Dodaj do ulubionych

Wyremontowany Dworzec Główny piękny także po zm...

03.06.12, 01:08
Czemu prawa strona się nie świeci??
Obserwuj wątek
    • Gość: N. Re: Wyremontowany Dworzec Główny piękny także po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 01:28
      Hm, wczoraj się świeciła... Ale tam wciąż trwają jakieś prace wykończeniowe, więc może to to. :)
    • typ71 Wyremontowany Dworzec Główny piękny także po zm... 03.06.12, 01:29
      bylem i powiem ze widac pospiech niestety.
      • Gość: janisko Re: Wyremontowany Dworzec Główny piękny także po IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.12, 01:33
        Nie jest skończony, ale otwarto by przyzwyczaić ludzi i zapewnić odpowiednią funkcjonalność... Niektóre rzeczy będą jeszcze dorabiać. Ważne, że już działa.
      • Gość: Kat Re: Wyremontowany Dworzec Główny piękny także po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 07:45
        Niestety to prawda.Ładny jest z zewnątrz ale jak poogląda się zakamarki to już nie jest tak różowo.Generalnie widać niską jakość robót np w korytarzu do toalet, po prawej stronie wejścia na perony już przeciekają stropy-co będzie jesienią i zimą?
    • rybak8888 Wyremontowany Dworzec Główny piękny także po zm... 03.06.12, 02:33
      Masakra jaką świetną robotę odwalono!!!!!
      Pewnie znajdą się tacy co węsząc jakieś spiskowe teorie dziejów będą narzekać (niestety taki naród mamy na jaki sobie zasłużyliśmy), ale szacun, wielki szacun!!!!
      TAKIEGO WROCŁAWIA NAM TRZEBA !!!!!!!!!!! TU JEST EUROPA!!! BOGU DZIĘKOWAĆ ZA PROJEKTANTA DWORCA - TERAZ DOPIERO WIDAĆ JAK WROCŁAW (BEZ WSTYDU: BRESLAU) BYŁ PRZEPIĘKNY !!!!!
      • Gość: Maciek Re: Wyremontowany Dworzec Główny piękny także po IP: *.klodzko.hypnet.pl 03.06.12, 11:14
        to ty już węszysz takich co to będą węszyć, bez tego jak widać, nie potrafisz istnieć
      • Gość: Andrzej Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławianach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 14:42
        Przepiękny? Mało widziałeś w życiu. Wrocław to jedno z brzydszych miast, jakie znam, poza Rynkiem, Ostrowem Tumskim i może jeszcze kilkoma innymi miejscami w zasadzie niczego tu nie ma. Aha, i jeszcze nowym stadionem. Ciągnące się w nieskończoność szare blokowiska, rozległe puste place, praktycznie niewykorzystana Odra cuchnąca niczym ściek z fabryki, fatalne drogi i komunikacja miejska... Wiele można by wymieniać. A dworzec? Tak (albo i lepiej) wygląda większość dworców w europejskich miastach. Żadna rewelacja dla kogoś, kto trochę tych miast zwiedził. Bywam dość często w Goerlitz, Bautzen, Dreźnie (mam do tych miast bliżej niż do Wrocławia) i wrocławski dworzec na mnie wrażenia nie robi. Każde większe czeskie miasto przebija Wrocław pod względem wyglądu. Więc nie ma co się podniecać, zobaczymy, jak dworzec we Wrocławiu będzie wyglądał za 2 lata. Cechą europejskich (nie tylko zachodnich, ale także np. czeskich miast) odróżniającą je od Wrocławia jest bowiem to, że nawet jeśli historia nie obdarzyła je wartościowymi zabytkami, tam się dba o czystość, schludność, estetykę. U nas - nie.
        • Gość: Jusitina Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian IP: *.wroclaw.mm.pl 03.06.12, 17:52
          Nie trafiłeś. Ani dworzec w Dresden, ani a Goerlitz ani w Bautzen nie dorównują pod względem architektonicznym i estetycznym wrocławskiemu. Tamte - owszem, nowoczesne - są szaro-bure i zwykłe. Dworzec wrocławski przypomina pała i myślę, że stanie się jednym z najważniejszych zabytków Wrocławia.
          • Gość: Justina Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian IP: *.wroclaw.mm.pl 03.06.12, 17:53
            poprawka: chodziło oczywiście o pałac
            • Gość: Andrzej Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 18:59
              I tu się mylisz, bo może pod względem architektonicznym nie dorównują (Bautzen, Goerlitz), ale pod względem estetyki, zadbania, wyeksponowania ciekawych elementów biją wrocławski na głowę. Jak zresztą każdy przeciętny dworzec europejski. Dworzec w Dreźnie (Hauptbahnhof) to zresztą zupełnie inna liga i tutaj nawet nie ma co porównywać. Pewnie przez te miasta co najwyżej przejeżdżałaś pociągiem, radzę czasem wyjść z pociągu i obejrzeć stacje. Co komu po pięknych zabytkach, gdy są zaniedbane? Tak jak pisałem - poczekajmy dwa lata, porównajmy zdjęcia, a zobaczymy, jak długo utrzyma się na wrocławskim dworcu to, co w innych europejskich miastach jest standardem.
              • Gość: legniczanka Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian IP: *.opera-mini.net 04.06.12, 12:23
                Pełna zgoda, Andrzeju! Zakompleksione wrocławskie kołtuny zachwycają się swoim dworcem jakby dostali co najmniej metro, nie widząc, że taki remont w Europie to standard. A już szczególnie bawią mnie te tłumne pielgrzymki po otwarciu na dworzec, do galerii w Sky Tower, na Most Rędziński w 30-stopniowym upale i do wielu innych wrocławskich "atrakcji". Ja jak jest ładna pogoda w weekend to jadę albo w góry, albo w inne ciekawe miejsca (np. ostatnio byłam w parku rododendronów w Kromlau - ponoć największym i najpiękniejszym w Europie), zaściankowe snoby z Wrocławia zakochane w swoim mieście jadą natomiast "zwiedzić" kolejną galerię w swoim mieście czy następną wyremontowaną ulicę :DD
        • Gość: janisko Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.12, 18:19
          "Mam do tych miast bliżej". To tłumaczy ton reszty wpisu. Wpadnij więc czasem do Wrocławia który od mojego przyjazdu tutaj zmienił się bardzo mocno, w ledwie 3 lata.
          • Gość: Andrzej Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 19:16
            A co ty myślisz, że jak ktoś mieszka blisko zachodniej granicy, to nie bywa we Wrocławiu? Pewnie się zdziwisz, ale bywam w nim nawet kilka razy w tygodniu. Taką mam pracę, że dużo jeżdżę po regionie. Te "rewolucyjne" zmiany to co najwyżej na skalę polską, każde czeskie miasto zmienia się w ostatnich latach dużo szybciej. Dotyczy to przy tym nie tylko dużych miast (tak jak w Polsce - zobaczymy, co będzie po Euro), ale bardzo zmieniają się nawet małe miasteczka. Osobną sprawą jest jakość tych zmian - jakoś w Czechach czy w Niemczech dużo mniej jest durnych pomysłów, wywalania pieniędzy w błoto czy zwyczajnej fuszerki, że przypomnę choćby legendarny już przykład tramwaju Plus we Wrocławiu. Ot, na przykład małe, kilkunastotysięczne miasteczko Tanvald w Górach Izerskich - aktualnie budują terminal komunikacyjny, jakiego mogłoby pozazdrościć kilkudziesięciotysięczne miasto w Polsce. Na Dolnym Śląsku tylko Świdnica próbuje stworzyć coś podobnego, z marnym jak na razie skutkiem. W regionie Libereckim kilka miesięcy temu zaczęły jeździć nowoczesne, zachodnie szynobusy Stadlera - coś, o czym w Polsce na kolei długo jeszcze będzie można tylko pomarzyć. W Pecu inna inwestycja - budowa kolei gondolowej na Śnieżkę. U nas z Karpacza wciąż wjeżdża się na Kopę jednoosobowym krzesełkiem. Góra Javornik k. Jablonca n. Nisou - powstaje ogromny, nowoczesny kompleks narciarski. Gdzie na Dolnym Śląsku powstał w ostatnich latach nowy kompleks narciarski? To tylko kilka przykładów obrazujących różnicę w skali zmian. Dolnoślązacy rzadko wiedzą, co się dzieje za jedną czy drugą granicą, bo media o tym nie informują. A szkoda. W miarę porządny remont jednego dworca, którym od kilku miesięcy emocjonuje się pół Dolnego Śląska (sądząc po liczbie artykułów w gazetach regionalnych) to śmiech na sali.
            • Gość: klanik Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.12, 01:26
              W czym to mój panie "zachodnie szynobusy" są o dużo lepsze od polskich? W Dreźnie cóż, byłem ostatnio i nie urzekło mnie... Bardziej podoba mi się Wrocław. Od Drezna zaś ładniejsze już wydaje mi się Gorlitz.
              • Gość: Andrzej Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 01:53
                W czym są lepsze? Są wygodniejsze, szybsze, nie psują się co chwilę... Wiele można by mówić o wyższości niemieckiej techniki nad polską. No i jeździ ich więcej, a nie raz na pół dnia. Drezno czy Goerlitz - rzecz gustu. Ale nie wmówisz mi, że Pałac Spätgenów we Wrocławiu jest piękniejszy niż Zwinger, a AOW lepsza niż obwodnica autostradowa Drezna. Odra też do pięt nie dorasta Łabie - nad Łabą mieszkańcy w pogodne dni tłumnie wylegują się na błoniach, pływają żaglówkami, widziałem nawet kąpiących się w rzece. Będąc nad Odrą, można co najwyżej zatykać nos.
            • Gość: gość Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian IP: *.wroclaw.vectranet.pl 04.06.12, 10:50
              chyba ci się włączyło niemiecko-czeskie uwielbienie. szkoda tylko, że masz aż tak wąski horyzont...
              • Gość: legniczanka Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian IP: *.opera-mini.net 04.06.12, 12:24
                Ale to właśnie ty pokazałeś wąskie myślenie, a na dodatek zero kultury, wrocławski kołtunie.
        • zetkaf Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian 04.06.12, 08:36
          > Przepiękny? Mało widziałeś w życiu. Wrocław to jedno z brzydszych miast, jakie
          > znam, poza Rynkiem, Ostrowem Tumskim i może jeszcze kilkoma innymi miejscami w
          > zasadzie niczego tu nie ma.
          Widać, że dworzec oceniasz w aspekcie miasta, w którym stoi, a nie jako samodzielnej budowli. Ale piszesz, ze dworzec brzydki... cóż za "konsekwencja"...
          Co do pięknych dworców na zachodzie, to akurat najpiękniejszy dworzec jaki widziałem to przemyski, a więc chyba najbardziej wschodni w całej Polsce. I naprawdę ciężko by mi było znaleźć dworce na zachodzie ładniejsze od przemyskiego (choć nie wiem, w jakim teraz jest stanie, ja pamiętam stan sprzed 10 lat). Co do zachodu, to widziałem niejeden dworzec... nijaki, ot, tyle że nie rozlatujący się, nic więcej. W kategoriach estetycznych czasem po prostu brzydkie, niczym Szczecin Główny z zewnątrz. Jeśli brak śmieci jest dla ciebie jedynym kryterium, to cóż, no comments. Btw, jak chcesz mogę ci podesłać zdjęcie z "zachodu", dokładniej Arnheim. Mimo iż nie był to żaden specjalny dzień po wielkiej imprezie, to miejsce w ścisłym centrum (a więc w dzielnicy reprezentacyjnej) wyglądało jakby nie zdążyli posprzątać po operacji Market Garden.

> kończoność szare blokowiska, rozległe puste place, praktycznie niewykorzystana
          > Odra cuchnąca niczym ściek z fabryki, fatalne drogi i komunikacja miejska... Wi
          > ele można by wymieniać.
          Jeżeli się chce, W KAŻDYM, nawet najbardziej "zachodnim" mieście, długo by można wymieniać. Jeśli jedynym twoim celem życiowym jest znajdowanie wad danego miasta - cóż, życzę wytrwałości, ale współczuję spojrzenia na świat...

> Cechą eur
          > opejskich (nie tylko zachodnich, ale także np. czeskich miast) odróżniającą je
          > od Wrocławia jest bowiem to, że nawet jeśli historia nie obdarzyła je wartościo
          > wymi zabytkami, tam się dba o czystość, schludność, estetykę. U nas - nie.
          I tu chyba jedyny (smutny niestety) wniosek, z którym nie można się nie zgodzić. Mam nadzieję jednak, że remont dworca to pierwszy krok ku zmianom - a każdą, najdłuższą nawet podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Pozostaje jedynie pytanie, czy wystarczy wytrwałości aby dotrzeć do celu?
          • Gość: Andrzej Re: Ten dworzec robi wrażenie tylko na wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 15:03
            zetkaf napisał:

> Widać, że dworzec oceniasz w aspekcie miasta, w którym stoi, a nie jako samodzi
            > elnej budowli.

Czyli potwierdzasz moją opinię o Wrocławiu jako brzydkim mieście.

> Ale piszesz, ze dworzec brzydki... cóż za "konsekwencja"...

Nie napisałem, że jest brzydki. Wręcz przeciwnie, napisałem, że jako jeden z nielicznych obiektów wyróżnia się we Wrocławiu. Pisałem też, że dworzec, a przede wszystkim skala jego remontu, nie jest niczym nadzwyczajnym w skali europejskiej (choć wrocławskiej pewnie tak).

> Co do pięknych dworców na zachodzie, to akurat najpiękniejszy dworzec jaki widz
            > iałem to przemyski, a więc chyba najbardziej wschodni w całej Polsce. I naprawd
            > ę ciężko by mi było znaleźć dworce na zachodzie ładniejsze od przemyskiego (cho
            > ć nie wiem, w jakim teraz jest stanie, ja pamiętam stan sprzed 10 lat). Co do z
            > achodu, to widziałem niejeden dworzec... nijaki, ot, tyle że nie rozlatujący si
            > ę, nic więcej. W kategoriach estetycznych czasem po prostu brzydkie, niczym Szc
            > zecin Główny z zewnątrz.

Jakim trzeba być ignorantem, żeby pisać takie bzdety. Domyślam się, że nigdy nie byłeś w Portugalii (dworce kolejowe często uznawane za najpiękniejsze na świecie), w Paryżu, Londynie, Helsinkach, Stambule, Antwerpii, Budapeszcie czy nawet Pradze? Może zacznijmy od pytania: gdzie byłeś poza Wrocławiem?

> Jeśli brak śmieci jest dla ciebie jedynym kryterium, t
            > o cóż, no comments.

Jeśli estetyka, zadbanie, wyeksponowanie walorów architektonicznych nie ma dla ciebie żadnego znaczenia, no cóż, no comments. Nawet najwspanialsza architektonicznie ruina ze śmierdzącymi kupami w środku i zapachem moczu nie wzbudzi niczyjego zachwytu z tzw. cywilizowanej Europy, choć może u wrocławian tak.

> Btw, jak chcesz mogę ci podesłać zdjęcie z "zachodu", dokła
            > dniej Arnheim. Mimo iż nie był to żaden specjalny dzień po wielkiej imprezie, t
            > o miejsce w ścisłym centrum (a więc w dzielnicy reprezentacyjnej) wyglądało jak
            > by nie zdążyli posprzątać po operacji Market Garden.

Ja nie twierdzę, że na zachodzie takich dworców nie ma. Twierdzę tylko, że wrocławski też zaliczał się do właśnie takich, co raczej chluby mu nie czyni. I przypuszczam, że za parę lat wszystko wróci do normalności, gdy skończy się Euro, wrócą żule, minie zachwyt po remoncie itp. Bo dworzec, drogi kolego, to nie tylko budynek, ale także mieszkańcy miasta i ich mentalność, w tym stosunek do zabytkowych obiektów. A tego nie zmieni się w 1,5 roku, jak można zmienić elewację budynku.

> Jeżeli się chce, W KAŻDYM, nawet najbardziej "zachodnim" mieście, długo by możn
            > a wymieniać.

Gorzej, gdy w jakimś mieście takie rzeczy się kumulują.

> Jeśli jedynym twoim celem życiowym jest znajdowanie wad danego mia
            > sta - cóż, życzę wytrwałości, ale współczuję spojrzenia na świat...

No cóż, krytykę można potraktować konstruktywnie, a można się na nią obrazić i dalej tkwić w gó...e. Gratuluję samozadowolenia, przypuszczam, że takich mieszkańców Wrocław ma więcej, stąd tak wygląda, jak wygląda.

> I tu chyba jedyny (smutny niestety) wniosek, z którym nie można się nie zgodzić

O tym przecież cały czas piszę. I nie jest to tanie krytykanctwo, ale opinia poparta dużym osobistym doświadczeniem z całej Europy. Ilu wrocławian stać na taką opinię o swoim mieście? Sądząc po licznych ochach i achach pełnych zachwytu i bezwarunkowej miłości w stosunku do swojej małej ojczyzny na tym forum i wielu innych - niewielu.

> . Mam nadzieję jednak, że remont dworca to pierwszy krok ku zmianom - a każdą,
            > najdłuższą nawet podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Pozostaje jedynie pyta
            > nie, czy wystarczy wytrwałości aby dotrzeć do celu?

Już wiele lat temu słyszałem o tych "pierwszych krokach". A raczej kroczkach - świat zmienia się, niestety, trochę szybciej i Wrocław w stosunku do niego relatywnie się cofa. Warto czasem wyjrzeć trochę dalej poza własne podwórko, żeby to dostrzec.
    • starymysiek Wyremontowany Dworzec Główny piękny także po zm... 03.06.12, 09:03
      chyba wieźć będą a nie wieść, bo to raczej co innego
    • Gość: co-rektor foto-uwagi IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.12, 11:34
      info dla pani fotograf: przy braku oświetlenia (fot. nr 14) i generalnie tzw. zdjęciach nocnych używa się:
      a) statywu - dzięki któremu można ustawić długi czas naświetlania i nie ma potrzeby podbijać iso do wartości, której dany aparat i tak nie ogarnia
      b) lampy (lamp) błyskowej
      c) formatu zapisu RAW (NEF), co pozwala na dalszą obróbkę na komputerze
      • Gość: foto Re: foto-uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 11:40
        No i jeszcze zdjęcia się prostuje.
      • paul123 Re: foto-uwagi 03.06.12, 14:30
        co-rektor napisał(a):
        "a) statywu (...)
        b) lampy (lamp) błyskowej
        c) formatu zapisu RAW (NEF), co pozwala na dalszą obróbkę na komputerze"

Po pierwsze, nie wiem po co tak dopieszczac zdjecia glownie na potrzeby samej GW - ani poziom gazety tego nie wymaga ani czytelnicy (wiekszosc) nie naleza do grona wymagajacych wizualnie odbiorcow. Poza tym co mialy pokazac te zdjecia, to pokazaly.
        Po drugie w mediach liczy sie tez szybkosc dzialania w odniesieniu do konkurencji - a wiec kto pierwszy zda relacje/fotorelacje ten lepszy wiec nie ma czasu na zabawe z rawami i obrobke w PS. Najlepiej, by obecne aparaty wzorem tel komorkowych co potrafia nagrane video od razu wyeksportowac na YT, moglyby wykonane zdjecia automatycznie z karty wysylac na serwery GW ;)
        • map4 Re: foto-uwagi 03.06.12, 14:43
          paul123 napisał:

> co-rektor napisał(a):
          > "a) statywu (...)
          > b) lampy (lamp) błyskowej
          > c) formatu zapisu RAW (NEF), co pozwala na dalszą obróbkę na komputerze"
          >
          > Po pierwsze, nie wiem po co tak dopieszczac zdjecia glownie na potrzeby samej G
          > W - ani poziom gazety tego nie wymaga ani czytelnicy (wiekszosc) nie naleza do
          > grona wymagajacych wizualnie odbiorcow.

Dopieszczać ? Stosowanie statywu w nocy to obowiązek.
          Po drugie: lampą błyskową to sobie można oświetlić modelkę znajdującą się metr od obiektywu, a nie dworzec o fasadzie szerokiej na dobre kilkadziesiąt metrów.
          Po trzecie : RAW (NEF) jest po to, żeby po powrocie z terenu fotograf usiadł przed kompem i obrobił zdjęcia. Co w Wyborczej nie ma miejsca, że przypomnę jedynie totalnie skopane zdjęcia z otwarcia stadionu, które wykonano częściowo ze źle dobranym balansem bieli, bez statywu i bez filtrów.

> Poza tym co mialy pokazac te zdjecia, t
          > o pokazaly.

Pokazały poziom fotoreportera, to znaczy jego przypadkowość w tym zawodzie.
          Poziom fotoreporterów Agory odpowiada poziomowi dziennikarzy w Wyborczej. A ten z kolei uzupełniany jest poziomem szefa na Solnym. Czyli w redakcji wszyscy do siebie idealnie pasują ;-)

> Po drugie w mediach liczy sie tez szybkosc dzialania w odniesieniu do konkurenc
          > ji - a wiec kto pierwszy zda relacje/fotorelacje ten lepszy wiec nie ma czasu n
          > a zabawe z rawami i obrobke w PS.

Szybkość jest domeną faktoidów i innych szmatławców. GW bardzo chętnie zalicza sama siebie do grona prasy opiniotwórczej, z bardzo wysoko zadartym nosem moralnym i odpowiednio jakościowo dopasowanym produktem.
          W teorii, znaczy się: w prospektach reklamowych. Rzeczywistość wygląda niestety (niestety dla udziałowców Agora SA) o wiele mniej różowo.
          • paul123 Re: foto-uwagi 03.06.12, 15:18
            Tzn wiesz... ja sie ze wszystkim zgadzam, ale chyba za duzo wymagacie od GW, zwlaszcza ze to tylko media a nie portal foto. Moje zdanie jest takie, ze jesli robia relacje z jakiegos wydarzenia to rzeczywiscie powinni dzialac pod presja czasu i byc jako pierwsi (kiedys prowadzilem jeden portal ze znajomym to wiem jak jest) ale osobne dzialy jak fotogalerie to rzeczywiscie powinny byc juz staranniej przygotowane bo stanowia dodatek do wydarzenia, jego rozwiniecie itp.
            • map4 Re: foto-uwagi 04.06.12, 08:01
              paul123 napisał:

> Tzn wiesz... ja sie ze wszystkim zgadzam, ale chyba za duzo wymagacie od GW, zw
              > laszcza ze to tylko media a nie portal foto.

'Twórcy "Gazety" budują niepowtarzalny zespół specjalistów z różnych dziedzin nauki, polityki, kultury i gospodarki."
              ( www.agora.pl/agora/0,110780.html )

Czy naprawdę wymaganie opanowania PODSTAW fotografii wobec pracownika Agory SA jest przesadą ? Wszak jest on zdaniem własnego pracodawcy specjalistą.

Zważ na to, że nie wymagam od fotoreportera Agory poziomu Annie Leibowitz. Zwykły rzemieślnik z opanowanymi podstawami wykonywanego zawodu w zupełności mi wystarczy.
          • Gość: co-rektor Re: foto-uwagi IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.12, 00:32
            > Po drugie: lampą błyskową to sobie można oświetlić modelkę znajdującą się metr
            > od obiektywu, a nie dworzec o fasadzie szerokiej na dobre kilkadziesiąt metrów.

Tam była w nawiasie liczba mnoga, Lampkami naprawdę można cuda wykonać, ale i jedna stacjonarna dla rozjaśnienia pierwszego planu często się sprawdza. Potestuj nocą.
      • Gość: fotograf Re: foto-uwagi IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.12, 15:53
        Należałoby jeszcze odrobinę poczytać o fotografowaniu architektury bo te "walące się ściany" pokazują że autor/ka tych zdjęć nie ma zielonego pojęcia o fotografowaniu architektury nie tylko w nocy.
        Z pozostałymi uwagami się zgadzam a używanie statywu przy fotografowaniu architektury (i to nie tylko nocą) to elementarne podstawy.
        • Gość: do fotografa Re: foto-uwagi IP: *.opera-mini.net 03.06.12, 19:23
          Gość portalu: fotograf napisał(a):

> ...używanie statywu przy fotografowaniu archit
          > ektury (i to nie tylko nocą) to elementarne podstawy.

A co to, bez statywu nie da się zrobić wyraźnego zdjęcia w dzień? Robię od lat zdjęcia z ręki średniej klasy aparatem i nie zauważyłem, żeby były poruszone.
          • map4 Re: foto-uwagi 04.06.12, 08:04
            Gość portalu: do fotografa napisał(a):

> A co to, bez statywu nie da się zrobić wyraźnego zdjęcia w dzień?

Da się.
            Różnica polega na tym, że trzaskając z wolnej ręki zdjęcie może ci się udać.
            Robiąc ze statywu zwiększasz swoje szanse na tyle, że możesz twierdzić, że "powinno się udać".

Różnica jest duża: "może się udać" vs "powinno się udać".
          • zetkaf Re: foto-uwagi 04.06.12, 08:20
            > A co to, bez statywu nie da się zrobić wyraźnego zdjęcia w dzień?
            A czy poprawne zdjęcie kończy się na wyraźności?

> Robię od lat
            > zdjęcia z ręki średniej klasy aparatem i nie zauważyłem, żeby były poruszone.
            Czyli przypuszczam, że stoisz na podobnym poziomie co ja: amatora. Wot, zdjęcie do pokazania znajomym, do wrzucenia na bloga. Może nawet pion czy poziom ma odchył poniżej 1 stopnia, o ile nie ma zamierzonego przechyłu. Do pracy zarobkowej to chyba jednak mało, a już przy artykule nakierunkowanym stricte na architekturę (zwłaszcza na jej piękno) to może by nawet wypadało kupić specjalny obiektyw "do architektury"?
            • map4 Re: foto-uwagi 04.06.12, 09:01
              zetkaf napisał:

> Do pracy zarobkowe
              > j to chyba jednak mało, a już przy artykule nakierunkowanym stricte na architek
              > turę (zwłaszcza na jej piękno) to może by nawet wypadało kupić specjalny obiekt
              > yw "do architektury"?

Taka inwestycja nie jest Agorze potrzebna. Stare porzekadło fotografów mówi, że sto złotych zainwestowane w umiejętności daje lepszy efekt niż tysiąc złotych zainwestowany w sprzęt. W Polsce pracodawcy niechętnie inwestują w pracowników, bo ci zaraz uciekną im do konkurencji.

Specjalistyczne obiektywy to wyższa szkoła jazdy. Zacznijmy może od tego, żeby wymagać poprawnego balansu bieli, ostrości, wypoziomowania kadru i tak dalej.
              Czyli podstaw, które opanować powinien nawet fotograf - amator.
              • Gość: do przedmówców Re: foto-uwagi IP: *.opera-mini.net 05.06.12, 02:07
                Napisałem wyraźnie: [i]Robię od lat zdjęcia z ręki średniej klasy aparatem i nie zauważyłem, żeby były poruszone[/i]. Co oznacza, że zdjęcia jednak się udają w dzień bez statywu. Co do odchyłki od pionu, to od tego są specjalne programy graficzne, w których bez problemu można zdjęcie wyprostować. Więc dalej nie widzę powodu, dla którego ambitny czy amatorski fotograf musi lub nawet tylko powinien używać statywu w dzień, drodzy domorośli fotografowie.
      • Gość: tylkotak @Gość portalu: co-rektor IP: *.dip.t-dialin.net 03.06.12, 16:06
        Gość portalu: co-rektor napisał(a):

> djęciach nocnych używa się:
        > formatu zapisu RAW (NEF), co pozwala na dalszą obróbkę na komputerze

NEF to owszem format RAW ale "nikonowski". Jest wiele formatow RAW !
    • piccolo61501 Wyremontowany Dworzec Główny piękny także po zm... 03.06.12, 16:32
      piekny,tylko na jak dlugo?
    • wslawski Wyremontowany Dworzec Główny piękny także po zm... 04.06.12, 07:49
      A kolejki do kas jak przed remontem ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka