Dodaj do ulubionych

Most Grunwaldzki

03.11.04, 14:03
Uswietnia 4 wiezyczki - jak w oryginale - kiedy? nie wiadomo aczkolwiek
wpisano toto w "harmonogram"... Sluchalem jednym uchem Eske - i tyle
zapamietalem ;)

pzdr
th.
Obserwuj wątek
    • smi Re: Most Grunwaldzki 03.11.04, 14:07
      ZDiK planuje zamontowanie tychże kopuł na pylonach Mostu Grunwaldzkiego być
      może juz w przyszłym roku :-)
      • Gość: a Re: Most Grunwaldzki IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 28.12.04, 17:28
        Przed wojną kopuly wyglądały fajnie, most był bardziej strzekisty i smukły, oby
        te nowe byly podbne
    • Gość: jakub.s Re: Most Grunwaldzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 23:11
      Będą niebieskie?;)
      • Gość: Preslaw Re: Most Grunwaldzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 08:58
        Zdecydowanie przesadzają z tym niebieskim.
        • Gość: a Re: Most Grunwaldzki IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 29.12.04, 09:27
          A może kolor niebieski ma nawięzywać do rzeki w mieście hi :)
          • Gość: zet Re: Most Grunwaldzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:39
            Ale się czepiacie tego niebieskiego koloru... Widzę, że Wrocław w sprawie
            koloru Mostu Grunwaldzkiego jest tak samo podzielony, jka w sprawie fontanny w
            rynku:) PZDR
            • Gość: zet Re: Most Grunwaldzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:40
              Ach i zapomniałem dodać: mnie on się bardzo podoba. To narazie tyle, PZDR
      • Gość: wro2015 Re: Most Grunwaldzki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.12.04, 13:17
        a ja mam nadzieje ze zrobia te wiezyczki w taki majtkowy-rozowy... wtedy
        bardziej bedzie pasowal do majtkowego-niebieskiego... I zreszta - jezeli moge
        zacytowac roznych forumowiczow - mamy juz wystarczajaco szarego na miescie...
        • Gość: gość Re: Most Grunwaldzki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 13:23
          Polecam zapoznać się z oryginalnymi kolorami tego mostu. Obecne kolory na jakie
          został pomalowany ten most są niemal odzwierciedleniem kolorów na jakie
          Grunwaldzki został pomalowany w dniu otwarcia. Większość z oburzonych obecnymi
          kolorami widziało tylko czarno-białe zdjęcia tego mostu i przyzwyczaiło się do
          szarości i brudu.
          • Gość: a Re: Most Grunwaldzki IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 29.12.04, 14:08
            A ja mam propozycję, zamiast wieyczek na moście zasadzić drzewa, im więcej
            zieleni tym lepiej :0
          • Gość: jxp Re: Most Grunwaldzki IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 15:15
            A Ty widziałeś kolorowe zdjęcia z otwarcia tego mostu? ;)
            Nie wiem, czy są jakieś dokumenty określające oryginalny kolor mostu (np. jego
            numer czy jakieś inne oznaczenie), czy źródłem są tutaj pocztówki (oczywiście
            kolorowe :) albo spodnia warstwa farby. Tak czy inaczej, jeżeli nawet taki był
            oryginalny, to mi się nie podoba - niestety. Mógł mieć odcień niebieskiego jako
            nawiązanie do koloru nieba i wody (oczywiście nie tej co teraz płynie), a raczej
            szary lekko wpadający w błękit ale nie taki majtkowy!. Takie jest moje zdanie.
            • Gość: Rafis Re: Most Grunwaldzki IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 15:31
              błękit ale nie taki majtkowy!.

przepraszam za pytanie osobiste ale czy Ty i kilkas innych osób naprawde
              nosicie takie majtki bo ja sie jeszcze nie spotkałem? :)
              • Gość: jxp Re: Most Grunwaldzki IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 09:05
                Kolor majtkowy kojarzy mi sie raczej z damskimi majtkami ;)
            • Gość: gość Re: Most Grunwaldzki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 15:32
              Dokumenty są. Np w ABMW. Konserwator miejski zabytków także ma takie dokumenty
              (a przynajmniej powinien je mieć u siebie). To, że tobie się nie podoba to nie
              argument przeciwko malowaniu mostu na kolor możliwie najbardziej zgodny z
              pierwotnym. Podobnie rzecz ma się z niedawno odsłoniętą częścią elewacji
              Ratusza (po remoncie odtwarzającym pierwotny wygląd). To, że pewne osoby
              przyzwyczajają się do czegoś, do prowizorek, to nie znaczy, że tak ma być.
              Pewne zasady obowiązują.
              • man_of_brass Re: Most Grunwaldzki 29.12.04, 16:09
                wlasnie to, ze zdecydowanej wiekszosci sie nie podoba ten kolor jest argumentem za jego zmiana
                Niemcy wybrali akurat ten kolor, mozliwe ze nie ten odcien, ale nawet jesli to jeszcze nie powod zeby powtarzac ta bledna decyzje! dlaczego mamy wciaz tkwic w tym co poniemieckie? zacznijmy cos robic sami i to lepiej, a tu na dobry poczatek bedziemy mogli powiedziec, ze zrobilismy cos lepiej od Niemcow (oczywiscie nie mam na mysli czynu spolecznego - kazdy przynosi puszke ulubionego koloru i maluje :))
                jesli mamy sie tak kurczowo trzymac historii to zaorajmy cale centrum i posadzmy las ;)
                a w odniesieniu do rynku - najwyrazniej prowizorka czasem jest lepsza
                • Gość: wro2015 Re: Most Grunwaldzki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.12.04, 16:15
                  widzialem na pocztowkach (ktore niestety wogle nie sa zadnym dobrym zroslem - no
                  al coz) kolor grunwaldzkiego... Wszystko sie zgadza - byl w odcieniach
                  belkitnego. Ale to byl mocny metalowy ciemny - czyli kolor ktory nie udawal
                  czegos. Jest to konstrukcja ze stali, a zatem kolor tez byl zimny i metalowy.
                  To co teraz mamy to jest ta typowo wroclawska 'awangarda' czyli za wszelka cene
                  udawac cos czym sie nie jest: Most Grunwaldzki co prawda z metalu, ale ten kolor
                  majtkowy jest taki sprany, cieply i z charackteru plastikowy, ze z metalem sie
                  nie kojarzy... Myslalem ze najpozniej po dojsciu modernismu w sztuce przed
                  80laty skonczylo sie to zaklamanie, ale widze ze we wroclawiu sie da :(
                  • Gość: gość Re: Most Grunwaldzki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 17:15
                    Ja jednak naprawdę polecam się panom zapoznać z dokładną dokumentacją dotyczącą
                    kolorów tego mostu.
                    • Gość: wro2015 Re: Most Grunwaldzki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.12.04, 00:15
                      szkoda tylko ze nigdzie takich informacji nikt otwarcie nie prezentuje i nie
                      dyskutuje sie na temat czy pomalowac na jasnoniebiesi-plastikowy, czy na
                      ciemnoniebieski-metalowy na przyklad. :(
                • svarte_sjel Re: Most Grunwaldzki 29.12.04, 23:00
                  man_of_brass napisał:
                  > jeszcze nie powod zeby powtarzac ta bledna decyzje! dlaczego mamy wciaz tkwic w
                  > tym co poniemieckie? zacznijmy cos robic sami i to lepiej, a tu na dobry

Dlatego, że Niemcy to miasto rozumieli.
              • Gość: jxp Re: Most Grunwaldzki IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 09:13
                > To, że tobie się nie podoba to nie
                > argument przeciwko malowaniu mostu na kolor możliwie najbardziej zgodny z
                > pierwotnym

Kolor rzecz gustu, a o gustach... To, że być może tai był oryginalny wcale nie
                oznacza, że taki jest najlepszy.

> Podobnie rzecz ma się z niedawno odsłoniętą częścią elewacji
                > Ratusza (po remoncie odtwarzającym pierwotny wygląd).

Tak się składa, że kolor wyremontowanego fragmentu Ratusza dopiero zostanie
                ustalony, a to co jest w tej chwili to tylko podkład.
                • svarte_sjel Re: Most Grunwaldzki 06.01.05, 12:04
                  Gość portalu: jxp napisał(a):
                  > Tak się składa, że kolor wyremontowanego fragmentu Ratusza dopiero zostanie
                  > ustalony, a to co jest w tej chwili to tylko podkład.

A wrzask będzie jeszcze większy :^)
                  • Gość: jxp Re: Most Grunwaldzki IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 16:18
                    > A wrzask będzie jeszcze większy :^)

Jak zrobią taki kolor jak Grunwaldzkiego, to na 100% będzie większy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka