Dodaj do ulubionych

Definicja seniora

25.08.25, 06:11
Dla mnie to nie seniorka, senior jest od 70-75 lat:
tvn24.pl/tvnwarszawa/praga-poludnie/warszawa-wyjechala-po-kolezanke-na-dworzec-nie-wiedziala-jak-wrocic-st8613679
A Wy jak to widzicie?
Obserwuj wątek
    • intuicja77 Re: Definicja seniora 25.08.25, 06:50
      wiesz , stawiam ,że autorka katke/b ma 22 lata i dorabia wierszówkę na umowę zlecenie. Dla niej 58 latka to "najstarsza starowinka" smile
    • krwawy.lolo Re: Definicja seniora 25.08.25, 06:53
      Seniorem jest się od urodzenia. Albo senioritą/seniorą.
      • nangaparbat3 Re: Definicja seniora 25.08.25, 08:10
        krwawy.lolo napisał:

> Seniorem jest się od urodzenia. Albo senioritą/seniorą.
        👍😀
      • la_felicja Re: Definicja seniora 25.08.25, 16:22
        Senioritą smile
        Seniorą jest się dopiero po ślubie smile
        Ale co do seniora to masz rację, chyba nie ma w hiszpańskim odpowiednika panicza
    • feniks_z_popiolu Re: Definicja seniora 25.08.25, 07:09
      Senior formalnie chyba zaczyna się od 60-tego roku życia. Więc ta pani jeszcze seniorką nie jest.
      Mnie najbardziej zastanawiają konteksty użycia słów staruszek / staruszka.
      12 gniewnych ludzi- obejrzałam w weekend. I tam pada "76 letni staruszek". Naprawdę??
      • nangaparbat3 Re: Definicja seniora 25.08.25, 08:11
        Kiedyś byłby czcigodnym starcem.
      • vessss Re: Definicja seniora 25.08.25, 09:50
        A co w tym zdaniu jest nie tak? Pytam serio. 76 letni facet to nie staruszek?
        • riki_i Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:00
          76 latek może sie jeszcze jakoś trzymać, ale jest stary i nic tego nie zmieni.
          • marta.graca Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:02
            Moja mama ma 77 w tym roku, ojciec 76. W życiu bym nie powiedziała, że są starzy i "jakoś" się trzymają.
            • anajustina Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:04
              Ja o moich też nie, ale obiektywnie są starzy.
            • alpepe Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:40
              Mój ojciec dożył 74 i był strasznie stary, demencja na pełnej. Ponoć umarł od jakiegoś raka, były niby przerzuty, ale dziwne, bo przecież co chwila był badany, a odkryto jakieś dwa tygodnie przed jego śmiercią. Tak, był stary.
              • marta.graca Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:47
                No to mój całkowicie inaczej- ma włosy, mało zmarszczek, aktywny, ciągle jakieś projekty w realizacji, masa pomysłów, jeździ po Polsce po zakupy, na narty, na wakacje za granicę. Poza nadciśnieniem nie ma dolegliwości. Dlatego jakoś dziwnie mi nazywać go starym.
                • niemcyy Re: Definicja seniora 25.08.25, 16:02
                  Ale stary jest.
        • feniks_z_popiolu Re: Definicja seniora 25.08.25, 12:24
          Staruszek to raczej kojarzy mi się z kimś kto jest schorowany, wolno się porusza, może ma z kłopotami z pamięcią, kojarzeniem itp. itd. Nie jest młody to na pewno ale żeby zaraz staruszek?

Może kilkadziesiąt lat temu tak było ale teraz?
          W rodzinie i wśród bliskich znajomych znam 3 osoby: 100, 101, 106 lat. Wszystkie umysły jak brzytwy. Kłopoty z poruszaniem mniejsze lub większe.
          106 latka jako 102 latka jeszcze żeglowała, jeździła po Europie i zaliczała wszystkie sylwestry do rana smile
          Moja mama przed 90-tką właśnie wybiera się z grupą towarzyską nad morze, uprawia działkę i zdecydowaną większość spraw ogarnia sama.
          Żadnej z tych osób nie nazwałabym staruszkiem. Senior tak, jak najbardziej.

• vessss Re: Definicja seniora 25.08.25, 14:46
            Ok, łapię o co chodzi. Faktycznie, może trochę to ulega zmianie. Tym niemniej osoba z zewnątrz, przy której akurat "senior" nie biegnie na kolejną aktywność, to widzi jednak staruszka. No albo opisuje. A jak sama ma max 30 lat, to już w ogóle.
            PS . Na lokalnej stronie fb 20 letnia dziewczyna opisała widzianego, cytuję "starszego pana około 40stki..Co to się działo w komentarzach..większość panów w kryzysie wieku miała autentyczne pretensje, że jak to tak można o nich pisać!
            • subskrybcja Re: Definicja seniora 25.08.25, 15:30
              vessss napisała:

> Ok, łapię o co chodzi. Faktycznie, może trochę to ulega zmianie. Tym niemniej o
              > soba z zewnątrz, przy której akurat "senior" nie biegnie na kolejną aktywność,
              > to widzi jednak staruszka. No albo opisuje. A jak sama ma max 30 lat, to już w
              > ogóle.
              > PS . Na lokalnej stronie fb 20 letnia dziewczyna opisała widzianego, cytuję "st
              > arszego pana około 40stki..Co to się działo w komentarzach..większość panów w k
              > ryzysie wieku miała autentyczne pretensje, że jak to tak można o nich pisać!

haha. Wejdz sobie na jakies kanały Redpill. Tam 40letni panowie z plusem, po rozwodach, kolejną ich partnerka musi miec 20 pare lat, a nie więcej niż 30ci big_grin
      • tt-tka Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:04
        feniks_z_popiolu napisał:

> Senior formalnie chyba zaczyna się od 60-tego roku życia.

Formalnie ("znizki dla seniora") zaczyna sie chyba od 65. Tak mi na kolei mowiono, z ubolewaniem "pani jeszcze nie moze skorzystac" - choc moze faktycznie w Polsce od 60, ubolewali nade mna w Niemczech smile
        • riki_i Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:29
          Raczej tez 65. W Warszawie w komunikacji miejskiej przy 65+ możesz kupić roczny bilet seniora za 50 zl. Od 70 r.ż jeździ się bezpłatnie na dowód osobisty.
          • krwawy.lolo Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:34
            W Trójmieście od 60. Już kilkakrotnie korzystałem w drodze na/z lotniska PKM-ką.
          • feniks_z_popiolu Re: Definicja seniora 25.08.25, 14:58
            W zbiorkomie w Warszawie od 60-go roku życia jest "Bilet seniora" za 1/2 ceny.
            Po 65-tym bilet roczny za 50,00 zł.

• aandzia43 Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:32
          W PKP od sześćdziesiątego roku życia przysługuje bilet seniorski, tańszy o 30%.
          • riki_i Re: Definicja seniora 25.08.25, 14:42
            Jest tez dwa razy w roku dostępny bilet ze zniżką 35% w InterCity, na wkładkę emerycką
    • mocca25 Re: Definicja seniora 25.08.25, 07:39
      To zależy od jakiego wieku dana instytucja oferuje zniżki i /lub bezpłatne towary i usługi.
    • iwles Re: Definicja seniora 25.08.25, 07:45

Spotkałam się kiedyś z programem aktywizacji seniorów w ramach walki z wykluczeniem cyfrowym, który był przeznaczony dla osób w wieku 50+. Więc różnie to bywa, niekoniecznie trzeba mieć 70 lat 😊
      • nenia1 Re: Definicja seniora 25.08.25, 08:39
        iwles napisała:

>
        > Spotkałam się kiedyś z programem aktywizacji seniorów w ramach walki z wyklucze
        > niem cyfrowym, który był przeznaczony dla osób w wieku 50+. Więc różnie to bywa
        > , niekoniecznie trzeba mieć 70 lat 😊
        >
        ja z reklamą w klubie fitness "zajęcia dla seniorów 50+"
        • mocca25 Re: Definicja seniora 25.08.25, 09:33
          Dodaj, że z założenia taki senior 50+ nie pracuje. Kiedyś mignela mi jakaa darmowa oferta dla seniorów 50+. . Wszystko w godzinach pracy.
      • homohominilupus Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:40
        Moj kumpel w Anglii chodzi na basen, gdzie są znżki dla seniorów od 50 roku życia. Tak, ze ten.
    • ophelia78 Re: Definicja seniora 25.08.25, 08:04
      Moja mama ma 71 lat. Prowadzimy firmę, jeździ samochodem, śmiga w internecie, jeździ na wycieczki, kino, koncerty, grille.

Mojej koleżanki teściowa w tym samym wieku od 20 lat siedzi w domu, od czasu do czasu wyjdzie na pobliski ryneczek.
      , gdziekolwiek dalej to tylko taksówką do lekarza. Jedyna jej aktywność to tv i fb.

Wiec mam wrażenie, ze pojęcie senior mniej zależy od metryki a bardziej od stylu życia, często zdetermiiwanrgo stanem zdrowia jednakowoż.
      • marta.graca Re: Definicja seniora 25.08.25, 09:21
        No nie, przecież jak najbardziej można być aktywnym seniorem. Ale nadal seniorem.
    • riki_i Re: Definicja seniora 25.08.25, 08:36
      Senior to powyżej 50-tki
      • krwawy.lolo Re: Definicja seniora 25.08.25, 08:44
        Sulęczyno znam z czasów przedstarczych. Ciekawe, czy komuś mówi coś hasło "korytko w Morence".
      • anajustina Re: Definicja seniora 25.08.25, 09:31
        Z 50ką się absolutnie nie zgodzę.
      • wapaha Re: Definicja seniora 26.08.25, 08:26
        riki_i napisał:

> Senior to powyżej 50-tki

riki, ty akurat jesteś seniorem od ponad dekady
    • heca007 Re: Definicja seniora 25.08.25, 09:29
      Może piszący ten artykuł zasugerował się problemami zdrowotnymi tej babki, które częściej zdarzają się ludziom starszym. I mu wyszła seniorka tongue_out
      • anajustina Re: Definicja seniora 25.08.25, 09:31
        Dodam, że geriatria jest dla 75+.
        • 35wcieniu Re: Definicja seniora 25.08.25, 11:22
          Bzdura.
          • anajustina Re: Definicja seniora 25.08.25, 11:26
            Skąd takie twierdzenie? Mój znajomy jest geriatrą, czyli dla pacjentów 75+. Oprócz tego jest internista, to wiadomo, że młodszego też przyjmie.
            • 35wcieniu Re: Definicja seniora 25.08.25, 11:28
              Powiedz raczej skąd Twoje. Nigdzie nie ma definicji geriatrii jako działu medycyny dla pacjentów 75+.
              Przejdź się kiedyś na oddział geriatryczny to sama zobaczysz, troliku mącicielu.
              • anajustina Re: Definicja seniora 26.08.25, 09:02
                Trollem to sama jesteś. Faktycznie upał jak w nicku rzucił się na mózg.
        • maslova Re: Definicja seniora 26.08.25, 09:16
          anajustina napisała:

> Dodam, że geriatria jest dla 75+.

Oddział Geriatryczny dedykowany jest osobom powyżej 60 roku życia.
          pcrsopot.pl/opieka-medyczna/geriatria/oddzial-geriatryczny/warunki-przyjecia-4/
          • anajustina Re: Definicja seniora 26.08.25, 09:17
            65, ale w praktyce 75.
            • maslova Re: Definicja seniora 26.08.25, 09:38
              anajustina napisała:

> 65, ale w praktyce 75.

Aha big_grin
          • maslova Re: Definicja seniora 26.08.25, 09:17
            I jeszcze:
            pacjent.gov.pl/aktualnosc/czym-zajmuje-sie-geriatria

Geriatria jest dziedziną medycyny, która skupia się na problemach zdrowotnych osób 60+. Charakteryzuje się kompleksowym podejściem do leczenia chorób, które występują w tej grupie wiekowej
            • anajustina Re: Definicja seniora 26.08.25, 09:20
              Dziwne definicję wyszukujesz, skoro wszędzie, że 65 z chorobami przewlekłymi albo 75. Znajomy ma pacjentów 75+.
              • anajustina Re: Definicja seniora 26.08.25, 09:21
                I jeszcze dodam - geriatra to nie lekarz dla grup społecznych aktywnych zawodowo. Generalnie na emeryturę idzie się od 65+, a docelowo później.
              • maslova Re: Definicja seniora 26.08.25, 09:40
                anajustina napisała:

> Dziwne definicję wyszukujesz, skoro wszędzie, że 65 z chorobami przewlekłymi al
                > bo 75. Znajomy ma pacjentów 75+.

Definicja nie jest znaleziona w darknecie tylko w oficjalnym serwisie Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.
                • anajustina Re: Definicja seniora 26.08.25, 09:53
                  Przekażę znajomemu. Sam jest po 60ce i do geriatry nie chodzi.
                  • anajustina Re: Definicja seniora 26.08.25, 09:58
                    Doczytałam - w Polsce dotyczy też osób 60+ ze względu na stan zdrowia. Niestety, widać polskie społeczeństwo chorowite i wcześniej się starzeje niż definiuje to WHO. Znajomy nie praktykuje w Polsce, może stąd ta jego niewiedza 😉
                    • maslova Re: Definicja seniora 26.08.25, 11:22
                      anajustina napisała:

> Doczytałam - w Polsce dotyczy też osób 60+ ze względu na stan zdrowia. Niestety
                      > , widać polskie społeczeństwo chorowite i wcześniej się starzeje niż definiuje
                      > to WHO. Znajomy nie praktykuje w Polsce, może stąd ta jego niewiedza 😉

Za AI
                      Według danych, na które powołują się publikacje, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) definiuje pacjenta geriatrycznego jako osobę w wieku 65 lat i więcej.
                      To nadal się nie spina z Twoim "powyżej 75 r.ż.".
                      • anajustina Re: Definicja seniora 26.08.25, 20:15
                        Oczywiście, że się spina:

"Geriatria zajmuje się osobami po ukończeniu 60. lub 65. roku życia, choć w praktyce obejmuje pacjentów z wielochorobowością i problemami z funkcjonowaniem, które często pojawiają się po 75. roku życia. W Polsce granica wieku nie jest ściśle określona i może być niższa, a kluczowe są współistniejące choroby przewlekłe oraz stan funkcjonalny pacjenta. "
                  • marta.graca Re: Definicja seniora 26.08.25, 10:06
                    To chyba oczywiste, że jak ktoś nie potrzebuje, to nie chodzi do geriatry.
                  • maslova Re: Definicja seniora 26.08.25, 11:19
                    anajustina napisała:

> Przekażę znajomemu. Sam jest po 60ce i do geriatry nie chodzi.

big_grin

No wiesz, ja na przykład mam nerki i nie chodzę do nefrologa. Zgadnij, dlaczego?
                    • anajustina Re: Definicja seniora 26.08.25, 20:13
                      Bo są zdrowe.
    • hanusinamama Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:15
      A ja mam pytanie czy to faktycznie taki problem być nazwanym seniorem?
      Moja mama 66 lat nie moze sobie znaleźć zajęć jogi. Koło mnie w domu kultury są podobno bardzo fajne zajęcia. Koleżanka mi poleciła sama chodzi (54 latka). Wiec mama pojechała już się zapisywała ale doczytała "joga dla seniorów" i zrezygnowała. Bo ona seniorką nie jest. Lepiej się nie ruszać niż zapisac się do grupy seniorów?
    • subskrybcja Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:21
      Młody 20-30 lat
      40-50 - to w dojrzałym wieku
      50-60 to już senior
      60-70 stary
      70-80 dziadek, babcia
      pej 80ki to staruszek, staruszka.
      • subskrybcja Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:22
        subskrybcja napisała:

> Młody 20-30 lat
        > 40-50 - to w dojrzałym wieku
        > 50-60 to już senior
        > 60-70 stary
        > 70-80 dziadek, babcia
        > pej 80ki to staruszek, staruszka.

Aaa
        30-40 lat to w średnim wieku
      • homohominilupus Re: Definicja seniora 25.08.25, 10:42
        Dziadek chyba twój
      • piwoniawpiwnicy Re: Definicja seniora 25.08.25, 11:42
        Ta tabela, subskrypcjo była aktualna ale w wielu umysłach ludzi, którzy urodzili się z 19 na początku.
        Od dawna już tak nie jest.

Świeżak - do 26
        Bardzo młody 26- 34
        Młody 35- 49
        50- 59 - druga młodość
        60- -69 - stabilna dojrzałość , wiek średni
        70- 75 - zintegrowana dojrzałość
        76- 85 - aktywny senior
        86- 95 - świadomy senior
        96- 100+ spełniony senior
        100+ biostarość ale wciąż może być silny mental

Wszystko oczywiście zależy od trybu życia danej osoby, warunków życia, poziomu odczuwanego szczęścia, samospełnienia i bezpieczeństwa, Jej genów i wyborów życiowych.
        • piwoniawpiwnicy Re: Definicja seniora 25.08.25, 11:43
          'Subskrypcjo' specjalnie przez P, z odniesieniem do składania młodych jeszcze ludzi w krypcie.
        • subskrybcja Re: Definicja seniora 25.08.25, 12:56
          piwoniawpiwnicy napisała:

> Ta tabela, subskrypcjo była aktualna ale w wielu umysłach ludzi, którzy urodzil
          > i się z 19 na początku.
          > Od dawna już tak nie jest.
          >
          > Świeżak - do 26
          > Bardzo młody 26- 34
          > Młody 35- 49
          > 50- 59 - druga młodość

Zartujesz. Do 26 młody.
          34 już nie jest bardzo młody, jak go postawisz obok 20latka.
          49 to już prawie, 50, czyli stary,
          Druga młodość, to na upartego kilka lat pod 40 kę.
          50-60 to już pełganie w stronę emerytury jak mi kiedys powiedziała znajoma.
        • riki_i Re: Definicja seniora 25.08.25, 14:50
          Nie no, przestań takie pierdoły wklejać. To kompletny shit! W Polsce jedna czwarta mężczyzn w ogóle nie dożywa wieku emerytalnego, czyli 65 lat! Czyli co, wedle tej debilnej tabeli , młodzi i ledwie dojrzali , a juz umierają?

Btw do niedawna wartości statystyczne byly jeszcze gorsze , w 2021 roku 31,6 % mężczyzn urodzonych w 1956 roku (osiągających 65 lat w 2021) nie dożyło wieku emerytalnego i 7,8 % kobiet urodzonych w 1961 roku (osiągających 60 lat w 2021) nie dożyło tego wieku .
          • subskrybcja Re: Definicja seniora 25.08.25, 15:32
            riki_i napisał:

> Nie no, przestań takie pierdoły wklejać. To kompletny shit! W Polsce jedna czwa
            > rta mężczyzn w ogóle nie dożywa wieku emerytalnego, czyli 65 lat! Czyli co, wed
            > le tej debilnej tabeli , młodzi i ledwie dojrzali , a juz umierają?
            >
            > Btw do niedawna wartości statystyczne byly jeszcze gorsze , w 2021 roku 31,6 %
            > mężczyzn urodzonych w 1956 roku (osiągających 65 lat w 2021) nie dożyło wieku
            > emerytalnego i 7,8 % kobiet urodzonych w 1961 roku (osiągających 60 lat w 2021)
            > nie dożyło tego wieku .

Ale wątek nie o statystykach, tylko o tym, kto jest seniorem i w jakim wieku.
            TY Riki jak uważasz? od ilu są seniorzy???
            • riki_i Re: Definicja seniora 25.08.25, 16:53
              Trudno powiedzieć, ale zasadniczo imo powinno się używać tego słowa w stosunku do osób w oficjalnym wieku emerytalnym (mężczyźni 65 i więcej, kobiety 60 i wiecej ).

Problem moim.zdaniem leży w tym, że jeszcze całkiem niedawno były emerytki w wieku 55 lat (moja ciotka na przykład), a są i tacy poniżej 50-tki (znajomy glina, pijak i oszust , pięciocyfrowa ema od 48 r.ż - żyje jak typowy emeryt)
              • subskrybcja Re: Definicja seniora 25.08.25, 22:04
                riki_i napisał:

> Trudno powiedzieć, ale zasadniczo imo powinno się używać tego słowa w stosunku
                > do osób w oficjalnym wieku emerytalnym (mężczyźni 65 i więcej, kobiety 60 i w
                > iecej ).
                >
                > Problem moim.zdaniem leży w tym, że jeszcze całkiem niedawno były emerytki w w
                > ieku 55 lat (moja ciotka na przykład), a są i tacy poniżej 50-tki (znajomy glin
                > a, pijak i oszust , pięciocyfrowa ema od 48 r.ż - żyje jak typowy emeryt)

Mój kolega emeryture dostał wwieku 40 lat. czyli wypada na to, ze to już od 2 lat senior big_grin

A czemu meżczyzni od 645 a kobiety od 60 to seniorki?
                Jakby tak było, to mężczyzni byliby pełnoletni od 18 roku zycia, a kobiety od 13go.
                • riki_i Re: Definicja seniora 25.08.25, 23:02
                  Czemu? No tylko dlatego, żeby się zgadzało z oficjalnym statusem osoby nieaktywnej zawodowo. Btw ostatnio podawali jakieś badania amerykańskie, w których ludzie odpowiedzieli, że chcieliby przechodzić w stan seniora-emeryta najchętniej w wieku 58 lat. W USA były te badania.
                  • subskrybcja Re: Definicja seniora 26.08.25, 14:23
                    riki_i napisał:

> Czemu? No tylko dlatego, żeby się zgadzało z oficjalnym statusem osoby nieaktyw
                    > nej zawodowo. Btw ostatnio podawali jakieś badania amerykańskie, w których ludz
                    > ie odpowiedzieli, że chcieliby przechodzić w stan seniora-emeryta najchętniej w
                    > wieku 58 lat. W USA były te badania.

Ja to bym chciała miec emeryture o 35 roku życia. Powinna być taka emerytura dla wszystkich!
                    • riki_i Re: Definicja seniora 26.08.25, 18:44
                      Duża część narodu by się zapiła i zaćpała. Są ludzie, którzy muszą ciężko pracować i się uchetać. Innego sensu życia nie znają. Znałem wielu takich .
        • taje Re: Definicja seniora 25.08.25, 22:14
          I like it!
    • aqua48 Re: Definicja seniora 25.08.25, 11:19
      Jestem seniorką 60+ i co z tego? Wiek mnie nie definiuje.
    • primula.alpicola Re: Definicja seniora 25.08.25, 11:45
      58 lat to zdecydowanie za mało żeby zasłużyć na miano seniorki.
      Ciekawe co jej dolega, wczesny Alzheimer, czy po prostu się zdenerwowała?
      • anajustina Re: Definicja seniora 25.08.25, 12:03
        Może miażdżyca.
      • rb_111222333 Re: Definicja seniora 25.08.25, 12:36
        Może być, ale też mogła się zgubić i spanikować. Niektórzy tak mają.
      • milva24 Re: Definicja seniora 25.08.25, 12:37
        Skoro w domu czekała na nią opiekunka to chyba nie był incydentalny przypadek.
      • kura17 Re: Definicja seniora 26.08.25, 11:35
        > 58 lat to zdecydowanie za mało żeby zasłużyć na miano seniorki.

na zorganizowanym biegu, na ktory namowil mnie syn, bylam w kategorii "seniorzy" (i zajelam w niej trzecie miejsce!) big_grin
        widac w wieku 53 lat tez mozna zasluzyc na miano seniorki!
    • subskrybcja Re: Definicja seniora 25.08.25, 13:04
      Na Tik Toku krąży filmik, w którymjakiś mężczyzna 20 plus pyta licealistów, od jakiego wieku człowiek jest już stary, Padają odpowiedzi od 1983 roku, ale i częste są, że wszystkie po 19... na przykład nawet 1998, 1996.
      Czasem ktoś, powie, że 1960.
      Ale najczęściej 1983, 1985
      Ogónie 40 latkowie uznawani sa już legalnie za starych.
      30 latkowie - jako już za starszawych, co najlepsze lata życia mają za sobą i powoli zaczynają się sypać.
      • lauren6 Re: Definicja seniora 25.08.25, 13:18
        W wieku licealnym również odbierałam ludzi 25+ jako starych.
        • subskrybcja Re: Definicja seniora 25.08.25, 15:33
          lauren6 napisała:

> W wieku licealnym również odbierałam ludzi 25+ jako starych.
          Bo to zależy kogo spytasz.
          Zapytasz 20 latki o 40 latka, to powie, ze jest już stary.
          Ale jak zapytasz 60latkę o 40 latka, to powie, ze to jeszcze młody człowiek.
      • taki-sobie-nick Re: Definicja seniora 25.08.25, 21:00
        subskrybcja napisała:

> Na Tik Toku krąży filmik, w którymjakiś mężczyzna 20 plus pyta licealistów, od
        > jakiego wieku człowiek jest już stary, Padają odpowiedzi od 1983 roku, ale i cz
        > ęste są, że wszystkie po 19... na przykład nawet 1998, 1996.
        > Czasem ktoś, powie, że 1960.
        > Ale najczęściej 1983, 1985
        > Ogónie 40 latkowie uznawani sa już legalnie za starych.

Chcesz powiedzieć, że obowiązuje definicja stworzona przez licealistów?
        • subskrybcja Re: Definicja seniora 25.08.25, 22:06
          taki-sobie-nick napisała:

> subskrybcja napisała:
          >
          > > Na Tik Toku krąży filmik, w którymjakiś mężczyzna 20 plus pyta licealistó
          > w, od
          > > jakiego wieku człowiek jest już stary, Padają odpowiedzi od 1983 roku, al
          > e i cz
          > > ęste są, że wszystkie po 19... na przykład nawet 1998, 1996.
          > > Czasem ktoś, powie, że 1960.
          > > Ale najczęściej 1983, 1985
          > > Ogónie 40 latkowie uznawani sa już legalnie za starych.
          >
          > Chcesz powiedzieć, że obowiązuje definicja stworzona przez licealistów?

Dla licealistów wszystko po 30stce jest już stare i powoli się stacza. Ale 30 latek to i tak lepiej niż 40 latek.
          Co do starszych, to dla 15 latka, czy masz 48, czy 56, czy 70, czy 85 lat - i tak już jestes stary. A 60 latka od 80cio nie odróżnią, chociaz to dwa różne pokolenia.
          • taki-sobie-nick Re: Definicja seniora 25.08.25, 22:20
            Ale ja nie o to pytałam.
            • subskrybcja Re: Definicja seniora 25.08.25, 22:21

> Ale ja nie o to pytałam.
              A o co?
              • taki-sobie-nick Re: Definicja seniora 25.08.25, 23:07
                Chcesz powiedzieć, że obowiązuje definicja stworzona przez licealistów?
                • subskrybcja Re: Definicja seniora 26.08.25, 14:23

> Chcesz powiedzieć, że obowiązuje definicja stworzona przez licealistów?

Jak może być przez ematki, to może być i przez licealistów.
                  • taki-sobie-nick Re: Definicja seniora 26.08.25, 19:49
                    subskrybcja napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
                    >
                    > > Chcesz powiedzieć, że obowiązuje definicja stworzona przez licealistów
                    > ?

>
                    > Jak może być przez ematki, to może być i przez licealistów.

Podobno mają niedojrzałe mózgi? I są dziećmi?
    • przepio Re: Definicja seniora 25.08.25, 13:24
      Jako senior (55 lat) mogłam ze zniżką wejść na basen na wakacjach.
      Z jednej strony mnie to rozsmieszylo, a z drugiej załamało lekko
    • po_godzinach_1 Re: Definicja seniora 25.08.25, 16:25
      Nie rozumiem w jakim celu podany jest wiek tej kobiety. Co to ma do rzeczy ile ona ma lat?
    • scarlett74 Re: Definicja seniora 25.08.25, 21:04
      Niedawno był tu wątek-starsza pani lat 51 ( z artykułu) http://emots.yetihehe.com/1/hmmm.gif
      • niemcyy Re: Definicja seniora 25.08.25, 22:53
        Bo babcia, topiła się z wnukiem.
    • engine8t Re: Definicja seniora 25.08.25, 22:17
      A taki powyzej 75?
    • misiamama Re: Definicja seniora 26.08.25, 11:53
      widzę to tak, że to samo słowo może być używane neutralnie, na przykład w celu nazwania grupy osób którzy mają prawo do zniżek (na tej zasadzie na jakiej "duża rodzina" mówi się o rodzinie w której urodziło się troje dzieci, i taka rodzina ma prawo do zniżek jako "duża", nawet jeśli żyje tylko jedno dziecko). A może też być użyte w kontekście dyskryminującym albo wręcz z zamiarem deprecjacji osoby, i tu świetnym przykładem jest powszechne nazywanie nielubianych polityków w wieku 75+ "starcami". W korpo powszechnie się nazywa młode osoby seniorami, co jest kalką z angielskiego i nie w ogóle związku z wiekiem. A w artykule słaba autorka usiłowała wykazać się bogatym słownictwem, pewnie pani w szkole jej podkreślała na czerwono użycie tego samego słowa w jednym akapicie.
    • 00zxc00 Re: Definicja seniora 26.08.25, 11:56
      Senior to może być rodu. Osoby 60+ to staruchy, ewentualnie emeryci, a nie żadni seniorzy. Zwłaszcza, że mądrości z wiekiem im nie przybywa jak wynika z wątku, a wręcz przeciwnie - im starszy tym głupszy.
      • anajustina Re: Definicja seniora 26.08.25, 13:00
        I to chyba jest poprawna definicja 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka