Dodaj do ulubionych

Panorama Dolnośląska - numer 4

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.04, 20:12
Nowy numer "Panoramy Dolnośląskiej" jest ciekawszy od poprzedniego. Niezły
tekst o komornikach i lekarzach, o Aleksandrze Glechgewichcie, o paranojach
związanych z otwraciem Mostu Milenijnego, o rozwoju Polkowic, o
skolonizowaniu Europy czyli sile gospodarczej Dolnego Śląska, wywiad z
Krzysztofem Ruchnieiwczem o wyciszaniu emocji polskich i niemieckich, i
rozmowa z Przemysławem Wojcieszkiem. Nadal nie lubię tematów społecznych bo
zawsze dotyczą tylko ludzi biednych, umierających lub ciężko chorych tak
jakby nie było życia ludzi zdrowych. Jest też kilka ciekawych informacji,
między inymi o tym co będzie w nowym centrum budowanym przez Ikeę na
Bielanach. Ładne też są rysunki Tomasza Brody.
Obserwuj wątek
    • Gość: edward Re: Panorama Dolnośląska - numer 4 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.09.04, 21:39
      Mi podobała się jeszcze rozmowa z Kubackim. Zgadzam się z Tobą co do komorników
      i Gleichgewichta. Co do mostu Milenijnego nie, bo stawiane tezy są mocno
      naciągane, "pod publiczkę", a niekoniecznie z sensem.
      Pozostałe teksty to w większości odgrzewanie niestety tematów przerobionych
      przez prasę codzienną (np. o procesie pseudokibica).
      No, albo teksty, które po prostu nie przyciągnęły mojej uwagi, zaczynające się
      np. "w momencie zamykania tego numeru Panoramy nie było wiadomo...".
      Albo teksty oparte na wypowiedziach dwóch dżentelmenów, z których to wypowiedzi
      niewiele wynika - poza zastanowieniem się, jak to możliwe, że w gazecie, którą
      ma czytać normalny człowiek znalazły się kawałki w stylu: "symptomem nowoczesnej
      struktury gospodarki jest wysokość udziału sektora usługowego" ('Skolonizujemy
      Europę').
      Jest jeszcze felieton (?) Mariusza Urbanka, który co prawda przeczytałem do
      końca, ale z bólem zęba. Ani to śmieszne, ani odkrywcze - ni pies, ni wydra.
      Dziwne toto.
    • galapago Re: Panorama Dolnośląska - numer 4 28.09.04, 21:45
      Czwarty umer chyba najlepszy, ale cigle czarno widz? szans
      • Gość: Preslaw Re: Panorama Dolnośląska - numer 4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.04, 21:58
        Zgadzam się co do tego, że dla normalnych ludzi teksty ściśle ekonomiczne są
        niestrwane i niejasne. Mnie bardziej temat zainteresował. Rozmowa Joanny Kuciel
        z Kubackim dobra. A Mariusz Urbanek napisał chyba w swoim normalnym stylu,
        tylko gorzej mu wyszło dla "Panoramy" niż dla "Odry". W ogóle pisze on dobrze,
        choć jego poglądy lewicowe niekoniecznie są mi bliskie.
      • galapago Re: Panorama Dolnośląska - numer 4 28.09.04, 22:12
        galapago napisał:

> Czwarty umer chyba najlepszy, ale cigle czarno widz? szans

Od nowa:
        Czwarty numer chyba najlepszy, ale ciągle czarno widzę szanse przetrwania, choć życzę jak najlepiej. Apropos artykułu o Gleigewichcie (ciekawy nawet koleś), a ściślej Orkli, z którą jak wynika z tekstu był zwiazany: ten niesławnej we Wrocławiu pamięci koncern prasowy nakupił, jak wyczytałem w sobotniej Rzepie, jakichś gazet i radiostacji w Kielcach, Inowrocławiu czy innym Grudziądzu oraz planuje nowe inwestycje. Nie rozumiem - po co uciekli z Wrocka ?
    • Gość: Jaczek Re: Panorama Dolnośląska - numer 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 10:30
      Jest czwary nrumer to cieszy. Macie niezłych dziennikarzy, którzy potrafią
      wycisnąć lepsze teksty niż te, które wyszły w Panoramach spod ich piór. Życzę
      wszystkiego najlepszego. Pomyślcie o lepszych okładkach.
      • Gość: Rafis Re: Panorama Dolnośląska - numer 4 IP: 213.199.196.* 01.10.04, 10:51
        Wg mnie tez 4 jest najlepszy.Interesujacy artykuł o sukcesie Polkowic.Dobre
        artykuły gospodarcze choc te twierdzenia o gospodarce DŚ miały chyba tylko na
        celu dac przeciwwage optymizmowi Sadowskiego :)
        Dobry wywiad z Kubackim.Ogólnie jest coraz lepiej.
    • Gość: kot Re: Panorama Dolnośląska - numer 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 11:23
      Kupilem- i jestem generalnie bardzo zadowolony, bede kupowal dalej ale...

Nie podoba mi sie czesc "spoleczna"- tak jak ktos napisal wyzej- we Wroclawiu nie mieszkaja tylko biedni ludzie, a na Dolnym Slasku nie wszyscy stoja po zasilek w kolejce! Troche nowoczesnosci!
      Wroclaw jest centrum regionu, gdzies tam w przyszlosci bedzie sie staral byc metropolia regionalna- a w tym czasopismie tego nie widac:( Wiekszosc artykuow o gospodarce, inwestycjach jest ciekawa, ale... chcialbym jeszcze przeczytac o nowych klubach i pubach we Wroclawiu, chcialbym przeczytac gdzie mlodzi ludzie sie bawia. Czytam ze 60tys studentow wlasnie zaczyna rok akademicki- wiec jak juz zaczna (czyli 5 numer) to moze jakis fotoreportaz- co i gdzie jedza, gdzie sie bawia, gdzie chodza na zakupy itp. :)

To moje 3 grosze;)
      • Gość: ja3 Re: Panorama Dolnośląska - numer 4 IP: 213.25.91.* 01.10.04, 13:42
        Mi jednak najbardziej podobał się nr 2. Ale tak to już bywa, grunt, zeby średnia
        była wysoka. I błagam - mniej Medekszy!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Preslaw Re: Panorama Dolnośląska - numer 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 13:57
        Nie byłoby wcale źle, gdyby pojawiło sie także więcej tekstów z historii
        Wrocławia i Dolnego Śląska połączonych z publikacją starych fotografii (co się
        częściwo dzieje). Historię wszak ma bogatą i Wrocław i Dolny Śląsk, i jaką
        interesującą.
        • Gość: kot Re: Panorama Dolnośląska - numer 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 14:13
          A moze wlasnie cos o nowym Wroclawiu?! Wszyscy tak sie zachwycaja Breslau, ze czasem czuje sie jakbym zyl w miescie- skansenie. Ludzie nie wiedza co sie wlasciwie TERAZ dzieje dobrego we Wroclawiu- i o tym wartoby pisac! (nie chodzi mi tylko o inwestycje;)))
          • Gość: Preslaw Re: Panorama Dolnośląska - numer 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 15:51
            Ależ oczywiście, że masz rację, kocie. Pisanie o nowym Wrocławiu w szerokim
            sensie powinno być podstawą i zajmować najawięcej miejsca. Ale historia to jest
            w ogóle ważna rzecz i warto ją wciąż poznawać, bo historia naszego miasta (nie
            tylko Breslau, ale też czeskiego, austrackiego, żydowskiego Wrocławia) jest
            napawdę ciekawa. A skansenem to może być Kraków i on rzcezywiście taki jest,
            nie Wrocław. Poza tym mi chodziło także o historię całego Dolnego Śląska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka