Dodaj do ulubionych

Weź przykład z polskich kolei i rób sobie konku...

25.09.11, 21:09
Nasza szara rzeczywistość.
Obserwuj wątek
    • kretek_bladzi Weź przykład z polskich kolei i rób sobie konku... 25.09.11, 21:33
      TLK nie jest konkurencją dla Intercity. To dwa różne "produkty" tej samej firmy. W TLK płaci się za przejazd i nie ma gwarancji miejsca poza klasą pierwszą. W intercity płaci się za przejazd i zagwarantowane miejsce siedzące - sprzedawane są tylko bilety z miejscówkami.

Z Wrocławia do W-wy przez Katowice i to przez 6h - niech żyje kolej...
      • Gość: marduk Re: Weź przykład z polskich kolei i rób sobie kon IP: *.man.tk-internet.pl 25.09.11, 21:57
        kretek_bladzi napisał:
        > TLK nie jest konkurencją dla Intercity. To dwa różne "produkty" tej samej firmy

??
        "W ten sposób spółka Intercity sama sobie robi konkurencję" - jest napisane w tym przykrótkim felietonie, czy nie jest?

Ad rem - maszyniście musiało się chyba śpieszyć do domu, bo przy przepisowych prędkościach nic z opisanych wrażeń na tej trasie nie powinno mieć miejsca...

Inna sprawa, że te czasy przejazdu to faktycznie poezja i chyba dwa lata temu było ciut szybciej... ale gwoli ścisłości, to:
        - ten ostatni pociąg to chyba jeden z niewielu pozostałych Expresów (nie EIC), co sugeruje, że nawet dla PKP IC jest to raczej relikt przeszłości ;)
        - pociągi przez Poznań jadą przeciętnie dłużej
        - no i - 5:40 to prawie 6:00, ale tego typu zaokrąglenia to chyba raczej inżynierom przystoją?
        • Gość: z 5:40 to nie to samo co 6:00 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.11, 23:34
          I inżynierom takie "zaokrąglenia" nie przystoją. Przy średniej prędkości przejazdowej 75 km/godz w ciągu 20 minut przebywa się 25 kilometrów - chciałbyś to "zaokrąglić"? Do zera, czy do setki? ;P
          I na pewno różnica 20 minut jest istotna dla tych, którzy "łapią przesiadkę" .
          • Gość: troxy Re: 5:40 to nie to samo co 6:00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 00:45
            Bachmann jak zwykle szuka problemów. Trzeba było wsadzić d... w ten wcześniejszy, szybszy, tańszy TLK, tak jak robi każdy normalny człowiek. Tyle, że Bachmann nie będzie przecież jeździł z polskim pospólstwem i stąd te idiotyczne narzekania.
            • Gość: mzb Proszę spróbować kupić bilet na LOT do Wrocławia IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 26.09.11, 10:01
              i dopiero wtedy pisać o potencjalnych promocjach :)
              • Gość: troxy Proszę spróbować najpierw zrozumieć mój post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 13:15
                bo nie pisałam ani o LOT, ani o promocjach.
        • Gość: troxy Re: Weź przykład z polskich kolei i rób sobie kon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 00:47
          Gość portalu: marduk napisał(a):

> > TLK nie jest konkurencją dla Intercity. To dwa różne "produkty" tej samej
          > firmy
          >
          > ??
          > "W ten sposób spółka Intercity sama sobie robi konkurencję" - jest napisane w t
          > ym przykrótkim felietonie, czy nie jest?

Co nie? Ja jednak sądzę, że to Bachmann czegoś nie zrozumiał.
    • mybox Weź przykład z polskich kolei i rób sobie konku... 25.09.11, 21:50
      Ja zawsze korzystam z "Fredro", jedzie szybciej i jest bardzo wygodnie :)
    • Gość: z Dawne dobre czasy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.11, 23:28
      "W dawnych dobrych czasach, mniej więcej dwa lata temu, z Warszawy wracałem zawsze eleganckim, czystym, zadbanym InterCity, który miał kilka wagonów bezprzedziałowych i w kilku miejscach nawet funkcjonujące gniazdka elektryczne. Jechał przez Poznań pięć i pół godziny."
      ======
      Ja pamiętam "lepsze" czasy, gdzieś tak sprzed 2006/2007 r., kiedy pociągi Intercity trasę Wrocław - Poznań - Warszawa Centralna pokonywały w 4 godz. 35 min. i praktycznie jeździły nieomal co do minuty.
      Pytanie tylko: komu to przeszkadzało?

• Gość: Paweł Re: Dawne dobre czasy? IP: *.finemedia.pl 26.09.11, 05:32
        Firmie PLL LOT?
        • Gość: max Re: Dawne dobre czasy? IP: *.man.tk-internet.pl 26.09.11, 07:15
          Nie rozumiem w czym problem. Przecież nasz kraj się rozwija (rośnie), ponoć najszybciej w całej UE, dlatego też logiczne jest że czasy przejazdu muszą się wydłużać. Przykładowo, przed wojną trasę do berlina pokonywało się w 3-3,5h, dzisiaj 6, a więc wzrost (rozwój) o 100% w porównaniu do ówczesnych terenów 3 Rzeszy. W latach 90 IC do poznania jechał 1h 35 min. dzisiaj ok 2h to tez wzrost o ok 30%. Nic tylko się cieszyć.
    • trammel Weź przykład z polskich kolei i rób sobie konku... 26.09.11, 07:30
      Coś dużo ostatnio tych artykułów o słabych połączeniach do Warszawy. Czyżby zaczęło się urabianie opinii publicznej, że jedynym sposobem na kolej na tym odcinku jest wydanie 30mld na linię KDP? Widzę,że koncerny już przeznaczają środki na "promocję"
      • Gość: petta Re: Weź przykład z polskich kolei i rób sobie kon IP: *.net.stream.pl 26.09.11, 09:11
        Masz rację ,brawo .Będzie jak z cukrem dziwnym trafem nigdzie w Europie nie tylko że nie podniesiono cen ale go w ogóle nie brakowało.
    • postnihilism Weź przykład z polskich kolei i rób sobie konku... 26.09.11, 07:42
      Jeśli jadą inna trasą to raczej nie do końca konkurują ze sobą? Nie wiem czemu ten pan jadący do Wrocławia uważa, że wszyscy jadą do Wrocławia.
      • Gość: xyz Re: Weź przykład z polskich kolei i rób sobie kon IP: *.play-internet.pl 26.09.11, 07:52
        Bo większość ludzi w tych pociągach jedzie do Wrocławia. Jeśli pociąg wyjeżdża pełny z Warszawy, to raczej nie ma co liczyć, że po drodze się bardzo opróżni.
        • dozsa Re: Weź przykład z polskich kolei i rób sobie kon 26.09.11, 09:19
          Gość portalu: xyz napisał(a):

> Bo większość ludzi w tych pociągach jedzie do Wrocławia. Jeśli pociąg wyjeżdża
          > pełny z Warszawy, to raczej nie ma co liczyć, że po drodze się bardzo opróżni.

Sporo ludzi wysiada w Katowicach, tak na oko 50% wszystkich pasażerów, a dlaczego? Wystarczy spojrzeć w rozkład...
      • Gość: ahoy2 Re: Weź przykład z polskich kolei i rób sobie kon IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.11, 07:59
        Jeżdżę między Warszawą i Wrocławiem od wielu lat i często. Nie interesuje mnie przez jakie miejscowości zasuwa pociąg. Jechałam na tej trasie ostatnio pociągiem TLK, który wlókł się niemiłosiernie. TLK nie ma priorytetów, miewa opóźnienia, to jest dawny "pośpieszny". Częściej staje. I bywa zatłoczony. Może się zdarzyć czysty skład, lepszy, bo oba rodzaje pociągów obsługuje IC. Mam nadzieję, że remonty się skończą i będziemy śmigać między Warszawą a Wrocławiem przez Poznań. W wagonach bezprzedziałowych, z gniazdkami elektrycznymi dla każdego i uprzejmą obsługą.
    • Gość: o!o PKP i ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 08:12
      czyli abstrakcja. System "ekonomiczny" PKP dąży do redukcji ilości pasażerów i wzrostu dotacji.
    • Gość: mikser Przecież Nemcy wciąż dążą Europy dwóch prędkości. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 08:19
      www.tvp.pl/publicystyka/polityka/polska-prezydencja-w-radzie-unii-europejskiej/aktualnosci/wroci-europa-dwoch-predkosci/5009511
      To co się Bachmann dziwi, że pociągi w Polsce jeżdżą wolniej?
      Jak mu się tu nie podoba ( a ciiągle mu się tcoś nie podoba), to zawsze może wrócić do tej szybszej części kontynentu. Nikt tu za nim płakać nie będzie.
    • hokainos Weź przykład z polskich kolei i rób sobie konku... 26.09.11, 09:15
      To normalne, przygotowują PKP do przejęcia przez jakąś zachodnią firmę, ale najpierw trzeba przecież obniżyć wartość spółki.

Najlepsze gadżety
    • a-wyborczy Weź przykład z polskich kolei i rób sobie konku... 26.09.11, 09:17
      1. JetAir - są firmą leasingującą samoloty - i obsługującą połączenia na zlecenie innych podmiotów (tak jak np firma styrian - nieistniejąca już ) świadczą usługi między innymi dla lotu, dla lufthansy - i praktycznie nie są żadnym konkurentem dla Lotu.

2. Ja jężdziłem IC na trasach Waw- Kr, Waw-Kat, Waw-poz i powiem że zawsze były pociągi w miarę ok, część wagonów bezpredziałowych kelner w warsie - całkiem niezłe jedzenie, natomiast TLK - zawalone masą ludzi składy samobieżne (zółto-niebieskie, lub wagony dość wysłużone) chyba raz mi sie trafiło TLK porównywalne z pociągami IC brak rezewrwacji miejsca - czyli przy wsiadaniu "zdobywanie Częstochowy".
      W chwili obecnej remontują trasę E30 i pociągi maj jeździć po niej z prędkością 160 km więc nie narzekaj autorze artykułu - a jak coś piszesz to poczytaj o temacie.
      • Gość: EM Re: Weź przykład z polskich kolei i rób sobie kon IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 26.09.11, 10:45
        Autor zwrocil uwage na wazny problem. PR skarza sie na brak taboru, a jedoczesnie puszczaja co lepsze sklady w dalekie trasy, robiac tym samym konkurencje dla IC. Wiec do pracy ludzie jezdza jakims starym zoltkiem, poniewaz porzadny, wyremontowany pociag zasuwa akurat z Poznania do Wa-wy, po trasie, po ktorej pojedzie za chwile jakis IC...i EC....i TLK...
      • osiek Re: Weź przykład z polskich kolei i rób sobie kon 26.09.11, 11:11
        a-wyborczy napisała:

> 1. JetAir - są firmą leasingującą samoloty - i obsługującą połączenia na zlecen
        > ie innych podmiotów (tak jak np firma styrian - nieistniejąca już ) świadczą u
        > sługi między innymi

Właściwie to większość linii lotniczych leasinguje samoloty. Jetair, a właściwie OLT Jetair, ostatnio ma nowego właściciela, obecnie ma dwa połączenia pod własną marką z Wrocławia do Warszawy dziennie (w tygodniu, w weekend na razie nie ma) Ceny biletów od 49 pln, godziny porannych rejsów są lepsze dla biznesu niż LOTu. Po ogłoszeniu połączeń WRO-WAW w cenie 49 PLN przez Jetair LOT szybko obniżył ceny biletów. W tej chwili bywają (nie twierdzę, że są) bilety w cenie niecałych 200pln w dwie strony w tygodniu, gdzie jeszcze parę miesięcy temu było to niemożliwe.
        Dalej twierdzisz że Jetair nie jest konkurencją dla LOTu? W skali globalnej na pewno nie jest znaczącą konkurencją, na trasie z Wrocławia do Warszawy jest.
    • czytelnik121 Znalazł się szkop, teorii ekonomii w polsce szuka 26.09.11, 09:56
      Znalazł się szkop, teorii ekonomii w polsce szuka, huahua
    • iotochodzi_iotochodzi Weź przykład z polskich kolei i rób sobie konku... 26.09.11, 10:00
      Ten Pan naukowiec ,co opisał tą sytuację na PKP.nie rozumie jednej rzeczy .Mianowicie żyjemy w kraju ,gdzie prawa ekonomii /w takiej formie jak na zachodzie /nie obowiązują .
      U nas ,promocja usługi,czy towaru polega na tym ,że sie podnosi cenę a obniża jakość za tą usługę lub towar.Tak to funkcjonuje w tym kraju juz od dziesiecioleci.
      Wielu miało nadzieję /ja naiwny również/,że takie zjawisko zniknie po 1989r,kiedy ogłaszano ,że u nas będzie kapitalizm ,i gospodarka rynkowa ,krótko mówiac ,będzie jak w zachodnich krajach .MInęło 20 ,i nic sie nie zmieniło.Bo w tym kraju nie da sie nic zmienić.KAżdy niech się zastanowi ,,że na każdym kroku spotyka się z podobnymi sytuacjami .
      To jest kraj gdzie ludzie niekompetentni zajmują stanowiska wysokiego szczebla ,w urzędach ,w firmach państwowych .I dlatego w PL jeszcze długo nie będziemy mieli dworców ,lotnisk,metra,kolei,dróg ,mostów ,elektrowni ,czyli wszystkiego co ma zachód europy.
      To jest przypadłość tego państwa,że nie ma fachowców na wysokich stanowiskach państwowych.
    • gloomex Weź przykład z polskich kolei i rób sobie konku... 26.09.11, 10:17
      Hint dla autora i komentujących: remont Poznania. Jak łatwo odsądzać od czci i wiary bez komentarza drugiej strony, prawda?
    • mcozio ja pamietam czasy..1995 26.09.11, 10:29
      kiedy to ie czy tez express gdynia glowna - wawa centralna czas jazdy 4.15, no moze 4,30..a gdzie 6-8 i jeszcze ceny wyzsze..a jakosc nic lepsza.
    • Gość: Tech Pan patrzy od d*py strony. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.11, 10:29
      Pytanie powinno brzmieć - czy teoria ekonomii słyszała o IC?
      A swoją drogą narzekanie na komfort podróży jest grubo przesadzone, tory na trasie Katowice-Kędzierzyn nie są nowe, ani tak dobre jak te na trasie Poznań-Wrocław, czy Wawa-Poznań. Ale nawet jadąc TLK nie są w ułamku tak złe, jak je to Pan opisał.
      • Gość: Lopez Re: Pan patrzy od d*py strony. IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 26.09.11, 10:34
        Niech się przejedzie na odcinku Katowice - Jaworzno (szczególnie okolice Mysłowic), to dopiero poczuje komfort i szybką jazdę!
    • lewanoga14 Weź przykład z polskich kolei i rób sobie konku... 26.09.11, 10:45
      Wrocławianie, spotkajcie Nogę na żywo ! beniaminnoga.pl
    • karolinamarcin A może PKP jest spółką, która nie chce zarabiać? 26.09.11, 10:46
      to Ja się włączę do dyskusji i przedstawie teorie, któa wydaje się całkiem sensowna w obecnej sytuacji. Według mnie żadna ze spólke PKP nie jest zainteresowana ZARABIANIEM I ZYSKAMI, jeżeli te spółki są dotowane z budżetów, bez względu na wyniki to niestety ta teoria mnie przekonuje. Jeżeli mogę zarabiać na przewozie, to logicznie działam tak, żeby przyciagnać klientów bo to są pieniądze. W przypadku spółek PKP jest odwrotnie, cos co było w miarę dobre tendencyjnie jest pozbawiane plusów i dokładane są minusy, co powoduje, że klienci uciekają!!!! To mój wkład w ten post
    • truten.zenobi to chyba oczywiste... 26.09.11, 10:58
      "Natomiast na co dzień mam do czynienia z dwoma przedsiębiorstwami państwowymi, które same sobie fundują konkurencję i w reakcji na to obniżają jakość usług i podwyższają ceny. Czy one jeszcze nie słyszały o teorii ekonomii?"

kluenci muszą jechać do warszawy a poniewaz nie mają alternatywy i tak skorzystają z ich usług. obniżenie jakości to obnizenie kodsztów, podwyższenie cen to podwyższenie przychodów efekt większe zyski które można przeznaczyć na nowe stanowiska urzednice (dla nadań politycznych!), podniesienie wynagrodzeń zarzadów, a także ich "szkolenia" i "misje gospodarcze"...
    • szanownypanlukasz Interesujące, doprawdy. 26.09.11, 11:03
      Tak się składa, że Pan Profesor poniekąd mija się rzeczywistością. Żeby nie powiedzieć, że całkiem.
      Opisywane w artykule TLK 61101 składa się z reguły z 5 wagonów - 1 kl. 1 i 4 kl. 2 i rzeczywiście w części dwójek są gniazdka.
      Drugi pociąg - EIC 6106 Odra - złożony zazwyczaj z 2 wagonów kl. 1 (jedynki po modernizacji, z gniazdkami przy siedzeniach), warsu i 4 wagonów kl. 2 (3 przedziałowe i 1 bezprzedziałowy). Wszystkie przedziałowe dwójki mają gniazdka w przedziale. W sumie wagonów 7 w składzie.
      Ponadto stan torów między Kędzierzynem a Katowicami wcale nie jest tak fatalny i pisanie o pasażerach wpadających na siebie oraz skaczących laptopach uważam, delikatnie mówiąc, za przesadę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka