomóc.
                          • Gość: Spec Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.finemedia.pl 01.09.11, 18:37
                            Bo w Polsce obowiązuje ruch prawostronny i jeśli nie wykonujesz manewru wyprzedzania, masz nakaz jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. Czyli nie możesz sobie jechać lewym, czy środkowym pasem, gdy prawy pas jest wolny. To nie tylko kultura jazdy !
                            • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 02.09.11, 08:53
                              > Bo w Polsce obowiązuje ruch prawostronny i jeśli nie wykonujesz manewru wyprzed
                              > zania, masz nakaz jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni.
                              Herezja.
                              Oczywiście nie potrafisz przytoczyć przepisu ?
                              Równie dobrze taki wniosek mógłbyś wyciągnąć z fakty że w Polsce obowiązuje zasada pierwszeństwa z prawej.
                              Ruch prawostronny oznacza, że masz jeździć po prawej stroni osi drogi.

> Czyli nie możesz
                              > sobie jechać lewym, czy środkowym pasem,
                              To dla kogo one są zbudowane ?
                              Na 8-pasmówce tez wszyscy muszą zjeżdżać na prawy pas ?
                              Wprowadzacie jakieś syberyjskie zasady.Robią to pieniacze którzy jeżdża ile im silnik daje.
                              Jakby mogli tyle jeździć w mieście to tez by kazali jeździć tylko prawym pasem a lewy i środkowy miałby służyć tylko do wyprzedzania.

>gdy prawy pas jest wolny.
                              Co to znaczy wolny ?
                              To na autostradach wiodących kilkadziesiąt tysięcy aut na dobę są godziny gdy po prawym nic nie jeździ ?
                              Czy w sytuacji gdy na A4 brakuje pasa awaryjnego jazda 110-120 na ogonie jakiejś ciężarówki jest bezpieczna ?

>To nie tylk
                              > o kultura jazdy !
                              Czyli przepis ? Który ?
                          • Gość: JA Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.wroclaw.vectranet.pl 01.09.11, 21:34
                            Merol. Jeśli jeżdzisz tak jak rozumujesz, to stwarzasz naprawdę spore zagrożenie na drodze, a najgorsze jest to że nie zdajesz sobie z tego sprawy.

Otóż uświadom sobie, że od egzekwowania przepisów i pouczania innych kierowców nie jesteś Ty. Ty jedziesz autostradą po to, aby dostać sie z punktu A do punktu B, przy czym masz robić to tak, aby nie stwarzać sytuacji niebezpiecznych i nie utrudniać ruchu innym. I szczerze Ci powiem - gó... Cię powinno obchodzić czy ktoś inny jedzie 140, czy 150km/h. Nie masz prawa nikogo blokować tylko dlatego, że jedzie szybciej od CIebie.
                            Zdaj sobie w końcu sprawę, że jak wyprzedzisz ciężarówkę i za 500m jest kolejna, to Ty masz obowiązek wjechać pomiędzy nie. I nie pisz mi tu o tym, ze nie ma to sensu, bo zaraz znowu będziesz wyprzedzał.
                            I na koniec, co to jest wg Ciebie skakanie po pasach i dlaczego jest niebezpieczne? Jedynym sensownym wytłumaczeniem dla mnie jest to, że nie potrafisz zmieniać bezpiecznie pasa i nie potrafisz wyprzedzać. Tym bardziej powinieneś trzymać się prawego pasa.

Samozwańczym pouczaczom drogowym stanowczo mówię NIE. Merol.
                            Jak dla mnie nie powinieneś mieć prawka. Tyle w temacie.
                            • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 02.09.11, 09:04
                              > Merol. Jeśli jeżdzisz tak jak rozumujesz, to stwarzasz naprawdę spore zagrożeni
                              > e na drodze, a najgorsze jest to że nie zdajesz sobie z tego sprawy.

I zapewne dlatego kilkadziesiat lat jeze po autostradach i dlogach lokalnych bez jednego mandatu i stluczki.
                              Ucz się od kierowcy z doświadczeniem a nie filozofuj.
                              Po autostradzie to jeździłem syrenka w czasie gdy nie tylko ty ale i twój tatko nie był planie.
                              Jeździłem po autostradzie 200 gdy w Polsce szybkie auto było rzadkością.
                              Dziś już tak nie jeżdżę bo autostrady są zatłoczone .
                              Jak ktoś jedzie za mną 160-170 to widzę go z daleka i ustępuję z lewego pasa zanim dojedzie mi do zderzaka.

> Otóż uświadom sobie, że od egzekwowania przepisów i pouczania innych kierowców
                              > nie jesteś Ty.
                              To ty sobie uświadom ze paranoiczna akcja czytelnika zastępująca policję jest chora.
                              Albo jest przepis albo nie i nie róbcie kierowcom wody z mózgu.
                              Poducz się kodeksu czy wolno na 3 pasmowej autostradzie wyprzedzać z prawej i nie twórzcie nowego prawa.
                              Kierowcy zawodowi wkurzają się na piratów i często jadą w dwa tiry koło siebie aby nikt ich nie wyprzedził.
                              Policja z tym walczy ale niech lepiej zajmie się ty,i co jeżdżą ponad maksymalnie dopuszczoną prędkość .
                              Im mniej manewrów tym bezpieczniej. Na 3 pasmówce każdy powinien wybrać pas dopasowany do prędkości z jaką jedzie.
                              Prawy tylko wtedy gdy jedzie 90-100. Lewy jeśli leci na maksa.

• Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 02.09.11, 09:54
                              >Ty jedziesz autostradą po to, aby dostać sie z punktu A do punkt
                              > u B, przy czym masz robić to tak, aby nie stwarzać sytuacji niebezpiecznych
                              Czyli nie jadę 160 i nie skaczę z pasa na pas.

> i n
                              > ie utrudniać ruchu innym.
                              Utrudnianie tym co mają szybkie auta i chcą jechać 160-170 zwisa mi.
                              Jadę 130-140 i nie będę się co rusz wciskał między ciężarówki na prawym.

>I szczerze Ci powiem - gó... Cię powinno obchodzić cz
                              > y ktoś inny jedzie 140, czy 150km/h.
                              I mnie to goowno obchodzi.
                              Ja jadę 140 a jak głąb chce zaoszczędzić czas i jechać 150 to niech wyprzedza z prawej albo poprosi światłami.
                              Oczywiście zwykle ustępuję bo nie jestem spowalniaczem, ale jak na długiej trasie poprosi sobie 100 razy to zawsze trochę wolniej będzie jechał.

>Nie masz prawa nikogo blokować tylko dlate
                              > go, że jedzie szybciej od CIebie.
                              He he widzę u ciebie niezrównoważenie spowodowane zakupem pierwszego autka jadącego szybciej niż 130 km/h.
                              Jazdę z maksymalną prędkością lewym pasem nazywasz blokowaniem ruchu.
                              Na autostradzie nie blokuję ale w mieście np na Legnickiej tak.

> Zdaj sobie w końcu sprawę, że jak wyprzedzisz ciężarówkę i za 500m jest kolejna
                              > , to Ty masz obowiązek wjechać pomiędzy nie.
                              Sam to wymyśliłeś czy powtarzasz za kimś ?

>I nie pisz mi tu o tym, ze nie ma
                              > to sensu, bo zaraz znowu będziesz wyprzedzał.
                              Nie ma to sensu bo zaraz będę wyprzedzał a auta na prawym pasie jeżdżąc zwykle gęściej niż co 500 m.
                              Jak wybieram autostradę zamiast drogi lokalnej to nie po to aby skakać między pasami tyle razy ile ciężarówek spotkam na prawym pasie.
                              Jadę wolno to wybieram prawy pas.
                              Jadę szybko to wybieram lewy.

> I na koniec, co to jest wg Ciebie skakanie po pasach i dlaczego jest niebezpiec
                              > zne?
                              Dlatego ze przy dużych różnicach prędkości jak dogonię wolno jadącą ciężarówkę to muszę wyskoczyć na lewy często przed auto jadące 200.
                              Gdyby na lewym wszyscy trzymali się przepisowej prędkości to wyskakując 120-130 nie zajeżdżałbym im drogi.
                              A tak mam do wyboru albo zajechać albo przyhamowawszy aby nie wjechać w ciężarówkę.
                              Takie kombinowanie na dłuższych trasach jest męczące i łatwo pomylić się w ocenie prędkości auta na lewym.

>Jedynym sensownym wytłumaczeniem dla mnie jest to, że nie potrafisz zmieni
                              > ać bezpiecznie pasa i nie potrafisz wyprzedzać.
                              Nie nie potrafię.
                              Mój szwagier upierał się ze potrafi i tak skakał aż wyskakał.
                              Postudiuj SEWiK (statystyki wypadków) to może ci się rozjaśni w głównie dlaczego na naszych autostradach jest wielokrotnie więcej ( 9,6 raza) .
                              Niedawno na autostradzie pokazałem swoim pasażerom auto mówiąc ze zaraz się rozkraczy.
                              Ustąpiłem miejsca i zwolniłem aby za nim nie jechać.
                              Jakie było zdziwienie moich pasażerów jak po kilku kilometrach zobaczyli to auto na poboczu.
                              Wielokrotnie w życiu wskazywałem pojazdy które się rozwalą.Moja żona mówi ze albo jestem jasnowidzem albo prowokuję zdarzenia losu.
                              Ponieważ coś w tym jest nie mówię które auto się rozwali bo nie chcę mieć ich kierowców na sumieniu.
                              Nasze autostrady niosą śmierć a główna przyczyną jest prędkość.
                              Dlatego akcja uwalniania lewego pasa jest głupia

>Tym bardziej powinieneś trzymać
                              > się prawego pasa.
                              Zwykle trzymam się prawego ale jak che jechać lewym to nikt mnie nie będzie zganiał.
                              Prosi to ustępuję.
                              Widzę idiotę ustępuję zawczasu.
                              Już pisałem ze mam 6 zmysł i idiotę rozpoznaję z 500 m.
                              Może to lata spędzone za kółkiem wyrobiły te cechę.
                              Nie podoba mis ie zwiększenie prędkości do 140 km/h bo to zmieni zasady jazdy .Nie każdy lubi tyle jechać.
                              Najpierw należało ograniczyć liczbę wypadków a dopiero potem można znieść ograniczenia jak w Niemczech.

> Samozwańczym pouczaczom drogowym stanowczo mówię NIE. Merol.
                              Szczególnie tym którzy robią durne akcje medialne bo lubią pruć.

> Jak dla mnie nie powinieneś mieć prawka. Tyle w temacie.
                              Jeżdżę zawodowo do niedawana po 16 godzin na dobę.
                              Zajeździłem kilkanaście samochodów.
                              Przeskakiwałem z prywatnego auta w służbowe i z osobowego na ciężarowe.
                              Kilkadziesiąt lat jazdy bez najmniejszej stłuczki i mandatu.

Jak widać tyle wiesz o kierowcach co o stylu jazdy po autostradzie.
                              Ja zaś często spotykam na autostradzie helikopter ratunkowy zapewne dla tych co myśleli że dobrze jedzą.
                              • Gość: Ja Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 11:41
                                Widzisz, jak już rozwinąłeś myśl to trochę inaczej to wygląda. Z pierwszych wpisów wynikało, że jeździsz lewym, bo wygodniej, bo jadę najszybciej jak przepisy pozwalają i inni tez tak mają jechać..
                                Może mam mniej lat i mniej zrobionych km, ale jeżdżę sporo i widziałem wiele. Umiejętność przewidywana jest bardzo cenna i dobrze że ją posiadasz. Teź dzieki temu uniknąłem niejednej przykrej sytuacji. Ale nie podawaj prosze argumentu, że wiesz lepiej bo masz więcej lat itd. Liczy się rozsądek a tego często brakuje i młodym i starym. Trzymajmy się faktów i tego co napisane. A jest napisane, że jeździmy prawą stroną. Akcja nie jest chora, bo opisuje sytuację gdzie droga jest pusta, a ktoś sobie jedzie lewym, albo srodkiem - to trzeba wyeliminować.

Rozumiem, że sa sytuację, że jedziesz lewym, bo prawy jest zatłoczony i jedzie wolniej. Wtedy okej -jedziesz swoim rytmem, a ci z tyłu czekają - normalne, przyroda. Ale wg mnie niedopuszczalna jest sytuacja, gdzie prawy jest wolny a ktoś jedzie lewym i zjeżdża dopiero jak ten z tyłu mrugnie. Ogólnie uważam, że mruganie światłami jest chamskim nawykiem, bo na drodze nikt nie jest od poganiania współuzytkowników. Nieraz tak miałem, że wyprzedzałem lewym pasem, a ktoś bardzo chciał jechac szybciej i momo że go widziałem mrugał mi światłami. Wieczorem i w nocy takie mruganie może poprostu oślepić (lusterka).

O jeździe w mieście się nie wypowiadam, bo specyfika dużo inna. Jak jadę Legnicą i chcę skręcić w lewo, to jadę lewym i juz. Poza tym Legnicką nie opłaca się jechać szybciej niż 60 bo trzeba stawać na światłach.
                                • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 02.09.11, 18:08
                                  > Widzisz, jak już rozwinąłeś myśl to trochę inaczej to wygląda. Z pierwszych wpi
                                  > sów wynikało, że jeździsz lewym, bo wygodniej, bo jadę najszybciej jak przepisy
                                  > pozwalają i inni tez tak mają jechać..

Ale w uproszczeniu tak to wygląda.
                                  Jak jazdę max to nie muszę nikomu ustępować a pisanie o niskiej kulturze takiej jazdy jest nie na miejscu bo niby dlaczego dla czyjejś wygody łamania przepisów mam się chować za ciężarówki ?
                                  Ustępować to muszę tylko pojazdowi uprzywilejowanemu który jedzie szybciej niż dopuszczalna prędkość.
                                  Jeśli ktoś uważa że prawy pas jest pusty to niech sam nim jedzie .Jak zrówna prędkość ze mną to może powoli bezpiecznie wyprzedzać prawym. Wystarczy że będzie jechał 10 km szybciej niż ja,i po 15 sekundach może wjechać na lewy przede mną choć to dziwne bo mi nie wolno jechać lewym jak prawy pusty a on by chciał jechać lewym bo jedzie 10 km szybciej niż ja.

• Gość: JA Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.09.11, 19:24
                                    Nie chodzi o uproszczenie. Rozmowa nie ma sensu, bo dla Ciebie punktem wyjścia jest Twoja wygoda, a nie ogóle dobro jakim jest zachowanie płynności ruchu.

Pozdrawiam
                                    • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 04.09.11, 13:52
                                      Nie chodzi o uproszczenie. Rozmowa nie ma sensu, bo dla Ciebie punktem wyjścia
                                      > jest Twoja wygoda, a nie ogóle dobro jakim jest zachowanie płynności ruchu.
                                      Płynność ruchu jest wtedy gdy da się szybko po autostradzie jechać.
                                      Najlepiej do tego odejść jeśli jest równe obłożenie pasów , wtedy odległości na prawym rosną i można szybciej jechać a nawet skakać.
                                      Każdy niepotrzebny manewr zwiększa ryzyko wypadku a ten zmniejsza płynność .
                                      Największa płynność jest wtedy gdy prędkości są zbliżone.
                                      Prędkość na prawym pasie jest mniejsza o ok 25 km/h (średnio) .
                                      Często bywa ze jest mniejsza o 15km/h od maksymalnej .
                                      Po lewym też nie wszyscy jeżdżą z maksymalna tak więc często prędkości są na obu pasach zbliżone.
                                      Nie ma powodu aby skakać .
                                      Jazda prawym pasem w nocy jest bezpieczna ze względu na dużą liczbę dzików i saren wbiegających na A4.
                                • tbernard Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 05.09.11, 13:07
                                  > i młodym i starym. Trzymajmy się faktów i tego co napisane. A jest napisane, ż
                                  > e jeździmy prawą stroną. Akcja nie jest chora, bo opisuje sytuację gdzie droga
                                  > jest pusta, a ktoś sobie jedzie lewym, albo srodkiem - to trzeba wyeliminować.

Ale jak jest pusta to nikomu nie przeszkadza. Polskie przepisy pozwalają Ci wyprzedzić go z prawej strony, oczywiście pod warunkiem, że nie przekroczysz przy tym prędkości dopuszczalnej. Czyli zebrała się grupa bolszewików, którzy marudzą, że przeszkadza im sam fakt łamania prawa nakazującego jazdę możliwie blisko prawej krawędzi chociaż w istocie nikomu nie przeszkadza, bo jest pusto.
                            • tbernard Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 05.09.11, 12:58
                              > Otóż uświadom sobie, że od egzekwowania przepisów i pouczania innych kierowców
                              > nie jesteś Ty.Ty jedziesz autostradą po to, aby dostać sie z punktu A do punkt
                              > u B, przy czym masz robić to tak, aby nie stwarzać sytuacji niebezpiecznych i n
                              > ie utrudniać ruchu innym. I szczerze Ci powiem - gó... Cię powinno obchodzić cz
                              > y ktoś inny jedzie 140, czy 150km/h.

To stwierdzenie działa w dwie strony. Gówno Cię obchodzi kto jakim pasem jeździ, bo od egzekwowania prawa jest policja.
                          • c2h6 Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 02.09.11, 13:10
                            Gość portalu: merol napisał(a):

> Co to znaczy nie mogę ?
                            > Jakis przepis mi tego zabrania ?

Ten, który nakazuje jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.

> Jak jade z predkoscia bliską maksymalnej to nie mzoan mnie wyprzedząc wiec niby

Oczywiście że można.

> dlaczego nie miałbym prawa tak jechac?

> Wszak autostrady coraz bardziej zatłoczone więc po kiego miałbym wskikiwac mied
                            > zy tiry jadące 95-105 km /H ?

Skąd się biorą te śmieszne ludziki co widzą takie prędkości u cieżarówek?

• Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 04.09.11, 13:56
                              > > Co to znaczy nie mogę ?
                              > > Jakis przepis mi tego zabrania ?
                              >
                              > Ten, który nakazuje jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.

Chodzi ci zapewne o rower lub pojazd wolnobieżny.
                              Nie po to maluje się lewy pas aby jeździć przy prawym krawężniku.
                              Prz pis nakazujący jazdę przy krawężniku ma ułatwić wyprzedzanie , ale jak są pasy wyznaczone to nikomu nic do tego którą stroną swego pasa będę jechał.

• c2h6 Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 05.09.11, 14:26
                                Gość portalu: merol napisał(a):

> > > Co to znaczy nie mogę ?
                                > > > Jakis przepis mi tego zabrania ?
                                > >
                                > > Ten, który nakazuje jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
                                >
                                > Chodzi ci zapewne o rower lub pojazd wolnobieżny.

Ten przepis odnosi się do każdego pojazdu.

> Prz pis nakazujący jazdę przy krawężniku ma ułatwić wyprzedzanie , ale jak są p
                                > asy wyznaczone to nikomu nic do tego którą stroną swego pasa będę jechał.

Przeczytaj sobie kodeks drogowy, nieuku. I próbuj zrozumieć, oczywiście.
              • Gość: kap Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: 89.174.38.* 01.09.11, 11:35
                I to jest właśnie krótkowzroczność kierowców sięgająca własnej maski. Proszę sobie wyobrazić, że jeżeli na skrajnie prawym pasie porusza się pojazd jadący 90km/h i chce go wyprzedzić auto jadące 100km/h do wystarczy do wyprzedzania pas środkowy, a lewy jest zarezerwowany dla pojazdu, który w tym czasie chciałby wyprzedzić oba wspomniane pojazdy, ponieważ porusza się z prędkością 120km/h... Dzięki temu wszyscy jadą swoim tempem, są zadowoleni, unika się niepotrzebnego hamowania i zagrożenia, że auto z tyłu nie zauważy i wjedzie w tzw. kuper. Ot po to szanowny panie - nie dla rowerzystów
                • Gość: q Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 11:50
                  przepisy nakazują jazdę prawym pasem zawsze, nic nie ma że trzeba jechać środkowym

ale wieśniaki w Polsce się tego nigdzie nie uczyli, i tez nie są szczególnie rozgarnięci, skoro takie bzdury wypisują.

skrajny pas wolny, wiec jadę skrajnym prawym pasem, napotykam tira, to zmieniam o jeden pas i go wyprzedzam, dzięki temu unika się niebezpiecznego i niespotykanego nigdzie w europie wyprzedzania z prawej strony

ale nawet wpisy w tym wątku że ludzie w Polsce są opóźnieni w rozwoju cywilizacyjnym i nie myślą o innych, tylko o czubku własnej maski swojego wyznacznika statusu
                  • aa.6 Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 11:57
                    > przepisy nakazują jazdę prawym pasem zawsze, nic nie ma że trzeba jechać środkowym

forum.gazeta.pl/forum/w,72,128456533,128456726,Czytelnik_proponuje_akcje_Jezdze_prawym_pasem_.html
                    • Gość: q Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 12:17
                      jak widzę tira to zmienia pas
                      jak ktoś jedzie wolniej to zmieniam pas i wracam z powrotem jeśli przed sobą mam pusto
                      jak ktoś wjeżdża na autostradę, to grzecznie zmieniam pas umożliwiając mu to

środkowym pasem "na stałe" jeżdżą polskie buraki i niemieckie kartofle, normalni ludzie stosują się do przepisów i jeśli można to trzymają się prawego pasa

mam nadzieję, że zdjęcia i policja umożliwią wlepianie mandatów tym którzy blokują środkowy pas mając prawy pusty przed sobą
                      • Gość: Lukasz dokładnie, przepis jest. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:00
                        dokładnie, przepis jest. wystarczy parę kamer i mandaty dla baronów wlokących się lewym lub środkowym
                        • Gość: takie tam Re: dokładnie, przepis jest. IP: *.netz.sbs.de 01.09.11, 14:26
                          Szkoda tylko, ze potrzebne sa kamery, mandaty itd. A samemu z siebie nic. Ehhhhh.....
                          • Gość: A. Re: dokładnie, przepis jest. IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 15:00
                            Tak sobie poczytalam i mi wyszlo, ze sami kulturalni kierwocy w Polsce jezdza, wszyscy zjezdzaja, wpuszczaja, sygnalizuja (z pelnym szacunkiem dla przedmowcow), ale moze teraz pora by sie odezwala ta wiekszosc, co przepisy i kulture jazdy ma najogledniej mowiac w nosie? Jazda lewym pasem niezaleznie od predkosci i zamiarow to norma, jazda prawym np. po rondzie na Powstancow, to juz cos w rodzaju nieuleczalnej choroby, nie wspomne o nie wlaczaniu kierunkowskazow, gdy sie z ronda ma zamiar zjechac, bo po co innych informowac, ze maja szanse na wlaczenie sie do ruchu, wyprzedzanie prawa strona tez norma- najlepiej potem z piskiem opon wleciec na prawy pas i rozpoczac hamowanie, bo czerwone przed nami (ja wiem, ze Sierotka Marysia, co sie ciagnie na lewym pasie moze irytowac, no ale czasem trzeba troche wyobrazni)... dodawanie gazu, akurat gdy ktos nas wyprzedza i proba zablokowania mu mozliwosci powrotu na wlasciwy pas to juz nawet nie jest glupota, tylko przestepstwo... O ograniczeniach predkosci ja juz nawet nie wspominam, bo jakby sie dalo, to niektore gwiazdy 'poszlyby' ile fabryka dala...

Reasumujac: jazda lewym pasem tak, ale zgodnie z logika wydarzen i kultura jazdy, tylko czy to u nas w ogole jest realne?
                            • Gość: wrocławianka Re: dokładnie, przepis jest. IP: 89.174.38.* 01.09.11, 15:09
                              aspekt zjeżdżania z rond "wyjąłeś mi spod klawiszy"
                              co do kobiet - niestety racja, w większości...
                              ale wiesz jak potrafią zareagować faceci co mkną całe 120km/h i zdarzy się, że kobieta ich wyprzedza ;)
                              • Gość: szmatan Re: dokładnie, przepis jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 16:04
                                ha, a dopiero jak reagują, jak mkną 20 km/h w półkorku i rower ich wyprzedzi - jeden jak mnie dogonił kilka kilometrów dalej to miał jakieś pretensje że go z lewej wyprzedziłem :D
                          • Gość: merol Re: dokładnie, przepis jest. IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 16:55
                            > Szkoda tylko, ze potrzebne sa kamery, mandaty itd. A samemu z siebie nic. Ehhhh
                            > h.....
                            Przecież gdyby były kamery to liczba denerwujacych się, że mają zajęty lewy pas i nie mogą gnać spadłaby prawie do zera.
                        • Gość: merol Re: dokładnie, przepis jest. IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 16:52
                          > dokładnie, przepis jest.
                          Słyzałes że jest czy go znasz ?

>wystarczy parę kamer i mandaty dla baronów wlokących s
                          > ię lewym lub środkowym
                          A ja myślałem, że nie ma ograniczeńz dołu i ta sama prędkosc obowiazuje na obu pasach.
                          Minimalna prędkość to chyba 60 km/h ale nit tak nei jedzi.
                          TIRy prawym pasem jeżdżą zwykle 105 km/h , więc jak ktoś jedzie szybciej ok 120-130 km/h to normalne że częściej będzie jechał lewym niz prawym.
                      • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 16:31
                        > jak widzę tira to zmienia pas
                        Tiry jeżdza prawie jeden za drugim.
                        Tak skaczesz po pasach ?

> jak ktoś jedzie wolniej to zmieniam pas i wracam z powrotem jeśli przed sobą ma
                        > m pusto
                        To na autostradach zrobiło się pusto ?

> jak ktoś wjeżdża na autostradę, to grzecznie zmieniam pas umożliwiając mu to
                        >
                        Moze ty tak zrobisz anle na dwupasmówce jak przyzwyczić ze lewym sie gan to bedzie cżesto trudno zmienic prawy aps na lewy bez zajedżania komus drogi.
                        Ztem jak ejdziesz szybko to po cholerę ciągle wjedzasz na prawy pas ?
                        Oczywuście należy częsciej ejdzić prawym niż lewym ale ajk jest tłok to po cholere skakać meidzy apsami ?
                        Dobierz aps do prędkosci z jaka jedziesz i po sprawie.
                        PRzez takie skakanie to tylko wypadkis ą.
                        Prawy pas dla jadacych 90-110 a lewy 120-140.Oczywiscie na zatłoczonej autostradzie jak ktoś chce jechać lewym 120 to będzie często musiał przepuszczać.
                        Ale i tak rzadziej będzie musiał zmienaić pas niż jakby jechał 120 za tirami .
                        Zatem to bzdurne gadanie o nakazie jazdy prawym.
                        Dobiera się pas do warunków na drodze i własnej prędkości aby jak najmniej wykonywać manewrów.
                      • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 16:36
                        > środkowym pasem "na stałe" jeżdżą polskie buraki i niemieckie kartofle,
                        Daleko ci do niemieckiego kartofla tak z 35 lat

>normaln
                        > i ludzie stosują się do przepisów i jeśli można to trzymają się prawego pasa
                        A Ty znasz przepisy ?

> mam nadzieję, że zdjęcia i policja umożliwią wlepianie mandatów tym którzy blok
                        > ują środkowy pas mając prawy pusty przed sobą

Moglbyś podać pozycję z taryfikatora mandatów lub art z ustawy PoRD ktory został złamany ?
                  • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 16:13
                    > przepisy nakazują jazdę prawym pasem zawsze, nic nie ma że trzeba jechać środko
                    > wym
                    >
                    Gdzies to wyczytał ?
                    Masz prawo jazdy ?
                    Wiesz, że wolno wyprzedzać z prawej ?

> ale wieśniaki w Polsce się tego nigdzie nie uczyli,
                    Na twojej wsi uczyli , że jeżdzi się prawym pasem ?
                    Podaj paragraf albo wróć do szkoły.

> i tez nie są szczególnie ro
                    > zgarnięci, skoro takie bzdury wypisują.
                    >
                    Wygląda że jesteś rozgarniętym wieśniakiem ale gołosłownym.

> skrajny pas wolny, wiec jadę skrajnym prawym pasem, napotykam tira, to zmieniam
                    > o jeden pas i go wyprzedzam, dzięki temu unika się niebezpiecznego i niespoty
                    > kanego nigdzie w europie wyprzedzania z prawej strony
                    Dlaczego wyprzedzanie z prawej miałoby być niebezpieczne ?
                    AOW ma status S-ki czyli max 110 (120 jak pozwolą) .
                    To wielkie zagrozenie wyprzedząć z prawej mająć wiecej o 10-20 km od TIRa jadącego 90km/h ?

Tak naprawdę nie chodzi o wyprzedzanei z prawej ciezarówek bo te nei maja interesu jechac lewym apsem.
                    Chodzi o to że ktoś jedzie autostradą lewym pasem 120km/h a osoby przywyczajone do jazdy 160km/h się wkurzają bo zdają sobie sprawę, że przy tej prędkości jak im gość zjedzie na prawo to będą mieli ciepło.
                    Ten sam problem dotyczy miast. Jak się jedzie z max 50-60 km/H lewym pasem to wielu się wkurza bo dla nich to za wolno.

> ale nawet wpisy w tym wątku że ludzie w Polsce są opóźnieni w rozwoju cywilizac
                    > yjnym
                    Nie udawaj ze nei wiesz e ejsteśmy opóźnieni o 35 w rozwoju motoryzacji co przekałda się na mentalność pewnych siebie kierowców.
                    Dlatego w Polsce ginie 10 razy wiecej osób niz w Niemczech a statystyki pokazują, że głównym powodem wypadków w Polsce jest nadmierna prędkość.

>i nie myślą o innych, tylko o czubku własnej maski swojego wyznacznika st
                    > atusu
                    Bo lewy pas jest dla nich a inni niech się cisną na prawym.
                    A tymczasem wystarczy jechać lewym z maksymalną prędkoscią i piraci niech sobie lawirują.
                    • Gość: zombek Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 17:03
                      popieram mobilka jak mnie uczono(jakieś 10 lat temu) to wyprzedzanie z prawe strony wedle przepisów było możliwe w nastepujacych przypadkach :
                      1. jesli ktos skreca w lewo
                      2. w terenie zabudowanym jesli znajduja sie przynajmniej 2 pasy ruchu w danym kierunku
                      3 w terenie nie zabudowanym (autostrady drogi szybkiego ruchu itp) posiadajace przynajmniej 3 pasy ruchu w danym kierunku

wiec jesli ktos sie wlecze srodkowym lub lewym pasem to moge go wyprzedzic prawej strony jesli spelnione sa powyższe przepisy

ps no chyba ze cos sie zmienilo
                  • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 04.09.11, 14:03
                    > przepisy nakazują jazdę prawym pasem zawsze, nic nie ma że trzeba jechać środko
                    > wym

Podaj przepis nakazujący jazdę prawym pasem.

> ale wieśniaki w Polsce się tego nigdzie nie uczyli, i tez nie są szczególnie ro
                    > zgarnięci, skoro takie bzdury wypisują.
                    Jak mogli się uczyć przepisu którego nie ma ?

> skrajny pas wolny, wiec jadę skrajnym prawym pasem, napotykam tira, to zmieniam
                    > o jeden pas i go wyprzedzam, dzięki temu unika się niebezpiecznego i niespoty
                    > kanego nigdzie w europie wyprzedzania z prawej strony
                    Dlaczego wyprzedzanie z prawej strony po oddzielnym pasie miałoby być niebezpieczne ?
                    Zawsze mi się wydawało ze zmiany pasa prowadzą do zajeżdżania drogi i do wypadków.
                    Zresztą nie tylko mi się wydawało ale statystyki wypadków dają te wiedzę.

> ale nawet wpisy w tym wątku że ludzie w Polsce są opóźnieni w rozwoju cywilizac
                    > yjnym i nie myślą o innych, tylko o czubku własnej maski swojego wyznacznika st
                    > atusu
                    Tak wyczuwam ze status niektórych związany jest z możliwościami ich samochodu do szybkiej jazdy.
              • Gość: Krakowiak Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 16:51
                Krakowska jest przykladem gdzie kierowcy wybierają lewy pas od zewnętrznego prawego, nawet ci którzy wyjeżdżając z centrum skręcają w prawo na wiadukt (z lewego pasa oczywiście). W nocy to samo, jakby były na prawym pasie kolce rozłożone, każdy jedzie lewym.
        • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 15:39
          > Pan lub Pani chyba nie jest zwolennikiem uzywania kierunkowskazow i zmiany paso
          > w.
          To po to budujemy autostrade z 3=! pasami ruchu aby jeździć prawym ?
          W ten sposób 4 razy szybciej autostrada pójdzie do remontu a wolne lewe apsy beą zachecac do ajzdy z rpędkoscia 200 km/h.
          Pan chyba jest zwolennikiem szybkiego gannia lewym pasem ze srodkowym wolnym jako pas separujacy ?

>Jazda prawym pasem jest standardem i swiadczy o kulturze kierowcy.
          Niewiele pan wie o kulturze polskich kieroców.
          Jeździłem poza Polską po autostradach 8 pasmowych gdzie jeżdżono równo po wszystkich pasach .
          I nie ma, że prawe pasy są do wolnej jazdy a lewe do szybkiej.
          Jeździ sie po wszystkich równo dzięki temu wszytkie pasy zużywają się równomiernie.
          Auta rozłozone na wszystkich pasach podują, że odstępy między nimi są większe i łatwiej wykonać manewr zmiany pasa.
          gdyby wiekszosć jedziła rpawym pasem to jadacy pasami lewymi mieliby problem ze skrętem w prawo i zajeżdżaliby drogę.
          Podobnie trudno byłoby się włączyć do ruchu po autostradzie.

> A czy tak
          > ciezko zmienic pas na srodkowy jak widac, ze ktos wjezdza na autostrade??
          A czy tak trudno jechać za kims kto jedzie lewym pasem 130-140km/h ?

>Chyb
          > a nie boli??
          Chyba nie boli, że nie można depnąć ?

>Czy moze stresuje??
          Proponuje pozbyć sie stresu inaczej jak jeżdżąc autem i klnąć na łamagi jadące 120 km/h środkowym pasem.
          Jak ktoś musi jechać 170 to może mignąć światłami.
      • Gość: sławek Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 11:51
        Jeździłem tylko dwa razy po niemieckich autostradach. Wszyscy jeżdżą prawym pasem, jeżeli widzą, że ktoś chce się włączyć do ruchu, zjeżdżają na chwilę na lewy. Taka po prostu kultura jazdy, że włączenie dwa razy kierunkowskazu nikomu nie stwarza problemu i ruch płynniej się odbywa. Wilk syty i owca cała, tylko trzeba pamiętać, że nie jest się królem szos.
      • Gość: kARPIU Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: 212.203.136.* 01.09.11, 13:19
        dlatego ty jezdzisz srodkowym albo lewym pasem. prosze czytaj ze zrozumieniem i nie badz kierowca, ktory zdal prawo jazdy za 5-10razem
      • Gość: Piotrek Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 15:07
        aa.6 napisał:

> Jeśli wszyscy będą jechali prawym pasem to wjeżdżający będą mieli problemy z wł
        > ączeniem się do ruchu i wjazdy na AOW staną w korkach.
        >
        Tobie trzeba szczególnie tłumaczyć, że ta jazda prawym pasem nie dotyczy miejsc w których należało by zjechać na środkowy lub lewy aby umożliwić włączenie sie do ruchu autostradowego pojazdom wjeżdzającym z węzłów ? Jesli tego nie rozumiesz to znaczy że daleko Ci do poprawnej jazdy nie mówiąc o bezpiecznej.
      • Gość: Konrad Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.1.199.109.static.rdi.pl 01.09.11, 17:34
        aa.6 napisał:

> Jeśli wszyscy będą jechali prawym pasem to wjeżdżający będą mieli problemy z wł
        > ączeniem się do ruchu i wjazdy na AOW staną w korkach.

I dlatego właśnie Matka Natura, Pan Bóg czy jak kto woli Krasnoludki, dały ludziom rozum, którzy to zazwyczaj umieją z niego korzystać i wiedzą, że w takim momencie należy w miarę możliwości zjechać na lewy pas aby umożliwić wjazd na autostradę. Poza tym, na autostradach masz pas rozbiegowy, lecz tacy "znafcy polskiej jazdy" jak Ty owszem, nie zawsze umieją z niego korzystać i zatrzymują się już na samym jego początku, włączają kierunek i czekają aż ktoś wpuści. Oczywiście, znajdą się i tacy, ale to margines. Wierz mi, po autostradach jeżdżę dużo i te problemy co Ty co chwila wymyślasz w różnych postach są po prostu, że tak to nazwę, pryszczate kolego. Nie umiesz jeździć, to obserwuj innych jak się jeździ. Dostosuj się. Poruszaj się tak, aby ruch był płynny. Nie potrafisz? Oddaj prawo jazdy! Oszczędzisz nerwów i być może kilka istnień ludzkich!
        • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 18:10
          > I dlatego właśnie Matka Natura, Pan Bóg czy jak kto woli Krasnoludki, dały ludz
          > iom rozum, którzy to zazwyczaj umieją z niego korzystać i wiedzą, że w takim mo
          > mencie należy w miarę możliwości zjechać na lewy pas aby umożliwić wjazd na aut
          > ostradę.
          A tu ci jadący lewym zaczynają się wściekać bo oni są ważniejsi.

• Gość: Taka prawda Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.106-92.cust.bluewin.ch 01.09.11, 17:58
        Jak widzisz młocie że ktoś się włącza do ruchu to możesz zmienić na chwile pas na środkowy
        • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 18:13
          > Jak widzisz młocie że ktoś się włącza do ruchu to możesz zmienić na chwile pas
          > na środkowy

I tak samo młocie mogę zmienic pas z lewego an środkowy jak widże ze ktos che mnei wyprzedzić.
          Ale po co młocie skoro przepisy na autostradach 3 pasmowych pozwalają wyprzedzać z prawej ?
          Po to się buduje wielopasmowe autostardy aby ludzie nie skakali po pasach i nie jechali sobie na ogonie cisnac się na prawym pasie zostawiając lewy asom kierownicy.
    • Gość: tiktak Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 11:05
      Niech policja zacznie karać.
      W polsze obowiązuje ruch prawostronny.
      Za gadanie przez telefon też by się przydało.
      • tbernard Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 11:23
        > Niech policja zacznie karać.
        > W polsze obowiązuje ruch prawostronny.

Ale tu nikt nie pisał o jeździe pod prąd na autostradzie.
        • Gość: aaa Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 11:46
          > > Niech policja zacznie karać.
          > > W polsze obowiązuje ruch prawostronny.
          >
          > Ale tu nikt nie pisał o jeździe pod prąd na autostradzie.

Się proszę zorientować co oznacza ruch prawostronny. Właśnie jazdę jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. A argument, że będzie ciężko włączyć się do ruchu, jeśli wszyscy będą jechać prawym, kompletnie nietrafiony. Średniosprawny kierowca powinien być w stanie zmienić pas na środkowy jak widzi włączające się do ruchu pojazdy, tak jak to się dzieje w kazdym cywilizowanym drogowo kraju na zachodzie.
          • Gość: Piotrek Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 15:12
            No własnie. Ale widzisz polscy kierowcy wiedzą wszystko naj i np ruch prawo stronny tłumacza sobie tak :) że pod prąd nie mozna wjechać. Jazda na zamek to magia dla jeszcze wielu. Magia i techniczna i kulturowa:) A w Polsce tak trudno zdać prawko! Jak to możliwe?:D Że zdają po tyle razy i dalej jeździć nie umieją?
            • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 18:18
              > No własnie. Ale widzisz polscy kierowcy wiedzą wszystko naj i np ruch prawo str
              > onny tłumacza sobie tak :) że pod prąd nie mozna wjechać.

Prostego rpzepisu nei możesz zrozumieć.
              Gdyby był ruch lewostronny to by się jeździło po przeciwnej stronie drogi.

>Jazda na zamek to mag
              > ia dla jeszcze wielu.
              Gdyby nie chamstwo wpychajacych się na początek korka to nie byłoby 'spowalniaczy".

>Magia i techniczna i kulturowa:)
              Za 30 lat nauczymy się jeździć jak ci na zachodzie.
          • tbernard Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 15:33
            Na autostradzie bardzo rzadko mamy do czynienia z włączaniem się do ruchu (nie mylić z wjazdem na autostradę lub wyjazdem z podporządkowanej lub zmianą pasa) i faktycznie kiepski to argument.
          • Gość: merol Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.e-wro.net.pl 01.09.11, 17:31
            > > Ale tu nikt nie pisał o jeździe pod prąd na autostradzie.
            >
            > Się proszę zorientować co oznacza ruch prawostronny.
            To ty się musisz zorientować.
            Właśnie ruch prawostronny oznacza, że nie jeździmy pod prąd lewą stroną jezdni a używamy pasów po prawej stronie osi jezdni.

>łaśnie jazdę jak najbliże
            > j prawej krawędzi jezdni.
            Mylisz przepisy o drogach z niewyznaczonymi pasami .
            Na autostradzie zdaje sie są wyznaczone pasy ?
            A może nie wiesz kiedy wolno wyprzedzac z prawej bo nie byłeś na tej lekcji ?

> A argument, że będzie ciężko włączyć się do ruchu, je
            > śli wszyscy będą jechać prawym, kompletnie nietrafiony. Średniosprawny kierowca
            > powinien być w stanie zmienić pas na środkowy jak widzi włączające się do ruch
            > u pojazdy, tak jak to się dzieje w kazdym cywilizowanym drogowo kraju na zachod
            > zie.
            A jak nie będzie chciał ?
            Przecież to niby ten sam kierowca co nie chce zwolnic lewego pasa .
        • derfflinger1918 Jechać lewym pasem autostrady to buractwo 01.09.11, 11:59
          Jechać lewym pasem autostrady to buractwo najczęściej robią to kierowcy którzy pierwszy raz w życiu wyrwali się na "ałtystrade" :))

Jest na to prosty sposób, walić mandaty i tyle, jak swego czasu na A4.
    • Gość: Maciej 140km/h to 140kmh... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 11:06
      ...i nikt lewym pasem nie ma prawa jechać szybciej.
      Slalom między tirami przy tej prędkości jest niebezpieczny - I po co ? Po to aby jakiś baran jechał autostradą 200km/h ?
      • Gość: szmatan Re: 140km/h to 140kmh... IP: 195.116.30.* 01.09.11, 11:11
        spoko, myśl sobie co chcesz, tylko nie zajeżdżaj innym drogi - jak tak ci prędkość innych przeszkadza, to dzwoń po policję
      • zyto1234 Re: 140km/h to 140kmh... 01.09.11, 11:16
        Fakt. Ale prawda jest taka, że mało który kierowca w Polsce jeździ autostradą z prędkością 140km/h. Nie wiem dlaczego utrzymując tą prędkość jadę szybciej niż większość. Jeśli chodzi o manewrowanie między ciężarówkami to fakt, ale chodzi o to, że jak ktoś jedzie 110km/h albo 130km/h nie powinien blokować drogi tym jadącym 140km/h. Nie oczekuję, że każdy zawsze się będzie wciskał między dwie ciężarówki ale jak jest większa dziura to czemu nie? Ja wtedy wjeżdżam pomiędzy nie i nie mam z tym problemu.
        • tbernard Re: 140km/h to 140kmh... 01.09.11, 11:27
          > Jeśli chodzi o manewrowanie między ciężarówkami to fakt, ale chodzi
          > o to, że jak ktoś jedzie 110km/h albo 130km/h nie powinien blokować drogi tym
          > jadącym 140km/h. Nie oczekuję, że każdy zawsze się będzie wciskał między dwie c
          > iężarówki ale jak jest większa dziura to czemu nie?

Skoro jest taka luka, to polskie przepisy pozwalają Ci wyprzedzić z prawej strony, więc nikt nikogo nie blokuje.
          • Gość: qwert Re: 140km/h to 140kmh... IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 11:48
            > Skoro jest taka luka, to polskie przepisy pozwalają Ci wyprzedzić z prawej stro
            > ny, więc nikt nikogo nie blokuje.

poza terenem zabudowanym tylko w sytuacji, gdy są minimum 3 pasy w jednym kierunku, tak więc na większości autostrad i dróg ekspresowych nie wolno.
            • tbernard Re: 140km/h to 140kmh... 01.09.11, 12:46
              > > Skoro jest taka luka, to polskie przepisy pozwalają Ci wyprzedzić z prawe
              > j stro
              > > ny, więc nikt nikogo nie blokuje.
              >
              > poza terenem zabudowanym tylko w sytuacji, gdy są minimum 3 pasy w jednym kieru
              > nku, tak więc na większości autostrad i dróg ekspresowych nie wolno.

Jesteś w błędzie. Przeczytaj dokładnie przepis o tych 3 pasach. Autostrada to droga dwujezdniowa. Każda z owych jezdni jest jednokierunkowa. A na jezdni jednokierunkowej można wyprzedzać z prawej jeśli pasy są wyznaczone.

Aha, aby nie było nieporozumień, to jestem za tym aby jechać prawym pasem jeśli nie ma żadnych powodów aby nim nie jechać. Do takich powodów zaliczyć można wyprzedzanie lub uprzejmość dla wjeżdżających na autostradę.
      • Gość: Piotrek Re: 140km/h to 140kmh... IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 15:19
        Ale czy ty drogi kierowco jesteś od pouczania innych akurat podczas jazdy i w ruchu? Czyli ty nie zjedziesz tylko będziesz jechał 140 skrajnie lewym nawet jak bedziesz miał wolny srodkowy i prawy? Ty masz jechać tak jak mowią przepisy i nie zajmować się tym że ktoś cię wyprzedi z twojej lewej strony z prędkością większą niż 140 km/h. Wygłaszanie takich teorii dyskwalifikuje Cie z ruchu bo sam przyznajesz sie do tego ze będziesz z premedytacją zagrażał innym na drodze. I nie miej argumentu, że ten co jedzie powyzej 140 też stwarza zagrożenie! TY NIE STWARZAJ, BEDZIE O JEDNEGO MNIEJ - ROZUMIESZ?
      • Gość: Konrad "140km/h to 140kmh..."? Do wszystkich buraków... IP: *.1.199.109.static.rdi.pl 01.09.11, 17:19
        Właśnie czekam na przesyłkę z kamerą monitorującą jazdę samochodem. I powiem Wam, że dosyć często będę jeździł AOW. I wiecie co? Będę bezlitośnie wykorzystywał materiał filmowy kręcony kilka razy w tygodniu. Tzn. jak jakiś burak będzie zajmował niepotrzebnie lewy pas i nie będzie chciał zjechać, to ja ten materiał filmowy będę przekazywał policji, aby Was karano jak należy. Jak nie umiecie buraki jeździć kulturalnie, to nauczę Was brutalnie. Po kieszeni.
        Pasi?
        A do mądralińskiego "140km/h to 140kmh..." co tak przepisów pilnuje, a sam ich nie pojmuje - pokaż mi kolego dwa samochody, które idealnie pokazują prędkość. Bo zazwyczaj w różnych autach jest różnica nawet 5-8km/h ze stanem faktycznym. Więc Ty sobie możesz jechać te 140, ale tak naprawdę równie dobrze może to być 132 i nawet o tym nie wiesz. A poza tym to i tak nie ważne, bo nawet jak jedziesz równiutko 140 to i tak masz jechać PRAWYM PASEM!!! Tak mówią przepisy i tak ci powie każdy bardziej rozgarnięty kierowca, który wie, jakie zagrożenia czekają na drogach szybkiego ruchu.

A jak dalej będziesz upierał się przy swoim, to cóż.... życzę w tym momencie ci wszystkiego najgorszego... lepiej aby to spotkało ciebie, niż przez twoją debilną jazdę ktoś miałby sobie coś zrobić próbując np. wyprzedzać prawym pasem.

> ...i nikt lewym pasem nie ma prawa jechać szybciej.
        > Slalom między tirami przy tej prędkości jest niebezpieczny - I po co ? Po to a
        > by jakiś baran jechał autostradą 200km/h ?

A jak nie umiesz nawet zmienić pasa ruchu to gościu... oddaj prawo jazdy jak najszybciej, bo przy swoich umiejętnościach i podejściu naprawdę prowokujesz wiele wypadków! Serio! ODDAJ PRAWO JAZDY DLA DOBRA SWOJEGO, SWOJEJ RODZINY i LUDZI POSTRONNYCH!!! BĄDŹ POLAKIEM MĄDRYM PRZED SZKODĄ!!!
    • Gość: xXx Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.devs.futuro.pl 01.09.11, 11:07
      Ta zasada dotyczy wszystkich dróg o więcej niż jednym pasie w daną stronę. Ostatnio po legnickiej jechał zawalidroga w zdezelowanym escorcie z lat 80, z prędkością 40 km/h środkowym pasem, lewy zajmowała równie nieruchawa skoda a niecierpliwi wyprzedzali z prawej. Dziadek w escorcie pewnie był z siebie dumny że jedzie z bezpieczną prędkością i pomstował na wyprzedzających ale gdyby liznął trochę jazdy po zachodzie europy to wiedział by że miejsce takich szoferów jest na prawym pasie
      • Gość: mlody_wroclawianin Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 11:24
        > Ta zasada dotyczy wszystkich dróg o więcej niż jednym pasie w daną stronę

Mylisz się Panie w mieście na jezdniach o więcej niż jednym pasie obowiązują inne zasady m.in. można wyprzedzać z prawej strony. Jak ktoś ma na najbliższej skręcać w lewo to się ustawia na lewej bo szanse na zjazd (przeskoczenie dwóch pasów) są mierne przy dużym natężeniu ruchu.

Z autostradą zgadzam się i prawo się zgadza że równa się do prawej, ale jak jeżdżę po Wrocku to mam wrażenie, że jest duża grupa ludzi, którzy właśnie nie ogarniają odrębnych przepisów w mieście i trąbią jak ktoś jedzie na lewym.

> Ostatnio po legnickiej jechał zawalidroga w zdezelowanym escorcie z lat 80, z prędk
        > ością 40 km/h środkowym pasem, lewy zajmowała równie nieruchawa skoda a niecier
        > pliwi wyprzedzali z prawej. Dziadek w escorcie pewnie był z siebie dumny że jed
        > zie z bezpieczną prędkością i pomstował na wyprzedzających ale gdyby liznął tro
        > chę jazdy po zachodzie europy

Na szczęście są tu tacy którzy liznęli Europy, tej Zachodniej oczywiście. Cóż Ci poradzić Panie, kup szotgana i rób porządek na ulicy;]
        • Gość: Czesiu Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 11:29
          Dokładnie. Na jezdni z trzema pasami ruchu w jedną stronę poza obszarem zabudowanym i na jezdni z dwoma pasami w obszarze zabudowanym można zgodnie z przepisami wyprzedzać również z prawej strony. Czasem poza obszarem zabudowanym "dwupasmówki" są oznaczone takim kwadratowym niebieskim znakiem ze strzałką w górę (informujący o jezdni jednokierunkowej). Na takich drogach również można wyprzedzać z prawej. Nie wiem o co kaman żalącemu się czytelnikowi.
          • Gość: Piotrek Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 16:26
            O to kaman że prościej jest zjechać na prawy pas poza tym przepis o ruchu prawostronnym jest ponad przepisem o mozliwosci wyprzedzania z prawej! Czyli jak już sie odwołujesz do przepisów to je przestrzegaj wiec przedewszystkim jedź jak nabliżej prawej krawędzi jezdni!
            PROSTE?
        • Gość: bezsens Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 11:51
          wszystko bardzo fajnie, ale jeśli już o kodeksie drogowym mówimy to stanowi on, że wyprzedzać można z prawej strony o ile:
          1) w mieście są dwa pasy w jednym kierunku (wydzielony pas)
          2) poza miastem są TRZY pasy ruchu w jedym kierunku

Stąd ja bym się nie krępował i na AOW wyprzedzał nawet na całkowicie zewnętrznym pasie - jest to dozwolone u nas w kraju. Przy okazji u nas jest to bardzo niebezpieczne (podobnie jak na zachodzie), stąd prośba o kolejkowanie ruchu na prawy pas i wg prędkości jest powszechną zasadą na cywilizowanych jezdniach. Należy sobie uświadomić, że każdy pas bliżej środka służy wyprzedzaniu a nie 'ciągłej' jeździe z daną prędkością. Jeśli autostrada jest pusta to nawet z prędkością 150 km/h (dopuszczalna w widełkach pomiaru) należy zająć pas całkowicie zewnętrzny. Jeśli nie - jedziemy tak długo prawym na ile jest to możliwe, potem DUŻO wcześniej sygnalizujemy, że będziemy wyprzedzać pasem środkowym. Pozostajemy na nim, ile trzeba będzie ZACHOWUJĄC SWOJĄ PRĘDKOŚĆ (tj nie zwalniamy z własnej woli, tylko w razie potrzeby - wyprzedzanie winno się wykonywać sprawnie i szybko). Potem wracamy na pas całkowicie prawy.

Metody i zastosowania świateł awaryjnych (tzw. sikorek):
          1) syngnalizacja konieczności hamowania do 'zera' albo prawie zera - np. wypadek, korek za zakrętem etc.
          2) sygnalizacja nagłego zdarzenia drogowego (np. wypadek po przeciwnej stronie jezdni - ty jedziesz skrajnym prawym, wypadek był na skrajnym lewym i nie blokuje twojego przejazdu - trzeba zwolnić, zachować szczególną ostrożność - włączasz sikorki)
          3) nagła awaria twojego samochodu lub samochodu w pobliżu - np. płomienie spod maski, otwarcie bagażnika, obsunięcie się ładunku z TIRa - włączasz sikorki.

Jak się zachować, gdy zobaczy się sikorki
          1) włącz sikorki (w czasie nie dłuższym niż 1 sekunda - wtedy one 'polecą' do tyłu dając tym za tobą sporo czasu na reakcję
          2) przystąp do manewru wytracania prędkości

Grzecznościowe:
          kultura nakazuje użyć JEDNOKROTNEGO mrygnięcia sikorkami jeśli ktoś wyraźnie ustępuje nam z drogi, wpuszcza nas na nasz zjazd etc. WARUNEK - musi być jasno (w dzień, albo sporo latarni) - jeśli wykonasz ten manewr w miejscu, gdzie jest ciemno to oślepisz swojego dobroczyńcę (światła awaryjne mają być widoczne z dużej odległości, więc są 'mocne').

Do tego:
          1)TIRy - dopuszczalne jest jechanie w tandemie max 2 ciężarówek, po których powinna być 'dziura' na kilka samochodów - zarówno tych, które chcą się włączyć do ruchu, jak i tych które chcą skorzystać z wyjazdu
          2) TIRy - mogą się wyprzedzać jedynie w przypadku pustych dwóch pasów, nie w przypadku dużego nasilenia ruchu (nagminnie łamane w Polsce - ja mam duże auto, jadę 100 km/h, niech się za mną kolejkują).
          3) TIRy nie mogą się wyprzedzać, gdy są rozjazdy (czyli na AOW praktycznie wcale, bo potrzebują na ten manewr około 5-10 km)
          4) kierowcy - ci z pasa całkowicie zewnętrznego - aby płynnie wpuszczać ludzi wjeżdżających należy:
          - przy pustej autostradzie - zjechać na pas środkowy i dalej jechać swoją prędkością, bo zaniknięciu pasa 'startowego' można powrócić na swój pas
          - gdy nie da się zmienić pasa na środkowy - jedzie on zbyt szybko w porównaniu do nas lub jest tam 'zbyt gęsto' i się boimy - zwiększamy odstępy pomiędzy samochodami tak, aby 'wskakujący' mieli trochę miejsca na wjazd - przypomina to nieco jazdę na suwak i w Holandii, gdzie co rusz krzyżują się autostrady rozwiązanie to sprawdza się idealnie - trzeba dać przestrzeń - dla ciebie to tylko zdjęcie nogi z gazu, a dla nich pewność, że ich 'wpuszczą' więc bez oporów rozpędzą się do wymaganej prędkości - taka reguła wzajemnego zaufania nie powodująca korków.

Gdy chcemy zjechać, a znajdujemy sie na skrajnym lewym pasie (szybka jazda):
          1) kategorycznie zabrania się 'siadania komuś na tylnej szybie' i hamowania z piskiem opon - należy wyprzedzić auto o wolniejszej prędkości - manewr wyprzedzania prowadzimy 'skokowo' - pas po pasie, a nie przecinając wszystkie jezdnie pod kątem (dopuszczalne przy całkowitym braku ruchu)
          2) za każdym razem wyłączamy i włączamy prawy kierunkowskaz (nic tak nie wkurza jak jazda z ciągłym prawym kierunkowskazem - wyłącz choćby na jedno 'pstryknięcie') - od razu ludzie cię zrozumieją i wpuszczą
          3) jak wyjechałeś przed autko to wytracasz prędkość pas po pasie (nie dopiero jak zjedziesz na pas wyjazdowy) - czyli na wewnętrznym masz chwilowo 170 km/h - wyprzedzasz samochód obok ciebie na środkowym, wskakujesz PRZED niego - dopiero teraz wytracasz prędkość do 140-130 km/h - potem zmieniasz pas na całkiem skrajny - znowu ta sama zasada - masz wjechać PRZED auto obok ciebie a nie za niego hamując i blokując ludzi za tobą - wjeżdżasz, zaczynasz wytracać prędkość

Dużo jest zasad poprawnego jeżdżenia po autostradach, trzeba sobie szkolenie tak z 4 lata zrobić po zachodzie, to się te zasady wyłapie.

Liczę na to, że u nas kierowcy szybko dostosują się do posiadania obwodnicy - za rok lub dwa będą po niej pomykać całkiem przyzwoicie.
          • Gość: Piotrek Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 16:29
            Ty też się rozpisałeś jak filozof a prawo jest bardzo logiczne! Nadzrzędna zasada to jazda jak najbliżej prawej krawedzi koniec kropka. Co z tego że ja mogę jak ty nie przestrzegasz podstawowego przepisu!
      • Gość: Piotrek Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 15:22
        nieruchawa skoda?- bardzo merytoryczny post!
    • niemaciek Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pasem ... 01.09.11, 11:26
      W pełni popieram.

W mieście jestem pobłażliwy, bo jestem w stanie zrozumieć że dla niektórych zmiany pasa są stresujące i ktoś może jechać lewym pasem bo na następnym skrzyżowaniu będzie skręcał w lewo, ale na drogach bezkolizyjnych tak się nie robi.

I też kompletnie nie rozumiem dlaczego po autostradach jadąc 140km/h wyprzedzam większość innych samochodów - oczywiście nie liczę tirów, ale mnóstwo osobówek jeździ 100-110km/h...
      • Gość: Czesiu Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 11:34
        Nie rozumiesz bo masz ciasną głowę. Niektórzy po prostu oszczędzają paliwo. Np. mój klamot przy dopuszczalnej na autostradzie prędkości 140 km/h pali około 8 l a przy 110 nieco ponad 5 l. Są również inne powody. Ale trzeba mieć otwartą głowę aby sobie je wyobrazić.
      • jureek Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 11:36
        niemaciek napisał:

> I też kompletnie nie rozumiem dlaczego po autostradach jadąc 140km/h wyprzedzam
        > większość innych samochodów - oczywiście nie liczę tirów, ale mnóstwo osobówek
        > jeździ 100-110km/h...

Jeśli nie rozumiesz, to Ci wytłumaczę. Dlatego wyprzedzasz inne osobówki, że 140 km/h nie jest nakazaną prędkością, lecz maksymalną dozwoloną, czyli osobówka może jak najbardziej zgodnie z przepisami jechać wolniej niż 140 km/h.
        Jura
      • Gość: pl Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: 195.187.14.* 01.09.11, 11:38
        ""dlaczego po autostradach jadąc 140km/h wyprzedzam"...
        Dlatego, że:
        1. 140 nie jest prędkością obowiązkową a dopuszczalną
        2. Nie każde auto "dobrze się czuje" przy takiej prędkości
        3. Niektórzy wolą prędkość ekonomiczną a ta niekoniecznie wynosi 140.
      • Gość: blum Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 11:39
        na drodze trzypasmowej ( w jedna strone oczywiscie 3 pasy) prawym pasem jada tiry i osobowki, ktorych kierowcy preferuja powolna jazde, jak tiry (110-120 km/h), srodkowym pasem jada wszyscy inni, a lewy jest do wyprzedzania, na dwupasmowej jezdzimy oczywiscie prawym a lewy sluzy do wyprzedzania ale to kazdy wie, najbardziej irytujace jest nawolywanie przez jakichs (tu trzeba by uzyc mocniejszego slowa) do oprozniania srodkowego pasa na drodze 3 pasmowej!!! na drodze trzypasmowej nie wolno blokowac lewego pasa, prawy dla tirow, srodkowy dla normalnych uzytkownikow (wszystkich poza tirami lub chcacymi z wlasnej woli jechac wolniutko), niech żyje AOW :)
        • Gość: cookie Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 11:45
          > na drodze trzypasmowej nie wolno blokowac lewego pasa, prawy dla tirow, srodkowy dla normalnych uzytkownikow

Wypisujesz kompletne bzdury, nawołujesz do łamania przepisów. Na prawy pas należy zjechać po zakończeniu manewru wyprzedzania. Za uporczywą jazdę środkowym pasem przy pustym prawym należy się mandat. Z jakiego paragrafu, to już sobie znajdź.
          A jak wyjedziesz gdzieś poza Polskę na trzypasmową autostradę, np. na niemiecką A10 czy A2, to szykuj portfel.

> niech żyje AOW :)
          Tu się zgadzam.
          • Gość: blum Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 12:00
            mam gdzies przepisy (jesli takie w ogole obowiazuja) nakazujace jechac prawym, skrajnym pasem na drodze trzypasmowej bo to bez sensu zupelnie (moze to wynik, że takich drog mamy bardzo niewiele, jak wiecej pobudujemy to moze nauczymy sie z nich korzystac); wyjasnij mi jaki jest sens zjezdzania na prawy skrajny pas na trzypasmowce jesli suna nim powolne tiry? lewy jest do wyprzedzania a srodkowy do jazdy dla normalnych, to mogloby byc problemem gdybys chcial pruc co najmniej 170 i ludki wyprzedzajace lewym z predkoscia 140 by cie hamowaly a tak jadac 130 srodkowym pasem nikogo nie blokuje-chcesz jechac szybciej to lewym mnie wyprzedzasz ale nie bede jadac 130 zjezdzal na prawy skrajny gdzie watahy tirow 110 jadacych bo nie ma zadnego powodu by tak robic, najwazniejsza jest logika i jesli jest jakis przepis mowiacy inaczej to dla samego realizowania durnego przepisu nie bede tak robil, prawo ma czemus sluzyc a nie byc przepisem dla przepisu, trzeba je jak najszybciej zmienic-durne prawo, ktore z tego powodu(slusznie!!!) nie jest przestrzegane powoduje lekcewazenie prawa, jego lamanie takze w przyszlosci w stosunku do innych praw, bo maleje szacunek do prawa(jest idiotyczne) oczywiscie gdy na horyzoncie niem a zadnych tirow na skrajnym prawym sensownie jest na niego zjechac ale prawie zawsze za chwilke nadziejesz sie na jakis, a o niemczech mi nie mow, bo jezdzilem tamtedy i tak sie wlasnie jezdzi!!! lewy tylko do wyprzedzania, srodkowy dla normalnych a prawy dla tirow i powolnych
            • Gość: pop Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: 89.174.38.* 01.09.11, 12:05
              wiesz, a może to Tobie się wydaje, że używając Twojej nomenklatury jesteś "normalnie jeżdżący" a tak naprawdę jesteś "powolny" i powinieneś jednak zjechać na prawy?
              (zazwyczaj nie odpowiadam w ten sposób, ale głupi komentarz wymaga głupiej odpowiedzi, tłumacz tak policji, która Cię złapie za jazdę po pustej AOW na środkowym pasie - że masz w d... przepisy - powodzenia)
              • Gość: blum Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 12:17
                na jakiej pustej?! prawy jest przeciez zajety przez tiry!!! wolny prawy zdarza sie bardzo rzadko-tzn, nie taki wolny, ze moge na niego sie wbic tuz przed tirem i hamowac przed nim z tego powodu, tylko taki wolny, ze przede mna na prawym na dluzszym odcinku nie ma tira, wtedy zjezdzam na prawy ale to sie nie zdarza zawsze, raczej rzadziej niz czesciej, a policji tlumaczyc, ze jade srodkowym 130? jestem powolny? skoro dopuszczalna predkosc to 140? ktos kto chce jechac szybciej bez problemu wyprzedzi mnie lewym pasem, ktory do tego sluzy i nie jest blokowany, to chyba dosc proste ale widze, ze wzbudza wielkie kontrowersje, powtorze raz jeszcze, to moze przeszkadzac komus kto chce jechac co najmniej 170 i takie 140 na lewym (wyprzedzajace tylko oczywiscie) to dla niego problem i musi hamowac do 150 co najmniej, prawym jada wolni (do 120), srodkiem normalni, lewy do wyprzedzania i nie ma problemu zadnego
                • Gość: pop Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: 89.174.38.* 01.09.11, 12:23
                  trudno mi powiedzieć co dla Ciebie oznacza, że prawy zdarza się bardzo rzadko, bo chyba nie tylko, że nie widać na nim pojazdów po horyzont, jeżeli trudność sprawia kierowcy dynamiczne zmienianie pasa na prawy w razie możliwości no to chyba oznacza braki w umiejętnościach

a i wydaje mi się, że od pilnowania przestrzegania przepisów, w tym maksymalnej prędkości jest policja, a nie Ty ze swoim 140km/h na skrajnie lewym pasie, no ale może mi się wydaje,
                  pozdrawiam
                  • Gość: blum Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 12:41
                    zmieniam pas wcale nie tak rzadko i nie jest to dla mnie problemem (głownie na dwupasmowych drogach jezdze bo takich jest najwiecej w naszym kraju a i za granica tez sporo, wiec wyprzedzanie lewym jest bardzo czeste a na trzypasmowej wyprzedzam lewym i wracam na srodkowy, na prawy tez zjezdzam gdy jest tam wiecej wolnego miejsca ale nie robie tego gdy za chwile musze znow wracac na srodkowy bo jade szybciej niz ci z prawego skrajnego, jazda srodkowym na trzypasmowce jest NORMALNE, gdy na drodze jest spory ruch to prawym sunie duza ilosc tirow i powolnych osobowek i zjezdzanie na momencik na prawy jest bez sensu, to ma sens ale gdy droga jest dwupasmowa, wtedy zjezdzam na prawy po kazdym wyprzedzeniu, taka jest roznica miedzy droga dwu i trzypasmowa, ze na trzypasmowej mozna jechac z normalna predkoscia nie zmieniajac bez przerwy pasow, co jest nieuniknione na dwupasmowce takze 130 na srodkowym pasie jest ok (nie pisze przeciez ze caly czas i w ogole nie zmieniam wtedy pasow ale robie to duzo rzadziej, lewy sluzy do wyprzedzania, o to mo wlasnie chodzi dwupasmowa droga to zupelnie inna droga niz trzypasmowa i przyzwyczajenie z dwupasmowej, ze trzeba zjezdzac zawsze na prawy jest w tym przypadku pozbawione sensu, rozumiem, ze majac takie przeswiadczenie fajnie jest napisac, ze wsiok jedzie srodkowym i niech go policja zlapie i mandat da ale to bzdura, a o sens zachowania chodzi mi najbardziej a nie o matrwa litere prawa, moze mi jeszcze powiesz, ze w miescie jezdzisz max 50 i niech policaje wyłapuja takich złych ludzi, ktorzy troche szybciej jezdza bo przyjechali ze wsi i nie wiedza, ze to nie polna drozka i 50 to swietosc a ze swietosciami sie nie dyskutuje, w nie sie WIERZY albo jest sie przesladowanym za herezje
                  • tbernard Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 13:07
                    > a i wydaje mi się, że od pilnowania przestrzegania przepisów, w tym maksymalnej
                    > prędkości jest policja, a nie Ty ze swoim 140km/h na skrajnie lewym pasie,

No właśnie, więc po co ta dyskusja? Przecież od pilnowania aby pojazdy jeździły prawym pasem jest policja.
                • Gość: cookie Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 12:43
                  @blum
                  Cała dyskusja dotyczy jazdy środkowym pasem wtedy, gdy prawy jest pusty. Pusty, to znaczy przed tobą jest minimum 300-400m (niemiecka definicja "pustości", za więcej dają mandat, gdzieś czytałem o liczeniu słupków, które tam są co 50m) pustej drogi. Wtedy masz obowiązek zmienić pas. Nikt tu nie pisze o wciskaniu się co chwila pomiędzy ciężarówki.

Ze stwierdzenia "mam gdzieś przepisy" radzę się stopniowo wycofywać. W Polsce mamy mnóstwo wypadków spowodowanych takim podejściem. A to podwójna ciągła, a to wyprzedzanie na pasach dla pieszych...
                  • Gość: blum Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 13:01
                    podwijna ciagla czy wyprzedzanie na pasach to skrajne przypadki lamania prawa, bo to akurat jest sensowne ale jest mnostwo idiotycznego prawa!!! np niepotrzebne ograniczenia predkosci, w niemczech jesli na trasie jest jakies ograniczenie to WSZYSCY sie do niego stosuja bo WIEDZA ZE JEST TO SENSOWNE w Polsce natomiast sa ograniczenia bezsensowne, tzn takie, gdzie jadac nadal z predkoscia z przed ograniczenia jest tak samo bezpiecznie, w naszym kraju szafuje sie ograniczeniami, w Niemczech sa one rzadsze, bo sa tylko wtedy gdy rzeczywiscie sa potrzebne, takze powaznie traktuje informacje ze znakow, jako ograniczenie dla mojego dobra a nie ograniczenie dla samego przepisu, tak na wszelki wypadek(chociaz wcale nie jest to sensowne) a na trzypasmowce gdy jest 300-400 metrow wolnego miejsca to oceniam, czy droga jest zatloczona i jesli tak jest to zjezdzam na prawy ale jesli ruch nie jest bardzo duzy to przejade te 300 metrow srodkowym i wyprzedze w ten sposob tego tira (na trzypasmowce) na drodze trzeba uzywac glowy i oceniac a nie trzymac sie niektorych przepisow dla zasady i wytykanie jazdy srodkowym jako czegos zlego bo nie jest to nic zlego, jesli wiele samochodow wyprzedza mnie lewym i na prawym jest wolne to tam jade, jesli jest tam tylko 300 metrow wolnego a natezenie ruchu umiarkowane i nie ma potrzeby zjechania na te 300 metrow wolnego to nie zjezdzam i uwazam, ze slusznie
            • c2h6 Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 02.09.11, 13:04
              Gość portalu: blum napisał(a):

> wyprzedzasz ale nie bede jadac 130 zjezdzal na prawy skrajny gdzie watahy tirow
              > 110 jadacych bo nie ma zadnego powodu by tak robic, najwazniejsza jest logika

Twoje wypowiedzi nie traciłyby tak wiele gdybyś nie wydurniał się z tymi TIR-ami jadącymi 110.
      • Gość: cookie Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 11:40
        > I też kompletnie nie rozumiem dlaczego po autostradach jadąc 140km/h wyprzedzam
        > większość innych samochodów - oczywiście nie liczę tirów, ale mnóstwo osobówek
        > jeździ 100-110km/h...

Nie ma obowiązku jazdy 140. To jest prędkość maksymalna. Jadący 110 czy 120 nie stwarzają żadnego zagrożenia, pod warunkiem, że po zakończeniu wyprzedzania wracają na prawy pas.

Wiele samochodów spala znacząco więcej (20-30%) przy 140, niż przy 110-120 km/h, poza tym na naszych krótkich i zatłoczonych odcinkach autostrad oszczędność czasu jest znikoma.
      • Gość: ulka Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: 89.174.38.* 01.09.11, 11:41
        Wiesz, ja to popieram, jeżeli ktoś nie czuje się pewnie to lepiej niech jedzie tyle na ile umiejętności mu pozwalają (rzecz jasna prawym pasem), niż miałby się rozbijać, co gorsza wjeżdżając na przykład w Ciebie lub we mnie. :)
        Pozdrawiam
      • Gość: quick Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 01.09.11, 11:44
        Prędkość 140 km/h na autostradzie jest prędkością maksymalnie dopuszczalną , jednakże nie ma nakazu podróżowania z taką prędkością . Można jechać wolniej . Czasem może pojawić się znak drogowy ustalający prędkość minimalną . Wtedy jazda z prędkością mniejszą od minimalnej może być uznana za wykroczenie .
      • Gość: Piotrek Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 15:28
        To źle jak jadą 100 lub 110? :D ha ha ha. Temat dotyczy kulury jazdy! Czyli tego że jak najbardziej można jechac 100 lub 110 tam gdzie jest dozwolone nawet 140, ale jechać tak aby jak najszybciej w razie mozliwości znaleźć się na pasie prawym nie lewym. Dlaczego ludzie jesteście tacy problematyczni? Z prostych rzeczy robicie jakieś filozofie. MAm polewke trochę z tego:)
    • jezdzeprawym Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pasem ... 01.09.11, 11:49
      Dołącz do akcji na Facebook'u:
      www.facebook.com/pages/Je%C5%BCd%C5%BC%C4%99-prawym-pasem-po-AOW/271312219547436
    • jezdzeprawym Dołącz do akcji na Facebook'u!!! 01.09.11, 11:51
      Dołącz do akcji na Facebook'u:
      www.facebook.com/pages/Je%C5%BCd%C5%BC%C4%99-prawym-pasem-po-AOW/271312219547436
    • nazimno A po cholera taka "akcja"??? 01.09.11, 11:57
      Zalacenie jazdy prawym pasem jest w przepisach od czasow niepamietnych w krajach
      o ruchu prawostronnym, w Polsce tez.

OBUDZILISCIE SIE WLASNIE Z REKA W NOCNIKU ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Potrzebny Wam do tego "Facebook".
      Porabalo ich wszystkich, do reszty ich porabalo...
      • Gość: kap Re: A po cholera taka "akcja"??? IP: 89.174.38.* 01.09.11, 12:00
        Ja mam świadomość obowiązujących przepisów i zasad jazdy, parę osób również, jak widzę na forum, jednak patrząc na wielu innych użytkowników mało który je zna... KAŻDA akcja uświadamiająca - nieuświadomionym jest potrzebna. Trochę kultury. Pozdrawiam
        • nazimno Tamci, niedorozwinieci, i tak nie czytaja... 01.09.11, 12:13
          ...tego forum.

A nawet, jesli czytaja, to beda to miec gleboko w ... tyle.

Niedawno obserwowalem kilku posiadaczy calkiem drogich fur, ktorzy majac autostrade
          z prawym wolnym pasem po horyzont - jechali nieprzerwanie LEWYM.

Na idiotow i glupoli nie masz ZADNEGO WPLYWU.

No chyba, zebys mial mozliwosc dac im po lbie. Ale nie masz.
          • Gość: kap Re: Tamci, niedorozwinieci, i tak nie czytaja... IP: 89.174.38.* 01.09.11, 12:18
            Czytają, nie czytają - nie wiem.
            Nie popieram postawy - "i tak nic to nie zmieni", Ty sądzisz inaczej, każdy ma do tego prawo.
            Uważam, że promowanie kultury jazdy w naszym kraju NA PEWNO nie zaszkodzi.
            • nazimno Krotko. 01.09.11, 12:44
              Umiejetnosci kierowcow = produkt tandetny - to obserwuje sie na drogach, ulicach.

Apelowanie "do kultury" kierowcow mialoby sens jedynie wtedy, gdyby oni w ogole
              taka kategorie zachowan dostrzegali.

Do tych, ktorzy te kategorie zauwazaja NIE MUSISZ APELOWAC. Oni sami wiedza, co robic.
              Jest ich znikomy margines, niestety.

Ci, ktorzy o kulturze na drodze nie wiedza NIC, nie wykaza najmniejszego zainteresowania
              apelami. Wrecz przeciwnie - proby takich apeli zakoncza sie pokazaniem srodkowego palca.

To, "co na pewno nie zaszkodzi", to jest szybka i zdecydowana dzialalnosc policji,
              ktora powinna reagowac na podobne zachowania.
              Ale oni ostatnio nie maja nawet na paliwo.

Wiec rzeczywistosc jest niestety ponura.
        • Gość: Piotrek Re: A po cholera taka "akcja"??? IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 15:34
          Jak chcesz kultury to idź se* do teatru Panie...Oczywiście żartuję ;-)
          • nazimno Na marginesie calego chedozenia... 01.09.11, 16:11
            Stosowanie sie do przepisow na drodze i kultura to dwie rozne sprawy.
            Psim obowiazkiem jest jazda wg zasad okreslonych i znanych.
            Po to je skodyfikowano.

Gdy sie juz wszyscy tego naucza, wtedy mozemy porozmawiac o ewentualnym
            kulturalnym ustapieniu pierwszenstwa, gdy sytuacja bedzie tego wymagac.
            (nie wdaje sie w szczegoly, ale mozemy to sobie wyobrazic: przepuszczenie pieszych)

Apelowanie do "postaw spolecznych" swiadczy o calkowitym zaniku zdolnosci
            do samodzielnego myslenia i naiwnosci w rozumieniu zjawisk.

PS
            W teatrach nie zawsze oferuja kulture.
            Czasem oglada sie tam zalosne produkcje rozmaitego beztalencia.

• nabati nie masz co robic? 01.09.11, 12:18
      poszukaj swojego miejsca w schronisku Brata Albeta albo w Schronisku Dla Zwierzat. Nie marnuj energii na pierdoly... to az taki problem z tymi pasami? Mamy 20 km autostrady od 2 dni i robisz wielkie halo z pasami. Pamietaj,ze na autostradach w Polsce jest ograniczenie predkosci do 140 km/h. Moge taka predkoscia jechac lewym pasem i miec w nosie migajacych czy trabiacych na mnie oszolomow.
      • Gość: oo Re: nie masz co robic? IP: 89.174.38.* 01.09.11, 12:26
        no właśnie nie do końca - polecam lekturę kodeksu drogowego...
        a jak Ci kiedyś jakiś gnający wjedzie w cztery litery to nie zazdroszczę Tobie problemów z kręgosłupem
        trochę szacunku dla innych, ja jadę również 140km/h - najbardziej możliwym prawym i wyobraź sobie: można tak!
        • nabati Re: nie masz co robic? 01.09.11, 13:03
          tez tak robie, ale nie widze senu robienia akcji w necie z tego powodu... ludzie

to jest tylko 20 km autostrady!!!jestesmy jeszccze daleko w Azji
          • Gość: oo Re: nie masz co robic? IP: 89.174.38.* 01.09.11, 13:12
            to, że nie widzisz sensu uprawnia Cię do krytykanctwa?
            jakież to "polskie"
            nota bene, po Twoim pierwszym wpisie trudno się spodziewać, że jeździsz prawym pasem
            • tbernard Re: nie masz co robic? 01.09.11, 13:25
              > to, że nie widzisz sensu uprawnia Cię do krytykanctwa?
              > jakież to "polskie"
              > nota bene, po Twoim pierwszym wpisie trudno się spodziewać, że jeździsz prawym
              > pasem

Gdybym Twoją logikę zastosował, to stwierdził bym, że trudno się spodziewać po Tobie abyś jeździł przepisowo (na przykład z przepisową prędkością).

Bo ja jak poprzednik też jeżdżę możliwie prawym pasem ale całe to halo z lewopasmowcami uważam za sztuczny problem. Jak na takiego trafię a jest pusto na prawym to wyprzedzam prawym, bo mi na to przepisy polskie pozwalają.
        • Gość: merol Re: nie masz co robic? IP: *.e-wro.net.pl 04.09.11, 13:38
          > no właśnie nie do końca - polecam lekturę kodeksu drogowego...
          Gołosłowne gadanie.Jakbyś czytał to byś przytoczył przepis.

> a jak Ci kiedyś jakiś gnający wjedzie w cztery litery to nie zazdroszczę Tobie
          > problemów z kręgosłupem
          To pewnie będzie jechał 200 i wybierze lewy pas mimo, ze jak sugerujesz prawy jest pusty.

> trochę szacunku dla innych,
          ale tylko tych jedżacych duzo szybciej niz 140 ?

>ja jadę również 140km/h - najbardziej możliwym praw
          > ym i wyobraź sobie: można tak!
          Masz rację że można .
          Tak samo i lewym.
      • Gość: pop Re: nie masz co robic? IP: 89.174.38.* 01.09.11, 12:29
        jak już pisałam przy okazji innego postu - zdaje mi się, że od pilnowania właściwej prędkości na drogach to jest policja, a nie Ty, Błyskawico?
        • tbernard Re: nie masz co robic? 01.09.11, 13:27
          > jak już pisałam przy okazji innego postu - zdaje mi się, że od pilnowania właśc
          > iwej prędkości na drogach to jest policja, a nie Ty, Błyskawico?

a od pilnowania kto jakim pasem ma prawo jechać, to już nie jest policja, tylko Ty i nawiedzeni którzy akcję wymyślili?
      • Gość: Krystian Re: nie masz co robic? IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 12:34
        Możesz, do czasu jak Policja uświadomi Ci że popełniasz wykroczenie.
        Gorzej będzie jak trafisz na wariata frustrata z nożem do papieru w samochodzie.
        • nabati Re: nie masz co robic? 01.09.11, 13:04
          on ma noz, ja pistolet gazowy... wolalbys nie sprawdzac jak dziala
          • Gość: q Re: nie masz co robic? IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 22:57
            Ty nabati, matka i ojciec to chyba jeszcze w wiezieniu siedzą, co? nieźle cię wychowali prostaku

nabati napisał:

> on ma noz, ja pistolet gazowy... wolalbys nie sprawdzac jak dziala
      • Gość: Andy Re: nie masz co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:59
        Nie masz bladego pojęcia o kulturze jazdy i obowiazujących przepisach a piejesz jak kogut-lewy pas służy do wyprzedzania !
      • Gość: kibuc Re: nie masz co robic? IP: 193.22.252.* 01.09.11, 14:47
        Dlaczego ktokolwiek miałby błyskać długimi czy trąbić na Ciebie? Przecież na trzypasmówce można wyprzedzać z prawej strony.
      • Gość: Piotrek Re: nie masz co robic? IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 15:42
        nabati napisał:

> poszukaj swojego miejsca w schronisku Brata Albeta albo w Schronisku Dla Zwierz
        > at. Nie marnuj energii na pierdoly... to az taki problem z tymi pasami? Mamy 20
        > km autostrady od 2 dni i robisz wielkie halo z pasami. Pamietaj,ze na autostra
        > dach w Polsce jest ograniczenie predkosci do 140 km/h. Moge taka predkoscia jec
        > hac lewym pasem i miec w nosie migajacych czy trabiacych na mnie oszolomow.
        Zaloguj się
        Login: Hasło: Zarejestruj się Nie pamiętam hasła

ReklamaReklamuj się na forum - kliknij!AdTaily.pl
        Forum Wrocław
        Wrocław Developerzy Sport Na rowerze Ogłoszenia Wrocław Galeria zdjęć Dla rodziców Lekarze, zdrowie Szkolne wspomnienia Po godzinach
        więcej » Załóż forum

Robale pożerają Puszczę Bydgoską. 18 tys. na jednym drzewie [ZDJĘCIA]

REKLAMY GOOGLE
        e-Studium Podyplomowe
        Informatyka w ramach programu EITCA Teraz dofinansowanie z UE aż 80%
        Studia.CompLearn.pl
        Lokata 8,5% na 3 mies
        Nasze Konta Zarabiają Jak Lokata. 4,3% Dzienna Kapitalizacja Sprawdź!
        MeritumBank.pl
        Szkolenia giełdowe
        Chcesz zarabiać na giełdzie i forex Zapisz się na szkolenie już dziś !
        take-profit.pl
        O prosze bardzo dla tego kogoś jazda prawym pasem to? Moim zdaniem dla niego problem i to bardzo duży poneważ ukrywa go pod niby nie problemem. A to co napisał na koniec jak dla mnie wioska. Kto MY mamy 20 km autostrady? w Polsce jest wiecej niż 20 km autostrad! AOW jest tu tylko przykładem baraniej jazdy i zawistnych kierowców. Dyskwalifikujesz sie za to że piszesz oficjalnie iż możesz mieć w nosie innych użytkowników drogi.
    • prawdziwy_wypiorczyk Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pasem ... 01.09.11, 12:43
      Akurat na AOW jazda nie wygląda żle, są 3 pasy, prawy zwykle dla tirów, środkowy dla wiekszości i prawy do wyprzedzania. Gorzej jest na A4 gdzie ludzie klamotami wyprzedzają tiry przez 5 min (po co?). Wczoraj przejechałem się w dwie strony na AOW i jeśli w zasięgu wzroku mam tiry po prawej to jadę środkowym, a jak do tego widze kolejkę aut na środkowym jadącą 15 km/h szybiej niż te tiry, to zmieniam na lewy i jade 150/160 km/h i ew. jak wolny to zmieniam na środkowy (bo na prawym zwykle same tiry) i tyle w temacie :)

a takich ciołków co się cisną lewym czy to na legnickiej czy na A4/AOW i myśli sobie niech trąbią i migają ja jade 140 i moga mi skoczyc to paru już "przerobiłem" (zwłaszcza na legnickiej), chcesz jechać wolno to ok, ale prawym pasem. Lewy zostaw innym.

Mam akurat szybki samochod ,gdzie predkosc optymalna to 160 km/h i rozumiem, że niektorzy maja optymalna 110 i taka jada, jak jada prawym pasem, to ok, oby tylko na lewy nie zjezdzali.
      • Gość: plom Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: 89.174.38.* 01.09.11, 13:01
        problem w tym, że niektórzy jadą 120km/h i nie mogą znieść, że inni jadą szybciej ;)
        • Gość: Piotrek Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 15:55
          Gość portalu: plom napisał(a):

> problem w tym, że niektórzy jadą 120km/h i nie mogą znieść, że inni jadą szybci
          > ej ;)
          Ja nie mogę znieść takiej sytuacji. Jadę 120 na tempomacie np. Jak moge to jade prawym na trzy pasmowej. Dojeżdzam do auta ktore jedzie wolniej zjeżdzam na srodkowy oczywiscie tak aby nie pod kogoś (i inne oczywistośći) Ale teraz widze Auto które jedzie wolniej ode mnie tez srodkowym pasem mamy wolne pasy lewy i prawy zarówno przed soba jak i za soba w obrebie np 200 mertow:) I ta pierdoła nie zjeżdza na prawy ;) czasami jest tak że ja sie zblizam do takiego auta i nie ma mozliwosci zjechania na lewy i wyprzdzenia bo widze ze nadjezdza lewym auto z predkoscia np 160km/h. Zmusza mnie to do hamowania płynnosc jazdy ulega destrukcji:) A jakies tam drobne pretensje mam do tego który jechał przede mna i nie zjechał jak mógł nie do tego co sobie jedzie 160.
          I o to chodzi z ruchem prawostronnym. To pomaga w lepszej jezdzie wszystkim uzytkownikom na drodze.
      • tbernard Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 13:32
        > a takich ciołków co się cisną lewym czy to na legnickiej czy na A4/AOW i myśli
        > sobie niech trąbią i migają ja jade 140 i moga mi skoczyc to paru już "przerobi
        > łem" (zwłaszcza na legnickiej), ...

Też mnie denerwują takie ciołki co 140 jadą zwłaszcza na Legnickiej.
        • prawdziwy_wypiorczyk Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 14:11
          Miałem na myśli 140 na autostradzie i 50/60 na legnickiej ;)
          • tbernard Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 14:23
            A z jakiego pasa w takim razie proponujesz komuś jadącemu 50/60 na Legnickiej wykonanie manewru skrętu w lewo? Ze skrajnego prawego? A tak na marginesie to na Legnickiej jest jakieś podniesienie do 60? Bo już jakiś czas tam nie jechałem.
            • prawdziwy_wypiorczyk Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 15:01
              Na Legnickiej zawsze bylo nawet 70, nie wiem czy zmienili nie zrocilem uwagi :P
              Natomiast zwroc uwage ze lewoskretow jest malo, mozna spokojnie jechac srodkowym i przy koncu zmienic sobie pas, natomiast szczytem idotyzmu jest jechanie na lewym (głownie przez kobiety) lewym pasem max 50 od Jana Pawła, bo będą skręcać do Magnolii, wogole ten lewoskret do Magnolii bardzo pogorszył płynność na legnickiej w stronę Astry, no ale cóż...

Płynność jazdy nie polega na wiecznym okupowaniu lewego pasa bo gdzieś tam później bede skrecał w lewo, zwłaszcza na takich ulicach jak legnicka, ale OŚ też to sie tyczy ;)

• tbernard Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 15:20
                No to chyba od paru lat jeździsz po Legnickiej na pamięć. Już dawno 70 jest zniesiona i obowiązuje 50. Inna sprawa, że mało kto jej przestrzega. Trochę więc sztuczny ten problem, że ktoś jedzie lewym pasem po Legnickiej.

> Płynność jazdy nie polega na wiecznym okupowaniu lewego pasa bo gdzieś tam późn
                > iej bede skrecał w lewo, zwłaszcza na takich ulicach jak legnicka, ...

Tak się składa, że najwięcej płynność zaburzają ścigacze którzy widząc czerwone z daleka próbują przeskoczyć najwięcej tych łagodnie wytracających prędkość aby na końcu walić ostro w hamulce a potem ruszając od zera blokują ruch tym których dopiero wyprzedzili.
                • Gość: Piotrek Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 16:01
                  To prawda jazda prawym pasem to tylko jeden z elementów wpływający na płynność ruchu. Drugim niewątpliwie jest predkość i jak najmniejsze róznice tej prędkości pomiedzy poszczególnymi pojazdami. Technika i kultura jazdy jeszcze, później doswiadczenie a dzięki niemu zdolność przewidywania.
              • c2h6 Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 02.09.11, 10:46
                prawdziwy_wypiorczyk napisał:

> Na Legnickiej zawsze bylo nawet 70, nie wiem czy zmienili nie zrocilem uwagi :P

To zacznij zwracać uwagę bo już od 2 albo 3 lat nie ma tam 70.

• Gość: pata Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.ip.netia.com.pl 01.09.11, 15:41
        bez przesady kolego. nie kazdy ma tak szybkie auto jak ty ale to chyba nie znaczy ze nie moze wyprzedzic tira? troche wyrozumialosci dla innych kierowcow. nie kazdy dysponuje rakietą która zbiera się od 100 do 160 w 3 sek...
    • map4 Akcja ? Przecież od tego jest policja ! 01.09.11, 13:09
      Nie rozumiem potrzeby urządzania akcji celem propagowania jazdy prawym pasem.

"Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa."

- art. 16 punkt 4 prawa o ruchu drogowym

Z tego przepisu wynika jednoznacznie, że jazda lewym pasem jest dozwolona tylko wtedy, kiedy jazda prawym pasem nie jest możliwa, czyli na przykład w fazie wyprzedzania.

Wystarczyłoby dziesięć nieoznakowanych radiowozów z kamerami na pokładzie patrolujących EPW ("ekspresową półobwodnicę Wrocławia") i dokumentujących wykroczenia, aby :
      - zarobić dla budżetu masę szmalu,
      - nauczyć kierowców jazdy prawym pasem,
      - przy okazji zacząć wreszcie ścigać w Polsce wykroczenie powodujące najwięcej wypadków na autostradach, czyli jazdę ze zbyt małym odstępem do pojazdu poprzedzającego.

Gdyby jeszcze policjantom zechciało się po nagraniu filmiku ujawnić się, ściągnąć delikwenta z autostrady na parking, pokazać mu filmik, wypisać mandat, sprawdzić stan opon, zawieszenia, hamulców i oświetlenia, to zrobiłoby się już zupełnie tak jak na zachodzie.

A ile istnień ludzkich by takie kontrole uratowały ...
      • Gość: klusek Re: Akcja ? Przecież od tego jest policja ! IP: 89.174.38.* 01.09.11, 13:15
        nikt Ci nie każe klikać "lubię to" - skoro nie masz ochoty, nie rozumiesz to trudno
        chyba wolno nam mieć odrębne zdania?
        • nazimno A twoje zdanie, kluseczku, jest kuriozalne... 01.09.11, 13:34
          Zamiast chedozyc o jakchs "akcjach" nalezy siegnac po tekst przepisow i je w koncu
          raz w zyciu

PRZECZYTAC ZE ZROZUMIENIEM.

Podobnie - nawet srednio rozgarniety osobnik, powinien rozumiec, do jakich celow
          powolano "drogowke".

Wiem, ze nie lubisz tych panow, nie lubisz placic mandatow.
          Ale to jest twoja wylacznie broszka.

• Gość: klusek Re: A twoje zdanie, kluseczku, jest kuriozalne... IP: 89.174.38.* 01.09.11, 14:04
            a to żeś trafił jak kulą w płot z tym czytaniem ze zrozumieniem przepisów,
            może w takim razie ja Tobie przetłumaczę, bo widzę, że ze zrozumieniem kiepsko - uchwalone przez ustawodawcę obowiązujące normy prawne swoją drogą, a propagowanie pozytywnych, szanujących innych postaw społecznych swoją drogą - wszystko chcesz załatwiać policją? kiepski pomysł (klusek - prawnik)
            • nazimno Cos z logika nie tak... 01.09.11, 14:37
              Jezeli istnieje norma prawna (PoRD), to nie ma potrzeby propagowania czegokolwiek.
              Wystarczy, jesli wszyscy beda ja znac i sie do niej stosowac.
              Jazda "mozliwie prawa strona" jest wlasnie takim stosowaniem sie .

Stosowanie sie do przepisu nie jest zadna "postawa spoleczna".
              To inna kategoria zachowan.

Albo ktos wie jak sie jezdzi po drogach albo nie.
              Po to ten ktos zdal egzamin i dostal PJ (prawo jazdy).
              No, chyba, ze jest idiota, ktoremu sie to trafilo przypadkowo albo PJ kupil.

Czy wszyscy prawnicy maja luke, gdy chodzi o logike?
              Czy tylko ty wykazujesz sie tym defektem?
              A moze jest u Was zbyt goraco?

• Gość: klusek Re: Cos z logika nie tak... IP: 89.174.38.* 01.09.11, 14:53
                widzę,że uwielbiasz obrażać ludzi.
                odnosząc się merytorycznie - albo bujasz w obłokach i jesteś tak naiwny albo nie wiesz jak życie funkcjonuje - ilu kierowców przeczytało ustawę według Ciebie? ilu zna wszystkie przepisy regulujące przestrzeń o której dyskutujemy? Uśmiałam się czytając Twoje słowa - norma prawna wystarczy
                świadomość prawna jest w Polsce na tak miernym poziomie, że chyba nie możesz nie zauważać jak bardzo rozbawiasz takimi poglądami każdego kto chociaż mniej więcej obraca się wśród prawniczego środowiska
                no chyba, że zamuruje mnie wypisana przez Ciebie definicja normy prawnej i jej zakresów, wtedy chylę czoło przed znajomością prawną Polaków zajmującymi się innymi profesjami

nadto, chyba wyraźnie napisałam - normy prawne to jedno, postawy społeczne drugie

ale tak czy inaczej dzięki - poprawiłeś mi humor tym szlachetnym przekonaniem znajomości prawa wśród naszych obywateli
                • nazimno Dla ulatwienia dodam... 01.09.11, 15:30
                  1....kpilem sobie. To jedno.

2. Slowo "idiota" nie bylo skierowane do Ciebie. Sprawdz.

3. Gdy chodzi o Twoj sposob rozumowania - zakwestionowalem jedynie umiejetnosc
                  poslugiwania sie zasadami logiki.

Cytuje:
                  --------
                  Czy wszyscy prawnicy maja luke, gdy chodzi o logike?
                  Czy tylko ty wykazujesz sie tym defektem?
                  A moze jest u Was zbyt goraco?

Powyzszy cytat ma charakter kpiny. Czystej kopiny.

Jesli, zamiast udzielic cietej riposty (jak na prawnika przystalo), masz zamiar obrazac sie jak niewinna gimnazjalistka, to nie nadajesz nie na prawnika, natomiast z pewnoscia
                  nadajesz sie na kauzyperde (franc. cause perdue) czyli takiego osobnika, ktory
                  pobierajac wysokie honorarium i tak sprawe przed wysokim sadem przerznie
                  z kretesem na zgube swojego biednego klienta.

PS
                  Tez mnie rozbawiles.

• Gość: klusek Re: Dla ulatwienia dodam... IP: 89.174.38.* 01.09.11, 19:40
                    Doprawdy nie pojmuję, o co Tobie chodzi z tą logiką?
                    Ja poza normami prawnymi, mając świadomość tego, co się dzieje widzę zasadność promowania właściwych zachowań, bo nie łudzę się, że przeciętny Kowalski zaznajomi się z porządkiem prawnym, bo zazwyczaj nie jest to atrakcyjna materia, natomiast forma społeczności na portalu łatwiej przemówi do osoby, która nie ma styczności z prawem. Jak już Ci napisałam - jeżeli twierdzisz, że każdy ma znać treść przepisów żyjesz w bajce - to utopia
                    Co więcej znowu ubliżasz innym - nie schlebiaj sobie, nie obraża mnie post od anonimowego internetowego chojraka - wysnuwasz jakieś teorie, dopowiadając sobie całe historie na podstawie kilku wyrazów - dorabiasz jasnowidztwem?
                    Ja mogłabym o Tobie powiedzieć, że jesteś takim typowym mędrkiem - zajmujesz się może handlem obwoźnym, jesteś księgowym, albo kierowcą tira, nie masz bladego pojęcia o teorii, gałęziach, historii prawa, a wydaje Ci się, że wszystkie rozumy pozjadałeś. Ale tego nie robię, bo to może tylko złudne wrażenie, wywołane Twoimi zupełnie oderwanymi od rzeczywistości komentarzami.
                    • nazimno Odpowiedz jest niemerytoryczna i pozbawiona logiki 02.09.11, 09:51
                      Wiec koncze.
                    • nazimno Przyklad wypowiedzi z logiczna interpretacja: 02.09.11, 10:19
                      tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,72,128456533,128460883,Akcja_Przeciez_od_tego_jest_policja_.html
                      PS
                      Drogi, kluseczku, zwany prawnikiem.
                      Przeczytaj swoj wlasny post jeszcze raz.

Jest on lamentem urazonej ambicji czlowieka z cenzusem, ktoremu zabraklo
                      inwencji w sformulowaniu riposty godnej przedstawiciela zawodu, ktory
                      w spoleczenswie pelen jest ambiwalentych ocen, a od ktorego moznaby sie spodziewac
                      wyzszych umiejetnosci w poslugiwaniu sie aparatem argumentacji.

Moje komentarze twardo trzymaja sie rzeczywistosci, ktora Ty podmalowujesz
                      "propagowaniem postaw". To "propagowanie postaw" jest wytartym i wyswiechtanym
                      pojeciem pochodzacym jeszcze z zamierzchlego okresu, gdy spoleczenstwem
                      usilowano sterowac przy pomocy manipulacji i naciskow.

Co do "akcji" trzymania sie "prawej strony":
                      jest to kompletny idiotyzm, ktorego skutek bedzie zerowy.

Dopoki ludzie nie wylecza sie z wtornego analfabetyzmu, w ktory popadli po odebraniu prawa jazdy - NIC SIE NIE ZMIENI.

Gdy popatrzysz na to, co robia kierowcy, to powinienes w zasadzie sie juz tylko pomolic. Apele mozesz sobie darowac.
                      Oni i tak nie beda wiedziec, o co Ci chodzi.

• Gość: klusek Re: Przyklad wypowiedzi z logiczna interpretacja: IP: 89.174.38.* 02.09.11, 19:34
                        dyskusja z Tobą jest jałowa - w kółko powtarzasz to samo bez sensu
                        widzę, że mocno nawiązujesz do poprzedniego ustroju - na szczęście w nowym wolno mi popierać różne formy służące zwracaniu uwagi na rzeczy istotne bardziej lub tylko trochę, a Ty możesz sobie ujadać ile wlezie,
                        natomiast nie mogę odnieść się do Twojej dennej pseudo psychoanalizy, którą sobie układasz na podstawie mojego stwierdzenia, że każdy wedle uznania może kliknąć "lubię to" na portalu społecznościowym...
                        człowieku weź się do uczciwej pracy zamiast zaśmiecać sieć - bo o ile ja w czwartek miałam urlop to widzę, że ty albo na bezrobotnym (wtedy rozumiem sfrustrowane wypowiedzi), albo tak Ci się nudzi w jakiej marnej pracy, że dzień w dzień drążysz rozmowę, która do niczego nie prowadzi, wtedy współczuję pracodawcy takiego kanciarza na etacie
                        • nazimno To byl wlasnie przyklad "dennej psychoanalizy". 05.09.11, 13:27
                          Poza tym: urazonej dumy, braku zrozumienia prostych zagadnien, braku logiki,
                          braku argumentacji merytorycznej, no i do tego insynuowania wyimaginowanych
                          zarzutow (kanciarz), bez znajomosci realiow, w ktorych takie zarzuty sie stawia.

Jak na "prawnika" - koncertowo, koncertowo !!!

Co do wspolczucia - gleboko wspolczuje, ze w srodownisku prawniczym ma sie do czynienia
                          z ludzmi o tego rodzaju cechach.

• Gość: cookie Re: Akcja ? Przecież od tego jest policja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:34
        > - przy okazji zacząć wreszcie ścigać w Polsce wykroczenie powodujące najwięcej
        > wypadków na autostradach, czyli jazdę ze zbyt małym odstępem do pojazdu poprzed
        > zającego.

Tu jest problem, ponieważ:
        - nie ma jednoznacznego przepisu, jak w Niemczech, typu 30% z halber Tacho
        - policja nie ma oprogramowania, które ma policja niemiecka, a które umożliwia wyliczenie ze zdjęcia wykonanego zza kontrolowanego pojazdu odległości między tym pojazdem a poprzednikiem
        - policja nie ma przenośnych urządzeń montowanych na wiaduktach, a na jezdni w pobliżu wiaduktów nie ma namalowanej skali

Nie słyszałem, by w Polsce ktokolwiek dostał mandat za niezachowanie odstępu, a już parę razy czułem na plecach na A4 oddech jakiegoś palanta, gdy wyprzedzałem, i to wcale nie jadąc wolno.
        Nad czym niezmiernie ubolewam
        • nazimno Palantow, bowiem, mamy w nadmiarze. 01.09.11, 13:37
          Ryzykuje stwierdzenie: CORAZ WIECEJ ich mamy.
          Wystarczy pojezdzic po miescie lub po drogach.
          I widac ich jak na dloni.
        • map4 Re: Akcja ? Przecież od tego jest policja ! 01.09.11, 14:06
          Gość portalu: cookie napisał(a):

> Tu jest problem, ponieważ:
          > - nie ma jednoznacznego przepisu, jak w Niemczech, typu 30% z halber Tacho

Sejm najjaśniejszej pomrocznej znalazł wczoraj czas, żeby po raz trzydziesty siódmy dyskutować o aborcji. Co konkretnie uniemożliwia sejmowi nowelizację prawa o ruchu drogowym i wprowadzenia nakazu zachowania bezpiecznego odstępu obliczanego na podstawie prędkości pojazdu ?

> - policja nie ma oprogramowania, które ma policja niemiecka, a które umożliwia
          > wyliczenie ze zdjęcia wykonanego zza kontrolowanego pojazdu odległości między t
          > ym pojazdem a poprzednikiem

No i ?
          Czyżby III RP znowu - jak ostatnio za Reagana - obłożona została embargiem uniemożliwiającym zakup takiego sprzętu na zachodzie ?

> - policja nie ma przenośnych urządzeń montowanych na wiaduktach, a na jezdni w
          > pobliżu wiaduktów nie ma namalowanej skali

... no i jak rozumiem takie wynalazki są nieosiągalne z powodu embarga (patrz jeden punkt wyżej) ?

> Nie słyszałem, by w Polsce ktokolwiek dostał mandat za niezachowanie odstępu, a
          > już parę razy czułem na plecach na A4 oddech jakiegoś palanta, gdy wyprzedzałe
          > m, i to wcale nie jadąc wolno.
          > Nad czym niezmiernie ubolewam

Ubolewanie ubolewaniem. Ale na A-4 oraz na t.z.w. A-4 (czyli na wyrobie autostradopodobnym pomiędzy Wro a Leg) codziennie giną przez to ludzie.
      • Gość: mm Re: Akcja ? Przecież od tego jest policja ! IP: 89.174.38.* 01.09.11, 14:06
        naiwne to nieco...
        założę się, że mniej niż połowa kierowców widziała na oczy teks tej ustawy
      • Gość: Piotrek Re: Akcja ? Przecież od tego jest policja ! IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 16:06
        Ale akcja to nic złego. Bo nie powinno tak być jak w matrixie, miej troche też miłosierdzia dla ludu. Czyli najpierw akcje uswiadamiające a później to co proponujesz. Bo to co proponujesz tez dobre;) Ale zachowajmy kolejność.
    • Gość: qba Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 14:04
      Nie obrażaj Rumunów i nas do nich nie porównuj bo życzyłbym sobie i innym żeby w Polsce kierowcy jeździli tak właśnie jak w Rumunii - wróciłem z Rumunii i jeżdżą dużo bezpieczniej niż nasi wspaniali kierowcy.
      • zyto1234 Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 14:13
        nie obrażam Rumunów, ale nie uważam, że są dobrymi kierowcami. Qba: Jak dużo kierowców tam widziałeś? Jak dużo czasu tam spędziłeś i gdzie byłeś? Coś mogę o stylu prowadzenia w Rumunii powiedzieć, ponieważ mieszkałem tam przez kilka miesięcy. Najgorzej jeździło mi się w miastach, gdzie ludzie nie stosują się do na przykład "pasa tylko do skrętu w prawo". Jeśli chodzi o jazdę poza miastem to często kierowcy tam wyprzedzają przed zakrętem gdzie zupełnie nic nie widać. Może się mylę, no i na pewno nie wszyscy to robią, ale na pewno znaczny odsetek kierowców.
      • Gość: q Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 22:59
        potwierdzam, i mają w bukareszcie więcej trzypasmówek niz my na tej AOW
    • pssz Mamy wielkie wydarzenie ;) 01.09.11, 14:49
      Otwarto odcinek drogi ca 20 km długi. I zaczęła się dyskusja: czy jest równo, czy nierówno, którym pasem jeździć itp. Czyli mamy problem do roważania. ;)
    • truten.zenobi już są korki przy wezłach? 01.09.11, 15:12
      nic tylko pogratulować przyjętych rozwiązań...

po co się bawić w jakieś "koniczynki" czy inne sprawdzone rozwiązania... im większy dziwoląg tym ciekawiej...
      • c2h6 Nie, nie ma. 02.09.11, 10:43
        truten.zenobi napisał:

> nic tylko pogratulować przyjętych rozwiązań...
        >
        > po co się bawić w jakieś "koniczynki" czy inne sprawdzone rozwiązania... im wię
        > kszy dziwoląg tym ciekawiej...

Sam jesteś dziwoląg. Wjazdy na autostradę są przecież zupełnie normalne. A ta twoja "koniczynka" to akurat jeden z najmniej efektywnych rodzajów węzła.
    • Gość: cyja Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.11, 15:14
      A ja bym jaszcze dodał: >...i nie wyprzedzam na zakazie wyprzedzania!<
    • Gość: w€drowiec Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: 194.11.254.* 01.09.11, 15:25
      w ciągu ostatnich paru lat miałem okazję przejechać parę tyś. km po niemieckich autostradach gdzie takie jeżdżenie (prawy pas, puszczanie wjeżdżających, nie blokowanie ruchu szybszym itd.) jest normą, i szczerze mówiąc to zastanawianie się który pas jest do czego i cwaniaczenie że mi wolno jeździć jak chcę, brzmi dla mnie trochę jak gaworzenie dzieci które pierwszy raz w życiu autostrade na oczy widzą. Także pora dorosnąć. Dostaliśmy ładną zabawkę to nauczmy się nią wspólnie bawić.
    • Gość: cyja Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.11, 15:53
      "Jeżdżę prawym pasem na każdej drodze ! "
    • asjabc Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pasem ... 01.09.11, 17:33
      Jestem ZA!

Poruszenie buraków na forum tylko potwierdza moje przekonania.
      Przed wakacjami na A4 katowicka policja miała akcję i wlepiała ostro mandaty za jazdę lewym pasem przy prawym wolnym.
      Nie ma się co oburzać, ale zmienić swoje chore na wyki na przepisowe i cywilizacyjne.
      Dla wielu za trudne! Sio na pola z burakami!
      • crazyrabbit Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 01.09.11, 17:51
        Ja też jestem ZA!
        Ale jak widać, "marszczyfredy" i tak będą jeździć lewym i środkowym - BO TAK!
        • c2h6 Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 02.09.11, 10:41
          crazyrabbit napisała:

> Ja też jestem ZA!
          > Ale jak widać, "marszczyfredy" i tak będą jeździć lewym i środkowym - BO TAK!

Ja, dziecinko, będę w większości jeździł środkowym bo prawy będzie zajęty przez ciężarówki i zjeźdżających oraz wjeżdżających. Dla bezpieczeństwa wszystkich na drodze. Bo tak się jeździ łatwiej.
          • Gość: q Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 11:46
            a jak na prawym nie będzie ciężarówek aż po horyzont, jak to się czasem dzieje nawet na zatłoczonej A4, to też będziesz jechał środkowym pasem mając prawy wolny, czy jednak zastosujesz się do przepisów i zjedziesz na pusty prawy pas?

czy nie - bo tak?
            • c2h6 Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 02.09.11, 13:01
              Gość portalu: q napisał(a):

> a jak na prawym nie będzie ciężarówek aż po horyzont, jak to się czasem dzieje
              > nawet na zatłoczonej A4, to też będziesz jechał środkowym pasem mając prawy wol
              > ny, czy jednak zastosujesz się do przepisów i zjedziesz na pusty prawy pas?

To zależy od miejsca w którym będę się znajdował. Jeżeli akurat blisko wjazdu to zostanę na środkowym żebym nie musiał bez sensu odbijać się z powrotem na lewo aby ustąpić miejsca potencjalnemu wjeżdżającemu. A jeżeli po prostu będzie przede mną dłuższy odcinek trzech pasów bez 'atrakcji' to owszem, znajde na prawo.

Cała sprawa z tym prawym pasem jest dęta i tyle. Jeżdżę A4+A8 codziennie i przypadki uporczywej jazdy lewym są bardzo sporadyczne. W zupełności wystarcza wyprzedzenie takiego zapominalskiego prawą stroną, sam się wtedy orientuje i zjeżdża na właściwy pas - z czego wniosek że to sa po prostu tacy, którzy się zagapili.

• tbernard Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 02.09.11, 19:25
                Mam podobne obserwacje oraz podejście do tego całego "problemu".
          • crazyrabbit Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 03.09.11, 17:43
            c2h6 napisała:

> crazyrabbit napisała:
            >
            > > Ja też jestem ZA!
            > > Ale jak widać, "marszczyfredy" i tak będą jeździć lewym i środkowym - BO
            > TAK!
            >
            > Ja, dziecinko, będę w większości jeździł środkowym bo prawy będzie zajęty przez
            > ciężarówki i zjeźdżających oraz wjeżdżających. Dla bezpieczeństwa wszystkich n
            > a drodze. Bo tak się jeździ łatwiej.

"Dziecinko"? Łza wzruszenia spłynęła była mnie z oka lewego..
            Prawo jazdy mam od ponad 20 lat, od 12 jeżdżę zawodowo... a tu ktoś mnie od "dziecinek" wyzywa :)))))

Czyli jednak: BO TAK!?
            • c2h6 Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 05.09.11, 14:30
              crazyrabbit napisała:

> c2h6 napisała:
              >
              > > crazyrabbit napisała:
              > >
              > > > Ja też jestem ZA!
              > > > Ale jak widać, "marszczyfredy" i tak będą jeździć lewym i środkowym
              > - BO
              > > TAK!
              > >
              > > Ja, dziecinko, będę w większości jeździł środkowym bo prawy będzie zajęty
              > przez
              > > ciężarówki i zjeźdżających oraz wjeżdżających. Dla bezpieczeństwa wszyst
              > kich n
              > > a drodze. Bo tak się jeździ łatwiej.
              > Czyli jednak: BO TAK!?

Widzę że sztuka czytania ze zrozumieniem rzeczywiście upada.
    • zetkaf Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 02.09.11, 21:13
      Ale ja od dawna tak jezdze. W koncu to najszybszy pas, to co bede za ciapkami lewym jechal ;)

A na powaznie, fajnie, fajnie, tylko jak zwykle nic nie wyjdzie przez takich, co uwazaja ze maja prawo do wszystkiego, tylko obowiazkow zadnych nie maja. Aaa, i przez takich, co sami jezdzic nie umieja, ale beda uczyc wszystkich wokol, ze nalezy jechac z predkoscia przepisowa. Ew. wolniejsza, bo przeciez wolniej=bezpieczniej. Nawet, jak sie komus zajezdza droge, wymusza pierwszenstwo, nie ustepuje pieszym na przejsciach - co tam, wolniej=bezpieczniej.
      • tbernard Re: Czytelnik proponuje akcję "Jeżdżę prawym pase 04.09.11, 01:44
        > A na powaznie, fajnie, fajnie, tylko jak zwykle nic nie wyjdzie przez takich, c
        > o uwazaja ze maja prawo do wszystkiego, tylko obowiazkow zadnych nie maja. Aaa,
        > i przez takich, co sami jezdzic nie umieja, ale beda uczyc wszystkich wokol, z
        > e nalezy jechac z predkoscia przepisowa.

Oraz takich co nie umieją jeździć z prędkością przepisową a uczyć będą wokół kto jakim pasem ma prawo jechać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka