Dodaj do ulubionych

Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i...

23.02.13, 15:22
segregacja nic nie zmienia

ta pseudonauka zwana ekologią ma ratować planetę dla bogatych kosztem biednych
tak samo używa się haseł innego typu i prowadzi depopulację
Obserwuj wątek
    • che_slav Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i... 23.02.13, 15:26
      Nie ma powodu do dostosowywania systemu odbioru śmieci tylko do ludności niesegregującej. Skoro niesegregujący mają płacić więcej, to niech firma wywozowa doda do kontenerów segregacyjnych 1 kontener dla niesegregujących, który będzie miał zamek, a klucz dostaną tylko zadeklarowani niesegregujący - nikt im śmieci wtedy nie podrzuci z zadeklarowanych segregujących.
      • tbernard Re: Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, 23.02.13, 16:02
        Tak jak proponujesz, to niesegregujący będą podrzucać jak nikt nie patrzy. Po co mają sobie głowę zawracać jakimś zamkiem, jeśli ci segregujący nie mają zamka?
      • Gość: qqq Re: Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.13, 18:46
        Nielogiczne - po co w kontenerze dla niesegregujących zamek ? Zamek powinien być w kontenerach dla segregujących.
      • Gość: Działkowicz + 4 os Od ponad 40 lat segreguję śmieci IP: *.wroclaw.vectranet.pl 24.02.13, 06:04
        Od 42 lat mam działkę w Rodzinnym Ogrodzie Działkowym (kiedyś Pracowniczym Ogrodzie Działkowym).
        Od zawsze wynosiłem z domu na działkę do kompostownika zmiotki z mieszkania, obierki i te części warzyw i owoców które nie nadawały się na konsumpcje.
        Makulatura przed laty trafiała do punktów skupu za papier toaletowy lub do szkoły, kiedy szkoła nakazywała uczniom przynoszenie makulatury. Teraz wyrzucam makulaturę do kontenera na podwórku a czysty papier kompostuję.
        Metalowe przedmioty już niepotrzebne w domu trafiają do punktu skupu złomu zlokalizowanego na placyku na którym robię codzienne zakupy.
        Plastikowe opakowania i foliowe torebki trafiają do kontenera na podwórku.
        Segregowanie tego w domu odbywa się przez wrzucanie obierek do obciętego 5 litrowego pojemnika na wodę, makulatury do opakowania po ryzie papieru do kserokopiarki, plastików to plastikowej torby, podobnie jak złomu metalowego wrzucanego do innej torby plastikowej.
        Niepotrzebna odzież była wrzucana do kontenerów na odzież, teraz kontenery te poznikały więc trafia albo do potrzebujących albo na śmietnik.
        Odpady z drewna są kompostowane lub wynoszone w miejsce koło osiedlowego śmietnika skąd co jakiś czas zabiera je kontener na samochodzie.
        Szkło posortowane na białe i kolorowe trafia do kontenera na placyku na którym robię
        codzienne zakupy.
        To co nie mieści się w wyżej wymienionych kategoriach trafia do osiedlowego śmietnika. Jest tego bardzo mało - w skali miesiąca nie przekracza objętości jednego litra.

Wzrost kosztów wywożenia śmieci traktuję jako kolejny podatek który mam płacić za bezdurno.
        • Gość: Olo Re: Od ponad 40 lat segreguję śmieci IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.13, 17:16
          Napisz co robisz ze sprzętem elektronicznym i elektrycznym.
          • Gość: obserwator Re: Od ponad 40 lat segreguję śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 18:30
            Oddajesz do skupu, za 13Kg komputera dostałem jakieś śmieszne grosze które oddałem żulom na wino ;)
          • Gość: Działkowicz + 4 os Re: Od ponad 40 lat segreguję śmieci IP: *.wroclaw.vectranet.pl 25.02.13, 06:45
            Starą kuchenkę gazową oraz pralkę kazałem zabrać tym co przywieźli nową.
            Raz w roku na podwórko przyjeżdża furgon z firmy utylizującej sprzęt RTV, AGD, komputerowy.
            Jak miałem pilną potrzebę to sam wynosiłem do firmy na ul Nyskiej (teraz się przenieśli gdzieś dalej) lub do firmy Trex na u. Niemcewicza.
            Bateryjki i akumulatorki wyrzucam do pudła w Biedronce. Stare leki do szafy w aptece.
            • sayyesssss Re: Od ponad 40 lat segreguję śmieci 09.10.14, 12:31
              ja właśnie miałam pytać jak to jest z tym większym sprzętem? sama w niewielkim pojemniku segreguje takie elektrośmieci, wręcz drobiazgi... ale mnie zastanawia czy jak firma www.agorecykling.pl/ przyjedzie po odbiór starej lodówki to czy mam ją jakoś uprzedzić, że przygotowałam więcej śmieci niż zazwyczaj? czy to jest bez znaczenia, bo odpady odbierają tak czy inaczej?
        • Gość: Hyży Ruj Ja tam doszedłem do dużej wprawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 18:44
          Ja doszedłem do dużej wprawy w upychaniu swoich odpadów (na przykład placówka w Madrycie) i w zamiataniu pod dywan, że mój kubełek jest wiecznie pusty... Nie azmierzam więc płacić zbędnego anachronicznego nowego haraczu...
        • Gość: Działkowicz + 4 os Re: Od ponad 40 lat segreguję śmieci IP: *.wroclaw.vectranet.pl 25.02.13, 06:58
          Mimo że jest zima średnio dwa razy w tygodniu w dużej torbie wywożę śmieci na kompostownik. Za każdym razem widzę z podobnymi torbami działkowiczów idących alejką. Obornik, czy inne nawozy naturalne czy sztuczne są drogie. Kompost z domowych śmieci jest za darmo a równie przydatny.
          Wycinane gałązki, gałęzie, konary, drzewa rozdrabniam ręcznie, a te grube w rozdrbniarce udostępnianej przez Zarząd ROD. Czasami po grube drewno zgłaszają się mieszkańcy okolicznych domków jednorodzinnych mający kominki lub palący nimi w piecu centralnego ogrzewania.
          Opadłe liści też nie palę a kompostuję. Tak samo robi wielu działkowców.
          • Gość: MK Re: Od ponad 40 lat segreguję śmieci IP: *.internetia.net.pl 25.02.13, 18:12
            I co z tego?
          • tbernard Re: Od ponad 40 lat segreguję śmieci 25.02.13, 18:37
            > Opadłe liści też nie palę a kompostuję. Tak samo robi wielu działkowców.

A możesz wyjaśnić skąd się bierze ten żrący dym na działkach?
            • Gość: Działkowicz + 4 os Re: Od ponad 40 lat segreguję śmieci IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.02.13, 06:46
              W naszym ogrodzie już dawno zakazano palenia liści, gałezi, ...
              Zakupiono rozdrabniarkę do gałęzi.
              Jak ktoś pali zgłoś na Policję. Przyjadą wlepią mandat.
      • Gość: YaBol To nic nie da. Będzie tak jak psimi odchodami. IP: *.internetia.net.pl 25.02.13, 06:36
        Kosze na zwierzęce kupy obesrane dookoła, a do środka czasami ktoś przechodząc wpycha normalne śmieci (analfabetyzm?).Mieszkam na stosunkowo młodym osiedlu. Kontenery "RESZTA" stoją. Oczywiście każdy do skrzynki dostał też instrukcję co, gdzie ma wrzucać. Niestety buractwo osiedlowe, mimo to, wrzuca do kontenera "BIO" plastikowe butelki i inne śmieci, które rtafić tam nie powinny. Szlag mnie trafia jak to widzę, bo sam segreguję. Są debile, których nie nauczysz zasad normalnego współżycia, szacunku, kultury. Poznałem to niejednokrotnie na własnej skórze. Zwrócisz takiemu uwagę kulturalnie, to na 99% zignoruje, a niekiedy z pięćiami wystartuje - starszym ludziom niestety też się zdarza. Prostactwo w naszym kraju jest powszechne i obawiam się, że nie prędko da się społeczeństwo ucywilizować. Taki np. Pan mgr tuż po studiach "g00wien po swoim psie sprzątał nie będzie, bo nie po to studiował" (cytat). Sądzisz, że skala się jakąś segregacją zajmującą czas? Nie sądzę. Ręce opadają... :(
    • Gość: Alina z Ołtaszyna Na to liczy dureń z Mikstatu. Będą wyższe wpływy. IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.13, 15:37
      Będzie więcej środków do profitowania dla wszelkiej maści cwanych i dymanicznych kolesiów durnia z Mikstatu.
      • Gość: Maximus Segregatus Można płacić mniej - ale za myślenie nie płacą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 16:08
        Jest inteligentny sposób aby odzyskując śmieci do recyklingu MNIEJ PŁACIĆ ZA ODPADY - ale władze Wrocławia chociaż dobrze o tym wiedzą – to nie interesuje ich to aby było tanio i dobrze - patrzeć tutaj i słuchać co mówi minister środowiska - tutaj... Może być tak jak w Płocku patrzeć tutaj - a nie tak śmierdząco jak jest teraz w …. – patrzeć tutaj.
    • Gość: obserwator Re: Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 16:13
      To jest genialne, chirurg naczyniowy ma odwalać robotę którą mogliby robić ludzie niemogący teraz znaleźć pracy.
      WOT socjalizm.
    • Gość: dobromir postawić strażnika z zeszytem IP: *.dynamic.mm.pl 23.02.13, 16:28
      przed każdym kubłem. Będzie sprawdzał i notował!
      ... bezrobocie też spadnie!
      • Gość: St. sierż. śmiecio Wrocław tworzy już Szwadrony Śmieci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 20:55
        Utworzone będą specjalne wydziały straży miejskiej, które będą się nazywać się Szwadrony Śmieci. Funkcjonariusze będą wyposażeni w fotoradary najnowszej generacji waste-through testowane już w ministerstwie środowiska, które to aparaty stacjonarne i mobilne będą na bieżąco monitorować stopień wykonywania obowiązku selektywnej zbiórki odpadów. Bez wyciągania odpadów z woreczków i kubełków waste-through prześwietli ich zawartość i dokona analizy. Na koniec miesiąca każda rodzina otrzyma udokumentowaną fakturę i w zależności od miesięcznego monitoringu będzie to rachunek selektywnie obniżony lub zawyżony o stopień zmieszania. Co pół roku system sam dokona zbiorczego zestawienia i drogą elektroniczną sprawozdanie będzie przesyłane też do marszałka i ministerstwa środowiska.
    • geolog72 Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i... 23.02.13, 16:56
      Zamiast chodzić na mecze "Śląska",segregujcie śmieci.!
      • Gość: nuanda Re: Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.13, 00:27
        zamiast głupot napisz coś mądrego...
    • Gość: Tuby_lec Re: Segregacja śmieci IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.13, 19:56
      Problem tkwi w czynniku ludzkim. Jakoś w Niemczech cały blok wrzuca śmieci posegregowane. Myślicie, że to dobra wola mieszkańców? Ależ skąd! Po prostu każdego wyrzucającego śmieci obserwują przez okno sąsiedzi! A spróbuje tylko wyrzucić do nie tego kubła, to zaraz idzie donos do zarządcy i delikwent dostaje karę. Powiecie - to brzydko donosić. Myślę, że brzydko to jest, wtedy, gdy śmieci idą nieposortowane a potem setki lat rozkładają się na czynniki pierwsze...
      • Gość: barbaan Re: Segregacja śmieci i tak ktos na tym zarabia. IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.13, 20:14
        Halo!

Przeciez to kompletna bzdura i niemoralne i prymitywne i niezdrowe, aby u nas wskazywac akurat temat donosicielstwa.
        Niemcy to nie my i maja inna mentalnosc, ze jeden drugiego pilnuje, bo oni inaczej nie umieja.

A myslisz, ze co dzieje sie ze smieciami w Niemczech - „sprzedaja“ je i wywoza do „biednych panstw" i tam deponuja.

• Gość: nuanda Re: Segregacja śmieci i tak ktos na tym zarabia. IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.13, 00:31
          "Niemcy to nie my i maja inna mentalnosc, ze jeden drugiego pilnuje, bo oni inaczej nie umieja".

my, rozumiem mamy tak znakomitą mentalność, że inaczej umiemy, czego dowodem obecne i pewnie przyszłe problemy...
        • Gość: peter Re: Segregacja śmieci i tak ktos na tym zarabia. IP: 79.162.117.* 24.02.13, 13:55
          Niemcy robia kase na smieciach, a my tekase wyrzucamy na smieci.
          To rozni nasze narody i dlatego Oni maja to co maja a my mam to co mamy !!!
          • Gość: barbaan Re: Segregacja śmieci i tak ktos na tym zarabia. IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.13, 12:15
            Halo!

Niemcy generalnie i ekstremalnie stawiaja na wydajność i to za kazda cene!
            Chca byc najlepsi i to w kazdej dziedzinie zycia.

Tylko, ze zycie wystawia im rachunek. Taki rodzaj myslenia „zabiera“ im to co w zyciu jest wazne - po prostu, cieszenia sie z zycia i bycia rozluznionym.
            Po prostu: byc albo miec!

• Gość: maruder chyba się nie da, Polacy to brudasy i zacofani :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 20:22
      Homo sovietikus raczej odmówi, po co?

Ale i młodzi też mają wsio w doopie, w pracy widzę jak walą plastikowe i to ZAKRĘCONE butelki po coli czy innych zdrowych napojach do kosza, przysypią resztkami kurczaka i zadowoleni...
      Pracuję w dużej firmie i nikt z zarządu nie dał im coprawda osobnych kubłów (jak w IKEA*) ale ja umiem pet zgnieść i wynieść do domu w plecaku i wrzucić do kontenera, po prostu tak jest słusznie, dobrze i mądrze. Ale oni mają w dupie... i jak będzie ta nowa ustawa odnosić się do takich firm gdzie pracuje 100+ ludzi? Śmiecą przez te 8h dziennie równie mocno.

Segregowanie naprawę nie kosztuje wiele wysiłku czy nerwów. Proste i przyjemne a śmieci nie do przetworzenia (bio w sumie) jest o połowę mniej!

Czyli jak młodym się nawet nie chce i nie mają kaca moralnego to tym bardziej starsi co za PRL nasiąkli złymi nawykami.
    • szafir51 Co za bzdury 23.02.13, 20:26
      A skąd ten pomysł, że decyzja jednego mieszkańca budynku jednorodzinnego może oznaczać konieczność wyższych opłat? Jakie veto? Przecież to kompletna bzdura, nie wiem, skąd autor artykułu wziął ten pomysł.

i potem wysuwa tezę:
      "więc większość mieszkańców budynków wielorodzinnych będzie musiała płacić wyższe stawki, bo prawdopodobnie w każdej większej grupie znajdzie się ktoś, kto powie "nie"."

WTF?
    • Gość: Kkr Re: Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, IP: *.man.tk-internet.pl 23.02.13, 20:27
      Ale np. niemcy chcą odejść od segregacji śmieci przez domowników. Bo jest to nieopłacelne i nieszczelne. A i tak cała sortowania jest na wysypiski smieci i smieci czy posortowane czy nie sa tam "filtrowane".
      • Gość: KRK Szwedzi czy Niemcy "odchodzą" od segregacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 20:51
        "Ale np. niemcy chcą odejść od segregacji śmieci przez domowników. Bo jest to nieopłacelne i nieszczelne. A i tak cała sortowania jest na wysypiski smieci i smieci czy posortowane czy nie sa tam "filtrowane". Dlatego te głupie Szwaby rządzące Unią Europejską wychodząc naprzeciw tego "odejścia" - uchwaliły aby do 2020 roku 50 procent odpadów odzyskiwać do recyklingu...
        • wrotaz Re: Szwedzi czy Niemcy "odchodzą" od segregacji 24.02.13, 00:36
          A jak to przeczy temu, co napisał przedmówca? To, że będzie odzysk odpadów wcale nie oznacza, że ich sortowanie nastąpi po stronie obywateli oddających śmieci, a nie firm, które je przyjmują...
        • Gość: taka prawda Re: Szwedzi czy Niemcy "odchodzą" od segregacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 12:20
          Następny debilek co usłyszał jakąś legendę i szczeka. Niemcy segregują wszystko. Tam nawet za plastikowe butelki jest kaucja, więc skończ pieprzyć głupoty. Ja rozumiem że cię boli że będziesz musiał wysilić tą swoją pustą mózgownicę i pomyśleć przy wyrzucaniu śmieci, ale to już twój problem.
          • Gość: kinga Re: Szwedzi czy Niemcy "odchodzą" od segregacji IP: *.dynamic.mm.pl 24.02.13, 16:15
            Kierowcy to całe zło. Fajnie się jeździ rowerem?
    • wrobrewrobrewrobre Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i... 23.02.13, 21:32
      Jestem pewien, że będą kłopoty. Wszyscy odpowiedzialni za wdrożenie tego systemu wzięli się za to za późno. W Koninie już w 2002 roku poza kubłami widziałem worki na szkło białe, szkło ciemne, plastik, papier - były one dostarczane i zabierane raz w miesiącu. W 2007 roku w biurze jednej z firm wywożących śmiecie we Wrocławiu byłem świadkiem rozmowy o tym co teraz próbuje się wprowadzić w życie. Oni już o tym wiedzieli 6 lat temu a może i wcześniej.
      A co z tym nośnym hasłem, mówiącym że jak wprowadzimy nowy system to nikomu nie będzie się opłacało podrzucać śmiecie do lasu czy do przydrożnego rowu lub miejskiego parku. Teraz wiadomo, że to nie była prawda bo śmiecie typu resztki po malowaniu czy remoncie mieszkania, zużyty sprzęt agd, elektryczny czy elektroniczny, stare meble to całkiem osobna sprawa i osobno dodatkowo płatna lub wymagająca dowiezienia zepsutej suszarki do włosów czy myszy od komputera na drugi koniec miasta bo tam będzie można ją legalnie zostawić. Prawdopodobnie ochrony środowiska i jego ochrony należy ludzi uczyć przez lata ( już w szkole podstawowej) a nie z dnia na dzień i to jeszcze każąc im za to płacić kilkakrotnie więcej niż obecnie. W całym kraju może być gorące lato tego roku.
    • Gość: wania widać lepiej do lasu IP: *.internetia.net.pl 23.02.13, 21:58
      Tak jak mówiłem. Zgodnie z wolą autorki-posłanki Wolak, bardziej będzie się opłacać polakowi wyrzucić śmieci do lasu, aby nie zgarnąć kary za złe posegregowanie. Wszak za myślą tej poslanki: skoro duńczyk produkuje 3 razy więcej śmieci niż polak, to oznacza, że polak wyrzuca do lasu 2/3 swoich śmieci. Przecież nie możliwe jest, aby polak rzeczywiście produkował mniej śmieci.
    • agamaz27 Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i... 24.02.13, 02:46
      Właśnie o to chodziło, żeby tubylców z "priwislanskiego kraju" wyczesać z kasy, nawet w tym "śmierdzącym sektorze". Piłkarzyk w krótkich spodenkach jest słupem, który pilnuje interesów zachodnich korporacji. Spyta tylko, w którym miejscu podpisać fakturę.
    • Gość: gosc a ci ktorzy w ogole nie maja kublow?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 08:48
      Ciekawe jak sie w koncu zajma ludzmi, ktorzy od lat nie maja kublow na smieci i nie zamierzaja ich miec, dopoki nie dzostana swistka, ze maja placic... Nie placa, wiekszasc spalaja we wlasnym piecu zanieczyszczajac srodowisko, a i owszem zdarza sie segregowac i wyzrucac do kontenerow, ale tez bezplatnie, przeciez kontenery sie wywozi za darmo...
      Jakas kontrola nad tym bedzie??
      • Gość: kinga Re: a ci ktorzy w ogole nie maja kublow?? IP: *.dynamic.mm.pl 24.02.13, 16:20
        Płacę za kubeł na śmieci ale nie jestem w stanie go zapełnić. Mimo to wymuszono na mnie opłatę za wywózkę .... powietrza. Zdaje się, że ten biznes ma tak wyglądać aby przynosił kolesiom wadzuni zyski.
    • satyron Liberum veto....a ja nie chce 24.02.13, 09:09
      to takie typowo ku...o_polskie !! Smieciowe umowy , smieciowy problem , smieciowy kraj .....nie starajcie sie zrzucac problemu na zabory czy tez komune ...Piekny kraj a ludzie to ku... jak mawial Pilsudski
    • krzysztofczyz Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i... 24.02.13, 10:07
      Głównym winnym zamieszania jest Rafał Dutkiewicz. Lekceważył sobie problem do ostatniej chwili a dziś mówi o monopolu na segregację odpadów i bałaganie. Jak można takie brednie publikować. Niech powie wielki wódz wrocławian jak zamierza segregować śmieci w koszach publicznych np. w parkach. Tam już segregacja nie obowiązuje? Oczywiście , że segregacja jest potrzebna, ba jest to nawet bardzo dobry interes, ale co zrobić, jak ktoś jest chory na megalomanię i woli stadion czy niby ESK. Dziś już nikt nie pamięta mistrzostw w piłkę, a problem śmieci, bezdomnych, patologii jak był - tak pozostał.
    • barbaan Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i... 24.02.13, 10:22
      Halo!

Juz tu widac, jakie absurdalne pomysly rodza sie.
      Najpierw zobaczmy, ile smieci z zachodu do nas przywedrowalo i u kogo jest zdeponowane (plastyk i inne „produkty".
    • qsaewasw Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i... 24.02.13, 12:35
      A kiedy wezmą się za producentów którzy produkuję rzeczy celowo produkują programując czy tez planując rzeczy które się psują w ściśle określonym celu = zysk tak jak jest to pokazane w tym dość ciekawym filmiku
      www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU
    • barbaan Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i... 24.02.13, 12:36
      Halo!

Moze, jezeli ktos umie czytac, to prosze to sobie poczytac i dopiero zabierac glos w sprawie smieci - rzeczywistosc o smieciach “wedrujacych „ z zachodu nie tylko do nas:

www.bild.de/regional/dresden/dresden/wo-landet-der-abfall-27704728.bild.html
    • hektor51 Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i... 24.02.13, 12:44
      Nie przejmuj się, panie Michale. Ten system jest tak pomyślany, żeby ludzie sami siebie wychowywali. Niestety, inaczej nie można. Oczywiste jest, że efekt nie będzie natychmiastowy. Jeszcze wczoraj widziałem na swoim osiedlu, jak przedstawicielka podgrupy ludzkiej hołoty wyrzucała obierki do pojemnika na frakcję suchą. W nowym systemie segregacji i zbiórki śmieci to grozi karami dla zarządcy. Jak będą kary finansowe, to mieszkańcy dostana po kieszeni. Wtedy sami zaczną wychowywać hołotę i myślę że zrobią to skutecznie, bo nikt nie lubi być wy.........
    • sokolasty Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i... 24.02.13, 14:58
      Jeżeli śmieci mogę wrzucić do przepastnej dziury zsypu na półpiętrze, albo dymać na dwór, to co wybiorę?

Albo:
      jeśli mi zaspawają zsyp, to będę musiał już dymać na dwór. Wtedy albo w dwie sekundy wrzucę wszystko do wielkiego kubła z przepastnym otworem wrzutowym, albo będę stał przed pojemnikami i wrzucał butelkę po butelce, słoik po słoiku, bo więcej naraz już nie wejdzie. Podobnież papiery i tworzywa, tu też otwory nie wiedzieć czemu małe. I znów ciekawe, co wybiorę.

Ergonomia przemawia dzisiaj za niesortowaniem. Może ekonomia coś zmieni.
    • jiddu Wy segregujecie by firmy zarabiały na waszej pracy 24.02.13, 16:22
      Znam takich, którzy by płacili za otrzymane śmieci, np. skupy płacą za makulaturę. W tym wypadku my mamy płacić za coś, za inni powinni zapłacić nam, bo potem to sprzedadzą. Inaczej mówiąc stajemy się pracownikami skupów, ale my za to płacimy - jakiś obłęd. Owszem, w cywilizowanych krajach istnieje segregacja, tyle, że płaci się segregującym. Miasto po prostu powinno wypaść z pośrednictwa. Spółdzielnie same powinny dogadywać się a przy tym zarabiać na śmieciach, bo śmieci to kupa szmalu w kontenerach.
      • Gość: Wasteabfall Oj jiddu jak Ty mało wiesz o odpadach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 17:59
        Nawet w Szwecji gdzie segreguje się bardzo dużo - wpływy za wysegregowane frakcje odpadów nie pokrywają nawet połowy kosztów - patrz tutaj... Ale selektywna zbiórka odpadów to obowiązek cywilizacyjny i moralny dla przyszłych pokoleń..."Selektywna zbiórka - to czysty zysk" - to tylko slogan niedouczonych dziennikarzy i nawiedzonych "ekologów"...... Można płacić mniej bo jest inteligentny sposób aby odzyskując śmieci do recyklingu MNIEJ PŁACIĆ ZA ODPADY - ale niemal żadnej rady gminy i grupy trzymającej władzę nie interesuje to aby było tanio i dobrze - patrzeć tutaj i słuchać co mówi minister środowiska - tutaj... Może być tak patrzeć tutaj - a nie tak śmierdząco jak jest teraz - patrzeć tutaj
        • krzysztofczyz Re: Oj jiddu jak Ty mało wiesz o odpadach... 24.02.13, 18:12
          Byłem w Szwecji i wiem, że segregacja jest tam bardzo opłacalna. Nie pouczaj innych skoro sam nie wiesz. Na osiedlu , którym mieszkałem była specjalna grupa przy zarządcy zajmująca się odzyskiwaniem miedzi czy makulatury. Na śmieciach jest żyła złota i to dosłownie. Niemcy przodują w odzyskiwaniu złota z komputerów. Wkład kapitałowy owszem jest spory ale zyski wielokrotnie je przewyższają.
          • Gość: Wasteabfall Jeśli są zyski - to dlaczego zbiera się opłaty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 18:30
            Przeciwnicy zmian w polskiej gospodarce odpadami przestrzegają przed modelem szwedzkim jako najdroższym w Europie... - patrzeć tutaj... Krzysztoczyz - z Twojego komentarzu można wnioskować, że szwedzkie odpady dają zyski - a opłaty to dodatkowy haracz nakładany na mieszkańców... Czy znasz kraj w którym mieszkańcom płacą za odpady?
            • Gość: Maximus Segregatus Jest sposób aby opłaty były mniejsze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 18:41
              Jest inteligentny sposób aby odzyskując śmieci do recyklingu MNIEJ PŁACIĆ ZA ODPADY - ale władze Wrocławia chociaż o tym wiedzą – to nie interesuje ich to aby było tanio i dobrze - patrzeć tutaj i słuchać co mówi minister środowiska - tutaj... Może być tak jak w Płocku patrzeć tutaj - a nie tak śmierdząco jak jest teraz – patrzeć tutaj.
            • krzysztofczyz Re: Jeśli są zyski - to dlaczego zbiera się opłat 24.02.13, 18:49
              Co to za pytanie? Czy wiesz o czym pisaliśmy? Odpady to żyła złota jeśli są umiejętnie zagospodarowane. Podawałeś przykład Szwecji nie zagłębiajac się w temat. Tam gospodarowanie odpadami jest wliczane w czynsz ( konkretnie opłatę za mieszkanie), za śmieci nie płaci sie oddzielnej opłaty , za to są kary gdy ktoś ich nie segreguje ( właściciel ponosi straty). Koszt wynajęcia mieszkania z tzw. mediami ( oczywiście o ile posiadasz prawo pobytu) wynosi między 1200 a 1500 zł(po przeliczeniu), zarobki są średnio pięć razy wyższe. Ekipa Polaków ( osiem osób) po miesięcznej segregacji metali ( tylko na jednej części osiedla) zafundowała sobie tygodniową wycieczkę promem po wybrzeżu Finlandii ( wóda w cenie).
    • wari Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, i... 25.02.13, 02:42
      Zamiast nowoczesnej fabryki przerobu odpadów miasto zbudowało stadion na 3 mecze. Teraz ktoś musi za to zapłacić.
    • Gość: xyz Re: Segregacja śmieci: Jeśli choć jeden nie chce, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.13, 06:31
      Stadion nie utopił. Janicki nie pogrążył. MPK nie dało rady.
      Ale śmieci Słońce Sudetów to już chyba nie przeskoczy.
      Jedną z pierwszych sciarek pojedzie na wysypisko historii Miasta Wrocławia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka