Dodaj do ulubionych

Centrum na placu Grunwaldzkim

IP: 213.199.196.* 27.06.04, 23:31
Miasto sprzedaje działkę przy pl. Grunwaldzkim

Maciej Miskiewicz 27-06-2004 , ostatnia aktualizacja 27-06-2004 19:05

Co najmniej 32 mln zł zapłaci nowy właściciel za 2,8 ha gruntu w centrum
miasta. W poniedziałek zostanie ogłoszony przetarg, a licytacja - już 30 lipca

Taka jest bowiem cena wywoławcza działki na pl. Grunwaldzkim . A to oznacza
ok.
1140 zł za metr kwadratowy. - To dobra cena. I możliwa do osiągnięcia - mówi
Jacek Wróblewski z biura nieruchomości Jot-Be.

Działka przy pl. Grunwaldzkim, na której wcześniej stał namiot handlowy
Goliat,
to jedna z najatrakcyjniejszych nieruchomości sprzedawanych przez miasto w
ostatnich latach. O tym, że trafi pod młotek, było wiadomo już od dłuższego
czasu. Prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz wielokrotnie podkreślał, że
zagospodarowanie tego miejsca to jeden z jego priorytetów w tej kadencji.

Co tu powstanie? Plan dopuszcza budowę dużej galerii rozrywkowo-handlowej. -
To
ma być obiekt, który stanie się sercem Śródmieścia i wrocławskiej dzielnicy
akademickiej - zapowiada Adam Grehl, wiceprezydent Wrocławia. Urzędnicy
podkreślają, że w nowym obiekcie ważniejsza ma być funkcja rozrywkowo-
towarzyska niż handlowa. Dlatego nie należy spodziewać się, że do przetargu
staną duże sieci handlowe.

Kto może kupić działkę? Skala przedsięwzięcia jest tak ogromna, że w grę
wchodzą tylko wielcy inwestorzy. Tacy jak ECE, które postawiło Galerię
Dominikańską, czy NCC, które kupiło działkę przy ul. P. Skargi i w miejscu
wyburzonej drukarni ma postawić duże centrum podobne do Galerii.

Czy znajdą się chętni? To bardzo prawdopodobne. Ale informacje o tym, że ktoś
interesuje się tym terenem, należą do najściślej chronionych. Jednak jak
udało
nam się dowiedzieć, kilku dużych deweloperów interesuje się inwestycją na pl.
Grunwaldzkim. - Do mnie zgłosiły się dwie firmy, ale wycofały się, bo im się
to
nie kalkulowało. Ale wiem, że jeden z moich kolegów ma chętnego inwestora -
mówi znany wrocławski architekt, który współpracuje z dużymi inwestorami. -
Słyszałem, że dwóch, trzech inwestorów prowadzi zaawansowane rozmowy z
urzędem -
mówi inny z architektów.

- Liczymy na to, że pojawią się ciekawe oferty, ale mamy świadomość, że nasze
wymagania są bardzo wysokie - podkreśla wiceprezydent Grehl. Jakie to
wymagania? Przetarg został skonstruowany w taki sposób, że nowy właściciel
będzie musiał m.in. rozpocząć i zakończyć inwestycję w ściśle określonych
terminach. Za ich nieodotrzymanie miasto będzie mogło go ukarać finansowo.

Budowa nowego centrum to niejedyna inwestycja, która ma odmienić pl.
Grunwaldzki. By goście nowego centrum nie zakorkowali całkowicie placu,
miasto
planuje modernizację skrzyżowania. Ma tam powstać eliptyczne rondo, które
prawdopodobnie będzie nosić imię Ronalda Reagana. W planach jest też budowa
przejścia podziemnego, ale tę musiałby sfinansować inwestor, który kupi teren
przy placu.

PS wiem ze to juz jest wklejone w newsletterze ale to zbyt wazna inwestycja
zeby sie tam gnieździła :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.06.04, 23:36
      Dałem to już do naszego forumowego Newslettera :) Ale moze i dobrze, że
      założyłeś nowy, osobny topic na ten temat, sprawa rzeczywiście jest na tyle
      ważna, że pewnie będzie długa i gorąca dyskusja. Conajmniej do 30
      lipca... :)))))
      • Gość: kotbehemot Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 23:49
        >Do mnie zg?osi?y si? dwie firmy, ale wycofa?y si?, bo im si? to nie kalkulowa?
        >o. Ale wiem, ?e jeden z moich kolegów ma ch?tnego inwestora - mówi znany wroc?
        >awski architekt, który wspó?pracuje z du?ymi inwestorami. -

Lach!!! wio od tej inwestycji!!! Niech ta galerie zrobi porzadny architekt!!!
        Szykuje sie niesamowita inwestycja- miasto wreszcie postawilo jasne warunki, co ma tam stanac. Jak dla mnie (powtorze sie) to moze byc cos jak centrum Sony:> Rynek srodmiescia!
        • Gość: ! Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.06.04, 23:53
          Skąd wiesz, że to chodziło o p Lacha? :)
          • Gość: Rafis Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: 213.199.196.* 27.06.04, 23:55
            ja tez pomyślałem od razu o Lachu :)
          • Gość: kotbehemot Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 23:59
            "Do mnie zgłosiły się dwie firmy, ale wycofały się, bo im się to nie kalkulowało. Ale wiem, że jeden z moich kolegów ma chętnego inwestora - mówi znany wrocławski architekt, który współpracuje z dużymi inwestorami. -"

moja metoda dedukcji
            1)Lach wspolpracuje z duzymi inwestorami (stforzyl galerie, Howella, Hotel na Dubois)
            2)Gdybym byl dziennikarzem GW i bym weszyl to bym do pana Lacha zadzwonilspytac;)
            3) Jeden z kolegow-czyzby Jarzabek?:>

Naprawde bym chcial zeby jakis dobry architekt wzial sie za projekt, a BRW nadzorowalo urbanistyke. Ten jeden wielki projekt przeciez bedzie mial niesssamowicie wielki dobry lub zly wplyw na cale polnocnowschodnie srodmiescie!!!!
            • Gość: Rafis Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: 213.199.196.* 28.06.04, 00:02
              a macie bardziej dokładne zdjecia tego sony center?
              Na czym polega jego wspaniałość? :)
              • Gość: kotbehemot Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 00:09
                Jego wspanialosc polega na jednej prostej rzeczy- jest otwarte i wspolgra z miastem. Tu masz zdjecie z gory
                www.hadler.de/Berlin/Sony-Center-Berlin-1.jpg
                w srodku znajduje sie polaczony od razu z chodnikami ulic (jak widac na obrazku) rynek z knajpami, fontanna, DRZEWAMI. Calosc przykryta jest szklana kopula, ktora w zaleznosci od natezenia swiatla slonecznego zaslania sie badz odslania- ale to juz bajer;)

Caly witz polega na tym, ze to jest element miasta, a nie miasto w miescie- idac z jednego miejsca w drugie, mozesz przejsc przez centrum i nawet nie zauwazyc ze wszedles do jakiegos budynku.

W srodku (kiepskie zdjecie, nic ne widac)
                www.avek.lu/activites/activites_2001/berlin/images/Sony-Center%20am%20Potsdamer%20Platz.jpg
                www.claudia-klinger.de/digidiary/berlin/center.jpg
                wejscie z zewnatrz- jak nie d budynku, ale na placyk:

photos.nondot.org/2002-06-14-Berlin-Trip/2002-06-19%20-%20Visiting%20Mitte/06%20-%20Potsdamer%20Platz,%20Sony%20Center/normal/07%20-%20Entering%20Sony%20Center.jpg
                wpisz "sony center am potsdamer platz" na googlu;)
                • Gość: kotbehemot Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 00:16
                  www.union.edu/Gallery/Archives/jahnsonycenter.jpg
                  o tu jest piekne zdjecie calosci jak to gra pieknie..
                • Gość: Rafis Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: 213.199.196.* 28.06.04, 00:18
                  Dzieki ale tam w srodku tez cos jest tzn wewnątrz budynku?
                  • Gość: kotbehemot Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 00:20
                    W parterach knajpki, poza tym IMAX i biura
                    • Gość: Rafis Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: 213.199.196.* 28.06.04, 00:22
                      a na grunwaldzie ma byc centrum rozrywkowe więc jak to połączyć.Ostatnia fotka
                      robi wrażenie.
                      • Gość: kotbehemot Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 00:26
                        Mnie jest obojetne co tam bedzie wyzej, moze byc nawet Reserved wielkosci makro:) Chodzi mi o to zeby
                        a) budynek wspolgral z otoczeniem. Takie otwarcia bylyby genialne, ale nie wiem czy to przejdzie w Polsce.
                        b) jak nie , to chociaz zeby byly szerokie drzwi z kazdej waznej strony i jakis pasaz-rynek w srodku z knajpami oczywiscie czynny 24/7
                        c) no i zeby wejscie bylo na kondygnacji 0 a nie -1 jak w galerii (bo to tworzy miasto w miescie)
                        • Gość: Rafis Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: 213.199.196.* 28.06.04, 00:32
                          Mam wrażenie, że zostana spełnione warunki 2 i 3 :)
                        • hen Re: Centrum na placu Grunwaldzkim 28.06.04, 10:31
                          Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Mnie jest obojetne co tam bedzie wyzej, moze byc nawet Reserved wielkosci
                          makro
                          > :) Chodzi mi o to zeby
                          > a) budynek wspolgral z otoczeniem. Takie otwarcia bylyby genialne, ale nie
                          wiem
                          > czy to przejdzie w Polsce.
                          > b) jak nie , to chociaz zeby byly szerokie drzwi z kazdej waznej strony i
                          jakis
                          > pasaz-rynek w srodku z knajpami oczywiscie czynny 24/7
                          > c) no i zeby wejscie bylo na kondygnacji 0 a nie -1 jak w galerii (bo to
                          tworzy
                          > miasto w miescie)

Co do a), b) i c) odpowiedź jest jedna. Mam nadzieję, że wygrają względy
                          finansowe. Tzn, że inwestor zbuduje galerię otwartą 24g/d i że nie będzie mu
                          się opłacało jeszcze budować przejść podziemnych. Zapomniałeś Kocie dodać, że
                          Sony Center jest wyłożone posadzką z wypolerowanych płyt skalnych. Fajnie
                          byłoby mieć taka posadzkę na placu Grunwaldzkim. Dobrze byłoby zrobić coś
                          porządnie od początku do końca. Pokazać, że możemy być już "bliżej" Placu
                          Poczdamskiego niż Stadionu Dziesięciolecia.
                          • Gość: adieu Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.lanet.net.pl 28.06.04, 11:01
                            Nie można jednak robic sobie nadzieji, ze powstanie na Grunwaldzkim coś na
                            miarę Sonny Center ... Nasz teren jest jednak znacznie mniejszy i budowla o tak
                            potężnych gabarytach nie zmiesciłaby sie tam... Nie pasowałaby również przy
                            małych kamieniczkach na Szczytnickiej czy Curie-Skłodowskiej...
                            Swoją drogą SONY-k in Berlin ist prima, toll, sehr gut und alles gut ;)- żeby
                            nasza galeria była podobnie zaprojektowana, ale o jakiej 40-50% mniejsza to
                            bedzie super! Dominata u nas też musi być! jak dla mnie idealnie byłaby taka 17-
                            18 pięter, tzn. wyższa od Sedesowców, ale niższa od Ołówka - byłyby fajne
                            schodki ;)

Jak myslicie? Którą wizualkę ujrzymy schneller? LC CENTER czy GRUNWALDZKIEGO ??
                            Ja myśle, że jednak LC ... :)
                            • Gość: Rafis Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: 213.199.196.* 28.06.04, 11:29
                              Ja chce żeby tam był całoroczny ogród pod dachem :)
                              • Gość: erni Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 12:29
                                Ja chce aby byylo wiecej zieleni niz w sony center.
                            • Gość: kotbehemot Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 14:27
                              Alez mnie przeciez nie chodzi o to zeby kopiowac Sony Center... Tamten jest full bajer wypasiony;) nie musi byc jak dla mnie bajeranckiej kopuly, bajeranckiej posadzki ani fontanny (chociaz o to najprosciej- vide GD) ale zeby to jakos wspolgralo ze srodmiesciem i rzeczywiscie stalo sie rynkiem srodmiescia...
                              • Gość: erni Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 14:32
                                A dla mnie musi byc. W wawie buduja zlote kutasy czy jak to tam sie nazywa ;)
    • Gość: $ Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.rozanka.wroc.pl 28.06.04, 14:02
      wrosystem.um.wroc.pl/appl/przetargi/nieruchomosci/sprzedaz/item.aspx?rid=8197
      • Gość: Rafis Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: 213.199.196.* 28.06.04, 15:11
        Czyli miejsce na ogród jest zarezerwowane :)

ten fragment jest ciekawy:
        Gmina Wrocław – Zarząd Dróg i Komunikacji we Wrocławiu w IV kwartale 2004r.
        przystąpi do przebudowy placu Grunwaldzkiego zgodnie z projektem, z treścią
        którego zapoznać się można w pok. 100 lub 101 Urzędu Miejskiego Wrocławia, pl.
        Nowy Targ 1/8. Prace wykraczające poza ten projekt a związane z realizacją
        inwestycji na zbywanej nieruchomości wykonane będą przez oferenta na warunkach
        uzgodnionych z Gminą Wrocław.
        • Gość: erni Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 15:26
          Rekordowa cena wywoławcza za teren w śródmieściu Wrocławia

28.6.Wrocław (PAP) - 32 mln zł to cena wywoławcza w przetargu na 2,8-hektarowy
          teren w śródmieściu, ogłoszonym przez władze Wrocławia. Teren na sprzedaż
          umiejscowiony jest przy placu Grunwaldzkim. Władze miasta przyznają, że jest
          to "oferta roku". "Teren jest niezwykle atrakcyjny. Jest ważnym węzłem
          komunikacyjnym. Przede wszystkim to jednak centrum akademickie. W pobliżu są
          liczne obiekty naukowe Politechniki Wrocławskiej, Akademii Rolniczej i
          Medycznej oraz akademiki i kluby studenckie" - powiedział PAP w poniedziałek
          prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz. Na sprzedaż wystawiono pusty plac o pow.
          blisko 28 tys. metrów kwadratowych. Szacuje się, że codziennie przez to miejsce
          przewija się 60 tys. ludzi, głównie studentów. W planach zagospodarowania
          przestrzennego teren ten przeznaczony jest pod budowę galerii handlowo-
          rozrywkowej. Władze miasta od kilku miesięcy promują tę działkę. Teren był
          prezentowany m.in. na Targach Nieruchomości w Cannes. Wydrukowano też foldery
          reklamowe, a o przygotowywanym przetargu informowały media. Przyszli
          inwestorzy, którzy staną do przetargu, będą musieli spełnić kilka warunków -
          m.in. przedstawić projekt finansowy i referencje finansowe oraz informacje o
          firmach, w tym z Wrocławia, przy udziale których zrealizowana zostanie
          inwestycja. Przetarg ma być rozstrzygnięty 30 lipca.(PAP)

PAP
          2004-06-28 13:55:42
          • Gość: Rafis firmy?? IP: 213.199.196.* 28.06.04, 15:31
            Jak myślicie jakie firmy wystartuja w przetargu?
            Ja stawiam na ING RE a byc moze bedzie to także wegierski Trigranit(nalezy do
            Sorosa), który rozpoczyna własnie budowe ogromnego centrum w Katowicach(a ma
            plany co do wszystkich polskich miast wojewódzkich.
            • Gość: $ Re: firmy?? IP: *.rozanka.wroc.pl 30.06.04, 15:37
              Może Tischman.
              • Gość: Rafis Re: firmy?? IP: 213.199.196.* 30.06.04, 17:01
                napewno nie NCC, które nie potrafi nawet zabudowac niewielkiej działki na
                Dominikanskim :)
                Napewno tez nie Van Der Heyden Group choc oni zainwestuja w jakis budynek we
                Wrocku ale znacznie mniejszy-byc moze jakas działka na Piłsudskiego.
                • Gość: ! Re: firmy?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 18:35
                  Tishman przez Kraków zniechęcił się do inwestycji w Polsce :(
                • Gość: $ Re: firmy?? IP: *.rozanka.wroc.pl 01.07.04, 11:38
                  Nawet już nie działa polska strona NCC,zwijają się chyba na dobre.
          • Gość: ron5 Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.adsl.ttnet.net.tr 28.06.04, 16:45
            To co tu jest wypısywane to czysta hısterıa.Po pıerwsze czy ktos bıerze pod
            uwage fakt ze aby zaınwestowane pıenıadze sıe zwrocıly to MUSI byc to obıekt
            przewazajaco handlowy??Jak bedzıe rozrywkowy to wplywy z czego maja w cıagu np
            10 lat zwrocıc wydane ok 100 mılıonow euro??Z ımaxa,kawıarenek ınernetowych,czy
            galerıı malarstwa wroclawskıego??Czy ktos z Was pıszacych mrzonkı zaınwestowal
            by swoja kase w takı bıznes??A mıasto pısze,ze kupujacy grunt ma teraz
            powıedzıec jakıe wroclawskıe fırmy beda braly udzıal w budowıe-jak ma to
            powıedzıec skoro we wroclawıu nıe ma duzych fırm budowlanych,ktore sa w stanıe
            coc takıego porzadnıe zbudowac??Moze jedynka zbuduje??A procedury przetargowe
            duzych fırm ınwestycyjnych?Komuna sıedzı w Waszych glowach.
            • Gość: erni Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 16:51
              :))) spokojnie pieniaczu.
              • Gość: Rafis Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: 213.199.196.* 28.06.04, 17:06
                człowieku Twój post zawierał tyle bzdur, że az nie chce mi się odpowiadac :)
            • Gość: adieu Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.lanet.net.pl 28.06.04, 17:15
              Gość portalu: ron5 napisał(a):

> To co tu jest wypısywane to czysta hısterıa.Po pıerwsze czy
              > ktos bıerze pod
              > uwage fakt ze aby zaınwestowane pıenıadze sıe zwrocıly
              > to MUSI byc to obıekt
              > przewazajaco handlowy??Jak bedzıe rozrywkowy to wplywy z czego maja w c
              > 05;agu np
              > 10 lat zwrocıc wydane ok 100 mılıonow euro??Z ımaxa,kaw
              > 5;arenek ınernetowych,czy
              > galerıı malarstwa wroclawskıego??Czy ktos z Was pıszacych m
              > rzonkı zaınwestowal
              > by swoja kase w takı bıznes??A mıasto pısze,ze kupujacy gru
              > nt ma teraz
              > powıedzıec jakıe wroclawskıe fırmy beda braly udzı
              > ;al w budowıe-jak ma to
              > powıedzıec skoro we wroclawıu nıe ma duzych fırm budow
              > lanych,ktore sa w stanıe
              > coc takıego porzadnıe zbudowac??Moze jedynka zbuduje??A procedury prz
              > etargowe
              > duzych fırm ınwestycyjnych?Komuna sıedzı w Waszych glowach.

yyy ... czyżbyś ron'ie 5 był z poznania ??? Masz charakterystyczny zwyczaj do
              przeliczania wszystkiego na mamone :)!!! Nie ładnie! Nienie! :)

Jesli obiekt ten ma mieć charakter rynku dla Śródmieścia to możesz być
              spokojny, że bedzie tam pełno kawiarenek, barów, knajp,galerii etc... I
              gwarantuje Ci że powierzchnia centrum zostaie błyskawicznie zapełniona, a ludzi
              tam bedzieeeee, ze oj ( teraz przechodzi tamtędy 60000/dobę, jest puste
              nieprzyjemne pole, wiec w galerii bedzie dziennie 2x wiecej ) :)
              • Gość: slawek Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 17:37
                Ron nie jest z Poznania mieszka najprawdopodobniej koło mnie.
            • Gość: kotbehemot Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 18:16
              A czy jesli funkcja handlowa bedzie zajmowac 50% powierzchni pod wynajem, to inwestycja sie zwroci? Moim zdaniem absolutnie tak
              • Gość: ! Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 01:00
                Plac pod centrum

Wtorek, 29 czerwca 2004r.

Ogłoszono przetarg na najdroższą działkę w Polsce

- Liczymy, że pl. Grunwaldzki zmieni charakter do 2006 roku - zapewniają
                włodarze Wrocławia. Najpierw trzeba jednak sprzedać jego część. Bagatela 32
                miliony złotych za 2,8 hektara

Jak wygląda pl. Grunwaldzki, każdy widzi. To dziura na drodze z Ostrowa
                Tumskiego do parku Szczytnickiego. Stoi tam tzw. Manhattan, akademiki, jest
                plac targowy, są uczelnie. Ale to miejsca tylko dla studentów, mieszkańców, czy
                handlowców. Dla zwykłego wrocławianina Grunwaldzki to nieustający korek.
                - To się zmieni - zapewnia prezydent Rafał Dutkiewicz. Wczoraj został ogłoszony
                przetarg na na działkę na przeciw akademika Dwudziestolatka. Teren mimo
                nieciekawego wyglądu ma poważną zaletę. Położenie. Leży w centrum miasta, w
                pobliżu kilku akademików, kręcą się tu tysiące studentów. Szacuje się, że
                dziennie przechodzi tędy 60 tys. osób.
                - Chcemy, aby powstało tu centrum akademicko - rozrywkowe z elementami handlu -
                mówi prezydent Dutkiewicz.

Wcześniej radni LPR alarmowali, że w tym miejscu powstanie następny
                hipermarket. O swoją przyszłość boi się też kilkadziesiąt osób, które utrzymują
                się z placu handlowego przy placu.
                - Hipermarketu na pewno nie będzie. Powstanie tu pasaż handlowy, z 40 tys.
                metrów kwadratowych handlu detalicznego - zapewniają włodarze.

Najpierw teren trzeba sprzedać, czy znajdą się chętni? Teren był promowany na
                targach nieruchomości w Cannes, o zamiarach sprzedaży poinformowano
                największych inwestorów w Polsce.
                - Na razie konkretnych ofert jeszcze nie otrzymaliśmy, ale w rozmowach
                sygnalizowano zainteresowanie - zapewnia prezydent.

Wiadomo, że inwestor, jeśli będzie chciał postawić tu centrum, musi spełnić
                kilka warunków. Na początku przedstawić charakterystykę inwestycji i swoje
                referencje. Budowę będzie musiał rozpocząć i zakończyć w określonych wcześniej
                terminach. W przeciwnym razie - surowa kara.

Jeśli uda się sprzedać działkę przy pl. Grunwaldzkim za kilka miesięcy ruszy
                przetarg na sprzedaż następnego terenu, leżącego po drugiej stronie placu. Do
                2006 r. ma zakończyć się też budowa ronda (jeśli radni się zgodzą będzie
                nazywało się rondo Reagana), które rozładuje korki w tym miejscu. Na razie
                czeka na kupca działka...
                - Dopóki nie sprzedam tej działki, nie jadę na urlop - zadeklarował wczoraj
                Rafał Dutkiewicz. Przetarg ma zostać rozstrzygnięty do 30 lipca.

Marcin Gąsiorowski - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
    • Gość: wro2015 Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: 80.128.23.* 29.06.04, 01:42
      "mamy świadomość, że nasze wymagania są bardzo wysokie"... Konkurs
      architektoniczny to by byly normalne wymagania... A tutaj majal bardzo wysokie
      wymagania?
      Znowu zamiast konkursu architektonicznego mamy przetarg. To oznacza, ze nie
      zwycieza miasto, lecz kapital... 'Wysokie wymagania' kieruja sie ewidentnie do
      wszystkich ludzi, ktorzy placa podatki i chca miec chociaz ladne miasto... A
      bedziemy mieli (przez przetarg) architekture pod inwestora... Nawet jak to
      bedzie dobry architekt: Dopoki miasto nie wymosi wysokiego poziomu architektury
      nawet najlepszy archtiekt bedzie musial poddac sie presji inwestora i bedziemy
      mieli galerie Dominikanska... Wysokie wymagania - tylko dla kogo? Czy juz
      jestesmy w UE, czy jeszcze ciagle w Azji, gdzie kapital i kicz dominuja, i
      mazenia ludu to 'wysokosciowce' i inne najprimitywniejsze pokazywania statusu i
      pieniedzy....
      • Gość: Rafis Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: 213.199.196.* 29.06.04, 11:50
        40 tys metrów handlu? i to ma byc mniejsza czesc centrum a przypominam ze w GD
        jest 30 tys handlu ;)
        Teraz widac jak wielkie to moze byc centrum.
        • Gość: el matador Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 12:07
          Życzę Wrocławiowi by miał najnowocześniejszą i najbardziej awangardową
          architekturę w Europie i jak najszybszego rozpoczęcia drążenia głębokiego metra
          pod śródmieściem kolosa tak by plany dojścia do 1 mln mieszkańców stały się
          faktem.
        • Gość: adieu Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.lanet.net.pl 29.06.04, 12:24
          Tyle pow. handlowej to jo już rokuje, że bedzie to ogromny budynek, a dodac do
          tego rozrywke i biura, bo na pewno sie bez nich nie obejdzie... Wygląda na to,
          że bedzie dominata... i to nie mała ;)
          • Gość: ! Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 13:22
            Podejrzewam, że tak jak już kiedyś pisałem, inwestor Grunwaldu porozumie się ze
            Społem, połączą swoje działki i wtedy jest szansa na gigantyczne centrum o
            powierzchni użytkowej, która może siegnąć nawet 200.000 m2.
            • Gość: Rafis Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: 213.199.196.* 29.06.04, 13:26
              teraz czekamy czy wpłyną oferty, zainteresowanie napewno jest ale czy wysla
              losy :)
              • Gość: slawek Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 16:23
                Chyba nikt tego terenu nie kupi. Mam złe przeczucia, a już nie raz instynkt
                mnie nie zawiódł.
                • Gość: ! Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 16:30
                  Sławek muszą kupić, bo inaczej nasz Prezydent nie będzie mógł wyjechać na
                  urlop :)
                  • Gość: slawek Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 16:56
                    No to staję do przetargu. Nie masz może rozmienić 5 mln złotych bo mam w jednym
                    banknocie :)))
                    • Gość: ! Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 16:59
                      Z 5 dużymi bańkami polskich złociszy nawet nie masz co startować do tego
                      przetargu :)
                      • Gość: slawek Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 17:55
                        Ale ja chciałem tylko wadium wpłacić:) Na razie.:)
    • Gość: Mac Re: Centrum na placu Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 13:54
      Mam tylko takie pytanie: ile powierzchni użytkowej ma Blue City i ile będą miały Złote Tarasy w warszawce?? ktoś wie??
      • Gość: Rafis szok i przerażenie! IP: 213.199.196.* 29.06.04, 18:20
        Doznałem tych uczuc po leturze papierowej Gazety Wrocławskiej gdzie opróc
        zowego tekstu były wypowiedzi "wrocławian" opatrzone zdjęciami.
        Pytanie brzmiało czy zabudowywac pl. Grunwaldzki.
        Odpowiedziały 4 osoby, dwie młode i dwie stare.Czytam wypowiedz starszego
        mężczyzny-jestem za bo sprzedaje tu i zalezy mi zeby tu przechodziło jak
        najwiecej osób.Babcia z kolei była przeciw bo sprzedaje na pobliskim targu i
        boi sie utraty pracy. Pomyslałem sobie ze 1:1 do swietny wynik jak na starsze
        osoby które sa niechetne wszelkim nowoscią.
        Czytam podpis pod zdjeciem gdzie jakas studentka siedz na ławce na
        naszym "pieknym" placu.Jestem przeciw bo to jedyne zielone miejsce gdzie można
        pospacerowac i usiąść na ławeczce.W tym momencie doznałem szoku wiec szybko
        zaczałem czytac opinie studenta polibudy, który rzejkł: plac Grunwaldzki to
        jedyne zielone miejsce wtej okolicy. Kolejny budynek? po co? tyle ich tu jest!
        W tym momencie nastapiło przerażenie.
        Kompletnie nie rozumiem tych młodych ludzi. Gdyby na tym grunwaldzie rosło choc
        kilka drzewek ale tam jest jeden wielki wydeptany i osrany trawnik!
        Ci ludzie kompletnie nie pojmują roli tej inwestycji ani tez nie maja pojęcia
        jak ma wyglądac miasto a o terenie zielonym nie wspominam.
        uffff musiałem to tu napisac bo terapia jest za droga :)
        Juz mi lepiej.

pzdr.

P.S. Co do sprzedazy terenu to gdyby nie było chętnych to nikt by go nie
        wystawiał na sprzedaz. Juz od dawna miasto negocjowało z potencjalnymi kupcami
        w tajemnicy ale wiadomo jak to jest w biznesie.Nigdy nie wiadomo czy cos sie
        komus nie odwidzi i nie zrezygnuje.
        • Gość: ron5 Re: szok i przerażenie! IP: 217.131.191.* 29.06.04, 22:03
          Cı ktorzy mnıe nazywaja pıenıaczem ı mowıa ze pısze bzdury w ogole nıe
          odpowıedzıelı na moje pokı co retoryczne pytanıa.O takıch ınwestycjach decyduje
          rachunek ekonomıczny ı gdybanıe co by bylo nıe ma sensu (50% handlu ıtp)Jezelı
          wladze mıasta narzucaja funkcje dla obıektu lub same steruja ınwestycjamı to
          jest to komuna.Przyklad-DCHRS-kupa forsy utopıona a nıkt tam nıe chce
          handlowac.Dla ulatwıenıa dodaje ze ta utopıona forsa to nasza podatnıkow
          forsa.Po drodze zarabıaja tylko lapowkarze z urzedow.Obıekt na pl.Grunwaldzkım
          MUSI byc handlowy z ınnymı dodatkowymı funkcjamı ınaczej nıkt sensowny nıe
          zaınwestuje szczegolnıe w obıekt o wysokıch walorach archıtektonıcznych a takı
          wszyscy chcemy.
          PS nıe jestem z Poznanıa ale ıch szanuje bo potrafıa lıczyc pıenıadze ı dlatego
          Wıelkopolska wyglada porzadnıe.
          • Gość: ! Re: szok i przerażenie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 22:12
            Acha :)
          • Gość: Rafis Re: szok i przerażenie! IP: 213.199.196.* 29.06.04, 22:19
            Gość portalu: ron5 napisał(a):

> Cı ktorzy mnıe nazywaja pıenıaczem ı mowıa ze p&#
            > 305;sze bzdury w ogole nıe
            > odpowıedzıelı na moje pokı co retoryczne pytanıa.O tak
            > ıch ınwestycjach decyduje
            > rachunek ekonomıczny ı gdybanıe co by bylo nıe ma sensu (50
            > % handlu ıtp)Jezelı
            > wladze mıasta narzucaja funkcje dla obıektu lub same steruja ınw
            > estycjamı to
            > jest to komuna.Przyklad-DCHRS-kupa forsy utopıona a nıkt tam nıe
            > chce
            > handlowac.Dla ulatwıenıa dodaje ze ta utopıona forsa to nasza po
            > datnıkow
            > forsa.Po drodze zarabıaja tylko lapowkarze z urzedow.Obıekt na pl.Gru
            > nwaldzkım
            > MUSI byc handlowy z ınnymı dodatkowymı funkcjamı ınacz
            > ej nıkt sensowny nıe
            > zaınwestuje szczegolnıe w obıekt o wysokıch walorach arch&#
            > 305;tektonıcznych a takı
            > wszyscy chcemy.
            > PS nıe jestem z Poznanıa ale ıch szanuje bo potrafıa lı
            > ;czyc pıenıadze ı dlatego
            > Wıelkopolska wyglada porzadnıe.

Dobra odpowiem Ci na Twoje (nie)rzeczowe argumenty :)
            Wg. mojej wiedzy miasto jak dotąd zrobiło wszystko tak jak sie robi przy tak
            wielkich projektach.
            Gdyby nie narzucano funkcji inwestor mógłby wybudowac sobie hipermarket.
            Przy tak duzych inwestycjach miasta tez gwarantuja sobie ze przy budowie trzeba
            zatrudnic miejscowe firmy, nie chodzi o to ze będa one głównymi wykonawcami ale
            przynajmniej podwykonawcami.
            Centrum zarobi na siebie, 40 tys powierzchni handlowej to więcej niz w całej
            galerii Dominikanskiej. Poza tym będa zapewne biura, restauracje itp.
            Centrum napewno nie zwróci sie w 10 lat-to byłby chyba rekord swiata.
            Po wtóre sa firmy, które na zysk sa skłonne czekac dłużej i nie oszczędzaja na
            niczym przy budowie np. ING RE, która chyba wystartuje w przetargu. Oni
            inwestuja nasze składki emerytalne i mają czas żeby je odzyskac.Teraz buduja w
            Wawie centrum Złote Tarasy za 400 mln EUR które będzie miało 240 tys metrów
            powierzchni.
            • Gość: wro2015 Re: szok i przerażenie! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.06.04, 00:54
              'Wg. mojej wiedzy miasto jak dotąd zrobiło wszystko tak jak sie robi przy tak
              wielkich projektach'

A wlasnie ze nie. Standartem na calym swiecie przy takich wielkich, wzanych i
              centrotworczych projektach jest wymuszenie konkursu architektonicznego. To jest
              standard Europejski a nie jakies obsrane polskie przetargi.
              Niestety Rafis - grubo sie mylisz w tej kwestii... miasto jak dotad nie zrobilo
              najwazniejszego korku. Takie centra promieniuja kilomterami na srodmiescia.
              Nowa zabudowa - jak bedzie zla - moze byc gwozdziem do trumny i usmiercic
              okolice. Dobry proejkt moze wzniesc z drugiej strony cala dzielnice i zrobic na
              serio interesujacy kawal miasta...

Ale na pewno dobry projekt nie powstanie jak architektura bedzie tylko i
              wylacznie pod presja pieniadza inwestora, a nie pod presja pieniadza miasta -
              pieniadz miasta oznacza cala dzielnica. A przy takich wielkich projektach jest
              cholernie wazne jak to bedzie z dzielnica funkcjonowalo - a akurat to inwestora
              g* obchodzi.
              • Gość: Rafis Re: szok i przerażenie! IP: 213.199.196.* 30.06.04, 00:58
                w przetargu okreslone sa podstawowe rzeczy, które sprawiaja ze ten projekt
                będzie dobry :) np ogród pod dachem.
          • Gość: Rafis Złote Tarasy! IP: 213.199.196.* 29.06.04, 22:22
            www.sky.s64.pl/home/Plany/zt06.jpg
            Wreszcie doczekaliœmy siê wmurowania kamienia wêgielnego pod budowê nowego
            presti¿owego zespo³u budynków miêdzy Dworcem Centralnym i hotelem Holiday Inn,
            tu¿ obok Pa³acu Kultury i Nauki. To niemal najdro¿sze miejsce w Polsce -
            kwadrat ulic Emilii Plater, Alej Jerozolimskich, al. Jana Paw³a II i Z³otej.
            Metr gruntu jest tu œrednio trzy-cztery razy dro¿szy ni¿ w innych czêœciach
            miasta.

Po wmurowaniu (pocz¹tek dziœ o godz. 15) ma iœæ ju¿ jak po maœle. Tysi¹ce
            metrów kwadratowych budynków bêd¹ powstawaæ ka¿dego miesi¹ca w iœcie
            stachanowskim tempie. Wielkie otwarcie w 2005 roku.

Czego tu nie bêdzie! 225 tys. mkw. powierzchni ogólnej, 65 tys. mkw.
            powierzchni handlowo-rozrywkowej, 55 tys. mkw. powierzchni biurowej, 11 sal
            kinowych i 1.7 tys. miejsc parkingowych, czyli niemal tyle, ile w dwóch
            centrach handlowych, sklepy, restauracje, salony odnowy biologicznej, solaria,
            studia fryzjerskie, byæ mo¿e centra fitness - s³owem wszystko, co potrzebne, by
            odprê¿yæ siê po pracy.

Inwestorów nie odstraszaj¹ nawet kasandryczne przepowiednie o za³amaniu siê
            rynku wynajmu powierzchni biurowych w polskich metropoliach, w tym w Warszawie,
            zwi¹zanym z ogóln¹ dekoniunktur¹ gospodarcz¹. - Z³ote Tarasy bêd¹ miejscem
            szczególnym. To nie tylko centrum ze szk³a, betonu i aluminium, ale tak¿e
            miejsce, w którym mieszkañcy stolicy bêd¹ spotykaæ siê i d³ugo rozmawiaæ.
            Atmosfera bêdzie bardzo przyjazna, chcemy stworzyæ centrum miasta stale
            têtni¹ce ¿yciem - mówi¹ Ewa £ydkowska z firmy ING Real Estate, jednego z
            inwestorów przedsiêwziêcia.

W budynkach Z³otych Tarasów wynajmie swoje siedziby lub zorganizuje oddzia³y i
            filie kilkaset firm, w du¿ej czêœci znanych i renomowanych. Na razie ich nazwy
            nie s¹ ujawniane. Jednak w za³o¿eniu bia³e ko³nierzyki nie maj¹ zdominowaæ
            okolicy. Inni mieszkañcy Warszawy, tak¿e spacerowicze z psami, bêd¹ tu prawie
            po¿¹dani.

Z³ote Tarasy powstan¹ na planie niedomkniêtego ko³a. Obszar zdominuje ponad 20-
            piêtrowy wie¿owiec o wysokoœci oko³o 100 metrów (bêdzie siêga³ do poziomu
            Reform Plaza przy pl. Zawiszy). Wiêkszoœæ piêter ma byæ zajêta najpóŸniej w
            2006 roku. Oprócz niego w sk³ad kompleksu wejd¹ tak¿e dwa zaprojektowane na
            planie ³uku i o ponad po³owê ni¿sze budynki biurowe (w pobli¿u skrzy¿owania al.
            Jana Paw³a II z ul. Z³ot¹), a tak¿e gmach najni¿szy, na planie rombu,
            zaplanowany w bliskim s¹siedztwie Dworca Centralnego (niedaleko skrzy¿owania
            al. Jana Paw³a II z Alejami Jerozolimskimi). Przestrzeñ kilku tys. mkw. na
            dziedziñcu miêdzy wszystkimi budynkami kompleksu zostanie przykryta
            przezroczyst¹ pow³ok¹ (niewykluczone, ¿e czêœciowo szklan¹). Dziêki temu w
            okolicy, bez wzglêdu na porê dnia, a nawet roku, ma utrzymywaæ siê kameralna
            atmosfera. W³aœciciele kawiarni i restauracji, które powstan¹ na parterach,
            bêd¹ na pewno wystawiaæ stoliki.

Wydaje siê, ¿e wszystkie k³opoty inwestorzy Z³otych Tarasów (do niedawna oprócz
            prywatnych firm tak¿e gmina Centrum, a obecnie miasto) maj¹ ju¿ za sob¹. G³oœne
            jeszcze niedawno protesty rodziny ¯ó³towskich, roszcz¹cej sobie prawa do czêœci
            terenu miêdzy œródmiejskimi ulicami, ucich³y. Wczeœniej d³ugo blokowa³y
            rozpoczêcie prac budowlanych miêdzy Dworcem Centralnym i hotelem Holiday Inn.
            Skandalem zakoñczy³y siê negocjacje ze s³awnym w³oskim architektem Renzo Piano,
            który gdy dowiedzia³ siê, ¿e nie jest jedynym, z którym inwestorzy negocjuj¹
            kontrakt, obra¿ony zrezygnowa³ z ubiegania siê o umowê projektow¹. W koñcu
            wybrano amerykañsk¹ pracowniê The Jerde Partnership International, a
            prowadzenie budowy zlecono firmie Skanska.

Jeszcze tylko dwa lata zosta³y do zakoñczenia jednej z najbardziej presti¿owych
            i najdro¿szych (ponad miliard z³otych) warszawskich inwestycji biurowych
            ostatnich lat. Oby by³y spokojniejsze ni¿ dwa ostatnie, kiedy nikt nie
            wiedzia³, czy Z³ote Tarasy uda siê kiedykolwiek zrealizowaæ.

to powinno niektórym wyjasnic na czym ma polegac centrum na Grunwaldzie :)
            Pewnie będzie troche mniejsze.
            • Gość: kotbehemot Re: Złote Tarasy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:30
              Ciesze sie ze te zlote tarasy nie powstaja u nas. To bedzie miasto w miescie! I jeszcze ta kiczowata architektura... Ja nie wiem jak to jest w Warszawie, ze w srodmiesciu powstaje rewelacyjna architektura, a w centrum, w najbardziej reprezentcyjnych miejscach taki smieciowy kicz..
        • Gość: kotbehemot Re: szok i przerażenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:29
          To na pewno byli ci z rolniczej:)
          • Gość: michal Re: szok i przerażenie! IP: 195.205.108.* 29.06.04, 22:51
            Student byl z polibudy ;)), ale studentka rzeczywiscie wygladala na rolnicza :P
        • Gość: erni Re: szok i przerażenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:35
          >Kolejny budynek? po co? tyle ich tu jest!
          >W tym momencie nastapiło przerażenie.

Tak to jest jak wieś przyjeżdża studiować do miasta.
          • Gość: adieu Re: szok i przerażenie! IP: *.lanet.net.pl 29.06.04, 22:56
            A tam !!! Nie sugerujcie się za bardzo, bo wyborcza zapytala o to pewnie duzo
            wiecej osob, a opublikowali tylko 4 wypowiedzi... Wiekszość PRAWDZIWYCH
            WROCŁAWIAN na bank jest "za" budowa :)
            • Gość: erni Re: szok i przerażenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 23:32
              To dla mnie nie nowosc bo w polsce wszyscy sa zawsze przeciwko wszystkiemu.
              • Gość: čzečh Re: szok i przerażenie! IP: *.media4.pl 01.07.04, 19:59
                Ostatnio dużo sie mówi o tym że Abramowicz chce inwestować w Polsce, a tu do
                mnie dochodza wieści (prosze sie nie śmiać bo jest pewne prawdobodobienstwo),
                że ten pan z Rosji chce kupic ta działkę. Głównie chodzi o to czy wrocławianie-
                inwestorzy zdazą sie znim skontaktowac i przedstawić mu odpowiednie dokumenty
                do 30 lipca!
                • Gość: erni Re: szok i przerażenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 20:08
                  a więc po 60 latach ruscy znowu chcą tu wrócić.
                  • Gość: Rafis Re: szok i przerażenie! IP: 213.199.196.* 01.07.04, 21:40
                    Jacy znowu inwestorzy maja mu dostarczyc dokumenty? To chyba on ma byc
                    inwestorem.
                    • Gość: čzečh Re: szok i przerażenie! IP: *.media4.pl 01.07.04, 23:11
                      "Inwestorzy" służyło podkreśleniu statusu społecznego ludzi, którzy zaciągneli
                      Abramowicza do Wrocławia
                      • Gość: ! Re: szok i przerażenie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.04, 23:18
                        Ta sprawa z Abramowiczem to coś poważnego? W sensie czy to nie jakiś kawał albo
                        plotka?
                        • Gość: Rafis nie zawracac d..y Abramowiczowi Grunwaldem :) IP: 213.199.196.* 01.07.04, 23:36
                          Po cholere zawracac mu tym głowe jak mozna go skierowac w okolice Hotelu
                          Wrocław i Poltegoru. Wyłoży 1 mld USD na inwestycje i będzie bogiem we Wrocku :)
                          • Gość: ! Re: nie zawracac d..y Abramowiczowi Grunwaldem :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.04, 23:59
                            :)))))))))))) Pytam o Abramowicza bo jakiś cholernie bogaty szejk z Arabii
                            Saudyjskiej chce inwestować w naszych dolnośląskich uzdrowiskach i nie jest to
                            ani żadna bajka, ani plotka tylko bardzo realna sprawa.
                            • Gość: Rafis Re: nie zawracac d..y Abramowiczowi Grunwaldem :) IP: 213.199.196.* 02.07.04, 00:03
                              Gość portalu: ! napisał(a):

> :)))))))))))) Pytam o Abramowicza bo jakiś cholernie bogaty szejk z Arabii
                              > Saudyjskiej chce inwestować w naszych dolnośląskich uzdrowiskach i nie jest
                              to
                              > ani żadna bajka, ani plotka tylko bardzo realna sprawa.

a ile on moze zainwestowac w takim uzdrowisku? grosze ;)
                              • Gość: ! Re: nie zawracac d..y Abramowiczowi Grunwaldem :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.04, 00:24
                                Rafis tu chodzi o budowę nowego kompleksu luksusowych uzdrowisk ze wszystkimi
                                bajerami dla bogaczy. Dla takiego szejka to są "drobne", dla takiej Kudowy,
                                pPlanicy czy Lądku to mogą być gigantyczne inwestycje. Zresztą czy pogardziłbyś
                                inwestycjami za 50-100 mln $? Mam nadzieję, że w 2005 roku dojdzie do
                                realizacji tych planów...
                                • Gość: čzečh Abram IP: *.media4.pl 02.07.04, 15:37
                                  Z tym abramowiczem to jest w sumie plotka, albo szansa, zalezy od
                                  interpretacji. wiem to od znajomego architekta który mówi, że jest możliwośc
                                  ściągnięcia jego kasy na inwestycje a to za sprawą rzekomo prezesa Śląska
                                  Wrocław (WKS)
                                  • Gość: slawek Re: Nic z tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:36
                                    Wszyscy tylko mówią, że coś będzie 2005-2006 a co w 2004. Już zaraz na dniach.
                                    Nic!!!! W 2003 też pisali chociażby Aquapark. 2004 rozpoczęcie budowy i pewnie
                                    nic z tego nie będzie. Wymieńcie mi te inwestycje o których Dutkiewicz miał
                                    informować raz w miesiącu. Jedna na miesiąc. Czarnecki już miał rozpocząć a tu
                                    2005 . NCC miało rozpocząc a tu g... Wszystko się opóźnia. Pewnie pieniędzy z
                                    UE też nie będzie bo Warszafka wszystko przeje. No i Grunwald jak ktoś go kupi
                                    to nie będę nic pisał na forum przez miesiąc. Niech coś się w końcu zacznie
                                    dziać na wielką skalę bo jak tak dalej pójdzie to się będziemy musieli
                                    przenieść do Poznania (wrogiego miasta - jak ja go nie lubię) i pojeździć
                                    powstającą kolejką napowietrzną.
                                    • Gość: Rafis Re: Nic z tego... IP: 213.199.196.* 02.07.04, 17:47
                                      Gość portalu: slawek napisał(a):

> Wszyscy tylko mówią, że coś będzie 2005-2006 a co w 2004. Już zaraz na
                                      dniach.
                                      > Nic!!!! W 2003 też pisali chociażby Aquapark. 2004 rozpoczęcie budowy i
                                      pewnie
                                      > nic z tego nie będzie. Wymieńcie mi te inwestycje o których Dutkiewicz miał
                                      > informować raz w miesiącu. Jedna na miesiąc. Czarnecki już miał rozpocząć a
                                      tu
                                      > 2005 . NCC miało rozpocząc a tu g... Wszystko się opóźnia. Pewnie pieniędzy z
                                      > UE też nie będzie bo Warszafka wszystko przeje. No i Grunwald jak ktoś go
                                      kupi
                                      > to nie będę nic pisał na forum przez miesiąc. Niech coś się w końcu zacznie
                                      > dziać na wielką skalę bo jak tak dalej pójdzie to się będziemy musieli
                                      > przenieść do Poznania (wrogiego miasta - jak ja go nie lubię) i pojeździć
                                      > powstającą kolejką napowietrzną.

Chyba masz zły dzień :)
                                      lata 2006-07 to będzie najwiekszy boom w powojennej historii Wrocka!
                                      • Gość: ! Re: Nic z tego... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.04, 19:01
                                        Sławek pozdrawiam :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

:))))))))))))))))))))))

:))))))))))))))))))))))

ps: nie do Poznania tylko jednej miejscowości na C :))))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka