Dodaj do ulubionych

Smoki z Dworca Głównego. PKP wybrały im już imiona

17.04.12, 12:40
Moje propozycje: spóźniaczek, tłoczek i smrodek nie wygrały :(
Obserwuj wątek
    • Gość: tzj smoki wróciły na perony przy okazji remontu Dworc IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.12, 13:21
      Głównego.
      >Po wojnie został tylko jeden smok ale kowal na jego wzór wykuł pozostałe.

A dlaczego przy tej samej okazji na perony NIE wróciły metalowe ozdobne balustrady przy schodach ? ! Jeśli kowal wykuł smoki to taka balustrada dla niego to pikuś. Zastąpiono je jakimiś pseudonowoczesnymi cudactwami ze szkła, które pasują tu jak pieprz do oka!

A tak przy okazji : czy PKP ma już wydzieloną spółkę (z trzema prezesami) do ogłaszania konkursów, w których można wygrać kubek lub notes ?
      • Gość: gesg Balustrady to syf IP: *.neurosoft.pl 17.04.12, 14:16
        Zgadzam się, powinny zostać przywrócone balustrady odpowiednie do stylu. Szkło pasuje ale do galerii handlowej, a nie do zabytkowego dworca.
        • Gość: d Re: Balustrady to syf IP: 217.96.51.* 17.04.12, 14:49
          a ja się nie zgadzam.
          Uważam , że balustrady to element nowoczesny , ale dzięki wytrawionemu w szkle , wzorowi nawiązują do starych balustrad w bardzo estetyczny sposob
          Nie możemy tylko odtwarzać musi być "piętno" naszych czasów.
          W ogóle uważam , że dworzec będzie przepiękny jak go skończą i jestem dumna , że to nasz wrocławski:)

• Gość: Anna Re: Balustrady to syf IP: *.opera-mini.net 17.04.12, 15:37
            Sama nie wiesz o czym mówisz. Ten "dworzec" to jedno wielkie nieporozumienie. Takie coś, co we Wro robi za dworzec w normalnym mieście byloby przeznaczone na muzeum lub galerię sztuki. Dodatkowo ten sraczkowaty kolor... zupełnie nie pasuje do całości. To miejsce jest brzydkie i NIEFUNKCJONALNE!!! Zobacz na Poznań, który wybudował nowoczesny dworzec pkp+pks+mpk gdzie z jednego do drugiego obiektu prowadzić beda kładka i schody ruchome oraz windy. Po Euro powstanie giga galeria na 250 najemców, czynna 24h, która ułatwi szybkie zrobienie zakupow przyjezdnym a podróżnym restauracje i kafejki umilą oczekiwanie na kolejny pociąg lub autobus...:) Wro to dno, wiocha na zadupiu
            • Gość: bezsens Re: Balustrady to syf IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.12, 23:40
              może i wizja Poznania jest bardziej spójna (nie przeczę, że jest bardziej funkcjonalna i chętnie widziałbym u siebie takie rozwiązanie), natomiast zarowno stary jak i nowy dworzec w Poznaniu zupełnie nie trafia do mnie pod względem stylistycznym. Ot - 'nowocześność' i już. Rozumiem, że trzeba było postawić cokolwiek na miejsce tego potwora (w sensie gustu) jakim był poprzedni dworzec, ale zmieniono siekierkę na kijek.

U nas niestety zaprzepaszczono jedyną w naszym pokoleniu szansę wybudowania dworca pks pod peronami dla kolei (a parking podziemy to się dało zrobić!) z przystankiem tramwaju plus 'zaraz obok' na ulicy. Trudno, choć szkoda. Wtedy - dałoby radę sprzedać dworzec PKS pod galerię/hotel - co kto woli, i zachować funkcjonalność tej przestrzeni miejskiej ku zadowoleniu podróznych. Poznaniowi życzę jak najlepiej, ale wasz dworzec przypomina nasze lotnisko. Zarówno jeden jak i drugi obiekt zupełnie nie przypada mi do gustu i trudno.

Natomiast dobudowanie galerii handlowej do NOWEGO dworca uważam za nieporozumienie. Przy dworcu powinny istnieć stanowiska szybkiej obsługi - kioski, budki z regionalnym zdrowym jedzeniem na szybko - to tak, ale nie widzę sensu udawania się na dworzec 'po codzienne zakupy' a sporo turystów zwyczajnie w świecie ominie galerię najszerszym możliwym przejściem i ruszy w miasto głodna atrakcji/lecąc do pracy.

Jedyna modyfikacja dworca, która mi się u nas podoba, to zachowanie zewnętrznej elewacji - oraz tak pół na pół - budowa parkingu podziemnego - a to z tego powodu, że ceny w tym miejscu będą bardzo zaporowe, aby wykupić abonament i rzeczywiście korzytać z dobrodziejstw miejsca parkingowego sprzężonego z koleją. Nie mówię też o złodziejach, którzy we wrocku z upodobaniem polują na samochody w zamkniętych skądinąd parkingach.
              • greges58 Re: Balustrady to syf 18.04.12, 17:06
                Ale właśnie o to chodziło, aby żadnych " Budek " nie było !!!

Regionalne.
                Zdrowe ;)
                Na Dolnym Śląsku ?
                Chyba Kutia...

^^
            • Gość: d Re: Balustrady to syf IP: 217.96.51.* 18.04.12, 08:05
              wiem o czym mówię, uwierz mi
              i powiem Ci więcej
              u nas tez będzie galeria - nawet dwie i luksusowe butiki, knajpki i przestrzeń konferencyjna
              i schody ruchome też uświadczysz
              argument :
              Ten "dworzec" to jedno wielkie nieporozumienie. T
              > akie coś, co we Wro robi za dworzec w normalnym mieście byłoby przeznaczone na
              > muzeum lub galerię sztuki.
              w żadnym wypadku po mnie nie przemawia -proponuję Ci pozwiedzać , a zobaczysz, że dworce to nie tylko super nowoczesne bryły
              proponuje wpisz sobie dworce na świecie i zobaczysz ile budynków to właśnie te które Ty przeznaczyłabyś na muzea:)
              co do połączenia PKS+pkp+mpk a ok ale odległości od tych obiektów we Wro są niewielkie - musisz przejść przez ulice.....
              i nie uważam , że Wro to dno i wiocha na zadupiu
              na szczęście mamy takie czasy , że każdy może mieszkać gdzie chce :P
            • Gość: d Re: Balustrady to syf IP: 217.96.51.* 18.04.12, 08:06
              wiem o czym mówię, uwierz mi
              i powiem Ci więcej
              u nas tez będzie galeria - nawet dwie i luksusowe butiki, knajpki i przestrzeń konferencyjna
              i schody ruchome też uświadczysz
              argument :
              Ten "dworzec" to jedno wielkie nieporozumienie. T
              > akie coś, co we Wro robi za dworzec w normalnym mieście byłoby przeznaczone na
              > muzeum lub galerię sztuki.
              w żadnym wypadku po mnie nie przemawia -proponuję Ci pozwiedzać , a zobaczysz, że dworce to nie tylko super nowoczesne bryły
              proponuje wpisz sobie dworce na świecie i zobaczysz ile budynków to właśnie te które Ty przeznaczyłabyś na muzea:)
              co do połączenia PKS+pkp+mpk a ok ale odległości od tych obiektów we Wro są niewielkie - musisz przejść przez ulice.....
              i nie uważam , że Wro to dno i wiocha na zadupiu
              na szczęście mamy takie czasy , że każdy może mieszkać gdzie chce :P
            • Gość: havranek Re: Balustrady to syf IP: 193.59.74.* 18.04.12, 16:46
              Poznań funkcjonalny? No nie rozśmieszaj mnie. Czy kiedykolwiek się tam przesiadałaś? Perony tak niskie jakby to był przystanek tramwajowy a nie dworzec dalekobieżny. Spróbuj wsiąść tam do pociągu w jednej ręce trzymając walizkę, a w drugiej np.: wieszak z ubraniem. Nawet nie wyobrażam sobie jak wsiadanie do pociągu w Poznaniu wygląda z perspektywy osoby na wózku. We Wrocławiu nawet przed remontem były windy i wysokie perony. Dworzec ma przede wszystkim służyć podróżnym. Sklepy i kawiarnie dla galerianek to funkcja poboczna.
          • Gość: tzj Re: Balustrady to syf !!!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.12, 16:23
            Gość portalu: d napisał(a):
            > Nie możemy tylko odtwarzać musi być "piętno" naszych czasów.

To dlaczego wg. Ciebie odtworzono bardziej skomplikowane "smoki" a nie zastąpiono ich "piętnem naszych czasów" - np. krasnalami ?
            Powtarzam: te szklane cudactwa z drewnianą poręczą TU NIE PASUJĄ !!!
            Nie mam nic przeciwko łączeniu dawnej architektury z nowoczesnymi elementami ale... są "granice brawury" a te zostały tu przekroczone. I to w GRZESZNY sposób !
            • Gość: d Re: Balustrady to syf !!!! IP: 217.96.51.* 18.04.12, 08:09
              odtworzono smoki , ponieważ balustrady mamy zarówno stare jak i nowe
              a smoków nie mamy ,
              poza tym nie za bardzo wiem jak byś widział/a te krasnale zwisające z bramek ?
              natomiast zgadzam się , że krasnal powinien stanąć na dworcu i jestem pewna , że tak się stanie
    • janboden49 imiona 17.04.12, 13:56
      obojetnie jakie, ale bez pokropku nieważne...
    • Gość: ski Re: Ślązak najlepszy :) IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.12, 21:30
      Latający Ślązak to najlepsza propozycja dla smoków. Dla przypomnienia przed wojną pociąg z Wrocławia do Berlina jechał 3,5 godziny. Teraz jedzie ponad 6.
      • Gość: west Peroniusz i Peronia IP: *.proxy.aol.com 18.04.12, 04:44
        Najbardziej sympatyczne a jednoczesnie neutralne nazwy to Peroniusz (bez numeru) oraz Peronia
      • Gość: Adi Re: Ślązak najlepszy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.12, 19:39
        Racja!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka