Gość: jester IP: 217.97.139.* 25.08.04, 20:21 Dobra wiadomośc dla kota, wro2015, michała, erniego i wszystkich zainteresowanych grunwaldem i UFO. Wiem już na 95 proc, że tej feralnej kopuły nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 20:22 Ależ to jest jedyna rzecz która mi się podobała w tym placku. Boże teraz to wogóle będzie niskie i płaskie. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie - hmmm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 20:25 Przykaład wpisu Erniego pokazuje dobitnie, ze nigdy nie zaspokoi się wszystkich jednocześnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Grunwaldzki oficialnie sprzedany + info IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 20:27 Żeby nie zakładać osobnego, 20 nowego wątku o UFO :) wklejam to do tego tematu: PAP, tm /2004-08-25 16:58:00 Wrocław: Centrum handlowo-rekreacyjne za 300 mln zł Akt notarialny dotyczący sprzedaży 2,8 ha gruntu na placu Grunwaldzkim, jednym z bardziej atrakcyjnych miejsc we Wrocławiu, podpisano w środę w stolicy Dolnego Śląska. Do 2006 r. powstanie tam centrum handlowo-rekreacyjne. Wybuduje je kielecka spółka Echo Investment, która wygrała przetarg. Za teren na pl. Grunwaldzkim Echo Investment zapłaciło 45 mln zł. Cała kwota, jeszcze przed podpisaniem aktu notarialnego, znalazła się na koncie gminy Wrocław. Obok Echo Investment z Kielc, do przetargu stanęła też Global Trade Centre z Warszawy. Cena wywoławcza za 2,8 ha gruntu wynosiła 32 mln zł. Ostatecznie wygrała firma, która zaoferowała 45 mln zł za grunt oraz dodatkowe 13 mln zł na wybudowanie na pl. Grunwaldzkim przejścia podziemnego oraz dwóch kładek dla pieszych nad ziemią. Echo Investment wybuduje na zakupionym placu 4-kondygnacyjne centrum handlowo- rekreacyjne o powierzchni 40 tys. m kw. W części rekreacyjnej znajdą się kina, siłownia i kręgielna oraz centrum kongresowe, a także ogród zimowy. Budowa centrum ma kosztować 300 mln zł (w koszt nie jest wliczona cena za grunt) i docelowo znajdzie w nim zatrudnienie 1500 osób. Budowa ma się zakończyć w listopadzie 2006 r. "Pod koniec września gotowe będą projekty obiektu. Nad projektem pracują trzy zespoły architektów. (...) Ostateczny projekt będzie konsultowany z architektem miejskim i urbanistami" - powiedział w środę prezes Echo Investment, Piotr Gromniak. Zapowiedział też, że w styczniu przyszłego roku rozpoczną się przetargi, które wyłonią głównego wykonawcę obiektu. Szef Echo Investment uważa, że nawet jeżeli przetarg wygra firma spoza Wrocławia, to i tak co najmniej 80 proc. prac wykonają podwykonawcy miejscowi. Zanim Echo Investment skończy budowę obiektu, miasto musi uporać się z przebudową placu Grunwaldzkiego, zwłaszcza w części dotyczącej komunikacji. Do 2006 r. na placu Grunwaldzkim musi być wymieniona nawierzchnia, chodniki, oświetlenie, powstanie nowoczesny węzeł komunikacyjny, zostaną wybudowane dwie kładki naziemne oraz przejście podziemne. Miasto stara się również o pieniądze z Unii Europejskiej na remont Mostu Szczytnickiego, przez który wjeżdża się na plac Grunwaldzki od strony Warszawy, oraz remont ulicy Sienkiewicza, która sąsiaduje z placem. W najbliższym czasie, najprawdopodobniej jeszcze w tym roku, na sprzedaż zostanie wystawiony grunt przy placu Bema. Miasto chce, aby powstało tam centrum rekreacyjno-administracyjne z mieszkaniami. Plac Grunwaldzki, obok placu Wolności i placu między Hotelem Wrocław a Poltegorem na Krzykach (dzielnica Wrocławia), jest jednym z najbardziej atrakcyjnych rejonów w mieście. Jest też ważnym węzłem komunikacyjnym nie tylko dla miasta, ale i dla podróżnych. Przede wszystkim jest to centrum akademickie. W pobliżu znajdują się liczne obiekty naukowe: Politechniki Wrocławskiej, Akademii Rolniczej i Medycznej oraz akademiki i kluby studenckie. Szacuje się, że codziennie przez to miejsce przewija się 60 tys. osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Grunwaldzki oficialnie sprzedany + info IP: *.core.lanet.net.pl 07.09.04, 23:45 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: kopuły nie - hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 20:28 No chyba ze by walneli 30 piętrową wieżę to by wszystcy byli happy. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie - hmmm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 20:41 Erni znalazłby się pewnie ktoś taki, kto byłby niezadowolony, bo np byłby miłośnikiem budowania w głąb, a nie w górę.....np jakiś górnik :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: kopuły nie będzie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.08.04, 20:31 dzieki dzieki dzieki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 20:45 Swoją drogą jak nie będzie KOPUŁY, to nie będzie to już UFO :))) Ciekawe co teraz napiszą ci, którzy nie potrafili (lub po prostu nie chcieli) przyjąć do wiadomości faktu), że ta małą wizualka która pokazana została w GWyb i GWroc, to był przedwstępny projekt tego obiektu, a nie projekt ostateczny... Sami widzicie, że teraz dopiero jest opracowywany projekt - produkt finalny...i może sie on znacząco różnić od tego przedwstępnego, nieoficialnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: kopuły nie będzie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.08.04, 20:57 zrozum ze nie chodzi o detale lub o dokladnosci projektu. Chodzi o dwie sprawy: + Ten projekt - nawet jak to jest tylko projekt wstepny - pokazuje absolutny brak wizji, i absolutne niezrozumienie urbanistyczne placu (juz keidys dokladnie pisalem dlaczego) + Ten projekt powstal gdzies za plecami mieszkancow. Projekt zostal wybrany z powodu kasy. Nigdy nie bylo otwrtej dyskusji na temat architektury (no i wlasnie z tego powodu tez wyglada jk wyglada). O konkursie nawet nie odwaze sie mowic (a na tym forum juz raz wywiesilem liste realizacji konkursowych przez inwestorow prywatnych) Wiec to ze nie bedzie kopuly absolutnie nie zmienia podstawowego faktu. Oczywiscie ze mnie cieszy to. Tak samo, gdybym sie dowiedzial, ze budynek bedzie wyzszy, bedzie mial sensowne proporcje, kladka nie bedzia zaslanaialaniepotrzebnie pieknego ciagu pieszego, budynek bedzie mial wiecej niz dwa wejscia, budynek bedzie mial okna, i bedzie mial parking w podziemiu a nie na pietrze, ze budynek nie bedzie mial bluszu zamiast sciana itd. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 21:22 Wro2015 nie było Cię trochę czasu na forum, więc przejrzyj sobie wcześniejsze posty, tematy....................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 25.08.04, 21:43 Wykrzykniku. Szefowie Echo nie ukrywali, że głownym powodem dla których galeria będzie bez kopuły jest akcja Kota i Wro. Dlatego tym razem to ty musisz otworzyc oczy. Nie można protestowac po fakcie. To, ze Echo uwazniej patrzy architektom na rece to efekt własnie tego znienawidzonego przez ciebie "protestu". Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 21:49 Gość portalu: jester napisał(a): > Wykrzykniku. Szefowie Echo nie ukrywali, że głownym powodem dla których galeria > będzie bez kopuły jest akcja Kota i Wro. Dlatego tym razem to ty musisz otworzy > c > oczy. Nie można protestowac po fakcie. To, ze Echo uwazniej patrzy architektom > na rece to efekt własnie tego znienawidzonego przez ciebie "protestu". No i w tym momencie to mi szczena opadła... Gratulacje dla kota i wro za pierwszy POTWIRDZONY przypadek wpływania na otoczenie i kształtowania rzeczywistości. Pozdrawiam, SW P.S. I niech mi ktoś jeszcze raz napisze, że "nie da się", "nie można" itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 22:13 Jester kawał roku :))) Lepszy niż ten z 30 p biurowcem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 25.08.04, 22:17 wiesz co? zastanawia mnie czy pracujesz w echo? a może jesteś wiceprezydentem, który rozmawiał z prezesami firmy? Bo ja akurat doskonale słyszałem i odpowiedź i pytanie na tę odpowiedź, jaką udzielił przedstawiciel inwestora dziennikarzom. No chyba, ze rzeczywiście nazywasz się Adam G. i wiesz lepiej bo sprzedałes tę działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 25.08.04, 22:18 oczywiscie i pytanie i odpowiedź na te pytanie. sorry, ale jest już późno dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 22:27 Nie, ja jestem sam Rafał D :) Nie wiem czy udajesz, czy zgrywasz się, ale przecież oboje wiemy, że to co zaprezentowano w gazetach to był lużny projekt, który można było dowoli zmienić, byle trzymał się MPZP... Nie był to projekt zobowiązujący inwestora do postawienia dokładnie takiego obiketu, jak na tej wizualce... Jak sam wiesz, nikt nie ma zamiaru likwidować kładek ani zrobć ten projekt wg pomysłów Kota czy Wro... Gdybyś porozmawiał z urzędnikami z UM, to wiedziałbyś, że ta kopuła nie została przez nich zaaprobowana i zanim tu zaczęto o tym pisać na forum, polecono inwestorowi przedstawić alternatywę dla tej ich kopuły... Dlatego dziwię się, dlaczego o tej kopule pisano tyle w gazetach. Inwestor nie powiedział wam o tym, nikt z UM nie sprostował? W tej chwili opracowywane są różne wersje tego centrum, a nawet różne wersje kolorystyki... Dotrzyj do odpowiednich ludzi i sam się wtedy przekonasz :) Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 25.08.04, 22:32 Oczywiscie, że wiem kto jest "odpowiedni" i do kogo trzeba dotrzec. Tyle, że inaczej od Ciebie ja nie wierze w fachowców z zadnego urzędu. Bo nie raz zdarzało się, że robiło sie coś szybko, bo "na myślenie nie ma czasu." A kot i wro jak sam pisałeś nie mieli pomysłów więc nic nie da się według nich wybudować. Aha. Rafał D. jest na wakacjach i dostempu do netu w tych godzinach miec nie będzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 22:17 Gość portalu: ! napisał(a): > Jester kawał roku :))) Lepszy niż ten z 30 p biurowcem :) > Słuchaj wykrzykniku przykro mi, że nie możesz tego zrozumieć ale to jest możliwe. A jester miał okazję porozmawiać/wysłuchać tych ludzi. Miałeś taką okazję, że się wypowiadasz, że to dowcip? Ja wierzę jesterowi i Tobie też radzę zacząć wierzyć - ten facet ma dostęp do sprawdzonych źródeł informacji :-) Takie rzeczy się zdarzają!!! Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 25.08.04, 22:24 Dzięki za poparcie es_wu, ale sam jestem całkienm dobrym adwokatem i sobie radzę. No i w przeciwieństwie do wykrzyknika nie bałem się pokazać twarzy. ale nie chodzi o to bysmy się kłócili, wykrzykniku. Szanuje cie za dużą wiedzę i racjonalne myślenie. Tyle że tym ludziom (z echa) na prawdę zalezy na tym jaki klimet bedzie wokół ich inwestycji, bo to sie przelicza na kasę. Oni czytaja gazety i nie ma dla nich znaczenia czy tam bedzie kula, jajko, wierza czy wyrzutnia rakiet balistycznych (no z tym ostatnim troche przesadziłem). dla nich liczy się tylko, ze beda na tym czesać kase - co jest zrozumiałe. Więc skoro ludzie krzycza, że nie chca kopuły to nikt sie w kielcach upeirał przy tym nie będzie. Bo zalezy im na dobrej prasie. A więc zalezy im na uciszeniu takich jak kot, wro, czy inni. Drobiazgi nie kosztuja wiele. Póki nie wydali pieniędzy na projekt moga posłuchac "podpowiedzi" wriocławian. Potem wiązałoby się to z wydatkami - i dlatego protest później byłby mniej efektywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 22:37 Słuchaj jester doskonale wiesz, że wiele rzeczy urzędnicy czy takie pionki z Echa robią pod publiczkę. Uwierz mi, że pewni ludzie wytłumaczyli ECHU, że cała ta incjatywa i ten niby protest, to incjatywa grupki osób, a nie głos całego Wrocławia czy nawet 90% mieszkanców tego miasta. Bynajmniej nie ja to zrobiłem. Spróbuj skontaktować się ze swoimi kolegami po fachu z miast, gdzie ECHO inwestowało i zapytaj się czy ich projekty uwzględniały głosy mieszkanców...w znaczącym stopniu. Wiesz, dopiero jak już mogłem się ruszyć z domu, to dowiedziałem się kilku ciekawych spraw...i dzięki temu jestem teraz madrzejszy o kilka nowych wiadomości, szczegłów...uwierz mi an słowo, że prasa o wielu rzeczach nigdy się nie dowie, nawet nieoficialnie :) I jeszcze jedno...dopóki Polska nie dogoni na poważniej Europy Zachodniej, to nikt z UM czy inwestorów nie będzie się liczył z opinią o danej inwestycji wro2015, Kota... DOSKONALE WIESZ, ZE TAK JEST I ŻE JEST TO BRUTALNA PRAWDA... Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 22:45 > Wiesz, dopiero jak już mogłem się ruszyć z domu, to dowiedziałem się kilku > ciekawych spraw...i dzięki temu jestem teraz madrzejszy o kilka nowych > wiadomości, szczegłów...uwierz mi an słowo, że prasa o wielu rzeczach nigdy się > nie dowie, nawet nieoficialnie :) > Prasa się nie dowie a Ty się dowiedziałeś. Wow! Sorry, ale nie wierze i takie moje prawo. > I jeszcze jedno...dopóki Polska nie dogoni na poważniej Europy Zachodniej, to > nikt z UM czy inwestorów nie będzie się liczył z opinią o danej inwestycji > wro2015, Kota... DOSKONALE WIESZ, ZE TAK JEST I ŻE JEST TO BRUTALNA PRAWDA... > Inwestorów to może jestem w stanie zrozumieć. Ale UM? Tu bym wątpił. Tam chłopaki czują na plecach oddech wyborców i wiedzą że jak coś spartolą to przyjdzie inna ekipa i miotła przejedzie po stołkach. Każdy polityk się liczy z wyborcą, który upomina się o swoje prawa. Podstawowa prawda polityki. Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 23:12 Es_wu doskonale wiesz, że o wielu sprawach (nie chodzi tylko o ten konkretny przykład) prasa nie wie, nie dowie się i tak było, jest będzie. Ja też czasami za dużo tu na niektóre tematy piszę. Po prostu nie o wszystkim i wszędzie można pisać, mówić... A przykładów na to, że w wielu sprawach prasa ma słabe informacje lub ich nie ma...jest na pęczki. Ja też nie jestem wszechwiedzący. Nikt na tym forum nie jest. Może z wyjątkiem wro2015... :) Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 23:28 Gość portalu: ! napisał(a): > Es_wu doskonale wiesz, że o wielu sprawach (nie chodzi tylko o ten konkretny > przykład) prasa nie wie, nie dowie się i tak było, jest będzie. Ja też czasami > za dużo tu na niektóre tematy piszę. Po prostu nie o wszystkim i wszędzie można > pisać, mówić... Po pierwsze to wg mnie prasa jest najlepiej poinformowaną "instytucją" w tym państwie. Zauważ, że często informacje zbierane przez dziennikarzy są dużo lepsze od tych, którymi dysponują tzw. "organy ścigania". Natomiast jeżeli coś jest "nie dla prasy" zwłaszcza jeżeli chodzi o taką sferę jak samorząd to ja w tym od razu wietrzę afere. Dlatego, że takie rzeczy powinny być przejrzyste dla przeciętnego obywatela i tak zresztą zakłada ustawa o dostępie do informacji publicznej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są pewne rzeczy załatwiane "pod stołem", ale praktyka pokazuje, że jak prasa chce do nich dotrzeć to dotrze. Poza tym jeżeli prasa nie wie a Ty wiesz to zastanawiam się skąd masz te informacje. Ustaliliśmy, że nie jesteś Rafał D. ale to nie rozwiązuje problemu. Jeżeli masz takie info, co to są "nie dla prasy" tzn. że masz dostęp do UM. A w związku z tym nie dziwię Ci się, że jesteś przeciwny jakimkolwiek formom prezentowania niezadowolenia z tego co się dzieje w UM i jak UM traktuje Wrocław (architektura & urbanistyka), bo jesteś bliko z tą instytucją związany (bezpośrednio lub pośrednio - nie wnikam). Po drugie natomiast bardzo serdecznie Cie proszę nie używaj w stosunku do mnie zwrotu "es_wu wiesz dobrze". Zrobiłeś to po raz trzeci czy czwarty. Taki zwrot sugeruje, że ja coś wiem, ale nie chcę powiedzieć i wprowadzam innych w błąd. Mam nadzieję, że zrobiłeś to nieumyślnie, bo inaczej musiałbym zacząć Cię podejrzewać o wykorzystywanie tanich technik manipulacji. A tego nie chcę, bo zakładam z gruntu, że wszyscy są uczciwi. Ja natomiast naprawdę nie uzurpuję sobie prawa do posiadania wiedzy wszelakiej i piszę to co myślę. Czasami pewnie źle, ale nie posuwałbym się do ukrywania jakiejś prawdy czy manipulowania informacjami w celu wprowadzenia kogoś w błąd. > A przykładów na to, że w wielu sprawach prasa ma słabe > informacje lub ich nie ma...jest na pęczki. > A jakiś np. konkretny przykład mógłbym prosić? > Ja też nie jestem wszechwiedzący. Nikt na tym forum nie jest. Może z wyjątkiem > wro2015... :) :-) Wro też chyba nie wie wszystkiego... Pozdrawiam i dobrej nocy życzę, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 00:29 es_wu napisał: > Gość portalu: ! napisał(a): > > > Es_wu doskonale wiesz, że o wielu sprawach (nie chodzi tylko o ten konkre > tny > > przykład) prasa nie wie, nie dowie się i tak było, jest będzie. Ja też cz > asami > > za dużo tu na niektóre tematy piszę. Po prostu nie o wszystkim i wszędzie > można > > pisać, mówić... > > Po pierwsze to wg mnie prasa jest najlepiej poinformowaną "instytucją" w tym > państwie. Zauważ, że często informacje zbierane przez dziennikarzy są dużo > lepsze od tych, którymi dysponują tzw. "organy ścigania". Natomiast jeżeli coś > jest "nie dla prasy" zwłaszcza jeżeli chodzi o taką sferę jak samorząd to ja w > tym od razu wietrzę afere. Dlatego, że takie rzeczy powinny być przejrzyste dla > przeciętnego obywatela i tak zresztą zakłada ustawa o dostępie do informacji > publicznej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są pewne rzeczy załatwiane "pod > stołem", ale praktyka pokazuje, że jak prasa chce do nich dotrzeć to dotrze. > Poza tym jeżeli prasa nie wie a Ty wiesz to zastanawiam się skąd masz te > informacje. Ustaliliśmy, że nie jesteś Rafał D. ale to nie rozwiązuje problemu. > Jeżeli masz takie info, co to są "nie dla prasy" tzn. że masz dostęp do UM. A w > związku z tym nie dziwię Ci się, że jesteś przeciwny jakimkolwiek formom > prezentowania niezadowolenia z tego co się dzieje w UM i jak UM traktuje Wrocła > w > (architektura & urbanistyka), bo jesteś bliko z tą instytucją związany > (bezpośrednio lub pośrednio - nie wnikam). > > Po drugie natomiast bardzo serdecznie Cie proszę nie używaj w stosunku do mnie > zwrotu "es_wu wiesz dobrze". Zrobiłeś to po raz trzeci czy czwarty. Taki zwrot > sugeruje, że ja coś wiem, ale nie chcę powiedzieć i wprowadzam innych w błąd. > Mam nadzieję, że zrobiłeś to nieumyślnie, bo inaczej musiałbym zacząć Cię > podejrzewać o wykorzystywanie tanich technik manipulacji. A tego nie chcę, bo > zakładam z gruntu, że wszyscy są uczciwi. Ja natomiast naprawdę nie uzurpuję > sobie prawa do posiadania wiedzy wszelakiej i piszę to co myślę. Czasami pewnie > źle, ale nie posuwałbym się do ukrywania jakiejś prawdy czy manipulowania > informacjami w celu wprowadzenia kogoś w błąd. > > > > A przykładów na to, że w wielu sprawach prasa ma słabe > > informacje lub ich nie ma...jest na pęczki. > > > A jakiś np. konkretny przykład mógłbym prosić? > > > Ja też nie jestem wszechwiedzący. Nikt na tym forum nie jest. Może z wyją > tkiem > > wro2015... :) > > :-) Wro też chyba nie wie wszystkiego... > > Pozdrawiam i dobrej nocy życzę, > SW Nie Es_wu nie jestem ani z UM, ani z ECHA. Po prostu znam trochę ludzi i tyle. Znam też Roberta, a ten człowiek to nieocenione żródło wszelkich informacji, choć na dzień dzisiejszy z naszym miastem ma już niewiele wspólnego, po prostu cały czas załatwia interesy poza naszym pięknym grodem. Ale jego znajomości bardzo się przydają, podobnie jak żródła informacji :) To tyle tajemnic :) Również życzę dobrej nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 23:21 nie es_wu. wykrzyknik ma racje. nikt w um nie przejmuje się tym co myślą ludzie. tyle, że ludzie sobie z tego zdają sprawę. podobnie jak sobie zdają sprawę, że nie wszystko wychodzi na światło dzienne. i nie będzie wychodzić, ale z powodów o których nikt nie napisze na forum, do którego dociera każdy kto chce. dlatego nie napiszę tu gdzie leży prawda, jak przekonywano echo do tego, żeby nie zwracali na nikogo uwagi tylko robili swoje. nie napisze też skąd się w ogóle wzięła kopuła i paru innych rzeczy. bo podobnie jak wykrzyknik wiem kto z um, i nie tylko, zagląda na to forum. mimo wszystko cieszę się z jednej rzeczy. dzięki determinacji kota i wro (nie wiem co wykrzyknik ma do niego, ale te przycinki stały się już niesmaczne) to forum przestało być tylko miejscem pogaduszek. tak się wykluwają przyszłe elity panowie i panie. a ja się cieszę, że moge być tego światkiem. nawet jeśli wykrzyknik ma sporo racji w tym co tu pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 23:37 Gość portalu: jester napisał(a): > nie es_wu. wykrzyknik ma racje. nikt w um nie przejmuje się tym co myślą > ludzie. tyle, że ludzie sobie z tego zdają sprawę. > No to trzeba wymienić UM. Po co mi instytucja, która ma mnie reprezentować a tego nie robi? Jeżeli rzeczywiście jest tak, że UM olewa ludzi a ludzie zdają sobie z tego sprawę, to fatalnie... dla tych ludzi. Albo się pomyliłeś w tym co napisałeś, albo ja tu czegoś nie chwytam. Przecież ci ludzie tam w UM nie wzięli się z Księzyca. Tzn. jeżli ludzie (mieszkańcy miasta) zdają sobie sprawę z tego, że UM się nimi nie przejmuje to czemu wybierają tą samą ekipe na trzecią kadencję? O co tu biega? Chyba, że chodziło Ci o to, że UM nie przejmuje się ludźmi a ludzie NIE zdają sobie z tego sprawy. Wtedy to ma większy sens, ale też trochę to dziwne. Co to ma być? Jedna wielka manipulacja 640 tys. obywateli? Pozdrawiam i dobrej nocy, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 23:41 odpowiedzi na twoej pytania to już poliyka. ni będe tu pisał elaboratów ale odpowiedz sobie na dwa pytania: ilu urzędników wybierają obywatele? ilu urzedników pracuje w UM i jak można wszystkich kontrolować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: kopuły nie będzie IP: 195.205.108.* 25.08.04, 22:32 Az nie chce mi sie wierzyc, ze mamy takie wielkie oddzialywanie na otoczenie :D Super wiadomosc, naprawde jestem bardzo szczesliwy, ze nie bedzie tej nieszczesnej kopuly, ale przede wszystkim, ze ktos liczy sie z glosem mieszkancow. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.04, 22:44 Michał - kolejny naiwny... ps: Dlaczego nie spróbujecie wpłynąć na wygląd LC Center albo tego co projektują w tej chwili na działkę Nawrata? Dlaczego nie spróbujecie wpłynąć na tych inwestorów? Oba obiekty są w fazie opracowywania, jeszcze kilka spraw można zmienić. No, Michał, Jester, wro2015, Kot próbujcie :) Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 22:50 Gość portalu: ! napisał(a): > Michał - kolejny naiwny... > <ironia> Wykrzyknik - kolejny sfrustrowany, że nic nie może. </ironia> Słuchaj opowiem Ci prawdziwą historyjkę o bąku. Otóż naukowcy od latania i aerodynamiki wyliczyli, że bąk ma za małą powierzchnię skrzydełek, żeby latać. Tylko, że bąk o tym nie wie. I lata. Proszę Cię przestań się bawić w tych naukowców, ok? Wyrażaj swoje opinie, ale nie deprecjonuj poglądów ani akcji innych. Jak wolisz siedzieć i pisać posty to Twoje prawo i serdecznie Ci dziękujemy za informacje które dostarczasz bo są bardzo cenne i ciekawe. Ale jak ktoś inny pokazuje swoją twarz i chce coś realnie zrobić to na Boga odczep się od niego i niech sobie robi, ok? Tak jak Tobie nikt nie przeszkadza w klepaniu postów Ty nie przeszkadzaj innym w ich działaniu. Możemy się tak umówić? Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 00:16 Słuchaj ew_wu w nikogo się nie nawię, w przeciwieństwie do np wro2015... Żeby coś deprecjonować, to trzeba mieć coś do deprecjonowania, a tu niczego takiego nie widzę... Co ja wolę, to moja prywatna sprawa es_wu, a jak myślisz sobie, że nic mi innego w głowie tylko siedzieć na tym forum, to grubo się mylisz... To prywatna sprawa kogoś, że robi z siebie gwiazdę medialną, np telewizyjną... Mnie nie zależy an rozgłosie, popularności i żeby mnie pokazywano w tv czy cytowano mnie w prasie... A róbcie sobie meetingi, akcje protestacyjne itp ale nie wmawiajcie innym, że tak jak wy myśli większość, ogół ludzi, mieszkańców czy klientów danego ch czy galerii... Ja nie "klepię"... ps: przypominam, że to forum INWESTYCJE a nie URBANISTYKA czy ARCHITEKTURA... Na tym kończę tą dyskusję i ten temat. Przynajmniej jeżeli o mnie chodzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: kopuły nie będzie IP: 195.205.108.* 25.08.04, 23:04 oj przestan juz !, bo ciezko mi sie juz Ciebie czyta. Wole zrobic cos pozytecznego, powiedziec co mi sie niepodoba publicznie, niz siedziec na dupie i biadolic na forum, ze cos jest zle, tym bardziej, ze odnosi to wymierne rezultaty. - Sorry, ale jednak troche bardziej wierze Jesterowi niz Tobie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 00:21 To po co czytasz Michale? Tak tak zrób coś pożytecznego...tylko najpierw się zastanów... Słuchaj nie znasz mnie, więc nie pisz czy ja siedzę na dup** i co ja robię, bo tego nie wiesz... Wymierne rezultaty...tak sobie to tłumacz... A wierz sobie komu chcesz, mnie to średnio interesuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: kopuły nie będzie IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.08.04, 13:15 Ale ja nigdzie nie napisalem, ze siedzisz na dupie i nic nie robisz. Pisalem o sobie, ze wole wyjsc i cos powiedziec, niz siedziec w domu. Czytaj uwaznie wykrzykniku ;)) pozdr serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: kopuły nie będzie IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.08.04, 13:23 Przepraszam, jesli wziales to do siebie co napisalem, ale naprawde nie mialem takiego zamiaru. Nie obrazaj sie, bo bardzo cenie Ciebie i posty Twojego autorstwa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: kopuły nie będzie 25.08.04, 20:42 Gość portalu: jester napisał(a): > Dobra wiadomośc dla kota, wro2015, michała, erniego i wszystkich > zainteresowanych grunwaldem i UFO. > > Wiem już na 95 proc, że tej feralnej kopuły nie będzie. > Hmm, no to trzeba będzie zmienić nazwę tej galerii. A może zdecydują się dobudować jakieś wejścia? Wiesz coś na ten temat? Pzodrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo-antysyjonista Re: kopuły nie będzie... bedzie klocek IP: *.rozanka.wroc.pl 25.08.04, 23:16 sam nie wiem czy to lepiej czy gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Oj naiwni , naiwni , naiwni... IP: *.proxy.aol.com 25.08.04, 23:29 Czy wy naprawde wierzycie ze paru harcerzy z plecakami i od reki napisana plansza zmienili projekt budowy? No coz , jezeli tak to jeszcze duzo nauki przed wami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 23:54 Bardzo dobrze- projekt sie powoli cywilizuje:) Zobaczymy co dalej- zbierzmy informacje: - info sprzed dwoch tygodni- beda wejscia do pojedynczych sklepow od strony ulic (jester, czy moglbys potwierdzic?) - info z dzis- nie bedzie kuli disneya na dachu - info z dzis- architekci czuwają nad projektem Ja bym chcial jeszcze najbardziej, aby zniknęły z projektu kładki,a pieniądze na nie przeznaczone zostały wydane na ucywilizowanie przejsc podziemnych (tzn ruchome schody). Niestety nawet nie potrafie oszacowac czy koszt kladek jest rowny kosztowi schodów:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 00:31 Widzisz Kocie...jeszcze trochę i leciutko polubisz ten obiekt :) Na pewno nie pokochasz go ale twój ból będzie nieco mniejszy niż w dniu zaprezentowania UFA... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Podsumowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 00:35 Polecam uwadze to co napisał Jester: ====================================== nie es_wu. wykrzyknik ma racje. nikt w um nie przejmuje się tym co myślą ludzie. tyle, że ludzie sobie z tego zdają sprawę. podobnie jak sobie zdają sprawę, że nie wszystko wychodzi na światło dzienne. i nie będzie wychodzić, ale z powodów o których nikt nie napisze na forum, do którego dociera każdy kto chce. dlatego nie napiszę tu gdzie leży prawda, jak przekonywano echo do tego, żeby nie zwracali na nikogo uwagi tylko robili swoje. nie napisze też skąd się w ogóle wzięła kopuła i paru innych rzeczy. bo podobnie jak wykrzyknik wiem kto z um, i nie tylko, zagląda na to forum. ========================================== PODPISUJĘ SIĘ POD TYM WSZYSTKIM OBIEMA RĘKOMA. Jest to także wytłumaczenie wielu spraw, dla tych "nie mogących" (lub nie chcących) zrozumieć pewnych oczywistych rzeczy... Pozdrawiam, zwłaszcza Jestera, który jak widać łapie o co w tym wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radical-w-w Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester... IP: *.ar.wroc.pl 26.08.04, 11:01 A najgorsze jest to,że bidny, durny lud, jak stado baranów, nic nie może zrobić w tej i w podobnych sprawach. Oczywiście możemy sobie głosować w kolejnych wyborach na innych polityków niż obecni z ekipy Dutkiewicza np. Mamy przecież coś tak cudownego jak DEMOKRACJA;) PRAWDA JEST, JAK WIEMY, BRUTALNA - KARTKĘ WYBORCZĄ MOŻEMY SOBIE WSADZIĆ...NAJWYŻEJ W D... EFEKT BĘDZIE TAKI SAM JAK W PRZYPADKU WRZUCENIA JEJ DO URNY. JEDNAK PRAWDZIWIE ZŁE EFEKTY TEGO STANU RZECZY OBJAWIAJĄ SIĘ TAKIMI TANDETNYMI,JARMARCZNO-KURNIKOWYMI PROJEKTAMI (nie zmienię tego poglądu, bo musiałbym przestać wierzyć w resztki tego w co jeszcze wierzę) W RODZAJU ECHA NA GRUNWALDZIE ! No cóż, może, jako głupie dzieci matki Nadziei, przy następnej okazji doczekamy się jednak zaspokojenia naszych oczekiwań i bedziemy sie cieszyć wreszcie obiektem pasującym i PODNOSZĄCYM rangę miejsca i całego miasta ( może np.Centrum Południowe ?) Pozbawiony złudzeń R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.rozanka.wroc.pl 26.08.04, 11:15 Nie łam się radical,jak chciałbyś we wszystkim słuchać wszystkich to rozpadłbyś się na kawałki,jeden chce na Grunwaldzie park inny akwapark jeszcze inny nic by nie zmieniał a założę się że każdy z nas też ma inną wizję tego centrum.Czasem potrzeba trochą dyktatu żeby podjąć jakąś decyzję. A swoją drogą ciekawe kto trzeci opracowuje tą koncepcję bo jedną pewnie architekci Echa,drugą pewnie biuro MOFO a trzecią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Poznań - poczytajcie sobie o urzędnikach, planach. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 19:15 Kot tyle razy wychwalał tu Poznań i jak tam jest dobre planowanie miasta, jak wspaniale się opracowuje plany urbanistyczne itd. Ktoś jeszcze też o tym pisał. A tymczasem: Emocje wokół projektu planu dla Kulczykparku ZOBACZ TAKŻE Jakub Głaz 26-08-2004, ostatnia aktualizacja 26-08-2004 18:50 Wiele kontrowersji wzbudził wśród radnych projekt planu miejscowego "Centrum 6", który obejmuje m.in. teren Kulczykparku. - To zły plan. Brak w nim ważnych zapisów. Z innymi planami jest podobnie - alarmują architekci, dodając, że miasto lekceważy ich opinie. - To projekt niedopracowany, nie określono w nim dokładnie wysokości zabudowy; nie zabezpieczono, by park przy Browarze był nadal dostępny dla mieszkańców - mówił Andrzej Kurzawski, prezes poznańskiego oddziału Stowarzyszenia Architektów Polskich o miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego "Centrum 6". Projekt planu - przed publiczną prezentacją - pokazali w środę radnym z Komisji Polityki Przestrzennej i Ochrony Środowiska pracownicy Miejskiej Pracowni Urbanistycznej. Plan obejmuje hotel Poznań, wieżowiec PFC, teren pomiędzy nimi, a także należące do małżeństwa Kulczyków: Stary Browar, przylegający doń park im. H. Dąbrowskiego i grunt zwany Kulczykparkiem, gdzie firma Fortis rozbuduje niebawem Stary Browar. Prezes SARP nie był w środę odosobniony. Wtórowało mu kilkoro radnych, którzy domagali się ponadto, by umożliwić dojazd do hotelu nową ulicą pomiędzy ul. Kościuszki i Królowej Jadwigi. MPU nie przewidziała takiego rozwiązania, proponując dostęp do hotelu tylko od strony ul. Kościuszki. Emocje budziło wpisanie do planu możliwości odbudowy w parku stojącego tam kiedyś dworku Mycielskich. Niektórzy obawiali się, że powstanie tam prywatna, ogrodzona rezydencja właścicieli parku i domagali się precyzyjnych zapisów o funkcji dworku. - Spekulacje o dworkowej rezydencji są nieco kuriozalne. Oczywiście, uwzględnimy wszystkie uwagi - uspokaja Krzysztof Cesar, dyrektor MPU. - Jednak dopiero po publicznej prezentacji planów. Taka procedura... - rozkłada ręce. Na te same błędy zwracano uwagę jednak wcześniej, w trakcie posiedzenia Miejskiej Komisji Architektoniczno-Urbanistycznej, która doradza prezydentowi i opiniuje projekty planów. - Błąd na błędzie! Zamiast maksymalnej wysokości budynków określono w planie liczbę kondygnacji. A jeśli jedno piętro będzie wysokie na 100 m? Nie zadbano o przestrzeń publiczną. Tak nie planuje się miasta! - mówi prof. Marian Fikus, znany architekt i członek MKUA. - Nasz głos, czyli opinia fachowców jest lekceważony. Urzędnicy zawsze zatwierdzą, co zechcą. W przypadku tego planu też nas przegłosowali - mówi profesor. Skład poznańskiej MKUA jest dość specyficzny: jedna jej połowa to specjaliści z miejskich urzędów, druga - rekomendowani przez stowarzyszenia i organizacje zawodowe (np. SARP czy Towarzystwo Urbanistów Polskich). W wielu polskich miastach urzędników w MKUA jest mało lub nie ma ich prawie wcale (patrz ramka). - Skonstruowałem tę komisję zgodnie z ustawą - mówi Jerzy Stępień, wiceprezydent Poznania. - Mówi ona, że co najmniej połowę składu mają stanowić rekomendowane osoby. I tak właśnie jest. Poza tym komisja nic nie zatwierdza, a tylko doradza. Nie trzeba się więc emocjonować. To, że gdzie indziej jest inaczej, o niczym nie świadczy - podkreśla. - Jeśli tak dalej pójdzie, to zrezygnuję z działań w MKUA. To staje się bezcelowe - zapowiada spokojnie profesor Fikus. - Chcemy wystąpić do prezydenta o zmiany w składzie komisji na korzyść niezależnych od urzędu ekspertów - dodaje prezes Kurzawski. Pośpiech z tworzeniem planów miejscowych to wynik obowiązującej od zeszłego roku nowej Ustawy o planowaniu przestrzennym. Tam, gdzie planu nie ma - o wiele trudniej jest inwestorom uzyskać warunki zabudowy i pozwolenie na budowę. W Poznaniu plany obejmują niewiele ponad 7 proc. powierzchni miasta. ---------------------------------------------------------------- Nie jest to bynajmniej żadne pocieszenie, że u innych jest podobnie lub gorzej niż we Wrocławiu. To tylko pokazuje, że Wrocław nie jest żadnym wyjątkiem i nie jest odosobnionym przypadkiem. Tak jest w całej Polsce i nie ma sensu porównywać Wrocławia do Berlina czy nawet hiszpańskiego Bilbao. Nie ta skala porównawcza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Poznań - poczytajcie sobie o urzędnikach, pla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 19:22 ....i jeszcze coś: Eksperci nie z urzędu! jg 26-08-2004 , ostatnia aktualizacja 26-08-2004 18:51 W Poznaniu zewnętrzni eksperci to połowa z 10 członków MKUA. W innych polskich miastach jest inaczej. MKUA w Gdańsku liczy 18 osób, ale tylko pięć z nich pracuje w magistracie. Reszta to rekomendowani przez organizacje eksperci. Podobne proporcje są we Wrocławiu. W Częstochowie na dziewięć osób w MKUA jest tylko jeden urzędnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Poznań - poczytajcie sobie o urzędnikach, pla IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 19:59 Nie tak dawno na sky nasz koci kolega wysmiewal sie z poznanskich kamienic, ze za niskie, ze nudnie podobnie do siebie itd, dzis kaze nam zwrocic oczy na Poznan, bo tam super architektura, planowanie i w ogole rewelka...Dlatego troszke wyroszumialosci dla niego. Aha, jest jedna taka mala kocia dygresja: jak chcecie dowiedziec jak bardzo Wroclaw jest prowincjonalny, to koniecznie wyjedzcie za granice, choc niekoniecznie, zobaczcie, zafascynujcie sie pieknymi miastami Zachodu...Czekam na jakies konkretne wizje kota w postaci rzutow i renderow, wtedy ja i inni wczujemy sie latwo w krytyka i ustosunkujemy sie destrukcyjnie, w taki sam sposob jak to on czyni :), pod warunkiem oczywiscie, ze takowe oprocz nie poportych niczym opisow wzorcowego kociego miasta sie kiedykolwiek pojawia...hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Poznań - poczytajcie sobie o urzędnikach, pla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 20:25 Wrocław jest momentami prowincjonalny ponieważnie ma w nim regularnej tkanki miejskiej. Mówiąc ściślej jest porożdzierany i podziurawiony wielkimi trawiastymi albo piaszczystymi placami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Poznań - poczytajcie sobie o urzędnikach, pla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 20:34 Erni a które inne miasto w Polsce (oprócz Stolicy) zostało tak zniszczone podczas II wojny światowej jak Wrocław? Zadne, wiec masz odp dlaczego jest tyle pustej przestrzeni. Dlatego każda inwestycja zabudowująca te wolne przestrzeni jest cenna i nie ma co wybrzydzać, chyba, że ktoś woli, żeby ta trawka te puste tereny straszyły przez następne 50 lat. Jak się nie ma tego co się lubi, to się lubi to co się ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radical-w-w Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.ar.wroc.pl 26.08.04, 20:26 Dzięki za słowa otuchy $ :) Jasne,ze wolę juz to durne UFO niż dotychczasowe klepisko, ale wkur... mnie, że to jest projekt poniżej pewnego minimum i to znacznie poniżej :( Owszem lepsze 4 kondygnacje, czyli zaledwie 2 pięterka prócz parteru, niż ten dotychczasowy burdel. Co z tego że wysokie kondygnacje, skoro całość ledwie sięgnie dachów kamienic ? Ta wizualka jednak straszy mnie po nocach - duch namiotu cyrkowego :( Pozdrawiam Cię $ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 20:31 Erni, kazde polskie miasto ma w sobie cos wiejskiego( w Poznaniu to sa np okolice dworca, w Warszawie okolice PKiN). Nie chodzilo mi o to, aby byc bezkrytycznie zapatrzonym na Wroclaw, uwazam, ze nalezy podpatrywac sasiadow, czasami ich nasladowac, ale soryy jak ktos sra we wlasnym gniezdzie i krytykuje niemal wszystko, bo ON wie najlepiej, w koncu tyle lat doswiadczenia i wiedzy na karku ....hehe :crazy:, to rece opadaja i powstaja takie posty jak moj :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 20:38 Zgadza się. ...I te wieczne porównania Wrocławia do Berlina. To tak jakby porównywać Mercedesa do Maluszka, no przesadziłem Mercedesa do Poloneza Caro :) A jeżeli chodzi o wielkość miasta, to tak jakby porównywać cieżarowe np Volvo z samochodem osobowym typu Cinquecento :) Proponuję zejść na ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 20:47 Zadne postkomunistyczne miasto przez ostatnie 15 nie dorobilo sie tak dobrej architektury jak Berlin, nalezy tu wymienic chocby super modna <b>stolice</b. Czech - Prage czy tez wspanialy Budapeszt, w zadnym z tych miast nie powstalo cos o podobnej skali do Sony Centre...W wiekszosci to sa wlasnie takie galerie jak u nas GD czy Echo. Tez jestem zafscynowany Berlinem, kocham to miasto, ale wiem tez, ze Wroclaw jest tylko Wroclawiem...na razie tylko taki kapital jak Echo chce u nas inwestowac. Uwazam, ze przez roznego rodzaju inwestycje czasami nawet gorsze mozemy przyciagnac nowych inestorow, ktorzy postawia cos wartosciowego. Tyle jest wolnej przestrzeni pod zabudowe, brakuje tylko inestorow. Z czasem to sie zmieni(moze za kilka lat), ze bedziemy stawiac takie wytyczne odnosnie architektury, urbanistyki jak w Berlinie, ale to troche potrwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 20:54 A gdyby Wrocław był Wrocławiem - czyli takim jakim był przed wojną to by było :))) Jakiś Berlin to by porównywał się do nas a nie na odwrt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 20:56 Erni, ale z Ciebie niepoprawny marzyciel, ze hohoho:). PS Powinno byc chyba, gdyby Wroclaw byl Breslau ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 20:57 Erni a gdybym ja nazywał się Bil Gates, to fanom wieżowców z Wrocławia zabydowałbym całe CP 100 piętrowymi biurowcami, hotelami, nawet gdyby miały stać potem puste... Gdybym tylko miał takie pieniądze jak Bil Gates :) ps: El Matadorowi postawiłbym na środku ronda na Powst Śl gigantyczny 1000 metrowy biurowiec - EL MATADOR WROCLAW CENTER :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Smutne to wszystko, o czym pisze ! i Jester.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.04, 20:54 Rafis nawet zaczał topic na temat galerii handlowych w Europie...zeby pokazać pewnym osobom jak wyglądaja tego typu obiekty budowane w postkomunistycznej Europie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Do wykrzyknika!!! :) IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 21:39 Wykrzykniku, jesli moglbym wiedziec, dlaczego jeszcze nie dolaczyles do naszej forumowej braci na sky? Razem moglibysmy przeciwstawiac sie kocim bredniom, a tak jestem osamotniony :). Zapraszam, a niektorych forumowiczow, vide **** najzwyklej trzeba ignorowac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Do wykrzyknika!!! :) IP: 213.199.196.* 26.08.04, 22:04 Czyli wyszło na nasze :)! Nie ma jak siła spokoju ale "akcja na grunwaldzie" nie zaszkodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Do wykrzyknika!!! :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.04, 16:40 Być może niedługo tam dotrę Antosławie :) Na razie nadal obserwuję... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:31 No zaraz zaraz ,przepraszam bardzo. Piszecie że w europie śr.wschodniej relaia są takie i owakie i że się buduje skromnie Praga, śnmaga i Budapeszt... A Warszawa?? :)) Trzeba uczciwie przyzbnać że to najszybciej rozwijające się miasto w dawnym bloku wschodnim. O Takim rozmachu mogą sobie czesi i węgrzy pomarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: kopuły nie będzie IP: 213.199.196.* 26.08.04, 22:36 Gość portalu: erni napisał(a): > No zaraz zaraz ,przepraszam bardzo. Piszecie że w europie śr.wschodniej relaia > są takie i owakie i że się buduje skromnie Praga, śnmaga i Budapeszt... > A Warszawa?? :)) Trzeba uczciwie przyzbnać że to najszybciej rozwijające się > miasto w dawnym bloku wschodnim. O Takim rozmachu mogą sobie czesi i węgrzy > pomarzyć. Ilu ludzi cenizna) Warszawe a ilu Budapeszt i Prage? Miasta Europy musza rozwijac sie po europejsku a nie azjatycku jak Wawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:43 Po Azjatycku: www.sky.s64.pl/home/W/KL/pt16.htm www.sky.s64.pl/home/W/Sing2/Sing21.htm www.sky.s64.pl/home/W/Sing/sl09.htm To ja juz wolę azjatycką Warszawę: www.sky.s64.pl/home/Wwa/wtt16.htm www.sky.s64.pl/home/Wwa/wfc01.htm www.sky.s64.pl/home/Wwa/intraco05.htm Ten ostatni Itraco to bliźniak naszego Poltegoru. Rafisie pamiętaj że jest Azja i azja. Są sowieci ale prawdziwa Azja to Honk- Kong, Bankok, Singapur, Osaka. To najwyższe wieżowce na świecie, najdłuższe mosty i lotniska zbudowane na oceanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: kopuły nie będzie IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 22:39 Coz za bzdury, byles w Pradze wzglednie w Budapeszcie? I kto Ci naopowiadal, ze Warszawa jest najszybciej rozwijajacym sie miastem w bloku wschodnim, za duzo ogladzasz sky, a za malo interesujesz sie tym, co dzieje sie w pobliskiej Pradze. Pojedz, zobacz, doswiadcz piekna i tego co tam naprawde sie buduje i jak, a jest tego sporo...O jakim warszawskim rozmachu w ogole mowimy, coz za bledne podejscie, ze im wyzej sie buduje, tym oznacza to wiekszy rozmach... Jesli juz czepimy sie takiego Berlina, to wysokiej zabudowy powstalo tam niewiele, a o takim rozmachu Warszawa moze sobie tylko pomarzyc. W tym wszystkim zapomniales Erni o jednym, WROCLAW TO NIE JEST NAWET WARSZAWA.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:48 Warszawa jest najszybciej rozwijającą się stolicą. Inwestycje w Pradze to igraszki wporównaniu do tego co się dzieje w Warszawie. CZy jesteś w stanie Antosławie wskazać mi projekt budowy w pradze której koszt wynosi 200 mln Euro??? A takie są w warszawie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=15007101 www.sky.s64.pl/home/Plany/rondo01.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: kopuły nie będzie IP: 213.199.196.* 26.08.04, 22:53 erni włąsnie o tym mówie te wszystkie Hong Kongi, KIng Kongi, Osaki, Tokia to jedne wielkie g.Wielkie ale g.Typowy przykład tego ze jak sie nie ma czegos co sie chce to sie próbuje to zastąpić czymś duzym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:59 Dominanty nie będzie, kopuły - nie będzie. To co będzie?? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: kopuły nie będzie IP: 213.199.196.* 26.08.04, 23:02 Gość portalu: erni napisał(a): > Dominanty nie będzie, kopuły - nie będzie. To co będzie?? :)) pieprzenie na forum będzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 23:10 I oto chodzi! Nie ma to jak sobie dobrze popieprzyć!!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: kopuły nie będzie IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 26.08.04, 23:27 Nie potrafie znalezc danych dot. wielkosci poszczegolnych inwestycji w Pradze, wiem natomiast, ze na pewno budowanie wzwyz nie oznacza rozmachu i wcale nie oznacza, ze miasto rozwija sie najszybciej. Tak dla scislosci, rozwoj to nie tylko budynki komercyjne, ale rozwoj infrastruktury, zwiekszanie prestizu miasta, rozwoj turystyki itd, w tych dziedzinach Warszawa wypada naprawde blado... Kilka fotek z Pragi... www.davidm.net/photo/summer2002/prague/PraguesOtherSkyline.jpg www.pierluigisurace.it/imagerie/images/aatw/czechia_01_dot_czechia_prague_view_1.jpg www.czechbyclick.com/imgallery/prague_views/DSCN9918_wp.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 00:14 Oczywiście że masz rację, ale nie zapominaj że większośc z Warszawskich inwestycji to nie są wiezowce: www.sky.s64.pl/home/Inne/gpw06.htm www.sky.s64.pl/home/Inne/ff03.htm A co do infrastruktóry to stolica cierpi na tę sama chorobę co cała polska. I tak tutaj w Warszawie jest nienajgorzej. przyp. trwa właśnie rozbudowa portu okęcie. www.gorpol.krakow.pl/miasta/wawa/wa11.html www.album.com.pl/zdjecie.php?p=6&al=264&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=7&so=&sz=&n=&a=&s =&o=&pns=6 A to dla wszystkich zainteresowanych jak wygladała warszawa przed wojną: www.studiop2.pl/sw/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 27.08.04, 12:17 poczekaj do końca września to bedziesz wiedział co będzie. aha. i nie uważam dyskusji za strate czasu. żadnych. ja na przekładz dzieki temu wątkowi wiem juz kim jest wykrzyknik. i załuje, że to nie rafał D. bo byłoby całkiem dobrze, gdyby az tak mocno interesował się inwestycjami i ich odbiorem społecznym. aha. jedna uwaga. to że prostestowało ledwie kilku studentów nie oznacza, że tylko oni sa przeciw kiepskiej architekturze. ja na przykład nie manifestowałem, a tez chcę, żeby wrocław był większy. I wole się porówbnywac do berlina niż poznania. bo współzawodnictwo ze słabeuszami przynosi mniej pozytywnych efektów niż dążenie do tego, żeby było znacznie lepiej. i taka sentencja filozoficzna. Gdyby ktoś kiedys nie wymarzył sobie lepszego transportu niz mułami koła by nikt nie wymyślił. dlatego trzeba marzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: kopuły nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 13:44 .. zgadza się Jester. I mi brakuje tutaj we Wrocłąwiu takiej wizji (celu). Np. stworzenia centrum finansowego w CP. Poznan ma taką wizję i konsekwentnie ją realizuje. Gdańsk z kolei ma cel storzenia dużego miedzynarodowego portu przesiadkowego. Itd. Itd. Skoro nie ma konkretnego celu(planu) to trudno cokolwiek osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: kopuły nie będzie IP: 213.199.196.* 27.08.04, 16:14 Ja pokazałem(wycinkowo) w wątku co sie buduje w Pradze, Bratysławie i Budapeszcie. Jakos nikt nie podjął tematu. Z Berlinem nie można sie porównywac bo mamy inne mozliwosci finansowe.Porównujmy sie z miastami Europy Srodkowej, które i tak maja przewage (Praga, Budapeszt) ale znajduja sie w podobnej sytuacji geopolitycznej :) Dyskusja jest dobra ale wszyscy twierdzili, że UFO to projekt ostateczny i zakładali 100 wątków jakie to straszne.Zobaczymy na koniec wrzesnia. Fajnie by było gdyby pokazano 3 projekty i zrobiono jakies głosowanie w gazecie czy gdzies. Nie oczekuje ze to przesądzałoby o tym który projekt bedzie realizowany ale jednak dałoby jakis pogląd inwestorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 27.08.04, 16:52 Panowie. Berlin TO EUROPA ŚRODKOWA. Zaczniejcie się do tego przyzwyczajać, bo tak na to patrzy Zachód, tak na to patrzy Azja i Stany. A o głosowaniu - zapomnij. Byc może UM to bedzie oceniało, choć watpię bo to juz nie jego grunt, ale na bank za zamkniętymi drzwiami. Jak zawsze. I wiem, że nie jest ostateczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: kopuły nie będzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.04, 16:58 Jester: - nie wiesz kim jestem i co robię, tego przecież nie napisałem :) - Prezydent Rafał mocno interesuje się inwestycjami. Może nie tak mocno jak my na tym forum, ale jak sam wiesz i jak widzisz działa, działa, działa i na razie stara sie nie rzucać słów na wiatr. Swój ambitny program: jeden duży inwestor co miesiac, przez cały rok 2004 - realizuje z nawiązką... - sam doskonale wiesz i sam widziałeś np na tym forum, że mało kogo obchodziła cała ta akcja. Chodzi mi o zwykłych mieszkańców tego miasta. Ich bardziej interesują bardziej przyziemne sprawy, np ile powstanie nowych miejsc pracy... Są to o tyle cenne miejsca pracy, że zdecydowana ich większość to miejsca pracy dla młodych ludzi... - Żeby Wrocław był większy? Taki był cel tej manifestacji? :) - Porównując Wrocław do Berlina zapominacie o: 1) Berlin to stolica wielkiego, bogatego kraju, Wrocław to jedno z pięciu najwiekszych miast Polski - jednego z najbiedniejszych (jak nie najbiedniejszego) krajów UE 2) wielkość Berlina i Wrocławia oraz liczba mieszkańców 3) W Berlin corocznie inwestorzy i rząd ładują miliardy marek, a we Wrocław? - sam doskonale wiesz ile 4) Przez 50 lat komunizmu państwo polskie nie interesowało się Wrocławiem i sam wiesz jak wyglądał Wrocław w 1989 roku i za iloma miastami był w Polsce 5) mentalność Polaków jest zupełnie inna niż Niemców i długi czas minie zanim zaczniemy w różnych dziedzinach doganiać naszego zachodniego sąsiada... ^) und wiele wiele innych czynników... - wiesz eksperymenty kilku osób - tzw towarzystwa wzajemnej adoracji na klimacie inwestycyjnym Wrocławia oraz narzucanie przez pewne osoby na siłę swoich niby dobrych pomysłów nie przejdzie. Tym bardziej, że te osoby są dla władz mało wiarygodnym partnerem. Podobnie jak i dla inwestorów. Te osoby nie przedstawiaja zadnych konkretnych projektów...cały czas tylko negują. Przecież te osoby nie maja zadnego doświadczenia zawodowego, a jedyna ich wiedza jest wiedzą książkową. A moze się mylę i GURU - wro2015 ma za sobą szereg realizacji urbanistycznych i architektonicznych (bo prawie wszystkie projekty innych architektów neguje)? Pomijam już fakt, że wro2015 obrażął publicznie bardzo wielu architektów, inwestorów itd, używał wulgarnego, rynsztokowego języka oraz że w chamski sposób celowo zniekształcał nazwiska pewnych architektów, robiąc sobie z tego znakomitą zabawę (ile on ma lat 10?) Nie wierzysz Jester, to zajrzyj sobie na forum Wroinvest. Jak kogoś takiego i jego mądrości ludzie odpowiedzialni za różne sprawy w naszym mieście, inwestorzy - mają traktować poważnie? Wiesz już Jester o co mi chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: kopuły nie będzie IP: 217.97.139.* 29.08.04, 21:12 Wiem parę rzeczy. Należysz do takich ludzi, którzy nie znosza zbyt dobrze krytyki i ciężko im spojrzeć na sprawy z innego niz własny punktu widzenia. Widziałem Wro. On rzeczywiście nie wyraża się najładniej (i tak to zostawię), ale nie jest głupcem i ma własne zdanie. Różnica między nami polega na tym, że ty się nawet nie starasz zrozumiec o co mu chodzi. Po prostu skreslasz go za język i brak koneksji polityczno-gospodarczych. Tyle że na tym forum jedynie ty masz takie koneksje (z ludzi o których cos wiem). - tyle o wro. może nie mieć racji. Może sporo przesadzać. ale warto go wysłuchać i zastanowic się czy przypadkiem w jakiejś kwesti nie może mieć racji. Inwestycje to coś więcej niż tylko pieniądze zainwestowane i miejsca pracy. Inwestuje się w coś żeby na tym zarobic. Ale w ten sposób zmienia się miasto. Na stałe. Dlatego trzeba się czasem zastanowić czy za te same pieniądze nie można zrobic czegos lepiej. I to jest coś czego nauczyłem się od kota i wro. i jestem im za to wdzięczny. aha. nie wiem gdzie byłes jak słowo drukowało luisty od czytelników po akcji kota, ale nie była to jedna wypowiedz Prosze cię o jedną rzecz. Nie zamieniaj tego forum w propagande prezydenta i jego ekipy. I zastanów się, czy chcesz zeby wrocław dalej był piatym miastem w Polsce, czy wymagasz od miasta, które mam nadzieję obaj kochamy, zeby było z roku na rok piękniejsze, bogasze i lepsze. a potem odpowiedz sobie na pytanie jak to zrobic, żeby wytrzymywać porównania z Berlinem. Bo kasa to nie wszystko. ja bardziej od berlina lubie kopenhagę, barcelonę, bratysławę i jeszcze pare innych miast. tyle, że to berlin był przez kilka stuleci najbliższym miastem dla Breslau i odskoczył nam całkiem sporo. i mniejsza o to dlaczego (bo całkowicie się z toba zgadzam - z tymi powodami ktore wyliczyles). pytanie tylko co z tym teraz zrobic, zeby ten dystans zmniejszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni 4. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:00 >I zastanów się, czy chcesz zeby wrocław dalej był piatym miastem w >Polsce, Gwoli ścisłości. Wrocław jest 4. miastem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: kopuły nie będzie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.08.04, 22:21 Okej wykrzykniku, widze ze mnie nie lubisz, i ze rzeczywiscie czyta tutaj wiele ludzi moje wypowiedzi tylko pod wzgledem pisemnitctwa i wyrazow... No coz wiem sam ze duzo klne, i ze moze troche przesadzam, lecz wydaje mi sie ze wiekszosc, ktorzy mnie poznali osobiscie wiedza, ze po prostu jak klne, to nie mowie tego clakiem powaznie i nie jestem jakims zagryzionym diablem. No coz - pisane slowo jednak inaczej brzmi i ma inna range. Sprobuje sie troche zmienic. Nie chce nikogo obrazac, i z tego powodu bede sie staral uzywac innych slow - lecz ciagle uwazam ze na projekt Echo jest tylko jedno slowo - i to sie niestety zaczyna na g. Nie uzywam jakis zabaw ze nazwiskami architektow - jedyne co mi sie ciagle zdarza - bo po prostu tak w wieku 13 lat przez pomylke przezycztalem ich nazwisko na bienale architektury w wencji - to sa Srudki, gdzie mi sie ciagle myli d z b. Lecz uwazam, ze to nie jest jeszcze az taka straszna i obrazajaca sprawa - lecz sprobuje juz sie w tej kwesti dalej nie mylic. Tez chcialem zauwazyc, ze staram sie krytykowac architekture a nie samych architektow. Tez uwazam stweirdzenie za ok, nawet jak moze nie jest najprzyjemniejsze, ze mowie po 10 nieudanych inwestycjach ze ktos jest n.p. zlym postmodernista, lub ze ktos jak dotad zrobil tylko zle projekty bez jakiejkolwiek wizji i bez jakiegokolwiek dalszego horyzontu, niz granice wroclawia pokazuja (widac to dobrze po architekturze wielu wroclawskich architektow ktorzy sie jeszcze ciagle sie wzoruja sie na przestarzalych projektach i modelach (n.p. na projektach Jarzabka), ktore w takiej formie tylko we wro wystepuja i po prostu nawet jak moga sie komus podobac sa dobre tylko w wydaniu samego Jarzabka i sa nurtem ktory byl modne przed 15laty, a terza jest niestety smieszny). Czasami zdarza mi sie okreslic jakis projekt jako 'gownotegozarchitekta'. No coz - za takie wypowiedzi przepraszam. Chcialem jednak zauwazyc, ze jestem w odroznieniu do osob, ktore za wszelka cene bronial porjektow itd. osoba ktora bardzo dokladnie pisze dlaczego uwazam cos za gowno, a nie klne po prostu tak tylko dla zabawy. Jestem zawsze w stanie wymienic punkty i tez zawsze proponuje alternatywe - tych prezdstawilem wystarczajaco (i jako jedyny tu) na stronie wroinvest i takze na wlasnej stronie. A na sam koniec - aby w koncu dokonczyc dyskusje na temat Berlina. Ja wlasnie w odrzonieniu do wielu innych nie porownuje tych miast w kategori inwestycji, wysoksic budynko itd. itd. Ja porownuje na podstawach urbanistyki. A w tym punkcie te miasta sa bardzo podobne (i to nie jakis dziki moj wymysl, tylko ogolnie przyjety fakt). Tez pokazuje n.p. ze w Berlinie sa robnione konkursy, ze w Berlinie jest otwarta dyskujsa, ze w Berlinie sa zwezane ulice, ze w Berlinie nie ma przejsc podziemnych lub kladek w obrebie obwodnicy srodziemnej i - co tez bardzo wazne - ze w Berlinie jest koncept na cale miasto dotyczacy malej architektruy i posadzki ( i z tego powodu wyglada to w Berlinie wielkomiejsko, i nie ma takeigo beidnego wiejksiego Polbruku jaki mamy w srodmiesciu - ktroy skala wogle nie pasuje do zabudowy). Sa to wszystko punkty (n.p. zwezanie ulic lub brak kladek) ktore zupelnie nic nie maja wspolnego z skala miasta - bo prosze wytlumacz mi dlaczego nibi ten wielki berlin, stolice potegi itd.itd. takich debilnych kladek nie potrzebuje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś