rabuch101 30.06.04, 07:01 Pewnie znowu nic z tego nie wyjdzie, ale jest o czym podyskutować. Puls Biznesu uprzejmie donosi że BMW szuka miejsca na fabrykę na południu Polski. www.pb.pl/content.aspx?sid=puls_dzis&id=301677 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ak Re: BMW w Kobierzycach ? IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 30.06.04, 07:51 Przegląd prasy: Inwestuj w Polsce - BMW już tam... (Puls Biznesu/30.06.2004, godz. 06:26) Jedź do Polski, Twoje auto już tam jest - tak brzmiała swego czasu wyjątkowo złośliwa reklama niemieckiego biura podróży. Tzn., tak naprawdę, wcale tak nie brzmiała, ale powszechnie tak się w Niemczech mówiło i pisało. Znajoma ze Szwajcarii, preferująca wyroby niemieckiego przemysłu motoryzacyjnego, miała wręcz kłopoty ze swoim ubezpieczycielem, kiedy już trzeci jej samochód zdematerializował się podczas wizyty w Warszawie. A mimo tego, a może właśnie dlatego (widać przecież że rynek zbytu jest, że marki cieszą się nie tylko zainteresowaniem, ale i uznaniem), niemieccy producenci samochodów przychylnie patrzą na Polskę, jako na miejsce powstawania ich wyrobów. Fabryki Opla czy Volkswagena są tego dobrym przykładem. Opinie o współpracy też nie są najgorsze, chociaż swego czasu Volkswageny spod Poznania wyjeżdżały zbyt często niezbyt kompletne. Teraz BMW przygląda się Polsce, jako ewentualnemu miejscu budowania kolejnej fabryki swoich aut. Nie warto łapać ryb przed siecią i niepotrzebnie podgrzewać atmosfery, ale nie ma co ukrywać, że po trzech dosyć spektakularnych porażkach w tej branży (utrata inwestycji Toyoty, Citroena i Hyundaia, które to koncerny wybrały naszych południowych sąsiadów) sukces byłby niezwykle pożądany. Kobierzyce cały czas czekają, a i Leszno ma duży apetyt (i możliwości), nie brakuje innych chętnych samorządów. Bo w tym cały jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz - mówi popularne porzekadło. Polska jest taka, jaka jest. Nikt, nawet gdyby chciał, i mógł, nie zmieni infrastruktury drogowej w ciągu kilku miesięcy. Nikt, nawet gdyby chciał, a nie chce, nie zmieni na bardziej przejrzysty i przyjazny systemu podatkowego, a przede wszystkim systemu ubezpieczeń. Nikt, nawet gdyby chciał, a nie chce (chociaż mówi, że chce) nie zlikwiduje w krótkim czasie zjawiska korupcji. Można wymieniać dalej. Czy, mimo tego, jest szansa, że zacne BMW wybierze nasz kraj jako miejsce produkcji swoich bolidów? Jest, znacznie większe niż by się na pozór wydawało. Ale i tak, z największą przyjemnością, będziemy obserwowali wolty i hołubce krzesane przez Ministerstwo Gospodarki i naszą ulubioną Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych. Cytat Jak zdobyć wielu BIZ (nomenklatura urzędowa)? BIZ - bezpośredni inwestor zagraniczny. Kazimierz Krupa Odpowiedz Link Zgłoś
talkinghead Re: BMW w Kobierzycach ? 30.06.04, 10:20 W Pulsie jest na 4 stronie rozwiniecie tematu w ktorym dodaja ze brane pod uwage jest tez Leszno (raptem 100 km od Wroclawia i jakies 70 od Poznania). pzdr th. Odpowiedz Link Zgłoś
rabuch101 Re: BMW w Kobierzycach ? 30.06.04, 10:39 Dzięki za info - papierowego Pulsu nie widziałem. Leszno też jest dobre ale Kobierzyce lepsze. Podstawowe pytanie czy BMW naprawdę chce budować jeszcze jeden nowy zakład. O ile wiem inwestują już w Kaliningradzie i w Chinach. Jeśli tak, to myślę że szanse mamy całkiem duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: BMW w Kobierzycach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 10:47 >BMW w Kobierzycach ? Nie lubię tytułów ze znakiem zapytania. A to czy kobierzyce sa lepsze to zalezy czy sa lepsze dla inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
rabuch101 BMW w Kobierzycach ! 30.06.04, 11:03 Gość portalu: erni napisał(a): > >BMW w Kobierzycach ? > > Nie lubię tytułów ze znakiem zapytania. A to czy kobierzyce sa lepsze to zalezy > > czy sa lepsze dla inwestora. Czy wolisz taki tytuł? Kobierzyce są lepsze dla mnie jako mieszkańca Wrocławia. A dla inwestora lepszy jest Kaliningrad. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: BMW w Kobierzycach ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 11:23 Po prostu nie lubie znakow zapytania. Bo to jest tak, na dwoje babka wrozyla, bedzie czy nie bedzie. Nikt tego nie wie na razie. czlowiek sobie zaostrza apetyt , cieszy sie , a pozniej sie okazuje ze nic z tego. Tak jak bylo z Hyunadaiem. I wielkie rozczarowanie. Po co to wszystko. BMW interesuje sie nami to super, a jak zainwestuja to jeszcze lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: BMW w Kobierzycach ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 11:39 Niemiecki koncern rozważa możliwość wybudowania w Polsce fabryki aut. Czy tym razem wygramy wyścig o motoinwestycję? Kiedy na początku marca tego roku decydowały się losy budowy w Polsce fabryki koreańskiego Hyundaia, wszyscy mówili: do trzech razy sztuka. Niestety, nie udało się. Być może jednak Polska dostanie kolejną szansę na zagranicznego inwestora z branży motoryzacyjnej. Erich Papke, prezes BMW Polska, ujawnia, że kolejna fabryka samochodów BMW może powstać właśnie w Polsce. Centrala niemieckiego koncernu prowadzi już w tej sprawie wstępne rozmowy, m.in. z władzami samorządowymi. Jego zdaniem pod uwagę brane jest południe kraju. Kiedy zapadnie decyzja? Proces może potrwać kilkanaście miesięcy. Czy w grę wchodzą Kobierzyce koło Wrocławia, które mają przygotowane grunty (po porażce o Hyundaia)? Na to pytanie Erich Papke nie chciał odpowiedzieć. Faktem jest jednak, że na południu kraju ulokowali się dwaj najwięksi producenci aut — FIAT i General Motors. Nie brakuje też dostawców komponentów, jak choćby Delphi. Zalety regionu Podobne rozmowy rozpoznawcze Niemcy prowadzili już w Polsce dwa-trzy lata temu. Wtedy jednak z rywalizacji o pozyskanie inwestycji koncernu zwycięsko wyszedł niemiecki Lipsk. Nowa fabryka działa tam od ubiegłego roku. Erich Papke tłumaczy, że wiele zakładów BMW w Europie, na przykład w angielskim Oxfordzie, wykorzystuje już w pełni moce produkcyjne, koncern może sprzedawać więcej aut i dlatego rozgląda się za miejscem pod nową fabrykę. Podkreśla także, że region Europy Środkowej przyciąga coraz więcej inwestorów z branży motoryzacyjnej. Zachętą jest szybki rozwój gospodarczy i dostęp do rozbudowanej sieci producentów komponentów. Już obecnie BMW zaopatruje się m.in. w Polsce w części do produkcji swoich aut. Nie ma jednak wątpliwości, że Polska nie jest jedynym krajem branym pod uwagę przez niemiecką centralę firmy. Można założyć, że na liście znajdują się też Słowacja, Węgry i Czechy, a to — biorąc pod uwagę nasze ostatnie doświadczenia — nie jest dobrą informacją. Lista mankamentów W ciągu trzech ostatnich lat na rzecz tych krajów straciliśmy wielkie motoinwestycje. Na Słowację poszedł Peugeot-Citroen i Hyundai, a do Czech — Toyota. Uciekły nam sprzed nosa setki milionów euro inwestycji. Czy teraz będzie inaczej? Eksperci ostrzegają, że musimy wyciągnąć wnioski z własnych błędów, których nie brakowało. Wystarczy wymienić złe prawo, nieprzewidywalne i wciąż wysokie podatki czy kiepską infrastrukturę — Od czasu utraconej inwestycji Hyundaia w zasadzie nic się nie zmieniło. Ani w kwestii zaniedbanej infrastruktury, ani wysokich kosztów pracy czy nieprzejrzystości prawa. Także Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIIZ) nadal nie ma odpowiednich kompetencji do prowadzenia negocjacji. Jedyne, co pozwala wierzyć, że następne koncerny mogą wybrać Polskę, to nasycenie inwestycjami motoryzacyjnymi u naszych sąsiadów — twierdzi Adam Pawłowicz z kancelarii White & Case oraz były szef Państwowej Agencji Inwestycji Zagranicznych. Przypomnijmy, że eksperci postulowali głębokie reformy prawno-fiskalne, modernizacje dróg i wzmocnienie agencji odpowiedzialnej za poszukiwanie inwestorów. Jeśli efekty tych reform nie będą skuteczne, znowu przyjdzie nam oblizać się smakiem. Okiem eksperta Lista zalet Po wstąpieniu Polski do UE nie zmienił się w zasadzie żaden z czynników makroekonomicznych. Warunki prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce są jednak stabilniejsze. Mamy także ułatwiony dostęp do unijnych funduszy, wspierających program budowy autostrad. Poza tym Polska może zaproponować potencjalnemu inwestorowi znakomicie wykształconą kadrę. Ma ponadto dobre zaplecze poddostawców oraz kilka dobrze przygotowanych działek pod inwestycje. Sebastian Mikosz wiceprezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych www.pb.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Pamiętacie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 11:51 Pamiętacie jak robiłem Wam nadzieję, informując o tym, że "COŚ" się szykuje na działce "poHyundaiowskiej" w Kobierzycach? Jak sami widzicie, pierwsze informacje zaczynają wychodzić na wierzch :) Mogę jeszcze tylko powiedzieć, że są rozważane lokalizacje na tamtej działce conajmniej trzech firm. Tzn trzy duże firmy są zainteresowane tą lokalizacją. ------------- Czy w grę wchodzą Kobierzyce koło Wrocławia, które mają przygotowane grunty (po porażce o Hyundaia)? Na to pytanie Erich Papke nie chciał odpowiedzieć. ------------- Trochę żle, że te informacje zaczynaja wychodzić, bo podobno BMW nie lubi rozgłosu i informowania o czymkolwiek, przed podjeciem decyzji, a niestety ktoś wygrzebał tą sprawę na światło dzienne :( Moze to niestety zaszkodzić pewnym rozmowom :( Ale dziennikarze wszystko wyśledzą... ------------ Zalety regionu Podobne rozmowy rozpoznawcze Niemcy prowadzili już w Polsce dwa-trzy lata temu. Wtedy jednak z rywalizacji o pozyskanie inwestycji koncernu zwycięsko wyszedł niemiecki Lipsk. Nowa fabryka działa tam od ubiegłego roku. ------------ Popatrzcie na mapę i zobaczcie jak doskonale jest (i jeszcze bardziej będzie) Węzeł Bielański, Kobierzyce z Lipskiem :) To samo naswa pewne przypuszczenia :) Niestety południowi sąsiedzi Polski nie próżnują. Wydawało sie, ze Słowacja po Hyundaiu nie jest już w stanie przyjmować wielu dużych inwestycji, a jednak okazuje się że może. Np Faurecia zadecydowaął o budowie duzej fabryki za ponad 30 mln euro, zatrudnienie ponad 700 osób, a to dopiero pierwsza z trzech inwestycji tej firmy na Słowacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: čzečh Re: Pamiętacie? IP: *.media4.pl 30.06.04, 12:35 > Popatrzcie na mapę i zobaczcie jak doskonale jest (i jeszcze bardziej będzie) > Węzeł Bielański, Kobierzyce z Lipskiem :) To samo naswa pewne przypuszczenia :) Tego nie rozumiem... A tak po za tym to jak czytam o tych odchodzących inwestycjach to mnie kurwica bierze na polskich polityków i ich super planach gospodarczych, których defakto nie mają i które jak nawet juz są, to są co tydzień zmieniane-najczęściej na korzyść biedoty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Pamiętacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 12:53 Plan jest (Hausnera) tylko nikt nie chce go wdrozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Pamiętacie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 15:05 Miało być: Popatrzcie na mapę i zobaczcie jak doskonale jest skomunikowany (i jeszcze bardziej będzie): Węzeł Bielański, Kobierzyce z Lipskiem :) To samo naswa pewne przypuszczenia :) A4-E40 i all jasne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Pamiętacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 15:21 Wszsytko pieknie, tylko nie wiem czy klienci BMW beda chcieli kupowac te samochody wiedzac ze wyprodukowano je w polsce. A chodzi o nowy model 1 BMW. Z drugiej strony slowacja produkuje VW tuoregi i czesci do porsche cayenne. Fajnie jakby polska wreszcie stracila zla reputacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M_u Re: Pamiętacie? IP: *.VERIZONE.COM.PL / 217.97.171.* 30.06.04, 15:59 No akurat co do montażu/produkcji aut w Polsce nie ma zarzutów. Przypomnę, że GM jest bardzo zadowolone z jakości w Gliwicach. Była nawet nagroda za najwyższą jakość montażu waut tego koncernu Europie. Ciężarówki Volvo też były super jakości; nieco gorzej z terminami itp. co do autobusów na eksport. Nie wiem jak jest z VW. Myślę, ba wiem, że najistotniejszym elementem, który zadecyduje, będą uwarunkowania prawne, podatkowe, stopień komplikacji przy załatwianiu formalności oraz pomoc przy inwestycji władz lokalnych i rządu polskiego. Większość tych punktów to ocena niedostateczna. Jak polski urzędnik zarząda łapówy za "ułatwienia" (czyt. nieprzeszkadzanie) w załatwianiu, to już po sprawie. Nierealne? Ależ tak. Nawet w takiej sprawie pojawią się hieny, które będą chciały coś uszczknąć. A poza tym to wolę aby ten SLDowski rząd lepiej już nie pomagał władzom samorządowym. Sitwa Millerka potrafi jedynie spier..lić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeł Re: BMW w Kobierzycach! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 17:28 Byłoby super.To jest marka,a nie tam jakieś koreańskie gówno.To chyba jednak zbyt piękne żeby było prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! :)))))))) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 18:08 Pamiętacie jak robiłem Wam nadzieję, informując o tym, że "COŚ" się szykuje na działce "poHyundaiowskiej" w Kobierzycach? Jak sami widzicie, pierwsze informacje zaczynają wychodzić na wierzch :) Mogę jeszcze tylko powiedzieć, że są rozważane lokalizacje na tamtej działce conajmniej trzech firm. Tzn trzy duże firmy są zainteresowane tą lokalizacją. To samo co ja Wam napisałem, mówili dziś w "FAKTACH" o 18:00. Wójt Kobierzyc zdementował info o zainteresowaniu BMW działką "poHyundaiowską". Prawie wszystko się zgadza. W "FAKTACH" zdradzili nawet, że te trzy firmy, które są zainteresowane lokowaniem się w Kobierzycach są z szeroko rozumianej branży "nowych technologi"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: :)))))))) IP: 213.199.196.* 30.06.04, 18:13 aha czy z tych trzech firm zostanie wybrana jedna czy wszystkie będa mogły zająć to pole? I jakie zatrudnienie jest mozliwe po zajęciu całej działki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Kocham to ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 18:08 Wlasnie w faktach pokazali wójta kobierzyc. Okazalo sie ze o BMW dowiedzial sie od dziennikarzy :))))) Wspomnino ze sa dosyc zaawansowane rozmowy z kilkoma inwestorami ale nie z zadnym BMW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Kocham to ! IP: 213.199.196.* 30.06.04, 18:11 To ja wybieram nowe technologie :) Mam pytanko co z terenem na północy Wrocka, który jest we władaniu jakies Agencji panstwowej a ma byc sprzedany pod fabryke. Trwaja jakies przymiarki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Kocham to ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 18:24 No dobrze: z BMW to jest tak, że jakiś czas temu poprosili PAIZ o informacje na temat niektórych terenów, m.in Kobierzyce a także dwie lub trzy lokalizacje na Górnym Śląsku. Musiał być ostatnio jakiś przeciek do pismaków i w ten oto sposób wzięły się te sensacyjne informacje w dzisiejszym PB. Ale to zainteresowanie było tak wstepne, że nie doszło do żadnych poważniejszych rozmów na szczeblu samorządowym. A tych trzech potencjalnych inwestorów, to naprawdę duże i dość znane firmy. Szanse są spore, tylko nie ma co mówić o tym teraz, by nie zapeszyć. Droga do podpisania stosownych umów jest jeszcze bardzo daleka. Miejsca jest tyle, że na siłę (gdyby np powiększyć nieco tą działkę), zmieszczą się na niej nawet ci trzej inwestorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Kocham to ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 18:27 Mam pytanko co z terenem na północy Wrocka, który jest we władaniu jakies Agencji panstwowej a ma byc sprzedany pod fabryke. Trwaja jakies przymiarki? Niestety, przez ostatnie zawirowania wokół rządu, niektóre sprawy się podobno strasznie przedłuzają, ale jest szansa, ze Dutkiewicz będzie mógł poinformować o kolejnym dużym inwestorze we Wrocławiu jeszcze w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Kocham to ! IP: 213.199.196.* 30.06.04, 18:30 > Niestety, przez ostatnie zawirowania wokół rządu, niektóre sprawy się podobno > strasznie przedłuzają, ale jest szansa, ze Dutkiewicz będzie mógł poinformować > o kolejnym dużym inwestorze we Wrocławiu jeszcze w tym roku. dzięki za info :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Kocham to ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 18:32 Ja mam nadzieję, że jeszcze w tym roku Bosch zdecyduje się o rozbudowie fabryki. Tylko że nawet Robert nie chce nic mówić na ten temat. Moze Ty coś wiesz Rafiis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni BMW CZESCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 18:43 TVN24 podal ze BMW chce wybudowac fabryke czesci samochodowych a nie calych samochodow. I szukaja lokalixacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Kocham to ! IP: 213.199.196.* 30.06.04, 18:48 Gość portalu: ! napisał(a): > Ja mam nadzieję, że jeszcze w tym roku Bosch zdecyduje się o rozbudowie > fabryki. Tylko że nawet Robert nie chce nic mówić na ten temat. Moze Ty coś > wiesz Rafiis? Jak nie chce mówic to znaczy ze cos wie :) Ja mam info zeby twierdzic ze tak.Jednak to nic oficjalnego a wiadomo jak to z tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Kocham to ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 19:04 Czyli coś tam jednak się pozytywnego w tej sprawie dzieje. Obyśmy dostali wszyscy pod choinkę prezent w postaci tej ponad rok temu szacowanej na ponad 300 mln euro inwestycji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Kocham to ! IP: 213.199.196.* 30.06.04, 20:20 Mysle, że "Długi" wie najwięcej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis info z PRW IP: 213.199.196.* 30.06.04, 21:14 Władze Kobierzyc zaskoczone informacjami o planach BMW "Nie prowadzimy rozmów z BMW" - władze Kobierzyc dementują doniesienia o możliwej inwestycji niemieckiego koncernu na terenie gminy. Władze podwrocławskich Kobierzyc zaprzeczają doniesieniom na temat rozmów z koncernem BMW o inwestycji na terenie gminy. Według Pulsu Biznesu niemiecka firma jest zainteresowana wybudowaniem fabryki na 300-tu hektarowej działce, która wcześniej była oferowana koreańskiemu Hyundayowi. Zaskoczenia prasowymi sugestiami nie kryje również prezes Sebastian Mikosz z Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych. W rozmowie z PRW zapewnił, że osobiście będzie się kontaktował z władzami BMW by potwierdzić ich zainteresowanie. Niemiecki koncern oficjalnie nie przystąpił do rozmów na ten temat. Jak ujawnia prezes Mikosz zrobiły to dotąd trzy inne motoryzacyjne firmy, których przedstawiciele byli już w Kobierzycach i oglądali teren przeznaczony pod budowę zakładów. Rozmowy z kontahentami na temat sprecyzowania ich planów mają się zacząć już w lipcu. Darek Litera Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: Pamiętacie? 03.07.04, 10:21 Gość portalu: ! napisał(a): > Miało być: > > Popatrzcie na mapę i zobaczcie jak doskonale jest skomunikowany (i jeszcze > bardziej będzie): Węzeł Bielański, Kobierzyce z Lipskiem :) > No i co z tego ze mamy dobre polaczenia z Lipskiem?????? BMW to firma bawarska z centralą w Monachium. Weź sobie mapę i zobacz jakie połączenia ma Bawaria z Polską. Żeby dojechać sensownie do Wrocławia trzeba jechać prawie przez Drezno, co jest cokolwiek w kółko. Prawda jest taka, że żadna bawarska firma we Wrocku nie zainwestuje, bo autostrady z Monachium kończą się w Czechach a nasz kochany rząd nawet nie myśli o tym, żeby budować w tym rejonie (płd.-zach. Polska) jakąś autostradę północ-południe. Tak więc na inwestycje firm z Bawarii na Dolnym Śląsku bym nie liczył a szkoda, bo to najbogatszy land Niemiec. Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Pamiętacie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.04, 11:36 I błąd Es_Wu. Akurat firm z Bawarii (średnich i mniejszych) jest na Dolnym Śląsku sporo. Był niedawno na ten temat art w jednej z gazet. Jak go znajdę, to wrzucę na forum. Pozdrawiam. ps: W Lipsku swoje fabryki stawia coraz więcej dużych firm. Chodziło mi o ich kooperantów, którzy mając dobre połączenie z Dolnym Śląskiem, są zainteresowani inwestowaniem w naszym regionie. W tej chwili do inwestowania u nas przymierzają się dwie spore firmy z tamtych okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: BMW w Kobierzycach ? IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 02.07.04, 19:26 Zdebski: Nie będzie inwestycji BMW w Polsce 15:31 02.07.2004 piątek Nie będzie w najbliższym czasie inwestycji koncernu BMW w Polsce - powiedział PAP w piątek prezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIiIZ) Andrzej Zdebski. "PAIiIZ wie, że BMW nie zamierza w najbliższym czasie inwestować w Polsce i wie to bezpośrednio ze źródła" - powiedział PAP Zdebski. W środę dziennik "Puls Biznesu" napisał, powołując się na przedstawiciela koncernu Ericha Papke, że niemiecki koncern planuje inwestycję na południu Polski. "Bardzo chętnie powitalibyśmy BMW z jego inwestycją, ale myślę, że taki koncern jak BMW, mając Polskę w obszarze swoich zainteresowań nie szedłby z tym do prasy, że zamierza w Polsce inwestować" - powiedział Zdebski. Jego zdaniem, informacja PB "ma charakter sensacji". Prezes PAIiIZ powiedział, że Agencja prowadzi ostatnio osiem dużych projektów dotyczących inwestycji zagranicznych w Polsce. Ujawnił, że są to inwestycje produkcyjne dużych koncernów o łącznej wartości od 200 mln do 600 mln euro. "To są różne segmenty branży produkcyjnej, m.in. projekty związane z przemysłem samochodowym" - powiedział Zdebski. Kolejne 16 planowanych przedsięwzięć, nad którymi pracuje PAIiIZ, związane jest z usługami na potrzeby wielkich firm, takimi jak centra księgowości, informatyczne czy zarządzania zasobami ludzkimi. Gdyby wszystkie one zostały zrealizowane, mogłyby dać zatrudnienie ok. 20 tys. osób. (PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: BMW w Kobierzycach ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.04, 19:47 BMW tylko sondowało jakie są koszty działalności w Polsce itp. Nic więcej. I to PAIZ usłyszał do BMW. Odpowiedz Link Zgłoś