Dodaj do ulubionych

Newsletter II

IP: 213.199.196.* 05.08.04, 15:36
Ze względu na prosby, groxby i utyskiwania dziennikarzy, działkowców,
architektów, inwestorów oraz emerytów i rencistów, którzy nie maja dostepu do
szybkiego sprzętu komputerowego bądz łącza zakładam newsletter 2(pierwszy sie
spasł i trudno sie otwiera u ww osób) ;)

pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 16:10
      Good idea Rafis! Pozdrowienia dla modemowców :)
      • Gość: kotbehemot Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:11
        Prosze bez pogaduszek bo zaraz bedzie trzeba zakladac newsletter III;)

A zeby nie bylo ze pisze na prozno- pieknie nam rosnie piekna biblioteka:)
        • Gość: slawek Re: Spielberg się wystraszył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 18:39
          Film Spielberga we Wrocławiu
          Steven Spielberg zdecydował się na opóźnienie produkcji swojego najnowszego
          filmu "Vengeance" ("Zemsta"), którego realizacja odbywać się ma we Wrocławiu.
          Powód tej decyzji to obawy reżysera, że tematyka filmu może przyciągnąć uwagę
          terrorystów...
          Tematem filmu jest zatrzymanie przez izraelski wywiad palestyńskich
          terrorystów, którzy w 1972 roku podczas Igrzysk Olimpijskich w Monachium
          dokonali zamachu na izraelskich sportowców. Zdjęcia miały rozpocząć się latem,
          jednak termin przesunięto z powodu obaw przed terrorystami, tym bardziej że
          jeden z zamachowców z 1972 roku prawdopodobnie nadal przebywa na wolności. Na
          razie przewidywany termin rozpoczęcia zdjęć to koniec jesieni. Premierę filmu
          zaplanowano na rok 2006.
          • Gość: Rafis plac Nankiera IP: 213.199.196.* 05.08.04, 22:18
            Uniwerek ogłosił przetarg na:
            częściowa zabudowa obszaru zaułka zachodniego pomiędzy budynkami przy pl.
            Nankiera 15 i 16 we Wrocławiu wraz z aranżacją nawierzchni.
            Przedmiotem zamówienia jest wykonanie przebudowy funkcjonalno - przestrzennej
            wraz z aranżacją nawierzchni zaułka zachodniego.

Zakres robót objęty zamówieniem jest następujący:
            a) fundamenty;
            b) ściany murowane z cegły;
            c) ścianki szklone w konstrukcji stalowej;
            d) dach pomieszczenia technicznego;
            e) dach śmietnika i obróbki blacharskie;
            f) elementy ślusarsko- kowalskie;
            g) posadzki, nawierzchnie;
            h) ekrany odblaskowe, elementy wyposażenia;
            i) instalacja elektryczna - oświetlenie;
            j) instalacje sanitarne - odprowadzenie wód opadowych

• pluto10 Mam do was pytanie. 05.08.04, 22:25
              Dzisiaj przeszedłem się po Ostrowie Tumskim i wszystkich sąsiednch
              wyspach.Zainteresował mnie jeden budynek który jest już pobudowany (ale wkoło
              jeszcze burdel)jest ona na rogu ulic Sienkiewicza i Świętokrzyskiej.Pytam się
              was bo on jest dość duży i z boku budynku wystaje zaraz przy ziemi ze szkła
              duże jajo (ta dzisiejsza architektura),co to za budynek?Jakie ma on pełnić
              funkcje?
              ------------------------------
              pluto10
              • Gość: kotbehemot Re: Mam do was pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 22:36
                To herbarium UWr, maja tam byc przechowywane kwiatki, ziolka i inne takie.
                • Gość: erni Re: Mam do was pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:04
                  Najwieksze zbiory w polsce i jedne z najwiekszych w europie. Nie ma okien bo
                  sloneczko szkodzi tym zbiorom. Jest tam utrzymywana specjalna stala temp. i
                  wilgotnosc.
                • Gość: ! Re: Mam do was pytanie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:06
                  To herbarium UWr, maja tam byc przechowywane kwiatki, ziolka i inne takie.

To jest właśnie jeden z obiektów we Wrocławiu, który strasznie mi się nie
                  podoba :(((

To też dowód dla wszystkich, którzy myślą, ze wszystko, bezkrytycznie mi się
                  podoba we Wrocławiu...
                  • Gość: kotbehemot Re: Mam do was pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:09
                    To akurat nic dziwnego bo Herbarium nikomu sie nie podoba;-)
                    • Gość: ! Re: Mam do was pytanie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:13
                      No Kocie z wyjątkiem autorów tego projektu :) podobno to była ich zemsta na
                      Wrocławiu, za odrzucenie przez UM ich pierwszego projektu :)
                      • Gość: slawek Re: Mam do was pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:45
                        Mi się budynek podoba. Tylko otoczenie jest straszne gdyby stał w lepszym
                        otoczeniu to by się lepiej prezentował. W mieście musi być coś co przykuwa
                        uwagę nawet w "negatywny" sposób.
                        • hen Re: Mam do was pytanie. 06.08.04, 14:50
                          Gość portalu: slawek napisał(a):

> Mi się budynek podoba. Tylko otoczenie jest straszne gdyby stał w lepszym
                          > otoczeniu to by się lepiej prezentował. W mieście musi być coś co przykuwa
                          > uwagę nawet w "negatywny" sposób.

Jeśli chciałeś może powiedzieć, że architektura Ostrowa Tumskiego i dzielnicy
                          Śródmieście zaburzają odbiór dzieła, to się zgodzę. Aby lepiej wyeksponwać ten
                          kawałek sztuki należałoby go przenieść na wyspę opatowicką :-)
          • Gość: lolo Re: Spielberg się wystraszył ? IP: *.rozanka.wroc.pl 10.08.04, 00:43
            dlaczego nie nakreci o masakrze w Deir Yassingdzie terrorysci zydowscy
            zmasakrowali kilkuset ludzi.
    • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 05.08.04, 23:14
      Moge Wam powiedziec, ze ciagu najblizszych kilku dni zostanie podpisana umowa
      kupna gruntu w centrum Wroclawia, ktora na pewno wywola mala burze na forum
      (negatywna). W tej chwili nie moge powiedziec nic wiecej :(
      CDN...
      • Gość: erni Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:23
        Ja juz mam dosyc burz na tym forum i tej galerii ufo ktora jest obecna niemal w
        kazdym watku.
        • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 05.08.04, 23:25
          Don`t worry ;) Az tak zle to nie bedzie, bo chyba gorzej byc nie moze :P
      • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 05.08.04, 23:26
        Czyżby chodziło o NCC? Czy ta transakcja bedzie niosła za soba jakas budowe
        (kontrowersyjna budowe?)?
        jak nie mozesz na forum to przynajmniej napisz na wroclawczyk@gazeta.pl
        przysięgam ze nic nie powiem :) Nie moge czekac kilku dni na kolejna burze bo
        to mnie zabije i nie dotrwam do wakacji.

pzdr.
        • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 05.08.04, 23:28
          Nie, nie chodzi o NCC. Szczegoly wysylam na maila :)
          • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:31
            A mnie wyślesz info na mail?

• Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 05.08.04, 23:33
              ok czekam ale juz sie zaczynam bac tego newsu :)
              • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 05.08.04, 23:35
                poszlo
      • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:29
        Michał a tu mnie zagięłeś .:::. Duża działka czy mała działka? Pamiętaj, my
        zawsze staramy się dzielić wszelkimi informacjami na tym forum :), między
        innymi właśnie dzięki temu jest ono tak popularne i tak często odwiedzane... :)
        • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 05.08.04, 23:32
          Duza dzialka. Niestety nie moge nic powiedziec na forum publicznym dopoki nie
          zostanie podpisana umowa :( Wpadnij jutro na manifestacje to powiem Ci co
          wiem ;)
          • Gość: erni Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:34
            Ludzie nie trudno przewidziec. Pewnie jakas duza dzialkak pojdzie pod kolejny
            jakis hipermartket i tyle.
            • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 05.08.04, 23:36
              nie potwierdze i nie zaprzecze ;)
            • Gość: kotbehemot Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:45
              Czyli pewnie okolice FATu pod market, to juz dawno zostalo zapowiedziane.
              • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 00:01
                Jeżeli to działka w okolicach FATu...to wszystko wiadomo... Jeśli chodzi o tą
                działkę...
              • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 06.08.04, 00:01
                Czy moze mnie ktos oswiecic, gdzie znajduje sie FAT?
                • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 00:04
                  Michał FAT - FABRYKA AUTOMATÓW TOKARSKICH, skrzyż Grabiszyńskiej i Hallera -
                  ten szary, wysoki biurowiec po prawej stronie, jak jedziesz w kierunku
                  Klecińskiej...

A działka o której myślimy z Kotem to działka Hydralu, obok stacji BP i Aralu...
                  • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 06.08.04, 00:07
                    Pudlo, musicie kierowac sie blizej centrum ;)
                    P.S. Sprawdz maila.
                    • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 00:11
                      Dostałem i dziękuję. A o tamtą działkę na skrzyż Grabiszyńskiej i Hallera
                      starało się OBI (miało powstać dwupoziomowe, drugie OBI we Wrocławiu)...
                      • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 06.08.04, 00:14
                        Tamta dzialke pamietam, pomiedzy dwoma stacjami BP, tylko nie moglem skojarzyc,
                        gdzie sie znajduje FAT, chyba jest juz zbyt pozna godzina ;)
                        • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 00:18
                          Z tego co napisałeś w mailu Michale to przychodzi mi jeszcze na myśl tylko
                          jeden inwestor - na P ale gdzie miałby się ulokować...to już nie zgadnę nawet
                          po przespaniu się :(
                          • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 00:19
                            .....no jeszcze na K, inwestor z centralą we Wrocławiu, bo chyba nie mówisz o
                            malutkich inwestycjach L?
                            • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 06.08.04, 00:26
                              W zadnym wypadku nie mowie o Lidlu ;)
                              Sprawdz maila
                              • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 06.08.04, 00:28
                                ta działka była w spisie sporzadzonym w zimie przez GW(działki z pozwoleniem na
                                budowe i działki z warunkami zagospodarowania przestrzennego).
                                Przeznaczenie hurtownia.
                              • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 00:35
                                Michale tylko jeszcze jedno pytanie na forum publiczym, czy nazwa tej firmy
                                zaczyna się na S? Jeżeli tak, to więcej pytań nie mam :)
                              • Gość: erni KAUFLAND IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:49
                                Nazwa tej firmy to KAUFLAND. Z centrala we Wrocławiu.
                                • Gość: erni Re: KAUFLAND IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:50
                                  ??? CZY O TA FIRME CHODZI MICHALE:)?
                                  • Gość: Rafis spokojnie IP: 213.199.196.* 06.08.04, 14:59
                                    To nie Kaufland. Nie bedzie tez zadnej afery, wszystko jest ok :)
                    • geogregor Re: Newsletter II 09.08.04, 19:41
                      a mozesz mi podeslac cynk?
                      geogregor@gazeta.pl
                      Nic nikomu nie powiem bo i tak jestem daleko. Obecnie w Kalifornii.
                      Ale Wroclawskie inwestycje mnie ciagle interesuja.
                      dzieki
          • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:40
            Michał jeszcze przez tydzień będę unieruchomiony :(

Gdybyś miał ochotę podesłać info, to pisz na ten mój stary mail:
            ralf01@poczta.onet.pl
            (Rafał, to moje drugie imię)
            • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 05.08.04, 23:46
              Gość portalu: ! napisał(a):

> Michał jeszcze przez tydzień będę unieruchomiony :(
              >
              > Gdybyś miał ochotę podesłać info, to pisz na ten mój stary mail:
              > ralf01@poczta.onet.pl
              > (Rafał, to moje drugie imię)

aaaa to dlatego teraz wiecej Cie na forum :) nóżka złamana?
              • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 00:02
                Nie ale sprawa związana ze zdrowiem :(
                • Gość: ! Nowa, prestiżowa inwestycja L.Czarneckiego? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 10:36
                  Czy jeden z najbogatszych Polaków przejmie koszykarski Śląsk?

Andrzej Jaworski 06-08-2004 , ostatnia aktualizacja 06-08-2004 09:32

Jeden z najbogatszych Polaków Leszek Czarnecki jest zainteresowany przejęciem
                  koszykarskiego Śląska! Jeżeli do tego dojdzie, będzie to oznaczało, że władzę w
                  klubie straci Grzegorz Schetyna.

O możliwości pojawienia się potężnego inwestora wspominał sam Grzegorz Schetyna
                  podczas środowej konferencji prasowej. To była ta trzecia, tajemnicza firma,
                  która dysponuje potężnymi pieniędzmi. W zamian za wejście do klubu chciałaby
                  mieć jednak spore wpływy.

- Tu mówilibyśmy już o pełnym sponsoringu, firma ta brałaby na siebie
                  sfinansowanie niemalże całego budżetu, coś na kształt Prokomu w Sopocie, czy
                  nawet Telefoniki w piłce nożnej - opisywał Grzegorz Schetyna. - Mowa tu o
                  sporym budżecie. Musielibyśmy się wówczas jednak przeorientować, być bardziej
                  związani z działami marketingu i public relations tej firmy, a umowa byłaby
                  dłuższa niż trzyletnia. Dla nas oznaczałoby to podjęcie strategicznej i dość
                  trudnej decyzji. Śląsk bowiem nigdy nie był klubem zakładowym, był po prostu
                  Śląskiem.

Z kilku nieoficjalnych, ale wiarygodnych źródeł dowiedzieliśmy się, że osobą
                  zainteresowaną wejściem w Śląsk jest wrocławianin Leszek Czarnecki, jeden z
                  najbogatszych Polaków! Rozmowy w tej sprawie toczą się od kilku miesięcy, ale w
                  ostatnim czasie zostały przyspieszone, ponieważ Śląsk znalazł się pod ścianą:
                  nie udało się przedłużyć umowy sponsorskiej z PTK Centertel, operatorem sieci
                  Idea, KGHM nie zezwolił Telefonii Dialog na sponsorowanie klubu i nie ma
                  odpowiedzi od spółki związanej z Credit Agricole. Grzegorz Schetyna podczas
                  konferencji prasowej sceptycznie wypowiadał się o tzw. trzecim wariancie, ale
                  wiele wskazuje na to, że nie będzie miał innego wyjścia. Praktycznie wszystko
                  zależy od decyzji Czarneckiego, która - według nieoficjalnych informacji - już
                  została podjęta - na "tak".

Na przeszkodzie mogą stać jedynie szczegóły umowy, wejście bowiem nowego
                  inwestora oznaczałoby spore zmiany w klubie. Przede wszystkim - jak udało nam
                  się ustalić - Czarnecki miałby przejąć 75 procent udziałów (na razie 95 procent
                  posiada Grzegorz Schetyna), co oznaczałoby faktyczną władzę w klubie. Śląsk
                  byłby w całości związany z firmami należącymi do Czarneckiego.

Jaki interes ma w przejęciu koszykarskiego klubu jeden z najbogatszych Polaków?
                  Otóż należąca do niego spółka Getin Holding kupiła Górnośląski Bank
                  Gospodarczy, który w najbliższym czasie ma zmienić nazwę na Getin Bank i
                  rozwijać działalność. Przejęcie znanego koszykarskiego klubu dałoby spory i co
                  najważniejsze - stały rozgłos medialny. Jedyny problem polega na tym, że zmiana
                  nazwy GBG na Getin Bank ma nastąpić nie wcześniej niż za kilka miesięcy,
                  natomiast o możliwym porozumieniu mówi się nawet w kontekście kilku dni! Tym
                  ruchem Czarnecki wygrałby jednak konkurencję o sponsoring Śląska z Credit
                  Agricole, któremu to konsorcjum sprzedał w ubiegłym roku Europejski Fundusz
                  Leasingowy.

- Jeżeli dojdzie do podpisania umowy z tym inwestorem, nie będzie już możliwa
                  współpraca z żadną inną firmą zajmującą się finansami - mówił w środę Grzegorz
                  Schetyna, co było wyraźnym sygnałem w kierunku Credit Agricole (można to
                  odczytać "jeżeli nie zdecydujecie się podjąć szybko decyzji, ktoś was
                  uprzedzi").

Co ciekawe, przed trzema laty wejść w Śląsk i przejąć część udziałów chciał PTK
                  Centertel, lecz skończyło się jedynie na umowie sponsoringowej. Tym razem
                  jednak - a wszystko na to wskazuje - Śląsk zmieniłby właściciela.

Leszek Czarnecki

Ma 42 lata. prezes Getin Holding, od 25 maja 2004 r. pełni obowiązki prezesa w
                  Górnośląskim Banku Gospodarczym. Jeden z najbogatszych Polaków. W latach 1994-
                  95 był wiceprezesem Polbanku (obecnie GMAC Bank). Twórca i główny udziałowiec
                  działającego od 1991 roku Europejskiego Funduszu Leasingowego. Po sprzedaniu go
                  Credit Agricole został prezesem Credit Agricole Polska, spółki zarządzającej
                  polskimi firmami wchodzącymi w skład grupy. W 1998 roku znalazł się wśród
                  dziesięciu najlepszych menedżerów w Europie Centralnej - nagrodę The Best CEO
                  in Central Europe przyznaje "The Wall Street Journal". W tym czasie był też
                  finalistą światowego konkursu Young Business Achiever w Pekinie. W kwietniu
                  tego roku uznany został przez "Financial Times" - z okazji 25-lecia wejścia
                  tego dziennika na rynek ogólnoeuropejski - za jedną z 25 wschodzących gwiazd
                  europejskiego biznesu, które w najbliższej przyszłości wyznaczać będą kierunki
                  jego rozwoju. Na prestiżową listę "FT" Czarnecki wpisany został jako jedyny
                  Polak.

W 1987 roku ukończył Politechnikę Wrocławską. Jest specjalistą z dziedziny
                  ochrony środowiska. W 1993 roku obronił tytuł doktora nauk ekonomicznych w
                  Katedrze Zarządzania i Informatyki Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. W roku
                  1988 zdobył uprawnienia inspektora nadzoru i kierownika budowy z zakresu
                  budownictwa hydrotechnicznego. W latach 1991-99 odbył kilkanaście szkoleń
                  krajowych i zagranicznych z zakresu finansów, organizowanych m.in. przez
                  Międzynarodową Szkołę Bankową w Katowicach oraz Euromoney w Londynie. Pracę
                  rozpoczął w 1986 roku, otwierając Przedsiębiorstwo Hydrotechniki i Inżynierii
                  TAN SA, w którym oprócz funkcji menedżerskich był też nurkiem i kierownikiem
                  robót podwodnych.

Jego pasją jest m.in. nurkowanie. Miał zostać jednym z pierwszych ludzi na
                  świecie, którzy prywatnie za 20 milionów dolarów polecą w podróż kosmiczną.

Ani Dialog, ani Lukas

Tzw. trzeci wariant - wejście potężnego inwestora - jest konieczny, bo nie
                  powiodły się rozmowy ani z Lukas Bankiem, ani z Telefonią Dialog.

- Prowadziliśmy rozmowy ze Śląskiem, ale nie zdecydowaliśmy się związać z
                  klubem. Przeanalizowaliśmy sytuację, po czym stwierdziliśmy, że nasze cele
                  marketingowe na ten i na przyszły rok mówią w tym przypadku "nie" - powiedziała
                  nam wczoraj Anna Woźniak z działu public relations Lukas Banku. - Rozmowy nie
                  są już zatem prowadzone, zostawiliśmy sobie co prawda furtkę dotyczącą
                  przyszłości, ale na pewno nie zostaniemy ani sponsorem tytularnym, ani
                  strategicznym. Być może będziemy współpracować przy jakichś pojedynczych
                  projektach, i to wszystko - podkreśla.

Sponsorem Śląska nie zostanie również Telefonia Dialog, choć z tej firmy nie ma
                  jasnych deklaracji.

- Wpłynęła oferta od klubu i poddaliśmy ją standardowej procedurze weryfikacji -
                  potwierdza Marta Pietranik z biura prasowego. - Robimy tak w przypadku każdej
                  inwestycji czy decyzji sponsorskiej, a już zwłaszcza, gdy dotyczy to poważnych
                  firm i marek, a taką bez wątpienia jest koszykarski Śląsk. Dokładnej analizie w
                  takich przypadkach poddajemy wartość inwestycji, koszty, zwroty z inwestycji.
                  Dotychczas nie było ostatecznych negocjacji ani deklaracji finansowych. Odbyło
                  się jedynie spotkanie w celu omówienia oferty sponsorskiej.

Do porozumienia jednak nie dojdzie, bo nie zgadza się na to właściciel Dialogu,
                  firma KGHM, która z kolei jest właścicielem drużyny piłkarskiej Zagłębia Lubin.
                  Grzegorz Schetyna spotkał się w tej sprawie z przedstawicielami władz KGHM-u
                  (m. in. prezesem Wiktorem Błądkiem) w piątek, podczas inauguracyjnego spotkania
                  ekstraklasy Zagłębia z Cracovią. Niewiele jednak wskórał, bo jego
                  poniedziałkowa wizyta w Dialogu zakończyła się niepowodzeniem. Co ciekawe dwa
                  dni później z Dialogiem pożegnali się przewodniczący rady nadzorczej oraz
                  wiceprezes ds. marketingu, którzy pilotowali całą sprawę.

- Oferta analizowana była przez departament marketingu Telefonii Dialog, a nie
                  konkretną osobę - przekonuje Marta Pietranik. - Dlatego nie ma żadnego
                  znaczenia, że ta osoba w firmie już nie pracuje, bo nie ona samodzielnie
                  decydowałaby w tej sprawie.

Dialog sponsorem Śląska jednak nie zostanie.
                  • Gość: Rafis Re: Nowa, prestiżowa inwestycja L.Czarneckiego? IP: 213.199.196.* 06.08.04, 17:39
                    Hmmm mam przeczucie, że ta grupa kapitałowa będzie potezna. Dobrze jesli
                    skorzysta na tym Sląsk czy to korszykarski czy nozny(o tym nie ma nic w
                    artykule).
                    aha ralf odbierz poczte :)
                    • Gość: wtajemniczony Re: Nowa, prestiżowa inwestycja L.Czarneckiego? IP: 83.16.144.* 06.08.04, 18:35
                      Mogę ci powiedzieć, że będzie potężna. Wprowadzi nową jakość w finanse i będzie
                      obecna we wszystkich znaczących wycinkach finansów. Póki co jeszcze nie wszyscy
                      członkowie tej grupy mogą się ujawnić, ale zrobią to w odpowiednim momencie.
                      • Gość: Rafis Re: Nowa, prestiżowa inwestycja L.Czarneckiego? IP: 213.199.196.* 06.08.04, 18:43
                        Gość portalu: wtajemniczony napisał(a):

> Mogę ci powiedzieć, że będzie potężna. Wprowadzi nową jakość w finanse i
                        będzie
                        > obecna we wszystkich znaczących wycinkach finansów. Póki co jeszcze nie
                        wszyscy
                        > członkowie tej grupy mogą się ujawnić, ale zrobią to w odpowiednim momencie.

hmmm centrala bedzie w nowym budynku ;) czy będzie to grupa firm z różnych miast
                        (krajów)?

pzdr.
                        • Gość: wtajemniczony Re: Nowa, prestiżowa inwestycja L.Czarneckiego? IP: 83.16.144.* 06.08.04, 18:48
                          Tak, będzie to grupa firm z różnych miast i krajów (na wschód i południe od
                          naszego kraju). A o niektórych z tych firm można poczytać na oficjalnej stronie
                          Getinu :)
                          • Gość: Rafis Re: Nowa, prestiżowa inwestycja L.Czarneckiego? IP: 213.199.196.* 06.08.04, 18:54
                            Gość portalu: wtajemniczony napisał(a):

> Tak, będzie to grupa firm z różnych miast i krajów (na wschód i południe od
                            > naszego kraju). A o niektórych z tych firm można poczytać na oficjalnej
                            stronie
                            > Getinu :)

tzn to będa spółki córki getinu oraz innych firm L.C. z ww krajów jesli dobrze
                            rozumiem sugestie? :)
                          • Gość: ! Re: Nowa, prestiżowa inwestycja L.Czarneckiego? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 18:54
                            Wtajemniczony jesteś kolejną osobą, która potwierdza moje nieoficialne
                            informacje. Już mi o tym mówiło kilka osób, ale wolę poczekać na efekty i na
                            oficialne potwierdzenia informacji. W każdym bądż razie jeżeli te informacje
                            się potwierdzą to......będziemy mogli być jeszcze bardziej dumni z Pana leszka
                            i będziemy mogli się cieszyć z kolejnych inwestycji we Wrocławiu, wzroście
                            prestiżu anszego miasta, umacnianiu pozycji w wielu dziedzinach, a przede
                            wszystkim powstaną we Wrocławiu kolejne miejsca pracy i to w bardzo preżnych
                            firmach i instytucjach.

Kibicuję Panu Leszkowi i grupie jego współpracowników i życzę wszystkiego
                            najlepszego i powodzenia przy tworzeniu kolejnych projektów.

Życzyłbym sobie wiecej takich ludzi we Wrocławiu!
                            • Gość: Rafis Re: Nowa, prestiżowa inwestycja L.Czarneckiego? IP: 213.199.196.* 06.08.04, 19:06

> Wtajemniczony jesteś kolejną osobą, która potwierdza moje nieoficialne
                              > informacje. Już mi o tym mówiło kilka osób, ale wolę poczekać na efekty i na
                              > oficialne potwierdzenia informacji. W każdym bądż razie jeżeli te informacje
                              > się potwierdzą to......będziemy mogli być jeszcze bardziej dumni z Pana
                              leszka
                              > i będziemy mogli się cieszyć z kolejnych inwestycji we Wrocławiu, wzroście
                              > prestiżu anszego miasta, umacnianiu pozycji w wielu dziedzinach, a przede
                              > wszystkim powstaną we Wrocławiu kolejne miejsca pracy i to w bardzo preżnych
                              > firmach i instytucjach.
                              >
                              > Kibicuję Panu Leszkowi i grupie jego współpracowników i życzę wszystkiego
                              > najlepszego i powodzenia przy tworzeniu kolejnych projektów.
                              >
                              > Życzyłbym sobie wiecej takich ludzi we Wrocławiu!

amen :)!
                              • Gość: jester Re: Nowa, prestiżowa inwestycja L.Czarneckiego? IP: 217.97.139.* 06.08.04, 19:11
                                Zdecydowanie - nic dodać nic ująć.
                                • pluto10 Re: Nowa, prestiżowa inwestycja L.Czarneckiego? 06.08.04, 19:38
                                  Proszę niech ten pan Leszek Cz. pobuduje nam sanktuarium.
                                  pluto10
    • Gość: erni Re: Newsletter II - Traugutta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 21:18
      Nie wiem czy tej informacji juz nie bylo. W kazdym razie postawili juz zurawia
      na traugutta i rozpoczynaja budowe plomby na miejscu wyburzonych po powodzi
      kamienic.
    • Gość: $ Re: Newsletter II IP: *.rozanka.wroc.pl 09.08.04, 11:17
      Wczoraj w TEDE prez.Dutkiewicz mówił o pl.Grunwaldzkim i Centrum
      Południowym.Galeria Echo będzie jeszcze poprawiana architektonicznie,podobno SM
      Piast myśli już po mału o remoncie manhattanu,prez.będzie w tym tygodniu
      rozmawiał ze Społem o ich działce a działka koło pętli autobusowej musi chwilę
      jeszcze poczekać.
      Opracowywany jest mpzp dla CP i tu jako główne przewiduje się funkcje
      MIESZKALNE,biurowe i uzupełniające handlowo-usługowe.
      • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: *.prawo.uni.wroc.pl 09.08.04, 12:48
        tylko psmietaj ze ten program jest nagrywany we wtorek wieczorem lub w srode
        rano wiec Dudek rozmawiaó zapewne juz ze Społem w tamtym tygodniu:)
        • Gość: ! Millenium Tower II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 13:21
          No Szanowni Forumowicze jak ćwirkają wrocławskie wróble, wkrótce ma ruszyć
          budowa drugiego biurowca DESCONT-u, czyli Millenium Tower II na Strzegomskiej,
          tuż obok Millenium Tower I.
          Millenium Tower II ma mieć ponad 18.000 m2 pow użytkowej (I ma około 7500 m2).
          Wkrótce wiecej informacji na ten temat.
          • Gość: Rafis Re: Millenium Tower II IP: *.prawo.uni.wroc.pl 09.08.04, 13:36
            18 tys? toz to 3 razy wiecej niz pierwszy(prawie).Jesli to powierzchnia biurowa
            to bedzie najwiekszy biurowiec Wroclawia. Czy to bedzie wiezowiec? ;)
            • Gość: ! Re: Millenium Tower II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 13:59
              Wg założeń inwestora, Millenium II miało zostać owtarte 31.12.2004 czyli
              dokładnie w 4 lata po otwarciu Millenium I. I gdyby nie zastój na rynku pow
              biurowych, jaki miał miejsce od 2001 do 2003, to na pewno by ten biurowiec był
              właśnie kończony...

Teraz, kiedy boom biurowy we Wrocławiu widać już gołym okiem, inwestor zamierza
              rozpocząć tę inwestycję...

Wg dawnych założeń połowę Millenium II miał zająć 3 gwiazdkowy hotel,a resztę
              biura. Podejrzewam jednak, że teraz proporcje te mogą ulec (a nawet wręcz
              powinny) zmianie i że kosztem miejsc hotelowych DESCONT zwiększy pow biurową.
              Wg dawnych założeń Millenium II miało mieć od 13 do 15 kondygnacji (w tym jedną
              podziemną).

Na terenie obecnego parkingu ma zostać zbudowany 2 lub 3 poziomowy nowy
              parking...

Pozdrawiam.

ps: Trzymajmy kciuki za tę inwestycję...ponoć mocno się ruszyło w tej sprawie.

Do końca tego roku powinno też już się wyjaśnić, kto dokończy budowę biurowca
              Zojanu na Legnickiej. To w tej chwili bardzo łąkomy kąsek, za stosunkowo
              niewielkie pieniadze można mieć w szybkim okresie czasu komplet najemców na ten
              biurowiec... Chętnych nie brakuje, tylko tam są jakieś zawiłe prawa odnośnie
              właścicieli tego obiektu...
              • Gość: slawek Re: Millenium Tower II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 16:04
                Czekamy z niecierpliwością. Oby tak jeszcze w tym roku ruszyło Millenium II.
                • Gość: ! Re: Millenium Tower II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 17:07
                  W tym to raczej nie ma co liczyć. Dobrze by się stało jakby ruszyli na wiosnę.

ps: Za dwa tygodnie mają podobno zaczynać prace na budowie Galerii Legnickiej,
                  ale nie uwierzę, dopóki sam nie zobaczę, albo nie poinformuje o tym ktoś an tym
                  forum (że widział na własne oczy)...
                  • Gość: jester Re: Millenium Tower II IP: 217.97.139.* 09.08.04, 17:08
                    Byłem tam dzisiaj. Dzieje się tyle co zwykle... czyli nic. A tutaj to nie wiem
                    czy nie bedzie lepiej poczekac jakis tydzien od momentu prac, bo to miejsce cos
                    ma pecha...
                    • Gość: ! Re: Millenium Tower II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 17:22
                      Nie tyle pecha, co terminy się poprzesuwały. Jakiś czas temu był wywiad z
                      szefem tego projekktu i spółki i mówił, że prace maja się zacząć w sierpniu ale
                      niewykluczone, że przesuną się o 2-3 tygodnie. Oni mają już ponad 80% obłożenie
                      wynajmu całego kompleksu i staną na uszach by zacząć budować ten obiekt. A jak
                      chcą dodatkowo zarobić, to powinni się pospieszyć bo po 15 marca 2005 ruszają
                      właściwe prace budowlane przy Centrum Gądowskim (GEANT, galerie sklepów itd).
                      • Gość: ! Wrocławski Work Service się rozrasta.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 17:23
                        Zyskać na szukaniu pracy

Wrocławska firma Work Service planuje w ciągu dwóch lat uruchomić biura
                        pośrednictwa pracy czasowej w dziesięciu państwach europejskich. Zamierza
                        zarabiać m.in. na rekrutowaniu pracowników tymczasowych z Europy Środkowej do
                        zakładów w państwach "starej" Unii. Środki na ten cel ma zamiar pozyskać na
                        warszawskiej giełdzie.

- O ekspansji na rynki unijne myśleliśmy od dłuższego czasu - mówi Agnieszka
                        Mazańska z Work Service. - Przyjazny okazał się dla nas rynek pracy w Szwecji.
                        Mamy tam trzy biura, które działają na zasadzie franszyzy. Firmy prowadzą
                        Szwedzi, ale dostają markę, logo i doświadczenie Work Service.
                        Ważnym "poligonem" był rynek czeski - mamy tam dwa oddziały. Czesi pracują za
                        naszym pośrednictwem dla Czechów, ale czasem firmy czeskie zatrudniają Polaków.

Brytyjski rząd szacował, że po rozszerzeniu Unii do tego kraju będzie rocznie
                        przyjeżdżało 13 tysięcy imigrantów. Opozycja twierdziła, że te dane są
                        zaniżone, a okazało się, że są zawyżone. Wprawdzie w pierwszych dniach maja
                        trudno było dostać w Polsce bilet na autokar do Londynu, ale już po kilku
                        tygodniach równie mocno oblegana była trasa powrotna. Polacy wracali, bo nie
                        znaleźli zatrudnienia. Nie mieli odpowiednich kwalifikacji, nie znali języka. Z
                        tym problemem zetknęli się także pośrednicy pracy.

- Mieliśmy kłopoty ze znalezieniem odpowiednio wykwalifikowanych pracowników -
                        mówi Tomasz Szpakowski, prezes Work Service. - Dla brytyjskiego klienta
                        prowadzimy obecnie rekrutację kierowców tirów. Zleceniodawca chce zatrudnić 70
                        osób. Jak dotąd było 25 kandydatów.

Work Service chce rozwijać sieć placówek. W planach ma stworzenie biur w
                        dziesięciu państwach Europy. Pierwsze z nich powstanie jeszcze w tym roku w
                        Paryżu, kolejne m.in. w Rosji. - To bardzo dobry rynek. W Rosji rozpoczyna się
                        właśnie boom na pracowników sezonowych, podobny do tego, jaki mieliśmy pięć lat
                        temu w Polsce - mówi Szpakowski.

Środki na rozwój będą pochodzić z zysków oraz emisji akcji na warszawskiej
                        Giełdzie Papierów Wartościowych. Daty debiutu firma nie podaje. Jej obroty na
                        koniec roku sięgną 250 mln zł. Ubiegły rok spółka zamknęła zyskiem 2,5 mln zł,
                        przy sporych inwestycjach.

Tomasz Bonek

www.rp.pl
                        • Gość: proc Re: Wrocławski Work Service się rozrasta.... IP: *.jedynka.com.pl 22.09.04, 10:41
                          Może by sobie jakąś ładną siedzibe wybudowali:)
                      • Gość: Rafis Re: Millenium Tower II IP: 213.199.196.* 09.08.04, 17:30
                        czyli znowu same tajemnice, niewiadome, czekanie... :)
                        Trzymam tez kciuki z akompleks 3 biurowcóe, który ma powstac dzięki projektowi
                        knight-frank.To plus millenium II zapewniłoby powierzchnie biurowa na jakis
                        czas.
                        • Gość: ! Re: Millenium Tower II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 17:34
                          Dzięki remontowi Pl 1 Maja wiemy, że przed jego zakończeniem nie ruszy budowa
                          pierwszego z kompleksu biurowców Cuprum Center. No chyba, że przenieśliby
                          gdzieś zaplecze tego remontu z działki Cuprum...
                          • investor2000 Re: Millenium Tower II 09.08.04, 23:46
                            ! będziesz miał więcej informacji na temat Millenium II, jesli tak to kiedy?
                            Co do Nawrata to trzeba czekać....
        • Gość: gregg Grabiszyńska IP: *.magma / *.magma-net.pl 09.08.04, 18:06
          Czy ktoś wie co jest budowane pomiędzy komisariatem plicji na ul.
          Grabiszyńskiej a hotelem Wega ? Jest to plac po rozebrnej stałówce Hutmenu.
          • Gość: erni Re: Grabiszyńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 18:07
            Blaszak. Nie pamietam jakiej sieci.
            • Gość: ! Re: Grabiszyńska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 18:17
              Gregg tam budują kolejnego Lidla. Więcej na ten temat może napisze Ci Sławek.

Pozdrawiam.
              • Gość: slawek Re: Grabiszyńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 18:59
                Tak tam budują Lidla (dokładnie piątego). Szósty we wrześniu na Bierutowskiej.
                • Gość: michal Re: Grabiszyńska IP: 195.205.108.* 09.08.04, 23:39
                  obornicka, braniborska, hubska, nie moge sie doliczyc czwartego :/
                  Ten na bierutowskiej ma stanac miedzy domem kultury a takim wysokim blokiem?
                  • Gość: ! Re: Grabiszyńska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 23:41
                    Nowy Dwór - to ten brakujący :)
    • Gość: erni GBK kupiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 20:20
      gielda.wp.pl/index.html?a=1&b=1&c=11&POD=6&P[numer]=5566480&P[obr]=pa&P[godzina]=1711&P[dzien]=09082004&_err=1&ticket=8729243483464542IsNdby%
      2B3rxyzwxroivGmKIWmGj%2F33DN2DoFExzVCbHRR6dhTDN%
      2BC7jmK6FfK2UEySkIkwyOo4lMVGZZUYT8IJTY54dU%
      2B2w4q2ZOIaUao3SFnvzFzyZB99fODx7BOtHnw
      • Gość: Rafis most Grunwaldzki IP: 213.199.196.* 09.08.04, 21:54
        Niebieski most Grunwaldzki

Fot. Paweł Kozioł / AG

kargol 09-08-2004 , ostatnia aktualizacja 09-08-2004 19:33

Mamy żółty most Zwierzyniecki, zielony na Ostrowie Tumskim. Grunwaldzki będzie
        szaro-niebieski

Stalowe elementy mostu Grunwaldzkiego pokrywane są specjalną, antykorozyjną
        powłoką. - Zabytek w tym stanie powinien być konserwowany raz na osiem lat -
        mówi Ewa Mazur, rzecznik Prasowy Zarządu Dróg i Komunikacji.

Kolor został zaakceptowany przez Miejskiego Konserwatora Zabytków. Katarzyna
        Hawrylak-Brzezowska: - Już wiele lat temu przyjęto zasadę, że odnawiane mosty
        malujemy na różne kolory. Wybrano kolor, który stwarza różnicę między częściami
        metalowymi i kamiennymi. Rozluźnia konstrukcję. Naszym zdaniem jest bardzo
        dobry.

Co mówią mieszkańcy: - Dobrze, że mosty są odnawiane, a kolory mają drugorzędne
        znaczenie.

bi.gazeta.pl//im/2220/z2220585G.jpg
        PS erni daj jeszcze raz linka do tego banku.
        • Gość: Rafis wieza cisnien nadchodzi IP: 213.199.196.* 09.08.04, 22:14
          Zdążyć przed Nowym Rokiem

Wtorek, 10 sierpnia 2004r.

Być może już w tegorocznego sylwestra wieża ciśnień przy Sudeckiej znów odżyje.
          A właśnie w ostatni dzień 2004 roku budowla będzie obchodziła setne urodziny.

Wieża powstała na przełomie 1904 i 1905. Zaprojektował ją ówczesny architekt
          miejski - Karl Klimm. Mimo iż miała pełnić prozaiczne funkcje - wtłaczać wodę
          do miejskich wodociągów - jej architektura jest niebanalna. Kojarzy się ona ze
          średniowiecznymi budowlami. Po II wojnie światowej wieża powoli popadała w
          ruinę. Dopiero w połowie lat dziewięćdziesiątych rozpoczęło się mozolne
          przywracanie jej dawnego blasku.

Zniknął zbiornik

Dziś - mimo iż prace jeszcze nie zostały zakończone - wieża znów robi wrażenie.
          Odnowiona została elewacja, dach, wymieniono okna. Przebudowano też wnętrze - w
          miejscu dawnego zbiornika wody, który znajdował się kilkadziesiąt metrów nad
          ziemią powstało siedem kondygnacji. Dzięki temu w wieży jest 2 tys. 100 metrów
          powierzchni użytkowej. Jej dolna część być może ożyje już w sylwestra. Wtedy
          otwarte miałyby być restauracje na czterech dolnych poziomach budowli.

- Bardzo chcielibyśmy zdążyć, zwłaszcza, że wieża została oddana do użytku
          właśnie na przełomie 1904 i 1905 roku - podkreśla Ewa Morisson ze Stephan
          Elektronik Investment, firmy, która w 1995 roku kupiła od miasta budowlę przy
          ulicy Sudeckiej.

Wieża znów wodna

Na parterze ma powstać bistro, do którego będzie się wpadać w porze lunchu. Na
          pierwszym piętrze - sale przeznaczone na zorganizowane posiłki dla turystów, a
          piętro wyżej znajdzie się właściwa restauracja. Trzecie piętro - czyli dach
          dolnej części wieży - zamieni się w częściowo przeszklony ogródek piwny.
          Złocisty napój pity w cieniu ośmiu potężnych filarów na pewno będzie miał
          niezapomniany smak.

Kilkanaście metrów wyżej ma natomiast powstać centrum spa.

- Chcemy by można było tam skorzystać ze wszystkich zabiegów odnowy
          biologicznej, związanych z wodą - wyjaśnia Ewa Morisson. - Takiego miejsca
          jeszcze nie ma jeszcze we Wrocławiu, a wiemy, że jest na nie zapotrzebowanie

Poza tym dawna wieża ciśnień znów pełniłaby funkcje związane z wodą. Jednak
          zanim to nastąpi, miną zapewne trzy, cztery lata.

- Renowacja wieży to bardzo żmudny, skomplikowany i kosztowny proces. Kosztował
          już około osiem milionów złotych - dodaje Ewa Morisson.

Pieniądze wyłożył Helmut Stephan, Niemiec urodzony na Dolnym Śląsku. Stephan
          handlował elektroniką i dlatego często przyjeżdżał do Polski. I właśnie podczas
          jednej z takich podróży wpadł na pomysł, by kupić i odnowić wieżę przy ul.
          Sudeckiej.

Nimfa wróci na Trytrona

O tym, że nie jest to proste świadczy problem na przykład z tarasem widokowym
          na szczycie budynku. Przed wojną spragnionych pięknego widoku dowoziła na górę
          winda umieszczona w małej, bocznej wieżyczce. Teraz jest podobnie - nowa winda
          już działa i dojeżdża na samą górę. Strażacy nie chcą się jednak zgodzić na
          otwarcie tam punktu widokowego, argumentując, że na taras powinny prowadzić
          także schody.

- A tam po prostu nie ma miejsca, żeby je zbudować. Tymczasem niemieckie
          przepisy sprzed wojny zezwalały na platformę widokową bez schodów - mówi Ewa
          Morisson.

Odtwarzana jest za to figura Nimfy na Trytonie znajdująca się przy studni przy
          wschodniej ścianie wieży. Jej górną część - popiersie nagiej kobiety -
          zniszczyli w latach osiemdziesiątych wandale.

Dawid Kocik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska

to kto idzie na browara do ogródka w wiezy? :)
        • Gość: erni link do banku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 22:17
          gielda.wp.pl/index.html?a=1&b=1&c=11&POD=6&P[numer]=5566480&P[obr]=pa&P[godzina]=1711&P[dzien]
          =09082004&_err=1&ticket=7654799111638414QuapYkep5ZzrAZCDIvQVOrKdT5x%
          2BSMkFtcPJPk0ZNIlddidz2Skzrm04iSZIk8wVxHdG3h7Miy52iGODq6h644tDU9lCSSCzbLY5sfBoHs
          y3aQHA7zDEm24lDGhkM2Z6
          • Gość: Rafis most tysiaclecia IP: 213.199.196.* 09.08.04, 22:19
            Podrożał Most Tysiąclecia

Ponad 160 milionów złotych gmina Wrocław już za dwa miesiące będzie musiała
            zapłacić za najważniejszą powojenną inwestycję miejską - wybudowanie Mostu
            Tysiąclecia. To o 20 milionów więcej niż pierwotnie miała kosztować ta nowa
            przeprawa drogowa przez Odrę.

Cena wzrosła bo wzrósł podatek VAT na materiały budowlane. Mimo to miasto
            zapewnia, że ma na ten cel zarezerwowane pieniądze w budżecie, a dodatkowo
            wyłożone miliony odzyska z urzędu skarbowego w maju przyszłego roku

Przetarg na budowę mostu wygrała firma, która nie tylko zaoferowała najniższa
            cenę, ale także zgodziła się kredytować gminę - budowała za własne pieniądze, a
            miasto ma zapłacić za inwestycję dopiero po jej oddaniu. Dotychczas gmina
            musiała wyłożyć pieniądze tylko na projekt. Resztę faktur dostanie już po
            zakończeniu prac, czyli 30 września.

I byłoby to rozwiązanie bardzo korzystne dla miejskiego budżetu, gdyby nie to,
            że w maju tego roku wzrósł podatek VAT na materiały budowlane - 7 do 22
            procent. A to oznacza wyższe o ponad 20 milionów faktury za Most Tysiąclecia.

- Budżet mamy tak zaplanowany, że gdy przyjdzie do płacenia za most, możemy
            wydać nawet o kilkadziesiąt milionów więcej - mówi Marcin Garcarz, rzecznik
            prezydenta. - Uniesiemy także wyższy podatek VAT. A Zarząd Dróg i Komunikacji
            ten podatek odbierze od fiskusa w maju. Jedyny problem polega na tym, że te
            pieniądze wrócą dopiero w przyszłym roku budżetowym .

Barłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
          • Gość: Rafis będzie aquapark....w Jeleniej Górze ;) IP: 213.199.196.* 09.08.04, 22:21
            Aquapark coraz bardziej realny

JELENIA GÓRA Wkrótce rozpocznie się budowa parku wodnych rozrywek w Cieplicach.

Uzdrowisko sprzedało grunt pod budowę zespołu basenów. Chodzi o 7 hektarów
            terenu, znajdującego się w okolicach wałów przeciwpowodziowych w Cieplicach.
            Nabywcą jest mieszkaniec Warszawy. – Akt notarialny został już podpisany.
            Inwestor przygotowuje się do budowy. Będzie to obiekt o funkcji rekreacyjno –
            rehabilitacyjnej. Przy czym część rozrywkowa będzie wiodącą – mówi prezes
            uzdrowiska Roman Jałako. Inwestycja ma zostać zakończona w ciągu trzech
            najbliższych lat. Władze Jeleniej Góry od kilku lat poszukiwały firmy
            zainteresowanej budową parku wodnych rozrywek. Dotychczas próby te nie
            przyniosły żadnych rezultatów.

(RS) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
            • Gość: ! Re: będzie aquapark....w Jeleniej Górze ;) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 22:26
              To teraz czas na Aquapark Sławkowo-Rafisowy na Wzgórzu Andersa :)
          • Gość: Rafis Jedynka juz padła IP: 213.199.196.* 09.08.04, 22:22
            Upadła Jedynka

Sąd ogłosił wczoraj upadłość jednej z najstarszych firm budowlanych w regionie.
            Jedynka Wrocławska stała się głośna nie dzięki budowaniu, ale głośnemu
            protestowi załogi i porwaniu jednego z jej pracowników w Iraku.

Firma upadła, bo ma olbrzymie długi, a jednocześnie nie zarabia pieniędzy.
            Jedynka na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego rozbudowywała i modernizowała
            szpitale przy ul. Koszarowej oraz przy pl. Hirszfelda. Jednak i te kontrakty
            straciła. Jej długi sięgają 60 milionów złotych.
            - Nie wierzę, że odzyskam pieniądze. Przy likwidacji firmy i sprzedaży majątku
            pieniędzy może wystarczy dla skarbu państwa, ale już na pewno nie dla nas -
            mówi Jacek Ciebiera z firmy Mabud, której Jedynka jest winna ponad 660 tys. zł.
            Takich firm jest wiele. Poza bankami Jedynka jest winna pieniądze
            kilkudziesięciu przedsiębiorstwom.
            Nie udało nam się wczoraj skontaktować z syndykiem. Nie wiemy więc, jakie ma
            plany. Poza likwidacją firmy i sprzedażą majątku ma jeszcze inne wyjście. Może
            kontynuować działalność Jedynki, a gdy firma zacznie zarabiać pieniądze,
            możliwy będzie układ z wierzycielami i stopniowa spłata długów. Jednak w ten
            drugi scenariusz nikt nie wierzy.
            - Jedynka nie ma żadnych kontraktów. Nie wierzę, że jest jakaś możliwość
            uratowania jej - mówi Jacek Ciebiera.
            Taki scenariusz wydaje się także mało prawdopodobny rzecznikowi prasowemu
            Jedynki, ale uważa on, że firmę da się uratować i syndyk powinien to zrobić. -
            Firma ma majątek, który może posłużyć do jej ratowania - mówi Andrzej
            Polaczkiewicz.
            Jednak zanim sąd skierował do Jedynki przymusowego zarządcę, zarząd firmy nie
            miał specjalnego pomysłu na działalność przedsiębiorstwa. Prezes firmy
            Krzysztof Baszniak pomysł miał, ale był on ściśle związany z kontraktami, jakie
            firma zdobyła w Iraku. Jednak sytuacja w tym kraju jest tak niestabilna, że nie
            było mowy o rozpoczęciu budowy osiedli domów. Tak więc Jedynka nie zarobiła ani
            centa, choć kontrakty były warte nawet do kilku milionów dolarów. W dodatku po
            historii z porwaniem dyrektora bagdadzkiego biura firmy losy kontraktów stały
            się jeszcze bardziej niepewne.
            Jedynce nie szło też ze zdobywaniem krajowych zamówień. Przedsiębiorstwo nie
            mogło startować w przetargach publicznych, bo miało długi wobec skarbu państwa,
            a to dyskwalifikuje firmę. A zamówienia publiczne to spora część rynku. Nie
            pozyskała też ani jednego zamówienia prywatnego. Po tym, jak przedsiębiorstwo
            zaczęło wyprzedawać własne nieruchomości firmą zaczął kierować zarządca sądowy.
            Wierzyciele przestraszyli się, że w ten sposób firma zostanie bez majątku i nie
            odzyskają swoich pieniędzy. Po wprowadzeniu zarządcy część transakcji nie
            doszła do skutku, więc syndyk ma jeszcze co sprzedawać. Ponoć działka przy ul.
            Karmelkowej już nie wróci do Jedynki.
            Prezes Baszniak zapewniał, że sprzedaż nieruchomości była właśnie dla dobra
            wierzycieli. Chciał spłacić długi wobec banków. Pieniądze z kolejnych
            nieruchomości miały pójść dla mniejszych wierzycieli. Jednak właśnie ci mniejsi
            najbardziej się obawiali tego, że zostaną na lodzie.

Co z odszkodowaniami dla pracowników

Ale przed firmami czekającymi od lat na swoje pieniądze w kolejce są byli
            pracownicy. Sąd pracy stwierdził, że 135 osób należy się odszkodowanie w
            wysokości trzech pensji. A na wyrok czekają jeszcze kolejni pracownicy. Ludzie
            ci zostali zwolnieni dyscyplinarnie za udział w jednodniowym strajku. Był to
            protest przeciw bezprawnemu obniżeniu wynagrodzeń, zabraniu posiłków
            regeneracyjnych i innych form łamania prawa pracowniczych.
            W ten sam dzień, 27 stycznia, podczas negocjacji uzgodniono, że nie będzie
            żadnych sankcji wobec pracowników. Ponad miesiąc później otrzymali oni
            zwolnienia dyscyplinarne. Zaczęli okupować siedzibę firmy przy ul. Zapolskiej
            domagając się przywrócenia do pracy. Po miesiącu załoga została siłą wyrzucona
            z biurowca przez wynajętą przez zarząd firmę ochroniarką ZECO. Wtedy zaczęli
            pikietować przed siedzibą firmy.
            Dwumiesięczny protest zakończył się porozumieniem, którego jednak Jedynka nie
            zrealizowała. Ostatecznie spór rozstrzygnął w lipcu sąd pracy. Uznał, że
            pracodawca złamał prawo i nakazał zmianę świadectw pracy oraz wypłacenie
            każdemu trzymiesięcznej odprawy.
            - Myślę, że załoga odzyska swoje pieniądze. W syndyku pokładam także nadzieje
            na to, że będzie w stanie odzyskać majątek firmy rozkradziony przez zarząd.
            Teraz jest to firma wydmuszka - twierdzi Zbigniew Rudnik, szef zakładowej
            Solidarności i przywódca protestu pracowników.
            Podczas wielomiesięcznego konfliktu w spór wielokrotnie angażowany był wymiar
            sprawiedliwości. Prokuratura umorzyła wiele spraw. Teraz się zajmie zarzutami,
            które policja postawiła prezesowi, wiceprezesowi i prokurentowi firmy.
            Prokurator zajmie się łamaniem praw pracowniczych w firmie.

Bartosz Chochołowski - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
            • Gość: ! Re: Jedynka juz padła IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 22:28
              Tam już i tak praktycznie nikt nie pracował. Ciekawy tylko co teraz z Centrum
              Kolejowa? Syndykowi Jedynki powinno być łatwiej sprzedać ten niedokończony,
              olbrzymi obiekt w centrum miasta...
              • Gość: Rafis Re: Jedynka juz padła IP: 213.199.196.* 09.08.04, 22:31
                Tylko parking nalezy do spółki córki "centrum prim" a nie wiem czy upadek matki
                oznacza upadek córki? ;)

• Gość: ! Re: Jedynka juz padła IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 22:34
                  A do kogo należy reszta tego centrum?
                  • Gość: Rafis Re: Jedynka juz padła IP: 213.199.196.* 09.08.04, 22:37
                    jaka reszta? cały szkielet podobno nalezy do tego primu.Jednak nie wiem jak z
                    tym jest prawnie.
                • Gość: erni Re: Jedynka juz padła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 22:50
                  >a nie wiem czy upadek matki
                  >oznacza upadek córki? ;)

Pozekadlo mowi ze niedaleeko pada jablko od jabloni...
                  • Gość: Rafis Tyskie ma juz 375 lat :) IP: 213.199.196.* 10.08.04, 17:49
                    Reklama piwa Tyskie zapowiada remont kolejnej kamienicy na wrocławskim rynku.Na
                    budynku nalezącym do Związków Twórczych zawisła reklama piwa z duzym elementem
                    wrocławskim na obrazku :) Bardzo mi sie podoba ta reklama.Jaki to element?
                    trzeba samemu zobaczyc.
                    Konczy sie remont kamienicy na Kuźniczej-inwestor Inco Veritas z Warszawy.
                    Trwa remont zbiornika fosy miuejskiej-przekładana jest czesc kamienna nabrzeza,
                    która znajduje sie w fatalnej kondycji.
                    • Gość: slawek Re: Traugutta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 18:47
                      Na Traugutta stawiają drugiego żurawia! Trochę stanęła budowa Wall Street,
                      chyba mają jakiś problem.
                      • Gość: michal Re: Traugutta IP: 195.205.108.* 10.08.04, 18:52
                        Bylem dzisiaj na Wlodkowcia i nie zauwazylem, zeby pracowali wolniej niz
                        wczesniej ;) Caly czas robia jeszcze odwierty i powiekszaja dol.
                        • Gość: Rafis Re: Traugutta IP: 213.199.196.* 10.08.04, 19:58
                          te odwierty to strasznie nieefektowna i zmudna robota. Przy budowie rolniczej
                          robili to chyba zmiesiąc blee ;)
    • Gość: RP Remonty w centrum miasta ... IP: *.core.lanet.net.pl 10.08.04, 22:12
      Oprócz powszechnie znanej sprawy remontu Placu 1.Maja jest w centrum miasta
      kilka remontów wewnątrz budynków ...
      1. Robotnicy weszli do budynku Wrocławskich zakładów Graficznnych i cos tam
      robia ;) To ciekawe ... juz od dawna mowiło sie o jakims centrum rozrywki w tym
      budynku;
      2.Remont kilku sal w NBP przy ul.Ofiar Oświęcimskich...
      3. Remont rur z ciepła wodą na os. Huby ... najbardziej mnie to martwi bo przez
      2 tygodnie bede musial brac lodowate prysznice :D
      • Gość: Rafis Re: Remonty w centrum miasta ... IP: 213.199.196.* 10.08.04, 22:23
        Gość portalu: RP napisał(a):

> 1. Robotnicy weszli do budynku Wrocławskich zakładów Graficznnych i cos tam
        > robia ;) To ciekawe ... juz od dawna mowiło sie o jakims centrum rozrywki w
        tym> budynku;

Bardzo ciekawe! Istnieje kilka mozliwosci:
        a) własciciel zakładów graficznych-Financial Invest Group zaczął wreszcie cis z
        tym robic
        b) Obiekt kupił(był na sprzedaz)Otis czyli własciciel Kameleona i niedawny
        nabywca działki na Ofiar Oswiecimskich i w ten sposób stał sie włascicielem
        wszystkich nieruchomosci wtamtej okolicy co pozwol mu stworzyc wielkie centrum
        handlowo-rozrywkowe o czym myśleli juz od wielu lat.
        c)Budynek kupił ktos inny i go na cos przerabia :)
        • Gość: erni Re: Remonty w centrum miasta ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 22:39
          OTIS jest tez właścicielem parkingu wielopoziomowego przy Kazimierza wilekigo.
          • Gość: Rafis wiesci ze ZDIK-u IP: 213.199.196.* 10.08.04, 23:18
            1)W przetargu nieograniczonym na wykonanie remontu nawierzchni
            ul. Karkonoskiej we Wrocławiu jako najkorzystniejszą wybrano ofertę:
            Przedsiębiorstwa Drogowego ZBIGNIEW ZIAJKA
            z ceną ofertową brutto 1 502 710,87 zł w tym VAT 270 980,65 zł

2)W przetargu nieograniczonym na remont ciągu ulic: al. M. Kromera – ul.
            Bolesława Krzywoustego od ul. Miechowity do ul. Czajkowskiego we Wrocławiu jako
            najkorzystniejszą wybrano ofertę firmy:
            „REMDRO” Sp. z o.o. 51-171 Wrocław ul. Czajkowskiego 11-13 z ceną ofertową
            brutto 2.750.442,53 zł w tym VAT 495.981,44 zł

3) Iluminacja swiąteczna
            Zakres zamówienia:
            Etap I – opracowanie koncepcji zmian w istniejącej iluminacji i propozycja
            zakupu.
            Etap II – zakup, naprawa, montaż, eksploatacja i demontaż iluminacji
            świątecznej w sezonie zimowym 2004/2005.
            3.Całość zamówienia należy zrealizować w terminie: 06.09.2004r – 15.02.2005r.

4)OGŁOSZENIE PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO NA PRZEBUDOWĘ UL. WYSZYŃSKIEGO (ZADANIE
            II ODCINEK OD UL. BENEDYKTYŃSKIEJ DO UL. SIENKIEWICZA WRAZ ZE SKRZYŻOWANIEM)WE
            WROCŁAWIU.

• Gość: ! Nadszedł czas rozbiórki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 09:46
              Nadszedł czas rozbiórki

Środa, 11 sierpnia 2004r.

Najprawdopodobniej w połowie października zostanie wreszcie wyburzona kamienica
              u zbiegu ulic Wyszyńskiego i Benedyktyńskiej. Zarząd Dróg i Komunikacji ogłosił
              właśnie przetarg na przebudowę jezdni tuż przy niej.

Kamienica już kilka lat temu została przeznaczona do rozbiórki. Jej mieszkańcy
              zostali wykwaterowani, ale gminie brakowało pieniędzy na przebudowę ulicy
              Wyszyńskiego i jej wyburzenie.

Wreszcie znalazły się pieniądze. ZDiK ogłosił właśnie przetarg na przebudowę
              ulicy Wyszyńskiego - od ulicy Benedyktyńskiej do Sienkiewicza. Do końca
              października przyszłego roku zostanie wymieniona nawierzchni drogi, torowiska,
              sieć wodna, kanalizacja, zieleń.

(Przem) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
              • Gość: lolo a co dalej ? IP: *.rozanka.wroc.pl 16.08.04, 16:37
                Jak bedzie wygladac dalsza czesc tej trasy w kierunku Kromera?
                Na przeciw ogrodu botanicznego od kilku lat stoi plomba, ktora... jest troche
                schowana do poziomu jaki maja kamienice obok. Czy one tez pojda pod... noz ?
                byloby szkoda bo sa naprawde bardzo interesujace...
    • Gość: $ Re: Newsletter II IP: *.rozanka.wroc.pl 11.08.04, 10:41
      Laserowe planetarium powstanie we Wrocławiu?

To będzie pierwsze laserowe planetarium w Europie - zapowiadają astronomowie,
      którzy od lat walczą o budowę takiego obiektu we Wrocławiu. Najprawdopodobniej
      na początku roku zostanie ogłoszony przetarg na dostawę specjalistycznej
      aparatury. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem w połowie roku zacznie się
      stawianie budynku z kopułą pod którą zmieści się 200-stu widzów. Planetarium ma
      powstać na terenie Instytutu Astronomicznego (w Parku Szczytnickim). Dr Paweł
      Rudawy który zajmuje się sprawą, jest przekonany, że nowoczesne planetarium
      dostarczy niezapomnianych wrażeń , sam wspomina wizytę w Hamburgu.

Anna Geryn
      2004-08-11 06:08:43
      • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 11.08.04, 11:19
        hmm pierwsze w Europie ale pan wspomina wizyte w takim samym w Hamburgu :)
        • Gość: slawek Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 16:20
          Ale ma to być w Parku Szczytnickim a taki jest jedyny w Europie i to
          Planetarium będzie w nim pierwsze :)
          • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 11.08.04, 17:55
            -pojawiły sie rusztowania na najpiekniejszej kamienicy na placu 1 maja-tej
            pomiędzy Ruska a Mikołaja :) kamienica jest na liscie UM do remontu w tym roku.
            -ryją na 1 maja
            -juz wykonano podbudowe na Drobnera i teraz zostało tylko położenie kilku
            warstw asfaltu. Krawezniki i rolka tez zrobione.
            • Gość: slawek Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:35
              Płyta pod torowisko na Osobowickiej wylana w 100%.
              Most Tysiąclecia też już pomalowany od spodu prawie cały:)
              • Gość: ! Carlsberg zamyka wrocławski browar Piast :( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 18:43
                Carlsberg zamyka wrocławski browar Piast

Tomasz Prusek 11-08-2004, ostatnia aktualizacja 11-08-2004 17:55

Duński Carlsberg postanowił zamknąć Browary Dolnośląskie "Piast". Pracę stracą
                74 osoby. Marka piwa pozostanie, tyle że piast będzie warzony w należących do
                Okocimia zakładach w Brzesku i Szczecinie

Zdaniem właściciela wrocławski browar jest przestarzały technicznie i wymaga
                wielu inwestycji, np. ekologicznych. Poza tym warzący rocznie 600 tys.
                hektolitrów piwa zakład jest zlokalizowany w centrum miasta, co jest kłopotliwe
                i uniemożliwia rozbudowę mocy produkcyjnych. Zamknięcie browaru oznacza utratę
                pracy przez 74 osoby, którym Carlsberg chce zapewnić osłonę socjalną (wypłaci
                dodatkowe dwie pensje, dofinansuje przekwalifikowanie).

Carlsberg stał się właścicielem Piasta trzy lata temu, gdy podjął decyzję o
                zbudowaniu silnej grupy piwowarskiej w Polsce na bazie kontrolowanego już
                Okocimia. Wówczas Okocim odkupił od niemieckiego Bitburgera browary w
                Szczecinie (Bosman) i Sierpcu (Kasztelan), a sam Carlsberg nabył Piasta od
                Ryszarda Variselli. Dzięki tej fuzji udział w rynku Okocimia skoczył z 7 do 16
                proc. Piast był od początku najsłabszym z przejętych browarów, dlatego
                pozostawał bezpośrednio pod kontrolą Duńczyków, aby nie popsuć wyniku
                finansowego notowanego na giełdzie Okocimia.

Choć Carlsberg rezygnuje z warzenia piwa we Wrocławiu, to nie zamierza
                zrezygnować z dobrze rozpoznawalnej na Dolnym Śląsku marki Piast. Piwo pod tą
                marką będzie warzone w zmodernizowanych i rozbudowanych browarach w Brzesku
                (może rocznie produkować ok. 2,6 mln hl) oraz Szczecinie (1,2 mln hl). Dzięki
                temu udział Okocimia w rynku pozostanie na poziomie 14 proc. (Grupa Żywiec i
                Kompania Piwowarska kontrolują po ponad 30 proc. każdy).

Zamknięcie Piasta to kolejny sygnał konsolidacji mocy produkcyjnych przez
                czołowe grupy piwowarskie w Polsce. Dwa miesiące temu taki sam los spotkał
                produkujące rocznie 300 tys. hl piwa Browary Warszawskie "Królewskie", które
                nie znalazły miejsca w nowej strukturze Grupy Żywiec kontrolowanej przez
                holenderskiego Heinekena (to pokłosie likwidacji spółki Brau Union Polska,
                której właścicielem - dzięki paneuropejskiej fuzji z austriackim BBAG - został
                Heineken). Tu również marka Królewskie nie zniknie z rynku, bowiem takie piwo
                będzie warzyć żywiecki browar w Warce. Podobnie jak we Wrocławiu i w Warszawie
                po zamknięciu browaru właścicielowi pozostała atrakcyjna działka w centrum
                miasta.

• Gość: ! Re: Carlsberg zamyka wrocławski browar Piast :( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 18:49
                  O zamknieciu tego Browaru mówiło się już od prawie 2 lat. Ciekaw jestem co
                  wymyśli Carlsberg - sprzeda działkę, urządzi tam centrum rozrywkowo-kulturalne
                  czy zrobi to co zamierzał jakiś czas temu - czyli utworzy Zachodnie Centrum
                  Dystrybucji Carlsberga z magazynami, dystrybucją - przewidywane zatrudnienie
                  miało wynieść około 120 osób.
                • Gość: slawek Re: Carlsberg zamyka wrocławski browar Piast :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:49
                  Tak że proponuję bojkot marki Piast ze Szczecina :(((( Ale może Carlsberg
                  stworzy coś fajnego na tym terenie albo odsprzeda go jakiemuś solidnemu
                  inwestorowi.
                  • Gość: ! Re: Carlsberg zamyka wrocławski browar Piast :( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 18:51
                    Ja chciałbym żeby powstało tam duze centrum rozrywkowo-kulturalne i żeby
                    wybudowano bulwar nadodrzański wzdłuż Odry, za terenami Browaru...
                    • Gość: Rafis newsletter II IP: 213.199.196.* 11.08.04, 19:27
                      trwaja intensywne prace przy kopaniu fundamentów na działce EMPOR-u na
                      Legnickiej-podjeżdza ciężarówka za cięzarówką :)
                      Koło ZOJAN ktos spisywał dane z tablicy budowy ;)
                      • Gość: michal Re: newsletter II IP: 195.205.108.* 11.08.04, 19:46
                        A oto dzisiejsze zdjecia z budowy:

republika.pl/do_forum/1.jpg
                        republika.pl/do_forum/2.jpg
                    • Gość: Radical-w-w Re: Carlsberg zamyka wrocławski browar Piast :( IP: *.przytor.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 00:05
                      A ja zazdroszczę Poznaniowi "Starego Browaru" i byłoby fajnie gdyby na terenie
                      po Piaście powstał taki wielofunkcyjny kompleks w wyremontowanych budunkach
                      browaru ! :)
                      • Gość: RP Re: Carlsberg zamyka wrocławski browar Piast :( IP: *.core.lanet.net.pl 12.08.04, 00:35
                        "Jesteś z miasta to pij Piasta"
                        "Ludzie z miasta piją Pista"
                        "Pij Piasta- piwo z miasta"
                        Niestety te slogany reklamowe odchodzą powoli w niepamięć ...
                        Tzn jeszcze długo pewnie pozostaną w naszych głowach, ale juz nijak się bedą
                        miały do realiów ... :(
                        Z Wrocławia robią nam peryferia, i zamykają ostatni rodzimy browar :(
                        ----------------------------------------------------------------------------
                        bulwar spacerowy nad Odrą, o jakim ktoś wczesniej pisał nie ma za bardzo racji
                        bytu ! Idąc dalej w stronę zachodnią jest jeszcze kilka zakładów przemysłowych
                        DYCKERHOFF; ZNTK WROCŁAW; wreszcie mniejprzemysłowy E.LECLERC), które sięgają,
                        aż do Odry ... bulwar prowadziłby do nikąd ... Chyba, żeby na koncu tegoż
                        bulwaru zrobić wejście do Browaru :)
                        • svarte_sjel Re: Carlsberg zamyka wrocławski browar Piast :( 12.08.04, 09:35
                          > bulwar spacerowy nad Odrą, o jakim ktoś wczesniej pisał nie ma za bardzo racji
                          > bytu ! Idąc dalej w stronę zachodnią jest jeszcze kilka zakładów przemysłowych
                          > DYCKERHOFF; ZNTK WROCŁAW; wreszcie mniejprzemysłowy E.LECLERC), które sięgają,

Tylko zauważ, że w miejscu ZNTK ma powstać m. in. osiedle mieszkaniowe. I co
                          więcej w MPZP dla tego terenu bulwar nadodrzański jest zapisany.
            • Gość: antoslaw Skrzyzowanie Wisniowej ze Slezna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 08:59
              Na skrzyzowaniu Wisniowej i Sleznej, obok centrum szkoelniowego, ogrodzona
              dzialke i mocno kapia :). Wie ktos cos tam bedzie?
              • Gość: Rafis Re: Skrzyzowanie Wisniowej ze Slezna IP: 213.199.196.* 13.08.04, 09:29
                mówisz o działce na której stoi szkielet budynku? Ogólnie na wisniowej miała
                byc nudowana taka fajna prywatna przychodnia ale budowe odkładano, moze to to?
                Projekt mozna zobaczyc na stronach Hubki.

www.hubka-art.com.pl/
                patrz na Hasco-clinic

Ogólnie byłem tam dwa dni temu i nic nie kopali :) Poza tym zaraz obok jest
                duza działka ze szkieletem budynku. Widac ze kilka lat temu ktos tam zaczynał
                jakąś budowe ale tak to teraz stoi.
                • Gość: slawek Re: Skrzyzowanie Wisniowej ze Slezna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 17:41
                  No i ogrodzili teren obok terenu Hasco-Clinic. Byłem dzisiaj tam i pytałem się
                  robotników którzy tam grodzą teren co tu będzie, ale nie wiedzieli kazali się
                  zapytać kierownika. Kierownik niestety nie chciał powiedzieć dopiero dowiemy
                  się kiedy powieszą tablicę. Na tej działce jakieś 5 lat temu miała powstać
                  stacja benzynowa firmy Shell, ale odkryto że ten teren był cmentarzem więc
                  wstrzymano budowę. Teraz na pewno powrócono do tej koncepcji. Stawiam więc że
                  będzie to stacja Shell-a. Możliwe jest że teren ten należy też do właściciela
                  Hasco-Leku i że to właśnie rozpoczyna się jego budowa ale wedłóg mnie to nie
                  to, chociaż na 100% nie jestem pewien.
                  • svarte_sjel Re: Skrzyzowanie Wisniowej ze Slezna 13.08.04, 19:46
                    > stacja benzynowa firmy Shell, ale odkryto że ten teren był cmentarzem więc

To niesamowite odkrycie świadczyło tylko o totalnym bałaganie w dokumentacji
                    działek. Bo cmentarz tam był jeszcze 31 lat temu...
    • Gość: $ Re: Newsletter II IP: *.rozanka.wroc.pl 12.08.04, 11:13
      www.wroclaw.pl/m3543/ -zaktualizowali dane ale wizualizacje i zdjęcia
      jak zwykle bez sensu.
      • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 12.08.04, 11:51
        Dzieki $
        pojawiło sie kilka konkretów:
        1) hotel na Mikołaja będzie konczony(wczesniejszy inwestor zbankrutował) a
        teraz widze ze ma go konczyc nowa firma.

2)III. Centrum sportowo - wypoczynkowe „Krzyki”
        obszar: 10 ha; działka stanowi własność Gminy Wrocław, jest uzbrojona;
        szacunkowy koszt inwestycji: 130 mln złotych; z budżetu gminy na ten cel
        przeznaczone zostanie 45 mln, brakująca kwota miałaby pochodzić od prywatnych
        inwestorów, m.in. austriacki inwestor przymierza się do budowy aquaparku,
        niemiecki planuje wybudować duży klub fitness. Przy założeniu, że centrum
        będzie odwiedzać każdego roku kilka milionów ludzi, inwestycja zwróci się za
        około 7,5 roku.
        orientacyjny termin realizacji inwestycji: w ciągu 3 lat;

3)EPI CEntrum dalej w grze-jest nawet data 2005 podobnie jak Czarnecki Center
        tez 2005 choc te daty chyba sa zbyt optymistyczne.

• Gość: Preslaw Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 11:56
          Kiedyś widziałem wizualizację rozbudowanego EPI Centrum i gdyby tak to miało
          wyglądać, to Berlin by się tego nie powstydził. Ale za żadne skarby nie
          pamiętam gdzie to widziałem, jak znajdę to wkleję.
          • Gość: ! Special for Preslaw :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.04, 12:15
            Special for Preslaw:

EPI Centrum:

www.epi.com.pl/foty/biurowiec2.jpg
            www.epi.com.pl/foty/biurowiec1.jpg
            • Gość: Preslaw Re: Special for Preslaw :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 12:20
              Dzięki za wizualizację. Przyznacie, że niezłe.
              • Gość: Rafis Re: Special for Preslaw :) IP: 213.199.196.* 12.08.04, 12:24
                tu sie chyba wszyscy zgodza ze to jest swietne :) Jeszcze gdyby pan Czarnecki
                zbudował cos tej klasy to tamten fratgment(własciwie poczatek CP )byłby idealny
                i stawiał wysoko poprzeczkę dla inwestora CP.
                Na razie nie mysle o tym. Poczekam az zaczna budowac EPI i zobacze projekt L.C.
                Center.
              • Gość: ! Re: Special for Preslaw :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.04, 12:30
                Oczywiscie, że niezłe, nawet bardzo dobre...(będę się cieszył, jak ta wieża
                będzie miała 15 pięter, ale gdyby udało się postawić 30 p wieżę, byłbym
                happy :)) Podobają mi się tego typu obiekty... Zresztą drugi obiekt
                zaprojektowany przez MW - Legnicka Park Popowice także będzie znakomity. MW już
                nam opisywał cały ten projekt...a co najważniejsze LPP jest już w budowie,
                prace na tamtej działce idą jak burza...

Pozdrowienia.
                • Gość: Preslaw Re: Special for Preslaw :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 17:22
                  A gdzie te idące jak burza prace można zobaczyć. Coś nie kojarzę.
                  • Gość: Rafis Re: Special for Preslaw :) IP: 213.199.196.* 12.08.04, 17:36
                    Gość portalu: Preslaw napisał(a):

> A gdzie te idące jak burza prace można zobaczyć. Coś nie kojarzę.

Chyba mylisz Galerie Legnicką(centrum handlowe po byłej rzezni) z Legnicka Park
                    Popowice(po przeciwnej stronie ulicy, tuz obok Quattro forum).
                    Ma tam powstac fajny obiekt biurowo-mieszkalny. Wizualki można zobaczyc na
                    stronach EMPOR-u.Własnie wyburzono baraczki i trwa kopanie fundamentów.
                    Natomiast na rozpoczecie budowy Galerii cały czas czekamy(ma ruszyc w tym
                    miesiącu).

pzdr.
                  • Gość: slawek Re: Szalety miejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 17:37
                    20 sierpnia odbędzie się przetarg nieograniczony na remont zabytkowego szaletu
                    miejskiego w Parku Szczytnickim we Wrocławiu.

I w tym miejscu zapraszam do burzliwej dyskusji (tak jak na temat ECHO). Czy
                    architektura tego szaletu jest znacząco lepsza od kibelka typu Toi-Toi? Czy
                    opłaca się go remontować zważywszy na to, że stoi jakby na uboczu? A może
                    powinniśmy zorganizować konkurs architektoniczny. Nie zakładałem nowego wątku
                    na ten temat, bo to śmierdząca sprawa:)))
                    • svarte_sjel Re: Szalety miejskie 12.08.04, 19:18
                      > architektura tego szaletu jest znacząco lepsza od kibelka typu Toi-Toi? Czy
                      > opłaca się go remontować zważywszy na to, że stoi jakby na uboczu? A może

Tych mizernych pozostałości wpaniale niegdyś rozwiniętej sieci miejskich
                      szaletół należy strzec jakj każdych innych zabytków! To ważny fragment
                      architektonicznej historii Wrocławia :^)
                      • Gość: Preslaw Re: Szalety miejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 09:46
                        Chyba rzeczywiście pomyliłem Galerią Legnicka z Galerią Park Popowice. Ale ja
                        tam nigdzie nie widziałem trwających prac. Muszę się przyjrzeć, bo tylko
                        przejeżdżam obok. No to świetnie, niech się to wszytsko rusza!
                        • Gość: Rafis Re: Szalety miejskie IP: 213.199.196.* 13.08.04, 09:51
                          Legnicka Park Popowice-tuz przy Quattro forum, duza ogrodzona działka.
                          wizualke znajdziesz tu:

www.empor.info/
                          na dolnym pasku klikasz na prawy prostokącik :)
    • Gość: $ Re: Newsletter II IP: *.rozanka.wroc.pl 13.08.04, 15:18
      Remont we wrocławskim zoo

Ponad 440 tysięcy złotych będzie kosztował trwający we wrocławskim ogrodzie
      zoologicznym remont. Dzięki niemu nowe klatki będą miały czaple a słonie
      odnawiany basen. Poza tym prace obejmują również dom biologa i szklarnie, w
      której planowana jest wymiana szklenia oraz remont elementów konstrukcji
      dachów. Prace remontowe potrwają do końca października.

Monika Dubec

Gucwiński się przestraszył emerytury i w końcu zaczął coś robić.
      • Gość: ! Wiesci z miasta... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 15:39
        No nareszcie mogłem się ruszyć z domu i zrobiłem sobie dziś małą wycieczkę po
        mieście.

Hotel "Więzienny" na Drobnera, praca ostro wre, jest już oczyszczona niemal
        cała ceglana elewacja od str Drobnera. Ostro idzie wyburzanie pierwszej z
        kamienic, tej od str ulicy.

Zaczynają budować już 2 piętro nowej plomby na Oławskiej.

Dużo sprzętu i dużo robotników na Świdnickiej (przebudowa w deptak)

I najciekawsze na koniec - zostawiłem auto na parkingu na Krawieckiej (działka
        Nawrata) i zapytałem się parkingowego czy to prawda, że wkrótce ma być
        zlikwidowany ten parking? Facet się na mnie popatrzył i powiedział, że parking
        ma działać TYLKO do marca 2005. Hmmmmmmmmmmmm i co wy na to?
        • Gość: Rafis Re: Wiesci z miasta... IP: 213.199.196.* 13.08.04, 15:43
          dla mnie to znaczy ze AZ do marca ;) myslałem ze juz jesienia zaczną prace
          archeologiczne... Ale trudno wazne ze juz prawie napewno cos sie dzieje. Jak
          jeszcze ruszy NCC to Dominikanski bedzie w stanie dorównac Grunwaldzkiemu w
          ilosci dzwigów(żurawi) ;)
      • Gość: Rafis Dobre wiesci IP: 213.199.196.* 13.08.04, 15:40
        W październiku beda rozwalane baraczki na terenie kwartału Leszka Czarneckiego-
        wygląda na to ze L.C. kupił cały kwartał(przynajmniej ta czesc na której są te
        hurtownie i warsztaty). Opuszcza one teren do 1 października :)
        • Gość: Rafis wisniowa IP: 213.199.196.* 13.08.04, 15:55
          antoslaw miał racje, teren przy krzyzówce ze Slężna jest ogrodzony i wygląda na
          to ze bedzie to kontynuacja starej budowy, która trwała tam kilka lat temu.
          Zdąrzyli zostawic tylko szkielet budynku i zedrzec ziemie z 2/3 działki. Teraz
          beda zdzierac z tej pozostałej czesci i to ja ogrodzili. Jeszcze nie ma zadnej
          tablicy, jak sie pojawi to bede informował.
          • Gość: ! Re: wisniowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 15:59
            Gość portalu: Rafis napisał(a):

> antoslaw miał racje, teren przy krzyzówce ze Slężna jest ogrodzony i wygląda
            na
            >
            > to ze bedzie to kontynuacja starej budowy, która trwała tam kilka lat temu.
            > Zdąrzyli zostawic tylko szkielet budynku i zedrzec ziemie z 2/3 działki.
            Teraz
            > beda zdzierac z tej pozostałej czesci i to ja ogrodzili. Jeszcze nie ma
            zadnej
            > tablicy, jak sie pojawi to bede informował.

O którą działkę Wam chodzi, bo chyba coś przegapiłem?
            • Gość: Rafis Re: wisniowa IP: 213.199.196.* 13.08.04, 16:01
              działka w rogu wisniowej i Slężnej, stoi na niej jakis szkielet. Obok jest
              jakis chyba zespół szkół zawodowych czy tez szkolenia jakies.
              • Gość: ! Re: wisniowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 16:05
                A to już wiem o co chodzi. Faktycznie stoi tam szkielet jakiegoś budynku, a
                działka bardzo atrakcyjna...

Dzięki za informacje. Pozdrawiam.
                • Gość: erni Re: wisniowa Stacja benzynowa..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 16:41
                  Co do teej działki na wiśniowej to jesli pamiec mnie nie myli to mieli tam
                  budować stację benzynową.
                  • svarte_sjel Re: wisniowa Stacja benzynowa..? 13.08.04, 17:13
                    Gość portalu: erni napisał(a):
                    > Co do teej działki na wiśniowej to jesli pamiec mnie nie myli to mieli tam
                    > budować stację benzynową.

Tak, trzecią na skrzyżowaniu :^/

A propos stacji tam
                    • Gość: slawek Re: wisniowa Stacja benzynowa..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 17:45
                      Dopiero teraz zauważyłem że zeszliście z Wiśniową na dół wię tu przerzucam to
                      co napisałem:

No i ogrodzili teren obok terenu Hasco-Clinic. Byłem dzisiaj tam i pytałem się
                      robotników którzy tam grodzą teren co tu będzie, ale nie wiedzieli kazali się
                      zapytać kierownika. Kierownik niestety nie chciał powiedzieć dopiero dowiemy
                      się kiedy powieszą tablicę. Na tej działce jakieś 5 lat temu miała powstać
                      stacja benzynowa firmy Shell, ale odkryto że ten teren był cmentarzem więc
                      wstrzymano budowę (kierownik dowiedział się o tym ode mnie). Teraz na pewno
                      powrócono do tej koncepcji. Stawiam więc że
                      będzie to stacja Shell-a. Możliwe jest że teren ten należy też do właściciela
                      Hasco-Leku i że to właśnie rozpoczyna się jego budowa ale wedłóg mnie to nie
                      to, chociaż na 100% nie jestem pewien.
                      • Gość: Rafis Re: wisniowa Stacja benzynowa..? IP: 213.199.196.* 13.08.04, 18:20
                        na tak duzym terenie(wraz z tym szkieletem) ma powstac malutka stacja
                        benzynowa? ;)
                        Akurat z ogrodzenia terenu(tylko ta mała czesc) na to wygląda ale co bedzie z
                        reszta terenu?
                        • Gość: slawek Re: wisniowa Stacja benzynowa..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 18:23
                          Ten teren ze szkieletem należy do Hasco. Jakbyście się dokładnie przyjżeli
                          projektowi Hasco Clinic to zauważylibyście że ten szkielet ma być częścią tego
                          prywatnego szpitala. A działka która została ogrodzona wcale nie jest taka duża
                          i przylega do działki Hasco.
                          • Gość: Rafis Re: wisniowa Stacja benzynowa..? IP: 213.199.196.* 13.08.04, 18:43
                            aha wiec to sa dwie różne działki. No to bedzie tylko stacja...
        • Gość: ! Re: Dobre wiesci IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 16:04

> W październiku beda rozwalane baraczki na terenie kwartału Leszka
          Czarneckiego-
          > wygląda na to ze L.C. kupił cały kwartał(przynajmniej ta czesc na której są
          te
          > hurtownie i warsztaty). Opuszcza one teren do 1 października :)

Aaa to znakomite wieści. Przynajmniej ten nowy obiekt będzie w miarę normalnie
          wyglądał, bez okrojeń w stylu poznańskiego "Kupca" (facio z kurczakami).

Hmmm, ciekawe jak z MPZP dla działki LC? Ktoś kiedyś pisał na forum, że sprawa
          zmian w MPZP dla tej działki i zmiana jej funkcji miała nastąpić w lipcu...

Halo, posiadający wszelkie info na ten temat PROSZĘ DAJCIE NAM ZNAĆ, CO SŁYCHAĆ
          W TEJ SPRAWIE?

• svarte_sjel Re: Dobre wiesci 13.08.04, 17:14
            > Hmmm, ciekawe jak z MPZP dla działki LC? Ktoś kiedyś pisał na forum, że sprawa
            > zmian w MPZP dla tej działki i zmiana jej funkcji miała nastąpić w lipcu...

MPZP jest w opracowaniu. Wpływają do niego różne wnioski i są uwzględniane:

www.wroclaw.pl/zpw/web/2004/3310zp04a.txt
            • Gość: ! Re: Dobre wiesci IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 17:18
              Dzięki za informacje svarte_sjel.
    • Gość: erni Re: ILUMINACJA ODRY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 17:26
      Iluminacja Odry
      10 milionów złotych wyda Wrocław na kompleksowy projekt iluminacji Odry...
      W ciągu najbliższych trzech lat oświetlonych zostanie prawie 50 obiektów
      znajdujących się wzdłuż nabrzeży rzeki - budynków, bulwarów, mostów i terenów
      zielonych. Takiej iluminacji rzeki nie ma żadne miasto nie tylko w Polsce, ale
      i w Europie.

Do tej pory oświetlonych zostało kilkadziesiąt budynków w mieście. Aż 13 z nich
      znajduje się w najstarszej części miasta czyli na Ostrowie Tumskim. W nocy
      podziwiać można też wrocławski Ratusz, Gmach Uniwersytetu, czy Most
      Grunwaldzki. Już w przyszłym roku dołączą kolejne obiekty. Wszystkie znajdują
      się wzdłuż Odry. Wszystkie obiekty przed oświetleniem zostaną odnowione.
      Projektory światła umieszczane będą na ulicznych słupach, budynkach, przęsłach
      mostów i w ziemi. Zwłaszcza te ostatnie, jak zapewniają wykonawcy, będą wandalo-
      odporne.
      • Gość: ! Re: ILUMINACJA ODRY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 17:33
        We wczorajszych, wieczornych FAKTACH właśnie o tym mówili i pokazali
        kilkanaście z tych obiektów, które zostaną podświetlone. Na wizualizacjach
        wyglądało to zankomicie, pewnie jeszcze lepiej wyjdzie w rzeczywistosci...
        • Gość: ! Trwa remont fosy miejskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 20:56
          Trwa remont fosy miejskiej

toz 13-08-2004 , ostatnia aktualizacja 13-08-2004 19:25

Fosa miejska zmieniła w lipcu właściciela - od Zarządu Melioracji Komunalnych
          przejęła ją Zieleń Miejska. Jeszcze w tym samym miesiącu ruszył remont nabrzeży
          pomiędzy ulicami Piotra Skargi a Świdnicką.

Najpierw robotnicy obniżyli poziom wody do 50 centymetrów. Teraz pływają
          łódkami i wbijają drewniane pale, które będą w przyszłości chronić brzegi fosy
          przed uszkodzeniami mechanicznymi. Zostanie też uzupełniona kostka brukowa,
          której brakuje w kilku miejscach jeszcze od czasów powodzi.To już drugi etap
          remontu fosy miejskiej. Kilka lat wcześniej został odnowiony fragment pomiędzy
          ulicami Oławską a Piotra Skargi.

Prace zakończą się do połowy października. Będą kosztowały 150 tysięcy złotych.
          • Gość: Rafis Strzegomska IP: 213.199.196.* 13.08.04, 23:21
            powstaje kolejny obiekt handlowy:

hydral.com.pl/neo/foto/14/14804.jpg
            hydral.com.pl/neo/foto/14/14801.jpg
            foto Argestes
            • Gość: ! Re: Strzegomska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 23:25
              Konkretnie to duża BIEDRONA i dość duża galeria sklepików i usług (jak na takie
              galerie przy BIEDRONACH)...
              • Gość: ! Legnicka Park Popowice i Bibloteka UW -> IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 23:35
                LPP - zdjećie z budowy 13.08.2004
                hydral.com.pl/neo/foto/14/14873.jpg
                Foto: Argestes / wroclaw.dolny.slask.pl

BIBLOTEKA UW - zdjecie z budowy 13.08.2004
                hydral.com.pl/neo/foto/14/14870.jpg
                Foto: Siloy / wroclaw.dolny.slask.pl

• Gość: erni Re: Legnicka Park Popowice i Bibloteka UW -> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 23:51
                  No i wasza(naza) ulubiona inw. IIUWr. (LIVE)

www.ii.uni.wroc.pl/budowa/cam.html
    • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 16.08.04, 11:55
      Przy dzialce LC przenoszony od strony Powstancow Slaskich budowany jest nowy
      chodnik przy samej jezdni. Wywalaja trawke i krzaczki. TO jest bardzo dobry
      znak, najprawdopodobniej budynek bedzie dochodzil w tamtym miesjcu do samej
      ulicy :))
      • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 16.08.04, 12:01
        Gość portalu: michal napisał(a):

> Przy dzialce LC przenoszony od strony Powstancow Slaskich budowany jest nowy
        > chodnik przy samej jezdni. Wywalaja trawke i krzaczki. TO jest bardzo dobry
        > znak, najprawdopodobniej budynek bedzie dochodzil w tamtym miesjcu do samej
        > ulicy :))

czyli centrum rzeczywiscie bedzie wielki. Ostatnio widziałem tam geodetów na
        tym chodniku i ostro cos wymierzali.
        • Gość: slawek Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 13:36
          Pewnie geometrię skrzyżowania będą zmieniać i zmiana położenia chodnika nie
          oznacza że centrum będzie do samej ulicy. Te roboty na pewno związane są z
          przebudową Swobodnej.
          • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 16.08.04, 13:42
            Nie wydaje mi sie, bo robotnicy byli z firmy "Miazga", czyli tej samej, ktora
            wykonuje roboty zwiazane z budowa Czarneckiego.
          • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 16.08.04, 13:45
            Ale przebudowa swobodnej bedzie dopiero za jakis czas(chyba). Centrum napewno
            nie bedzie do samej ulicy bo przeciez stałoby wtedy na drodze idącej spod
            wiaduktu. Byc moze robione jest to na cz\as budowy zeby przesunąc barierki i
            wykopac dziure az do konca tego terenu należącego to L.C.
            Centrum pewnie bedzie sie zaczynało tam gdzie teraz stoją ogrodzenia.
            • Gość: slawek Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 13:51
              Sądząc po głębokości wykopu może to być coś całkiem fajnego i dużego. Rafis a
              skąd wiesz, że baraczki obok mają się wyprowadzić do końca października? Pewne
              to czy nie?
          • svarte_sjel Re: Newsletter II 16.08.04, 13:50
            > oznacza że centrum będzie do samej ulicy. Te roboty na pewno związane są z
            > przebudową Swobodnej.

Jaką przebudową? Jedyne co ma być wkrótce na Swobodnej to wymiana nawierzchni w
            ramach programu 14.5 mln.

Gdyby miała być przebudowa to musiałaby być realizowana według MPZP
            • Gość: slawek Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 13:53
              To po co LC miałby się dokładać do tego?
              • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 16.08.04, 14:21
                Tak to pewne ze do 1 pażdziernika. Byłem tam i juz wyniosłą sie jedna hurtownia
                oraz 2 sklepy. Na jednym jest napis ze od 1 października przenosi sie na
                Sliczną czy gdzies tam. Gadałem z włascicielem i powiedział ze przenosi sie
                dopiero 1 października bo teraz nie moze jeszcze na Sliczną a tu moze jeszcze
                zostac do 1 października.
                Co do przebudowy skrzyżowania to będzie ona wieksza niz z programu 14,5. Do
                interesu dołoży sie Czarnecki(była o tym mowa w artykule). Dlatego ta
                inwestycja drogowa jeszcze zie nie zaczeła i chyba zacznie sie jesienią
                (wrzesien?). Będzie dodatkowy pas obok L.C. Center.
                Sądząc po wielkosci wykopu beda dwie kondygnacje podziemne. Teraz pytanie brzmi
                ile nadziemnych? :)
                • Gość: erni Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 14:32
                  >ile nadziemnych? :)

Odp. = 15.

Przyjmujemy zakłady:
                  • Gość: slawek Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 14:40
                    Mój typ: max = 6 kondygnacji. Ale moim marzeniem jest 25.
                  • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 16.08.04, 14:40
                    15? tak wynika z tych przecieków, które ktos tu puszczał. Oby sie sprawdziły :)
                    Też jestem optymistą.W najgorszym razie będzie z 6...
                    • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 16.08.04, 14:47
                      ja bym tam widział takie cos jak chorzowska 50 z Katowic :)

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=70474
                      • Gość: ! Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.04, 15:01
                        Znam ten katowicki obiekt. Moze być.

Co do zakładów o wysokość najwyższej częsci LC to...prawdopodobnie (wg tych
                        wszystkich przecieków i półoficialnych informacji) będzie to tak wyglądało, ze
                        będzie jedna dominata od 8 do 12-15 pięter oraz bryła właściwego centrum,
                        licząca 5-6 pięter.
                        • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 16.08.04, 15:10

> Znam ten katowicki obiekt. Moze być.
                          >
                          > Co do zakładów o wysokość najwyższej częsci LC to...prawdopodobnie (wg tych
                          > wszystkich przecieków i półoficialnych informacji) będzie to tak wyglądało,
                          ze
                          > będzie jedna dominata od 8 do 12-15 pięter oraz bryła właściwego centrum,
                          > licząca 5-6 pięter.

od 8 ale licząc ze pierwsze z tych 8 zaczyna sie na 5-6 pietrze głównej bryły :)
                          aha i pewne jest ze budynek bedzie lekko nawiazywał do EPI centrum.Tylko w jaki
                          sposób? Okragła dominanta? zielony kolor? ;) czy zaokraglenie całego centrum?
                    • Gość: george Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.04, 16:08
                      Biurowiec po łuku wzdłuż powstańców 11 kondygnacji(na ostatnim apartament)-
                      cały ze szkła, galeria : -1,0,1 handel;2,3 - parking, 4 - multikino i parking;
                      miedzy biurowcem a brylą galeri ("ARKADY") będzie centrum fitnes 3000 m2. Dobry
                      architekt więc będzie ok!
                      • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 16.08.04, 16:19
                        Gość portalu: george napisał(a):

> Biurowiec po łuku wzdłuż powstańców 11 kondygnacji(na ostatnim apartament)-
                        > cały ze szkła, galeria : -1,0,1 handel;2,3 - parking, 4 - multikino i
                        parking;
                        > miedzy biurowcem a brylą galeri ("ARKADY") będzie centrum fitnes 3000 m2.
                        Dobry
                        >
                        > architekt więc będzie ok!

hmm zapowiada sie ciekawie.Czyli to bedzie cos wstylu EPI centrum? Wiadomo
                        kiedy pokaża projekt publicznie? Będa biura do wynajęcia czy tylko dla firm
                        L.C.?
                        • Gość: george Re: Newsletter II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 11:15
                          budynek biurowy bedzie jak szklany luk, inwestor nie zyczy sobie szumu i nie
                          pokazuje dokumntacji, biurowiec ma byc dla LC KORP zwlaszcza dla nowego banku
                          Pana Czarneckiego. Ale ogolnie budynek biurowy to mala czesc tej inwestycji.
                          bedzie mial ponadto 2 kondygnacje podziemne polaczone z galeria i reszta
                          kompleksu. pozdrowionka.
                          P.S. W sprawie wygladu - czy podoba wam sie pasaz pod b.s.
                          • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 17.08.04, 11:53
                            Gość portalu: george napisał(a):

> budynek biurowy bedzie jak szklany luk, inwestor nie zyczy sobie szumu i nie
                            > pokazuje dokumntacji, biurowiec ma byc dla LC KORP zwlaszcza dla nowego banku
                            > Pana Czarneckiego. Ale ogolnie budynek biurowy to mala czesc tej inwestycji.
                            > bedzie mial ponadto 2 kondygnacje podziemne polaczone z galeria i reszta
                            > kompleksu. pozdrowionka.

Czyli podsumowując biurowiec 11 kondygnacji nadziemnnych i 2 podziemne( wiesz
                            ile to metrów uzytkowych?). Galeria oddzielona arkadami i 3 kondygnacje
                            nadziemne? Ile sklepów sie zmiesci?Pewnie ze 150? Ponadto multikino i fitness?
                            Cos pominąłem? Aha wiadomo kiedy rozpocznie i zakonczy sie budowa?

> P.S. W sprawie wygladu - czy podoba wam sie pasaz pod b.s.

jak najbardziej, pasaz podoba sie 99,9% ludzi nawet najwiekszym malkontentom ;)

pozdrawiam i dzieki za info.
                      • Gość: michal Re: Newsletter II IP: 195.205.108.* 16.08.04, 16:22
                        czy te 11 kondygnacji to razem z podziemna? Mozesz podac kto dokladnie
                        projektuje? Kiedy beda jakies wizualizacjce?
                • svarte_sjel Re: Newsletter II 16.08.04, 15:26
                  > Co do przebudowy skrzyżowania to będzie ona wieksza niz z programu 14,5. Do
                  > interesu dołoży sie Czarnecki(była o tym mowa w artykule). Dlatego ta
                  > inwestycja drogowa jeszcze zie nie zaczeła i chyba zacznie sie jesienią
                  > (wrzesien?). Będzie dodatkowy pas obok L.C. Center.

Jeśli tak to powinni robić od razu zgodnie z MPZP, a to "trochę" więcej niż
                  dodatkowy pas :^)
                  • Gość: slawek Re: Most Tysiąclecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 15:41
                    Oto link do bardzo ciekawego ujęcia Mostu Milenijnego:

hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=15152&type=z&thread=0&f=1&PHPSESSID=ad2e8193449d67663c01a111307c87f1

Z tyłu widoczne wysypisko śmieci na Maślicach (nieczynne).
                  • Gość: Rafis Re: Newsletter II IP: 213.199.196.* 16.08.04, 15:49
                    Jeśli tak to powinni robić od razu zgodnie z MPZP, a to "trochę" więcej niż
                    > dodatkowy pas :^)

Nie wiem co dokładnie beda tam robic.Zapamietałem tylko z tym pasem. Artykuł
                    jest wklejony gdzies na tym forum tylko gdzie? chyba wnewsletterze I
    • Gość: erni Re: THE WALL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:36
      Poniedziałek, 16 sierpnia 2004r.

Większej nie ma w Polsce. Ściana ma powierzchnię 600 metrów. Na terenie Dolmelu
      powstało kilka dróg wspinaczkowych, o różnym stopniu trudności, niektóre z nich
      są ekstremalnie trudne. Bartek Solka, bezrobotny, ścianę zbudował m.in. za
      pożyczkę z urzędu pracy. Otwarcie w środę o 10.00.

Ściana będzie ważyła ponad 7 ton. Ma powierzchnię 600 metrów kwadratowych i 15
      metrów wysokości. Kosztuje ponad 120 tys. złotych. Wkręcono ponad 5 tysięcy
      wkrętów, aby przymocować 1200 chwytów.

Bartek Solka, który ścianę zbudował za pożyczkę z urzędu pracy zapewnia, że
      będą tu: szkółka wspinaczkowa dla dzieci, codzienne odbywały się będą zajęcia z
      instruktorem oraz zajęcia rehabilitacyjne dla dzieci z upośledzeniem ruchowym i
      umysłowym oraz młodzieży z rodzin patologicznych.

- To się sprawdziło w innych miastach - zapewnia. Nie zabraknie też zawodów
      sportowych i kursów wspinaczkowych .

Bartek Solka od 15 lat wspina się na skałki, od 7 jest prezesem Wrocławskiego
      Klubu Wspinaczki Sportowej “Granit”. Z wykształcenia jest filozofem,
      znalezienie pracy w jego zawodzie graniczy z cudem. Wpadł więc na pomysł budowy
      ściany. Najpierw wyliczył, że na inwestycję wystarczy mu 30 tys. złotych z
      urzędu pracy z pożyczki na pozarolniczą działalność gospodarczą. Skończyło się
      na ponad 120 tysiącach.

Najtrudniej było znaleźć odpowiednie miejsce. Szukał kilka miesięcy. Wybrał
      halę na terenach Dolmelu. Po kilku miesiącach prac, razem z przyjaciółmi
      ścianka jest gotowa. W środę otwarcie. Wspinać się będzie można za darmo.

• Gość: ! Re: THE WALL IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.04, 18:08
        Wspinać się będzie można za darmo.

.........ciekawe jak to się gościowi opłaci i jak spłaci te pożyczki i kredyty?
        • Gość: RP Re: THE WALL IP: *.core.lanet.net.pl 16.08.04, 18:40
          Chyba tylko w srodę bedzie za darmo :P
          Tak na zachęte ...
          :)
    • Gość: RP A JEDNAK SPIELBERG KRĘCI ! IP: *.core.lanet.net.pl 16.08.04, 18:43
      Dzis po południu zamknęli ponoć teren parkingu kolo dworca PKP i poczty
      polskiej - w okolicach stacji orlen :) Przygotowywali kamery, ujęcia itp ...
      czy i kiedy bedzie Steven ?! - tego nie wiem ...
      INfo z drugiej ręki, ale to pewne żródło !
      • Gość: erni Re: A JEDNAK SPIELBERG KRĘCI ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 18:57
        Słyszałem w TV ze Spielberg pdłożył en projekt i zajmie się kręceniem innego
        filmu, ale wiecie to moze być taka zmyła dla terrorystów.
        • Gość: slawek Plac Grunwaldzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 08:40
          Ostatnie dni kupców na pl. Grunwaldzkim

Wtorek, 17 sierpnia 2004r.

To już ostatnie dni kupców handlujących na pl. Grunwaldzkim między
          Dwudziestolatką a tzw. Manhattanem. Muszą się stamtąd przenieść do końca
          miesiąca. Kielecka spółka Echo, która przed dwoma tygodniami wygrała gminny
          przetarg na kupno tej działki, podpisze z miastem umowę jeszcze w sierpniu. I
          do tego dnia wszyscy kupcy powinni się już wyprowadzić.

- Teoretycznie na placu już nikt nie powinien handlować, bo ostatnie umowy
          skończyły już w czerwcu. Ale liczymy na to, że kupcy przeniosą się sami - mówi
          Romualda Liberska, dyrektor departamentu nieruchomości we wrocławskim
          magistracie.

Gmina proponuje kupcom przeniesienie do innych lokali usługowych, ale nie
          wszyscy skorzystają z tej oferty.

- Wyprzedaję ostatnie meble i chyba zmienię branżę. Meble teraz nie idą, a ja
          potrzebuję czegoś co się szybciej zwraca - mówi Stanisław Romanowski, który
          przed dwoma tygodniami wyburzył swój pawilon.

Zupełnie inaczej wygląda sprawa z budkami na chodniku.

- Powiedziano mi, że mamy czas do momentu w którym zacznie się przebudowa
          samego placu. Dlatego do tej pory nie spieszyłem się z przeprowadzką - mówi
          mówi Waldemar Czeczot, właściciel kiosku na pl. Grunwaldzkim.

Bartłomiej Knapik
          • Gość: Rafis Re: Plac Grunwaldzki IP: 213.199.196.* 17.08.04, 09:40
            a co z targowiskiem Społem?
            • Gość: slawek Sienkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 13:17
              Czyżby pieniądze były już w kieszeni? (na tą inwestycję)

www.zdik.wroc.pl/ogloszenia/show-content.html?Id=1233
              • Gość: Preslaw Re: Sienkiewicza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.04, 13:34
                Odnośnie Legnicka Popowice Park, to już widziałe, że zaczęły się prace
                budowlane. I bardzo dobrze, bi na te barki wstętne nie moigłem już patrzeć.
                Jakoś tylko nazwa mi się nie podoba, ale u nas w ogóle z tym kulawo.
                • Gość: Rafis Re: Sienkiewicza IP: 213.199.196.* 17.08.04, 13:43
                  to teraz czekamy na Galerie Legnicką :)
                  • Gość: ! Nowy inwestor strategiczny w Air Polonii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 18:11
                    Nowy inwestor strategiczny w Air Polonii

Łukasz Pałka 17-08-2004 , ostatnia aktualizacja 17-08-2004 09:26

Irlandzki fundusz inwestycyjny Crescent przejmie większościowy pakiet w Air
                    Polonii.

Jak nam powiedział wiceprezes Air Polonia Wojciech Woźniak, Crescent wejdzie do
                    firmy zapewne w październiku - najpóźniej na kilka tygodni przed uruchomieniem
                    oferty zimowej polskiego taniego przewoźnika. Irlandczycy mają kupić pakiet
                    większościowy za kilkanaście milionów dolarów.

Na wiosnę rozmowy taniego przewoźnika z Irlandczykami zakończyły się fiaskiem.
                    Dlaczego Crescent zmienił decyzję? Przejęcie Air Polonii ma być tańsze, niż
                    podobnej spółki w innej części Europy. Znaczenie miało mieć także wejście
                    Polski do UE.

- Crescent zamierza radykalnie obniżyć koszty i zwiększyć liczbę połączeń -
                    zapowiada Woźniak. Dlatego po wejściu inwestora w ofercie Air Polonii mają
                    pojawić się kierunki wschodnie, Skandynawia i kolejne lotniska w Niemczech.
                    Irlandzycy mają podpisane umowy z niektórymi portami lotniczymi. Dzięki temu
                    część połączeń Air Polonii ma stać się dla przewoźnika bardziej opłacalna.

Air Polonia, pierwsza polska tania linia lotnicza powstała w 2001 r. 33 proc.
                    udziałów ma w niej Mirosław Szeleziński, prezes firmy Bombardier
                    Transportation. Tyle samo należy do Tomasza Sudoła, pracownika naukowego
                    Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu (kandydował z listy "Samoobrony" do
                    europarlamentu). Prezesem firmy jest Jan Litwiński, były prezes PLL LOT.
                    Odszedł z LOT-u po ujawnieniu, że pobierał dodatkowe wynagrodzenie od
                    mniejszościowego akcjonariusza, szwajcarskiego SAirGroup.

W sezonie Air Polonia przewozi ok. 45 tys. pasażerów miesięcznie w lotach
                    rejsowych i czarterach. Dysponuje trzema samolotami typu boeing z ok. 150
                    miejscami na pokładzie. Czwarty wypożyczył w lipcu od czeskiego Fisher Air.
                    Linie obsługują trasy m.in. do Frankfurtu, Kolonii, Brukseli, Paryża, Rzymu,
                    Londynu, Mediolanu i Wenecji.
                    • Gość: ! PL Grunwaldzki - działka "SPOŁEM"... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 18:18
                      W ciągu najbliższych dni ma się odbyć spotkanie pomiędzy przedstawicielami
                      potencjalnego nabywcy tej działki - ECHO Investment i właściciela, czyli SPOŁEM
                      Północ.

Piotr Gromniak - wiceprezes zarządu ECHO Investment:

- Nasz projekt zakłada włączenie działki Społem do planowanej inwestycji. Moze
                      nie w 1 etapie budowy, ale już w kolejnym na pewno.

za dzisiejszą, "papierową" GW Wrocław.
                      • Gość: ! Opóżnienia w modernizacji A4 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.04, 00:23
                        Remont ostatniego, trzeciego odcinka autostrady A4 między Wrocławiem a Legnicą
                        powinien zacząć się na początku lipca. Mimo że komisja, która miała wskazać
                        wykonawcę remontu, już w czerwcu wybrała najlepszą ofertę, prace się nie
                        rozpoczęły.

Chodzi o nitkę północną autostrady A4, czyli 61 km drogi, którą jedzie się z
                        Wrocławia do Legnicy. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad dostała
                        osiem ofert na remont tego odcinka autostrady. Jeszcze 13 maja, w komunikacie
                        opublikowanym po otwarciu ofert, generalna dyrekcja obiecywała, że prace
                        remontowe rozpoczną się w lipcu. Remont miał się zakończyć najpóźniej w grudniu
                        2005 r. Jednak obietnice dotrzymania terminu można włożyć między bajki.
                        Przetarg na wyłonienie wykonawcy do dziś pozostaje nierozstrzygnięty. Skąd te
                        opóźnienia?
                        - To bardzo duży przetarg i każdy z oferentów musi mieć szanse obrony swoich
                        wyliczeń - tłumaczy wymijająco Lubomir Gliniecki, dyrektor wrocławskiego
                        oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Fakty są takie, że
                        najlepsze miesiące sezonu budowlanego - czerwiec, lipiec i sierpień – zostały
                        stracone. Tak poważnych opóźnień nie da się już nadrobić. Nawet jeśli
                        ministerstwo już dziś podpisałoby umowę, to wykonawca i tak miałby miesiąc na
                        przygotowania do rozpoczęcia prac. A przed podpisaniem umowy będzie musiał
                        renegocjować terminy umowy, bo żadna poważna firma nie zgodzi się wykonać prac
                        planowanych na dwa lata - w rok.
                        - W takich przypadkach albo inwestor, czyli w tym przypadku generalna dyrekcja,
                        zgadza się na przedłużenie terminu robót, albo na pracę na trzy zmiany – mówi
                        Krzysztof Kozioł, rzecznik prasowy Budimex – Dromex, który ubiega się o ten
                        kontrakt.
                        - Gdy tylko zostanie wyłoniony wykonawca robót, przystąpimy do negocjacji i
                        postaramy sie zrobić wszystko, żeby zminimalizować opóźnienia - obiecuje
                        Lubomir Gliniecki.

Najtańszą ofertę złożyło konsorcjum, w którym rolę lidera wziął na siebie
                        Herman Kirchner Gmbh&Co. Firma zaproponowała, że wyremontuje ten odcinek A4 za
                        42,7 mln euro. W tej sytuacji prace komisji, która miała przyjrzeć się ofertom,
                        wydawały się być tylko formalnością. Raport, który trafił do Ministerstwa
                        Infrastruktury, miał już tylko zostać zaakceptowany. Jednak jak się
                        nieoficjalnie dowiedzieliśmy, komisja zamiast jako zwycięzców wskazać Niemców,
                        zasugerowała, żeby kontrakt podpisać z polską firmą Budimex–Dromex, która
                        zaoferowała 47,1 mln euro. Dlaczego?
                        - Kirchner zastosował ceny dumpingowe. Tak tanio tego remontu nie da się
                        zrobić - twierdzi nasz informator. - Dlatego komisja zdecydowała się
                        zarekomendować następną pod względem ceny ofertę. Kirchner miał np.
                        zaproponować stawkę 30 eurocentów (czyli ok. 2 zł) za godzinę pracy przy
                        autostradzie. Tymczasem średnia płaca dla robotnika niewykwalifikowanego na
                        autostradzie wynosi 17 zł.

To nieeleganckie

Oficjalnego stanowiska Ministerstwa Infrastruktury w tej sprawie nie
                        ma. „Słowo” dotarło jednak do pisma z ministerstwa, w którym urzędnicy
                        odmawiają przyjęcia raportu komisji, bo przesłanki do odrzucenia najtańszej
                        oferty ich nie przekonały. Przedstawiciele koncernu nie chcą komentować tej
                        sprawy.
                        - Wszelkich informacji udziela inwestor, czyli Generalna Dyrekcja Dróg
                        Krajowych i Autostrad - usłyszeliśmy od Andrzeja Urbanika, dyrektora Kirchner
                        Polska.
                        - Dyskutowanie o konkretnych ofertach przed rozstrzygnięciem przetargu jest
                        nieeleganckie i niezgodne z prawem – tłumaczy Lubomir Gliniecki z generalnej
                        dyrekcji. - Mogę tylko powiedzieć, że wybierzemy ofertę, która zagwarantuje
                        najwyższą jakość zmodernizowanej autostrady za najniższe możliwe pieniądze.

Bolączka zwana remontem

Remontowany za pieniądze z unijnego programu ISPA i kredytu z europejskiego
                        banku rozwoju odcinek autostrady A4 Wrocław -Krzywa odbija się drogowcom
                        czkawką. Remont został podzielony na trzy etapy. Problemy zaczęły się na
                        pierwszym etapie, miedzy Wrocławiem a Wądrożem Wielkim. Prace warte 48,8
                        milionów euro, prowadzi tam polsko - niemieckie konsorcjum Walter+Heilit
                        Verkehswegbau BMBH oraz Dromex S.A.. Badania Instytutu Dróg i Mostów wykazują,
                        że położona tam nawierzchnia nie wytrzyma obiecywanych 30 lat. W maju
                        warszawska centrala Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad ponownie
                        przysłała komisję, która miała zbadać nieprawidłowości przy remoncie autostrady
                        A4. Raportu końcowego nie ma do dziś.
                        – Kontrakt kończy się 30 września i do tego czasu komisja powinna zakończyć
                        prace. Należy pamiętać, że przy tylu badaniach komisja wyjątkowo starannie
                        przygląda się wynikom i stąd wolniejsze niż zazwyczaj tempo jej prac - broni
                        centrali dyrekcji Lubomir Gliniecki.

Komisja za komisją

Ministerstwo Infrastruktury przysyło na Dolny Śląsk już drugą komisję. Pierwsza
                        we wrześniu ubiegłego roku stwierdziła, że wszystko jest w porządku,
                        dyskwalifikując z powodów proceduralnych badania, które mówiły co innego.
                        Jednak według raportu NIK, do którego dotrarliśmy, beton na remontowanym
                        odcinku wytrzyma w niektórych miejscach 20 zamiast 30 lat. Jeśli nowa komisja
                        potwierdzi zarzuty inspektorów, konieczna będzie renegocjacja warunków
                        kontraktu na remont pierwszego odcinka autostrady.

Jak to się robi gdzie indziej

Unia Europejska pozwala na stosowanie w projektach przez siebie finansowanych
                        definicji tzw. rażąco niskiej centy. W praktyce wygląda to tak, że jeszcze
                        przed rozpatrzeniem ofert komisja ustala poziom cen, poniżej którego nie da się
                        wykonać danego zadania. Automatycznie skreśla się te oferty, które są poniżej
                        tego progu. W tym przypadku nie zastosowano takiej procedury.

Barłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                        • Gość: ! Wieści z remontu PL 1 MAJA...... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.04, 00:27
                          Drogowcy odsłaniają konstrukcję przejścia podziemnego na placu 1 Maja

Remont podziemnego pasażu i skrzyżowania na placu 1 Maja nabiera tempa. Ekipy
                          firmy Skanska, która jest wykonawcą robót, zrywają asfalt i wierzchnie warstwy
                          betonu nad podziemiami.

Wczoraj spod zwałów gruzu wyłoniła się krawędź płyty, która przykrywa pasaż pod
                          placem. Widać ją wyraźnie w wykopie wydrążonym tam gdzie jeszcze niedawno była
                          jezdnia łącząca ul. św. Mikołaja ze skrzyżowaniem na placu 1 Maja

Maszyny wybrały juz także sporo ziemi z miejsca, gdzie biegły tory tramwajowe.
                          O tym, że dwa wydrążone w ulicy naprzeciwko fontanny podłużne rowy to dawne
                          torowisko, można poznać teraz tylko po skrawku asfaltowego peronu i kamiennych
                          schodach do podziemnego przejścia.

Wczoraj po południu młoty pneumatyczne wbiły się także w krótką jezdnię łączącą
                          ulice św. Mikołaja z Ruską - przy kamienicy w której jest apteka.

Drogowcy całkowicie zerwali już szyny tramwajowe na północnej połowie placu.
                          Tory urywają się przy wyspie przystankowej przy Podwalu (od strony mostu
                          Sikorskiego).

BW - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                          • smi Re: Wieści z remontu Świdnickiej 18.08.04, 08:21
                            I,

na Świdnickiej została odkryta spod cienkiej warstwy asfaltu piękna i równa
                            kostka granitowa i obecnie usuwane są tory tramwajowe.
                        • Gość: Rafis Re: Opóżnienia w modernizacji A4 IP: 213.199.196.* 18.08.04, 00:40
                          "Tymczasem średnia płaca dla robotnika niewykwalifikowanego na
                          autostradzie wynosi 17 zł."

no no 17 zł za godzine dla niewykwalifikowanego robotnika na budowei A4. Co z
                          abrednie?
                          • smi Re: Opóżnienia w modernizacji A4 18.08.04, 08:20
                            Autostrada A-4, wedle pierwotnych założeń, powinna być przebuodowana na odcinku
                            Wrocław - Krzywa już do ... 2000 roku :P
                            A odcinek Krzyżowa - Jędrzychowice powinien zostać wybudowany także w tym
                            terminie :P
                            • Gość: slawek Re: Zintegrowane Centrum Politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:44
                              Znalazłem w necie wizualki jednego z projektów:

www.archidea.pl/CONTENT/C3/zint3.jpg
                              www.archidea.pl/CONTENT/C3/zint4.jpg
                              www.archidea.pl/CONTENT/C3/zint2.jpg
                              www.archidea.pl/CONTENT/C3/zint1.jpg
                              Chyba ten nie wygrał ale zawsze miło popatrzeć co mniej więcej zacznie tam
                              powstawać w przyszłym roku :-)
                              • Gość: erni Re: Zintegrowane Centrum Politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:50
                                Tu jest projekt który wygrał :

www.pwr.wroc.pl/promocja/projekt/projekt01.jpg
                                www.pwr.wroc.pl/promocja/projekt/projekt02.jpg
                                www.pwr.wroc.pl/promocja/projekt/projekt03.jpg
                                • Gość: slawek Re: Zintegrowane Centrum Politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:59
                                  Z tych zdjęć to nic nie widać. A poza tym przypomina mi to karty do
                                  programowania komputerów bardzo starego typu (jeśli się nie mylę to
                                  chyba "Odra" była programowana za pomocą takich perforowanych kart)
                                  • Gość: erni Re: Zintegrowane Centrum Politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:09
                                    dokładnie tak takie taśmy. Cuż komisja uznała ten projekt za najlepszy:)
                                    • Gość: lolo Re: Zintegrowane Centrum Politechniki IP: *.rozanka.wroc.pl 18.08.04, 23:16
                                      pasuje na budynek PWr :)
                          • Gość: jester Re: Opóżnienia w modernizacji A4 IP: 217.97.139.* 18.08.04, 15:48
                            to nie sa brednie rafis. takie sa wyliczenia brutto.
                            • Gość: Rafis Centrum na Zelwerowicza IP: 213.199.196.* 18.08.04, 17:03
                              W dzisiejszym dodatku nieruchomosci GW jest pokazana wizualka obiektu, którego
                              budowa ma zostac zakonczona do 4 kwartału przyszłego roku. Rozpoczeli sprzedaż
                              powierzchni biurowych(2 piętra), apartamentowych(2 piętra) oraz handlowych.
                              Cały obiekt ma mie cokoło 8 tys metrów powierzchni użytkowej.
                              • Gość: slawek Most św.Rocha - Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:41
                                W sam raz na 200 post.
                                Złodzieje rozkradają Most św. Rocha. Wczoraj pokazywali, że znikneło już kilka
                                ozdobnych elementów z barierek na moście. Aż miło o tym słuchać:-)
                                • Gość: erni Re: Most św.Rocha - Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:48
                                  Masz wisielcze poczucie humoru.... I like It! :)
                            • Gość: Rafis Re: Opóżnienia w modernizacji A4 IP: 213.199.196.* 18.08.04, 18:20
                              Gość portalu: jester napisał(a):

> to nie sa brednie rafis. takie sa wyliczenia brutto

Nie zgadzam sie :) płace niewykwalifikowanych robotników mieszcza sie raczej
                              pomiędzy McDonaldem a Lidlem czyli 6 zł.
                              17-20 zł to zarabiaja ale wykwalifikowani robotnicy i to pod warunkiem ze
                              załozą własną działalność. Tyle wiem. Sławek pewnie wie więcej ;)
                              • Gość: jester Re: Opóżnienia w modernizacji A4 IP: 217.97.139.* 18.08.04, 18:22
                                widziałem statystyki rafis. mozesz sie nie zgadzać, ale statystyka to takie
                                wieksze kłamstwo. wykfalifikowani 24 brutto
        • Gość: lolo Re: A JEDNAK SPIELBERG KRĘCI ! IP: *.rozanka.wroc.pl 18.08.04, 23:02
          ciekawe dlaczego mialby sie bac? przeciez kreci film nawolujacy do milosci i
          braterstwa... 0 nienawisci na tle religijnym i rasowym.

Nie lubie Zydowskiej-syjonistycznej propagandy.A taka propaganda zapewne bedzie
          ten film.
    • Gość: Rafis kamienica na Kuźniczej :) IP: 213.199.196.* 18.08.04, 18:04
      Jest odsłonięta po remoncie, jest piekna, cudowna... ;)
    • Gość: erni WPT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 18:20
      Rozbudową WPT (Wrocławskiego Parku Technologicznego) zainteresowana jest PWr.
      koszt inwestycji której 3/4 ma być pozyskane z funduszy EU ma wynieść 20 mln
      PLN.
      • Gość: ! Re: WPT IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.04, 18:35
        A rozbudowa WPT ma ruszyć już w przyszłym roku...
        • Gość: ! .......dziura po Kinie "Pokój" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.04, 21:30
          Sześć lat temu Andrzej Białas, dyrektor Instytucji Filmowej "Odra-Film",
          użytkownika wieczystego nieruchomości, zapowiadał wybudowanie w tym miejscu
          wielosalowego kina. Odra znalazła inwestora z amerykańskim kapitałem, ale
          budowanie kina skończyło się na pracach archeologicznych, bo inwestor się
          wycofał, niedaleko zbudowano kino Helios i budowa wielosalowego kina w tym
          miejscu przestała się opłacać. - Budowa nowego kina w odległości ok. 300 m od
          istniejącego nie ma żadnego uzasadnienia - twierdzi dyr. Białas.

Dyrektor Odry miał już inne pomysły wykorzystania tego terenu na działalność
          niekoniecznie kinową. - Ale Odra-Film jako instytucja filmowa nie może
          prowadzić żadnej innej działalności poza kinową - tłumaczy. Organem
          założycielskim instytucji jest Urząd Marszałkowski, Odra czeka na
          sprywatyzowanie. - To umożliwi nam podjęcie działalności innej niż kinowa -
          twierdzi Andrzej Białas.

- Odra powinna sprzedać tę działkę, bo jest świetnie położona - uważa Michał
          Janicki z Wydziału Kultury Urzędu Miejskiego.

Gazeta Wyborcza
          • Gość: Rafis Czarnecki center IP: 213.199.196.* 19.08.04, 16:21
            Nie ma juz budynku elektromontażu :) Dziś wywozili ostatni gruz. Teraz beda
            mogli zając się kopaniem dołu na całej powierzchni działki więc pewnie w
            przyszłym tygodniu zamkna stary chodnik od strony Powstanców i ruch będzie
            przeniesiony na ten nowobudowany.Potem do dziury wejdą archeolodzy.Po 1
            października powinien rozpocząc sie ostatni etap przygotowania terenu tj.
            wyburzanie warsztatów i kopanie resztu dziury ;)
            • Gość: slawek Re: Czarnecki center IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 16:49
              O której byłeś zobaczyć bo ja około 13 stała jeszcze tylko ściana z szyldem
              Hydrobudowy 9 :))
              • Gość: Rafis Re: Czarnecki center IP: 213.199.196.* 19.08.04, 16:51
                około 16, jakis słupek tam stał ale był coraz mniejszy i ciagle borowany :)
                a moze oni to zostawia i wmuruja w nowy obiekt? ;)
                • Gość: zbyszekieliszek na hallera obok "sępa" robota wre IP: *.ssk.com.pl 20.08.04, 11:46
                  ruszyła z kopyta budowa hali tenisowej obok "sępa" na hallera
                  w kurzu i pyle szaleje "fadroma" a ciężarówki wywożą duże ilości ziemi
                  pzdr
                  • Gość: Rafis Re: na hallera obok "sępa" robota wre IP: 213.199.196.* 20.08.04, 14:57
                    jakiego sępa? :)
                    Dzis byłem na hallera i nic nie widziałem.
                  • Gość: Rafis Czarnecki kupuje IP: 213.199.196.* 20.08.04, 15:00
                    Leszek Czarnecki zakupił 35% udziałów wrocławskiej firmy windykacyjnej iCentrum
                    za 300 tys zł. Firma istnieje od roku 2000 i zatrudnia 100 osób. Umowa
                    przewiduje, że w 3 lata L.C. stanie sie posiadaczem kolejnych kacji tak że
                    stanie sie wiekszościowym akcjonariuszem.
                    Jak więc widac budowa finansowego holdingu trwa.
                    • Gość: RP Re: Czarnecki kupuje IP: *.core.lanet.net.pl 20.08.04, 15:25
                      Chętnie kupiłby jeszcze koszykarską sekcję Śląska Wrocław, tyle że
                      ten 'cholernik' Schetyna niebardzo chce mu sprzedac ... :/
                      Dla LC Corp taki wtdatek to w sumie pestka (ponoć 2-3 mln euro), a reklame
                      mieliby na cała Polskę i jeszcze kawałek Europy - gra Śląska w ULEB CUP ...
                      Zasrane prawa buiznessu decydują o poziomie sportowym NIESTETY :/
                      • Gość: Rafis Re: Czarnecki kupuje IP: 213.199.196.* 20.08.04, 15:55
                        czytałem, ze to Getin nie chce kupic Sląska.
                        • Gość: RP Jak było z Czarneckim? -Śląsk IP: *.core.lanet.net.pl 20.08.04, 17:30
                          Jak to było z Czarneckim?

Wiele ostatnio mówiło się o wykupieniu przez Leszka Czarneckiego udziałów w
                          Śląsku Wrocław. Wrocławski biznesman, który zasłynął z chęci wykupienia
                          wycieczki w kosmos, zdaniem działaczy wrocławskiego klubu był jedną z opcji
                          pozyskania sponsora dla wicemistrzów Polski...

Od luźnych rozmów do konkretnej oferty droga jest daleka, a takiej kompleksowej
                          propozycji ze Śląska nie dostaliśmy. Dziwi mnie trochę postawa Śląska i
                          polityka medialna tego klubu – mówi Jolanta Bogusz, dyrektor marketingu i PR
                          należącego do Leszka Czarneckiego Górnośląskiego Banku Gospodarczego.

To właśnie na bazie Górnośląskiego Banku Gospodarczego miał powstać nowy bank,
                          pod inną nazwą, który miałby być reklamowany przez wrocławskich koszykarzy. Jak
                          się okazuje droga do pozyskania tego sponsora jest bardzo daleka.

Nie otrzymaliśmy ze Śląska żadnej konkretnej propozycji. Proszę też zrozumieć
                          sytuację. My nie zgłosiliśmy się do klubu z naszą ofertą. Rozmawialiśmy o
                          możliwości współpracy, ale od luźnej rozmowy do konkretnej oferty zawsze jest
                          daleka droga. Takiej oferty do tej pory nie otrzymaliśmy. - dodaje Bogusz.
                          Przypomnijmy, że na ostatniej konferencji prasowej prezes Śląska Wrocław -
                          Grzegorz Schetyna - zapowiedział, że na kolejnym spotkaniu z dziennikarzami tj.
                          20 sierpnia będzie znany już nowy sponsor zespołu. Wszystko wskazuje jednak na
                          to, że i ten termin zostanie przekroczony. Trudno przypuszczać, by do tego
                          czasu na linii Getin-Śląsk coś się wydarzyło – mówi krótko Jolanta Bogusz.

DARIUSZ PSZCZOŁOWSKI Dyrektor ds. promocji i PR Śląska Wrocław

- Rozmawialiśmy z firmą Getin tak samo, jak z wieloma innymi firmami. W kwestii
                          ewentualnych sponsorów na razie nie możemy zdradzać żadnych szczegółów, bo
                          mogłoby to mieć negatywny wpływ na nasze rozmowy. Faktem jest, że klimat, jaki
                          ostatnio wytwarza się wokół Śląska, to budowanie prasowego czarnego
                          scenariusza, nie sprzyja prowadzeniu rozmów biznesowych z poważnymi klientami.
                          Na bazie niepotwierdzonych informacji buduje się całe scenariusze zdarzeń,
                          które stawiają klub w złym świetle. O ile taka sytuacja nie ma większych
                          konsekwencji w przypadku wiadomości sportowych, to już bardzo istotnie wpływa
                          na sprawy biznesowe i może mieć nieodwracalne, przykre dla klubu konsekwencje.

» Czytaj więcej: Gazeta Wrocławska
                          Wojciech Strzebińczyk

---------------------
                          Wszystkie informacje są na razie nieoficjalne, ale wiele wskazuje na to, ze pan
                          L.C. chce jednak kupic śląsk! -byłaby to dla niego ogromna możliwość reklam
                          swoich firm ...
                          Plotki krążą takie, ze to schetyna z róznych powodów (zapewne politycznych)
                          nie chce Czarneckiemu sprzedać większości udziałów ...
                          Ale być może bedzie musiał to zrobić, bo inni chętni (LUKAS BANK, DIALOG) juz w
                          rywalizacji się nie liczą - choć to też nieoficjalnie :) Jeśli natomiast Klub
                          pozostałby bez sponsora, to Schetynie jako obecnemu prezesowi groziłoby niezłe
                          bagno medialne, a może nawet i prokuratura :) NO NIC... ZOBACZYMY
                          Pozdrawiam ! rzeczpospolita1
                  • geogregor Re: na hallera obok "sępa" robota wre 20.08.04, 19:21
                    Gość portalu: zbyszekieliszek napisał(a):

> ruszyła z kopyta budowa hali tenisowej obok "sępa" na hallera
                    > w kurzu i pyle szaleje "fadroma" a ciężarówki wywożą duże ilości ziemi
                    > pzdr
                    Gdzie to dokladnie jest? Haslo "sęp" nic mi nie mowi.
                    • svarte_sjel Re: na hallera obok "sępa" robota wre 20.08.04, 19:30
                      geogregor napisał:
                      > Gdzie to dokladnie jest? Haslo "sęp" nic mi nie mowi.

W miejscu dawnego "stadionu" Pandy, po przeciwnej stronie wiaduktu kolejowego w
                      stosunku do Carrefoura.
                      • geogregor Re: na hallera obok "sępa" robota wre 20.08.04, 20:31
                        To ta hala zajmie caly teren po stadionie? To byla dosc spora rudera.
                        • Gość: ! Re: na hallera obok "sępa" robota wre IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.04, 21:44
                          Kiedyś na tamtym terenie miała powstać KINETIKA - centrum rekreacyjne z
                          basenem, kortami tenisowymi, fitnessem oraz sklepami sportowymi plus dużo dużo
                          zieleni...
                          • Gość: RP Re: na hallera obok "sępa" robota wre IP: *.core.lanet.net.pl 20.08.04, 22:11
                            być może to dopiero początek realizacji takiego centrum sportowo-
                            rekreacyjnego...
                            Wie ktoś czy przypadkiem Radecco nie kupiło całego terenu niegdys należacego do
                            KS PANDA ?! Według mnie to może być początek realizacji takiego przedsięwzięcia
                            z basenami, fitness etc ... :)

pzdr.
                            • Gość: ! Re: na hallera obok "sępa" robota wre IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.04, 22:18
                              Mam nadzieję, że Redeco kupiło całą działkę, którą miała zająć KINETIKA. Redeco
                              to sprawdzony inwestor, i byłaby szansa, ze za rok-dwa obok hali tenisowej
                              powstałby podobny basen kryty, jaki Redeco postawiło na Nowym Dworze...
                              • Gość: zbyszekieliszek Re: na hallera obok "sępa" robota wre IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 09:34
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=12460928pzdr
                                • zbyszekieliszek Re: na hallera obok "sępa" robota wre 21.08.04, 09:42
                                  Gość portalu: zbyszekieliszek napisał(a):

"forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=12460928
                                  pzdr"

coś nie poszło a więc tak :

Autor: Gość: ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl
                                  Data: 06.05.2004 20:09

--------------------------------------------------------------------------------
                                  Nowa hala tenisowa powstanie przy al. Hallera we Wrocławiu

Maciej Miskiewicz 06-05-2004, ostatnia aktualizacja 06-05-2004 19:05

Jeszcze w tym roku będziemy mieć w mieście halę tenisową

Prace powinny rozpocząć się na początku czerwca. Budowa hali to kolejna
                                  inwestycja Redeco w naszym mieście. To właśnie ta firma wybudowała otwarty
                                  niedawno basen na Nowym Dworze.

W lutym spółka kupiła od miasta działkę o pow. 7125 mkw. przy al. Hallera,
                                  obok "Sępa". Do tej pory było tam boisko. Teraz stanie tam nowoczesna hala o
                                  pow. 2020 mkw. W środku będą trzy korty. - Zmagania zawodników będzie można
                                  podziwiać z tarasu widokowego - zapowiada Tadeusz Chrzanowski, dyrektor ds.
                                  inwestycji spółki Devco, siostrzanej firmy Redeco.

Oprócz kortów w środku znajdzie się miejsce na szatnie, hol, bufet,
                                  pomieszczenia rekreacyjne i zespół pokoi gościnnych. Dla kogo? - W naszym
                                  centrum będziemy m.in. prowadzić ośrodek dla tenisistów na wózkach - mówi
                                  Tadeusz Chrzanowski. Niepełnosprawni tenisiści, będą przyjeżdżać do ośrodka
                                  Redeco na kilkunastodniowe turnusy. W tym czasie będą mieszkać właśnie w
                                  pokojach gościnnych w hali. Obiekt będzie pomalowane w firmowe barwy Redeco.
                                  Będzie niebiesko-pomarańczowy. Na zewnątrz obok hali powstaną trzy korty
                                  ziemne z mączki ceglanej. Część terenu zajmie parking dla 36 samochodów. Nie
                                  zabraknie zieleni.

Centrum będzie otwarte przez siedem dni w tygodniu od godz. 6 do 22. - A jak
                                  będą chętni, to nawet dłużej - zapowiada Mirosław Gorczyca, dyrektor spółki
                                  Redeco, i zapewnia, że ceny biletów nie będą różniły się od cen na innych
                                  tego typu wrocławskich obiektach. Budowa ma kosztować ok. 4-5 mln zł.

• Gość: slawek Re: na hallera obok "sępa" robota wre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 12:14
                                    Ta hala tenisowa nie powstaje na byłym terenie KS Panda Wrocław (wcześniej KS
                                    Pafawag) czyli w miejscu gdzie miała powstać Kinetika. Ona powstaje obok hali
                                    sportowej po przeciwnej stronie ulicy niż hipermarket. Dokładnie obok górki
                                    Pafawag. Ale chyba na terenie gdzie miała powstać Kinetika też może się coś
                                    zacznie dziać. Na razie ktoś tam sprząta teren (ciekawe co tam będzie ?).
                                    • Gość: RP Re: na hallera obok "sępa" robota wre IP: *.core.lanet.net.pl 21.08.04, 12:29
                                      O! a to ciekawa wiadomośc ... musze sie tam przejechac ... ostatnio widzialem
                                      jakis archeologow, jak wykopali mała dziurkę na terenie KS PANDY i cos tam
                                      badali :) moze kolejna inwestycja rekreacyjno-sportowa ? :)
                                      • Gość: zbyszekieliszek Re: na hallera obok "sępa" robota wre IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 17:59
                                        to nie jest na terenie ks panda tylko hm.... stojąc koło carefura - po jego
                                        stronie - przy kładce dla pieszych patrząc na drugą strone hallera jest
                                        budynek "sępa" / siłownia i jakieś tam/ i własnie za tym budynkiem prowadzona
                                        jest ta budowa......
                                        pozdro
    • Gość: erni Most Millenijny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:49
      Wrocławski Most Tysiąclecia zostanie otwarty w październiku. Konstrukcja mostu
      jest już gotowa, teraz trwają prace wykończeniowe...
      „Nie będzie żadnych opóźnień, największe problemy techniczne mamy już za sobą" –
      mówią przedstawiciele firmy realizującej inwestycje. Okazuje się jednak, że
      budowlańcom i gminie najbardziej we znaki dały się nie tyle problemy techniczne
      i konstrukcyjne, co ekologiczne. Chodzi o kłopoty z bluszczem pospolitym, który
      pod koniec 2001 roku został wpisany na listę gatunków ściśle chronionych, a
      który rósł na trasie dojazdowej do mostu. Usunięcie rośliny wymagało wielu
      formalności i pochłonęło spore środki. W sumie budowa mostu kosztowała Wrocław
      149 mln zł.
      • Gość: Rafis Re: Most Millenijny IP: 213.199.196.* 20.08.04, 22:37
        Żółte pylony i grube miliony

Sobota, 21 sierpnia 2004r.

Jesienią we Wrocławiu przejedziemy po nowym moście

Najdroższa inwestycja w powojennej historii Wrocławia - budowa mostu
        Tysiąclecia - skończy się w październiku. Nowy most, którym kierowcy będą mogli
        przejechać już jesienią wyróżnia się nie tylko tym ile kosztował (149 mln zł).
        Przy jego stawianiu wykonawcy zastosowali kilka rozwiązań, które czynią go
        niezwykłym także pod innymi względami.

Największy w Polsce

Blisko 300-metrowy fragment mostu nad korytem Odry to konstrukcja podwieszana
        czyli wantowa.
        - Jeszcze 10 lat temu mosty wantowe w Polsce to było marzenie. Teraz powstaje
        ich co raz więcej. A ten wrocławski jest teraz największym w Polsce całkowicie
        betonowym mostem - mówi prof Jan Biliszczuk z Politechniki Wrocławskiej.

Na budowę mostu zużyto ponad 41 tys. ton betonu. Stal użyta do zbrojenia oraz
        stalowe liny w części wantowej to tylko niecałe 6 tys. ton. Ciekawostką jest
        to, że oddział firmy Skanska ze Skoczowa, który jest głównym wykonawcą
        przeprawy użył do wylewania betonowych elementów trzech różnych rodzajów
        cementu.

Lżejszy czyli europejski

- To nowatorskie rozwiązanie, ponieważ polskie normy zalecają inne rodzaje
        materiałów. My skorzystaliśmy z norm europejskich i uzyskaliśmy aprobaty
        techniczne - mówi Witold Rudziński prezes TBG Wrocław, firmy która dostarczała
        beton do budowy mostu.

Dzięki temu beton ma wymagane parametry a udało się "odchudzić" wagę
        konstrukcji o 6-7 tys. ton. I tak np. do pylonów, które mają 33 metry wysokości
        nad poziom mostu, wykorzystano cement portlandzki żużlowy, a do bloków
        fundamentowych pod wodą - cement hutniczy, bardziej odporny na działanie wody.

Teraz most jest już w fazie dopieszczania i prac wykończeniowych: trwają
        przygotowania do układania asfaltu na dwóch dwupasmowych jezdniach, robotnicy
        montują już bariery oddzielające jezdnię od chodników i ścieżek rowerowych. Na
        malowanie czekają też pylony i boki mostu. Będą miały kolor żółty.

BW - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
        • Gość: slawek Re: Most Millenijny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 08:55
          A ja bym chciał wiedzieć kiedy testy obciążeniowe bo chciałbym tam wtedy być.
          • Gość: erni Re: Most Millenijny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 09:05
            Za pewne we Wrześniu. Na niedługo przed samym otwrciem. Z regóły tak się je
            robi.
            • Gość: Rafis Instytut Informatyki UWr IP: 213.199.196.* 21.08.04, 10:20
              Ogłoszono przetarg na 2 etap budowy:
              Opis/przedmiot zamówienia: Na zakres przedmiotu zamówienia składają się
              kompleksowe roboty budowlano-montażowe wraz z dostawą niezbędnych materiałów i
              urządzeń wykonane w oparciu o dokumentację techniczną projektowo-kosztorysową w
              budynku zrealizowanym w stanie surowym otwartym oraz zagospodarowanie terenu
              wokół budynku obejmujące drogi, chodniki, parkingi, oznakowanie, przyłącza
              wodnokanalizacyjne, elektryczne, cieplne, chłodnicze wraz z agregatem, małą
              architekturę i zieleń..
    • pluto10 Podajcie mi adres na skyscrapercity forum polskich 23.08.04, 19:35
      wieżowców.
      Z góry dziękuję.
      pluto10
      • Gość: slawek Re: Podajcie mi adres na skyscrapercity forum pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 20:10
        Proszę bardzo:

skyscrapercity.com/forumdisplay.php?s=&forumid=45.html
        • pluto10 Re: Podajcie mi adres na skyscrapercity forum pol 23.08.04, 20:22
          Dziękuję.Próbowałem z głównej strony się dostać,ale mi nie wyszło:(
          pluto10
          • Gość: ak Plac Św. Macieja rusza IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 24.08.04, 08:09
            Zielone światło na plac

Wtorek, 24 sierpnia 2004r.

Fontanna wysoka na osiem metrów i dużo zieleni - tak ma wyglądać pl. Św.
            Macieja po zakończeniu robót jakie zaplanował na ten rok Zarząd Zieleni
            Miejskiej. Prace miały się zacząć wiosną, ale dopiero w ubiegłym tygodniu udało
            się rozstrzygnąć przetarg na wyłonienie wykonawcy.

- Sąd arbitrażowy w Warszawie oddalił zarzuty jednego z wykonawców i od
            września możemy ruszać z robotami - mówi Mieczysław Popławski, dyrektor zieleni
            miejskiej. Po zakończeniu remontu pl. Św Macieja będzie wyglądał tak samo jak
            na początku XX wieku. Prace będą kosztowały 300 tys zł.

(BK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
            • Gość: ! Będziemy mieli nowy pomnik - pomnik Wrocławianina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.04, 17:49
              Metalowy wrocławianin

Wtorek, 24 sierpnia 2004r.

Jeszcze w tym tygodniu przy ul. Gabrieli Zapolskiej stanie Pomnik
              Wrocławianina. Postać wykuta przez kowala-artystę Ryszarda Mazura ma 2,8 metra
              wysokości. Stanie na cokole, który kilka tygodni temu został już ustawiony
              przed urzędem miejskim. Razem z postumentem metalowa figura będzie miała ponad
              3 metry.

Pomysłodawcą budowy tego pomnika jest urzędujący prezydent Wrocławia.

- Chciałbym, aby był to sympatyczny prezent dla wrocławian - powtarza prezydent
              Rafał Dutkiewicz. - Koszty tej figury są minimalne, kilka tysięcy złotych.

Otoczeniem cokołu i jego ustawieniem zajął się Zarząd Zieleni Miejskiej. -
              Trawnik i cokół są już gotowe; pomnik zostanie ustawiony jeszcze w tym
              tygodniu - mówi Mieczysław Popławski, dyrektor zieleni miejskiej.

Czy pomnikowa postać wrocławianina jakoś wiąże się z kampanią
              promocyjną "Wrocław miasto młodych"?

- Wcale. Te pomysły nie są ze sobą powiązane. Nie wszystkie nowo powstające w
              mieście rzeczy mogą być podporządkowane strategi promocyjnej - mówi Paweł
              Romaszkan, dyrektor biura promocji miasta. - Artysta przedstawił nam taki
              projekt i on się nam spodobał.

Wciąż nie wiadomo jeszcze kiedy pomnik wrocławianina zostanie odsłonięty. Być
              może wyprzedzi go inna pomnikowa uroczystość - na piątego września jest już
              bowiem zaplanowane odsłonięcie w parku południowym monumentu Fryderyka Chopina.

- Na kilka dni przed ustawieniem pomnika zorganizujemy paradę chopinowską,
              czyli zaprezentujemy pomnik wrocławianom obwożąc go po mieście - mówi Agnieszka
              Kubicka-Dzieduszycka z towarzystwa Chopinowskiego.

Miał mieć twarz hrabiego

Jesienią Wieczór Wrocławia przeprowadził plebiscyt, w którym mieszkańcy miasta
              mieli wypowiedzieć się jaką twarz powinna mieć rzeźba przedstawiająca
              wrocławianina. Zdecydowana większość czytelników wyobrażała sobie ten pomnik z
              wizerunkiem Wojciecha hrabiego Dzieduszyckiego. W wykutej przez artystę postaci
              nie widać wprawdzie twarzy, ale posturą może przypominać hrabiego.

red - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
              • Gość: ! Re: Będziemy mieli nowy pomnik - pomnik Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.04, 22:01
                Nowy pomnik we Wrocławiu

Aneta Augustyn 24-08-2004 , ostatnia aktualizacja 24-08-2004 19:30

We wtorek przybył nam jeszcze jeden wrocławianin. - To nie jest starszy pan,
                zmęczony życiem - zastrzega autor

Pomnik wrocławianina stanął na ul. Zapolskiej. Dlaczego pojawił się akurat obok
                Wydziału Komunikacji, gdzie stale ustawiają się sznury petentów - czyżby
                następny do kolejki?

- To, nie ma być parodia kolejkowiczów - zapewnia Mieczysław Popławski,
                dyrektor Zarządu Zieleni Miejskiej. - Wybraliśmy ten skwerek, bo jest tu i
                Teatr Polski, i Urząd Miejski. Słowem, miejsce użytkowe, gdzie często bywają
                mieszkańcy.

- Jak zobaczyłem makietę, od razu pomyślałem: "Tunio". Zwłaszcza ta laseczka,
                nieodłączny atrybut hrabiego Dzieduszyckiego - dodaje dyrektor Popławski.

Miasto zamówiło statuę u znanego kowala Ryszarda Mazura (autor latarni w Rynku,
                klucza do bram miasta, drzwi do katedry). Projekt naszkicował w sierpniu 2003,
                realizował go przez rok.

Autora trudno było wczoraj zastać. - Mąż cały w nerwach, oj, przejęty
                strasznie. Całymi miesiącami od rana szlifował tę postać. Ciągle doradzałyśmy
                mu: a może by fryzurę troszkę inaczej ułożył albo nogę dał bardziej w drugą
                stronę - Iwona Mazur i dwie córki były pierwszymi krytykami. - Czy mi się z
                kimś kojarzy? Ja widzę w nim prezesa Izby Rzemieślniczej, ale najlepiej, jak
                każdy zobaczy tam, kogo chce.

- Nikogo nie odwzorowywałem, to moja wizja - zastrzega kowal. - Ma sylwetkę
                prostą i sprężystą, w której jest i senior, i junior. Po prostu każdy
                wrocławianin. Na pewno elegancki, stąd ta laseczka.

Laska na wszelki wypadek została solidnie przykręcona do podstawy. - Żeby nie
                podzieliła losów pióra Fredry i szpady szermierza - dodaje żona. -
                Zrezygnowaliśmy z laski z brązu, bo szybko poszłaby za piwo.

Miasto zapłaciło za rzeźbę 50 tys. zł. Zostanie uroczyście odsłonięta pod
                koniec sierpnia lub na początku września (w międzyczasie - 5 września w parku
                Południowym stanie pomnik Chopina).

Mamy Wrocławianina, a co się dzieje z Wrocławianką - wesołą dziewczyną z
                warkoczykami, kwiatkiem, w krótkiej sukience i butach na obcasach? Jej makieta
                cztery lata temu pojawiła się na krótko koło przejścia podziemnego na
                Świdnickiej.

- Stała tylko trzy dni, teraz jest w muzeum ASP na Traugutta - mówi autor
                wrocławianki, rzeźbiarz Waldemar Szmatuła. Miała 2,70 m, czyli prawie tyle, co
                wrocławianin, i nie podobała się władzom miasta.

- Wrocławianka? Szkaradzianka - oponuje Dariusz Szczyrbuła z biura miejskiego
                konserwatora zabytków. - Dla mnie to nie było przeżycie estetyczne. Artysta
                miał taką wizję, żeby jego rzeźbę umieścić za przejściem, ale plan
                zagospodarowania przestrzennego nie przewidywał żadnych dodatkowych rzeźb na
                Świdnickiej. Że krasnal stanął tam potem? No tak, ale on dyskretnie przycupnął,
                a tu była jakaś wysoka Pippi, w którą piorun strzelił. Nie sadzę, żeby
                wrocławianki były tak oryginalnej urody.

- Wrocław jest rodzaju męskiego, więc lepiej dać mu kobietę, a nie
                Wrocławianina - uważa Waldemar Szmatuła.

- Panie mogą mieć do mnie pretensję za tę płeć - przyznaje Ryszard Mazur. -
                Przydałaby się jeszcze kobieta.

- Parą dla Wrocławianina jest Powodzianka na moście Uniwersyteckim - kwituje
                dyr. Popławski.

ramka

Pomnik Wrocławianina formalnie pomnikiem nie jest. - Pomnik wymaga uchwały Rady
                Miejskiej, a rzeźba, jako element małej architektury, nie musi mieć takiej
                zgody - mówi Mieczysław Popławski.

• Gość: ! Nowy zdrój stanie na Świdnickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.04, 22:02
                Nowy zdrój stanie na Świdnickiej

Wiktoria Waszczuk 24-08-2004 , ostatnia aktualizacja 24-08-2004 19:24

Na remontowanym odcinku ulicy Świdnickiej, przy wejściu do hotelu Monopol,
                stanie zdrój uliczny. To część projektu przebudowy deptaku, która ma się
                zakończyć w listopadzie.

- Doświadczenie pokazuje, że takie miejsca cieszą się dużym zainteresowaniem.
                Zdrój ma być ozdobą o wymiarze praktycznym - w wodzie można będzie umyć ręce
                albo ochłodzić się w czasie upału - mówi Ewa Mazur, rzecznik prasowy
                wrocławskiego Zarządu Dróg i Komunikacji.

Świdnicka zostanie odmieniona. Po remoncie kanalizacji będzie na niej położona
                nawierzchnia z kolorowej kostki, znajdą się tam też nowe latarnie, kamienne
                siedziska oraz zieleń. Wszystko zgodnie z wyłonionym w przetargu projektem. Za
                całe przedsięwzięcie miasto zapłaci 3,5 mln zł.

Kolejny punkt wodny powstanie wkrótce na Oławskiej. Będzie to prawdopodobnie
                niewielka fontanna.
            • piootr Re: Plac Św. Macieja rusza 25.08.04, 19:22
              Gość portalu: ak napisał(a):

> Zielone światło na plac
              >
              > Wtorek, 24 sierpnia 2004r.
              >
              > Fontanna wysoka na osiem metrów i dużo zieleni - tak ma wyglądać pl. Św.

(...)

> na początku XX wieku. Prace będą kosztowały 300 tys zł.
              >
              > (BK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska

Przyzwyczaiłem się do fontann za min. 2 mln, a tu taka niespodzianka :-)

Piootr
    • Gość: erni Most Millenijny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 22:24

Most Milenijny to największy w Polsce most z betonu. Dlatego inżynierowie
      chwalą się zastosowanymi tam rozwiązaniami technicznymi. - Jest czym -
      przekonuje prof. Jan Biliszczuk z Politechniki Wrocławskiej.

Na przykład do betonów zamiast kruszywa granitowego dodano bazaltowego i to
      wystarczyło, by odchudzić konstrukcję o 6000-7000 ton. Ostatnio w Polsce buduje
      się bardzo dużo mostów, przed nami są tylko Chińczycy. A jeszcze 10 lat temu
      byliśmy w ogonie Europy.

Most ma być gotowy do końca września. Wykonawca musi go jeszcze pomalować i
      położyć asfalt.

• pluto10 Wiadomości ze ZDiK-u. 25.08.04, 17:03
      1.
      Od 28.08.(sobota) autobusy linii 122,126 i 139 zmieniają trasy przejazdu z
      powodu remontu przejazdu kolejowego na ul.Kołobrzeskiej.

122 - w kierunku Nowego Dworu pojedzie od ul. Koszalińskiej przez ulice:
      Hermanowską, Chociebuską Bystrzycką, estakadę „Gądowianka”, Nowodworską,
      Gubińską do ul. Strzegomskiej i dalej aktualną trasą;
      w kierunku ul. Dworcowej pojedzie od ul. Strzegomskiej przez ulice: Gubińską,
      Nowodworską, Strzegomską, Muchoborską, Traktatową, estakadę „Gądowianka”,
      Bystrzycką, Chociebuską, Hermanowską do ul. Koszalińskiej i dalej aktualną
      trasą;

126 - w kierunku Kozanowa pojedzie od ul. Strzegomskiej przez ulice: Gu-bińską,
      Nowodworską, Strzegomską, Muchoborską, Traktatową, estakadę „Gądowianka”,
      Bystrzycką, Chociebuską, Hermanowską do ul. Koszalińskiej i dalej aktualną
      trasą;

w kierunku Krzyków pojedzie od ul. Koszalińskiej przez ulice: Hermanowską,
      Chociebuską Bystrzycką, estakadę „Gądowianka”, Nowodworską, Gubińską do ul.
      Strzegomskiej i dalej aktualną trasą;

139 - kursy przez Kuźniki pojadą prosto ul. Żernicką.

2.Od czwartku 26.08.(czwartek),rozpocznie się remont jezdni wschodniej
      ul.Karkonoskiej,na odcinku od ul.Jeździeckiej do granic miasta.Remont wynosi
      1.230.000.zł.Prace potrwają do połowy września b.r.

3.Ogłoszenie przetargu nieograniczonego na opracowanie koncepcji przebudowy
      trasy Strzegomskiej.

-Trasa Strzegomska od zrealizowanego węzła ul. Strzegomskiej z Obwodnicą
      Śródmiejską do ul. Śrubowej;

-Węzła Trasy Strzegomskiej z przedłużeniem ul. Bystrzyckiej;

-Przedłużenie ul. Bystrzyckiej , od węzła do skrzyżowania z Obwodnicą
      Śródmiejską.

4.OGŁOSZENIE PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO NA PRZEBUDOWĘ UL. SWOBODNEJ OD UL.
      ZIELIŃSKIEGO DO UL. POWSTAŃCÓW ŚLĄSKICH I UL. ZIELIŃSKIEGO OD UL.
      BOGUSŁAWSKIEGO DO UL. SWOBODNEJ WRAZ Z BUDOWĄ CIĄGU PIESZO-ROWEROWEGO PO
      STRONIE PÓŁNOCNO-ZACHODNIEJ UL. POWSTAŃCÓW ŚL. OD UL.SWOBODNEJ DO UL.
      BOGUSŁAWSKIEGO WE WROCŁAWIU.

5.WYNIK PRZETARGU NA DRUK BILETÓW KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ ORAZ DOSTARCZENIE
      HOLOGRAMU ZABEZPIECZJACEGO:
      www.zdik.wroc.pl./ogloszenia/show-content.html?Id=1236

P.S.
      To tak na szybkiego:)
      -----------------------------
      pluto10
      • Gość: ! Dynamiczny rozwój i inwestycje wrocławskiego MCI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 20:36
        Fundusz venture capital MCI Management SA chce zwiększyć rynkową wartość
        aktywów na akcję z 3 do 6 złotych oraz zbudować regionalny fundusz
        technologiczny obejmujący Czechy, Słowację i Ukrainę.

"Naszym celem strategicznym na lata 2004-06 jest podwojenie wartości aktywów na
        akcję, do 6 zł" - powiedział prezes MCI Tomasz Czechowicz podczas środowej
        konferencji prasowej.

"Duża szansa na wzrost wartości tkwi w małych spółkach, których obecny udział w
        portfelu jest minimalny" - dodał.

Szacunkowa wartość aktywów MCI wzrosła do prawie 100 mln zł na koniec
        pierwszego półrocza 2004 roku z niecałych 60 mln zł w roku 2003. Większość
        wzrostu wartości aktywów pochodziła z podniesienia wyceny spółek portfelowych
        CSS oraz TravelPlanet.

Według prezesa MCI spółka planuje ekspansję zagraniczną.

"Do końca 2005 roku chcemy zainwestować w Czechach w trzy nowe przedsięwzięcia.
        Sądzimy, że posiadamy przewagę konkurencyjną, która zapewni nam sukces na
        rynkach Europy Środkowej i Wschodniej" - powiedział Czechowicz.

MCI powoła w tym roku spółkę córkę w Czechach, która przygotowuje przyszłe
        inwestycje MCI.

Zdaniem Czechowicza spośród spółek z portfela MCI wysoką dojrzałością,
        pozwalającą na wycofanie się z inwestycji charakteryzują się TravelPlanet oraz
        CCS.

W przypadku obu spółek planowane jest publiczna oferta ich walorów lub
        znalezienie inwestora strategicznego.

TravelPlanet finansuje się obecnie samodzielnie, ale planuje ekspansję na
        obszary komplementarne w stosunku do jej działalności podstawowej jak np.
        rezerwacja miejsc hotelowych czy wynajem samochodów. Środki na ten cel
        pozyskane zostaną z publicznej emisji akcji.

"Myślę, że publiczna emisja akcji TravelPlanet możliwa jest w okresie marzec-
        czerwiec 2005 roku" - powiedział Czechowicz.

"Planujemy wyjście z inwestycji w CCS w latach 2005-06 poprzez sprzedaż
        udziałów inwestorowi strategicznemu lub wejście spółki na GPW" - dodał.

CCS jest liderem na rynku integracji systemów dla sektora dystrybucji i handlu
        w Polsce.

Zdaniem prezesa MCI konieczne jest poszukiwania nowych inwestycji.

"Nasz portfel ma charakter dojrzały, musimy zwiększyć liczbę nowych spółek
        będących w początkowej fazie rozwoju" - poinformował Czechowicz.

MCI jest szczególnie zainteresowane inwestycjami w sektor telefonii
        bezprzewodowej.

"Jest to bardzo ciekawy rynek. O ile w segmencie informatyki i internetu
        polskie firmy kopiowały rozwiązania zachodnie, o tyle na rynku telefonii budują
        nową wartość i jest szansa budowy firmy globalnej, czego przykładem jest One-2-
        One" - powiedział Czechowicz.

Strategia inwestycyjna MCI zakłada długookresowe zaangażowanie w spółki
        sięgające od pięciu do siedmiu lat, połączone z dużym MCI zaangażowaniem w
        zarządzanie spółką.

MCI planuje emisję 5 tys. obligacji o wartości od 10 do 30 mln zł z
        przeznaczeniem na nowe inwestycje.

W chwili obecnej firma realizuje dwa nowe projekty inwestycyjne: udział w
        przejęciu portalu Wirtualna Polska oraz przejęcie i restrukturyzacja aktywów
        spółki JTT.

MCI jest liderem na rynku polskich funduszy venture capital. Wartość jego
        portfela wynosi szacunkowo prawie 100 mln zł, na co składa się 12 spółek.

PAP
        • Gość: ! MARINA na Osobowicach - prace ruszą............ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 22:17
          ............jeszcze w tym roku. Na początek powstanie MARINA dla 240 małych
          jednostek. W kolejnych etapach centrum rekreacyjne na brzegu Odry, plaża, hotel
          oraz przystań dla statków wycieczkowych.

Info za dzisiejszymi wieczornymi "FAKTAMI"...
          • Gość: ! PARK MILENIJNY - Nowy Dwór IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 01:00
            Czwartek, 26 sierpnia 2004r.

Zakończyły się prace przy zagospodarowaniu leśnej części parku milenijnego na
            Nowym Dworze. Na ponad 40 hektarach ziemi rośnie już tam tysiące sadzonek i
            starszych drzew alejowych. Ale tak jak pisaliśmy przed kilkoma tygodniami-
            planowana obok część rekreacyjna z przystanią dla jachtów, aqaparkiem i
            bulwarami spacerowymi - na razie nie powstanie. A to dlatego, że gmina wciąż
            nie jest właścicielem 11 hektarów gruntów, na których planowano urządzenie
            parku. Zamiast tego zarząd zieleni miejskiej zadecydował właśnie, że wybuduje
            tam zwykłe boisko do piłki nożnej.

- Przetarg już ogłosiliśmy. Boisko urządzimy na przedłużeniu ulicy
            Jaksonowickiej, od strony osiedla - mówi Mieczysław Popławski, dyrektor zarządu
            zieleni miejskiej.

Jak tłumaczy budowa boiska to i tak duży powód do radości, bo jeszcze przed
            miesiącem nie wiadomo było czy znajdą sie pieniądze na jego urządzenie.

Trawę posadzimy dopiero na wiosnę, bo wcześniej trzeba wykonać drobne prace
            budowlane, wyrównać teren. Boiskiem będzie się opiekował klub działający przy
            Młodzieżowym Domu Kultury na Nowym Dworze. Ale będzie oczywiście
            ogólnodostępne - kończy dyrektor Popławski.

(kam) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
            • s_c Re: PARK MILENIJNY - Nowy Dwór 26.08.04, 09:08

> planowana obok część rekreacyjna z przystanią dla jachtów,

GDZIE ??? Na Ślęży czy może na Kasinie ? A może zbudują sztuczne jeziorko na
              które bęzie mozna dowieźć jacht samochodem ? ;-)
              A tak poza tym to z artykułu wynika, że gdyby teren należał do gminy to już
              dawno powstałby tam aquapark, przystań dla jachtów i bulwary spacerowe ? :-)
        • Gość: erni Dalsze plany MCI - Park Technologiczny Itd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 09:22
          W tej chwili fundusz zaangażowany jest w projekt przejęcia portalu Wirtualna
          Polska za kwotę 36 mln zł. "Naszym celem jest przejęcie portalu i
          przeprowadzenie restrukturyzacji. Później chcielibyśmy wprowadzić spółkę na
          giełdę" - powiedział prezes MCI. Czechowicz powiedział także, że po zakupie
          upadającego przedsiębiorstwa JTT od syndyka fundusz zamierza wybudować park
          technologiczny w oparciu o nabyte aktywa. "W dalszej perspektywie planowane
          jest utworzenie sieci podobnych parków na terenie całego kraju" - dodał. W
          pierwszej połowie tego roku spółka miała 3,61 mln zł zysku wobec 0,30 mln zł
          zysku rok wcześniej przy przychodach odpowiednio: 302 tys. zł wobec 93 tys. zł.
          MCI Management to fundusz venture capital inwestujący w branżę internetową i
          informatyczną. W skład jej grupy kapitałowej wchodzą m.in. spółki: Computer
          Communication Systems (CCS)SA (projektowanie systemów informatycznych),
          Travelplanet.pl SA (usługi pośrednictwa w sprzedaży usług turystycznych),
          Technopolis Sp. z o.o. (kontynuowanie restrukturyzacji JTT Computer SA), PWM SA
          (chce przejąć majątek portalu Wirtualna Polska), CK Adax Sp. z o.o. (sprzedaż
          sprzętu komputerowego) oraz Bankier.pl SA (spółka stowarzyszona). (ISB)
          • Gość: ! Jutro otwarcie galerii handlowej na Czystej. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 16:16
            jw
            • Gość: Rafis Bema IP: 213.199.196.* 27.08.04, 11:15
              Juz 29 października odbędzie sie przetarg ustny na tą działke o powierzchni
              7830 metrów. Przeznaczenie:
              usługi centrotwórcze: biura, banki; usługi kultury i rozrywki – muzea,
              biblioteki, galerie i sale wystawiennicze; obsługa turystów – hotele,
              gastronomia, biura podróży oraz sklepy ekskluzywnego handlu detalicznego (nie
              więcej niż 250 m2 na jeden sklep, łączna powierzchnia sklepów nie więcej niż
              1000 m2).
              Przeznaczenie uzupełniające: zabudowa apartamentowa, gastronomia, parking
              podziemny (min. 570 miejsc postojowych).
              Rozpoczecie budowy(fundamenty) max 2 lata po zakupieniu a zakonczenie(stan
              surowy)4 lata.
              Cena wywoławcza 7,2 mln zł.
              • Gość: erni Re: Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 11:27
                Swietnie. Jeszcze tylko odbudowa Ostrowa Tumskiego. To miejsce wygląda teraz
                straszenie chaotycznie z tymi pojedynczymi domami porozrzucanymi każdy w inną
                stronę.
                Dobrze że Bema zmieni swoje oblicze.
                Chciałoby się rzec Bema Pamięci Żałobny Rapsod.
                • Gość: Rafis Re: Bema IP: 213.199.196.* 27.08.04, 16:03

> Swietnie. Jeszcze tylko odbudowa Ostrowa Tumskiego. To miejsce wygląda teraz
                  > straszenie chaotycznie z tymi pojedynczymi domami porozrzucanymi każdy w inną
                  > stronę.

o czym mówisz? :)
                  Na Ostrowie to tylko trzeba wyburzyc przychodnie i zabudowac ten teren na
                  Hlondla(wystawiony na sprzedaz) oraz połączyc ogrody Biskupie z mostem Tumskim
                  tworzac kolejny bulwar.
                  • Gość: slawek Re: Remont elewacji Cuprum!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 17:18
                    Zauważyłem że na budynku Cuprum alpiniści przez ostatnie kilka dni zakładali na
                    elewacji stalowe wsporniki (również na narożach). Dzisiaj zauważyłem że już
                    cały budynek jest nimi pokryty (na pewno od strony placu). Wtgląda to na jakieś
                    mocowania. Może będą stawiać rusztowanie albo jest to po to aby wieszać szklane
                    płyty. Akurat na tym się nie znam ale były by jaja gdyby budynek pokryto
                    lustrzanym szkłem.
                    • Gość: Rafis Re: Remont elewacji Cuprum!? IP: 213.199.196.* 27.08.04, 17:32
                      Jesli to remont elewacji to budowe biurowców Cuprum mozemy włozyc między bajki.
                      • Gość: ! Re: Remont elewacji Cuprum!? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.04, 18:05
                        Niekoniecznie. Choć na razie na tej narożnej działce żadna budowa się nie
                        zacznie (jest tam zaplecze remontu PL 1 Maja).
                    • svarte_sjel Re: Remont elewacji Cuprum!? 27.08.04, 21:43
                      > mocowania. Może będą stawiać rusztowanie albo jest to po to aby wieszać szklane
                      > płyty. Akurat na tym się nie znam ale były by jaja gdyby budynek pokryto

A może wielkopowierzchniową reklamę Dialogu :^)
                      OIDP coś takiego w Gazecie zapowiadali...
                      • Gość: ! Re: Remont elewacji Cuprum!? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.04, 22:02
                        svarte_sjel owszem pisali, ale to chodziło o wielkopowierzchniową reklamę jaka
                        zawiśnie na tej kamienicy, która rozdziela Ruską od Św Mikołaja (na dole
                        kamienicy jest całodobowa APTEKA. W zamian za tą reklamę, firma reklamująca się
                        dołoży się w znacznym stopniu do remontu i pomalowania elewacji tej zabytkowej
                        kamienicy.

Pozdrawiam.
                        • Gość: RP Re: Remont elewacji Cuprum!? IP: *.core.lanet.net.pl 28.08.04, 00:16
                          Nie, nie nie "!" tym razem chyba "svarte_sjel" ma racje ...
                          tez słyszalem, ze na budynku Cuprum ma zawisnąć na ponad rok wielka reklama
                          DIALOGU! Bedzie to tylko promocja, bo remontu elewacji nie planują ...
                          Glupota według mnie ... jak Ci ludzie tam bedą pracowac, owinięci w jakaś folie
                          czy szmate ?! Ale widać im KGHM pozwoli na takie cuś :)
                          • Gość: ! Re: Remont elewacji Cuprum!? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.08.04, 01:19
                            Być może. W każdym bądż razie ostatnio w prasie było o reklamie na kamienicy o
                            której pisałem (tej z apteką na dole)...
                            • Gość: Rafis Rozbudowa bielan-wizualka IP: 213.199.196.* 28.08.04, 08:37
                              www.pooh.priv.pl/tmp/bielany.jpg
                              autor Pooh
                              • Gość: slawek Re: Rozbudowa bielan-wizualka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 09:42
                                Kurde jak nie będzie kładki i dwupoziomowego parkingu to kicha.
                                • Gość: ! Re: Rozbudowa Bielan + informacje o............... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.08.04, 12:50
                                  Coś będa musieli wymyśleć, przecież będzie im zależało na klientach, więc
                                  kładka na pewno powstanie.

Mam jedną ciekawą informację, która być może wielu z was zaskoczy. Wydawałoby
                                  sie, że tam już nie ma miejsca dla zadnego nowego hipermarketu, a okazuje sie,
                                  że gmina Kobierzyce prowadzi rozmowy z pewną firmą, która chce wybudować w
                                  Wężle Bielańskim kolejne wielgachne centrum handlowo-rozrywkowe (około 50.000
                                  m2). Ta firma (jeżeli zdecyduje sie na tę inwestycje), będzie debiutowała w
                                  Polsce. Byłboby to jej pierwsze centrum handlowo-rozrywkowe w naszym kraju.
                                  Oprócz hipermarketu w grę wchodzi bardzo duze centrum rekreacyjno rozrywkowe z
                                  tak potrzebnym w tamtym rejonie multikinem, kręgielniami, centrum rozrywkowym
                                  jak w Koronie plus innymi atrakcjami.

Ponadto zą zainteresowani budową w gminie Kobierzyce centrum sportowego, o
                                  którym już kiedyś sie mówiło, ale potem zapadła cisza.

Efektów rozmów z inwestorem na centrum handlowo-rozrywkowe i to sportowe można
                                  się najwcześniej spodziewać w przyszłym roku. Pan Pacholik jest bardzo ostrożny
                                  w deklaracjach, obietnicach i zapowiedziach. I słusznie!
                                  • Gość: :) Re: Rozbudowa Bielan + informacje o.............. IP: *.finemedia.pl 28.08.04, 15:46
                                    Wszystko ładnie fajnie, ale z tym dojazdem jest jakoś cieżko. Szybka kolej
                                    rozwiązałaby problem. Kiedyś czytałem o szybkim połączeniu z osiedlem na Psim
                                    Polu. Ponoc Amerykancy mieli cos inwestowac w kolej napowietrzna. Pewnie to za
                                    sprawa Kobierzyc , w koncu to najbogatsza gmina w Polsce, wiec powinno ich stac.
                          • svarte_sjel Re: Remont elewacji Cuprum!? 28.08.04, 09:36
                            > Glupota według mnie ... jak Ci ludzie tam bedą pracowac, owinięci w jakaś folie
                            > czy szmate ?! Ale widać im KGHM pozwoli na takie cuś :)

Tak samo jak pasażerowie jeżdżą autobusami z zalepionymi szybami. Reklamę się
                            robi na siatce, światło przepuszcza...
                            • Gość: Rafis małe inwestycje IP: 213.199.196.* 28.08.04, 14:53
                              Dzis przejechałem sie moja stała trasa rowerowa wzdłuz obwodnicy śródmiejskiej
                              i oto efekty:
                              1)na skrzyzowaniu wisniowej trwaja juz trzy budowy a ie jedna(nowa stacja),
                              Orlen przebudowuje swoje dwie stacje na tamtym skrzyzowaniu-mimo tego obie sa
                              czynne a paliwo podawane jest z jakiegos baraczku :)

2)Na Klecinskiej kolejna inwestycja koło Elwro(juz jest tam STO i drukarnia),
                              własnie stawiaja budynek magazynowo-biurowo-produkcyjny-inwestor to wrocławska
                              firma Pryzmat.

3)Na muchoborskiej stawiaja juz żurawia do tego biurowca(podstawa jest
                              wielkosci budynku TEDE), inwestor to TS Nieruchomosci
                              Obok tez buduja cos małego(wielkosci willi), pewnie jakies usługi.

4) Między GL a Kauflandem trwa budowa salony serwisowego Toyoty

5) LPP-trwaja roboty ziemne(chyba chca uratowac drzewa rosnące na terenie
                              budowy)

6)1 maja robiony, Cuprum dalej jest szpikowane jakimis metalowymi elementami.

7)Na Drobnera ostro burza kamienice oraz czyszcza elewacje hotelu areszt,
                              remont drogi konczy sie-zostało juz tylko połozenie asfaltu scieralnego.

8)okolice Grunwaldu-rosną wszystkie budowy uczelni,trwaja remonty mostu, katedry
                  • Gość: Wrocek Re: Bema IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.08.04, 14:52
                    A takze odbudwac kamieniczke przy za mostem Tumskim przy wejsciu na Ostrow.
                    Godne polecenia jest tez utworzenie ciagu spacerowego wzdluz Odry od pomnika
                    Papiez XXIII przez dziedziniec kosciola Piotra i Pawla, potem z tylu
                    kamieniczek na ul. Katedralnej i za Palacem Biskupim az do ul. Sw. Jozefa.
                    Bylaby super atrakcja !!!
                    • Gość: Rafis Wrocław-autoforum 2004 IP: 213.199.196.* 28.08.04, 19:12
                      Auto Forum 2004
                      Konferencja Dostawców Przemysłu Motoryzacyjnego, Wrocław - 14 i 15 Października
                      2004

Szanowni Państwo,

Już po raz trzeci organizujemy we Wrocławiu Konferencję Dostawców Przemysłu
                      Motoryzacyjnego AUTO FORUM 2004, której inicjatorem są członkowie AUTO FORUM
                      CLUB.

W poprzedniej konferencji AUTO FORUM i w spotkaniach bilateralnych wzięło
                      udział ponad 220 uczestników z 15 krajów Europy: Niemcy, Wielka Brytania,
                      Włochy, Francja, Luksemburg, Szwajcaria, Austria, Szwecja, Finlandia, Czechy,
                      Słowenia, Węgry, Lichtenstein, Słowacja i Polska.

Uczestnicy będą mieli możliwość wymiany doświadczeń oraz nawiązania nowych
                      kontaktów biznesowych. III Konferencja Dostawców Przemysłu Motoryzacyjnego AUTO
                      FORUM 2004 będzie z pewnością pomocna w dalszym umacnianiu zawodowych
                      kontaktów, stymulując konkurencyjność i rozwój firm.

Mamy przyjemność zaprosić Państwa do udziału w III międzynarodowej konferencji
                      AUTO FORUM 2004, która odbędzie się we Wrocławiu, w dniach 14-15.10.2004.
                      Szczegóły na stronie internetowej: www.autoforum.org.pl.

Mając nadzieję na Państwa obecność.

Z wyrazami szacunku,

Roman Pietrzyk
                      Dyrektor Operacyjny Auto Forum
                      Członek Zarządu Auto Forum Club
                  • Gość: erni Re: Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 10:40
                    hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=004138&type=z&thread=0&f=1
                  • Gość: erni Re: Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 10:42
                    >o czym mówisz? :)

O tym:
                    hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=004138&type=z&thread=0&f=1
    • Gość: $ Re: Newsletter II IP: *.rozanka.wroc.pl 02.09.04, 16:19
      Pomnik Chopina już we Wrocławiu

W Parku Południowym we Wrocławiu trwa montaż pomnika Fryderyka Chopina. Przed
      umieszczeniem rzeźby na cokole hrabia Wojciech Dzieduszycki i Jarosław Broda z
      urzędu miejskiego umieszczą w jej wnętrzu pamiątkową tubę z dokumentami
      dotyczącymi budowy oraz projektami i wydawnictwami dotyczącymi odsłonięcia.
      Pomnik Chopina przywieziony został na wrocławski rynek, tam powitali go
      wrocławianie i władze miasta. Hrabia Dzieduszycki nie krył wzruszenia: Pomnik
      zostanie uroczyście odsłonięty w niedzielę o godzinie 16-tej.

Anna Kowalów
      2004-09-02 15:08:52
    • pluto10 Asfaltują most 02.09.04, 21:27
      Na moście Tysiąclecia praca wre. Estakady dojazdowe na obu brzegach zostały już
      pokryte asfaltem. Teraz robotnicy kończą układanie nawierzchni na części
      wantowej przeprawy. Za kilka dni wykonawca - firma Skanska przy pomocy
      specjalistów z Politechniki Wrocławskiej - będzie przeprowadzać pierwsze próby
      obciążeniowe. Na pierwszy ogień pójdą właśnie estakady doprowadzające ruch na
      most.

- Moglibyśmy już robić te próby, ale nie ma dostatecznej liczby dużych, ponad
      40-tonowych ciężarówek. Wszystkie firmy transportowe mają zobowiązania i
      dopiero w weekend będziemy dysponowali odpowiednim sprzętem - mówi Zygmunt
      Andrejas, dyrektor budowy mostu.

Do przeprowadzenia prób, które potrwają 7-8 godzin potrzeba 12 ciężarówek,
      które są załadowane piaskiem. W następny weekend testom poddawany będzie most
      wantowy.

----------------------------
      pluto10
    • Gość: michal dzialka Nawrata IP: 83.16.144.* 03.09.04, 10:20
      Aktualnie ogradzany jest teren calej dzialki (parking i okoliczne trawniczki).
      Karczowane sa krzaczki, usuwane slupki itp. Po dzialce jezdzi juz ciezki
      sprzet. Czyzby rozpoczynala sie budowa.. :)))
    • Gość: erni Re: Newsletter II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 14:46
      Boże kiedy we Wrocławiu znów tak będzie !!!

hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=005092&type=z&thread=0&f=1
      hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=005091&type=z&thread=0&f=1
    • Gość: erni Most Millenijny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 20:21
      Próby obciążeniowe na moście Tysiąclecia .

Rozpoczyna się ostatni etap budowy Mostu Tysiąclecia we Wrocławiu. Dziś z
      jednego na drugi brzeg Odry przejechały kilkusettonowe ciężarówki. W tym czasie
      budowlańcy sprawdzali zachowanie konstrukcji. Wykonywane będą pomiary obciążeń
      i drgań. Zwyczajowo podczas pierwszego przejazdu gigantycznych ciężarówek, pod
      mostem stali autorzy projektu oraz osoby odpowiedzialne za inwestycję. Próby
      obciążeniowe mostu potrwają przez dwa dni. Most Tysiąclecia jest największa
      inwestycją tego typu w powojennym Wrocławiu. Budowa kosztowała ponad 140
      milionów złotych. Przeprawa jest częścią obwodnicy śródmiejskiej. Połączy dwa
      największe wrocławskie osiedla - Popowice oraz Osobowice. Roboty budowlane
      zakończą się pod koniec września. Mięsiąc pużniej, po zainstalowaniu znaków i
      pomalowaniu pasów na jezdniach most zostanie otwarty.

• Gość: lolo de'bolo Re: Most Millenijny IP: *.rozanka.wroc.pl 04.09.04, 21:42
        Osobowice najwiekszym osiedlem hehehe
      • Gość: he Re: Most Millenijny IP: *.finemedia.pl 05.09.04, 13:46
        jak to miesiac pozniej? prace maja skonczyc sie we wrzesniu , a most otworza na
        1 listopada, bo przez miesiac beda pasy malowac? Bzdura!!
        • Gość: slawek Re: Most Millenijny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 14:06
          Tak bzdurnego tekstu to ja jeszcze w życiu nie słyszałem! Jakie kilkusettonowe
          ciężarówki? Bzdura jakich mało. To wszystkie 20 ważą kilkaset ton! A otwarcie
          to chyba 1 października a nie listopada. Ci dziennikarze to jakieś tępaki!
          • svarte_sjel Re: Most Millenijny 05.09.04, 20:29
            > to chyba 1 października a nie listopada. Ci dziennikarze to jakieś tępaki!

Jak wszyscy dziennikarze ;^)

A 1 listopada to będzie próba generalna
            • pluto10 Re: Most Millenijny 05.09.04, 20:36
              Osobowice największym osiedlem Wrocławia:))))))))))))))
              Takich bzdur już dawno nie czytałem:)))))))))))))))))))
              ----------------------------
              pluto10
              • Gość: erni Re: Most Millenijny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 20:42
                >Osobowice największym osiedlem Wrocławia:))))))))))))))

Największe wymarłe osiedle. W końcu największy cmentarz.
                • svarte_sjel Re: Most Millenijny 06.09.04, 08:40
                  > >Osobowice największym osiedlem Wrocławia:))))))))))))))
                  > Największe wymarłe osiedle. W końcu największy cmentarz.

Tyle tylko, że cmentarz nie znajduje się na Osobowicach :^)
                  • Gość: erni Re: Most Millenijny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 11:11
                    Nazywa się osobowicki. To myślałem że jest na osobowicach. No ale sorki czasami
                    mam problemy z logicznym myśleniem.
                    • svarte_sjel Re: Most Millenijny 06.09.04, 13:00
                      > Nazywa się osobowicki. To myślałem że jest na osobowicach. No ale sorki czasami

Tak nakazywałaby logika. Ale logika czasem jest zawodna. "Na logikę" stacja
                      Wrocław Osobowice też powinna być na Osobowicach, nie? :^)

A tymczasem stacja jest na Lipie Piotrowskiej, a cmentarz na Polance :^)
                      • Gość: Rafis co z Cuprum? IP: 62.29.254.* 06.09.04, 13:22
                        Nie było mnie tydzien i nie wiem co zrobili z tymi metalowymi elementami które
                        umieszczali na budynku Cuprum. Ktos widział? Czy juednak jest to ta reklama?
                        • Gość: michal Re: co z Cuprum? IP: 195.205.108.* 06.09.04, 15:24
                          Przechodzilem tamtedy przed chwila i jedyne co widzialem to to, ze zaczeli
                          malowac elewacje na ciemno zolty :// Nie wiem jak wygladaly te elementy o
                          ktorych piszesz, ale w tej chwili sa tylko takie malutkie kikuty, ktore ledwo
                          wylaniaja sie ze sciany.
                        • svarte_sjel Re: co z Cuprum? 13.09.04, 13:22
                          > Nie było mnie tydzien i nie wiem co zrobili z tymi metalowymi elementami które
                          > umieszczali na budynku Cuprum. Ktos widział? Czy juednak jest to ta reklama?

Stan z wczoraj: elementy są zatynkowane (przedtem tkwiły w sporych dziurach) i
                          są już przez nie przeciągnięte stalowe liny, na których zawiśnie płachta.
                          • Gość: slawek Re: co z Cuprum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 16:41
                            te liny i zamocowane elementy to były już w zeszły czwartek (czyli ósmego).
                            Powinni już w tym tygodniu montować reklamę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka