Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy a stare auto - isofix?

31.12.11, 00:12
Witam.

Mój 3,5 letni synek dostał nowy fotelik samochodowy Key2-3 chicco 15-36 kg. Posiadam auto marki Opel z 96 r. Wydaje mi się, że fotelik jest niestabilny. A może nie przystosowany do tak starego auta? Proszę o sugestie i opinie odnośnie montowania fotelików. Mam z tym ogromny problem (a niby, to takie proste). Zastanawiam się czy można zainstalować ISOFIX w aucie z tego rocznika i czy ewentualnie można przystosować fotelik do tego systemu. Ma ktoś może jakieś doświadczenia z tym związane?

Pozdrawiam Agnieszka
Obserwuj wątek
    • Gość: max Re: Fotelik samochodowy a stare auto - isofix? IP: *.man.tk-internet.pl 31.12.11, 08:23
      Fotelik, który ma isofix ma z tyłu stalowe, wysuwane łapy (uchwyty), nie sposób ich nie zauważyć. W aucie też muszą być uchwyty, między siedziskiem a oparciem. Mało prawdopodobne aby w Oplu z tego rocznika były. Aby fotelik był stabilny należy go maksymalnie docisnąć do fotela, można go wcisnąć kolanem w fotel (całym ciężarem ciała) i wtedy spiąć pasami.
    • berloo Re: Fotelik samochodowy a stare auto - isofix? 31.12.11, 10:37
      Zapytaj na forum narciarzy biegowych - pewnie tam ktoś ci pomoże.
      • Gość: Mc Re: Fotelik samochodowy a stare auto - isofix? IP: *.206.113.140.static.telsat.wroc.pl 31.12.11, 13:37
        Z opisu na stronie testowej wynika , że ten fotelik ma mocowanie za pomocą pasów trzypunktowych: www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=561. Fotelik wypada nieźle ale jest też uwaga o niezbyt stabilnym mocowaniu (słabe strony). Z informacji które zebrałem szukając fotelika dla swojej pociechy wiem, że dobrze poinformowani sprzedawcy zawsze zalecają "przymiarkę" w samochodzie fotelika przed zakupem- samochody mają różnie ukształtowane kanapy i siedzenia co wpływa na różną stateczność fotelików. Moje dziecko jeździ na środku tylnej kanapy w miejscu które zazwyczaj w małych samochodach jest "wypukłe"- natomiast w moim przypadku kanapa jest płaska, dodatkowo fotelik Roamer king ma sprytny system mocowania pasami który je naciąga i w ten sposób stabilizuje podstawę na kanapie. Spróbuj więc na części bocznej kanapy i na jej środku (dla środkowej lokalizacji polecam dodatkowe lusterko wsteczne żeby mieć kontakt wzrokowy jeśli jeździsz z dzieckiem sama). Jeśli nie masz pewności podjedź do jakiegoś fachowego sklepu niech podpowiedzą czy mocowanie jest wystarczająco stabilne. Jeśli nie to jeśli masz paragon spróbuj wymienić fotelik.

PZDR

Mc
      • agnieszkawroclaw Re: Fotelik samochodowy a stare auto - isofix? 07.01.12, 22:43
        berloo napisał:

> Zapytaj na forum narciarzy biegowych - pewnie tam ktoś ci pomoże.

Panie berloo - czym zasłużyłam sobie na kpinę z Pańskiej strony?
    • agnieszkawroclaw Re: Fotelik samochodowy a stare auto - isofix? 07.01.12, 21:59
      Dziękuję za rady. Zapewne udam się do sklepu specjalistycznego i poproszę o pomoc.

Pozdrawiam
      Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka