redakcja_wrw 14.04.02, 19:23 Zbliża się długi weekend i czas wyjazdów z Wrocławia. Czy często jeździcie do Pragi? W końcu jest o wiele bliżej niż np. Warszawa... Macie tam swoje ulubione miejsca? Co sądzicie o czeskiej stolicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bobopik Re: Praga 14.04.02, 19:26 Praga, Praga i jeszcze raz Praga - urokliwe miejsce na wypad ze swoja ukochana. a jesli chodzi o ulubione miejsce to most Karola w swietla zachodzacego slonca - przepiekny widok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yacho 11 Re: Praga IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.04.02, 20:03 prage kocham w kazdy szczegole , bylem tam x-razy czy znacie rejony uniwersytetu karola sa tam klimaty dawnej pragi , polecam tez ujezd 2 najlepsze knajpa szwejejkowska w pradze - pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: Praga IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.02, 20:15 Praga to jedno z najcudowniejszych miejsc jakie widziałam. Urokliwe stare uliczki, w których tak łatwo sie pogubić,na każdym kroku maleńkie knajpki z atmosferą której nigdzie się nie znajdzie, wspaniała filharmonia itp. Ale Praga ma przede wszystkim klimat. Nie potrafię wytłumaczyć na czym on polega, ale sprawia, że coś ciągnie mnie do tego miasta. A Praga nocą, jest tak piękna, że dech zapiera. Potrafię stać godzinami i przyglądać się jak się w Wełtawie odbijają światła tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piolo Re: Praga IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 14.04.02, 20:54 Ach Praga w maju!!! Czy może być coś piękniejszego? Zielone, pachnące wzgórze Wyszehradu, knajpki w wąskich, pustych uliczkach... Ludzie kochani, piszcie co jest pięknego w Pradze, bo ja czasu nie mam, a musiałbym spędzić kilkadziesiąt minut opisując wszystko to, co warte jest odwiedzenia... Z rzeczy mało typowych polecam wspomniany Wyszehrad (przez dziurę w murze można tam przejść na stromą skarpę, z ktorej roztacza się piękny widok na Wełtawę i praskie mosty) oraz rowery wodne przy Moście Karola (godzina kosztuje 100 koron). Odpowiedz Link Zgłoś
postmodern Re: Praga 14.04.02, 22:21 Właśnie....!!! Nigdy nie byłem w Pradze! No to może tym razem się wybiorę... i wtedy napiszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Praga IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.02, 23:35 nie ma jak u Fleka :) ale piwko nie takie mocne jak mówią :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta Re: Praga IP: 192.168.0.* 15.04.02, 00:09 Praga - miejsce magiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Ch Re: Praga IP: *.sprint.ca 15.04.02, 05:18 W czasie poprzednich wakacji (2001) odwiedzilismy siedem stolic: Berlin, Kopenhage, Warszawe, Prage, Budapeszt, Bratyslawe i Wieden. PRAGA zdecydowanie najlepsza. Jedynie Wieden trzymal sie jako-tako. W 2003 jedziemy do Pragi obowiazkowo! A jaki mamy hotel? Za 1250 koron na dobe! Na cztery osoby! Niemozliwe? Mozliwe. Takiej bylo tylko kolo Trenczyna, 800 koron. Slowackich zreszta. Chetnie skorzystam ze wskazowek o knajpeczkach. Sa przeurokliwe, choc na rynku wszystko kosztuje 100 koron, woda, kawa, sok i piwo. Wiosennie pozdrawiam J Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Praga IP: 62.8.156.* 15.04.02, 20:09 Proszę bardzo, oto lista knajpek godnych polecenia: U zvonu - na początku ulicy Vrchlickeho, na Smichovie, trzeba jechać metrem do stacji Andel i jeszcze stamdąd 2 przystanki tramwajem. Dość daleko od centrum, dlatego masz gwarancję, że nie spotkasz Niemców, knajpa taka trochę robociarsko- studencka, wieczorami czasami ktoś gra i śpiewa. U zlateho tigra - to już w centrum, więc bez gwarancji, że nie będzie Niemców, ale ceny piwa, jeszcze jak nie w centrum. Pewnie dlatego zawsze tam pełno i radzę przyjść najlepiej punktualnie o 15, jest wtedy duża szansa na wolne miejsce. Ostrzegam, że trudno wytłumaczyć kelnerowi, że nie pije się piwa. Kiedy ostanio tłumaczyłem mu, że nie mogę pić, bo prowadzę samochód, kelner bez zastanowienia odpowiedział, że według najnowszego zarządzenia Ministra Komunikacji Republiki Czeskiej po wypici TEGO piwa wolno prowadzić samochód. Knajpę tę do ostatnich lat życia regularnie odwiedzał Bohumil Hrabal. U cerneho vola, na Malej Stranie. Polecam ze względu na piwo Velkopopovicky Kozel 10 (chociaż ostatnio tak często zmienia się gatunki toczonego piwa, że gwarancji nie daję) Nie polecam: U Fleku - kiedyś było OK, ale ostatnio zrobiło się strasznie drogo, no i atmosfera już nie ta. Prawie wyłącznie niemieccy turyści. Beee. Nie polecam również kawiarni Kafka w dzielnicy żydowskiej. Tu już chyba perwersja, żeby na torebkach z cukrem drukować profil pisarza. Rozczarowania: Większe rozczarowanie to knajpa u Bonaparta na Malej Stranie. Kiedys pełna ludzi, naszpikowana co prawda agentami bezpieki, bo lubili tam spotykać się ludzie opozycji, ale miała swoją atmosferę. Niestety przerobiono ją na zwykłą knajpę pod turystę, drogą i bez atmosfery. Trochę mniejsze rozczarowanie to knajpa U kocoura na Malostranskem Namesti. Atmosfera pozostała, niestety piwo się pogorszyło, kiedyś był tam njlepszy Plzen w Pradze, teraz leją Budwar. No i niestety, nie ma już tego kelnera, który kiedyś, gdy poprosiłem dla żony małe piwo powiedział, że małego zabrakło :-))) Na zdrowie!!! Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiwor Re: Praga IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.02, 07:31 Byłem tam 3 lata temu maluchem co dało ten plus że za parking policzyli mi pół ceny. Po wysiądnięciu z auta obowiązkowe czeskie piwo no i siku się zachciało i nigdzie nie mogłem znależć toalety dlatego moje zwiedzanie odbyło się prawie biegiem. Praga podobała mi się fantastycznie muszę znowu tam pojechać. Byłem tam 5 godz. to zamało-potrzeba kilku dni na zwiedzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kociątko Re: Praga IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.02, 09:51 na długi weekend to na pewno nie, ale... na wakacje planuję zrobić objazd po czechach, słowacji i węgrzech :) a z kim to zobaczymy... :P Odpowiedz Link Zgłoś
mastat Re: Praga 15.04.02, 09:57 Tak pięknie opisujecie Pragę, że chyba sie tam wybiore. Nigdy tam nie byłem ale jak to czytam to mnie bardzo coś w środku nęci do odwiedzenia tego miasta... Czyżby było piękniejsze niż Wrocław? Odpowiedz Link Zgłoś
no-ah Re: Praga 15.04.02, 11:14 > Czyżby było piękniejsze niż Wrocław? gdybym miał zamienić Wrocław to tylko na Pragę.! jedyne i niepowtarzalne miasto. ponoć artyści z Paryża przenoszą się do Pragi właśnie... to nowa ,nieoficjalna stolica bohemy... Odpowiedz Link Zgłoś
bobopik Re: Praga 15.04.02, 17:34 jesli mialbym wybierac miedzy praga a wroclawiem to bylby to bardzo ciezki wybor - oba miasta maja niepowtarzalna atmosfere - jedyna w swoim rodzaju, wspaniale zabytki - moze praga jest bardziej pociagajaca bo jest wieksza, bardziej znana i zdecydowanie lepiej rozreklamowana na zachodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois Re: Praga IP: *.ivu / 10.14.100.* 17.04.02, 16:29 mastat napisał(a): > Tak pięknie opisujecie Pragę, że chyba > sie tam wybiore. Nigdy tam nie byłem ale jak to czytam > to mnie bardzo coś w środku nęci do odwiedzenia tego miasta... > Czyżby było piękniejsze niż Wrocław? obydwa miasta maja korzenie niemieckie i byly przed wojna porownywalne w swej swietnosci. Ze wzgledu na zniszczenia we Wroclawiu nie mozna ich obecnie prownywac.... niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vilag Re: Praga IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.02, 13:13 Oczywiście, że warto i trzeba pojechać do Pragi. Byłem tam niezliczoną ilość razy i dalego teraz odkrywam inne miasta Czech - równie malownicze jak Praga, a do tego nie tak zatłoczone. Polcam : Kutna Hora, Tabor, Karlove Vary, Jicin, Krumlov i wiele innych pieknych miasteczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piegdoń Re: Praga IP: 10.40.66.* 15.04.02, 15:32 A w Gazecie będzie mapa Pragi... jeszcze przed weekendem długim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ansa Re: Praga IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 15:58 Praga - najpiękniejsze miasto świata, chociaż już nie takie samo jak parę lat temu, brakuje w centrum ich wspaniałych barów i sklepów z pzrepysznymi sałatkami i kanapkami(które znamy z serialu "Kobieta za ladą", znaleźć to można jeszcze na peryferiach. Brak również Hrabala!!! Polecam oprócz zabytków znanych już chyba wszystkim, wzgórze Petrin, gdzie w czasie wakacji mozna było przenocować za nieduże pieniądze. Jest tam również wieża widokowa, na górę wieżdża się kolejką zębatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Praga IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 19:30 a na josefowie bylkiscie- staronowa synagoge ogladaliscie oraz sysagoge jubileuszowa ? pozatym czy ktos z was byl na winohradach - warto sie rowniez przejsc sie z wyszehredu na przikop lub plac karola , a ambasade polska widzieliscie / plac waldsztajna / najladniejsza ambasada polska na swoiecie , albo idziecie absolutnem zaulkiem gzdies w pradze a tu okna otwartego hodtinca dochodzi spiew tubylcow - hej sokoly ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Praga IP: 62.8.156.* 15.04.02, 20:25 Masz rację. Nasza ambasada na Valdstejnkiej jest bardzo piękna. Pamiętam, że głosowałem tam właśnie w pierwszych wyborach prezydenckich. Jesli chodzi o Instytut Polski na Vaclavskem Namesti, to niestety odniosłem gorsze wrażenie. Mój dobry praski znajomy jeszcze w latach 70-tych i 80-tych kupował tam Więź i Znak, teraz już się tego tam nie kupi. Oferta trochę za bardzo cepeliowska, jak na mój gust. Lubiłem Smichov, pewnie dlatego, że tam przeważnie mieszkałem. Polecam również z mniej znanych miejsc Bibliotekę Narodową (Strachovska Konihovna) na Strachowie. Odradzam natomiast okolice Placu Wacława, szczególnie wieczorem. Ohyda, wygląda to jak jeden wielki burdel, chociaż być może moja opinia jest już nieaktualna, bo od początku lat 90-tych (kiedy tak się zniesmaczyłem) już tam nie zaglądałem. Pozdrawiam Jurek P.S. Gdybym miał wybierać, gdzie zamieszkać czy we Wrocławiu, czy w Pradze, wybrałbym jednak Wrocław. Ciekaw jestem, jakie będzie zdanie moich kolegów z pracy, z którymi zamierzam w tym roku odwiedzić oba te miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
kombos Re: Praga 15.04.02, 22:08 raz zdarzyło mi się tam pojechać. wesoło było już na przejściu w kudowie, kiedy wypakowali nam cały samochód i wpuścili psy szukając narkotyków. a z pragi zostały mi zdjęcia zrobione na hradczanach przy polskim grafitti. a więcej to nie pamiętam... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Praga IP: *.tlsa.pl 16.04.02, 11:15 praga jest totalnie zapchana przez turystów. jeśli ktoś tu wspomina o jakimś klimacie mostu karola to chyba nie wie o czym mówi. całe stare miasto to wielki komercyjny kombinat turystyczny. wycieczka po dzielnicy żydowskiej i możliwość zobaczenia ośmiu(?) sztandarowych obiektów tej części pragi wyceniono na ok. 60 zł. rok temu na majowy wiikent w pradze przewalały się takie masy turystów, że nie było jak się poruszać. a co drugi nadepnięty złorzeczył po polsku. na szczęście poza ścisłym centrum jest wiele rewelacyjnych i jeszcze nie włączonych w utarte szlaki turystyczne miejsc w pradze. i pewnie za dwa tygodnie też tam pojadę. ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Praga IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 16:47 mniej zapchane przez turystow sa morawy i czechy polnocne - polecam perle srodniowiecza / i -sz stolica czech / miasto olomuniec - piekny rynek z kolumna maryjna , katedra , okolice dawnych murow obronnych ortaz liczne zabytki sakralne , pelno jest tam malych knajpek gdzie panuje atmosfera niezmaconej niczym wolnosci i anarchii , nadto warto zwiedzic zamek myszki miki - w bouzowie - super / ze tez im tego w czasie wojny nie zburzyli a powaznie opowiadaja czesi ze u nich zamki i palace prztrwaly wojne i czas powojenny gdzy czesi traktowani te obiekty jako sowje , narodowe choc czasami mieszkancy tych zamkow muwili po wlosku , niemiecku/ z zamkow warto zobaczy ten w nachodzi , w czechach pln polecam dwur kralowe / rynek i najwieksze w sr. europie zoo safari / oraz gratka dla koneserow KUS - pozdwawiam wszystkich czechofanow nawet takich co piwa nie pija Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Praga IP: *.tlsa.pl 17.04.02, 08:16 a wiesz, że znajomi ciągną też do ołomuńca? ja w sumie optowałem za pragą ale zostało jeszcze dwa tygodnie, można się zastanowić. w ołomuńcu chyba nigdy nie byłem na dłużej a piszesz ciekawe rzeczy o tym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Praga IP: 62.8.156.* 17.04.02, 08:41 Gość portalu: daag napisał(a): > a wiesz, że znajomi ciągną też do ołomuńca? ja w sumie optowałem za pragą ale > zostało jeszcze dwa tygodnie, można się zastanowić. w ołomuńcu chyba nigdy nie > byłem na dłużej a piszesz ciekawe rzeczy o tym miejscu... Bo ja wiem? Ołomuniec robi jednak wrażenie bardzo prowincjonalne i zaniedbane, niestety. Czego mi tam brakuje, to normalnej substancji miejskiej, tak jak we Wrocławiu Trójkąt czy okolice Jedności Narodowej. Właściwie tylko okolice rynku i uniwersytetu mają miejski charakter, reszta to parterowa lub jednopiętrowa zabudowa o charakterze przedmieścia lub tereny przemysłowe. Katedra (jest to najstarsze biskupstwo na Morawach) też nie robi specjalnego wrażenia. Wielokrotnie przebudowywana stanowi mieszankę stylów, ale dominuje neogotyk z ostatniej przebudowy. Gdybyś mimo wszystko zdecydował się wybrać do Ołomuńca to polecam restaurację na Zamku w Velkim Tyncu (wioska 6 km od Ołomuńca w stronę Přerova). Można tam bardzo tanio i dobrze zjeść. W Ołomuńcu w wielu restauracjach można dostać "topinkę", w Pradze nie tak popularną. To taki rodzaj grzanki z czosnkiem. Polecam. Aha, na zamku w Velkim Tyncu jest też hotel z bardzo tanimi noclegami, 150 koron za noc, co prawda bez wygód, łazienka na korytarzu, ale czego wymagać za takie pieniądze. Często niestety nie wszystkie miejsca są tam zajęte przez robotników sezonowych. Gdyby Cię to interesowało, to postaram się znaleźć numer telefonu. Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Praga IP: *.tlsa.pl 18.04.02, 15:59 dzięx za te informacje. do wyjazdu już coraz bliżej, pora powoli się decydować. ehh.. najlepiej byłoby w oba miejsca naraz.. ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
rung Re: Praga 16.04.02, 20:19 idź na most w kwietniu, o 5:30 rano, najlepiej gdy pada i jest mgła. I wtedy poczujesz klima Mostu Karola :-) Naprawdę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Praga IP: *.tlsa.pl 17.04.02, 08:12 spoko, spoko... miałem już parę okazji przejść się po moście zupełnie dziką porą. bez publiczności. nie padało a klimat rzeczywiście zupełnie inny od tego południowo-wieczornego. ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
mc_imic Re: Praga 16.04.02, 19:11 Wybieram sie do Pragi w najblizszą sobotę. To przepiękne miasto, którego niestety nie da się zwiedzić w trzy dni, a co dopiero w jeden. To co najbardziej utkwiło mi w pamięci to most Karola i okolice Hradczan. Tego nie zobaczy się gdzie indziej, jest po prostu wspaniale. Jednym słowem - polecam Pragę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrew Re: Praga IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.02, 00:12 Praga-to miasto tajemnicze i urokliwe.Kto raz tutaj przyjedzie ten tęskni ogromnie. Uwielbiam patrzeć z Hradczan na przepiękne połacie dachów poniżej.Każdy kamień na bruku ma swoją hoistorię. Katedra pozwala na odbycie podróży w czasie. Nie znam innego równie ciepłego i majestatycznego miasta. Będę tam znowu w lipcu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mc_imic Re: Praga 21.04.02, 13:33 Właśnie wróciłem! Oooo, było zarąbiście. Ludzie, to jest nieprawdopodonbne miasto, a most Karola i okolice (huh!!!) są sliczne! No i piwko w centrum Pragi kosztuje 20-25 koron!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Praga IP: *.p.lodz.pl 21.04.02, 19:52 My zas w Pradze najbardziej lubimy Vinohrady. Nie ma tam turystow i jest normalne Miasto. Ale jakie! - jak Wroclaw przedwojenny, wszystko na miejscu i z Duza Klasa. Polecam "kosciolek" Plecnika i namesti Miru. Knajpki tez sie same znajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Minęło 11 lat a dojazd do Pragi jeszcze gorszy niż IP: *.static.tvk.wroc.pl 29.10.13, 18:41 Minęło 11 lat a dojazd do Pragi jeszcze gorszy niż był Odpowiedz Link Zgłoś