Dodaj do ulubionych

DaDaRock - Legitymacje

11.10.04, 08:12
Musiałem poprowadzić nowy wątek, bo w poprzednim wnerwiła mnie jakaś
podstarzała aga pobłażliwa dla 14latków, którzy się dobrze bawili i zanudzali
podstarzałą agę żądaniem bisów (niepotrzebnych, ba - powiększających
zalewający Ją splin).
Chodzi oczywista o Legitymacje!
Dla wyjaśnienia - tę Chłopięcą Formację oglądałem jako 56letni nastolatek,
obok żona i dwie córy: nastolatka i dwudziestokilkulatka - niemal grupa
próbna obopu - można badać oceny społeczne...
Legitymacje zastrzeliły mnie profesjonalizmem muzycznym! Mniemałem sobie
naiwnie, że to trzech aktorów, którzy pobawić się chcą muzykowankiem, choć
zaliczyłem już recital Imieli i wiedziałem, że nie będzie żadnej
amatorszczyzny...
Teraz wyliczę ile dziwnych skojarzeń miałem, by zadowolić "agę z innego
wątku", protekcjonalnie wybaczającą małolatom, że widocznie niewiele słyszeli.
Oczywiście wszystko to nazwałbym Dadaizmem muzycznym w którym wychwytywałem i
Zappę i Can i Karela Gotta i mongolskich lamów śpiewających dwudźwiękami i
protest song szalonego samuraja i różne odcienie polskich dokonań... Zabawa
jest przednia - wszystko to raz jest pastiszem a za chwilę czujesz, że
chłopcy świetnie czują to co grają, że sprawia im radość granie i sprawianie
radości innym tym, że grają! Głosowo zestrojeni tak, jakby praktykowali w
poznańskin chórze chłopięcym (którym? - do wyboru...)
Konrad Imiela imponował obsługą gitar - sam już nie wiem z którą był
najlepszy - chyba z basówką, Sambor Dudziński zachwycał etolą i fletami
wszelakimi (na niemal Ossjan) a ten trzeci też znakomity a akordeonik mu
chodził jak, nie przymierzając, Richardowi Galliano - to nie dla małolatów
tylko dla wiele słyszącej, dojrzałej i doświadczonej agi...)
Wszystko jednocześnie oszczędne, taki niemal minimalizm muzyczny, bo dźwięków
było akurat w sam raz. No i nie zapominajmy o porażającym uroku całej trójki,
okraszonym surrealistycznymi rymowankami zapowiedzi.
Myśle, że za jakiś czas znowu się wybiorę na Legitymacje - mają u mnie
otwarty kredyt zaufania!!!
Obserwuj wątek
    • jotesz Re: DaDaRock - Legitymacje 11.10.04, 08:27
      zapomniałem zadać pytanie o nagranie - najlepiej dvd, no w ostateczności cd...
      • Gość: podstarzała aga Re: DaDaRock - Legitymacje IP: 195.205.117.* 11.10.04, 10:05
        Hi, hi - no, przecież musi mi się podobać;)
        • birbant Re: DaDaRock - Legitymacje 11.10.04, 12:54
          No cóż Jotesz, pozostaje mi tylko polecić Ci badanie słuchu. Próbujesz
          przyrównać amatorskie próby oswajania instrumentów do gry profesjonalnej.
          Tak naprawdę to tylko świadczy o Twojej indolencji. A wystarczyło napisać, że
          Ci się podobało zwyczajnie. Te kwieciste wywody niczego nie wnoszą. Na dobrze
          opanowane rzemiosło składa się kilka rzeczy: strój (nie chodzi tu o ubiór
          sceniczny), poczucie rytmu, dbałość o barwę itd. Występu kolegów z legitymacji
          nie można rozpatrywać w kategoriach instrumentalistów a raczej performerów.
          Nie piszę tego wszystkiego żeby zdyskredytować wartość Legitymacji a tylko by
          Cię trochę sprowadzić na ziemię.
          Pzdr.
          • jotesz Re: DaDaRock - Legitymacje 11.10.04, 14:55
            dzięki birbancie - próbowałem naposać nieudolnie z czym mi się słuchowo koncert
            Legitymacji kojarzył - mógł mi się tylko kojarzyć z tym, co usłyszałem na
            płytach - przyjemność wyniesiona z występu spowodowała, że odnosiłem się do
            wielkich nazwisk i nazw. Nie chodziło mi przecież o twierdzenia, że Imiela gra
            jak Frank Zappa, bo ogległości są gwiezdne, ale raczej o to, że bawili się
            muzyką tak, jak to Frankowi Z. się zdarzało. Jednen z albumów F.Z. nazwał "Does
            Humor Belong in Music?" i był to album live. Zdarzało się podobnie bawić
            zespołowi Can - w końcu śpiewał Japończyk, trochę przecież dla jaj. Widocznie
            teraz birbanci mają mniej humoru w sobie, albo słuchają muzyki pozbawinej
            humoru!
            Nie wystarczyło napisać, że podobało się zwyczajnie, gdyż podobało się
            NADzwyczajnie. Kwiecistych wywodów wybuch nastąpił jako reakcja na znudzone
            zblazowanie podstarzałej (przynajmniej duchem) agi. Ona też niemal wysyłała
            małolatów na badanie słuchu i tak w domyśle sugerowała im muzyczną indolencję.
            Lepiej byłoby, gdybym napisał, że śpiewali o niebo lepiej niż ich troje a
            zabawni byli dużo bardziej niż blue cafe?
            Może birbancie dowiedziałbyś się, czy nie robią gdzieś badań poczucia humoru?
            Jak na kolegę kolegów z legitymacji dość zjadliwie potraktowałeś wielce
            zadowolonego ich słuchacza (i widza!)
            A rozpatrywać występy będę w kategoriach jakiekolwiek mi się spodobają i
            niczyje dyskredytacje mi tej przyjemności nie odbiorą! Jak na indolenta
            przystało nie poczułem się sprowadzony na ziemię - dalej bujam sobie w
            muzycznych obłokach...
            Pozdrowienia
            • birbant Re: DaDaRock - Legitymacje 11.10.04, 17:04
              jotesz napisał:

A rozpatrywać występy będę w kategoriach jakiekolwiek mi się spodobają i
              niczyje dyskredytacje mi tej przyjemności nie odbiorą! Jak na indolenta
              przystało nie poczułem się sprowadzony na ziemię - dalej bujam sobie w
              muzycznych obłokach...
              Pozdrowienia

Masz rację - bujaj się gdzie chcesz.Pzdr.
            • Gość: podstarzała aga Re: DaDaRock - Legitymacje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.10.04, 19:27
              Jak na 56 letniego nie/podstarzałaego nastolatka to bardzo nerwowy jesteś.
              Nie unoś sie tak - my tylko wyrażamy swoje opinie na forum - a ty biedny miś
              tak się „wnerwiłeś”

Dziadku, drogi dziadku nie chcemy jeszcze spać.......

• jotesz Re: DaDaRock - Legitymacje 13.10.04, 07:53
                a jakie tam nerwy - to wszystko ot tak - dla "paddierżki razgawora" - obojętnie
                co to znaczy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka