Dodaj do ulubionych

Tłok i długi marsz na przystanek. Bolesny począ...

22.07.13, 17:09
Po pierwsze nic nie stało na przeszkodzie, żeby zatramwaj jechał Świdnicką, Kościuszki, Muzealną, Podwalem, Świdnicką. Miałby wtedy wspólny przystanek z 6, 7, 20. Magistrat chciał na wozokilometrach zaoszczędzić?

Po drugie
Obserwuj wątek
    • Gość: Eryk ???? Tłok w nienapełnionych autobusach ????? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 22.07.13, 17:48
      Czy ktoś mi wyjaśni, tę figurkę retoryczną???
    • Gość: gość Jaki tłok? IP: 78.10.83.* 22.07.13, 18:49
      Kiedy po południu jeden z autobusów 702 uciekł mi z przystanku pod Arkadami na następny czekałem jakieś 3-4 minuty. Znalazłem miejsce siedzące i jakiegoś szczególnego tłoku nie zauważyłem. Może gazeta tworzy jakąś alternatywną rzeczywistość?
      • Gość: helga Re: Jaki tłok? IP: *.play-internet.pl 22.07.13, 18:56
        Fakt w powrotnych aż takiego tłoku nie ma. Ale żeby dojechać do centrum to masakra!
        • Gość: wawrzyn Re: Jaki tłok? IP: *.internetia.net.pl 22.07.13, 19:10
          Jak to nie ma tłoku??? Poręczy nie trzeba się trzymać podczas jazdy!!!
          • Gość: Eryk Ale co to jest nienapełniony autobus?? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 22.07.13, 20:17
    • Gość: Ann Re: Tłok i długi marsz na przystanek. Bolesny poc IP: *.206.112.29.static.telsat.wroc.pl 22.07.13, 19:00
      Można wprowadzić kilka udogodnień. Wystarczy że bilety okresowe za 6 i reszte z tej trasy będzie można użytkować na czas remontu tak jak 17 czyli Grabiszynska.
      Mnie męczy poza ogromnym tłokiem brak klimatyzacji w autobusach a raczej oszczedzanie na niej. Tramwaje maja duże okna, czesciej jezdza a co za tym idzie tlok jest zdecydowanie mniejszy, a okna można prawie na całej długości otwierać. Autobusy są co prawda długie, ale rzadziej jezdzą, przez co tłok i ścisk jest ogromny a okna to jakas kpina. Ja serdecznie zapraszam urzędników do skorzystania z zastepczej lini 702 w godz szczytu o np 16. Naturalnie zapraszam w ubraniu roboczym, czyli garniturze, a panie dodatkowo w rajstopach tak jak wymagają tego dobre obyczaje i szanujące się firmy....
      Najciekawsze jest to że nikt nie wyłaczył swiatel dla tramwajów na trasie po której obecnie nikt nie uczęszcza.... Najciekawsze jest to że na Podwalu sygnalizacja nie działała cały dzień, to apropo zawracających autobusów lini 702 ..... Najciekawsze jest to że skrzyżowanie jakieś 5 lat temu było remontowane... Najciekawsze jest to że to wszystko z naszych pieniędzy .... Pozdrawiam "cieplutko" :)
      • Gość: Antoni Re: Tłok i długi marsz na przystanek. Bolesny poc IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 20:49
        > Wystarczy że bilety okresowe za 6 i reszte z
        > tej trasy będzie można użytkować na czas remontu tak jak 17 czyli Grabiszynska

Przecież to właśnie tak działa: www.wroclaw.pl/zasady_korzystania_z_biletow.dhtml
    • wroc_man Re: Tłok i długi marsz na przystanek. Bolesny poc 22.07.13, 20:16
      Tłok? 80os to tłok? 140 os to jest tłok. Jak ktoś nie ma gdzie usiasc to mówia ze autobus był napełniony po brzegi. Objazdu nie dało się inaczej zorganizować by był usprawniony i zastępował tramwaj. Propozycja podana wyżej jest nie na miejscu, na linii kursują autobusy przegubowe i jest stale w trasie, jedynie to ok 5-8 minutowy postój na pętli krzyki. Utrudnienia występujące na podanej propozycji miały by duzy wpływ na kursowanie w obecnym stanie brygad na linii. Przejscie na przystanek Arkady nie stanowi problemu, ale już na renome tak. Cóż, przezyję się jakoś te 4 tyg (?). Co do czestokliwości. Nie jest tak zle. Jedyne zastrzezenia to mam do tego, że ten remont mozna było przeprowadzić wcześniej, jak remontowano inna czesc tego skrzyzowania.
      • Gość: Pasażer Re: Tłok i długi marsz na przystanek. Bolesny poc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 21:19
        Widać manipulację gazety w odległościach - do Renomy doliczono metry, ale przy Arkadach do przystanku przy Scandicu juz nie gdyż na pewno tam 6 i 7 zatrzymywały się choć nie zmienis to faktu ze 100 m roznicy jest. Lepiej dopilnujcie aby praca przy tych torach byla wykonanana przez te 4 tygodnie bo to sie da przezyc - gorzej jak beda "babrac" sie na 1 zmiane i potrwa dluzej to juz bedzie SKANDAL !!!
        • svarte_sjel Re: Tłok i długi marsz na przystanek. Bolesny poc 23.07.13, 10:15
          Gość portalu: Pasażer napisał(a):
          > - gorzej jak beda "babrac" sie na 1 zmiane i potrwa dluzej to juz bedzie SKANDAL !!!

Ale po co mają pracować na więcej zmian, skoro i tak szybciej tego zrobić nie mogą?
      • embriao Re: Tłok i długi marsz na przystanek. Bolesny poc 22.07.13, 23:31
        Widzę, że są tu fani sowieckich norm zapełnień autobusów gdzie do ikarusa wchodzi 200 osób. Niestety ale wymagania rosną i nawet 80 osób w przegubowcu powoduje, że w autobusie jest po prostu ciasno bo wg. norm zachodnich autobus jest wypełniony w 75% i wystarczy jedna wycieczka i pasażerowie zostają na przystankach.
        Niestety ale u nas cały czas obowiązuje norma 6 osób na metr kwadratowy i wg takich norm WTR liczy napełnienia i uznaje, że jak autobusem jedzie 80 osób to jest on zapełniony w 50% a już za Nysą Łużycką by uznano, że jest zapełniony w 75% lub 80% i podjęto kroki by temu zaradzić.
        • krasnaladamu Re: Tłok i długi marsz na przystanek. Bolesny poc 25.07.13, 09:53
          > wg. norm zachodnich autobus jest wyp
          > ełniony w 75% i wystarczy jedna wycieczka i pasażerowie zostają na przystankach

Na szczęście są wakacje. Wycieczki szkolne spotykam w roku szkolnym. W wakacje chyba jeszcze nigdy nie widziałem wycieczki korzystającej z MPK.
    • krasnaladamu Tłok i długi marsz na przystanek. Bolesny począ... 22.07.13, 20:56
      "Wystarczy jednak przejechać się tą linią w godzinach szczytu, by zobaczyć, że pojazdy są mocno zatłoczone".

Można sprecyzować, o które godziny szczytu i w którym kierunku chodzi?
      Jechałem 702 spod Arkad na Krzyki tuż przed godz. 8. Co drugie miejsce siedzące wolne. Dodatkowo tuż za moim 702 jechało następne - pewnie puste.
      Droga powrotna, ok. 16:45 - może co trzecie miejsce siedzące wolne.
    • Gość: stadion dołuje Ww Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać stadion IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.07.13, 21:02
      Należy sprzedać WKS. Ludzie z ratusza wszędzie szukają oszczędności kosztem wrocławian aby mieć pieniądze na Stadion Wrocław i kopaczy.
    • Gość: Jota 240 metrów robi różnicę IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 22:54
      Moja mama (76 lat, po bypassach) została mocno ograniczona przez tę przerwę komunikacyjną.
      Dlaczego ten autobus nie może się zatrzymywać np. pod innymi arkadami - tymi na Świdnickiej, wtedy nawet mógłby zawracać przez plac Kościuszki, a do komunikacji tramwajowej znacznie bliżej? Może nawet dałoby się zrobić przystanki 702 przy Operze, jeszcze ciekawszy pomysł.
      I dzięki temu moglibyśmy od razu sprawdzić, czy coś wyjdzie z rewitalizacji ulicy Świdnickiej.
      • krasnaladamu Re: 240 metrów robi różnicę 23.07.13, 06:02
        > Dlaczego ten autobus nie może się zatrzymywać np. pod innymi arkadami - tymi na
        > Świdnickiej, wtedy nawet mógłby zawracać przez plac Kościuszki,

To jakaś prowokacja? Przecież 702 ma pierwszy i ostatni przystanek właśnie przy arkadach na Świdnickiej i zawraca właśnie na pl. Kościuszki.
        • krasnaladamu Re: 240 metrów robi różnicę 23.07.13, 06:06
          > Przecież 702 ma (...) ostatni przystanek właśnie przy
          > arkadach na Świdnickiej

Widoczny zresztą na zdjęciu do artykułu, jeśli mnie oczy nie mylą.
    • radeberger 250 metrów spacerku drażni ludzi? 22.07.13, 23:50
      Czy to przypadkiem nie od tego typu ludzi ciągle czytam na forach, ze kierowcy sa rozleniwieni, bo chcieliby zaparkować pod drzwiami restauracji?
      I że kilometrowe spacerki tylko zdrowia dodają?

No to dreptać - dzień pieszego pasażera.. co dzień! :-)
      • Gość: klex Re: 250 metrów spacerku drażni ludzi? IP: *.static.korbank.pl 23.07.13, 01:11
        He, he łatwiej im było wytykać cudze przywary. A teraz larum, bo ich samych to dotyka.
    • krasnaladamu zdjęciowa manipulacja 24.07.13, 09:45
      "Pasażerowie zamiast kilku tramwajów w stronę Krzyków mają tylko jeden autobus zastępczy"

Manipulacja, ponieważ:
      - liczy się też częstotliwość kursowania (podana pod następnym zdjęciem);
      - część tramwajów i tak jeździ na Krzyki, tylko drogą okrężną, Grabiszyńską;
      - oprócz 702 spod Arkad na Krzyki jeździ szybsze od niego D.

Ponadto zdjęcia więcej sugerują, niż pokazują.
      Około dziesięciu osób wysiada z 702? To ma być ten tłok? A wiecie, ile w środku jest miejsc siedzących?
      Kilkanaście osób stoi na przystanku 702? A wiecie, że część z nich może czekać na A lub D?
      • bahn Re: zdjęciowa manipulacja 24.07.13, 12:41
        Godziny 9-10, czyli w mentalności urzędników już "po szczycie", w praktyce ruch nadal spory.
        Przed remontem: D + 6 linii tramwajowych, łącznie 20 kursów/h.
        W trakcie remontu: D + 702, łącznie 10 kursów/h, w dodatku wyłącznie autobusami, które są mniej pojemne od składu tramwajowego i jeżdżą jak chcą, zbijając się w stada, m.in. właśnie dlatego, że kursują przepełnione i wydłuża się czas postoju, a na Arkadach nie ma jak wyrównać opóźnienia. O czym tu dyskutować?
        • krasnaladamu Re: zdjęciowa manipulacja 24.07.13, 13:08
          Tramwaje też tam często jeżdżą niezgodnie z rozkładem. Ok. godz. 8 na cokolwiek jadącego Powstańców nieraz po 5-10 minut czekałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka