Dodaj do ulubionych

Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pięć...

10.11.12, 02:15
Najbardziej cenię sobie możliwość błyskawicznego dojazdu pociągiem bezpośrednio na lotnisko. Dlatego nasze lotnisko bije inne o dziesięć długości.
Obserwuj wątek
    • dynamicznie Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi 10.11.12, 06:45
      A czy to nie przypadkiem wrocławski Port Lotniczy intensywnie promował się w ostatnich miesiącach na owym portalu internetowym wykupując reklamy?

Pięć gwiazdek!Brzmi dumnie! Prawdziwy Ritz wśród lotnisk świata!
      • Gość: w Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: 217.8.185.* 10.11.12, 08:10
        ja jestem szczególnie dumny ile czasu zajmuje mi dostanie się na lotnisko z bagażami jak lecę zagranicę tanimi liniami na wypoczynek. Wszystkie tanie linie zawiesiły loty na okres pół roku, to mieszkam na ogromnym osiedlu praktycznie w centrum (3km od rynku).

Biorę walizy i idę na autobus, na przystanek mam 10 minut z walizkami 15 minut. Wrzucam 3zł za bilet w Biletomacie. Uhhh pozarło pieniadze a ekran po prostu zgasl. Pomny doswiadczen ze niedzialajacy biletomat nie jest powodem zeby wsiadac bez biletu zgodnie z pania Korzeniowska rzecznikiem prasowym z MPK, ide w poszukiwaniu biletow. Ide na kolenjy przystanek, to tylko 15 minut z walizami. Łał, biletomat działa, kupuje dwa bilety. Koszt juz 9zl.

czekam 10 minut, autobus i tak spóźnił się tylko 5 minut, łał. Jakoś udało się wsiąść! Jadę autobusem w okolice dworca PKP gdzie będę polował na autobus 406. dojeżdżam po 10 minutach.

Do przystanku 406 jest ok 500m, niestety węzeł przesiadkowy jest chyba dla innych węzłowiczów, mnie autobus wysadził niejako nie na węźle. Idę z buta z walizkami, kolejne 15 minut z walizkami. Dochodze na przystanek, Dynamiczna tablica wyświetla że autobus przyjedzie za 15 minut. Nie jest źle, wszak autobus jeździ niezbyt często.

czekam czekam czekam

mija 20 minut

autobusu nie ma.

mija 30 minut

na tablicy pokazalo sie ze autobus przyjechal ale go nie ma. No ładne buty, moze osleplem?

Jest! wsiadam, chociaz lekko nie jest bo masa ludzi do niego wali.

jade na lotnistko ! super. Jade jade jade. korek. jade jade. korek. jade jade. Mija 40 minut, jestem juz na Nowym Dworze. No prawie, wszak jest Strzegomska i korek w obie strony.

Mija godzina jazdy autobusem 406, jestem na Nowym Dworze i jade w kierunku lotniska.

Mija 70 minut i juz moge wysiasc na lotnisku. Mam walizy, jechałem 3h. Wynik godny NAJLEPSZEGO LOTNISKA w Polsce! 3h podrozy, w wiekszosci na stojąco, z buta przeszedłem około 1km w poszukiwaniu biletomatu i między przystankami. Mam już dość tej podróży

Ale jest dynamicznie
        • Gość: krii Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.12, 09:36
          Ty to masz przerypane człowieku! Tylko współczuć, nie chciałbym być w "twojej skórze", żyć w "twojej rzeczywistości". Biedula! A ja wychodzę z domu i do przystanku Eureka idę 4 min. Wsiadam do autobusu, który przyjeżdża punktualnie (może czasami jest 2-3 min. później, ale dla mnie to żaden problem:)) i w środku bez najmniejszego problemu kupuję bilet. Po jakiejś pół godzinie jestem na lotnisku, pod samym terminalem. Idę do odprawy bagażowo-biletowej, potem do hali odlotów i po jakiś 40-50 minutach jestem w samolocie. I tak 1-2 razy w miesiącu. Niby to samo miasto, to samo lotnisko, a jednak moje życie jest dużo łatwiejsze ! Ciekawe dlaczego? :)) Współczuję Ci naprawdę! :))))))))) Całe szczęście żyjemy w dwóch innych rzeczywistościach :)
          • Gość: w Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: 217.8.185.* 10.11.12, 11:12
            czyli twierdzisz ze ode mnie polaczenie na lotnisko jest dobre tylko ja nie umiem z niego skorzystac? czy jak. zapraszam do mnie zobacze jak jezdzisz bo moze latasz skoro jestes tak utalentowany?
            • Gość: janisko Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.man.tk-internet.pl 10.11.12, 12:13
              A skąd jeździsz? Co do biletu owszem, wystarczyło kupić w środku.
            • Gość: zenek Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: 78.9.156.* 10.11.12, 12:18
              Trzeba przyznać, że nie jesteś zbyt rozgarnięty.
              • Gość: w Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: 217.8.185.* 10.11.12, 17:36
                ładnie, rozumiem że setki tysięcy ludzi którzy są zmuszeni korzystać z mpk codziennie sa wg ciebie niezbyt rozgarnieci tak?

co zrobilem zle? slucham.
    • Gość: Żanet Kaleta Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.wroclaw.mm.pl 10.11.12, 09:27
      O tak tak ten pociąg to jest rozwiązanie na miarę naszych czasów, świetna sprawa szybko tanio i wygodnie każdemu polecam -Żanet Kaleta
      • Gość: maznas Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.81-167-30.customer.lyse.net 10.11.12, 13:15
        A mi sie podoba, ze mozna polecoec na NORWEGANem do skandynawi. Brawo, brawo... jelopy z lotniska
    • Gość: Amnesia Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.internetia.net.pl 10.11.12, 11:13
      Może i lotnisko ma pięć gwiazdek, ale nie zmienia to faktu że żeby polecieć w jakieś fajne miejsce muszę korzystać z innych lotnisk. Ciężko bowiem w zimowej siatce znaleźć loty w ciepłe rejony bez konieczności korzystania z ofert biur podróży.
      Zresztą, marny to konkurs w którym ocenia się wszystko dookoła a zapomina o podstawowym produkcie lotniska - atrakcyjności siatki połączeń. Ale cóż, z naszych podatków leci kasa na bazy Ryanair i Wizz Air a ich samoloty zamiast latać stoją po pół dnia na płycie przed terminalem, lub wykonują loty dla innych lotnisk.
    • Gość: 2e Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.internetia.net.pl 10.11.12, 11:25
      na dzień dzisiejszy nie ma żadnej potrzeby budowy torów do lotniska. Na kilka razy większym Okęciu pociągi jeżdżą puste. We Wrocławiu należało by zbadać jaka część pasażerów pragnie dostać się z lotniska na Dworzec Główny. Ja sądzę że 3-5%. Pasażerów starczyło by na 2 kursy dziennie. Budowa lini kolejowej ma ponoć kosztować 120 mln złotych.
      • Gość: w Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: 217.8.185.* 10.11.12, 17:38
        to jest myslenie typowo urzednicze. Puszczaja tramwaje czy autobusy w kuriozalny sposob, naokolo, typu polaczenie tarnogaju, licza napelnienie i sie dziwia ze jezdza puste, stwierdzaja ze polaczneie jest niepotrzebne. Idealny przyklad partactwa to brak polaczenia Gaj - plac Grunwaldzki. Tramwaj plus, super hiper, a do 146 nie mozna wsiasc rano!!!
    • Gość: zenek Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: 78.9.156.* 10.11.12, 12:16
      A ja cenię sobie fakt, że na lotnisku nie spotkam takich pacanów jak ty.
    • wff1971 Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pięć... 10.11.12, 12:36
      Bardzo sie z tego cieszę. Tak po prostu. Bo urodziłem sie i mieszkam we Wroclawiu 45 lat.
      Korzystam z lotniska kilkanascie razy w roku i mam porównanie do innych lotnisk.
      Ale zawsze znajda sie marudy,,,.
      Tak fajnie jest po prostu że mamy nalepsze lotnisko w Polsce . I paru smutnych tego juz nie zmieni...
      • 1410_tenrok dziekuję za ten wpis.............. 10.11.12, 12:56
        już myślałem, że znowu tu same narzekadła............. Lotnisko jest super, terminal jest piękny. WRESZCIE!!!!
      • Gość: Amnesia Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.internetia.net.pl 10.11.12, 16:56
        Też bym się cieszył jeśli ta informacja zmieniałaby cokolwiek. Póki co czysty PR.
        A ankiety w których wygrywa ten kto najpopularniejszy mnie kompletnie nie ruszają. Ot choćby z powodu że w jednej z nich wygrało koko spoko a potem zonk co z tym fantem zrobić...
      • Gość: WK Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.internetia.net.pl 11.11.12, 18:20
        "Marudy" piszą o tym, że wrocławskie lotnisko jest skomunikowane z miastem mniej więcej tak, jak było przed 40 laty. A ponieważ "marudy" latają po świecie, to wiedzą, że przeważnie ta komunikacja jest dużo lepsza.
    • rafiol Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pięć... 10.11.12, 12:51
      Brawo, wspaniale. A teraz włodarze lotniska, ustawcie więcej koszy na śmieci i uruchomcie rękawy, żeby autobusy nie musiały podwozić pasażerów 10m do samolotu.
      • Gość: Amnesia Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.internetia.net.pl 10.11.12, 16:51
        Chociaż jestem pewnie zaliczany do grupy narzekających na lotnisko, to tutaj trzeba stanąć w jego obronie. Decyzje o korzystaniu z rękawów podejmują linie lotnicze. Nisko-kosztowe typu Ryanair czy Wizz Air chcą płacić jak najmniej za obsługę samolotów dlatego na większości lotnisk pasażerowie dochodzą do samolotów lub dojeżdżają autobusami - nawet jeśli trasa to 20 metrów.
        • rafiol Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi 10.11.12, 23:58
          Szczerze mowiac, nie rozumiem tej kalkulacji ekonomicznej: koszty benzyny, serwisu autobusow, pensji kierowcy, ktore to koszty na pewno przerzucane sa chocby czesciowo na linie lotnicze korzystajace z portu - maja byc nizsze niz obsluga hydrauliki maniupulujacej rekawem? Nie kupuje tego.
          A juz tonem ciekawostki: www.casa24.ilsole24ore.com/images2010/mondo-immobiliare/2011/11/Shanghai-pudong-airport-672.jpg
          Ot, wszyscy mamy swoje inspiracje jak widac.
          • Gość: Amnesia Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.internetia.net.pl 11.11.12, 09:30
            Najwyraźniej tak właśnie jest. Oczywiście gdzieniegdzie da się linie tanie przymusić do korzystania z rękawa jak to ma miejsce w Madrycie czy np. na Majorce. Ale w innych przypadkach mocno się miotają jak np. Alicante gdzie Ryanair zagroził odejściem z lotniska.
            Osobiście uważam że w przypadku modelu linii tanich gdzie miejsca nie są numerowane rękaw jest zbędny. Większość ludzi wchodząc do samolotu zajmuje bowiem miejsca najbliżej wejścia blokując wtedy ruch wszystkich pozostałych pasażerów. Gdyby miejsca były numerowane, przez gate można najpierw wpuszczać pasażerów z miejscami w tyle samolotu a później tych z przodu. W przypadku linii tanich najlepszym rozwiązaniem jest chyba krótki spacer i wejście z dwóch stron. Przejażdżka autobusem 20 metrów to też często procedura stworzona sama dla siebie ;)
            • Gość: WK Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.internetia.net.pl 11.11.12, 18:15
              W wypadku miejsc nienumerowanych linie lotnicze w USA stosują kolejkę wg czasu zakupu biletów, wpuszczając pasażerów po 50 osób, zwykle przez rękaw (a ceny biletów niższe niż w Europie w tanich liniach). Działa to sprawnie i pozwala na uniknięcie zatorów w samolocie. Zaletą rękawa jest brak schodów utrudniających wejście osób niepełnosprawnych.
    • Gość: Wrocek Hala odlotów IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.12, 14:55
      Zdecydowanie za mała. Po wejściu budynek faktycznie sprawia miłe wrażenie, które szybko mija po przejściu do hali odlotów.
      • Gość: w Re: Hala odlotów IP: 217.8.185.* 10.11.12, 17:39
        oczywiscie lotnisko jest tez tylko dla bogaczy co maja samochody i stac ich zaplacic kilkaset zl za parking tygodniowy. miejsc na rowery nie ma.
        • Gość: WK Re: Hala odlotów IP: *.internetia.net.pl 11.11.12, 18:17
          Może dlatego, że trochę niewygodnie na rowerze wieźć walizki:)
    • Gość: a Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.connecta.pl 10.11.12, 18:30
      Podziękuj za to PKP- za 4km linii przez pola śpiewali sobie koło 150 mln zł. Z resztą dojazd na lotnisko nie jest zły, jest autobus, niedługo ma być kolejna linia a szynobus to znacznie większy wydatek, utrzymanie i bilet, który kosztowałby nie 3 zł a z 6-8 zł( w Krakowie to obecnie 12 zł) i wymagałoby dotacji podatników. Kolejka się przyda, jak będzie u nas z 3 mln a nie 2 mln pasażerów.
      • Gość: w Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: 217.8.185.* 10.11.12, 18:32
        czy ktos w tym miescie mysli przyszlosciowo, czy wszystko musi byc zapoznione? skoro teraz sa 2 mln pasazerow to co, mamy czekac az bedzie 3 mln jezdzic autami i taksowkami powodujac mega korki w miescie? nie lepiej juz teraz puscic tam, nie nie, nie kolej, ale po prostu tramwaj? Nowy Dwor by skorzystal przeciez wyremontowali tam droge!
        • Gość: Amnesia Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.internetia.net.pl 10.11.12, 20:56
          Z tego co wiem jest plan puszczenia T+ na Nowy Dwór. Pętla będzie na Mińskiej. Przesiadka na 406 czy planowaną drugą linię w takiej sytuacji nie będzie chyba wielkim problemem.
          • Gość: olandia Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.146.209.144.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.11.12, 02:05
            Co to za durne konkursy??? Kogo to obchodzi? Lotnisko ma dobrze obslugiwac loty i tyle. I tak robi. Co w tym cudownego? Piekarz ma piec chleb to go piecze.
            • Gość: Amnesia Re: Wrocławskie lotnisko najlepsze w kraju. Ma pi IP: *.internetia.net.pl 11.11.12, 09:43
              Niestety wydaje się że na PR i takich towarzyskich konkursach skupia się aktualna praca lotniska. W końcu zarząd mianowany z ramienia politycznego więc nie mogą pozwolić na złe wiadomości wokół ich podwórka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka