20.08.10, 15:48
Witam , czy jest mozliwosc aby wynik ową metoda wyszedl falszywie
dodatnio , pytam gdyz wszytskie inne badania diagnostyczne w
kierunku boreliozy wychodzily mi ujemne z wyjatkiem wlasnie LTT
wykonanym poprzez Synevo w laboratorium w Berlinie . Dodam iz od
dluzszego czasu mam pewne dolegliwosci , urgyzienia przez kleszcza
jak i rumienia nie pamietam , miewalem czesta stycznosc z lasami .

wynik :

borrelia afzelii 3.10 < 2.0
borrelia sensu stricto 4.0 < 2.0
borrelia garinii 4.7 < 2.0
Borrelia OspC 4.1 < 2.0

komentarz : wynik wskazuje na umiarkowanie-aktywne zakazenie o
etiologii Borrelia sp.
Obserwuj wątek
    • ceviche1 Re: test LTT 17.09.10, 08:05
      Poszukalem na wlasna reke informacji na temat wiarygodnosci owego badania i znalazlem sprzeczne wpisy które pozwolilem sobie tutaj wkleic . Byłbym wdzięczny gdyby ktoś "łebski" zechciałby sie do nich odniesc .

Cytuję fragment opinii wybitnego polskiego zakaźnika zajmującego się chorobami odzwierzęcymi i neuroinfekcjami, zaznajomionego mniej więcej z moimi problemami, nt. LTT .
      Niemcy, Słoweńcy - nie polecają testu, mogę przesłać materiały źródłowe. Swoistość nie jest wysoka tzn. reakcja limfocytów ma nizszą swoistość niż testy tradycyjne. Borrelia ma antygeny swoiste dla siebie jak i podobne z innymi powszechnie wsytepującymi bakteriami, i nie wiadomo co pobudza te limfocyty do proliferacji.Tak twierdzą specjaliści. Proszę nie dać sobie wmówić ze to jest nowość uznana w swiecie, bo to jest chwyt reklamowy.
      Guru od diagnostyki pochodzi własnie z Niemieć- Bettina Wilske (proszę sprawdzić, rekomendacje na stronie EUCALB i inne).
      Mysle ze mocna oferta marketingowa eksponuje potencjalne możliwości zbyt mocno. Test ten może uzupełniać testy które wypadają dodatnio, natomiast nie zastępują innych.
      Limfocyty pobudzone (tak jest w róznych stanach chorobowych) reagują proliferacją na bodzce nie zawsze swoiste. Test ten nie posługuje się systemem kontroli jak fitohemaglutynina.

2.3.3 Postulaty Deutsche Borreliose-
      Gesellschaft odnośnie diagnostyki
      laboratoryjnej
      - zapewniana w ramach powszechnego ubezpieczenia
      zdrowotnego obowiązkowa diagnostyka dwustopniowa
      powinna zostać odrzucona
      - test LTT-Borelioza powinien być refundowany przez
      kasy chorych jako metoda pośredniego wykrywania
      aktywnej boreliozy
      - siła dowodowa testu PCR w kierunku boreliozy
      powinna zostać zaliczona do klasy EBM (evidence
      based medicine)

• maroli1 Re: test LTT 17.09.10, 10:11
        Przpraszam za głupie pytanie ale co to oznacza, że test PCR powinien zostać uznany za EBM? Niestety nie znam angielskiego. Pozdrawiam
        • pawel96b Re: test LTT 17.09.10, 16:54
          EBM to angielski skrot od Evidence Based Medicine, czyli Medycyna Oparta na Dowodach. Czyli chodzi o to, zeby dodatni wynik PCRa byl uznawany za dowod aktywnego zakazenia bb. Poki co zakaznicy lubia dywagowac, czy aby na pewno to co wykryl PCR to sa zywe bakterie, czy resztki martwych, itd, itp.

Pawel
    • adrian_fenig Re: test LTT 17.09.10, 10:00
      ceviche1 napisał:

> Witam , czy jest mozliwosc aby wynik ową metoda wyszedl falszywie
      > dodatnio

Witam,
      W moim przypadku, podobnie jak w Twoim test LTT (Synevo, Berlin) był jedynym testem, który potwierdził boreliozę. Wcześniej robiłem dwa testy PCR i trzy testy serologiczne - wszystkie ujemne.
      Moje wyniki LTT:
      borrelia afzelii 4.20 < 2.0
      borrelia sensu stricto 4.6 < 2.0
      borrelia garinii 4.3 < 2.0
      Borrelia OspC 7.6 < 2.0
      kontrola dodatnia (antygen) 63.4 SI > 3.0
      kontrola mitogenu (PWM) 30.9 SI > 8.0

Komentarz:
      Badanie wykazało średnio dodatnie reakcje LTT na antygeny Borreliasp..
      Wynik wskazuje na obecne umiarkowanie-aktywne zakażenie o etiologii Borrelia sp.
      Decydujący dla przeprowadzenia terapii jest towarzyszący obraz kliniczny (serologia).
      Badanie kontrolne LTT należy wykonać 4-6 tygodni po zakończeniu terapii.
      Po skutecznym leczeniu wartości SI dla antygenów Borrelia sp. powinny się wyraźnie obniżyć.

Także się zastanawiałem nad wiarygodnością testu.
      Ale w końcu lista moich objawów rozwiała wątpliwości.
      Oto one:
      1. Problemy z pamięcią krótkotrwałą
      2. Mrowienia w kończynach dolnych (poniżej kolan)
      3. Drętwienie palców dłoni, pojawiające się w nocy, wybudzające ze snu
      4. Problemy z wymawianiem niektórych sylab
      5. Trudności w znalezieniu potrzebnego słowa
      6. Kłucia wędrujące po całym ciele
      7. Nadwrażliwość na światło słoneczne
      8. Drobne błyskawiczne skurcze mięśni ale także drgnięcia całych kończyn
      9. Bóle i bulgotanie w brzuchu
      10. Biegunka
      11. Rwa kulszowa
      12. Ból i drapanie w gardle
      13. Bóle zębów
      14. Ból w lewym uchu
      15. Uczucie wysokiej gorączki, której de facto nie ma po zmierzeniu temperatury
      16. Osłabienie, brak mocy w mięśniach (problemy z wchodzeniem po schodach)
      17. Dreszcze
      18. Zawroty głowy, bóle głowy
      19. Mrowienia w karku
      20. Bóle stawów (głównie kolan)
      21. Bóle w okolicy serca. Zmiany rytmu bicia serca
      22. Pieczenie języka
      23. Drętwienie i mrowienie w lewym policzku
      24. Zmęczenie
      25. Uczucie miejscowego gorąca lub zimna
      26. Uczucie miejscowego ucisku głowy

Ponadto dodam, że jednocześnie wynik badania CD-57 wyszedł poniżej wartości 60 co także mogło sugerować aktywną boreliozę.
      Do tego reakcje Herxhaimera po przyjęciu antybiotykiów.
      Po zsumowaniu wszystkiego oceniłem, że test nie mógł wyjść fałszywie dodatni.

P.S.
      W jednej z książek wyczytałem, że test wychodzi dodatni tylko w aktywnych infekcjach. Podczas fazy utajonej zakażenia krętkami test wychodzi ujemny.
      Nie dotarłem natomiast do informacji na temat fałszywej dodatniości testu.
      • duo123 Re: test LTT 17.09.10, 16:37
        ebm - w uproszczeniu znaczy = test wiarygodny, rzetelny, oparty na sprawdzonych podstawach i na faktach naukowych, zapewniający odpowiednia diagnostykę, chociaż nie wiem czy to wiarygodna opinia ekspertów na temat tego testu smile. Moja córka miała LTT ujemny, natomiast CD 57 (robiony dużo wcześniej przed LTT i następny troche później po LTT - w dwóch całkiem różnych instytucjach - dwukrotnie wskazywał na boreliozę (i/lub inne odkleszczowe). Chyba rzeczywiście LTT może wskazywać na aktywną boreliozę, a CD - 57 przewlekłą. Co do wiarygodności tekstu - zastanawiają odmienne opinie różnych badaczy na jego temat (patrz post powyżej).
        • duo123 Re: test LTT 17.09.10, 16:49
          Trochę się zagalopowałam, nie doczytałam, że wzmianka o ebm tu dotyczy PCR. Dla mnie PCR to wiarygodna metoda. Dodatni PCR na HIV-a , czy żółtaczkę traktowany jest nawet w Polsce jako rozstrzygający o wdrożeniu leczenia. Dla mnie PCR + na boreliozę jest tak samo wiarygodny. Córce poza WB (+ w jednym z labów, w innym -, G-niane testy Elisa zawsze -), PCR RT wyszedł dodatni. No i ma prywatnie zrobiony RM wskazujący na zmiany demielinizacyjne i/lub boreliozę...bo ten zrobiony "państwowo" w szpitalu wyszedł nieczytelny, do powtórzenia z powodu licznych artefaktów (...) [nie powtórzyli..., nie leczyli].
          • maroli1 Re: test LTT 17.09.10, 17:38
            Duo zainteresował mnie ten PCR ponieważ sama leczę się na podstawie dodatniego ( Elise ujemne WB również tylko w klasie IGG pojawił się prążek p31 słabo dodatni charakterystyczny dla późnej boreliozy) leczenie rozpoczęłam ale po półrocznym leczeniu i braku herxów mam wątpliwości czy to na pewno borelioza. Pozdrawiam
            • dx771 Re: test LTT 18.06.11, 08:40
              O teście LTT - 1

O teście LTT - 2

O teście LTT - 3

Bardzo ciekawy choć stary wątek osoby która chyba jako pierwsza (pisząca na forum) robiła test LTT (2007r.)

Stosunkowo mało na forum jest aktualnych informacji i doświadczeń związanych z tym testem.
              Może być bardzo pomocny w przypadku trudności oceny skuteczności terapii?
              • dx771 Re: test LTT 18.06.11, 08:58
                O LTT - strona 7

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka