qwerfvcxzasd Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy pe... 18.05.13, 13:09 "Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów." Nie życzę sobie tego śmierdzącego rowerowego towarzystwa w Rynku. Dość terroru pedalarzy! Nie mam zamiaru cały czas uważać, czy akurat ktoś nie ma zamiaru przejechać koło mnie z prędkością 100 KM/H Jeżeli już, to przed każdym rowerzystą ma biec ostrzegający ludzi koleś z chorągiewką. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy 18.05.13, 13:48 Mamy ponad sto wpisów w tym wątku, więc można już powoli podsumowywać dyskusję. Tak, jak zakładałem, żaden ze zwolenników zakazu nie przedstawił żadnego, merytorycznego argumentu za jego utrzymaniem. Na spokojne, wyważone wypowiedzi przeciwników zakazu leciały stosy wyzwisk, paranoicznych, histerycznych wręcz krzyków rzekomych matek z rzekomymi, wielokrotnie, rzekomo potrącanymi dziećmi, a także ludzi, którzy mają wyraźne objawy cyklofobiczne. Strach przed rowerzystami oraz nienawiść do nich jest u niektórych internautów tak silna, że się oni nawet tego nie wstydzą. Ci biedni ludzie nie rozumieją, że walka z cyklistami to obciach oraz objaw obskurnej ciemnoty, czyli czegoś, co w dzisiejszych czasach wydaje się być czymś kompletnie anachronicznym. Rozumiem jeszcze, że jacyś prości, niewykształceni ludzie mogą tak ze strachu reagować, ale dlaczego ten absurdalny, niczym nieuzasadniony (oprócz irracjonalnego lęku przed potrąceniem przez rowerzystę) zakaz jest z takim samozaparciem utrzymywany przez magistrat? Czyżby pan prezydent też był kryptocyklofobem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znużony Re: Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy IP: *.centertel.pl 18.05.13, 14:10 odpuść już, szczekający, prowokujący trollu czechofilu, niedobrze sie robi, czytając w stu wątkach twoje chamskie i jątrzące wpisy. Jesteś niestrawny. Potem rowerzysta kojarzy się nam z Tobą, i odgrywamy się na nim. Na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy 18.05.13, 14:38 Tak, jak zakładałem, żaden ze zwolenników zlikwidowania zakazu nie przedstawił żadnego, merytorycznego argumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy 18.05.13, 15:40 > Tak, jak zakładałem, żaden ze zwolenników zlikwidowania zakazu nie przedstawił > żadnego, merytorycznego argumentu. Argumenty zwolenników zlikwidowania zakazu: 1. Czy zakaz obowiązujący wszystkich rowerzystów to właściwe rozwiązanie problemu garstki nieodpowiedzialnych cyklistów? Skoro wobec rowerzystów stosuje się odpowiedzialność zbiorową, to dlaczego jeszcze jeżdżą auta po naszym mieście: przecież kierowcy pozabijali już mnóstwo ludzi. 2. Czy prowadzi się jakiekolwiek analizy wypadków z udziałem rowerzystów na Rynku? Jeśli tak, to jakie są wyniki? Z danych policyjnych wynika, że to nie jest problem. 3. Czy problem szalejących cyklistów został dzięki zakazowi rozwiązany? Czy nie jest tak, że straż miejska nie jest w stanie zatrzymać takich pajaców, zaś ofiarą sporadycznych "łapanek" są ci, co jadą ostrożnie, powoli i grzecznie zatrzymują się na wezwanie? 4. Dlaczego zakaz obowiązuje nawet w środku nocy, gdy pieszych tam nie ma? 5. Dlaczego po Rynku nie mogą jeździć riksze turystyczne, ale dorożki już tak? Przecież w 2001 roku jeszcze nie było riksz rowerowych, więc nie miały kiedy poszaleć... 6. Dlaczego zakaz nie obejmuje dorożek? Przecież zdarzają się wypadki spłoszonych koni (vide Kraków), w przeciwieństwie do riksz... 7. Dlaczego zakaz nie obejmuje samochodów parkujących w Sukiennicach? Dlaczego urzędnik ratusza dojeżdżający do pracy na rowerze (lub petent) musi złamać prawo, żeby zaparkować pod wejściem, a VIP-y w swoich autach mogą wjeżdżać pod sam gabinet, legalnie? 8. Dlaczego nie można otrzymać indywidualnego zezwolenia na wjazd rowerem na Rynek, nie ma zaś tego problemu w przypadku aut? 9. Codziennie przez Rynek przejeżdżają setki rowerzystów. Dlaczego więc toleruje się łamanie przepisów każdego dnia? Czy to element wychowania obywateli rowerzystów w szacunku do litery prawa? 10. Czy prezydent miasta stoi ponad prawem, czy może ma sklerozę, skoro chce jeździć rowerem po Rynku (Europejski Dzień Bez Samochodu 2009, otwarcie Wrocławskiego Roweru Miejskiego 2011)? 11. Czy 22 września 2009 roku prezydent miasta cierpiał na pomroczność jasną (albo inne zaburzenie), składając rowerzystom obietnicę, że zakazu nie zniesie, chwilę po tym, jak sam go złamać chciał? 12. Po co ustawiono stojaki na rowery na Rynku (każdy wart grubo ponad 2000 zł) skoro nie można do nich legalnie dojechać? 13. Jak ma normalnie działać wypożyczalnia rowerów na Rynku, skoro nie można tam dojechać ani odjechać na rowerze? Czy to taka kolejna atrakcja turystyczna? 14. Dlaczego na oficjalnych filmach firmowanych przez miasto promuje się jazdę rowerem po Rynku? Przed kim chcemy się tym pochwalić? 15. Prezydent Dutkiewicz, twierdzi że "Rynek to salon, po którym rowerem się nie jeździ, tylko przychodzi pospacerować". Jeśli tak, to co w tym salonie robią samochody i dorożki? "Argumenty" przeciwników zlikwidowania zakazu 1. Spie...jcie - jestem przeciw! 2. Nie życzę sobie tego śmierdzącego rowerowego towarzystwa w Rynku. 3. Dość terroru pedalarzy! 4. Nie mam zamiaru cały czas uważać, czy akurat ktoś nie ma zamiaru przejechać koło mnie z prędkością 100 KM/H 5. Jeżeli już, to przed każdym rowerzystą ma biec ostrzegający ludzi koleś z chorągiewką. 6. Może pozwolimy ciężarówkom jazdy po Rynku? 7. Ja chcę wjechać na Rynek autem! 8. Odczuwam nagły niepokój gdy zadowolony z siebie nadęty buc mknie na rowerze. 9. Rowerzyści WCALE NIE MUSZĄ TAMTĘDY JECHAĆ. 10. Rowerzyści są wszędzie i na nikogo nie uważają. 11. Naprawdę chcecie byś postrzegani wyłącznie jako oszołomy i pedoterroryści? 12. W domu do kibla też rowerem jedziesz? 13. Można swój ukochany pedałowiec przez Rynek przeprowadzić trzymając za rączkę. 14. Dopóki debile nie nauczą się przepisów i nie zaczną brać odpowiedzialności za swoje debilne zachowania zakaz poruszania się po rynku powinien zostać utrzymany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oliveira Re: Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy 18.05.13, 15:46 czechofil napisał: > "Argumenty" przeciwników zlikwidowania zakazu > > 1. Spie...jcie - jestem przeciw! > Wypraszam sobie. Tak jak myślałem, umiejętność czytania ze zrozumieniem jest ci obca. Cytowanie jedynie wygodnych tobie fragmentów wypowiedzi świadczy albo o twoim skretynieniu, albo o absolutnym braku innych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tb Re: Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.13, 21:23 A nie lepiej skorygować tą listę argumentów zamiast zarzucać jakieś skretynienie? No chyba, że w istocie nie masz żadnych sensownych argumentów. On przynajmniej pofatygował się, aby argumenty zwolenników zniesienia wypunktować w sposób klarowny i logiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
oliveira Re: Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy 18.05.13, 21:27 Gość portalu: tb napisał(a): > A nie lepiej skorygować tą listę argumentów zamiast zarzucać jakieś skretynieni > e? No chyba, że w istocie nie masz żadnych sensownych argumentów. On przynajmni > ej pofatygował się, aby argumenty zwolenników zniesienia wypunktować w sposób k > larowny i logiczny. Taaa... oczywiście. Napisałem kilka zdań wymieniając swoje racje,a czechofil przywołał jedynie kontrowersyjny początek, który nie odnosi się w żaden sposób do reszty treści. Ja nie potrzebuję takich podsumowań - jakoś potrafię ogarnąć ten wątek bez zewnętrznej pomocy w myśleniu i konkluzjach. Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy 18.05.13, 15:01 Że też Ci się chce dyskutować z tymi wszystkimi trollami... Odpowiedz Link Zgłoś
ko_mentator mv2/2 18.05.13, 13:44 Nie trzeba wielkiej wiedzy z dynamiki, żeby uświadomić sobie jak wielkim zagrożeniem dla pieszego (szczególnie dla dziecka) jest kolizja z rozpędzonym rowerzystą. Przez dziesiątki lat przepisy ruchu drogowego rozdzielały starannie ruch pieszy od kołowego, nagle to zmieniono, kierując się chyba logiką odwróconą, charakteryzującą niektóre grupy chorych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan_talon Re: mv2/2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.13, 14:10 Trzeba jeszcze określić prawdopodobieństwo takiej kolizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: mv2/2 IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.05.13, 14:12 ko_mentator napisał: > Nie trzeba wielkiej wiedzy z dynamiki, żeby uświadomić sobie jak wielkim zagroż > eniem dla pieszego (szczególnie dla dziecka) jest kolizja z rozpędzonym rowerzy > stą. park zachodni jest dostępny dla wszystkich, również tych na rowerach. w środku parku jest wielki plac zabaw, gdzie bawi się, biega czy jeździ na rowerkach mnóstwo nieletnich w wieku od 1 do ..nastu lat, nie licząc tych w wózkach. a pomiędzy nimi po alejkach non stop przechodzą i przebiegają piesi, non stop przejeżdżają rowery. i jakoś to sobie od lat działa, zupełnie bezawaryjnie, bezwypadkowo. nikt na nikogo nie wpada, nie ma strumieni krwi lejących się z rozjechanych dzieciaków, nie ma śladu tego krwawego horroru, który się nam tutaj nieustannie maluje. co z tego wynika? nic. poza tym, że niechęć do rowerów na rynku nie ma żadnej realnej podstawy, żadnego merytorycznego uzasadnienia. to tylko i wyłącznie ogólnie pojęta niechęć do rowerzystów, a dosadniej mówiąc - ta polska codzienna nienawiść do wszystkich innych. i jakże ona jest typowa dla osławionego polskiego piekła, w którym polak polakowi okol wykol! to zwykłe, chamskie NIE BO NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: mv2/2 18.05.13, 14:26 W artykule podana jest informacja, że rowerzyści mogą jeździć po rynkach w Opolu, Rzeszowie, Poznaniu oraz Krakowie i do potrąceń pieszych tam nie dochodzi. Podobnie jest z naszą ulicą Oławską, która jest przecież węższa od pierzei w Rynku i też rowerzyści jakoś z pieszymi tam koegzystują. O co więc tak naprawdę chodzi przeciwnikom zakazu, jak nie o zwykłą zawiść oraz nienawiść do rowerzystów? Odpowiedz Link Zgłoś
vaude Re: mv2/2 18.05.13, 16:06 jestem spokojnym rowerzystą spacerowym. w mojej rowerowej historii zdarzyły mi się dwie niebezpieczne sytuacje: 1. na przejezdzie rowerowym potrącił mnie taksówkarz.. uciekł 2. podczas jazdy ULICĄ w nadmorskiej miejscowości pod koła wskoczyło mi kilkuletnie dziecko, nieupilnowane przez Matkę kupującą coś przy straganie.. i nie było tam przejścia dla pieszych. OBIE sytuacje zostały spowodowane z winy innych uczestników ruchu. Na wrocławskim rynku jest ogromna przestrzeń pozwalająca zachować bezpieczną odległość od innych uczestników ruchu, nawierzchnia skutecznie zniechęcająca WIĘKSZOŚĆ rowerzystow do bicia rekordów prędkości. Zawsze jednak znajdzie się jakiś wariat.. zatem JESTEM ZA WPROWADZENIEM ZAKAZU BIEGANIA PO RYNKU, BO TAKI BIEGACZ MÓGŁBY POTRĄCIĆ MNIE I MOJE DZIECKO ORAZ NARAZIĆ NAS NA UPADEK I POBRUDZENIE UBRANIA :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: mv2/2 IP: *.up.wroc.pl 22.05.13, 10:33 Tez mam takie zdanie , jak jestem w rynku to patrzę aby ktoś na mnie nie wjechał i uważam że po rynku jak po przejściu dla pieszych rower należy prowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
oliveira Re: Przygłupie? 18.05.13, 15:29 Gość portalu: ja napisał(a): > wypie...j Argumentacja na poziomie rowerzysty? Naprawdę chcecie byś postrzegani wyłącznie jako oszołomy i pedoterroryści? Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy pe... 18.05.13, 17:31 Niczego nie będę podpisywał. Zakaz należy egzekwować a nie likwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy 18.05.13, 21:27 renifer77 napisał: > Niczego nie będę podpisywał. Zakaz należy egzekwować a nie likwidować. Ciekawe, czy to samo byś twierdził, gdyby ktoś zakazał np. srania na siedząco... Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger I co z tego, że jest zakaz? 18.05.13, 21:13 Wiele razy jechałem rowerem przez rynek. Wolno, powoli ślimaczyłem się za idącymi ludźmi, aby nikt mnie broń boże nie opie...ł za łamanie zakazu. Żadnych dzwonków, komentarzy itp. NIGDY NIKT mi złego słowa nie powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tb Re: I co z tego, że jest zakaz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.13, 21:32 > NIGDY NIKT mi złego słowa nie powiedział. Ale narażasz się na kaprys stróżów prawa, że postanowią zrobić akcję. Bądź pewien, że jeśli jeździsz spokojnie, to w pierwszej kolejności wpadniesz w łapy machiny "sprawiedliwości". Szaleńcom nic nie zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: I co z tego, że jest zakaz? 18.05.13, 21:33 I co z tego, że jest zakaz? > Wiele razy jechałem rowerem przez rynek. > Wolno, powoli ślimaczyłem się za idącymi ludźmi, aby nikt mnie broń boże nie op > ie...ł za łamanie zakazu. Żadnych dzwonków, komentarzy itp. > > NIGDY NIKT mi złego słowa nie powiedział. Chociażby po to, żeby wreszcie zacząć uczyć naszych obywateli szacunku do prawa. Nie ma nic gorszego jak prawo, którego nikt nie przestrzega i nikt nie egzekwuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy IP: 156.17.42.* 20.05.13, 14:59 Okociłaś się? Nawet gdyby stanąć na ścieżce rowerowej, to nie trzeba usuwać się na bok tak często jak piszesz, a tobie rower przeszkadza na rynku wśród tłumu ludzi? Może po prostu jesteś takim samym ćwokiem jak część niesprawnych umysłowo rowerzystów i pieszych? Odpowiedz Link Zgłoś
tay2 Re: Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy 20.05.13, 15:01 Zakaz jazdy po rynku dla rowerów. Utrzymać i egzekwować bewzględnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tb Re: Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.13, 00:24 Zakaz wjeżdżania autem bliżej niż 1,5km od Rynku. Wprowadzić i egzekwować. Odpowiedz Link Zgłoś
cdemokracja Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy pe... 21.05.13, 11:54 Rowerzyści! Zamiast użerać się z pieszymi, jedźcie na Trasy :) provestigo.pl/ankieta-badania/ Odpowiedz Link Zgłoś
thereisnohope Znieśmy w Rynku zakaz dla rowerów. Podpiszmy pe... 21.05.13, 16:41 Na rynku jest tłumnie przez większość dnia. W trakcie festiwali i jarmarków jeszcze bardziej. Zakaz jazdy rowerami po rynku jest po to, żeby tych ludzi nikt nie porozjeżdżał. Naprawdę nie rozumiem czemu rowerzyści, którzy potrzebują przeciąć rynek nie mogą na chwilę zejść z pojazdu i go pieszo poprowadzić. W sytuacji gdy musieliby się przeciskać między pieszymi to i tak nie zabierze tak dużo więcej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista cyklofobia jak antysemityzm 30.05.13, 22:53 Ponieważ antysemityzm jest dzisiaj passe, nienawiść do "żyda" polski motłoch przenosi na "cyklistę". Polski cham ma to w genach, nic na to się nie da poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś