Dodaj do ulubionych

kopuły nie będzie

IP: 217.97.139.* 25.08.04, 20:21
Dobra wiadomośc dla kota, wro2015, michała, erniego i wszystkich
zainteresowanych grunwaldem i UFO.

Wiem już na 95 proc, że tej feralnej kopuły nie będzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 20:22
      Ależ to jest jedyna rzecz która mi się podobała w tym placku. Boże teraz to
      wogóle będzie niskie i płaskie. :)))
      • Gość: ! Re: kopuły nie - hmmm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 20:25
        Przykaład wpisu Erniego pokazuje dobitnie, ze nigdy nie zaspokoi się wszystkich
        jednocześnie :)
        • Gość: ! Grunwaldzki oficialnie sprzedany + info IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 20:27
          Żeby nie zakładać osobnego, 20 nowego wątku o UFO :) wklejam to do tego tematu:

PAP, tm /2004-08-25 16:58:00

Wrocław: Centrum handlowo-rekreacyjne za 300 mln zł

Akt notarialny dotyczący sprzedaży 2,8 ha gruntu na placu Grunwaldzkim, jednym
          z bardziej atrakcyjnych miejsc we Wrocławiu, podpisano w środę w stolicy
          Dolnego Śląska. Do 2006 r. powstanie tam centrum handlowo-rekreacyjne.

Wybuduje je kielecka spółka Echo Investment, która wygrała przetarg.

Za teren na pl. Grunwaldzkim Echo Investment zapłaciło 45 mln zł. Cała kwota,
          jeszcze przed podpisaniem aktu notarialnego, znalazła się na koncie gminy
          Wrocław.

Obok Echo Investment z Kielc, do przetargu stanęła też Global Trade Centre z
          Warszawy. Cena wywoławcza za 2,8 ha gruntu wynosiła 32 mln zł. Ostatecznie
          wygrała firma, która zaoferowała 45 mln zł za grunt oraz dodatkowe 13 mln zł na
          wybudowanie na pl. Grunwaldzkim przejścia podziemnego oraz dwóch kładek dla
          pieszych nad ziemią.

Echo Investment wybuduje na zakupionym placu 4-kondygnacyjne centrum handlowo-
          rekreacyjne o powierzchni 40 tys. m kw. W części rekreacyjnej znajdą się kina,
          siłownia i kręgielna oraz centrum kongresowe, a także ogród zimowy.

Budowa centrum ma kosztować 300 mln zł (w koszt nie jest wliczona cena za
          grunt) i docelowo znajdzie w nim zatrudnienie 1500 osób. Budowa ma się
          zakończyć w listopadzie 2006 r.

"Pod koniec września gotowe będą projekty obiektu. Nad projektem pracują trzy
          zespoły architektów. (...) Ostateczny projekt będzie konsultowany z architektem
          miejskim i urbanistami" - powiedział w środę prezes Echo Investment, Piotr
          Gromniak.

Zapowiedział też, że w styczniu przyszłego roku rozpoczną się przetargi, które
          wyłonią głównego wykonawcę obiektu. Szef Echo Investment uważa, że nawet jeżeli
          przetarg wygra firma spoza Wrocławia, to i tak co najmniej 80 proc. prac
          wykonają podwykonawcy miejscowi.

Zanim Echo Investment skończy budowę obiektu, miasto musi uporać się z
          przebudową placu Grunwaldzkiego, zwłaszcza w części dotyczącej komunikacji. Do
          2006 r. na placu Grunwaldzkim musi być wymieniona nawierzchnia, chodniki,
          oświetlenie, powstanie nowoczesny węzeł komunikacyjny, zostaną wybudowane dwie
          kładki naziemne oraz przejście podziemne.

Miasto stara się również o pieniądze z Unii Europejskiej na remont Mostu
          Szczytnickiego, przez który wjeżdża się na plac Grunwaldzki od strony Warszawy,
          oraz remont ulicy Sienkiewicza, która sąsiaduje z placem.

W najbliższym czasie, najprawdopodobniej jeszcze w tym roku, na sprzedaż
          zostanie wystawiony grunt przy placu Bema. Miasto chce, aby powstało tam
          centrum rekreacyjno-administracyjne z mieszkaniami.

Plac Grunwaldzki, obok placu Wolności i placu między Hotelem Wrocław a
          Poltegorem na Krzykach (dzielnica Wrocławia), jest jednym z najbardziej
          atrakcyjnych rejonów w mieście.

Jest też ważnym węzłem komunikacyjnym nie tylko dla miasta, ale i dla
          podróżnych. Przede wszystkim jest to centrum akademickie. W pobliżu znajdują
          się liczne obiekty naukowe: Politechniki Wrocławskiej, Akademii Rolniczej i
          Medycznej oraz akademiki i kluby studenckie. Szacuje się, że codziennie przez
          to miejsce przewija się 60 tys. osób.

• Gość: gość Re: Grunwaldzki oficialnie sprzedany + info IP: *.core.lanet.net.pl 07.09.04, 23:45
            ???
        • Gość: erni Re: kopuły nie - hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 20:28

No chyba ze by walneli 30 piętrową wieżę to by wszystcy byli happy. :))
          • Gość: ! Re: kopuły nie - hmmm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 20:41
            Erni znalazłby się pewnie ktoś taki, kto byłby niezadowolony, bo np byłby
            miłośnikiem budowania w głąb, a nie w górę.....np jakiś górnik :)))))))))))
    • Gość: wro2015 Re: kopuły nie będzie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.08.04, 20:31
      dzieki dzieki dzieki...
      • Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 20:45
        Swoją drogą jak nie będzie KOPUŁY, to nie będzie to już UFO :)))

Ciekawe co teraz napiszą ci, którzy nie potrafili (lub po prostu nie chcieli)
        przyjąć do wiadomości faktu), że ta małą wizualka która pokazana została w GWyb
        i GWroc, to był przedwstępny projekt tego obiektu, a nie projekt ostateczny...

Sami widzicie, że teraz dopiero jest opracowywany projekt - produkt finalny...i
        może sie on znacząco różnić od tego przedwstępnego, nieoficialnego...
        • Gość: wro2015 Re: kopuły nie będzie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.08.04, 20:57
          zrozum ze nie chodzi o detale lub o dokladnosci projektu.

Chodzi o dwie sprawy:
          + Ten projekt - nawet jak to jest tylko projekt wstepny - pokazuje absolutny
          brak wizji, i absolutne niezrozumienie urbanistyczne placu (juz keidys
          dokladnie pisalem dlaczego)
          + Ten projekt powstal gdzies za plecami mieszkancow. Projekt zostal wybrany z
          powodu kasy. Nigdy nie bylo otwrtej dyskusji na temat architektury (no i
          wlasnie z tego powodu tez wyglada jk wyglada). O konkursie nawet nie odwaze sie
          mowic (a na tym forum juz raz wywiesilem liste realizacji konkursowych przez
          inwestorow prywatnych)

Wiec to ze nie bedzie kopuly absolutnie nie zmienia podstawowego faktu.
          Oczywiscie ze mnie cieszy to. Tak samo, gdybym sie dowiedzial, ze budynek
          bedzie wyzszy, bedzie mial sensowne proporcje, kladka nie bedzia
          zaslanaialaniepotrzebnie pieknego ciagu pieszego, budynek bedzie mial wiecej
          niz dwa wejscia, budynek bedzie mial okna, i bedzie mial parking w podziemiu a
          nie na pietrze, ze budynek nie bedzie mial bluszu zamiast sciana itd. itd.
          • Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 21:22
            Wro2015 nie było Cię trochę czasu na forum, więc przejrzyj sobie wcześniejsze
            posty, tematy.......................
        • Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 25.08.04, 21:43
          Wykrzykniku. Szefowie Echo nie ukrywali, że głownym powodem dla których galeria
          będzie bez kopuły jest akcja Kota i Wro. Dlatego tym razem to ty musisz otworzyc
          oczy. Nie można protestowac po fakcie. To, ze Echo uwazniej patrzy architektom
          na rece to efekt własnie tego znienawidzonego przez ciebie "protestu".
          • es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 21:49
            Gość portalu: jester napisał(a):

> Wykrzykniku. Szefowie Echo nie ukrywali, że głownym powodem dla których galeria
            > będzie bez kopuły jest akcja Kota i Wro. Dlatego tym razem to ty musisz otworzy
            > c
            > oczy. Nie można protestowac po fakcie. To, ze Echo uwazniej patrzy architektom
            > na rece to efekt własnie tego znienawidzonego przez ciebie "protestu".

No i w tym momencie to mi szczena opadła...

Gratulacje dla kota i wro za pierwszy POTWIRDZONY przypadek wpływania na
            otoczenie i kształtowania rzeczywistości.

Pozdrawiam,
            SW

P.S. I niech mi ktoś jeszcze raz napisze, że "nie da się", "nie można" itp...

• Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 22:13
            Jester kawał roku :))) Lepszy niż ten z 30 p biurowcem :)
            • Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 25.08.04, 22:17
              wiesz co? zastanawia mnie czy pracujesz w echo? a może jesteś wiceprezydentem,
              który rozmawiał z prezesami firmy? Bo ja akurat doskonale słyszałem i odpowiedź
              i pytanie na tę odpowiedź, jaką udzielił przedstawiciel inwestora dziennikarzom.

No chyba, ze rzeczywiście nazywasz się Adam G. i wiesz lepiej bo sprzedałes tę
              działkę.
              • Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 25.08.04, 22:18
                oczywiscie i pytanie i odpowiedź na te pytanie. sorry, ale jest już późno dla mnie.
                • Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 22:27
                  Nie, ja jestem sam Rafał D :) Nie wiem czy udajesz, czy zgrywasz się, ale
                  przecież oboje wiemy, że to co zaprezentowano w gazetach to był lużny projekt,
                  który można było dowoli zmienić, byle trzymał się MPZP... Nie był to projekt
                  zobowiązujący inwestora do postawienia dokładnie takiego obiketu, jak na tej
                  wizualce...

Jak sam wiesz, nikt nie ma zamiaru likwidować kładek ani zrobć ten projekt wg
                  pomysłów Kota czy Wro...

Gdybyś porozmawiał z urzędnikami z UM, to wiedziałbyś, że ta kopuła nie została
                  przez nich zaaprobowana i zanim tu zaczęto o tym pisać na forum, polecono
                  inwestorowi przedstawić alternatywę dla tej ich kopuły... Dlatego dziwię się,
                  dlaczego o tej kopule pisano tyle w gazetach. Inwestor nie powiedział wam o
                  tym, nikt z UM nie sprostował?

W tej chwili opracowywane są różne wersje tego centrum, a nawet różne wersje
                  kolorystyki...

Dotrzyj do odpowiednich ludzi i sam się wtedy przekonasz :)

Pozdrawiam...
                  • Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 25.08.04, 22:32
                    Oczywiscie, że wiem kto jest "odpowiedni" i do kogo trzeba dotrzec. Tyle, że
                    inaczej od Ciebie ja nie wierze w fachowców z zadnego urzędu. Bo nie raz
                    zdarzało się, że robiło sie coś szybko, bo "na myślenie nie ma czasu."

A kot i wro jak sam pisałeś nie mieli pomysłów więc nic nie da się według nich
                    wybudować.
                    Aha. Rafał D. jest na wakacjach i dostempu do netu w tych godzinach miec nie
                    będzie:)
            • es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 22:17
              Gość portalu: ! napisał(a):

> Jester kawał roku :))) Lepszy niż ten z 30 p biurowcem :)
              >
              Słuchaj wykrzykniku przykro mi, że nie możesz tego zrozumieć ale to jest
              możliwe. A jester miał okazję porozmawiać/wysłuchać tych ludzi. Miałeś taką
              okazję, że się wypowiadasz, że to dowcip? Ja wierzę jesterowi i Tobie też radzę
              zacząć wierzyć - ten facet ma dostęp do sprawdzonych źródeł informacji :-) Takie
              rzeczy się zdarzają!!!

Pozdrawiam,
              SW

• Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 25.08.04, 22:24
                Dzięki za poparcie es_wu, ale sam jestem całkienm dobrym adwokatem i sobie radzę.
                No i w przeciwieństwie do wykrzyknika nie bałem się pokazać twarzy. ale nie
                chodzi o to bysmy się kłócili, wykrzykniku.
                Szanuje cie za dużą wiedzę i racjonalne myślenie. Tyle że tym ludziom (z echa)
                na prawdę zalezy na tym jaki klimet bedzie wokół ich inwestycji, bo to sie
                przelicza na kasę. Oni czytaja gazety i nie ma dla nich znaczenia czy tam bedzie
                kula, jajko, wierza czy wyrzutnia rakiet balistycznych (no z tym ostatnim troche
                przesadziłem). dla nich liczy się tylko, ze beda na tym czesać kase - co jest
                zrozumiałe. Więc skoro ludzie krzycza, że nie chca kopuły to nikt sie w kielcach
                upeirał przy tym nie będzie. Bo zalezy im na dobrej prasie. A więc zalezy im na
                uciszeniu takich jak kot, wro, czy inni. Drobiazgi nie kosztuja wiele. Póki nie
                wydali pieniędzy na projekt moga posłuchac "podpowiedzi" wriocławian. Potem
                wiązałoby się to z wydatkami - i dlatego protest później byłby mniej efektywny.
                • Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 22:37
                  Słuchaj jester doskonale wiesz, że wiele rzeczy urzędnicy czy takie pionki z
                  Echa robią pod publiczkę. Uwierz mi, że pewni ludzie wytłumaczyli ECHU, że cała
                  ta incjatywa i ten niby protest, to incjatywa grupki osób, a nie głos całego
                  Wrocławia czy nawet 90% mieszkanców tego miasta. Bynajmniej nie ja to zrobiłem.

Spróbuj skontaktować się ze swoimi kolegami po fachu z miast, gdzie ECHO
                  inwestowało i zapytaj się czy ich projekty uwzględniały głosy mieszkanców...w
                  znaczącym stopniu.

Wiesz, dopiero jak już mogłem się ruszyć z domu, to dowiedziałem się kilku
                  ciekawych spraw...i dzięki temu jestem teraz madrzejszy o kilka nowych
                  wiadomości, szczegłów...uwierz mi an słowo, że prasa o wielu rzeczach nigdy się
                  nie dowie, nawet nieoficialnie :)

I jeszcze jedno...dopóki Polska nie dogoni na poważniej Europy Zachodniej, to
                  nikt z UM czy inwestorów nie będzie się liczył z opinią o danej inwestycji
                  wro2015, Kota... DOSKONALE WIESZ, ZE TAK JEST I ŻE JEST TO BRUTALNA PRAWDA...

• es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 22:45
                    > Wiesz, dopiero jak już mogłem się ruszyć z domu, to dowiedziałem się kilku
                    > ciekawych spraw...i dzięki temu jestem teraz madrzejszy o kilka nowych
                    > wiadomości, szczegłów...uwierz mi an słowo, że prasa o wielu rzeczach nigdy się
                    > nie dowie, nawet nieoficialnie :)
                    >

Prasa się nie dowie a Ty się dowiedziałeś. Wow! Sorry, ale nie wierze i takie
                    moje prawo.

> I jeszcze jedno...dopóki Polska nie dogoni na poważniej Europy Zachodniej, to
                    > nikt z UM czy inwestorów nie będzie się liczył z opinią o danej inwestycji
                    > wro2015, Kota... DOSKONALE WIESZ, ZE TAK JEST I ŻE JEST TO BRUTALNA PRAWDA...
                    >
                    Inwestorów to może jestem w stanie zrozumieć. Ale UM? Tu bym wątpił. Tam
                    chłopaki czują na plecach oddech wyborców i wiedzą że jak coś spartolą to
                    przyjdzie inna ekipa i miotła przejedzie po stołkach. Każdy polityk się liczy z
                    wyborcą, który upomina się o swoje prawa. Podstawowa prawda polityki.

Pozdrawiam,
                    SW

• Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 23:12
                      Es_wu doskonale wiesz, że o wielu sprawach (nie chodzi tylko o ten konkretny
                      przykład) prasa nie wie, nie dowie się i tak było, jest będzie. Ja też czasami
                      za dużo tu na niektóre tematy piszę. Po prostu nie o wszystkim i wszędzie można
                      pisać, mówić... A przykładów na to, że w wielu sprawach prasa ma słabe
                      informacje lub ich nie ma...jest na pęczki.

Ja też nie jestem wszechwiedzący. Nikt na tym forum nie jest. Może z wyjątkiem
                      wro2015... :)
                      • es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 23:28

> Es_wu doskonale wiesz, że o wielu sprawach (nie chodzi tylko o ten konkretny
                        > przykład) prasa nie wie, nie dowie się i tak było, jest będzie. Ja też czasami
                        > za dużo tu na niektóre tematy piszę. Po prostu nie o wszystkim i wszędzie można
                        > pisać, mówić...

Po pierwsze to wg mnie prasa jest najlepiej poinformowaną "instytucją" w tym
                        państwie. Zauważ, że często informacje zbierane przez dziennikarzy są dużo
                        lepsze od tych, którymi dysponują tzw. "organy ścigania". Natomiast jeżeli coś
                        jest "nie dla prasy" zwłaszcza jeżeli chodzi o taką sferę jak samorząd to ja w
                        tym od razu wietrzę afere. Dlatego, że takie rzeczy powinny być przejrzyste dla
                        przeciętnego obywatela i tak zresztą zakłada ustawa o dostępie do informacji
                        publicznej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są pewne rzeczy załatwiane "pod
                        stołem", ale praktyka pokazuje, że jak prasa chce do nich dotrzeć to dotrze.
                        Poza tym jeżeli prasa nie wie a Ty wiesz to zastanawiam się skąd masz te
                        informacje. Ustaliliśmy, że nie jesteś Rafał D. ale to nie rozwiązuje problemu.
                        Jeżeli masz takie info, co to są "nie dla prasy" tzn. że masz dostęp do UM. A w
                        związku z tym nie dziwię Ci się, że jesteś przeciwny jakimkolwiek formom
                        prezentowania niezadowolenia z tego co się dzieje w UM i jak UM traktuje Wrocław
                        (architektura & urbanistyka), bo jesteś bliko z tą instytucją związany
                        (bezpośrednio lub pośrednio - nie wnikam).

Po drugie natomiast bardzo serdecznie Cie proszę nie używaj w stosunku do mnie
                        zwrotu "es_wu wiesz dobrze". Zrobiłeś to po raz trzeci czy czwarty. Taki zwrot
                        sugeruje, że ja coś wiem, ale nie chcę powiedzieć i wprowadzam innych w błąd.
                        Mam nadzieję, że zrobiłeś to nieumyślnie, bo inaczej musiałbym zacząć Cię
                        podejrzewać o wykorzystywanie tanich technik manipulacji. A tego nie chcę, bo
                        zakładam z gruntu, że wszyscy są uczciwi. Ja natomiast naprawdę nie uzurpuję
                        sobie prawa do posiadania wiedzy wszelakiej i piszę to co myślę. Czasami pewnie
                        źle, ale nie posuwałbym się do ukrywania jakiejś prawdy czy manipulowania
                        informacjami w celu wprowadzenia kogoś w błąd.

> A przykładów na to, że w wielu sprawach prasa ma słabe
                        > informacje lub ich nie ma...jest na pęczki.
                        >
                        A jakiś np. konkretny przykład mógłbym prosić?

> Ja też nie jestem wszechwiedzący. Nikt na tym forum nie jest. Może z wyjątkiem
                        > wro2015... :)

:-) Wro też chyba nie wie wszystkiego...

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę,
                        SW
                        • Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 00:29
                          es_wu napisał:

> Gość portalu: ! napisał(a):
                          >
                          > > Es_wu doskonale wiesz, że o wielu sprawach (nie chodzi tylko o ten konkre
                          > tny
                          > > przykład) prasa nie wie, nie dowie się i tak było, jest będzie. Ja też cz
                          > asami
                          > > za dużo tu na niektóre tematy piszę. Po prostu nie o wszystkim i wszędzie
                          > można
                          > > pisać, mówić...
                          >
                          > Po pierwsze to wg mnie prasa jest najlepiej poinformowaną "instytucją" w tym
                          > państwie. Zauważ, że często informacje zbierane przez dziennikarzy są dużo
                          > lepsze od tych, którymi dysponują tzw. "organy ścigania". Natomiast jeżeli coś
                          > jest "nie dla prasy" zwłaszcza jeżeli chodzi o taką sferę jak samorząd to ja w
                          > tym od razu wietrzę afere. Dlatego, że takie rzeczy powinny być przejrzyste
                          dla
                          > przeciętnego obywatela i tak zresztą zakłada ustawa o dostępie do informacji
                          > publicznej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są pewne rzeczy załatwiane "pod
                          > stołem", ale praktyka pokazuje, że jak prasa chce do nich dotrzeć to dotrze.
                          > Poza tym jeżeli prasa nie wie a Ty wiesz to zastanawiam się skąd masz te
                          > informacje. Ustaliliśmy, że nie jesteś Rafał D. ale to nie rozwiązuje
                          problemu.
                          > Jeżeli masz takie info, co to są "nie dla prasy" tzn. że masz dostęp do UM. A
                          w
                          > związku z tym nie dziwię Ci się, że jesteś przeciwny jakimkolwiek formom
                          > prezentowania niezadowolenia z tego co się dzieje w UM i jak UM traktuje
                          Wrocła
                          > w
                          > (architektura & urbanistyka), bo jesteś bliko z tą instytucją związany
                          > (bezpośrednio lub pośrednio - nie wnikam).
                          >
                          > Po drugie natomiast bardzo serdecznie Cie proszę nie używaj w stosunku do mnie
                          > zwrotu "es_wu wiesz dobrze". Zrobiłeś to po raz trzeci czy czwarty. Taki zwrot
                          > sugeruje, że ja coś wiem, ale nie chcę powiedzieć i wprowadzam innych w błąd.
                          > Mam nadzieję, że zrobiłeś to nieumyślnie, bo inaczej musiałbym zacząć Cię
                          > podejrzewać o wykorzystywanie tanich technik manipulacji. A tego nie chcę, bo
                          > zakładam z gruntu, że wszyscy są uczciwi. Ja natomiast naprawdę nie uzurpuję
                          > sobie prawa do posiadania wiedzy wszelakiej i piszę to co myślę. Czasami
                          pewnie
                          > źle, ale nie posuwałbym się do ukrywania jakiejś prawdy czy manipulowania
                          > informacjami w celu wprowadzenia kogoś w błąd.
                          >
                          >
                          > > A przykładów na to, że w wielu sprawach prasa ma słabe
                          > > informacje lub ich nie ma...jest na pęczki.
                          > >
                          > A jakiś np. konkretny przykład mógłbym prosić?
                          >
                          > > Ja też nie jestem wszechwiedzący. Nikt na tym forum nie jest. Może z wyją
                          > tkiem
                          > > wro2015... :)
                          >
                          > :-) Wro też chyba nie wie wszystkiego...
                          >
                          > Pozdrawiam i dobrej nocy życzę,
                          > SW

Nie Es_wu nie jestem ani z UM, ani z ECHA. Po prostu znam trochę ludzi i tyle.
                          Znam też Roberta, a ten człowiek to nieocenione żródło wszelkich informacji,
                          choć na dzień dzisiejszy z naszym miastem ma już niewiele wspólnego, po prostu
                          cały czas załatwia interesy poza naszym pięknym grodem. Ale jego znajomości
                          bardzo się przydają, podobnie jak żródła informacji :)

To tyle tajemnic :)

Również życzę dobrej nocy...
                    • Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 23:21
                      nie es_wu. wykrzyknik ma racje. nikt w um nie przejmuje się tym co myślą
                      ludzie. tyle, że ludzie sobie z tego zdają sprawę. podobnie jak sobie zdają
                      sprawę, że nie wszystko wychodzi na światło dzienne. i nie będzie wychodzić,
                      ale z powodów o których nikt nie napisze na forum, do którego dociera każdy kto
                      chce.

dlatego nie napiszę tu gdzie leży prawda, jak przekonywano echo do tego, żeby
                      nie zwracali na nikogo uwagi tylko robili swoje. nie napisze też skąd się w
                      ogóle wzięła kopuła i paru innych rzeczy. bo podobnie jak wykrzyknik wiem kto z
                      um, i nie tylko, zagląda na to forum.

mimo wszystko cieszę się z jednej rzeczy. dzięki determinacji kota i wro (nie
                      wiem co wykrzyknik ma do niego, ale te przycinki stały się już niesmaczne) to
                      forum przestało być tylko miejscem pogaduszek. tak się wykluwają przyszłe elity
                      panowie i panie. a ja się cieszę, że moge być tego światkiem. nawet jeśli
                      wykrzyknik ma sporo racji w tym co tu pisze.
                      • es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 23:37

> nie es_wu. wykrzyknik ma racje. nikt w um nie przejmuje się tym co myślą
                        > ludzie. tyle, że ludzie sobie z tego zdają sprawę.
                        >

No to trzeba wymienić UM. Po co mi instytucja, która ma mnie reprezentować a
                        tego nie robi? Jeżeli rzeczywiście jest tak, że UM olewa ludzi a ludzie zdają
                        sobie z tego sprawę, to fatalnie... dla tych ludzi. Albo się pomyliłeś w tym co
                        napisałeś, albo ja tu czegoś nie chwytam. Przecież ci ludzie tam w UM nie wzięli
                        się z Księzyca. Tzn. jeżli ludzie (mieszkańcy miasta) zdają sobie sprawę z tego,
                        że UM się nimi nie przejmuje to czemu wybierają tą samą ekipe na trzecią
                        kadencję? O co tu biega?

Chyba, że chodziło Ci o to, że UM nie przejmuje się ludźmi a ludzie NIE zdają
                        sobie z tego sprawy. Wtedy to ma większy sens, ale też trochę to dziwne. Co to
                        ma być? Jedna wielka manipulacja 640 tys. obywateli?

Pozdrawiam i dobrej nocy,
                        SW

• Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 23:41
                          odpowiedzi na twoej pytania to już poliyka. ni będe tu pisał elaboratów ale
                          odpowiedz sobie na dwa pytania:

ilu urzędników wybierają obywatele?
                          ilu urzedników pracuje w UM i jak można wszystkich kontrolować?
          • Gość: michal Re: kopuły nie będzie IP: 195.205.108.* 25.08.04, 22:32
            Az nie chce mi sie wierzyc, ze mamy takie wielkie oddzialywanie na otoczenie :D
            Super wiadomosc, naprawde jestem bardzo szczesliwy, ze nie bedzie tej
            nieszczesnej kopuly, ale przede wszystkim, ze ktos liczy sie z glosem
            mieszkancow.

Pozdr
            • Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 22:44
              Michał - kolejny naiwny...

ps: Dlaczego nie spróbujecie wpłynąć na wygląd LC Center albo tego co
              projektują w tej chwili na działkę Nawrata? Dlaczego nie spróbujecie wpłynąć na
              tych inwestorów? Oba obiekty są w fazie opracowywania, jeszcze kilka spraw
              można zmienić. No, Michał, Jester, wro2015, Kot próbujcie :)

Powodzenia :)
              • es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 22:50

> Michał - kolejny naiwny...
                >

<ironia>
                Wykrzyknik - kolejny sfrustrowany, że nic nie może.
                </ironia>

Słuchaj opowiem Ci prawdziwą historyjkę o bąku. Otóż naukowcy od latania i
                aerodynamiki wyliczyli, że bąk ma za małą powierzchnię skrzydełek, żeby latać.
                Tylko, że bąk o tym nie wie. I lata.

Proszę Cię przestań się bawić w tych naukowców, ok?

Wyrażaj swoje opinie, ale nie deprecjonuj poglądów ani akcji innych. Jak wolisz
                siedzieć i pisać posty to Twoje prawo i serdecznie Ci dziękujemy za informacje
                które dostarczasz bo są bardzo cenne i ciekawe. Ale jak ktoś inny pokazuje swoją
                twarz i chce coś realnie zrobić to na Boga odczep się od niego i niech sobie
                robi, ok? Tak jak Tobie nikt nie przeszkadza w klepaniu postów Ty nie
                przeszkadzaj innym w ich działaniu. Możemy się tak umówić?

Pozdrawiam,
                SW

• Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 00:16
                  Słuchaj ew_wu w nikogo się nie nawię, w przeciwieństwie do np wro2015...

Żeby coś deprecjonować, to trzeba mieć coś do deprecjonowania, a tu niczego
                  takiego nie widzę...

Co ja wolę, to moja prywatna sprawa es_wu, a jak myślisz sobie, że nic mi
                  innego w głowie tylko siedzieć na tym forum, to grubo się mylisz...

To prywatna sprawa kogoś, że robi z siebie gwiazdę medialną, np telewizyjną...
                  Mnie nie zależy an rozgłosie, popularności i żeby mnie pokazywano w tv czy
                  cytowano mnie w prasie...

A róbcie sobie meetingi, akcje protestacyjne itp ale nie wmawiajcie innym, że
                  tak jak wy myśli większość, ogół ludzi, mieszkańców czy klientów danego ch czy
                  galerii...

Ja nie "klepię"...

ps: przypominam, że to forum INWESTYCJE a nie URBANISTYKA czy ARCHITEKTURA...

Na tym kończę tą dyskusję i ten temat. Przynajmniej jeżeli o mnie chodzi.

Pozdrawiam
              • Gość: michal Re: kopuły nie będzie IP: 195.205.108.* 25.08.04, 23:04
                oj przestan juz !, bo ciezko mi sie juz Ciebie czyta. Wole zrobic cos
                pozytecznego, powiedziec co mi sie niepodoba publicznie, niz siedziec na dupie
                i biadolic na forum, ze cos jest zle, tym bardziej, ze odnosi to wymierne
                rezultaty. - Sorry, ale jednak troche bardziej wierze Jesterowi niz Tobie ;)
                • Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 00:21
                  To po co czytasz Michale? Tak tak zrób coś pożytecznego...tylko najpierw się
                  zastanów...

Słuchaj nie znasz mnie, więc nie pisz czy ja siedzę na dup** i co ja robię, bo
                  tego nie wiesz...

Wymierne rezultaty...tak sobie to tłumacz...

A wierz sobie komu chcesz, mnie to średnio interesuje...

• Gość: michal Re: kopuły nie będzie IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.08.04, 13:15
                    Ale ja nigdzie nie napisalem, ze siedzisz na dupie i nic nie robisz. Pisalem o
                    sobie, ze wole wyjsc i cos powiedziec, niz siedziec w domu. Czytaj uwaznie
                    wykrzykniku ;))

pozdr serdecznie :)
                  • Gość: michal Re: kopuły nie będzie IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.08.04, 13:23
                    Przepraszam, jesli wziales to do siebie co napisalem, ale naprawde nie mialem
                    takiego zamiaru. Nie obrazaj sie, bo bardzo cenie Ciebie i posty Twojego
                    autorstwa :))
    • es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 20:42

> Dobra wiadomośc dla kota, wro2015, michała, erniego i wszystkich
      > zainteresowanych grunwaldem i UFO.
      >
      > Wiem już na 95 proc, że tej feralnej kopuły nie będzie.
      >

Hmm, no to trzeba będzie zmienić nazwę tej galerii. A może zdecydują się
      dobudować jakieś wejścia? Wiesz coś na ten temat?

Pzodrawiam,
      SW

• Gość: lolo-antysyjonista Re: kopuły nie będzie... bedzie klocek IP: *.rozanka.wroc.pl 25.08.04, 23:16
      sam nie wiem czy to lepiej czy gorzej...
      • Gość: Toto Oj naiwni , naiwni , naiwni... IP: *.proxy.aol.com 25.08.04, 23:29
        Czy wy naprawde wierzycie ze paru harcerzy z plecakami i od reki napisana
        plansza zmienili projekt budowy?
        No coz , jezeli tak to jeszcze duzo nauki przed wami...
    • Gość: kotbehemot Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 23:54
      Bardzo dobrze- projekt sie powoli cywilizuje:) Zobaczymy co dalej- zbierzmy informacje:

- info sprzed dwoch tygodni- beda wejscia do pojedynczych sklepow od strony ulic (jester, czy moglbys potwierdzic?)
      - info z dzis- nie bedzie kuli disneya na dachu
      - info z dzis- architekci czuwają nad projektem

Ja bym chcial jeszcze najbardziej, aby zniknęły z projektu kładki,a pieniądze na nie przeznaczone zostały wydane na ucywilizowanie przejsc podziemnych (tzn ruchome schody). Niestety nawet nie potrafie oszacowac czy koszt kladek jest rowny kosztowi schodów:(
      • Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 00:31
        Widzisz Kocie...jeszcze trochę i leciutko polubisz ten obiekt :) Na pewno nie
        pokochasz go ale twój ból będzie nieco mniejszy niż w dniu zaprezentowania
        UFA...

:)
        • Gość: ! Podsumowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 00:35
          Polecam uwadze to co napisał Jester:
          ======================================

nie es_wu. wykrzyknik ma racje. nikt w um nie przejmuje się tym co myślą
          ludzie. tyle, że ludzie sobie z tego zdają sprawę. podobnie jak sobie zdają
          sprawę, że nie wszystko wychodzi na światło dzienne. i nie będzie wychodzić,
          ale z powodów o których nikt nie napisze na forum, do którego dociera każdy kto
          chce.

dlatego nie napiszę tu gdzie leży prawda, jak przekonywano echo do tego, żeby
          nie zwracali na nikogo uwagi tylko robili swoje. nie napisze też skąd się w
          ogóle wzięła kopuła i paru innych rzeczy. bo podobnie jak wykrzyknik wiem kto z
          um, i nie tylko, zagląda na to forum.
          ==========================================

PODPISUJĘ SIĘ POD TYM WSZYSTKIM OBIEMA RĘKOMA.

Jest to także wytłumaczenie wielu spraw, dla tych "nie mogących" (lub nie
          chcących) zrozumieć pewnych oczywistych rzeczy...

Pozdrawiam, zwłaszcza Jestera, który jak widać łapie o co w tym wszystkim
          chodzi.
          • Gość: radical-w-w Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester... IP: *.ar.wroc.pl 26.08.04, 11:01
            A najgorsze jest to,że bidny, durny lud, jak stado baranów, nic nie może zrobić w tej i w podobnych sprawach.
            Oczywiście możemy sobie głosować w kolejnych wyborach na innych polityków niż obecni z ekipy Dutkiewicza np. Mamy przecież coś tak cudownego jak DEMOKRACJA;)
            PRAWDA JEST, JAK WIEMY, BRUTALNA - KARTKĘ WYBORCZĄ MOŻEMY SOBIE WSADZIĆ...NAJWYŻEJ W D... EFEKT BĘDZIE TAKI SAM JAK W PRZYPADKU WRZUCENIA JEJ DO URNY.
            JEDNAK PRAWDZIWIE ZŁE EFEKTY TEGO STANU RZECZY OBJAWIAJĄ SIĘ TAKIMI TANDETNYMI,JARMARCZNO-KURNIKOWYMI PROJEKTAMI (nie zmienię tego poglądu, bo musiałbym przestać wierzyć w resztki tego w co jeszcze wierzę) W RODZAJU ECHA NA GRUNWALDZIE !
            No cóż, może, jako głupie dzieci matki Nadziei, przy następnej okazji doczekamy się jednak zaspokojenia naszych oczekiwań i bedziemy sie cieszyć wreszcie obiektem pasującym i PODNOSZĄCYM rangę miejsca i całego miasta ( może np.Centrum Południowe ?)
            Pozbawiony złudzeń R.

• Gość: $ Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.rozanka.wroc.pl 26.08.04, 11:15
              Nie łam się radical,jak chciałbyś we wszystkim słuchać wszystkich to rozpadłbyś
              się na kawałki,jeden chce na Grunwaldzie park inny akwapark jeszcze inny nic by
              nie zmieniał a założę się że każdy z nas też ma inną wizję tego centrum.Czasem
              potrzeba trochą dyktatu żeby podjąć jakąś decyzję.
              A swoją drogą ciekawe kto trzeci opracowuje tą koncepcję bo jedną pewnie
              architekci Echa,drugą pewnie biuro MOFO a trzecią...
              • Gość: ! Poznań - poczytajcie sobie o urzędnikach, planach. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 19:15
                Kot tyle razy wychwalał tu Poznań i jak tam jest dobre planowanie miasta, jak
                wspaniale się opracowuje plany urbanistyczne itd. Ktoś jeszcze też o tym pisał.
                A tymczasem:

Emocje wokół projektu planu dla Kulczykparku

ZOBACZ TAKŻE

Jakub Głaz 26-08-2004, ostatnia aktualizacja 26-08-2004 18:50

Wiele kontrowersji wzbudził wśród radnych projekt planu miejscowego "Centrum
                6", który obejmuje m.in. teren Kulczykparku. - To zły plan. Brak w nim ważnych
                zapisów. Z innymi planami jest podobnie - alarmują architekci, dodając, że
                miasto lekceważy ich opinie.

- To projekt niedopracowany, nie określono w nim dokładnie wysokości zabudowy;
                nie zabezpieczono, by park przy Browarze był nadal dostępny dla mieszkańców -
                mówił Andrzej Kurzawski, prezes poznańskiego oddziału Stowarzyszenia
                Architektów Polskich o miejscowym planie zagospodarowania
                przestrzennego "Centrum 6". Projekt planu - przed publiczną prezentacją -
                pokazali w środę radnym z Komisji Polityki Przestrzennej i Ochrony Środowiska
                pracownicy Miejskiej Pracowni Urbanistycznej. Plan obejmuje hotel Poznań,
                wieżowiec PFC, teren pomiędzy nimi, a także należące do małżeństwa Kulczyków:
                Stary Browar, przylegający doń park im. H. Dąbrowskiego i grunt zwany
                Kulczykparkiem, gdzie firma Fortis rozbuduje niebawem Stary Browar.

Prezes SARP nie był w środę odosobniony. Wtórowało mu kilkoro radnych, którzy
                domagali się ponadto, by umożliwić dojazd do hotelu nową ulicą pomiędzy ul.
                Kościuszki i Królowej Jadwigi. MPU nie przewidziała takiego rozwiązania,
                proponując dostęp do hotelu tylko od strony ul. Kościuszki. Emocje budziło
                wpisanie do planu możliwości odbudowy w parku stojącego tam kiedyś dworku
                Mycielskich. Niektórzy obawiali się, że powstanie tam prywatna, ogrodzona
                rezydencja właścicieli parku i domagali się precyzyjnych zapisów o funkcji
                dworku.

- Spekulacje o dworkowej rezydencji są nieco kuriozalne. Oczywiście,
                uwzględnimy wszystkie uwagi - uspokaja Krzysztof Cesar, dyrektor MPU. - Jednak
                dopiero po publicznej prezentacji planów. Taka procedura... - rozkłada ręce.

Na te same błędy zwracano uwagę jednak wcześniej, w trakcie posiedzenia
                Miejskiej Komisji Architektoniczno-Urbanistycznej, która doradza prezydentowi i
                opiniuje projekty planów.

- Błąd na błędzie! Zamiast maksymalnej wysokości budynków określono w planie
                liczbę kondygnacji. A jeśli jedno piętro będzie wysokie na 100 m? Nie zadbano o
                przestrzeń publiczną. Tak nie planuje się miasta! - mówi prof. Marian Fikus,
                znany architekt i członek MKUA. - Nasz głos, czyli opinia fachowców jest
                lekceważony. Urzędnicy zawsze zatwierdzą, co zechcą. W przypadku tego planu też
                nas przegłosowali - mówi profesor.

Skład poznańskiej MKUA jest dość specyficzny: jedna jej połowa to specjaliści z
                miejskich urzędów, druga - rekomendowani przez stowarzyszenia i organizacje
                zawodowe (np. SARP czy Towarzystwo Urbanistów Polskich). W wielu polskich
                miastach urzędników w MKUA jest mało lub nie ma ich prawie wcale (patrz ramka).

- Skonstruowałem tę komisję zgodnie z ustawą - mówi Jerzy Stępień,
                wiceprezydent Poznania. - Mówi ona, że co najmniej połowę składu mają stanowić
                rekomendowane osoby. I tak właśnie jest. Poza tym komisja nic nie zatwierdza, a
                tylko doradza. Nie trzeba się więc emocjonować. To, że gdzie indziej jest
                inaczej, o niczym nie świadczy - podkreśla.

- Jeśli tak dalej pójdzie, to zrezygnuję z działań w MKUA. To staje się
                bezcelowe - zapowiada spokojnie profesor Fikus. - Chcemy wystąpić do prezydenta
                o zmiany w składzie komisji na korzyść niezależnych od urzędu ekspertów -
                dodaje prezes Kurzawski.

Pośpiech z tworzeniem planów miejscowych to wynik obowiązującej od zeszłego
                roku nowej Ustawy o planowaniu przestrzennym. Tam, gdzie planu nie ma - o wiele
                trudniej jest inwestorom uzyskać warunki zabudowy i pozwolenie na budowę. W
                Poznaniu plany obejmują niewiele ponad 7 proc. powierzchni miasta.

----------------------------------------------------------------

Nie jest to bynajmniej żadne pocieszenie, że u innych jest podobnie lub gorzej
                niż we Wrocławiu. To tylko pokazuje, że Wrocław nie jest żadnym wyjątkiem i nie
                jest odosobnionym przypadkiem. Tak jest w całej Polsce i nie ma sensu
                porównywać Wrocławia do Berlina czy nawet hiszpańskiego Bilbao. Nie ta skala
                porównawcza!

• Gość: ! Re: Poznań - poczytajcie sobie o urzędnikach, pla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 19:22
                  ....i jeszcze coś:

Eksperci nie z urzędu!

jg 26-08-2004 , ostatnia aktualizacja 26-08-2004 18:51

W Poznaniu zewnętrzni eksperci to połowa z 10 członków MKUA. W innych polskich
                  miastach jest inaczej. MKUA w Gdańsku liczy 18 osób, ale tylko pięć z nich
                  pracuje w magistracie. Reszta to rekomendowani przez organizacje eksperci.
                  Podobne proporcje są we Wrocławiu. W Częstochowie na dziewięć osób w MKUA jest
                  tylko jeden urzędnik.

• Gość: antoslaw Re: Poznań - poczytajcie sobie o urzędnikach, pla IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 19:59
                    Nie tak dawno na sky nasz koci kolega wysmiewal sie z poznanskich kamienic, ze
                    za niskie, ze nudnie podobnie do siebie itd, dzis kaze nam zwrocic oczy na
                    Poznan, bo tam super architektura, planowanie i w ogole rewelka...Dlatego
                    troszke wyroszumialosci dla niego. Aha, jest jedna taka mala kocia dygresja:
                    jak chcecie dowiedziec jak bardzo Wroclaw jest prowincjonalny, to koniecznie
                    wyjedzcie za granice, choc niekoniecznie, zobaczcie, zafascynujcie sie pieknymi
                    miastami Zachodu...Czekam na jakies konkretne wizje kota w postaci rzutow i
                    renderow, wtedy ja i inni wczujemy sie latwo w krytyka i ustosunkujemy sie
                    destrukcyjnie, w taki sam sposob jak to on czyni :), pod warunkiem oczywiscie,
                    ze takowe oprocz nie poportych niczym opisow wzorcowego kociego miasta sie
                    kiedykolwiek pojawia...hehe
                    • Gość: erni Re: Poznań - poczytajcie sobie o urzędnikach, pla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 20:25
                      Wrocław jest momentami prowincjonalny ponieważnie ma w nim regularnej tkanki
                      miejskiej. Mówiąc ściślej jest porożdzierany i podziurawiony wielkimi
                      trawiastymi albo piaszczystymi placami.
                      • Gość: ! Re: Poznań - poczytajcie sobie o urzędnikach, pla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 20:34
                        Erni a które inne miasto w Polsce (oprócz Stolicy) zostało tak zniszczone
                        podczas II wojny światowej jak Wrocław? Zadne, wiec masz odp dlaczego jest tyle
                        pustej przestrzeni. Dlatego każda inwestycja zabudowująca te wolne przestrzeni
                        jest cenna i nie ma co wybrzydzać, chyba, że ktoś woli, żeby ta trawka te puste
                        tereny straszyły przez następne 50 lat.

Jak się nie ma tego co się lubi, to się lubi to co się ma.
              • Gość: radical-w-w Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.ar.wroc.pl 26.08.04, 20:26
                Dzięki za słowa otuchy $ :)
                Jasne,ze wolę juz to durne UFO niż dotychczasowe klepisko, ale wkur... mnie, że to jest projekt poniżej pewnego minimum i to znacznie poniżej :(
                Owszem lepsze 4 kondygnacje, czyli zaledwie 2 pięterka prócz parteru, niż ten dotychczasowy burdel. Co z tego że wysokie kondygnacje, skoro całość ledwie sięgnie dachów kamienic ?
                Ta wizualka jednak straszy mnie po nocach - duch namiotu cyrkowego :(
                Pozdrawiam Cię $
                • Gość: antoslaw Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 20:31
                  Erni, kazde polskie miasto ma w sobie cos wiejskiego( w Poznaniu to sa np
                  okolice dworca, w Warszawie okolice PKiN). Nie chodzilo mi o to, aby byc
                  bezkrytycznie zapatrzonym na Wroclaw, uwazam, ze nalezy podpatrywac sasiadow,
                  czasami ich nasladowac, ale soryy jak ktos sra we wlasnym gniezdzie i krytykuje
                  niemal wszystko, bo ON wie najlepiej, w koncu tyle lat doswiadczenia i wiedzy
                  na karku ....hehe :crazy:, to rece opadaja i powstaja takie posty jak moj :).
                  • Gość: ! Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 20:38
                    Zgadza się. ...I te wieczne porównania Wrocławia do Berlina. To tak jakby
                    porównywać Mercedesa do Maluszka, no przesadziłem Mercedesa do Poloneza Caro :)

A jeżeli chodzi o wielkość miasta, to tak jakby porównywać cieżarowe np Volvo z
                    samochodem osobowym typu Cinquecento :)

Proponuję zejść na ziemię.
                    • Gość: antoslaw Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 20:47
                      Zadne postkomunistyczne miasto przez ostatnie 15 nie dorobilo sie tak dobrej
                      architektury jak Berlin, nalezy tu wymienic chocby super modna <b>stolice</b.
                      Czech - Prage czy tez wspanialy Budapeszt, w zadnym z tych miast nie powstalo
                      cos o podobnej skali do Sony Centre...W wiekszosci to sa wlasnie takie galerie
                      jak u nas GD czy Echo. Tez jestem zafscynowany Berlinem, kocham to miasto, ale
                      wiem tez, ze Wroclaw jest tylko Wroclawiem...na razie tylko taki kapital jak
                      Echo chce u nas inwestowac. Uwazam, ze przez roznego rodzaju inwestycje czasami
                      nawet gorsze mozemy przyciagnac nowych inestorow, ktorzy postawia cos
                      wartosciowego. Tyle jest wolnej przestrzeni pod zabudowe, brakuje tylko
                      inestorow. Z czasem to sie zmieni(moze za kilka lat), ze bedziemy stawiac takie
                      wytyczne odnosnie architektury, urbanistyki jak w Berlinie, ale to troche
                      potrwa...
                      • Gość: erni Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 20:54
                        A gdyby Wrocław był Wrocławiem - czyli takim jakim był przed wojną to by
                        było :))) Jakiś Berlin to by porównywał się do nas a nie na odwrt.
                        • Gość: antoslaw Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 20:56
                          Erni, ale z Ciebie niepoprawny marzyciel, ze hohoho:).

PS Powinno byc chyba, gdyby Wroclaw byl Breslau ;).
                        • Gość: ! Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 20:57
                          Erni a gdybym ja nazywał się Bil Gates, to fanom wieżowców z Wrocławia
                          zabydowałbym całe CP 100 piętrowymi biurowcami, hotelami, nawet gdyby miały
                          stać potem puste...

Gdybym tylko miał takie pieniądze jak Bil Gates :)

ps: El Matadorowi postawiłbym na środku ronda na Powst Śl gigantyczny 1000
                          metrowy biurowiec - EL MATADOR WROCLAW CENTER :)
                      • Gość: ! Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 20:54
                        Rafis nawet zaczał topic na temat galerii handlowych w Europie...zeby pokazać
                        pewnym osobom jak wyglądaja tego typu obiekty budowane w postkomunistycznej
                        Europie...
                        • Gość: antoslaw Do wykrzyknika!!! :) IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 21:39
                          Wykrzykniku, jesli moglbym wiedziec, dlaczego jeszcze nie dolaczyles do naszej
                          forumowej braci na sky? Razem moglibysmy przeciwstawiac sie kocim bredniom, a
                          tak jestem osamotniony :). Zapraszam, a niektorych forumowiczow, vide ****
                          najzwyklej trzeba ignorowac. Pozdrawiam
                          • Gość: Rafis Re: Do wykrzyknika!!! :) IP: 213.199.196.* 26.08.04, 22:04
                            Czyli wyszło na nasze :)!
                            Nie ma jak siła spokoju ale "akcja na grunwaldzie" nie zaszkodziła.
                          • Gość: ! Re: Do wykrzyknika!!! :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.04, 16:40
                            Być może niedługo tam dotrę Antosławie :) Na razie nadal obserwuję...

Pozdrawiam.
    • Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:31
      No zaraz zaraz ,przepraszam bardzo. Piszecie że w europie śr.wschodniej relaia
      są takie i owakie i że się buduje skromnie Praga, śnmaga i Budapeszt...
      A Warszawa?? :)) Trzeba uczciwie przyzbnać że to najszybciej rozwijające się
      miasto w dawnym bloku wschodnim. O Takim rozmachu mogą sobie czesi i węgrzy
      pomarzyć.
      • Gość: Rafis Re: kopuły nie będzie IP: 213.199.196.* 26.08.04, 22:36
        Gość portalu: erni napisał(a):

> No zaraz zaraz ,przepraszam bardzo. Piszecie że w europie śr.wschodniej
        relaia
        > są takie i owakie i że się buduje skromnie Praga, śnmaga i Budapeszt...
        > A Warszawa?? :)) Trzeba uczciwie przyzbnać że to najszybciej rozwijające się
        > miasto w dawnym bloku wschodnim. O Takim rozmachu mogą sobie czesi i węgrzy
        > pomarzyć.

Ilu ludzi cenizna) Warszawe a ilu Budapeszt i Prage? Miasta Europy musza
        rozwijac sie po europejsku a nie azjatycku jak Wawa.
        • Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:43
          Po Azjatycku:

www.sky.s64.pl/home/W/KL/pt16.htm
          www.sky.s64.pl/home/W/Sing2/Sing21.htm
          www.sky.s64.pl/home/W/Sing/sl09.htm
          To ja juz wolę azjatycką Warszawę:
          www.sky.s64.pl/home/Wwa/wtt16.htm
          www.sky.s64.pl/home/Wwa/wfc01.htm
          www.sky.s64.pl/home/Wwa/intraco05.htm
          Ten ostatni Itraco to bliźniak naszego Poltegoru.

Rafisie pamiętaj że jest Azja i azja. Są sowieci ale prawdziwa Azja to Honk-
          Kong, Bankok, Singapur, Osaka. To najwyższe wieżowce na świecie, najdłuższe
          mosty i lotniska zbudowane na oceanie.
      • Gość: antoslaw Re: kopuły nie będzie IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 22:39
        Coz za bzdury, byles w Pradze wzglednie w Budapeszcie? I kto Ci naopowiadal, ze
        Warszawa jest najszybciej rozwijajacym sie miastem w bloku wschodnim, za duzo
        ogladzasz sky, a za malo interesujesz sie tym, co dzieje sie w pobliskiej
        Pradze. Pojedz, zobacz, doswiadcz piekna i tego co tam naprawde sie buduje i
        jak, a jest tego sporo...O jakim warszawskim rozmachu w ogole mowimy, coz za
        bledne podejscie, ze im wyzej sie buduje, tym oznacza to wiekszy rozmach...
        Jesli juz czepimy sie takiego Berlina, to wysokiej zabudowy powstalo tam
        niewiele, a o takim rozmachu Warszawa moze sobie tylko pomarzyc. W tym
        wszystkim zapomniales Erni o jednym, WROCLAW TO NIE JEST NAWET WARSZAWA....
        • Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:48
          Warszawa jest najszybciej rozwijającą się stolicą. Inwestycje w Pradze to
          igraszki wporównaniu do tego co się dzieje w Warszawie. CZy jesteś w stanie
          Antosławie wskazać mi projekt budowy w pradze której koszt wynosi 200 mln
          Euro??? A takie są w warszawie:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=15007101
          www.sky.s64.pl/home/Plany/rondo01.htm
          • Gość: Rafis Re: kopuły nie będzie IP: 213.199.196.* 26.08.04, 22:53
            erni włąsnie o tym mówie te wszystkie Hong Kongi, KIng Kongi, Osaki, Tokia to
            jedne wielkie g.Wielkie ale g.Typowy przykład tego ze jak sie nie ma czegos co
            sie chce to sie próbuje to zastąpić czymś duzym :)
    • Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:59
      Dominanty nie będzie, kopuły - nie będzie. To co będzie?? :))
      • Gość: Rafis Re: kopuły nie będzie IP: 213.199.196.* 26.08.04, 23:02
        Gość portalu: erni napisał(a):

> Dominanty nie będzie, kopuły - nie będzie. To co będzie?? :))

pieprzenie na forum będzie :)
        • Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 23:10
          I oto chodzi!
          Nie ma to jak sobie dobrze popieprzyć!!! :)))
          • Gość: antoslaw Re: kopuły nie będzie IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 23:27
            Nie potrafie znalezc danych dot. wielkosci poszczegolnych inwestycji w Pradze,
            wiem natomiast, ze na pewno budowanie wzwyz nie oznacza rozmachu i wcale nie
            oznacza, ze miasto rozwija sie najszybciej. Tak dla scislosci, rozwoj to nie
            tylko budynki komercyjne, ale rozwoj infrastruktury, zwiekszanie prestizu
            miasta, rozwoj turystyki itd, w tych dziedzinach Warszawa wypada naprawde
            blado...

Kilka fotek z Pragi...
            www.davidm.net/photo/summer2002/prague/PraguesOtherSkyline.jpg
            www.pierluigisurace.it/imagerie/images/aatw/czechia_01_dot_czechia_prague_view_1.jpg

www.czechbyclick.com/imgallery/prague_views/DSCN9918_wp.jpg
            • Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 00:14
              Oczywiście że masz rację, ale nie zapominaj że większośc z Warszawskich
              inwestycji to nie są wiezowce:
              www.sky.s64.pl/home/Inne/gpw06.htm
              www.sky.s64.pl/home/Inne/ff03.htm
              A co do infrastruktóry to stolica cierpi na tę sama chorobę co cała polska. I
              tak tutaj w Warszawie jest nienajgorzej. przyp. trwa właśnie rozbudowa portu
              okęcie.
              www.gorpol.krakow.pl/miasta/wawa/wa11.html
              www.album.com.pl/zdjecie.php?p=6&al=264&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=7&so=&sz=&n=&a=&s
              =&o=&pns=6

A to dla wszystkich zainteresowanych jak wygladała warszawa przed wojną:
              www.studiop2.pl/sw/index.html
      • Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 27.08.04, 12:17
        poczekaj do końca września to bedziesz wiedział co będzie.
        aha. i nie uważam dyskusji za strate czasu. żadnych. ja na przekładz dzieki temu
        wątkowi wiem juz kim jest wykrzyknik. i załuje, że to nie rafał D. bo byłoby
        całkiem dobrze, gdyby az tak mocno interesował się inwestycjami i ich odbiorem
        społecznym.

aha. jedna uwaga. to że prostestowało ledwie kilku studentów nie oznacza, że
        tylko oni sa przeciw kiepskiej architekturze. ja na przykład nie manifestowałem,
        a tez chcę, żeby wrocław był większy. I wole się porówbnywac do berlina niż
        poznania. bo współzawodnictwo ze słabeuszami przynosi mniej pozytywnych efektów
        niż dążenie do tego, żeby było znacznie lepiej.

i taka sentencja filozoficzna. Gdyby ktoś kiedys nie wymarzył sobie lepszego
        transportu niz mułami koła by nikt nie wymyślił. dlatego trzeba marzyć
        • Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 13:44
          .. zgadza się Jester. I mi brakuje tutaj we Wrocłąwiu takiej wizji (celu). Np.
          stworzenia centrum finansowego w CP. Poznan ma taką wizję i konsekwentnie ją
          realizuje. Gdańsk z kolei ma cel storzenia dużego miedzynarodowego portu
          przesiadkowego. Itd. Itd. Skoro nie ma konkretnego celu(planu) to trudno
          cokolwiek osiągnąć.
        • Gość: Rafis Re: kopuły nie będzie IP: 213.199.196.* 27.08.04, 16:14
          Ja pokazałem(wycinkowo) w wątku co sie buduje w Pradze, Bratysławie i
          Budapeszcie. Jakos nikt nie podjął tematu.
          Z Berlinem nie można sie porównywac bo mamy inne mozliwosci
          finansowe.Porównujmy sie z miastami Europy Srodkowej, które i tak maja przewage
          (Praga, Budapeszt) ale znajduja sie w podobnej sytuacji geopolitycznej :)
          Dyskusja jest dobra ale wszyscy twierdzili, że UFO to projekt ostateczny i
          zakładali 100 wątków jakie to straszne.Zobaczymy na koniec wrzesnia. Fajnie by
          było gdyby pokazano 3 projekty i zrobiono jakies głosowanie w gazecie czy
          gdzies. Nie oczekuje ze to przesądzałoby o tym który projekt bedzie realizowany
          ale jednak dałoby jakis pogląd inwestorowi.
          • Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 27.08.04, 16:52
            Panowie. Berlin TO EUROPA ŚRODKOWA. Zaczniejcie się do tego przyzwyczajać, bo
            tak na to patrzy Zachód, tak na to patrzy Azja i Stany.

A o głosowaniu - zapomnij. Byc może UM to bedzie oceniało, choć watpię bo to juz
            nie jego grunt, ale na bank za zamkniętymi drzwiami. Jak zawsze.
            I wiem, że nie jest ostateczny.
        • Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.04, 16:58
          Jester:

- nie wiesz kim jestem i co robię, tego przecież nie napisałem :)

- Prezydent Rafał mocno interesuje się inwestycjami. Może nie tak mocno jak my
          na tym forum, ale jak sam wiesz i jak widzisz działa, działa, działa i na razie
          stara sie nie rzucać słów na wiatr. Swój ambitny program: jeden duży inwestor
          co miesiac, przez cały rok 2004 - realizuje z nawiązką...

- sam doskonale wiesz i sam widziałeś np na tym forum, że mało kogo obchodziła
          cała ta akcja. Chodzi mi o zwykłych mieszkańców tego miasta. Ich bardziej
          interesują bardziej przyziemne sprawy, np ile powstanie nowych miejsc pracy...
          Są to o tyle cenne miejsca pracy, że zdecydowana ich większość to miejsca pracy
          dla młodych ludzi...

- Żeby Wrocław był większy? Taki był cel tej manifestacji? :)

- Porównując Wrocław do Berlina zapominacie o:
          1) Berlin to stolica wielkiego, bogatego kraju, Wrocław to jedno z pięciu
          najwiekszych miast Polski - jednego z najbiedniejszych (jak nie
          najbiedniejszego) krajów UE
          2) wielkość Berlina i Wrocławia oraz liczba mieszkańców
          3) W Berlin corocznie inwestorzy i rząd ładują miliardy marek, a we Wrocław? -
          sam doskonale wiesz ile
          4) Przez 50 lat komunizmu państwo polskie nie interesowało się Wrocławiem i sam
          wiesz jak wyglądał Wrocław w 1989 roku i za iloma miastami był w Polsce
          5) mentalność Polaków jest zupełnie inna niż Niemców i długi czas minie zanim
          zaczniemy w różnych dziedzinach doganiać naszego zachodniego sąsiada...
          ^) und wiele wiele innych czynników...

- wiesz eksperymenty kilku osób - tzw towarzystwa wzajemnej adoracji na
          klimacie inwestycyjnym Wrocławia oraz narzucanie przez pewne osoby na siłę
          swoich niby dobrych pomysłów nie przejdzie. Tym bardziej, że te osoby są dla
          władz mało wiarygodnym partnerem. Podobnie jak i dla inwestorów. Te osoby nie
          przedstawiaja zadnych konkretnych projektów...cały czas tylko negują. Przecież
          te osoby nie maja zadnego doświadczenia zawodowego, a jedyna ich wiedza jest
          wiedzą książkową. A moze się mylę i GURU - wro2015 ma za sobą szereg realizacji
          urbanistycznych i architektonicznych (bo prawie wszystkie projekty innych
          architektów neguje)?
          Pomijam już fakt, że wro2015 obrażął publicznie bardzo wielu architektów,
          inwestorów itd, używał wulgarnego, rynsztokowego języka oraz że w chamski
          sposób celowo zniekształcał nazwiska pewnych architektów, robiąc sobie z tego
          znakomitą zabawę (ile on ma lat 10?) Nie wierzysz Jester, to zajrzyj sobie na
          forum Wroinvest. Jak kogoś takiego i jego mądrości ludzie odpowiedzialni za
          różne sprawy w naszym mieście, inwestorzy - mają traktować poważnie?
          Wiesz już Jester o co mi chodzi?
          • Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 29.08.04, 21:12
            Wiem parę rzeczy. Należysz do takich ludzi, którzy nie znosza zbyt dobrze
            krytyki i ciężko im spojrzeć na sprawy z innego niz własny punktu widzenia.
            Widziałem Wro. On rzeczywiście nie wyraża się najładniej (i tak to zostawię),
            ale nie jest głupcem i ma własne zdanie. Różnica między nami polega na tym, że
            ty się nawet nie starasz zrozumiec o co mu chodzi. Po prostu skreslasz go za
            język i brak koneksji polityczno-gospodarczych. Tyle że na tym forum jedynie ty
            masz takie koneksje (z ludzi o których cos wiem). - tyle o wro. może nie mieć
            racji. Może sporo przesadzać. ale warto go wysłuchać i zastanowic się czy
            przypadkiem w jakiejś kwesti nie może mieć racji.

Inwestycje to coś więcej niż tylko pieniądze zainwestowane i miejsca pracy.
            Inwestuje się w coś żeby na tym zarobic. Ale w ten sposób zmienia się miasto. Na
            stałe. Dlatego trzeba się czasem zastanowić czy za te same pieniądze nie można
            zrobic czegos lepiej. I to jest coś czego nauczyłem się od kota i wro. i jestem
            im za to wdzięczny.
            aha. nie wiem gdzie byłes jak słowo drukowało luisty od czytelników po akcji
            kota, ale nie była to jedna wypowiedz

Prosze cię o jedną rzecz. Nie zamieniaj tego forum w propagande prezydenta i
            jego ekipy. I zastanów się, czy chcesz zeby wrocław dalej był piatym miastem w
            Polsce, czy wymagasz od miasta, które mam nadzieję obaj kochamy, zeby było z
            roku na rok piękniejsze, bogasze i lepsze.
            a potem odpowiedz sobie na pytanie jak to zrobic, żeby wytrzymywać porównania z
            Berlinem. Bo kasa to nie wszystko. ja bardziej od berlina lubie kopenhagę,
            barcelonę, bratysławę i jeszcze pare innych miast. tyle, że to berlin był przez
            kilka stuleci najbliższym miastem dla Breslau i odskoczył nam całkiem sporo. i
            mniejsza o to dlaczego (bo całkowicie się z toba zgadzam - z tymi powodami ktore
            wyliczyles).
            pytanie tylko co z tym teraz zrobic, zeby ten dystans zmniejszyc.
            • Gość: erni 4. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:00
              >I zastanów się, czy chcesz zeby wrocław dalej był piatym miastem w
              >Polsce,

Gwoli ścisłości. Wrocław jest 4. miastem w Polsce.
          • Gość: wro2015 Re: kopuły nie będzie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.08.04, 22:21
            Okej wykrzykniku, widze ze mnie nie lubisz, i ze rzeczywiscie czyta tutaj wiele
            ludzi moje wypowiedzi tylko pod wzgledem pisemnitctwa i wyrazow... No coz wiem
            sam ze duzo klne, i ze moze troche przesadzam, lecz wydaje mi sie ze wiekszosc,
            ktorzy mnie poznali osobiscie wiedza, ze po prostu jak klne, to nie mowie tego
            clakiem powaznie i nie jestem jakims zagryzionym diablem. No coz - pisane slowo
            jednak inaczej brzmi i ma inna range. Sprobuje sie troche zmienic.

Nie chce nikogo obrazac, i z tego powodu bede sie staral uzywac innych slow -
            lecz ciagle uwazam ze na projekt Echo jest tylko jedno slowo - i to sie
            niestety zaczyna na g.
            Nie uzywam jakis zabaw ze nazwiskami architektow - jedyne co mi sie ciagle
            zdarza - bo po prostu tak w wieku 13 lat przez pomylke przezycztalem ich
            nazwisko na bienale architektury w wencji - to sa Srudki, gdzie mi sie ciagle
            myli d z b. Lecz uwazam, ze to nie jest jeszcze az taka straszna i obrazajaca
            sprawa - lecz sprobuje juz sie w tej kwesti dalej nie mylic.
            Tez chcialem zauwazyc, ze staram sie krytykowac architekture a nie samych
            architektow. Tez uwazam stweirdzenie za ok, nawet jak moze nie jest
            najprzyjemniejsze, ze mowie po 10 nieudanych inwestycjach ze ktos jest n.p.
            zlym postmodernista, lub ze ktos jak dotad zrobil tylko zle projekty bez
            jakiejkolwiek wizji i bez jakiegokolwiek dalszego horyzontu, niz granice
            wroclawia pokazuja (widac to dobrze po architekturze wielu wroclawskich
            architektow ktorzy sie jeszcze ciagle sie wzoruja sie na przestarzalych
            projektach i modelach (n.p. na projektach Jarzabka), ktore w takiej formie
            tylko we wro wystepuja i po prostu nawet jak moga sie komus podobac sa dobre
            tylko w wydaniu samego Jarzabka i sa nurtem ktory byl modne przed 15laty, a
            terza jest niestety smieszny).
            Czasami zdarza mi sie okreslic jakis projekt jako 'gownotegozarchitekta'. No
            coz - za takie wypowiedzi przepraszam. Chcialem jednak zauwazyc, ze jestem w
            odroznieniu do osob, ktore za wszelka cene bronial porjektow itd. osoba ktora
            bardzo dokladnie pisze dlaczego uwazam cos za gowno, a nie klne po prostu tak
            tylko dla zabawy. Jestem zawsze w stanie wymienic punkty i tez zawsze proponuje
            alternatywe - tych prezdstawilem wystarczajaco (i jako jedyny tu) na stronie
            wroinvest i takze na wlasnej stronie.

A na sam koniec - aby w koncu dokonczyc dyskusje na temat Berlina.
            Ja wlasnie w odrzonieniu do wielu innych nie porownuje tych miast w kategori
            inwestycji, wysoksic budynko itd. itd. Ja porownuje na podstawach urbanistyki.
            A w tym punkcie te miasta sa bardzo podobne (i to nie jakis dziki moj wymysl,
            tylko ogolnie przyjety fakt). Tez pokazuje n.p. ze w Berlinie sa robnione
            konkursy, ze w Berlinie jest otwarta dyskujsa, ze w Berlinie sa zwezane ulice,
            ze w Berlinie nie ma przejsc podziemnych lub kladek w obrebie obwodnicy
            srodziemnej i - co tez bardzo wazne - ze w Berlinie jest koncept na cale miasto
            dotyczacy malej architektruy i posadzki ( i z tego powodu wyglada to w Berlinie
            wielkomiejsko, i nie ma takeigo beidnego wiejksiego Polbruku jaki mamy w
            srodmiesciu - ktroy skala wogle nie pasuje do zabudowy).
            Sa to wszystko punkty (n.p. zwezanie ulic lub brak kladek) ktore zupelnie nic
            nie maja wspolnego z skala miasta - bo prosze wytlumacz mi dlaczego nibi ten
            wielki berlin, stolice potegi itd.itd. takich debilnych kladek nie potrzebuje?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka