Dodaj do ulubionych

Excel - format komorki

IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 30.05.05, 14:23
Potrzebuje w jednej kolumnie miec nastepujace dane w dokladnie takiej formie,
jak napisano: 1+1+3
jednoczesnie ta kolumna ma byc sumowana, co niestety jest niewykonalne
1+1+3
2+3
1+7
4+2
suma = 24
Tak chcialbym, zeby to wygladalo. Wpisanie znaku = przed 1+1+3 spowoduje, ze
otrzymam wynik, a ja potrzebuje widziec z czego sie to sklada, ale chce sume
na koncu - jak to zrobic?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Excel - format komorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 16:47
      wpisz normalnie z = i wejdx w opcje excela. tam byc moze jest opcja pozwalajaca
      ci wyswietlac zawartosc komorki, ale nie jestem pewna.
      • em.em.em Re: Excel - format komorki 31.05.05, 15:12
        ta opcja zmienia wszystkie komorki w arkuszu, tak ze wyswietlane sa formuly,
        czyli bede mial:
        =1+1+3
        =2+3
        =1+7
        =4+2
        =suma(A1:A4)
        a akurat tego nie potrzebuje
        • Gość: kasia Re: Excel - format komorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 17:47
          wiem,ale goraco wczoraj bylo i dlugo juz nie korzystalam z excela. normalnie
          sie chyba nie da. Jesli podsumowania masz w jednym wierszu, to zrob sobie
          proste makro z wykorzystaniem tej opcji co wyzej i wklej specjalnie wartosci do
          nastepnego wiersza. Umiesc sobie guzik makro w widocznym miejscu i pamietaj
          korzystac za kazda zmiana watosci komorek. Glupia metoda, ale jedyna jaka mi
          szybko przychodzi do głowy. Pewnie mozna tez jakos w VBasicu, ale nie wiem jak.
    • mika_p Re: Excel - format komorki 31.05.05, 18:04
      A moze dwie kolumny ?
      Jedna tekstowa z np 1 + 1 + 3, a druga z "=" i trescia pierwszej ? Nie wiem,
      czy da sie to elegancko zrobic...
      • Gość: ? Re: Excel - format komorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:45
        Albo w taki sposób:
        Scalamy pięć komórek w jednym wierszu np. 1A-E i to bedzie nagłówek
        naszej "wirtualnej" kolumny
        Komórki B2-4 i D2-4 formatujemy jako tekstowe i wpisujemy znaki "+"
        W komórki A2-4, C2-4 i E2-4 wpisujemy liczby
        Scalamy komórki 5A-E i wpisujemy formułę =A2+C2+E2+A3+C3+A4+C4
        Dorabiamy odpowiednie obramowania zeby ten "twór" przypominał pojedyńczą kolumnę
        Da się coś takiego zaakceptować?
    • nelsonek Re: Excel - format komorki 31.05.05, 19:27
      a ja zapytam inaczej: ile maksymalnie bedzie skladnikow po lewej stronie rownania??
      • Gość: em.em.em Re: Excel - format komorki IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 01.06.05, 10:20
        tzn. ile bedzie takich liczb dodawanych po znaku = ?
        1+1+1+1+1+1 - w sumie moze to byc do 10 skladnikow, ale zazwyczaj do 4
        • Gość: em.em.em Re: Excel - format komorki IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 03.06.05, 13:48
          hop do gory - nikt nie wie?
    • Gość: mmx Re: Excel - format komorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 00:34
      Przypuszczalnie mozna to zrobic przy pomocy VBA. Za pomoca funkcji raczej nie
      bardzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka