Dodaj do ulubionych

Straż Miejska

08.01.13, 15:18
Czytam właśnie kolejne listy czytelników żalących się na nieodpowiedzialnych właścicieli psów. Jak w większości wypadków, pod odsianiu pewnej liczby histeryków i tak zasadnych zgłoszeń jest dużo. O wiele za dużo.

Dlaczego Straż Miejska? Otóż dlatego, że dbanie o tego rodzaju porządek należy do ich listy, nomen omen, psich obowiązków! Tylko co z tego, skoro na rowerowym kontrapasie przy ul. Malarskiej STOJĄ, niewątpliwie nieruchomo i równie niewątpliwie nieprawidłowo ZAPARKOWANE samochody. A "strażaków miejskich" ani widu, ani słychu. To jakimż cudem owi nieruchawi strażacy mieliby dopilnować porządku wśród jak najbardziej ruchliwych właścicieli psów wraz z ich jeszcze bardziej ruchliwymi pupilami?

Dlaczego piszę o tym na forum? Bo jest szansa, że ktoś "decydujący" to przeczyta i może choć przez chwilę pogoni im kota ;) Telefony na numer 986 są bezsensu - panu dyżurującemu nawet się nie chce przekazać zgłoszenia. Sprawdzałam. I czasem, jak mi się jeszcze chce, to sprawdzam.

Obserwuj wątek
    • Gość: Julian Re: Straż Miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 15:30
      Nie zawracaj głowy strażnikom, oni teraz poczuli się drogówką i nie będą zniżać się do tak przyziemnych spraw.
      Próbuj u listonosza albo kominiarza.
      • kusznik-z-tatarstanu Re: Straż Miejska 08.01.13, 15:47
        Widzę że we Wrocławiu sezon na tematy o psach zaczął się kilka tygodni wcześniej niż zwykle. Na ogół "psi problem" zaczyna się na róznych forach na wiosnę, kiedy topniejący śnieg ukazuje psie kupy nagromadzone przez cała zimę.
    • Gość: aa Re: Straż Miejska IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 19:28
      Oni się szlajają po łąkach po prostu.
      Spuściłam kiedyś psy na nieużytkach, żeby NIE iść do parku
      Wyłonili się nagle zza krzaczka i wlepili mandat...
      Opisywałam tą sytuację prawie rok temu.

Nie zrobili nic z dwoma agresywnymi psami bez nadzoru biegającymi po tych samych nieużytkach bo, cytuję za strażnikiem przeprowadzającym interwencję: "psy znajdują się na niepublicznym terenie"
      oraz za I Zastępcą Komendanta w odpowiedzi na moje pismo:
      "W tym miejscu pragnę dodać, że pracownicy schroniska dla zwierząt przyjeżdżają na miejsce zgłoszenia celem zabrania psa tylko w sytuacji gdy otrzymają zapewnienie, że do czasu przybycia na miejsce, wskazane przez funkcjonariuszy zwierzę, znajdować się będzie w miejscu umożliwiającym jego schwytanie. Jak wynika z wyjaśnień funkcjonariusza psy biegały luzem po terenie pobliskich nieużytków i w każdej chwili mogły oddalić się w nieznanym kierunku, a funkcjonariusz straży nie jest wyposażony w sprzęt, służący chociażby do czasowego unieruchomienia zwierząt."

czyli pies łagodnej rasy biegający za piłeczką po nieużytkach przez godzinę pod okiem właściciela sprawia większe zagrożenie niż dwa pozostawione samym sobie agresywne psy, które "w każdej chwili mogły oddalić się w nieznanym kierunku"

:P
      • 13monique_n Re: Straż Miejska 09.01.13, 11:51
        No, wiesz, pies łagodnej rasy biegający po nieużytkach w towarzystwie właściciela dawał szansę "strażakom miejskim" na interwencję zakończoną SUKCESEM! Wow!

A co do tego, że oni się poczuli drogówką - niech zaczną od nieprawidłowo zaparkowanych samochodów. Naprawdę. Poczynając od tych, które MUSIAŁY dojechać chodnikiem do miejsca, w którym są ostatecznie zaparkowane po te zwyczajnie tarasujące chodnik. podaję "żelazne" lokalizacje, gdzie można nawet zaraz wystawić mandaty, panowie strażacy:
        ul. Witolda (pod nosem Komendy Miejskiej Policji hehehe)
        ul. Świętokrzyska
        ul. Prusa
        ul. Malarska
    • der1974 Re: Straż Miejska 10.01.13, 14:21
      Straż Miejska powinna być zlikwidowana. Od lat pozoruje działania.

Zapowiada sie odebranie Straży prawa do mierzenia prędkości radarami, gdyż tylko Państwo chce nas łupić z tego tytułu.

Ciekawe co wtedy będzie robić nasza dzielna Straż ???? Każdy mój telefon jest zbywany, interwencji nie podejmują, szkoda gadać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka