Dodaj do ulubionych

Język angielski &# 8211; metoda Callana ?

IP: 213.17.161.* 14.03.02, 14:46
Przepraszam, że zabieram drogim Forumowiczom cenny czas który poświęcić by
mogli na coś zupełnie innego – ale skoro już weszliście do tego wątku to proszę
was o odpowiedź na następujące pytanie:

Czy wiecie coś na temat nauczania j. angielskiego metodą Callana? Czy ktoś
potrafi powiedzieć coś na temat jej skuteczności?

Szkoły stosujące tę metodę zachwalają ją jako najlepszą z istniejących (ponoć 4
x szybsza od normalnej) – byłem ostatnio na lekcji próbnej i wydało mi się, że
cała ta metoda to jedno wielkie oszustwo rodem z Monty Pythona.

Będę wdzięczny z wasze opinie.

Marcin
Obserwuj wątek
    • fuga1 Re: Język angielski &# 8211; metoda Callana ? 03.05.02, 11:57
    • Gość: kejti Lepsza niz Berlitz... IP: 2.4.STABLE* / 10.101.1.* 03.05.02, 17:05
      > Czy wiecie coś na temat nauczania j. angielskiego metodą Callana? Czy ktoś
      > potrafi powiedzieć coś na temat jej skuteczności? [...] byłem ostatnio na
      > lekcji próbnej i wydało mi się, że cała ta metoda to jedno wielkie oszustwo
      > rodem z Monty Pythona.

O dwoch miesiecy jestem w TOP ENGLISH we Wroclawiu i szczerze mowiac jestem
      calkiem zadowolona. Nie napisales czy wykorzystales cale 8 godzin probnych czy
      zniecheciles sie juz po jednej...Po mojej pierwszej bylam nieco oszolomiona:
      przede wszystkim szybkoscia. Lektorzy mowia tam jak maklerzy gieldowi :-) To
      dobrze. Kiedy bedziecie w jakims kraju anglojezycznym, nikt nie bedzie zwalnial,
      zebyscie go zrozumieli... Wykorzystalam wszystkie darmowe godziny probne i
      zdecydowalam sie zostac. Nie zaluje. Poprzez to pozornie smieszne odpowiadanie na
      pytania, powtarzanie w kolko tego samego, naprawde wiele zostaje w glowie!
      Czy mozna nauczyc sie 4 razy szybciej? Watpie. Ale wiem, ze skutecznosc jest
      wieksza niz w Berlitzu, gdzie placi sie kupe kasy praktycznie za nic. Bylam tam 3
      miesiace-o 3 za dlugo... :-(
      Wracajac do metody Callana w Top Englich, smieszny byl dla mnie sam test
      kwalifikacyjny. Tak banalnych pytan nie widzialam od 10 lat (ang. ucze sie od
      prawie 12...) dlatego balam sie, ze zostane przydzielona do zlej grupy (tak jak
      to bylo w Berlitzu...), ale grupa jest na calkiem niezlym poziomie,wiec na razie
      nie bede przenosila sie wyzej. Chociaz lepiej byc w grupie gdzie wszyscy mowia
      odrobine lepiej niz ty, wtedy masz mobilizacje, zeby sie podciagac. Kiedy jestes
      lepszy od reszty-mozesz nawet miec wszystko gdzies.
      Dla tych, ktorzy chca troche powtorzyc i lyknac nieco nowego - polecam.
      Dla tych, ktorzy lubia wyrzucac pieniadze w bloto - Berlitz. Jezeli wlasnie w tej
      szkole chcecie przygotowac sie do egzaminow wstepnych, lepiej od razu wlozcie
      kase do szarej koperty... ;-)
      Pozdrawiam wszystkich milosnikow angielskiego!!!
    • xiv Re: Język angielski metoda Callana ? 03.05.02, 17:19

poweim tylko tyle, ze Callan w Londynie cieszy sie dobra reputacja i wiele choc
      wiele osob twierdzi, ze jest to jak tresowanie papug, to wszsyscy Ci, ktorzy
      uczyli sie w tej szkole sa zadowoleni - jest tylko jeden bol - jest drozsza niz
      inne college; mysle, ze do az do poziomu FC to jest dobra metoda nauki -
      pozniej zostaja bardziej klasyczne...

Xiv
      • Gość: Koleś Re: Język angielski metoda Callana ? Tak!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.02, 19:52
        Moje zdanko również jest za.tyle, że ja wypowiadam się z poziomu osoby średnio
        biegłej w angolu.Najważniejszy chyba plus to po prostu nauka słów - 1300 słów
        przez pół roku to chyba nawet będąc kiepski dogadam się. Poza tym ciągłe
        gadanie i gadanie. Dla mnie bomba ale ja mam szczęście dodatkowo mieć grupę
        zajebistych luzaczków i takie zajęcia pełne śmiechu są bardzo OK.
        Z tego miejsca pozdrówka dla wesołków z 29 grupy z Piomara - HEJKA!!! :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka