Dodaj do ulubionych

Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał

15.04.12, 12:18
Bajki z mchu i paproci...

Na przykład:

"Pewnie galeria niedługo powstanie"

ciekawe....

"ponad 500 z 1,6 tys. dostępnych miejsc biznesowych. Jako jedyny stadion w kraju mamy tak dużą liczbę sprzedanych lóż biznesowych, czyli ponad połowę"

a mnie uczono, że połowa z 1600 to 800

"Wynajem biur na stadionie, sprzedaż prawa do jego nazwy oraz wynajem miejsc i lóż biznesowych daje nam w sumie 70 proc. dochodów"

to ile razy oni chcą nazwę Mauzoleum sprzedawać?

i tak dalej...
Obserwuj wątek
    • zoilzwrocka A ja chcę, by było normalnie. 15.04.12, 12:30
      Niejaki Pietryszyn: "...- Chcemy, by na każdy mecz na wrocławski stadion przychodziło 42 tys. ludzi..."
      Czego się opił dworski pajac?
      • Gość: zg Re: A ja chcę, by było normalnie. IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.12, 14:24
        10/10
        • Gość: gościu Re: A ja chcę, by było normalnie. IP: *.bu.edu 16.04.12, 11:33
          9/10
      • Gość: zenek normalnie już było IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.12, 14:43
        Obywatelski partacz z Mikstatu zrobił interes życia z Solorzem, który swój udział w finansowaniu Śląska zakopał w błocie koło Velvet cuda i kazał partaczowi go stamtąd wyjąć.
        Czego jeszcze doczekamy z partackiego UM i obywatelskich spółeczek dla kolesiów?
        "Janicki i Wojtas mi sie nie podobają, ale im płacę pensje" - to tylko w tępej główce się mogło urodzić.
      • Gość: kat Re: A ja chcę, by było normalnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 19:21
        wystarczy przecież jedna uchwała rady miasta, gdzie słońce sudetów i ostrzeszowa ma większość
    • piotr_ze_wsi Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia 15.04.12, 12:41
      Oczyma wyobraźni przeniosłem się, wraz z rodziną, na stadion.
      Dookoła mnie kibole Śląska w swoich śmiesznych szaliczkach drą się na całe gardła: "Widzew, Widzew ja jet żydowskiej urwy nienawidzę!" (czy coś w tym stylu, równie głupiego).
      Ja się nie wydzieram, więc przyciągam zainteresowanie kiboli. Dostaję w dynki, walę się jak długi pod rząd krzeseł, gdzie zbieram jeszcze parę kopów. Moja żona krzyczy z przerażenia, więc dostaje z liścia w twarz. Dziecku mojemu oszczędzają razów, ale napluć w twarz to przecież nie tylko dla Litara przyjemność, więc plują.
      Po wszystkim prubuję interweniować u władz klubu, może nawet samego Dutkiewicza, ale dowiaduję się, że to ja byłem agresywny, że pobiłem kibiców Śląska, że nie słuchałem poleceń ochroniarzy:
      poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,9968260,Sad_uniewinnia_kibica__ktorego_oplul_Litar.html
      Taaak, myślę, że spędzenie wolnego czasu na stadionie, z bandą kiboli, to sama przyjemność...
      • piotr_ze_wsi Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia 15.04.12, 13:27
        Takich ludzi potrzeba na sadionach?
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11539449,Nie_dojechali_na_mecz_z_Legia__Okradli_stacje_paliw.html?lokale=wroclaw
        Warto było budować dla nich stadion za miliard złotych?
        Wolałbym inwestować w drogi, zabytki, przedszkola, szkoły.
      • Gość: Raf Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.static.korbank.pl 15.04.12, 15:02
        > Dziecku mojemu oszczędz
        > ają razów, ale napluć w twarz to przecież nie tylko dla Litara przyjemność, wię
        > c plują.

Ale już w szkole wyrostki nie oszczędzą razów i do tego oplują dzieciaka. Wniosek? Nie budować szkół.
        • piotr_ze_wsi Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia 15.04.12, 15:39
          NIe widzisz różnicy pomiędzy bandą kiboli atakujących słabe dzieci a dziećmi wyłaniającymi spomiędzy siebie przywódcę stada?
          • Gość: Raf Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.static.korbank.pl 16.04.12, 01:15
            > NIe widzisz różnicy pomiędzy bandą kiboli atakujących słabe dzieci a dziećmi wy
            > łaniającymi spomiędzy siebie przywódcę stada?

Widzę. Ci pierwsi nie biją dzieci, ci drudzy - owszem.
            • piotr_ze_wsi Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia 16.04.12, 17:03
              www.polskieradio.pl/43/265/Artykul/537463,Bandyci-z-okrzykiem-Arka-Gdynia-napadli-na-siedmiolatki-z-Lechii-
        • Gość: edi Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.e-wro.net.pl 18.04.12, 09:59
          > Ale już w szkole wyrostki nie oszczędzą razów i do tego oplują dzieciaka. Wnios
          > ek? Nie budować szkół.

Idiota czy kibol ?
          Przepraszam za słowo "czy".
      • Gość: gospodarki Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 23:22
        Piotr ze wsi, zgadzam się z Tobą całkowicie. Jeżeli ktoś się kiedyś z tymi troglodytami upora to bede przychodzil z cala rodzina.

• dfgfdg Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia 16.04.12, 08:10
        piotr_ze_wsi napisał:

> Oczyma wyobraźni przeniosłem się, wraz z rodziną, na stadion.

Tym debilnym wpisem udowodniles ze nigdy tam nie byles wiec z laski swojej rusz cztery litery i sie tam przejdz. Do tego nie bierz za prawde objawiona wszystkiego co wyczytasz w GW i zobaczysz w TVN24. Zapewniam cie ze na meczu bedziesz sie dobrze bawil.
      • Gość: big_obserwator Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.torservers.net 16.04.12, 14:17
        Poczytałem w weekend zarówno wywiad z Pietryszynem jak i skandaliczny wywiad z Dutkiewiczem w tygodniu.
        Trzeba być ślepym żeby nie zauważyć jak ogromną inwestycją jest wrocławski Stadion, były przecież już tam imprezy i dobrze wyszły…
        Dutkiewicz najpierw wrzucił tam Janickiego ten dociąga temat do końca to chce go sczyścić pewnie da strażaka czyli Adamskiego – bez angielskiego będzie ciężko.

W tym mieście najlepiej się za biurko chować, Panie Janicki może też Pan tak zacznie. Swoją drogą Halę Ludową nadzorował Strażak i co 8 dużych baniek w plecy – czemu nikt o tym nie mówi. Do tego podobno ponad 500 000 zł na adwokatów. Taka hala to jedna setna stadionu, pomnóżcie co będzie jak facet przejmie stadion… Oj oj
    • zrozpaczony2 Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał 15.04.12, 12:43
      oczywiście dopłacać kolejne setki tysiecy na stadion miliony na kopaczy piłki ale nikt z władz miasta nie pamięta o pracownikach administraci i obsługi szkół od trzech lat nawet podwyżki inflacyjnej nie było a tutaj łatwą ręką się wydaje miliony.dziękuję Panie Dudkiewicz
      • Gość: jacek Re: Naiwny optymista Pietryszyn... IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.12, 12:48
        "Spółka Wrocław 2012 zarobi na stadion i zostanie z tego jeszcze spora nadwyżka"

Hehehe pan Pietryszyn swoje wizje opiera wyłącznie na własnym pobożnym chciejstwie jak rozumiem. Bo patrząc na dotychczasowy cel statutowy spółki Wrocław 2012 to można śmiało stwierdzić, że to żenująca zgraja ignorantów która prawdopodobnie budki z lodami nie potrafiłaby poprowadzić....
        • rydzyk_fizyk Re: Naiwny optymista Pietryszyn... 16.04.12, 13:15
          Ta nadwyżka to jedynie przy uwzględnieniu kosztów utrzymania ale bez uwzględnienia kosztów budowy i spłaty kredytu.

Nie wiem o jakim zwrocie z inwestycji mowa skoro koszt budowy stadionu nigdy się nie zwróci.
      • Gość: elo Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.156.115.240.mortin.pl 15.04.12, 14:41
        to straszne co opowiadasz. Nawet podwyżki o inflację nie dostałeś. Cóż na prywacie też nie dostaniesz!
        Więc jak ci się na państwowej posadce nie podoba to do prywaciarza zapraszam. Tam możesz się dopominać o podwyżkę, bo szef sobie kupił kolejne auto i pojechał 3 raz na malediwy.
      • Gość: Staszek Jeśli społeczeństwo będzie bogate ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 14:59
        Jeśli społeczeństwo będzie bogate to będzie miało za co chodzić na imprezy. Ale obecnie, gdy rządy są nieudolne, a składkę ZUS podnoszą o 100 złotych rocznie na to się nie zanosi. Przecież ludzie nie będą brali kredytów aby popatrzeć na mecz na poziomie naszej ligi
      • Gość: Poddana Kibce Slaska/ ILE STRAT przyniesie stadion IP: 89.204.155.* 15.04.12, 15:57
        Stadion przyniesie bardzo duzo strat, bo ma wiele usterek i zostal wybudowany niezgodnie wymaganiami zawartymi w projekcie przetargowym! Prosze pojsc na impreze i zobaczyc cieknace stropy, zle wykonczone pomieszczenia , a wiele spraw nie jest widocznych golym okiem n.p. zle, oszczednosciowo wykonane podloze boiska! Cwany Max Bogl bedzie sie wypieral i odmawial wykonania napraw. Polska firma w Niemczech nigdy nie moglaby sobie pozwolic na takie przekrety i beszczelnosc! Ale panowie Rafal D. i Michal J. obejmuja caly czas niemieckich wykonawcow za nogi i prosza o laskawosc!
        BRAWO kibice lub kibole, wreszcie zrozumieliscie, ze tan klub/ druzyna nie jest waszym klubem! Byly, albo jeszcze ciagle agent sluzb specjalnych, SB-ek nie interesujacy sie zupelnie pilka i zebrzacy u niego o pieniadze prezydent (logik i filozof), ktorego interesuje tak naprawde tylko wladza i rozglos! Zrobcie jakis protest pod ratuszem Rafala D.!!!! Wybudowal ze swoimi przyjaciolmi z Niemiec stadion, nieczyste i korupcyjne prowadzenie inwestycji doprowadzilo jej koszt do blisko 1 miliarda zlotych! Czy ta suma miesci sie komus z kibicow w glowie!?!
        Na waszym Slasku chca zrobic pieniadze i osiagnac rozglos. Zycze tym SB-ekom i czlonkom mafii
      • Gość: kat Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 19:26
        i dalej na niego głosujecie, jak baranki
      • Gość: chyży ruj Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 19:47
        A wy naiwne lemingi głosujące na partacza z Miksatu myśleliście że zawsze będą igrzyska , centrum kultury światowej EXPO, EURO , Igrzyska , samonapędzający się wehikuł finansowy dla finansowania kopaczy szmacianki z Oporowskiej? Ktoś czyli my wszyscy mieszkańcy Wrocławia za te fanaberie musimy już zacząć płacić.
        • Gość: kat Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 23:32
          już dawno płacicie - pierwsze 14 baloników poszło na wykup akcji w 2009 r, potem dopłaty do kapitału - to wszystko z waszych podatków baranki, teraz stadion za miliardzik, który będą spłacać jeszcze wasze wnuki
      • Gość: gklewski Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 15.04.12, 23:09
        Ale sam się nie wybrał, tylko wybrali go mieszkańcy Wrocławia czy cuś?
    • farmer_mendoza Powiedz mi: po co jest ten miś? 15.04.12, 12:49
      - Właśnie: po co?
      - Otóż to. Nikt nie wie po co; więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz, co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa! To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem?! My otwieramy oczy niedowiarkom: patrzcie, mówimy, to nasze, przez nas wykonane - i to nie jest nasze ostatnie słowo! I nikt nie ma prawa się przyczepić. Bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji... który sobie zgnije. Do jesieni, na świeżym powietrzu. I co się wtedy zrobi?
      - Protokół zniszczenia...
      [..]
      - Dostajemy za tego misia, jako konsultanci 20% ogólnej sumy kosztów i już. Więc im on jest droższy, ten miś tym... no? Koniaczek?
      - Podwójny...Stać mnie!
      - Noooo...
      • Gość: ha Re: Powiedz mi: po co jest ten miś? IP: *.wroclaw.mm.pl 15.04.12, 18:31
        10/10
    • sverir Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia 15.04.12, 12:51
      > a mnie uczono, że połowa z 1600 to 800

I dobrze Cię uczono. Ale krzesełka biznesowe ("miejsca biznesowe") to nie to samo co loże biznesowe. Tych pierwszych jest 1 544, tych drugich 30.
      • Gość: dardos modlitwa o Zero tego Pana i wirtualny zysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 13:08
        Uważam że każdy normalnie myślący Wrocławianin, jako lokalny patriota, powinien nawet złotówki nie wydać ze swojego domowego budżetu na stadion! Wystarczy już innych opłat, które generuje ta cała historia. Jedynie postawa finansowego sprzeciwu jest w stanie cokolwiek ten układ ruszyć. Najlepiej z perspektywą pełnej rozsypki, z cichą nadzieją kiedy już będziemy oficjalnymi bankrutami na zmiany ku lepszemu, bardziej gospodarnemu i inteligentnemu zarządzaniu tym miastem. Miastu mieszkańców, a nie miastu spółek-samorządowych.
        • Gość: Ina Kiedy dojrzejemy do 150 zł IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.12, 14:20
          Wydaje mi się, że ludzie dojrzeją do wydania 250 zł na bilet za koncert w momencie kiedy pracodawcy dojrzeją do płacenia normalnych (a nie głodowych) pensji ;). Z których będzie nas stać żeby chodzić na ten cud - stadion ;)
          • Gość: elo Re: Kiedy dojrzejemy do 150 zł IP: *.156.115.240.mortin.pl 15.04.12, 14:43
            tylko czy stadion zdąży zobaczyć te podwyżki zanim zostanie rozebrany?
          • divak2 Re: Kiedy dojrzejemy do 150 zł 17.04.12, 14:31
            Ja wydałem i 300 na Rammsteina + bilet do Katowic, jakieś 270 na Watersa + bilet do Łodzi, na Cohena też coś ponad 200 + bilet na tramwaj do Hali Stulecia. Jak widać mamy już sporo zamortyzowanych obiektów, gdzie da się grać koncerty, a które maja jedynie tę wadę, że nie można w nich grać w piłkę nożną. Wskutek czego niemożliwe jest, aby zarobiła na nich UEFA.

A ludzie nie walą drzwiami i oknami na mecze, bo to w Polsce jest ogólnie średnia rozrywka, a klubowa piłka jest kojarzona z drącymi się nagrzmoconymi kolesiami, którzy noszą szalik nawet latem i dymiącym trybunami na stadionach.

--
            Wolę mieć przed sobą butelkę, niż perspektywę lobotomii...
        • Gość: kat Re: modlitwa o Zero tego Pana i wirtualny zysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 19:28
          ależ wydajecie, wydajecie - przecież to z waszych podatków kupiono nielegalnie akcje klubu, utrzymuje się go i buduje się stadion za miliardzik, który też z waszych podatków będzie spłacany przez was i wasze wnuki
      • pleple.pl Przyznam się, że nie wiedziałem- 15.04.12, 13:46
        co nie zmienia faktu, że jakoś powoli to idzie...

No, ale kto by chciał kupować na terenie budowy? Mimo, że z trzy razy uroczyście już otwartej jako zakończonej...
    • patrzyciel Spółka Wrocław2012- kasa w błoto 15.04.12, 12:58
      Miliony przeznaczone w powietrze.... Wszyscy często powtarzamy, że w wielu dziedzinach powinniśmy uczyć się od Amerykanów. Przywołam więc przykład z Houston w Teksasie, gdzie miasto organizowało finały koszykarskiej ligi uniwersyteckiej NCAA. Dołożyło do nich 16 mln dol. I tam na to jest absolutna zgoda opinii publicznej. U nas, gdy mówi się, że do organizacji koncertu trzeba dołożyć pół miliona czy milion złotych, to od razu pojawiają się bardzo krytyczne głosy. A Houston zdecydowało się dokładać, bo dzięki temu jest znane ze świetnych masowych imprez rozrywkowych i przyjeżdżają tam ludzie z całego stanu. CZŁOWIEKU PREZIO NIE CHCE MI PARKINGU ZROBIĆ, DZIURY W JEZDNI ZALEPIĆ - a tobie się marzy że podatnik ma do twoich kur... imprez miliony dopłacić? Zarabiacie tam w tej Spółce kupe kasy!!! Jesteście po prostu zbędni... nie ma w tym mieście chyba bardziej zbędnego tworu niż wy. Zarabiacie kupe kasy, generujecie ogromne straty, nic praktycznie nie wnosicie - nawet stadionu dopilnować nie potraficie!!! Żenada
      • Gość: z Co prawda, to prawda... :/ n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.12, 13:40
    • Gość: Blecharz Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.12, 13:18
      tez tak na poczatku pomyslalem ale loze i miejsca biznesowe to co innego.
    • javall Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał 15.04.12, 13:22
      Za bledy z tak fatalnymi skutkami finansowymi sie placi.
      Czy zaplaca tylko wroclawianie ze swojego budzetu,
      czy rowniez decydenci ?
    • pw977 Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał 15.04.12, 13:27
      Zapytajmy nie ile, ale jak wrocławskie mauzoleum miejskie będzie zarabiać? Mamy wówczas odpowiedź, skąd drastyczne podwyżki cen komunikacji miejskiej, likwidacja wielu linii autobusowych, polowanie na kierowców przez SM-bezprawne wywożenie na lawecie aut/ciekawe czy firma, która wygrała przetarg na wywóz aut lawetą także "wykupiła" lożę/fotelik biznesowy w mauzoleum?) czy fotoradary ustawiane w miejscach, gdzie nie chodzi wcale o bezpieczeństwo a wydrenowanie kieszeni kierowców.
    • mb_rszy Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał 15.04.12, 13:40
      Kompletny stek bzdur, co zdanie to błąd myślowy. Jeśli ktoś w to wierzy to ma chyba nierówno pod sufitem. No to przeanalizujmy:

"Zwrot inwestycji w stadion jest wieloletni i wszyscy wiedzieliśmy o tym od samego początku."
      Wczoraj widziałem program nt. stadionu w Poznaniu i wyliczyli, że przy planowanych opłatach od Lecha zwrot nastąpi po kilkudziesięciu latach. O odsetkach od inwestycji nie wspominając. No chyba, że opłaty też będą podnosić o wskaźnik inflacji.

"Poza tym tamte stadiony kosztowały znacznie mniej niż nasze, bo są po prostu mniejsze. A do tego w ciągu ostatnich 10 lat koszty budowy stadionów wzrosły kilkukrotnie."
      To chyba u nas, gdzie każdy chce się obłowić na budowie.

"Jedyne koszty, jakich nie będziemy w całości w stanie ponosić, to spłata kredytu na jego budowę i odsetek od niego."
      Czyli ile ? Kredyt i odsetki od 500 + 163 mln na 14 lat daje circa about 50 mln rocznie do spłaty.

"W Polsce bardzo trudno zarobić na koncercie. Organizatorzy wolą wynająć kawałek dużego, nieużywanego lotniska wojskowego czy jakiegoś pastwiska, na którym zmieści się 200 tys. ludzi. Jeśli bilety będą wtedy kosztować 150 zł, to taki organizator zarobi ogromne pieniądze."

Człowieku czy Ty kiedykolwiek widziałeś jakiś koncert na pastwisku z widownią 200 tys. ludzi.
      Gdy ja byłem na studiach to koncert w małej salce dla tysiąca osób też był dochodowy. Jak dla 30 000 osób jest niedochodowy to albo opłaty są za duże albo bilety za tanie. Ale raczej to pierwsze.

"Ale jeśli średnio na stadion przyjdzie tylko 15 tys. ludzi, to będziemy musieli do niego dołożyć rocznie ok. 2 mln zł. W naszym interesie jest więc, by mecze Śląska miały pełne obłożenie."
      Ktoś wpisał do excela parę danych i wyszło mu: przy cenie biletów constans - ilość osób na stadionie = max, abyśmy mieli z czego płacić za stadion. A może tak premie będą wypłacane dopiero gdy będzie zysk. Albo kredyt będziecie spłacać nie 14 a 140 lat ?

"Żeby tak się stało, muszą na nie chodzić zwłaszcza ci, których piłka do końca nie interesuje, ale wybierają mecz jako formę rozrywki."
      Pewnie, mnie interesuje żużel ale na stadion pójdę bo jestem dobrym obywatelem i chcę aby miasto spłaciło dług bankom. Ha, ha , ha. No comment

"Pewnie galeria niedługo powstanie i okolica stadionu stanie się kolejnym centrum, w którym wrocławianie będą się chętnie spotykać."
      I jemu się chyba wydaje, że wybudowanie galerii = zysk dla spółki Wrocław 2012. Jeśli tak to czemu jej jeszcze nie wybudował.

"Film będzie w dużej mierze retrospekcją lat 70. pokazującą, jak Śląsk zdobywał mistrzostwo Polski."
      Tego już prawie nikt nie pamięta a na pewno nie przyniesie to żadnych zysków. Zainteresowałby chyba tylko mojego ojca, jakby jeszcze żył.

No i najlepsze: "Do tej pory nabywców znalazło ponad 500 z 1,6 tys. dostępnych miejsc biznesowych... W ostatnim miesiącu znaleźliśmy kupca na kolejną i jeśli tak dalej pójdzie, to do końca roku sprzedamy większość."
      Masło maślane. Brakuje informacji, że lóż jest tylko 30, wtedy to zdanie mam sens.

"Niedawno zgłosiła się do nas holenderska firma, która chciałaby postawić w pobliżu największy diabelski młyn w Europie."
      Tiaaa, a Michael Jackson też budował Disneyland pod Warszawą.
      • pleple.pl Ten diabelski młyn, nie mylić z wehikułem finansow 15.04.12, 13:45
        ym już się pojawiał....

Tyle, że nikt nie mówił, że na środku trawnika w Mauzoleum będzie stał :-)
      • cehaem Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia 15.04.12, 23:56
        mb_rszy napisał:

> "Zwrot inwestycji w stadion jest wieloletni i wszyscy wiedzieliśmy o tym od sam
        > ego początku."
        > Wczoraj widziałem program nt. stadionu w Poznaniu i wyliczyli, że przy planowan
        > ych opłatach od Lecha zwrot nastąpi po kilkudziesięciu latach. O odsetkach od i
        > nwestycji nie wspominając.

Daj spokoj. Jesli Lechowi dobrze pojdzie, to bedzie miastu placic moze po 10 milionow rocznie. Wiec jakies 1,5% kosztow budowy....
        • Gość: Łoś_bimbacz Kopacze Śląsk Hey zapłacą 10 mln miastu i dostaną IP: *.ip.netia.com.pl 16.04.12, 00:12
          12 milionów dotacji też od miasta:)), ale stadion będzie się spłacał wg Dynamicznej Księgowości:)))
    • wojtas71 Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał 15.04.12, 13:53
      ten koles z tej spoleczki Wroclaw 2012 to opowiada jedne wielkie fantasmagorie i bajki, nie wierze w ani jedno slowo tego skompromitowanego czlowieka. Nie podaje zadnych faktow, same banialuki i obiecanki cacanki. Ciekawe kiedy cale to towarzystwo odwiedzi CBA i wyprowadzi partaczy w kajdankach.
    • ajart Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał 15.04.12, 13:54
      Stadion ma jedyną szansę utrzymać się bez strat , jeżeli po Euro 2012 zostanie zamieniony na europejski jarmark..
    • map4 Kunszt PRopagandy. 15.04.12, 14:06
      "We Wrocławiu mamy pomysł, w jaki sposób zarobić na stadionie, by nic nie dokładać do jego utrzymania. Jedyne koszty, jakich nie będziemy w całości w stanie ponosić, to spłata kredytu na jego budowę i odsetek od niego."

Przetłumaczmy tą głęboką myśl wiceprezesa Pietryszyna na język zrozumiały dla każdego przeciętnego polaka.

Wyobraźmy sobie taksówkarza, który kupił sobie nową taksówkę.
      Zdaniem wiceprezesa wcale nie jest ważne, żeby koszt zakupu samochodu się taksówkarzowi zwrócił. Wystarczającym jest, żeby taksówkarz zarabiał na paliwo, ubezpieczenia, opony no i na chleb dla rodziny.

Coż to innego jest niż niegospodarność, czy wywalenie miliarda publicznych złotówek przez okno nie jest aby przestępstwem ?

Co to za inwestycja, która nie musi się zwrócić ? Zdaniem wiceprezesa Pietryszyna wystarczy, żeby z inwestycji dało się wyżyć. Wiceprezesowi oczywiście, tego chyba dodawać nie trzeba.

Co do kunsztu redaktora Kokota zaś ... wpadł mi w oko interesujący fragment:

Pytanie Kokota brzmiało:
      "Ile dotąd straciła spółka Wrocław 2012 z powodu niepobierania czynszów od najemców?"

Odpowiedź wiceprezesa brzmiała:
      "Nie były duże."

To nie jest zwykły błąd gramatyczny, szanowni czytelnicy. Pierwotne pytanie brzmiało inaczej, albo pierwotna odpowiedź brzmiała inaczej. W trakcie cenzurowania tekstu postanowiono zmienić niewygodne fragmenty.
      Dlaczego wiceprezes nie odpowiada na postawione pytanie ? Konkretne pytanie to konkretna odpowiedź. Chyba, że pytanie nie było konkretne ...

Redaktorze Kokot: czy dokonał Pan cenzury wywiadu samodzielnie ?
      Czy otrzymał Pan polecenie służbowe ocenzurowania wywiadu a jeśli tak, to od kogo ono wyszło ?
      Czy o tej manipulacji wywiadem wie pański przełożony, rednacz Sawka ?

Czy w pierwotnej wersji wiceprezes podał konkretną kwotę wyrażoną w złotych polskich, która później na jego żądanie została usunięta ?

Po 1989 roku nie sądziłem, że ponownie dożyję czasów, w których najciekawsze informacje wyciąga się nie z wypowiedzi w wywiadzie, a z tego, co znaleźć można pomiędzy nimi ...
      • Gość: gałgan Re: Kunszt PRopagandy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 18:23
        Gratuluję czujności, też uderzył mnie ten fragment. Sprawia wrażenie wmontowanego na siłę.
      • Gość: szał.na.kortach Re: Kunszt PRopagandy. IP: 78.9.102.* 16.04.12, 08:48
        w dodatku jeżeli straty "nie były duże", to znaczy, że po wznowieniu pobierania czynszów przychody też "nie będą duże", czyli wbrew zapewnieniom tego pajaca nie pokryją kosztów utrzymania mauzoleum.

sam żel dla prezesia to grube miliony, a jeszcze ta 35-strefowa klima i zmieniarka na 4565 płyt... (mspanc)
        • map4 Re: Kunszt PRopagandy. 16.04.12, 12:15
          Gość portalu: szał.na.kortach napisał(a):

> w dodatku jeżeli straty "nie były duże", to znaczy, że po wznowieniu pobierania
          > czynszów przychody też "nie będą duże", czyli wbrew zapewnieniom tego pajaca n
          > ie pokryją kosztów utrzymania mauzoleum.

Te misie są za głupie, żeby wyciągać aż tak daleko idące wnioski. No, ale w końcu taka władza, jacy wyborcy :-)
    • awas_awas Ile siedmiohektarowa dziura będzie zarabiała? 15.04.12, 14:17
      Oto jest pytanie. Kto nie lubi piłki nożnej, połowi sobie rybki.
      • katonzwybiorczej ja mam pomysł! wiem jak stadion na 100% zarobi! 15.04.12, 14:50
        napisać o tym teraz czy czekać na propozycje z Sukiennic abym zasiadł na odpowiednim stanowisku?
        Wtedy wszystko powiem i przedstawie moje pomysły!
        Na 100% to będzie sukces!
        Czy znajdzie się stołek dla mnie w Sukiennicach? Ok. 12 000zł na łapkę i będzie git!
      • Gość: Olek Re: Ile siedmiohektarowa dziura będzie zarabiała? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 15.04.12, 15:19
        Po Euro2012 to by nie dokładać do tego stadionu to może przerobić go na Bazar wtedy będzie jakiś dochód a tak to Będziecie do niego dokładać tak długo jak długo on tam będzie stał.Miasto liczyło na kokosy a zbierze tylko smród po tym stadionie. Zwłaszcza z takimi partaczami jak WKS co reprezentują podwórkową szmaciankę.Sam raz byłem na meczu WKS i muszę przyznać że byłem zażenowany totalna kiszka sorki ale to moja opinia i odczucie nie obrażając zagorzałych kibiców.
        • Gość: kat Re: Ile siedmiohektarowa dziura będzie zarabiała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 19:35
          a wy nadal pokornie wybieracie rafę
    • flugufrelsarinn Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał 15.04.12, 14:51
      "polski rynek wciąż nie dojrzał, by zapłacić za bilet na koncert nie 150, ale 250 zł"...co za skończony idiota!

• Gość: lócek Re: Co stadion zarobi to dziura Solorza wchłonie IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.12, 15:12
        Musi być równowaga w przyrodzie. Nikt o zdrowych zmysłach chyba nie przypuszcza że ekipa Dutkiewicza oraz mianowani przez niego przydoopasy w stylu Wrocław 2012 potrafią cokolwiek zrobić z sensem,na czas, zarobić jakiekolwiek pieniądze....

Bajania pana Pietrzyszyna sa mniej więcej z tej samej półki cobrednie Dutkiewicza z 2009 roku o "nowatorski w skali kraju wehikule finansowy". Jeden wehikuł już sprawnie działa, tuż obok stoi drugi kandydat do wehikułowania....
      • Gość: itonai Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.12, 15:12
        CYTAT:
        "... ale kino jest dość powszechnie lubiane".
        To nie kina są lubiane, ale filmy w nich wyświetlane.

• katonzwybiorczej ok - a oto moja propozycja!!! 15.04.12, 15:37
          Nie chcę was dłużej trzymać w napięciu i niepewności.
          Sukiennice nie odpowiadają na moją propozycję, więc zdecydowałem się podzielić na forum moją receptą na sukces finansowy NASZEJ PILCZYCKIEJ PEREŁKI!

Otóż, zysk stadionowi przyniesie...walka w formule MMA...
          DUTKIEWICZ VS. SOLORZ

To będzie walka wieczoru poprzedzona konfrontacją...
          2 reprezentantów CBA vs. 10 reprezentantów Sukiennic

Uważam, że Dutkiewicz ma duże szansę wygrać z Solorzem!
          Powinien na początku zdecydować się czy jest "parterowcem" czy może tzw. strikerem czyli "uderzaczem".
          Ja uważam, że powinien wybrać opcję - "parterowca" i od razu powinien sprowadzić Solorza do parteru, a potem stosować min. duszenie i ciosy młotkowe na głowe.
          • Gość: zioberek Re: ok - a oto moja propozycja!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.12, 18:19
            Genialna idea. Pozwól, że ją nieco rozwinę i udoskonalę. Niech nagrodą dla zwycięzcy walki będzie uśmiech śniętej pamięci kaczora odciśnięty w betonie (zbrojonym). Przegrany będzie musiał zadowolić się kopią nagrania przemówienia jego paranoicznego brata kartofla z ostatniego wiecu wyborczego.
            • Gość: SS Re: ok - a oto moja propozycja!!! IP: *.e-wro.net.pl 16.04.12, 00:35
              Genialna idea. Pozwól, że ją nieco rozwinę i udoskonalę. Niech nagrodą dla zwyc
              > ięzcy walki będzie uśmiech śniętej pamięci kaczora odciśnięty w betonie (zbrojo
              > nym). Przegrany będzie musiał zadowolić się kopią nagrania przemówienia jego pa
              > ranoicznego brata kartofla z ostatniego wiecu wyborczego.

lepiej będzie jak Tusk prześle do Wrocławia nagrode "płemieła Donalda" - hełm dziadka Donalda!
          • Gość: gałgan Re: ok - a oto moja propozycja!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 18:27
            Przypominam o doświadczeniu Solorza, wg. akt IPN, w październiku 1983 r. Solorz przeszedł wstępne przeszkolenie zorganizowane dla niego przez specsłużby.

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,3740815.html#ixzz1s7waSKZA

Zatem wygrana Dutkiewicza nie jest już taka oczywista.
            • dupasiepali Re: ok - a oto moja propozycja!!! 15.04.12, 22:19
              Gość portalu: gałgan napisał(a):

> Przypominam o doświadczeniu Solorza, wg. akt IPN, w październiku 1983 r. Sol
              > orz przeszedł wstępne przeszkolenie zorganizowane dla niego przez specsłużby.
              Re: A Dudi myślisz że nie ma "teczuszki" ..??? ;-) - no chyba że zginęła...:D
              > Więcej... wyborcza.pl/1,76842,3740815.html#ixzz1s7waSKZA

>
              > Zatem wygrana Dutkiewicza nie jest już taka oczywista.
              Zamknąć ich w ciemnym pokoju i zostawić dwa tępe widelce i noże, ryzę papieru i "permanent marker"y - i zobaczymy który jest lepiej wyszkolony??:DD
              Wynik spodziewany: zostanie jeden (teoretycznie ten lepszy :DD) i będzie miał dodatkowo zeznanie poległego..:DD

• noremer Załamuje mnie jedna rzecz: 15.04.12, 16:05
      W tym kraju brakuje na wszystko: służbę zdrowia, szkolnictwo, bezpieczeństwo kraju itp. itd. Przykładów można podawać setki. Pomimo tego, że od kilkunastu lat odprowadzam składki, to teraz kiedy potrzebuję wszelkie badania muszę robić prywatnie, rehabilitację również - bo terminy są tak odległe, że jakbym czekał, to...

Tymczasem wpakowaliśmy w stadiony setki milionów, a teraz jeszcze trzeba będzie do tego dopłacać lekką ręka miliony. Milion tu, milion tam - na decydentach nie robi to żadnego wrażenia. Bo to, że stadiony zarobią na siebie to mrzonka - wystarczy popatrzeć na wcześniejsze imprezy w innych, bogatszych i bardziej rozwiniętych sportowo krajach. Ale zlikwidować przedszkole, szpital czy kilkadziesiąt połączeń kolejowych - tu nie ma problemu. Kasy brak.
    • Gość: Emeryt Re: Fanaberie drogp kosztują. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 16:25
      Szkoda tylko, ze za beznadziejne inwestowanie koszty poniesie zwykły mieszkaniec.
      A przy okazji pytanko. Czy chociaż jedna inwestycja się udała?
      Teraz nawet szyn dobrze już nie można położyć /Szewska/. O fontannie nie wspominam bo tam dno było winne. Szambo na węźle przesiadkowym przecieka bo przejeżdżające pociągi powodują jakieś drgania.
      Pardon. Zapomniałem o dziurze. Jest widoczna z kosmosu. Promuje nasze miasto w innym poza ziemskim wymiarze.
      • Gość: kat Re: Fanaberie drogp kosztują. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 19:37
        i nadal spokojnie głosujecie na dudzia
    • Gość: fhjhkhj Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.play-internet.pl 15.04.12, 16:43
      Do tego dochodzi fakt, że polski rynek wciąż nie dojrzał, by zapłacić za bilet na koncert nie 150, ale 250 zł.

Może dlatego, że w realiach "polskiego rynku" te 250 zł to jednak cholernie dużo pieniędzy jak za 2h słuchania muzyki. Zwłaszcza dla młodych ludzi (potencjalnych nabywców biletów na te koncerty), pracujących najczęściej za psie pieniądze.

Nie trzeba być prorokiem, żeby wiedzieć, że tak się pieniędzy nie zarobi.
    • qwerfvcxzasd Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał 15.04.12, 16:45
      "Jeśli bilety będą wtedy kosztować 150 zł, to taki organizator zarobi ogromne pieniądze. "

Brawo, jednak coś tam świta w główkach. Szkoda,ze przez pare lat opowiadano bajki jak to organizatorzy czekają na te stadiony.

"polski rynek wciąż nie dojrzał, by zapłacić za bilet na koncert nie 150, ale 250 zł"
      Nie wiem jak pan, ale ja bywałęm na koncertach np. w Berlinie i za bilet w eleganckie,j nowej hali O2 World zapłaciłem 150 zł. Mniej niz za podobne miejsce na koncercie Georga M.

" Houston zdecydowało się dokładać, bo dzięki temu jest znane ze świetnych masowych imprez rozrywkowych i przyjeżdżają tam ludzie z całego stanu.
      Tak budują swój wizerunek wielkie metropolie na świecie. "

Powiem tylko:

hahahahahaha

• pssz Świetlane perpektywy 15.04.12, 16:46
      Mogliśmy poczytać o optymistycznych perspektywach biznesowych stadiony w niedalekiej przyszłości. Ekran komputera, jak kartka papieru, wszystko przyjmie. Ciekawe, czy życie potwierdzi te plany. Na razie deficytowe były imprezy mające 100% frekwencji. A jeżeli nie będzie kompletu- to co wtedy?
      Podano przykład amerykański, gdy początkowe dopłacanie do imprez zaowocowało spopularyzowaniem miasta (ani słowa o sukcesach finansowych). U nas zazwyczaj dopłacanie do czegoś ma charakter permanentny. A do tego autor wypowiedzi nie bardzo może się pochwalić sukcesami jako organizator, czy biznesmen. Przebieg zarządzania budową stadionu sugeruje, że ta ekipa nie sprawdzi się w biznesie.
      I jeszcze wypowiedź tego pana P.:
      "Do tego dochodzi fakt, że polski rynek wciąż nie dojrzał, by zapłacić za bilet na koncert nie 150, ale 250 zł, ale który za to będzie organizowany..."
      ............
      To nie chodzi o to czy "dojrzał", ale większości fanów nie stać na takie drogie bilety. Taka wypowiedź sugeruje, że autor wypowiedzi jest trochę oderwany o codzienności.
      Dla nas Wrocławian lepiej by było gdyby projekt 'Stadion' się powiódł. Pożyjemy zobaczymy, jestem sceptyczny.

• katonzwybiorczej walka MMA, Dutkiewicz vs. Solorz 15.04.12, 16:58
        Oczywiście, każdy zawodnik ma inną psychikę i bagaż, który wnosi na ring. Ja, odpłatnie, jestem w stanie przygotować Dutkiewicza od strony psychicznej, a także z podstaw technik duszenia i walki w parterze.
        Wyjście na ring przy wrzawie 43 000 gardeł, to ogromny stres!
        Ale Rafał jesteśmy z Tobą! Dasz radę! Zawsze dawałeś!
    • krzysztofczyz Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał 15.04.12, 18:25
      42 tysiące widzów to ok. 7% populacji Wrocławia, tylko papież tyle przyciągał. Dyskusja co zrobić ze stadionem na Maślicach, a co z zrobić z olimpijskim, stadionem Śląska, stadionami na niskich łąkach? Ktoś obłąkany coś wykonał a teraz ktoś się poci aby wcisnąć, że to było normalne.
    • Gość: poinformowany Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 18:31
      Uwaga, wiewiórki mówiły coś o planowanych ulicznych łapankach!!! Takie pomysły mają się nieoficjalnie pojawiać w rozmowach osób związanych ze stadionem. Jest to pomysł na utrzymanie frekwencji.
      Bądźcie czujni i nie puszczajcie kobiet i dzieci samych po zmroku. Podobno krąży czarna wołga.
      • greges58 Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia 15.04.12, 20:50
        Przecież już Łapanki były !!!
        A te przestraszone dzieciaki przyszły dobrowolnie ???
        Bo jak nie to: dwójka z wf albo jakaś nagana, obniżone zachowanie ;)
        Cała szczęście - za darmochę...

^^
    • maggorlo Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał 15.04.12, 19:04
      A jeśli nie będzie dochodowy to zawsze można nim zagospodarować dziurę po galerii Solorza :)
      • Gość: Piotruś z 6 c Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.e-wro.net.pl 15.04.12, 19:24
        czy to prawda, że ja i koledzy z podwórka, mogą zostać wywiezieni na stadion jak będzie wiadomo, że na meczu Śląska nie będzie kompletu widzów?
    • vito3 Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabiał 15.04.12, 19:21
      wy ku... i zlodzieje zamiast zadbac o narod wybudowaliscie najdrozsze na swiecie estrady dla bandytow stadionowych co roku obywatele beda oplacac utrzymanie tych molochow,cisniecie bajki o komplecie ktory nie bedzie mozliwy bez likwidacji bandytki,mieliscie budowac dla bandytow starczyloby 10 tysiecy
      • Gość: sumarum Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.opera-mini.net 15.04.12, 20:43
        Pieniądze publiczne są po to, aby "swojacy" mogli z nich czerpać bez specjalnych wyrzutów sumienia. I to robią. Bo to był cały projekt EURO 2012.
        Jest oczywistością, że to się nigdy nie może zbilansować. Stadion jest i będzie deficytowy, bo chodzi o to, aby czerpać non-stop z tego źródła :))
        Kto wie na czym to polega, jest tam zamocowany od samego początku i obojętnie jak to będzie dalej szło, co wyszarpał to jego i nikt i nic mu tego nie zabierze

I na koniec.
        Dyskusje o opłacalności danego biznesu robi się na początku. W szemranych układach takich dyskusji nie prowadzi się nigdy, bo wiadomo że co przekręt to przekręt.
        • galt.john "uspolecznienie" strat i prywatyzacja zyskow 15.04.12, 21:08
          Pisalem juz na samym poczatku tej zalosnej historii ze stadionem ze

Ta, jak i wiekszosc "publicznych" inwestycji opiera sie na:

a) upublicznianiu strat - czyli przerzucaniu na podatnikow (ktorzy nie maja nic do powiedzenia - jak nie zaplaca podatku to ida do wiezienia) wszelkich strat wynikajacych z tej "inwestycji"

b) prywatyzacji korzysci przez "elite" urzednicza:
          Wymysla sie spoleczki gminne i miejski ktore generuja sobie spokojnie straty, ale stanowiska sa obsadzane przez klientele polityczna ludziom u wladzy w zamian za wczensiejsze i pozniejsze poparcie w kolejnym zdobyciu wladzy.
          Zaprzyjaznieni z urzednikami biznesmeni, ich rodzinki -sfinansuja kolejna kampanie wyborcza prezia w zamian z kontrakciki przy budowie, konsultacjach itd. dostana kase z reklam spoleczek miejskich, redaktorom da sie posadki rzecznikow w urzedach itd

Zaprzyjaznieni z wladza "dziennikarze" min. z GW - piora czytelnikom berety wtlaczajac im do glow "oczywiste" korzysci plynace z "inwestycji"

i kolecko sie kreci, nie widzicie jak jestescie dymani przez kolektyw:
          urzednicy-zaprzyjaznieni z wladza biznesmeni-zaprzyjaznieni z wladza dziennikarze
        • Gość: gklewski Re: Ile wrocławski stadion miejski będzie zarabia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 15.04.12, 23:39
          POtwierdzam, bo tak samo działa Euro sitwa spółkowa w tych czterech miastach!!! Kązda z nich ma kontrakty przewidujące wysokie premie, w razie zwolnienia itp. Budowa bantustanu zamiast Nowoczesnej POlski trawa w najlepsze! Wy gadaciem biadolicie Oni się śmieją!!!! Dla nixch jesteście bacutilem, nawozem, który trzeba zagospodarować!!! Tresują Was tak jak w cyrku!!! Cenami, Vatem, Akcyzą, podatkami!!! Bo tak działa reżim Tuska, ale może w końcu odnajdziemy w sobie szczątki honoru i odwagi!!! Idzie wiosna, potem lato..Jak nic nie zerobimy - następne podwyżkji we wrześniu!! Wszak muszą sobiero odbić nieudane EUroigrzyska!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka