oskarw85 08.01.13, 07:36 Za takie idiotyczne tytuły powinniście dostać solidnego kopa w dupę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy niedopuszczal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 08:15 ale o co Ci chodzi ? mi się podobał Odpowiedz Link Zgłoś
pit_sam_pras Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy niedopuszczal 08.01.13, 09:33 pewnie kolega oskar spodziewał się artykułu ala onet opisującego niestworzone rzeczy, a po pierwszym akapicie znudził się "banalnymi" badanimi pociągów. Odpowiedz Link Zgłoś
tillig Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy niedopuszczal 08.01.13, 10:34 No cóż. Mnie artykuł bardzo (wyjątkowo) się podobał. Szkoda tylko, że tak mało ludzi interesuje się koleją i rzadko możemy o tym poczytać z tej strony jak w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy niedopuszczal 08.01.13, 12:01 No i szkoda, że nie napisano, że tam nie tylko tabor poddaje się badaniom ale także nawierzchnię torową, że tor zbudowany jest z róznych fragmentów różnych rodzajów podkładów, szyn, przytwierdzeń itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Chińczyki 20 tys. km już zbudowali... IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.13, 13:01 szlaków dla pociagów jeżdżacych w przedziale 300-400 km/h. Tymczasem w Polsce jest "eksperymentalne" kółeczko o długości 8 km i - podobno! - z całego świata się tu zjeżdżają na testy.... Qźwa brzmi to tak samo przekonywaująco jakby koncerny motoryzacyjne mające pod bokiem setki doskonałych torów wyścigowych zjezdzali się na nasz tor kartingowy Kielce albo do Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 45 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 13:08 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Chińczyki 20 tys. km już zbudowali... IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.13, 14:41 oświeć mnie dyletancie o własnym mniemaniu omnibusa wszechrzeczy. Oswiec mnie naukowo i merytorycznie, że pojedyńczy tor pod Żmigrodem do rozwijania 160km/h to jakiś europejski unikat. Trzym się ale najpierw mnie oświeć zamiast pie...ć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apa Re: Chińczyki 20 tys. km już zbudowali... IP: *.random.waw.pl 08.01.13, 16:24 Takie tory są tylko 3 w Europie. Wystarczy? Zbuduj tor doświadczalny na 300km/h, to pogadamy. Takiego na razie nie ma nigdzie, w Chinach też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Chińczyki 20 tys. km już zbudowali... IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.13, 19:34 Doświadczalnośc tego toru polega na tym - oponia z reportazu a więc z pierwszej ręki od fachowców którzy wiedzą co mówią a nie od internetowych trolli - że ma on jedną nitke w miarę poprawnie ułożoną (do 160 km/h więc w miarę, ponad 300 km/h wzorcowo ułożone i skalibrowane tory, spadki, podbudowę i podtorze) i kilka wzmocnionych wagoników to crash-testów. Ot co. Banał i bzdet za razem. Wierze w tą nasza polską wyjątkowość tak samo jak w polska myśl techniczną w budowie sypiących się po 2 latach dróg podobnie jak w polskich fachowców od pasów startowych (Modlin). To też są ewenementy na skalę Europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XRZ [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 00:04 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
phugoid Re: Chińczyki 20 tys. km już zbudowali... 31.01.13, 22:11 nic dodac, nic ujac, pan waldek, szef torku, mowi za siebie sam... wystarczy popatrzec. ciekawe ile zna jezykow obcych? bo poza tym penwie jest zaje..bis.tym specjalist"om" Odpowiedz Link Zgłoś
normalny-parch 160 km/h ! 02.02.13, 00:27 malo sie nie posikam z wrazenia. Od lat TGV np. Talys z Kolonii do Paryza przez Bruksele jedzie spokojnie 250 km/h, a Paryz-Nicea prawie 300km/h. A w Zmigrodzie sie testuje 8 km linii. Szalenstwo! W sam raz na drezyne napedzana wahadlem recznym, bo na motorowa, taka 15 KM to juz za malo... 160 km/h to jest 2,6 km/minute. a jeszcze ten sklad musi sie rozpedzic i wyhamowac... oczywiscie inaczej hamuje caly sklad a inaczej jeden wagon i jeszcze inaczej na prostej i inaczej z gorki... a jeszcze jakis zakret i nachylenia...co wy za stek bzdur wypisujecie...Szanowna Redakcjo... Odpowiedz Link Zgłoś
phugoid Re: Chińczyki 20 tys. km już zbudowali... 31.01.13, 22:08 Gość portalu: zed napisał(a): > szlaków dla pociagów jeżdżacych w przedziale 300-400 km/h. Tymczasem w Polsce j > est "eksperymentalne" kółeczko o długości 8 km i - podobno! - z całego świata s > ię tu zjeżdżają na testy.... > > Qźwa brzmi to tak samo przekonywaująco jakby koncerny motoryzacyjne mające pod > bokiem setki doskonałych torów wyścigowych zjezdzali się na nasz tor kartingowy > Kielce albo do Poznania no zjezdzaja sie, np. na grossglocknerhochalpenstrasse firmy motoryzaycjne testuja hamulce a w polsce testuja trwalosc ukladow zawieszenia... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
samotnypasazer Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy niedopuszczal 11.01.13, 16:20 O pociagach można poczytać w innych miejscach. Bardzo polecam np: pociagdokolei.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
ingaas Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy, jakich na co d... 08.01.13, 11:12 A czy obecnie używane przez KD szynobusy przeszły pozytywnie badanie poziomu hałasu w czasie hamowania? Toż to one ryczą i zgrzytają jakby miało coś się tam urwać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * @ingaas IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.13, 12:44 Szynobusy (nawet te najlepsze) ze swej (konstrukcyjnej) natury to najgłośniejsze i najbardziej smrodliwe pojazdy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janisko Re: @ingaas IP: *.man.tk-internet.pl 08.01.13, 22:44 Zapomniałeś chyba już całkiem o lokomotywach spalinowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoda Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy niedopuszczal IP: *.30.14.102.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.01.13, 11:19 A może nagrodę Jobla.Piszą aby pisać.Coraz mniej fachowców w tej ekipie stukaczy klawiszowych. Odpowiedz Link Zgłoś
pochodna.dx Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy niedopuszczal 08.01.13, 13:02 Tyle że ten tekst jest naprawdę dobry... Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy, jakich na co d... 08.01.13, 11:58 Magda ! na miłość boską - to nie żaden prototyp !!! normalny pociąg, któryś tam z już wyprodukowanych... i tyle. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy, jakich na co IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.01.13, 12:54 To jest prototyp. Wyprodukowane dla Warszawy są sześcioczłonowe a nie czteroczłonowe czyli nasze są inne. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy, jakich na co 08.01.13, 13:42 ja wiem o sześcioczłonowych pociągach dla Warszawy !!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy, jakich na co 08.01.13, 12:56 greges58 napisał: > normalny pociąg, któryś tam z już wyprodukowanych... No nie, to jednak jest pierwszy egzemplarz 31WE. A że od 35WE różni się praktycznie tylko długością? Detal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xcz Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy, jakich na co IP: *.tvk3.pl 08.01.13, 13:14 Detal, nie detal - próby musi przejść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tedi_bear Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy, jakich na co IP: 217.153.97.* 08.01.13, 20:36 Co za bzdury piszesz, tylko długoscią !!! Później wszelkiej wiedzy klepacze czytają i powielają takie bzdury. Długosc długoscią, ale za nią idzie zupelnie inna ilosc członów silnikowych, masa służbowa, co oczywiscie wiąże się z zupełnie innym odziaływaniem na tor, sieć trakcyjna itd, Więc podarujcie sobie durne wywody. P.s. Odnosnie toru, i jego wykorzystania, to kluczem do sekcesu jest jego cena, a nie koniecznie warunki techniczne oferowene. Gdyz wiele prób wykonywanych jest na niższych prędkosciach. M.in. Czesi, którzy mają swój tor doswiadczalny ciągają się ze swoimi wagonami w Żmigrodzie - bo taniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 I jak daleko zajadą? 08.01.13, 12:43 Jadąc po takich torach: www.youtube.com/watch?v=1Xrhwe3QhNk Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: I jak daleko zajadą? 08.01.13, 16:40 No, ten tor akurat jest wyeksploatowany, ale samo to, że tor pracuje to nie jest nic dziwnego. Tor ma pracowac - dlatego elementy montowania szyn do podkładów są sprężyste a podkłady drewniane. W nowszych rozwiązaniach podkłady są z betonu sprężonego, za to mocowanie szyn jest bardziej sprężyste. Odpowiedz Link Zgłoś
filtz_mischa Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy, jakich na co d... 08.01.13, 22:52 Ten artykul przypomina mi jak kiedys na trasie Wroclaw - Walbrzych podstawili wyjatkowo szunobus (ktory niestety pozniej sie rozsypal) ale podrozni podnieceni mowili miedzy soba ze to pewnie jakis superszybki bo taki nowoczesny... jaka kultura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr Re: Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy niedopuszczal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 22:02 wzruszylem sie... pamietam jak ten tor budowali a ja bedac na wakacjach zapuszczalem sie na teren budowy rowerem, bylo upalnie a mnie mijaly zaladowane piaskiem do budowy wiaduktow ciezarowki... piekne czasy a ja wakacje spedzalem u dziadkow w piotrowicach. jaki to byl rok? jeszcze chyba komuna byla Odpowiedz Link Zgłoś
phugoid poruszyla mnie wypowiedz pana waldka 31.01.13, 22:05 bo jak sie nie poruszyc? ten pan to zywy relikt minionych czasow, jego okragle wypowiedzi, ten dobor slow... pewnie jest zajebi.st.ym profesjonalista... no i w ogole, wyobrazilem sobie, ze tacy wlasnie goscie "z nadania" nadzoruja np. budowe polskich drog i dochodzenia w sprawie soli drogowej w zarciu.... i wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
normalny-parch okladki hamulcowe 02.02.13, 00:14 jakie okladki? niemiecka kolej juz od dawna ma hamulce elektromagnetyczne, ktore tak trzymaja, ze przy max uzyciu moze powyrywac reszte pociagu, tak sie lapia za tory...zreszta systemy powinny byc zdublowane, albo i potrojne... czasy pana Westinghousa juz minely... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alstom DE Re: okladki hamulcowe IP: 159.245.16.* 18.02.13, 08:06 Mniej SF polecam... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
46katarzyna Pod Żmigrodem dzieją się rzeczy, jakich na co d... 22.02.13, 16:19 Tak naprawdę skąd zjeżdżają się pociągi to nieistotne, ważne, że nasze są poddawane testom. Fajnie, że KD zakupiły takie pociągi, które poprawią komfort jazdy i skrócą czas podróżowania. Oby te toalety wyglądały tak nieskazitelnie jak na zdjęciu;). Mam nadzieję, że niedługo pasażerowie także się przejadą. Pozdrowienia dla naszych KD:). Odpowiedz Link Zgłoś