Dodaj do ulubionych

Zamienie Wroclaw na Lwow

IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 00:28
We Wroclawiu mieszka wielu Kresowiakow i Lwowiakow. Zakladajac bardzo
fantazyjnie to co wy Wroclawiacy byscie powiedzieli jezeli mozna by zamienic
Wroclaw i okolice na Lwow i okolice. Przeciez Wroclaw nie ma nic wspolnego z
Polska historia (wlasciwie ma tylko od 1945) a Lwow jest jedna z kolebek
histori i kultury naszego narodu.

Polak
Obserwuj wątek
    • Gość: karbol Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 00:36
      Gość portalu: Polak napisał(a):

> We Wroclawiu mieszka wielu Kresowiakow i Lwowiakow. Zakladajac bardzo
      > fantazyjnie to co wy Wroclawiacy byscie powiedzieli jezeli mozna by zamienic
      > Wroclaw i okolice na Lwow i okolice. Przeciez Wroclaw nie ma nic wspolnego z
      > Polska historia (wlasciwie ma tylko od 1945) a Lwow jest jedna z kolebek
      > histori i kultury naszego narodu.
      >
      Nóż się w kieszeni otwiera, jak tą młodzież uczą historii.
      > Polak
      PS. Nie jestem ze Lwowa, nie wstydzę się tego.
    • Gość: wędzonka Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: 156.24.231.* 12.07.01, 00:57
      Gość portalu: Polak napisał(a):

> We Wroclawiu mieszka wielu Kresowiakow i Lwowiakow. Zakladajac bardzo
      > fantazyjnie to co wy Wroclawiacy byscie powiedzieli jezeli mozna by zamienic
      > Wroclaw i okolice na Lwow i okolice. Przeciez Wroclaw nie ma nic wspolnego z
      >
      > Polak

To moze Ty wroc na drzewo skoro Twoj dawny przodek trzymal sie galezi ogonem?
      Moja historia zaczela sie tutaj, nie zauwazyles tego drobnego faktu?
    • Gość: STrup Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.chem.uni.wroc.pl 12.07.01, 08:45
      Oczywiscie transakcja powinna byc zamienna,wiec Ukraincy dostana Wroclaw, jako
      rekompensate.
      Podobnie wymienmy Wilno ze Szczecinem.
      A wlasciwie - historycznie biorac - Berlin byl kiedys osada slowianska.
      Warszawa tez (zreszta do tej pory jest bardziej osada niz miastem). Moze tez
      wymienic?
      Albo pojdziemy na calosc. W koncu jestesmy w NATO, powinni nas poprzec.
      Bierzemy nasza armie (oba samoloty i wszystkie cztery czolgi na chodzie) i
      odtwarzamy Polske od morza do morza. Nie powinno byc trudno, ostatnio wykazali
      sie sprawna akcja zaaresztowania niejakiego F. na pelnym morzu, helikopter
      dolecial, wrocil i nawet wyladowal.
      • Gość: sh Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: 216.104.228.* 12.07.01, 10:32
        Oj, nie czepiajacie sie tak Polaka. Lwów jest stokroc ladniejszy niz Wroclaw i
        po powrocie z niego tez wolalbym zeby byl w Polsce. A ludzie tam zdecydowanie
        bardziej sympatyczni, niz tu... Bardzo polecam na wakacje!
        • Gość: Maciek_O Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.ar.wroc.pl 12.07.01, 10:55
          Poważnie mówiąc: w tej chwili "ruszanie granic" nie ma sensu. Moi przodkowie pochodzą własnie
          stamtąd, ale ja i moja rodzina jestesmy zakorzenieni tutaj. Bardzo czesto jestem na obecnej Ukrainie
          na terenach naszych byłych Kresów i mogę porównać Ziemię Lwowską z naszym Dolnym Sląskiem.
          Faktem jest, ze mimo wszystko TAM spotkac mozna liczne slady polskosci zarowno w historii jak i
          wsrod zyjących. Na Dolnym Sląsku minęło za dużo czasu od chociażby wieku XIV i bardziej
          zauważalne są historyczne slady POŹNIEJSZYCH gospodarzy tej ziemi, a więc Habsburgów czy
          Niemców. Moim zdaniem wszyscy ludzie mający korzenie z Kresów powinni pojechać i zobaczyć
          "ojcowiznę", aby znać swoje korzenie, ale mieszkać i pracować powinni tutaj na Dolnym Sląsku
          dopisując nową polską historię, oby jak najchlubniejszą !
          Tak więc: POZNAJMY PRZESZŁOSC obu ziem, czujmy się spadkobiercami obu, ale PRZYSZŁOSC
          wiążmy z Dolnym Sląskiem i Wrocławiem - tutaj jednak jest większy potencjał !
    • Gość: maro Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.pl 12.07.01, 10:47
      Dogadajmy się z braćmi zza Buga i Lwów, Stanisławów, Wilno, Grodno wprowadżmy
      do Unii Narodów. Niech żyje Wielka Rzeczpospolita.
      A tak bardziej serio, to jeśli za kilkanaście (-dziesiąt) lat Polska, Ukraina,
      Litwa, a może nawet Białoruś znajdą się w Unii, to takie dylematy będą łatwe do
      rozwiązania.... Albo stwórzmy własną Unię Związkową Republik Europejskich!!!
    • Gość: Aska Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 19:29
      Moja rodzina tez pochodzi z Kresow i mimo to ze pewnie moja babcia poparla by
      pomysl Polaka. Ja sadze ze Polska pomoc dla Ukrainy, Bialorusi i Litwy zeby
      kiedys z nami weszly do Uni Europejskiej i oderwaly sie z pod wplywow Moskwy
      jest najlepszym i bezkrwawym wyjsciem.
    • Gość: acho Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.wroc.gazeta.pl 12.07.01, 19:38
      > Przeciez Wroclaw nie ma nic wspolnego z

Stary! Jest tyle ciekawych podrecznikow do historii... Wez urlop i troche
      poczytaj, co?

Aha, jeszcze jedno. Wytlumacz mi, o Prawdziwy Polaku, co to piszesz z serwera
      ulokowanego w metropolii o 2000-letniej tradycji, skad sie wziela nazwa Wroclaw.
      Jak myslisz? Germanie? Hunowie, Ukraincy?
      Bez komentarza

• Gość: Kriss Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 22:15
        Polaku, a co byś powiedział, zęby Twoją Gdynię wymienić np na Wilno ? Litwa
        dostałaby jeszcze jeden port na Bałtyku, a Polska odzyskałaby Wilno. No jak
        podoba Ci się ten pomysł.
        • Gość: :-) Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 12:57
          Gość portalu: Kriss napisał(a):

> Polaku, a co byś powiedział, zęby Twoją Gdynię wymienić np na Wilno ? Litwa
          > dostałaby jeszcze jeden port na Bałtyku, a Polska odzyskałaby Wilno. No jak
          > podoba Ci się ten pomysł.

:-)
      • Gość: TB Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.01, 22:56
        Gość portalu: acho napisał(a):

> > Przeciez Wroclaw nie ma nic wspolnego z
        > > Polska historia (wlasciwie ma tylko od 1945) a Lwow jest jedna z kolebek
        > > histori i kultury naszego narodu.
        >
        > Stary! Jest tyle ciekawych podrecznikow do historii... Wez urlop i troche
        > poczytaj, co?
        >
        > Aha, jeszcze jedno. Wytlumacz mi, o Prawdziwy Polaku, co to piszesz z serwera
        > ulokowanego w metropolii o 2000-letniej tradycji, skad sie wziela nazwa Wroclaw
        > .
        > Jak myslisz? Germanie? Hunowie, Ukraincy?
        > Bez komentarza
        >
        >

No,prawdziwy Polaku czekamy na odpowiedz .Skad twoim zdaniem wziela sie nazwa
        Wroclaw???
    • Gość: karbol Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 23:06
      No, widzisz, jak narozrabiałeś?
      Nie twórzmy upiorów historii. Dawno w tej części Europy nie było wojny domowej.
      Trochę cierpliwości, padną granice, będziemy jeździć do Lwowa, Wilna, jak na
      majówkę.
      Chyba, że odezwą się upiory historii...
      • Gość: Polak Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.01, 00:06
        Nazwa Wroclaw bycmoze ma jkies swoje basniowo historyczne korzenie tak jak
        wiele poniemieckich miast.

Gdynie mozecie wymieniac na Wilno, ja tam niemieszkam ale napewno gdynianie
        powiedzieli by wam ze to miasto zostalo stwozone przez polakow przed 2 wojna
        swiatowa.

Pozdrawiam i nie mialem zamiaro wywolac tu pyskowek ale konstruktywna decyzje.
        Szkoda ze tylko kilka osob to zrozumialo
        • Gość: karbol Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.01, 00:11
          > Pozdrawiam i nie mialem zamiaro wywolac tu pyskowek ale konstruktywna decyzje.
          > Szkoda ze tylko kilka osob to zrozumialo.
          A ile osób jest na świecie? Dwie. Ja i ten, z którym się nie zgadzam.
          Haj!.

• Gość: Janusz Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.candw.ai 13.07.01, 18:47
            Drogi Karbolku!
            Wszedzie Cie pelno! Gdziebym nie zagladnal wszedzie jestes. Teraz wdales sie
            jak widze w pyskowke.
            Zaniedbujesz stare "grzadki", a ja czekam na Twoje odp. Wracaj na stare smieci.
            Sciski!
            PS.Ja tez Lwowiak. Jak juz tu jestem dodam swoje "trzy grosze".
            Zagladnijcie na web page: www.lviv.ua
            Jak poszperacie tam po linkach to znajdziecie troche polonikow.
            Np. o filmie Hoffmana - O i M. Najdluzej idacy film we Lwowie. Az 118 dni.
            Nawet zdjecie plakatu do filmu w wersji polskiej. Agresywnie polski. Jak to
            zobaczylem to az mnie zatkalo!!!
            Zdjecia odrestaurowanych zabytkow tez budujace.
            Uniwersytet Jana Kazimierza prezentuje sie wspaniale. Moj sp. ojciec bardzo by
            sie wzruszyl, do lez chyba. (serio)
            Mysle, ze nalezaloby pomoc Im podtrzymac polskosc poprzez "desanty"
            polskiego teatru, prasy, radia, tv,... itd, itp. Wiecie co mam na mysli.
            A na "majowke" chetnie tez sie wybiore i polecam innym!!!
            A te mrzonki o odbieraniu i oddawaniu to wg. mnie historia.
            Jak powiedzial Karbol: Badzcie cierpliwi. Jeszcze troche i granice
            beda coraz "ciensze".
            Jeszcze raz Sciski dla Lwowiakow.!
            J.

• Gość: janusz Re: Zamienie Wroclaw na Lwow IP: *.candw.ai 17.07.01, 18:44
              I co Lwowiacy? Nikt wiecej nie zabiera glosu?
              Koniec tematu? A moze juz tylko tyle lwowiakow zostalo co w Tow.
              Milosnikow Lwowa. A moze, po przeczytaniu mojego poprzedniego postu wszyscy
              lwowiacy spakowali plecaki i pojehali odwiedzic dawne strony swoich przodkow?
              Ja w miedzyczasie dowiedzialem sie (ze zrodel dobrze poinformowanych) kilka
              szczegolow na temat w/w Towarzystwa. Nie mozna do nich wyslac e-mail. Dlaczego?
              Odp.: Nie stac ich na komputer. Nie mozna wyslac do nich faxu.
              Odp.: jak wyzej.
              Podejrzewam, ze biuro przy Ruskiej tez ciezko znalezc.
              -Ale wydaja dwumiesiecznik - Semper Fidelis. Art. tam zamieszczane sa pisane za
              darmo(z dobrej woli kontrybutorow). Przy okazji musze ich zapytac jak mozna
              wydawac czasopismo bez w/w sprzetu?
              -Ale zorganizowali pomoc dla Polakow na Ukrainie.
              Czy sami nie zasluzyli na pomoc - komputer, fax?
              Zwlaszcza teraz po wizycie Papieza.
              Pozdrawiam!
              PS. Wszedzie slychac o wielkich sponsorach roznych przedsiewziec.
              Czy nikt z nich nie jest Lwowiakiem?
              Pozdrowienia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka