rico.321 04.04.13, 20:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stypendysta_FNP Re: Naukowiec z politechniki wyróżnionym stypendy IP: 156.17.239.* 04.04.13, 20:10 Na pewno jesteś na tyle kompetentny żeby wyrokować, że moja praca jest trzecią ligą światową? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posełpierdzistołek do stypendysty IP: *.static.korbank.pl 04.04.13, 20:40 Nie znam wy wyników Twoich badań - więc nie będę oceniał czy są wartościowe czy też nie. Niemniej jednak realia związane z praktycznym wykorzystaniem jakichkolwiek badań w tym kraju kuleją, generalnie z dwóch powodów - braku przemysłu który mógłby je wykorzystać, albo badania mają z praktyką niewiele wspólnego i są ściemą pod płaszczykiem grantów,prac statutowych itp. Grafen jest teraz na "topie", ale zobaczymy za parę lat czy nie powtórzy się sytuacja z "polskim niebieskim laserem".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stypendysta_FNP Re: do stypendysty IP: 156.17.239.* 04.04.13, 21:04 Nie moja wina, że media tak rozdmuchały kwestię grafenu. Ci, którzy tym materiałem się zajmują, podchodzą do tego z dużym dystansem. Kilka lat po odkryciu jego własności, w telewizorze krzyczą, że "grafen zastąpi krzem". Krzemowe tranzystory mają już 50 lat - poczekajmy zatem 50 lat i wtedy oceniajmy grafen. Niemniej jednak o znaczeniu tego materiału niech świadczy fakt, że UE uruchomiła program flagowy, w ramach którego na grafen pójdzie bodajże miliard Euro. Nikt nie dałby takich pieniędzy w zagadnienie, które nie rokuje na przyszłość. Co do moich wyników - cóż, ja robię wszystko, aby dało się je wykorzystać w praktyce, również w przemyśle w Polsce. Są jakieś zaczątki współpracy na wielu frontach, na razie tak jak mówisz - trochę to kuleje, ale mam ogromną nadzieję, że za kilka(naście) lat uda się coś wdrożyć. Należy pamiętać, że ścieżka "od pomysłu do przemysłu" trwa co najmniej 10-15 lat, zarówno w USA, Niemczech, Japonii czy gdziekolwiek. Tak po prostu już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posełpierdzistołek Re: do stypendysty IP: *.static.korbank.pl 04.04.13, 22:23 Bynajmniej za nic Cię nie winię. Mogę Ci tylko życzyć sukcesów w dalszej pracy. Swoją drogą zobaczymy co się uda osiągnąć spółce Nanocarbon powołanej przez Agencję Rozwoju Przemysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily Re: do stypendysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 22:24 Gratulacje dla stypendystów. Tylko dzięki Waszemu uporowi i ciężkiej pracy może dojść do jakiegoś przełomu. Nie słuchajcie malkontentów, którzy sami byli słabymi studentami i wydaje im się praktyka wie lepiej niż nauka. Tylko dzięki pasji można osiagnąć coś ponadprzeciętnego. Poza tym niech firmy inwestują w badania i rozwój z własnej kasy a nie liczą, że złożą się na to wszyscy podatnicy lub Unia dopłaci. Chcą zarobić na jakimś patencie niech zainwestują w młodego dobrze rokującego naukowca, a efektami współpracy należy podzielić się sprawiedliwie stosownie do wkładu i zaangażowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 23:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 23:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 22:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Umiesz czytać? 05.04.13, 00:05 Gość portalu: darek napisał(a): > To może podaj swoje swoje nazwisko, Nazwisko masz podane w artykule. Próbujesz krytykować młodego naukowca, który odniósł sukces, a sam nie potrafisz nawet wydedukować jego nazwiska, co dla każdego z IQ>80 jest w tej sytuacji oczywiste. Przykro powiedzieć, ale wyszła z ciebie najgorsza cecha Polaków - polaczkowata zawiść dla kogoś, kto coś osiągnął. To nie jest ładne. Zarzucasz naukowcom, że żyją na koszt innych. A jak sobie wyobrażasz życie kogoś, kto robi najbardziej wartościową dla społeczeństwa robotę, której jednak nie można od razu przekuć na kasę? Ale za to jak już zacznie ona zarabiać to profity będą większe niż z pracy tysięcy takich jak ty? Myślę, że powodem naszej skromnej obecności w rankingach związanych z innowacyjnością i poziomem nauki jest nie tylko przestarzały model nadmiernego finansowania dyscyplin humanistycznych w połączeniu z b. niskimi w porównaniu z Zachodem nakładami na naukę - ale także ta nasza autodestrukcyjna mentalność na zasadzie "nie wyskakuj ponad nas, bo cię ściągnięmy w dół". > Możesz sam przy okazji wymienić swoje najważniejsze osiągnięcia zawodowe. Na samym początku może jednak pochwal się swoimi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EK Re: To właśnie ty nie umiesz czytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 13:00 Z tego co widzę, to jedyną osobą, która tu kogokolwiek wyzywa i się oburza jesteś Ty. Więc lepiej weź już skończ się chłopcze ośmieszać i idź obrażaj ludzi gdzies indziej, może na onecie albo cos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jot Re: To właśnie ty nie umiesz czytać IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.13, 13:53 To w końcu normalka. Jak się nie ma własnych osiągnięć, to trzeba negować cudze. Wtedy można kogos nazwać pasożytem, utrzymankiem "na garnuszku", pierdzistołkiem itp. Bardzo ludzka reakcja - trzeba dokopać tym, którym się powiodło. Inaczej człowiek by zwariował. Jedni mają nagrody, drudzy mają komu dowalać. I wszyscy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EK Re: To właśnie ty nie umiesz czytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 15:51 A w którym miejscu ten stypendysta napisał, że żyje na koszt społeczeństwa? Bo ja jakoś nie widzę. Skąd wiesz, z czego on żyje? Wiesz skąd Fundacja bierze środki na te stypendia? Z tego co wiem, to jedyne co doktoranci mają od "społeczeństwa", to 1000 zł miesięcznie stypendium. Więc nie przesadzajmy... Na koszt "społeczeństwa" żyje w tym kraju kilkadziesiąt procent ludzi, pracujących w urzędach, administracji państwowej, szkołach, bibliotekach, szpitalach, kopalniach, przychodniach, pocztach i tysiącu innych państwowych zakładach. Dlaczego czepiacie się akurat naukowców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EK Re: To właśnie ty nie umiesz czytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 16:24 Wystarczy wejść na stronę fundacji, która przyznaje te stypendia o których mowa w artykule, i można od razu przeczytać hasło: "wspieranie najlepszych, by mogli stać się jeszcze lepsi". To widocznie nagradzają tylko najlepszych. Jakie są kryteria - nie wiem, ale mam nadzieje, że są - jak to sam określiłeś - "obiektywne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 18:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jot Re: To właśnie ty nie umiesz czytać IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.13, 18:59 Czego jak czego, ale ekspertów od nauki nam nie brakuje. Każdy wątek poswięcony nauce i uczelniom przyciąga chmary specjalistów. Zlatują się jak muchy do g... Wiedzą w co wierzyć, znają kryteria ocen i mechanizmy selekcji, z wyższoscią traktują "naiwnych ignorantów". Wiedzą najlepiej, potrafią ględzić na każdy temat, umieją upaprać wszystko i wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EK Re: To właśnie ty nie umiesz czytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 19:56 No to oświeć nas, Darku, jakie są te kryteria? Chętnie się dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś