Dodaj do ulubionych

San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzech ...

07.09.11, 10:20
przypominam, że Lwów to równie stara Europa jak Wrocław i San Sebastian
Obserwuj wątek
    • Gość: Donostia Donostia, a nie San Sebastian IP: 192.100.112.* 07.09.11, 10:46
      Miasto znajduje się w Kraju Basków.

Tam zresztą też były kontrowersje finansowo-moralne co do przyznania tego tytułu temu miastu.
    • Gość: Sandra Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec IP: *.halaludowa.wroc.pl 07.09.11, 11:38
      Prawda, dziwne,że o tym sie zapomina.
      • Gość: Wro Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 14:24
        Kiedy do cholery te lwowiaki odczepią się od Wrocławia !!!!???? Nie czuję z nimi żądnego związku, Po co utrwalać ten mit , o jakimś Lwowie przeniesionym na zachód. To mi przypomina mit historyczny stworzony przez Wajdę jak to ułani polscy z szabelka szli w 39 na czołg niemieckie ...
        • afiag Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec 07.09.11, 15:22
          Popieram. Rodzice mojej matki przyjechali z kieleckiego, rodzice ojca - autochtoni. Kresowiaków przyjechało tu wg różnych szacunków 20-30% nowoprzybyłej ludności.
          • Gość: RET Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec IP: 195.117.227.* 07.09.11, 15:59
            Uważasz, że 20-30% ludności pochodzącej z jednego miejsca to mało? Przy rozproszeniu pozostałych grup (powiedzmy, że pozostałych 70% pochodzi z 7 innych regionów Polski - powiedzmy: powstańcza Warszawa [duży udział ludności powojennego Wrocławia], poznańskie, nowosądeckie, kieleckie, rzeszowszczyzna, lubelszczyzna, ziemia łódzka - wtedy średnio przypada średnio po 10% na każdą z tych grup, czyli każda jest mniejsza niż lwowska). A do tego lwowiacy stanowili w dużej mierze elitę intelektualną nowego miejsca, co w oczywisty sposób przesądzało, że decydowali o jego życiu publicznym.
    • map4 Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec 07.09.11, 11:46
      "Chcemy ściągać ludzi, którzy decydują o kierunkach polityki kulturalnej naszego kontynentu lub są ciekawymi twórcami tejże kultury."
      - magistrat ustami Obremskiego w Gazecie Wyborczej.

Jednocześnie ten sam magistrat broni się w sądzie obecnie przed zarzutem kradzieży wizerunku krasnoludka, nie chcąc nawet przyznać, że ten wizerunek ordynarnie skopiował.
      A oskarżający autor krasnoludków, jeden z większych artystów, jacy się we Wrocławiu jeszcze uchowali chce jedynie przyznania się do winy plagiatorów z magistratu, nie chodzi więc mu o kasę.

Prezydencie Obremski: jak właściwie che pan ściągnąć do Wrocławia artystów, skoro zamiast ich twórczość chronić podlegli panu urzędnicy i działający na ich zlecenie szefowie firemki Orfin zagarniają ich twórczość ?
      • embriao Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec 07.09.11, 12:06
        map4 napisał:
        >
        > Prezydencie Obremski: jak właściwie che pan ściągnąć do Wrocławia artystów, sko
        > ro zamiast ich twórczość chronić podlegli panu urzędnicy i działający na ich zl
        > ecenie szefowie firemki Orfin zagarniają ich twórczość ?
        >
        Jaka firemka Orfin? OCB?
        • afiag Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec 07.09.11, 13:06
          Możesz napisać komu konkretnie Wrocław ukradł wizerunek krasnoludka?
          Oraz czy ten wizerunek był chroniony prawami autorskimi?
          Czy już zakończyło się postępowanie sądowe w tej sprawie?
          Zastanów się zanim zarzucisz komuś lub czemuś (miasto) kradzież.
          • miejski_glupek Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec 07.09.11, 14:55
            afiag napisał:

> Możesz napisać komu konkretnie Wrocław ukradł wizerunek krasnoludka?
            Wiesz pewnie czym była Pomarańczowa Alternatywa?

> Oraz czy ten wizerunek był chroniony prawami autorskimi?
            Był.

> Czy już zakończyło się postępowanie sądowe w tej sprawie?
            Druga rozprawa zakończyła się alarmem bombowym i ewakuacją sądu.

> Zastanów się zanim zarzucisz komuś lub czemuś (miasto) kradzież.
            Major się zastanowił i zarzucił, a ja go popieram. Nie podoba mi się, że urzędasy i biurwy miejskie podprowadziły ideę Pomarańczowej Alternatywy. Na dodatek ktoś bierze kasę, za te wszystkie gadżety, kubki, szmatki i pierdoły.
            To wszystko jest dokładnie tym, przeciw czemu PA była. Kurwa mać.
            • afiag Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec 07.09.11, 15:17
              Wiem czym była. Sam w tym uczestniczyem. Ale Major Frydrych nie równa się P.A. I to nie on wymyślił krasnoludka. Pomarańczowa Alternatywa to byli ludzie i ich pomysły. Oczywiście Frydrych to jej najznamienitsza postać, ale... No właśnie, czy to daje mu prawo do kasnoludka? Bo o ile wiem to stroną w postępowaniu nie jest P.A. (jeśli się mylę, to przepraszam), ale Frydrych. To były pomysły Wrocławian i we Wrocławiu zostały, Wrocławiowi przynoszą pewne profity (materialne i niematerialne) i niech tak zostanie. Czemu ten pozew ma służyć i co ma zmienić?
              • miejski_glupek Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec 07.09.11, 16:15
                afiag napisał:
                To były pomysły Wroc
                > ławian i we Wrocławiu zostały, Wrocławiowi przynoszą pewne profity (materialne
                > i niematerialne) i niech tak zostanie. Czemu ten pozew ma służyć i co ma zmieni
                > ć?
                Chciałbym, żeby pozew ten sprawił, żeby goście z mentalnością partyjnych buców, działaczy młodzieżowych, oportunistów i drobnych krętaczy nie czerpali profitów materialnych i niematerialnych, z tego co robiłem dla siebie dwadzieścia lat temu. Bo aplikacja, do której link Ci podesłałem, sugeruje że Pomarańczowa Alternatywa to jakaś komórka magistratu naszego.
    • arquette San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzech ... 07.09.11, 15:21
      ,,czy już nie zakończyło się ppostepowanie w tej sprawie?"
      dooobre. to juz któryś post, któwy powtarza plotkę, jakoby major przegrał sprawę.
      najpierw naskakiwano na niego, ze robi to dla pieniędzy.
      moze w końcu ktos znajdzie odwagę, zeby bez unikania, bez bomb przyznac się do zagarniecia facetowi praw autorskich i intelektualnych, bo to juz sie robi smieszne
      • afiag Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec 07.09.11, 15:26
        nie potrafisz mnie nawet zacytować i oskarżasz o powielanie plotki że Major przegrał sprawę. Ja napisałem: "Czy już zakończyło się ppostepowanie w tej sprawie" a nie : "czy już nie zakończyło się ppostepowanie w tej sprawie".
        Dodałaś sobie jeden wyraz, który całkowicie zmienia sens mojej wypowiedzi. Jej sensem było to, że dopóki nie zakończyło się postępowanie, nie można powiedzieć że ktoś jest złodziejem. TYM BARDZIEJ ŻE TO NIE FRYDRYCH WYYMYŚLIŁ KRASNOLUDKA
        • arquette Re: San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzec 07.09.11, 15:36
          nie czepiaj sią malostkowo słówek- sens zachowany.
          znaczy... powtarzanie, ze to Wrocławianie wymyslili. oczywiscie że w ciagu ostatnich 20lat pojawiła sie masa osobników typu ,,przylepiło się g... do okretu i mówi: płyniemy" ale pomysłodawcami nie są.
          ja słyszałam, ze Major ma prawa patentowe do nazwy ,,Pomarańczowa Alternatywa" i autorskie do Krasnoludka PA (nie- kazdego krasnoludka, jak próbuja rozmydlić niektórzy) więc ma prawo byc oburzony, ze wykorzystuje się to bez jego zgody, przy równoczesnym pomawianiu go.
          zresztą, w tym miescie naduzywa sie nazw i innych marek, bez ich zgody (RTL, EMPIK itp) więc to jakas niechlubna norma.
    • oikozz Donostia - Euskadi 08.09.11, 01:06
      Nie San Sebastian tylko Donostia (już jak kto woli Donostia - San Sebastian) i nie hiszpańskie a baskisjkie...
    • wikary69 San Sebastian, Lwów i Wrocław - ESK dla trzech ... 08.09.11, 01:29
      To cieszy ze Lwow sie budzi z mrocznego snu, ktory trwa od 1939 roku. Chca cos ukrasc, przekrecic ? dac im...nie zalowac. Najwazniejsze jest utrzymanie, podtrzymanie zwiazku miasta z macierza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka