vadim62 Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 02.07.13, 00:45 Słowiańskie bydło! Ślązak lub Niemiec by tak nie postąpił! Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Jestes "rozumny inaczej", niestety... 02.07.13, 00:57 W niemieckim katalogu kar jest nastepujaca pozycja: www.bussgeldkatalog-mpu.de/bussgeld/bussgeldkatalog/rote-ampel/ Jesli jest, to oni tez tak robia. I Niemcy i Slazacy tam zyjacy. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MA Re: Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kie IP: *.play-internet.pl 02.07.13, 22:38 Ślązacy to też Słowianie. Odpowiedz Link Zgłoś
have2b3 Nauka (wiedza) kosztuje... 02.07.13, 01:00 Mieszkam w UK i jednego dnia 3 razy [TRZY RAZY] kamera na skrzyżowaniu chwyciła mnie w sytuacji, że tylne koła mojego samochodu znajdowały się na skrzyżowaniu oznaczonym żółtą siatką (yellow grid). W sumie 3 mandaty i 180 funtów do zapłacenia, za wiedzę, że jak jest żółte to się nie wjeżdża na skrzyżowanie... Nauka kosztuje! :) Polska to niestety dzicz i kraj zamieszkały przez debili, którzy nie pojmują cywilizacji i jej regół. Podam przykład: 3 lata temu przyjechałem do Polski samochodem. Jadę Al Jerozolimskimi na wschód i na skrzyżowaniu z Ul. Emilii Plater zapala się żółte. Staję! Zapaliło się żółte i stanąłem, a ci co byli za mną zaczęli trąbić! Jeden idiota z 5go samochodu za mna nawet wysiadł i szedł do mnie, by mi zapewne "wytłumaczyć" co o mnie sadzi, ale jak zobaczył angielskie blachy i to, że siedzę po prawej stronie ... odpuścił.... Czy on naprawdę myślał, że przejedzie?????? Serio! Polska to kraj dzikusów i idiotów.... Odpowiedz Link Zgłoś
bask Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 02.07.13, 01:03 Niektóre wyczyny przechodzą ludzkie pojęcie, ale... na _żadnym_ ujęciu nie ma zielonego, przez co nie można nawet podejrzeć ile faktycznie nie jest pokazane przez ile faktycznie świeci się żółte światło (powinno być ok 4 s). Jak dla mnie jest to tylko sprytnie zmontowane kilka ujęć (a takie kwiatki niestety zawsze będą się zdarzać), które nijak nie pokazują faktów Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno To bardzo proste. 02.07.13, 08:36 forum.gazeta.pl/forum/w,20,145482537,145482918,To_brak_inteligencji_logiki_czyli_skrajna_glupota_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 09:07 A jest taki znak, który ustawiają zawsze wtedy, gdy ma się pojawić sygnalizacja, jest to: www.autoex.pl/_img/img_znaki_drogowe/znak_drogowy_A-29.jpg No to jak widzi się taki znak, to ma się na uwadze to, że za chwilę będzie sygnalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kie 03.07.13, 10:06 Oczywiście, że tam jest ten znak. Jadąc dalej dojeżdża się to pokazanego skrzyżowania. Gadki, że można nie zauważyć lub, że żółte pali się za krótko, mogą usprawiedliwiać tylko tych, którzy nie powinni nigdy prawa jazdy dostać do łapy. Na niektórych ujęciach jest pokazane żółte palące się około 2 sek. oraz pojazdy już wcześniej hamujące, czyli można założyć, że paliło się nie krócej niż 3 sekundy. Prawdziwym problemem tego miejsca jest droga dwujezdniowa z dwoma pasami w jednym kierunku którą sporo kierowców z automatu traktuje jak autostradę. Ponadto niektóre sceny pokazują "geniuszy" którzy zatrzymali się wcześniej i z przyczajenia wpieprzają się. Najlepszą kuracją będzie kosztowna nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
jan12121 Re: Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kie 03.07.13, 11:33 basku: zielonego nie widać, ale na wielu widać żółte, a już to światło zabrania wjazdu na skrzyżowanie. Nie szukaj wymówki dla baranów Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba SM boi się likwidacji 02.07.13, 01:45 Ten filmik-kompilacja to efekt całodobowej rocznej "pracy" systemu i bezrobotnych strażników miejskich (nagrania ze śniegiem i z lata). Z tak długiego okresu nagrywali i o dziwo brak kolizji na skrzyżowaniu! Świadczy to że skrzyżowanie wcale ie jest jakieś niebezpieczne. A przejazd na czerwonym wynika z krótkiego żółtego , złego rozmieszczenia sygnalizatorów i z tego że skrzyżowanie jest tuż za mostem i na łuku drogi (dość późno widać sygnalizator). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Staszek Re: SM boi się likwidacji IP: *.be.jnj.com 02.07.13, 07:54 Nie lubię straży miejskiej, ale nie pie...Kolego, że jest cacy bo niektórym kolesiom powinno się spuścić wpie...na miejscu. Gó... mnie obchodzi czy to kilka razy na dzień, tydzień czy rok. To o te kilka razy za dużo. Zajebałbym za taki przejazd. OK można pojechać szybko, można się zagapić, ale tutaj o czym mówimy. Moje lubienie czy nie straży miejskiej nie ma nic do rzeczy. To co napisałeś świadczy, że nie powinieneś mieć prawa bo drogę widzisz tylko na długość swojego fiuta i trudno Ci ogarnąć temat zwany przewidywaniem zdarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Re: SM boi się likwidacji 03.07.13, 00:15 Wyluzuj bo ci żyłka pęknie. Kilku znajomych też tak jak ty gardłowało, aż pocztą z trzymiesięcznym opóźnieniem dostali zdjęcia. Powinni dokonać samopobicia. Czekaj na listonosza ze swoim zdjęciem. Karać za wykroczenia proszę bardzo ale głównie przeciwdziałać zagrożeniom. Najprostsze, najtańsze : wydłużyć czas żółtego. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: SM boi się likwidacji 03.07.13, 10:11 > A przejazd na czerwonym wynika z krótkiego żółtego , złego rozmieszczenia sygna > lizatorów i z tego że skrzyżowanie jest tuż za mostem i na łuku drogi (dość późno widać sygnalizator). Faktycznie dość późno widać ten sygnalizator ale tylko dla tych którzy prawka nigdy dostać nie powinni do łap. Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 02.07.13, 02:44 Piszę do Pana Marka Konkolewskiego z Komendy Głównej Policj. Otóż Szanowny Panie Inspektorze, przedstawię się od 1977r bez mandatu karnego jestem, a co za tym idzie bez żadnych punktów karnych nigdy! I apeluję do Pana, o pomoc w tym właśnie przypadku, co jest z żółtym światłem "późnym"? Prowadzę autobus komunikacji mjejskiej w Szczecinie, i kiedyś słuchałem właśnie ws TVP, z ust funkcjonariuszy Drogówki Centralnej, znaczy Komendy Głównej Policji, że błędęm było by, depnięcie po chamulcach, na sygnał żółte.,i położenie w poziomie wszystkich pasażerów na pokładzie autobusu. Są wątpliwości moje i kolegów kierowców, zapewniam, że chcemy przestrzegać prawo. Więc jak robić? Czajić się jak jest późne zielone, czy jak? Chodzi mi konkretnie o to, że są takie skrzyżowania, że jest 3 sekundy żółte, a potem czerwone, wiadomo! Ale proszę mi wobec tego powiedzieć, czy mamy chamować na sygnał żółte, bezwarunkowo, naciskając pedał hamulca? Odpowiedz Link Zgłoś
vald Te zdjecia to nie żaden dowód 02.07.13, 04:48 Gdyby były zrobione na wysokości sygnalizatora z palącym się czerwonym - zgoda. A tak nie wiadomo jak było. Samochód w ciągu sekundy jadący w miarę zgodnie z przepisami przejeżdża z 15-18 metrów. Jeśli zapali mu się żółte 5 metrów przed sygnalizatorem, to nie ma takiej siły by zareagował - przejedzie na bank. A po sekundzie kiedy jest już z 10 metrów za sygnalizatorem zapala się czerwone. Poza tym zgodnie z wyrokami SN żółte światło wcale nie oznacza zakazu wjazdu na skrzyżowanie. Tylko że policja i SM nie czyta wyroków sądów i uzasadnień do nich. Żeby nie było nie bronię idiotów, którzy na wariata wjeżdżają z dużą prędkością widząc zapalające się czerwone. Tych łapać i karać. Ale wiele jest sytuacji nie jednoznacznych. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 dlatego w niektorych krajach kamera robi 02.07.13, 05:49 dwa zdjecia w okreslonym odstepie czasu. Na jezdni bywaja wymalowane kreski. A z video jeszcze latwiej stwierdzic, czy wjazd byl z zaskoczenia, czy na chama. Nie ma litosci dla pedofilow i przejezdzajacych na czerwonym swietle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wartek Re: Te zdjecia to nie żaden dowód IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.07.13, 07:13 Gdzie ty tu widzisz sytuacje niejednoznaczne? Zapala się czerwone, auto na jednym pasie wyhamowuje, a zza niego wyskakuje gość i drugim pasem rżnie na czerwonym. O sytuacji, w której auta stoją na czerwonym, a pojawia się matoł grzejący pełną pytą, nawet nie wspomnę. A pierwszy przykład z filmu? Czerwone i... jechał 50 km/h i tak było ślisko, że nie mógł sobie poradzić z opanowaniem auta? Czerwone też było... Usprawiedliwianie takich debili może oznaczać, że: 1. Zgadzamy się na to, żeby podobny idiota wpakował się kiedyś w nas, zabił nam żonę, męża, dziecko. 2. Nigdy sami nie mieliśmy prawa jazdy, ale lubimy sobie potrollować. 3. Mamy prawko, ale sami jesteśmy idiotami i powinno się nam je zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
vald Re: Te zdjecia to nie żaden dowód 02.07.13, 07:57 Przeczytałeś dokładnie co napisałem? Nie wydaje mi się. Jak pojeździsz synek te trzydzieści parę lat bez poważniejszych przejść i przeżyjesz na drodze to wtedy pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Te zdjecia to nie żaden dowód 03.07.13, 10:19 Jeśli to co napisałeś dotyczyło zaprezentowanego materiału, to napisałeś bzdurę, bo tam nie ma żadnych niejednoznaczności. A to, że czasem faktycznie może zdarzyć się sytuacja z dylematem typu:jechać, czy hamować, to okej. Ale dla jadących przepisowo (czyli w tym przedstawionym miejscu nie szybciej niż 50) nie są to częste sytuacje i na pewno ich nie pokazano na filmie. Odpowiedz Link Zgłoś
micro5 Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 02.07.13, 06:33 Dlaczego nie ma wyświetlaczy czasu przy sygnalizatorach takie proste i udokumentuje wykrioczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wekio Re: Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kie IP: *.ajc.com.pl 03.07.13, 08:34 nic by to nie zmieniło niektorzy przejezdzaja na czerwonym z premedytacją, jak na przykład Kierowca na ostatnim nagraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
singlemalt.12 Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 02.07.13, 06:45 To sa pierwsze "światła" po wjechaniu do Jeleniej Dziury od strony Zgorzelca i Szklarskiej Poręby. Niektórzy kierowcy mają za mało czasu na "przestawienie" się z prędkości "podróżnej" na "miejską". Szczególnie, ze - jak na filmie widać - jest to skrzyżowanie "obwodnicy" z zapyziałą uliczką prowadzącą do "centrum" miasteczka i często jest po prostu wolne. Ta sygnalizacja to klasyczna pułapka, a nie rozwiązanie komunikacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
m_j_1977_byd Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 02.07.13, 07:47 To norma w każdym polskim mieście. Polak = prymityw. Odpowiedz Link Zgłoś
mawohe Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 02.07.13, 08:04 Polskie bydło Odpowiedz Link Zgłoś
ketonal W Ciecinie na ul. Południowej to samo! 02.07.13, 08:11 Zapraszam do Ciecina na ul. Południową, skrzyżowanie pomiędzy Castoramą a Makro - jest to samo:P Dwupasmowa jezdnia w obie strony (maps.google.com/?ll=53.400904,14.502146&spn=0.001775,0.005284&t=h&z=18), dopuszczalne 70 km/h, a żółte światło świeci się 1-2 sek... Jadąc przepisowo nie ma bata aby się zatrzymać przy zmianie światła na czerwone, nawet jeśli jest się 40-50m > od skrzyżowania, bez stwarzania dodatkowego zagrożenia w postaci ostrego hamowania z piskiem opon, które tak czy siak mogłoby się skończyć nie przed a za światłami:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Ciecinie na ul. Południowej to samo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 09:30 Naprawdę?? Na takiej prostej niczym nie ograniczonej drodze NIE WIDAĆ ŚWIATEŁ??? No i jeśli mówisz, że tu nie widać ani znaku( upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Znak_A-29.svg/513px-Znak_A-29.svg.png ) ani świateł??? maps.google.com/?ll=53.399643,14.501492&spn=0.005559,0.016512&t=h&z=17&layer=c&cbll=53.399738,14.501462&panoid=77zWl9BmfCGOkv-u3rEDLg&cbp=12,10.72,,0,12.46 Odpowiedz Link Zgłoś
ketonal Re: W Ciecinie na ul. Południowej to samo! 02.07.13, 09:48 Artykuł: "Mieszkańcy Jeleniej Góry twierdzą, że żółte światło świeci się tam za krótko i kierowcy nie mają wyjścia - muszą przejechać na świetle stopu." Ja: "a żółte światło świeci się 1-2 sek... jadąc przepisowo nie ma bata aby się zatrzymać przy zmianie świateł jak się jest nawet 40-50m > od skrzyżowania" Czytanie ze zrozumieniem nie powinno boleć:P Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno A powinno byc tak: 02.07.13, 10:00 2 sekundy to jest partactwo firmy zajmujacej sie ustawianiem sterownikow sygnalizacji. forum.gazeta.pl/forum/w,72,145437467,145480411,Na_marginesie_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Ciecinie na ul. Południowej to samo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 10:00 Okej, droga ma dopuszczalne 70km/h. Od znaku, A-29 do świateł jest 100 metrów. Jadąc 70 km/h twoja droga hamowania razem z reakcją to mniej więcej 60 metrów. Czyli masz jakieś 40 metrów na myślenie jeszcze. No i jak podjeżdża się do skrzyżowania to raczej się dla bezpieczeństwa nie ciśnie gazu do dechy. www.prawko-kwartnik.info/kalku/zatrzymanie.html BEZPIECZEŃSTWO TEŻ NIE BOLI, A KALECTWO BOLI, WYRZĄDZENIE KOMUŚ KRZYWDY PAMIĘTA SIĘ CAŁE ŻYCIE - TEŻ BOLI. Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 02.07.13, 09:25 Dlaczego ? tam brak sygnalizatora po prawej stronie jezdni ? Widząc,co się dzieje - organizator ruchu winien dołożyć sygnalizator po prawej i po lewj stronie tej jezdni. Jak widać same nad pasami nie działają! Odpowiedz Link Zgłoś
jak_nowa I tam wyżej ludzie piszą, że nie widać czy coś 02.07.13, 09:38 Proszę, tak to wygląda na pareset metrów wcześniej (jest znak, że będą światła). maps.google.pl/maps?q=Jelenia+G%C3%B3ra&hl=pl&ie=UTF8&ll=50.903679,15.724086&spn=0.00294,0.008256&sll=51.127065,16.991864&sspn=0.372757,1.056747&oq=jelenia&t=h&hnear=Jelenia+G%C3%B3ra,+dolno%C5%9Bl%C4%85skie&z=18&layer=c&cbll=50.903688,15.723951&panoid=cyn0_Ak8DBRH37jA7-XJpA&cbp=12,102.27,,0,12.51 Potem droga jest prosta(prawie, lekki łuk). Więc niech nikt nie mówi, że wyjeżdżają za mostu zakrętu czy czegoś. Następne zdjęcie tego STRASZNIE NIE WIDOCZNEGO SKRZYŻOWANIA: maps.google.pl/maps?q=Jelenia+G%C3%B3ra&hl=pl&ie=UTF8&ll=50.903686,15.724831&spn=0.00294,0.008256&sll=51.127065,16.991864&sspn=0.372757,1.056747&oq=jelenia&t=h&hnear=Jelenia+G%C3%B3ra,+dolno%C5%9Bl%C4%85skie&z=18&layer=c&cbll=50.903731,15.725134&panoid=B_xdSpFrJgUVyDccgXewgw&cbp=12,90.29,,0,12.34 Odpowiedz Link Zgłoś
zetpaw Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 02.07.13, 11:33 Poważnie rzecz biorąc to renciści i emeryci powinni mieć prawo a nawet obowiązek przechodzenia na czerwonym świetle ! Dodatkowo mogą się kąpać w miejscach niedozwolonych i naprawiać instalację elektryczną pod napięciem.(ale tylko do 1kV bo więcej voltów utrudnia identyfikację) Zazdroszczę im ! Odpowiedz Link Zgłoś
java77 Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 02.07.13, 21:58 we Wroclawiu to nagminne.Przejazd na czerwonym.Przekraczanie podwojnej ciaglej lub pojedynczej ciaglej,skrecanie na zakazie skretu,wjazd na zakaz wjazdu itp itd.To norma w tym miescie.A przedewszystkim nagminne przekraczanie predkosci powyzej 50km/h po miescie.Jakby wszedzie we wrocku byly kamery i fotoradary na kazdym skrzyzowaniu to miasto dziennie zarabialoby MILIONY na samych tylko mandatach. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Jak bydło rządzi krajem to inne bydło... 03.07.13, 03:18 czuje się bezkarnie, łobuz łobuzowi kolesiem. Z tym też można sobie poradzić, zamiast światła zamontować szlaban, można też zamontować system czujników, które po pojawieniu się czerwonego światła uruchomią kolczatkę wysuwającą się z jezdni, wtedy bydło by się zastanowiło czy warto przejechać a potem łatać gumy. Odpowiedz Link Zgłoś
gajuspieknus Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 03.07.13, 07:54 Wrocław.. !! Ludzie to się dzieje wszędzie... W Kaliszu na każdym skrzyżowaniu jestem świadkiem poczynań takich debili co to światła mają za nic.. A powód jest prosty. Przy naszej narodowej krnąbrności do podporządkowywania się brak policji i patroli pieszych ośmiela tych baranów. Bo kto im co zrobi... Onegdaj, za tej złej PRL-owskiej Polski, przysłowiowy krawężnik, stał gdzieś na uboczu i lukał. Jak się jakiemuś "Kowalskiemu" zachciało zrobić wykroczenie to zaraz mu mandacik wlepiał. A teraz Policjant, hehehe gdzie on jest?. Ano jest gdzieś ukryty z radarem i na łatwiznę leci.. Ot i co. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Coś jest chyba nie tak... 03.07.13, 08:30 Dziwnie to wygląda, coś z tą sygnalizacją/skrzyżowaniem jest nie tak. Jedni kierowcy hamują, inni wpadają/przelatują, kolejni się wtaczają na czerwonym (np. 00:14, 01:13 ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooooo ...i w mozgach...tez cps nie tak... IP: 89.204.139.* 03.07.13, 08:33 Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: ...i w mozgach...tez cps nie tak... 03.07.13, 08:47 W przypadku niektórych z całą pewnością. Nie zmienia to jednak faktu, że coś z tym skrzyżowaniewm/sygnalizacją jest chyba nie do końca. Sprawa tego właśnie konkretnego skrzyżowania jest znana od dłuższego czasu, więc należałoby się zastanowić nad wprowadzeniem tam jakichś zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Nie "zastanowic sie", a wyslac tam 03.07.13, 11:59 rozgarnietego i kompetentnego (moze byc z tym klopot) czlowieka, ktory po prostu podejmie niezbedne decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
labeo Cwaniaczki 03.07.13, 09:29 To zwykłe cwaniactwo i buractwo! Niektórzy jak widać nie tylko przejeżdżają na czerwonym , ale także wymuszają pierwszeństwo. Za takie świadome stwarzanie zagrożenia powinno się surowo ukarać dupków. Odpowiedz Link Zgłoś
jan12121 Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kiero... 03.07.13, 11:32 No i co, winien Minister Nowak? Albo głupie znaki? Albo ze drogi nie są wyremontowane? Widać wyraźnie, że winni są kierowcy, ale zastanawia ich śmiałość do tegoi typu zachowań. Musi co w Jeleniej po prostu służby nie egzekwują przepisów, nawet jak maja takie narzędzie, jak monitoring. Odpowiedz Link Zgłoś
jojo148 Takie wyczyny - to chamstwo 03.07.13, 11:58 Stosunek stopnia schamienia kierowcy do klasy samochodu, za którego kierownicą siedzi, jest w Polsce wielkością stałą = constans. To znaczy, że im lepszej klasy jest samochód, tym większy cham siedzi za jego kierownicą Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Re: Przejeżdżają na czerwonym. Zobacz wyczyny kie 04.07.13, 22:44 Prawdziwy kierowca ma nie tylko OC ale i AC oraz WC, czyli full wypas. Odpowiedz Link Zgłoś