Gość: xxxxxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 13:56 jestem uczennica czternastki. czy ludzie z tej szkoly sa chorzy???????????? prosze o wypowiedz uczniow z innych szkol Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxxxxx Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:18 to ponownie ja. co o nas myslicie???moi znajomi z podstawówki nie chca mnie znac jak poszłam do czternastki. czy naprawde jestesmy inni???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
nieszek Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? 02.08.04, 15:26 ja tez chodze do czteranstki i takich opinii na moj i moich znajomych ze szkoly temat nie slysze.. sadzac jednak po twojej wypowiedzi sa wyjatki..ale to raczej nie chodzi o to do jakiej szkoly chodzisz :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.media4.pl 02.08.04, 21:14 nieszek napisała: > ja tez chodze do czteranstki i takich opinii na moj i moich znajomych ze szkoly > > temat nie slysze.. > sadzac jednak po twojej wypowiedzi sa wyjatki..ale to raczej nie chodzi o to do > > jakiej szkoly chodzisz :PPP Jakoś nie moge się zgodzić z nieszkiem. W tym roku szczęśliwie zakończyłem edukację w tej szkole. Będę wspominąć ostatnie 4 lata mojego życia jako najghorsze co mogło mnie spotkać. Nauczyciele szaleńcy, uczniowie pół wariaty, oczywiście było kilka normalnych osób, ale to i tak były generalnie odchyły. Krążą generalnie legendy o narkomanach, psychiatrach, ale to jest trochę wygórowane, nie spotkałem się przez cztery lata z czymś takim, jak branie narkotyków, ale niejeden raz korzystałem ze środków uspokajających. Drugi raz tej szkoły bym nie wybrał i zgodze się z xxxxx że są to wariaci. A jak postrzegają nas inne szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxx Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 21:42 nieszku, ale ja pytałam o opinie uczniow nie z czternastki!!!naszczescie skonczyłam juz to liceum, klase chemiczna.dzieki pani Sztefii dostałam sie na medycyne, ale ludzie, ktorzy mnie otaczali...połowa normalnych, a połowa...(bez komentarza). Zgadzam sie z twoja opinia, ze to do jakiej szkoły chodzisz nie jest najwazniejsze.najwazniejsze jakim jestes człowiekiem.rok temu byłam na obozie.bylo tam dwoch uczniow czternastki i jeden z trojki a reszta z innych liceów.i coz jak cos poszło nie po mysli innych to od razu komentarze typu: 'przeciez to kujony, oni sa z innej planety". po pewnym czasie przekonali sie do nas (znaczy do tego z trojki i do mnie). wniosek: człowiek ktory chodzi do czternastki musi wlozyc wiele wysiłku aby inni przekonali sie do jego normalnosci. a tak na marginesie, nieszku: moze ci twoi znajomi byli poprostu twojego pokroju??? Odpowiedz Link Zgłoś
nieszek Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? 02.08.04, 22:26 no wiem ze chcialas opinie innych ale ten twoj temat mnie troche zainteresowal i musialam sie odezwac :P bo to pytanie pasuje mi bardziej do swiezo upieczonego pierwszaka a nie do absolwenta czternastki...:) fakt..wiekszosc ludzi troche dziwnie reaguje na to z ktorej szkoly jestem (ale to tylko tacy dalsi znajomi)..i poczatkowo sa takie komentarze jakie tutaj przytaczalas...czesto niesprawiedliwe sa bo nei wszyscy (a raczej mniejszosc) pasuja do tego "stereotypu" ucznia czternastki...ale tego ci chbya nie musze mowic bo to doskonale wiesz...:)ja sie takimi tekstami po prostu nie przejmuje. gratuluje dostania sie na medycyne...tez mialam ze sztefi chemie..na szczescie juz koniec tego stresu :)) pozdro..no i czekamy na opinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
olo44 Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? 03.08.04, 12:40 Jeżeli już mówić o psychicznych, to najwięcej ich wśród RODZICÓW uczniów czternastki. Wielu wśród nich takich, co swoje własne niespełnione ambicje i zadawnione kompleksy realizują poprzez swoje pociechy. Winne temu są też fałszywe rankingi szkół, gdzie mierzy się ich jakość ilością laureatów olimpiad. A nie jest to jedyne kryterium wartości szkoły. Natomiast co myślą uczniowie innych szkół - to nie powinno mieć znaczenia, opierają się bowiem często na uprzedzeniach i mitach. Ciekawsze są tu naprawdę opinie uczniów i absolwentów 14lo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxx Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 15:15 dziekuje wszystkim za wypowiedzi.To prawda ze wielu sposrod rodzicow czternastki stara sie poprzez wysłanie dziecka do 14 lo zaspokoic swoje niespelnione ambicje.jednak to nie regula. czesto dzieci, doceniane w szkole podstawowej do ktoraj chodzi tzw. "mieszanka" przekonane sa o tym iz w czternastce beda równiez chwalone i podziwiane. a wczternastce niestety spotyka je rozczarowanie. tutaj bowiem nie dba sie o indywidualnosc kazdego ucznia tylko raczej o to ile olimpiad wygrał.i przychodzi załamanie, poczucie ze jest sie gorszym, ze nie mozna dorownac do innych. ma to jednak rowniez dobre strony: czlowiek uczy sie pokory, przekonuje sie o tym, zena swojej drodze zawsze spotkac moze lepszych od siebie, uodparnia sie na stres ktorego przeciez nie da sie uniknąc w dorosłym zyciu. pozdrawiam nieszka, ola i goscia oraz czekam na kolejne wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snail oto kolejna wypowiedź IP: *.media4.pl 04.08.04, 15:14 cześć jestem z dziewiątki ( to rzekomo normalna szkoła, chociaż i o dziewiątce chodzą niciekawe plotki :( ) ide do drugiej klasy. dużą część wolnego czasu spędziłam z dwójką przyjaciół właśnie z XIV lO. Chociaż uważam ze troche za dużo się uczą (ale wkońcu trzeba jakoś przetrwać) to wcale nie myśle ze sa nienormalni... A pozatym to chyba każdego prywatna sprawa czy chce sie uczyć czy nie, a jeśli tak to ile czasu nad tym spędza? co myślicie??? Ale ludzie z czternastki, Apeluje: SPIJCIE WIĘCEJ NIŻ 5 GODZIN bo sie zaharujecie na śmierć... powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sęp Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: 195.205.245.* 04.08.04, 23:03 Ja jestem dopiero jeden rok w czternastce i jestem bardzo zadowolona ze swojego wyboru. Tu jest zupełnie inaczej niż myślałam, szczerze mówiąc lżej. A to , ze jestem z tej szkoły raczej zaciekawia innych, a nie odstrasza czy rozsmiesza. Jestem w klasie chemicznej i przyznam, ze Sztef jest postrachem szkoły, ale i to ma swoje uroki:) tu jest naprawde zabawnie, zwłaszcza, ze mieszkam w internacie:) jest tu troche dziwnych ludzi, ale gdzie ich nie ma, no gdzie? Ja nie znam takiej szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxx Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 23:50 Sepie drogi, my sie chyba znamy?? Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_86 Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? 05.08.04, 11:10 Gość portalu: Sęp napisał(a): > Ja jestem dopiero jeden rok w czternastce i jestem bardzo zadowolona ze swojego > > wyboru. Tu jest zupełnie inaczej niż myślałam, szczerze mówiąc lżej. A to , ze > jestem z tej szkoły raczej zaciekawia innych, a nie odstrasza czy rozsmiesza. > Jestem w klasie chemicznej i przyznam, ze Sztef jest postrachem szkoły, ale i > to ma swoje uroki:) tu jest naprawde zabawnie, zwłaszcza, ze mieszkam w > internacie:) jest tu troche dziwnych ludzi, ale gdzie ich nie ma, no gdzie? Ja > nie znam takiej szkoły... No w sumie mogę zgodzić się z tym, że nie ma szkoły, w której nie ma dziwnych ludzi, ale w czternastce jest ich chyba kilka razy więcej niż w innych. Ja jestem uczniem już trzeciej (od września) klasy XIII liceum, mam super klasę, wszyscy są zgrani, wzajemna pomoc, współpraca na całego, zawsze mogę na nich liczyć w każdej sytuacji. Nie mówię, że nie ma u nas nauki, chyba wszędzie trzeba się uczyć, też trochę się uczę, żeby na te studia wymarzone się dostać, ale ile Wy się uczycie niepotrzebnie? Mój najlepszy kolega z gimnazjum poszedł do czternastki dwa lata temu i on zupełnie nie ma na nic czasu! To jest poprostu chore. To był naprawdę normlany chłpak! W klasie się wyróżniał trochę, bo był trochę mądrzejszy od innych, ale nie jakiś tam kujon, tylko poprostu uczył się na zrozumienie, wszyscy nauczyciele wmawiali mu, jaki jest mądry i wogóle, i nie wiem co mu odbiło, że poszedł do czternastki. Od tamtej pory spotykamy się tylko w wakacje. Gdy tylko do niego dzwonię, to on mówi, że nie ma czasu, bo ryje na pamięć jakieś zdania z angielskiego z przecinkami, ciągle uczy się jakiś zadań na pamięć z fizyki, matematyki i wogóle, zmarnował się chyba tam. Oczy podkrążone, bo czasami go na przystanku, bo blisko mieszkamy. I po co mu to? Po co mu tyle tej wiedzy, która się do niczego nie przyda? Mnie odstrasza sam numer tej szkoły, bo wiem co spotkało tam mojego kolegę... Więc teraz odpowiedź na pytanie z wątku, czy ludzie z czternastki są psychiczni? Otóż na początku nie są, ale ta szkoła powoli ich w psychicznych zmienia... ------------------------------------------------------------------------------ "Widnokrąg myślowy niektórych osób jest bardzo ciasny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxx Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:41 Brawo rudy!!!!calkowicie sie z Toba zgadzam:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_krasnoludek Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? 10.08.04, 09:38 Gość portalu: xxxxxx napisał(a): > jestem uczennica czternastki. czy ludzie z tej szkoly sa chorzy???????????? > prosze o wypowiedz uczniow z innych szkol No oczywiście, że chorzy :D Na głowę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 01:14 Tak. Do tego nie trzeba być uczniem innej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxx Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 22:31 Widze ze nikt sie tu ostatnio nie wpisuje....szkoda.Wiec. chcialam zapewnic ucznoiow innych szkol ze nie jestesmy nienormalni.mialam wielu znajomych z renomowanych liceów, którzy chcieli dostac sie na medycyne.niestety nie udalo sie im.ja natomiast dostałam sie na ta oblegana uczelnie dzieki p.Sztefi.przyznaje wiele razy nie spałam aby przygotowac sie do lekcji.mialam momenty w ktorych zalowalam ze poszlam do tej szkoły.teraz jednak widze ze sie opłacało.to prawda ze w czasie roku szkolnego uczniowie 14 nie maja czasu dla siebie ale za to maja pewnosc dostania sie na studia.Ludzie 14 chacą cos w zyciu osiagnac, maja cele do ktorych przez swoja prace wytrwale daza.a o tym ze jestesmy psychiczni mowia ludzie ktorzy nigdy ne byli zwiazani z czternastka Odpowiedz Link Zgłoś
glewik_pospolity Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? 26.08.04, 15:17 • Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: 195.205.245.* Gość: Sęp 04.08.2004 23:03 odpowiedz na list odpowiedz cytując Ja jestem dopiero jeden rok w czternastce i jestem bardzo zadowolona ze swojego wyboru. Tu jest zupełnie inaczej niż myślałam, szczerze mówiąc lżej. A to , ze jestem z tej szkoły raczej zaciekawia innych, a nie odstrasza czy rozsmiesza. Jestem w klasie chemicznej i przyznam, ze Sztef jest postrachem szkoły, ale i to ma swoje uroki:) tu jest naprawde zabawnie, zwłaszcza, ze mieszkam w internacie:) jest tu troche dziwnych ludzi, ale gdzie ich nie ma, no gdzie? Ja nie znam takiej szkoły... Nie wierzcie jej. Ona się uczy zdań po angielsku na pamięć. ;-). Sorry Sępie. Nie powiedziałabym, ze nie mam czasu dla siebie. Z obserwacji poczynionych na powyższym obiekcie wnioskuję, że też ma czas dla siebie i dla paru innych osób. Właściwie, to patrząc z perspektywy roku, zgodzę się z Sępem - jest duzo lżej, niż się spodziewałam. Czasami aż głupio. A co domniemanego upadku na zdrowiu psychicznym. Nie zauważyłym go. Oprócz paru podręcznikowych przypadków otumanienia alkoholem, obrzucania się kapustą (czerwoną na laborkę), i dekorowania pokoju papierem toaletowym i innych małych przyjemności nie wydaje mi się, żebyśmy byli szczególnie nienormalni. Ale troszkę inni. Bo tu trafiają (z reguły), Ci którzy chcą się uczyć, Ci najlepsi, a przynajmniej lepsi, pasjonaci i entuzjaści. A kto zaprzeczy, ze matematycy i szachiści są zwykłymi szarymi ludźmi? Dużo tu ciekawych ludzi, którzy mają coś do powiedzenia. Ciekawych nie dziwnych. Kolorowych w sensie metaforycznym. Nie zauważyłam też żeby ktoś jakoś się szczególnie odwracał ode mnie. Ludzie są raczej zaciekawieni. I wydaje mi się, ze plotki (te nieżyczliwe), powstają też z naszej (uczniów), winy. Bo każdy trochę przejaskrawi, przesadzi, pochwali się. Nawet nieświadomie. I powstają opowieści, ze klasa chemiczna musi całą tablice pierwiastków na pamieć znać z masami i innymi smiesznymi liczbami. Ci zaszczuci, z wrzodami i podkrążonymi oczyma, to jednostki. Mniejszość. Niedopasowana. Tak przynajmniej uważam. I wcale nie cieszymy się z powrotu do skzoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.09.04, 16:00 jasne ;) wyścig szczurów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p_fizyk XIV lo IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 02.10.04, 19:18 niestety prawda jest jak zwykle po srodku. nie konczylem szczesliwie czternastki, ale czesto spotykam ludzi ktorzy mieli tem watpliwy zaszczyt. po pierwsze jest grupa ludzi w miare normalnych, wyluzowanych, podchodzacych z dystansem ( oczywiscie stosownym dystansem ) do procesu zdobywania wiedzy, sa tez niestety ludzie ktorych poziom mniemania o swojej osobie jest tak wysoki, ze nie pozwala im na odrobine realnego spojrzenia na rzeczywistosc, a ta jest taka, ze budza oni politowanie i ironie nie tylko tej drugiej czesci, ale tez ogolu licealistow. jaka szkoda, ze nie wszyscy maja szczescie zobaczyc z jakim hukiem spadaja niektorzy z wyzyn wlasnych mnieman na sam dol zalasnej rzeczywistosci. nie trzeba konczyc xiv lo aby cos osiagnac, zainteresowania i pasje mozna z powodzeniem rozwijac w innych szkolach, juz bez obawy o niebezpieczne wyrugowanie 'samoNIEoceny'. kultywowanie mitu wspanialego Lo jest tak samo jak mi sie wydaje zasługa powzechnej nieznajomosci faktow, oraz pewnej mitologizacji rzeczywistosci, ktorej nie potrafi sie ogarnac. stawianie rownosci miedzy rzeczownikami geniusz i absolwent xiv lo jes co najniej w 90% nieuzasadnione, a wynika wylacznie z bardzo miernego poziomu wiedzy znacznej czesci spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Avocado Re: XIV lo IP: 213.76.147.* 11.10.04, 16:31 typowa nieobiektywna wypowiedz nie-absolwenta XIV LO. super szkola ;) zaluj, ze nie miales przyjemnosci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p_fizyk Re: XIV lo IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.10.04, 21:40 typowa proba bagatelizowania opini : 'nie byles wiec nie wiesz'. wielka szkoda, ze nie odnosi sie ona w zadnym stopniu do postawionych faktow. po pierwsze czlowiek ma juz taka nature ze zawsze chwali cos w czym mial udzial, po drugie zawsze broni swoich racji nierzadko bez opamietania lamiac obraz rzeczywistosci. otoz nie twierdze, ze nie jest to 'super szkola', calkiem uzasadnione jest przyjecie takiego stanowiska przez abolwenta. w takiej samej sytuacji czesto odnajduje wlasna osobe, ale nie to jest obiektem rozwazan. podkreslam ze nie wypowiadam opini na temat wartosci, powiedzmy estetycznych charakteryzujacych xiv lo, lecz opisuje rzeczywistosc jaka obserwuje i jaka jest scisle powiazana z wspominana szkola. nie mozna stwierdzac (lub negowac) czy szkola jest super czy nie, bo kazdy sadzi dokladnie to samo o swoim lo i to nie ulega zadnej watliwosci. nalezaloby skupic sie na tym jakie zachowania wpaja szkola swoim absolwentom i jakie wrozenie wywieraja oni juz po jej ukonczeniu. nie chodzi tu tylko o wartosci czysto edukacyjne ( wiedze mozna zdobywac ze znacznie wieksza wydajnscia siedzac w domu ) lecz glownie o ksztaltowanie czlowieka jako obywatela i czlonka wiekszej spolecznosci. tu tkwi problem, o ktorym wczesniej wspominalem.... niestety Odpowiedz Link Zgłoś
glewik_pospolity Re: XIV lo 23.10.04, 11:49 To jaka szkoła wypuszcza absolwentów, ukształtowanych jako obywateli i członków większych społeczności? Co szanowny pan pod tym rozumie, nawet pod samym pojeciem? I jakie wrażenie wywierają absolwneci osławionej szkoły? Pytam z czystej ciekawości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 14:53 ...Ale troszkę inni. Bo tu trafiają (z reguły), Ci którzy chcą się uczyć, Ci najlepsi, a przynajmniej lepsi, pasjonaci i entuzjaści. A kto zaprzeczy, ze matematycy i szachiści są zwykłymi szarymi ludźmi? Dużo tu ciekawych ludzi, którzy mają coś do powiedzenia. Ciekawych nie dziwnych. Kolorowych w sensie metaforycznym... Młody człowieku. Uczyć trzeba sie zawsze!Czy w XIV czy w innej szkole. Jesteście inni? Nie, tacy sami. Waszym szczęściem jest to ze macie rodziców na tyle zamożnych ,że stać ich na opłacenie komitetu rodzicielskiego w kwocie 150 zł (to duzo!),ze stać ich na opłacenie języków, które w tej szkole są płatne! Parę lat temu miałam dylemat czy wysłać dziecko do XIV. Podstawówke ukończyło z wyróznieniem. Dostać by się dostało bez problemu do tego liceum. Ale koszty bycia w tej szkole przerastały moje wówczas możliwości.Skończyło inne liceum, tzw. przeciętne. Dostało się na studia tam gdzie chciało. Ale oprócz normalnej szkoły i normalnej nauki miało czas rozwijać swoje zamiłowania.Dziś z perspektywy czasu, stwierdza, że dobrze sie stało.To Wasi rodzice przyczyniają sie do tego, ze stajecie sie dla innych nienormalni!To głównie Oni za wszelką cenę chca pokazać innym ze wy jesteście inni, lepsi od innych.Lecz nie szata zdobi człowieka.Wartość wiedzy i zaradności po studiach życie samo oceni bez wzgledu na to jaką szkołę się ukończy. Odpowiedz Link Zgłoś
glewik_pospolity czyli okazało się, że nie mam wolnej woli? 07.10.04, 22:00 Co się tak tych nieszczęsnych rodziców uczepiliście? Już to sobie wyobrażam! Za każdym uczniem XIV stoi dysząca chęcia zemsty, pokazania się, chwalenia, szpanowania toksyczna parka z piekła rodem, która pejczem zagania do całek, orbitali i innego paskudstwa. A więc tylko ludziłam się, że to był mój własny wybór? Paranoja jakaś! Powinniśmy się leczyć, czemu nikt tej szkoły nie zamknie na dobre, bo to przecież nienormalne, że ludzie chcą się uczyć. Co to za obłąkane zwyczaje, zeby przyjmować od pewnego (jakże wygórowanego w tym roku), poziomu. Trzeba dać wszystkim równe szanse! Bez sensu... A Gościeja to za pedofilie i szerzenie treści nieodpowiednich dla uszu normalnego młodego człowieka, trzeba by zamknąć, ale to tym razem na serio. Przepraszam, ale moja demoniczna matka woła mnie na "Przyjaciół"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leyla Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 21:28 a poza tym to na komitet i na angielski placic nie trzeba,to nie jest obowiazkowe. i nikogo nie traktuje sie gorzej,jesli tego nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakla Re: Czy ludzie z 14 lo sa psychiczni?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 02:03 chodziłam do gimnazjum przy 14lo ale do liceum poszłam innego. Mam mieszane uczucia z jednej strony uważam ze dopiero w moim liceum otworzyłam się i dobrze się w nim czuje, ale z drugiej strony trochę tęsknie za ludzmi z 14 lo. mają wizje na przyszlość są orginalni(oczywiśćie nie wszyscy). nie uwazam by czternastkowicze byli psychiczni chociaż oczywiście mogą zdarzyć się wyjątki:). Odpowiedz Link Zgłoś