Dodaj do ulubionych

Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą burzyć

10.01.13, 20:27
Niestety w tym katolickim kraju, w każdym środowisku występują mafie które popierają swoich...Chory kraj co tu dużo mówić!!!!
Obserwuj wątek
    • r0b0l jaki budynek tacy obrońcy 10.01.13, 20:51
      Toż to najpaskudniejszy obiekt w mieście, kto w ogóle go zatwierdził ( nie pytam za ile )

Juz ładniejszy jest kucyk na którym ten gnom z wlócznią siedzi
    • Gość: 3xNIE Re: Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.13, 20:54
      Obrona na zasadzie: Jak już coś spieprzyliśmy 20 lat temu, to powinno to zostać zachowane jako historyczne świadectwo tego, jak świetnie potrafimy coś spieprzyć, jest równie absurdalna jak postawienie tego budynku w halkowo-majtkowych kolorkach i stylistyce koncertu Dody w tym miejscu miasta. Niechby sobie stał na Popowicach, Gądowie, albo innym blokowisku i tam świadczył o geniuszu architekta w kowbojkach (panu Maćkowowi gratuluję zawodowych autorytetów), ale nie na Świdnickiej.
      Jest tylko jeden argument za pozostawieniem Solpolu tam gdzie jest. Istnieje ryzyko, że p. Solorz wynajmie kolejnego architekta o niezaspokojonym ego, za to bez gustu, który zaprojektuje jeszcze większy koszmar.
      • kojteug Re: Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą bu 13.01.13, 16:20
        Solpol nie jest wybrykiem jakiegoś architekta - jest wiele tego typu budynków w całym Wrocławiu, Polsce, Europie... Po prostu postmodernizm miał pewne założenia, które realizował w taki kiczowaty (dla nas, dzisiaj!) sposób. Założę się, że za kilkanaście/dziesiąt lat nie będzie budził już wstrętu, tak jak nikogo nie razi dzisiaj wieża Eiffla (a raziła).
    • krasnaladamu Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą burzyć 10.01.13, 21:04
      Mnie Solpol nigdy nie przeszkadzał, a ci architekci przynajmniej nie brzmią jak te wszystkie lemingi wylewające swoje żale na internetowych forach.
      • Gość: Mateusz Re: Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą bu IP: *.internetia.net.pl 10.01.13, 21:22
        Myślę że powinien zostać, mozna pogłówkować nad jego zagospodarowaniem.
        A Panowie wyżej moze nie pamietają kiedy powstawał SOLPOL, ale wtedy to było COŚ, no ale niestety nie wytrzymał próby czasu. Jednak za 15 lat pewnie znów bedzie zachwycał, tak samo jak wraca moda na np lata 80, czy 90.
        I żeby nie było, mnie też nie zachwyca urodą.
        • Gość: R2r Re: Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą bu IP: *.158.217.75.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.01.13, 21:37
          Sorry, ale od momentu powstania, ilekroć tamtędy przechodziłem nie mogłem uniknąć mdłości na widok tego kaszalota. I może jako bryła byłby do zniesienia, ale dobór kolorów woła o pomstę... Na dziś nie robi na mnie już tak strasznego wrażenia, albo przez opatrzenie, choć raczej wydaje mi się, ze przez zagęszczenie zabudowy i pokrycie brudem.
      • Gość: canvas Re: Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą bu IP: *.anonymous.at.anonine.com 01.04.13, 13:06
        ...ten pseduarchtekcina od GNIOTÓW budowlanych typ blaszak kleciński MIKMAK niejaki Szlachcic znany dziwak - wygibus nic dziwnego, że broni budę SOLPOL. Ta "Fabryka Pojektowa" arc2 co maluje KASZALOTY blaszane i bramy w ZOO oraz nigdy niewykonywalne bloki dostaje z wolnej ręki zamówienia z UM na vizki nigdy niewykonywalnych pseudoprojektów. Szlachcic to taki architecio jak znany powszechnie adolf z wąsikiem - co też FABRYKI projektował ...
    • Gość: bb Re: Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą bu IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.01.13, 22:56
      Nie rozumiem skąd ta histeria. Według mnie jego urodą jest inność. No ale najważniejsza jest MODA! A wiecie, jaki pstrokaty był Rynek w oryginale?
    • piotr_solpol komitet obrony solpolu 10.01.13, 23:11
      www.facebook.com/SpolecznyKomitetObronySolpolu
    • Gość: wert idealne miejsce na Muzeum Sztuki Współczesnej... IP: *.biurowe.com 10.01.13, 23:25
      jeden z kilku obok Panoramy racławickiej,Dolmedu czy sedesowców rozpoznawalnych budynków zbudowanych po wojnie we Wrocławiu.........szkoda Go!!!!
    • tay1 Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą burzyć 11.01.13, 02:01
      Wystarczy zajrzeć do zbiorów bibliotek na świecie dotyczących architektury Wrocławia, by wiedzieć czemu warto wyburzyć to coś.
    • to_straszne Hundertwasser dla ubogich 11.01.13, 11:02
      No że też Państwu nie wstyd najpierw wystawiać - a później eksploatować taki budynek w TAKIM miejscu?
      Przyjemnie robi się manifestacje stylistyczne w miejscach, które przez setki lat pracowały na swój wizerunek.
      No ale nie przypadkowo pycha znajduje się na pierwszym miejscu listy grzechów głównych. Tuż przed chciwością.
    • Gość: qra Re: Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą bu IP: *.biurowe.com 11.01.13, 13:03
      świat się nie zawali jak zburzą Solpol ale przykuwał uwagę i choćby dlatego go szkoda
      Wiedeń ma Hundertwassera ,Barcelona Gaudiego a Wrocław Jarząbka :)
      • tay2 Re: Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą bu 11.01.13, 15:11
        Gość portalu: qra napisał(a):

> świat się nie zawali jak zburzą Solpol ale przykuwał uwagę i choćby dlatego go
        > szkoda
        > Wiedeń ma Hundertwassera ,Barcelona Gaudiego a Wrocław Jarząbka :)
        przebudować go w srodku, wyremiontować z zewnątrz i zostaje.

• renifer77 Re: Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą bu 12.01.13, 11:22
      Z budynkiem związana jest część najnowszej historii Wrocławia. Solpol jest jaki jest, jednym się podoba, innym nie, a jeszcze inni go „tylko” akceptują. Gdyby nie decydowały względy biznesowe mógłby pozostać na swoim miejscu. W sumie szkoda.
    • kojteug Architekci bronią Solpolu, mieszkańcy chcą burzyć 13.01.13, 16:09
      Wydaje mi się, że to klasyczna sytuacja, kiedy architektura okresu, który bezpośrednio poprzedza teraźniejszość jest odrzucana, wyśmiewana i nielubiana. Faktycznie postmodernizm dziś może nam się wydawać dziwaczny, nonsensowny i kiczowaty, ale czy będzie tak za 30-50. lat?

W początkach modernizmu chciano burzyć kamienice, które uważano za źródło wszelkich problemów społecznych, a na ich miejscu stawiać bloki.

Inny przykład: wieża Eiffla. Nikt już nie pamięta jak bardzo wkurzała Paryżan, jak bardzo "szpeciła" ich miasto. Czym jest dla nich dzisiaj?

Możliwe, że Solpolem będą zachwycać się dopiero nasze wnuki. Myślę, że w mieście powinno być miejsce na całą historię, także stosunkowo świeży postmodernizm, którego dzisiaj nie lubimy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka